2012-06-27 876 瀏覽
老朋友遠道而來, 一心諗住去D有水準嘅酒家, 友人介紹呢間, 諗住"熾哥"係老闆, 食物水準應該唔差, 點知超...超...超...失望. 包括: 內地傳菜員, 傳錯3次菜, 騷擾談話,簡單嘅清炒菜心, 竟然<<炒燶>>都敢上枱(連經理都O哂咀),大澳蝦醬蒸豬肉, 無肉味, 更加完全食唔到蝦醬味(一般大排檔好好多),其他菜式, 味道無特別, 唔出眾,一路食, 一路有果蠅(多於衛生環境差嘅食市出現) 飛嚟飛去, 5個人, 食左$2,xxx, 貴都無問題, 但水準真係差, 一肚氣!!!
包括: 內地傳菜員, 傳錯3次菜, 騷擾談話,
其他菜式, 味道無特別, 唔出眾,
題外話/補充資料: 全枱人都表示唔會再幫襯, 唔會推介!! 但亦都希望管理層, 檢討吓.
2012-06-19
2011-11-02 244 瀏覽
新手上路,請各位巴打絲打有意見的,可以隨便提出,小弟會盡量改善的!是日為公主女友的生辰(公主誕),所以早排已訂了位食晚飯,由於早幾年都係食自助餐,已經有d厭,所以搵幟哥,訂了2位"魚翅鮑魚美酒宴"紅燒蟹肉翅,很足料,唔似一般去飲的只有幾條翅,蟹肉份量足夠蠔皇扣鮑甫伴花菰: 原來每人都只係得半隻鮑魚,菜就一大條,花菰都一大隻,個汁都味道不俗艇皇浸海斑球: 帶點黑椒味,斑球夠爽口,蘿蔔夠腍香草汁焗軟殼蟹: 講真,呢道菜就認真一般,而且一個人食一隻軟腳蟹,有點漏,而且前幾道菜不是太濃味,突然有一道菜咁"重口味",有點受不了最後一道菜係原茄泡青蔬: 可能特別安排最清的在"重口味"之後,食落有點酸,不過還可接受跟餐甜品椰香桂花糕:跟外面食到的不同因為加了椰汁,但抹殺了桂花糕本身的清香由於我倆都不飲酒關係,已事先通知將酒改為甜品,是日有楊枝甘露或杏仁茶,我倆都選了楊枝甘露,味道適中,不會太甜,老實說,比某d名牌甜品糖水鋪還好食埋單$1122,老實說,有點貴,可能係食名氣的,但食物質素不錯,而且招呼一流!

是日為公主女友的生辰(公主誕)
紅燒蟹肉翅,很足料,唔似一般去飲的只有幾條翅,蟹肉份量足夠
蠔皇扣鮑甫伴花菰: 原來每人都只係得半隻鮑魚
,菜就一大條,花菰都一大隻,個汁都味道不俗
艇皇浸海斑球: 帶點黑椒味,斑球夠爽口,蘿蔔夠腍
2011-10-28
生日
  • 紅燒蟹肉翅
  • 蠔皇扣鮑甫伴花菰
  • 艇皇浸海斑球
  • 楊枝甘露
2011-02-09 80 瀏覽
年初六,公司訂咗幾圍枱食開年飯晚上七點去到這間酒家,分了兩層,我地係上層上到去已經見到寫字樓ge同事係到玩緊鋤大D而D清潔姐姐就係到打緊麻雀,我地餐飲部ge同事就睇電視七點九開始入席燙手妙齡乳豬:睇個名就知la, 香,嫩,皮脆翡翠炒蝦仁:D蝦幾大隻紅燒花膠海味翅:足料砵酒焗石蠔:好大隻,好好味,佢係上面加咗D酸酸辣辣ge醬發財好市鮑甫:唔太好食蒸沙巴龍躉球:還可以,但原條魚會好D豉油皇脆皮雞:好喊西紅柿泡田園蔬:賣相好吸引 (我無食,但D同事話個煮法幾好)五穀豐登:即糯米飯參菇炆伊麵:普普通通椰香桂花糕:好香椰奶味 (平時食個D, 食一啖已唔會再食,但這個唔係)
年初六,公司訂咗幾圍枱食開年飯

晚上七點去到這間酒家,分了兩層,我地係上層
上到去已經見到寫字樓ge同事係到玩緊鋤大D
而D清潔姐姐就係到打緊麻雀,我地餐飲部ge同事就睇電視
七點九開始入席

燙手妙齡乳豬:睇個名就知la, 香,嫩,皮脆

翡翠炒蝦仁:D蝦幾大隻
紅燒花膠海味翅:足料
砵酒焗石蠔:好大隻,好好味,佢係上面加咗D酸酸辣辣ge醬

發財好市鮑甫:
唔太好食
蒸沙巴龍躉球:還可以,但原條魚會好D
豉油皇脆皮雞:好喊
紅豆沙
2011-02-08
砵酒焗石蠔
椰香桂花糕
  • 乳豬,砵酒焗石蠔,椰香桂花糕
2011-01-29 99 瀏覽
平時一家人飲茶,大都是在荃灣悅來酒店的殷悅了事,貪其夠近,而且老豆又係酒店會員,有頗大折扣。今天有點例外,拜完山之後索性在外面食完才回去,我提議來幟哥的酒家。酒家分兩層,被安排坐樓下,地方很擠迫和嘈雜,但仍保存了魚池,養著不少生猛名貴的海鮮,如澳洲龍蝦、紅色的東星斑等等。按慣例,都是吃幾味點心。翡翠帶子腸,皮是薄而滑,裡頭的翠肉瓜爽甜,帶子亦是甜美,如果質感爽一點就更好。不過,這個水準,其實已比坊間很多的街檔做得出色,收貨有餘。這裡的炸魷魚鬚我是十分欣賞,色澤吸引,炸得酥脆又香口,入面既魷魚鬚爽口彈牙,十分好吃。店方加上少許的七味粉,引兇味道之餘,也不會蓋過魷魚鬚本身的味道,正!老媽子想食碗粥,選來了咸排骨粥。粥底是十分的綿,只是簡單的加上些少薑絲和排骨,無需多花巧,已能帶出味道,感覺絕不會太寡,水準很高。當然,靚排骨也佔不少功勞。點了兩款飽類,一是傳統的蠔皇叉燒飽。飽皮發得鬆軟,按板有一定功架;至於餡料,蠔皇夠味道,叉燒也不失禮,第一款飽吃得滿意。叉燒飽對辦,對得獎的燒汁煎飽更有期望。原來,這煎飽是用石鍋上,有特色得來,亦能保存熱度,挺不錯。飽同樣做得軟熟,餡料也配洋蔥增強口感,再配

叉燒飽對辦,對得獎的燒汁煎飽更有期望。原來,這煎飽是用石鍋上,有特色得來,亦能保存熱度,挺不錯。飽同樣做得軟熟,餡料也配洋蔥增強口感,再配上惹味的燒汁,果然名不虛傳。再講,墊底的蔥也是香口好味,不要錯過。

另一款得2009美食之最大賞點心組至高榮譽金獎的叫水晶寶盒,晶瑩剔透的外皮,裡頭如翠肉瓜、菇粒等餡料清晰可見,賣相精緻,口感爽脆,感覺清新,命為水晶寶盒,果真貼切。

老豆想試試呢度既BB鴿,就要一隻淺嚐。乳鴿的確是很細隻,不過十分香口,肉質細嫩,富肉汁,亦不致太油,也不錯。

最後揀個甜品,不如應應節,來個年糕。年糕很香,但不是煎得很脆很燶的,唔會太甜,咬落亦不會黏牙,是恰當的。

以上的點心水準總是不錯,老豆老媽子亦吃得滿意,加上價值不貴,是值得一試的。

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html?utm_source=BP_recent
2010-11-18 44 瀏覽
約o左成個月,,,,一改再改三改o既生日飯,,,,終於有得食~ 小學同學生日小姐例遲,,,,,,,,,,,少則半個鐘,,,,,,,多就成個鐘........今日好比面....遲半個鐘.兩個請一個........明明想慳d洗.......上海灘唔去,,,,,,逸東軒唔去......本來去粵江春,,,......點知臨時改o左去呢間...........乜鬼"龍皇"生日小姐係上等人家..........想食羊腩煲......最後叫o左3個餸.................+ 臘味飯.......................好貴第一次食呢款臘味飯$68一位.......最少叫兩位...................切到一粒粒........幫我地分好晒,,,,碟上兩位分量o既飯分3小碗,,,,,,,,,,,想添飯.............對唔住,,,,,,,係冇o既~!........自己加餸加豉油..........飯焦唔好嘥(其實係唔夠喉)..........加湯煮,,,,,,,,,,好似另加 $48蚊.........咁呢碟臘飯計埋加一已經要200蚊 .............

自己加餸加豉油..........

呢味豉汁帶子蒸豆腐都好好味..........盛惠 $118

蒜容豆苗 , 都係$118

最後呢味............羊腩煲.................$198............... 唔係生日小姐想食......幾舊羊腩,,,,,,,,,真係唔會叫...............搭的士落廟街食都唔洗咁貴.....乜鬼羊o黎o架?
不過料就落足, 配料都有冬菇, 筍, 馬蹄

一餐飯...............冇乜特別....................$713埋單
服務都好好, 味道都唔錯, 可能我冇錢, 3個人食, 2個比錢, 真係咁o既餸要$713, 我覺得好貴~!
2010-11-16
生日
2010-10-24 17 瀏覽
今日(24-10-2010 Sun)男友生日,但要幫佢哥哥出油麻地攞o野畀佢o地,回知出到o黎,間舖頭冇開門冇得攞,咁點呢?剛o岩經過龍皇酒家,又時值午飯時間,不如o係o度食啦.我o地上o左二樓最入o既一張二人枱,叫o左:1. $18.00o既香芹牛肉球(中點)其實呢個係男友拎點心紙時,上手剔o左o既,不過男友話就試吓啦.o黎到,呢o度唔係用蒸籠上,三個size正常,口感好鬆,大陣西芹味,湯裡面有清甜蘿蔔粒,而呢個點心唔蘸喼汁都可以o既.味道: 4.3分2. $38.00o既海山脆排骨男友好奇下叫,佢唔醒起係炸o野,食落,好鹹呀!!!!!!!而且原來係南乳排骨,佢連埋底o個啲冇味炸米粉就o岩o岩好.味道: 2.3分3. $68.00o既生滾鮑魚雞粥個粥有好多鮑魚粒,雞件都唔算少,但粥太稀.鮑魚粒好味,咬口唔差.味道: 4.3分4. $48.00o既吞拿魚雪山包其實我o地唔係叫呢樣,係叫茶皇燻吞拿魚,但冇.呢個賣相幾得別,有啲似添好運o既叉燒酥.食落,面o個啲真係似雪山o既雪跌落o黎,食到遍地雪花.而味道呢,o個層雪花微甜,應該係蛋白做,入口即融;裡面唔多o既吞拿魚係罐頭吞拿魚,冇乜特別
我o地上o左二樓最入o既一張二人枱,叫o左:
1. $18.00o既香芹牛肉球(中點)
香芹牛肉球

味道: 4.3分
2. $38.00o既海山脆排骨
海山脆排骨

男友好奇下叫,佢唔醒起係炸o野,食落,好鹹呀!!!!!!!
而且原來係南乳排骨,佢連埋底o個啲冇味炸米粉就o岩o岩好.
味道: 2.3分
3. $68.00o既生滾鮑魚雞粥
生滾鮑魚雞粥

味道: 4.3分
4. $48.00o既吞拿魚雪山包
吞拿魚雪山包

.而味道呢,o個層雪花微甜,應該係蛋白做,入口即融;裡面唔多o既吞拿魚係罐頭吞拿魚,冇乜特別,今次我o地自己捉蟲喇.

食o緊o既吞拿魚雪山包

面層剥落

遍地雪花

味道: 2.8分
環境:
重新裝修得好有時代感.
睇見空間感都幾大,唔錯.
服務:
整體唔錯,但落o式單後我發覺冇茶皇燻吞拿魚,就問侍應係咪漏單,佢check完話我o地知冇.點解落單後唔主動話我o地知?呢點要注意一下喇.
其他:
呢o度食物玩fusion.
呢o度茶芥每位$8.00,呢餐共$206.80
2010-10-23
15 分鐘 (堂食)
$103.40 (午餐)
2010-08-26 12 瀏覽
We have been this restaurant for more than 10 years from its 1st shop in YMT, however, the quality of food have been getting worse and the price has been increasing nearly 70% in 2 years because of the TV program. We seldom go now because I really don't like their hard-selling of high-ended dishes like shark fin, and we also receive black face even we have been there for more than 10 years when we just wanted to have a simple meal at a cheaper price sometime. Please go back to basic and please don't be so commercial.

2010-08-23
2010-07-11 28 瀏覽
看過樓下的食評,原本打消 到此吃飯的念頭,唯亞哥話要試試新地方,故棄利苑,到龍皇。結果喜出望外,所以食評都當參考吧!不可 盡信!除了圖片的菜式外,還叫了瑤柱蛋白炒飯,全部都滿意,吃得很滿足,難怪座無虛設吧!特別覺得出色是炒帶子,連伴菜的瓜和菇都好味,有鑊氣!其次是叉燒,焗蠔都不錯!服務也不錯,我有兩個bb,到達後,見到枱的位置不理想,服務員也肯為調角落的枱,較安全;另外bb吃奶要座熱奶,他們樂意為我遞上凍水和熱水(兩次)。整體來說,我很滿意這餐飯!不過枱與枱間真的較迫!地方較少吧!
結果喜出望外,所以食評都當參考吧!不可 盡信!
特別覺得出色是炒帶子,連伴菜的瓜和菇都好味,有鑊氣!
其次是叉燒,焗蠔都不錯!
整體來說,我很滿意這餐飯!
不過枱與枱間真的較迫!
地方較少吧!

啫啫唐生菜
宮廷醬烤骨
(非會員)
2010-06-21 13 瀏覽
父親節, 一家人開開心心到龍皇慶祝, 一早已訂位. 雖座位很迫, 但準時有位, 很高興. 員工很忙, 服務一般. 在節日, 很體諒, 不介意. 點心方面, 頗多特色, 但價錢不便宜, 味道亦可以, 在特別節日亦不介意. 但在一雞絲粉卷內, 我們咬到一粒類似鋁(銅)硬粒物體, 大約1毫子大, 立刻將此情況向一位Maggie (黑制服)反映, 初步她立即將証物攞走及後硬稱只是硬紙一粒, 向我們道歉及答應除消此單.只草草了事. 之後亦沒有任何經理到來解釋問題. 為了不想破壞節日氣氛, 只好息事寧人. 但當我們被迫結帳時(因有十多人在我們側等待打通兩細檯), 發現有問題之雞絲粉卷仍有計算在單內, 非常氣憤. Maggie 及後亦只會道歉, 沒有跟進.本人對龍皇酒家非常失望. 及後更醒起已order的豬腳仔沒到, 不知有否計算在單內. 真失敗!
2010-06-20
父親節
本人對此間酒樓充滿怨氣.原因已經唔知係佢食物差呀.還是服務態度差..或者2樣都有..受到的待遇....嗚.....1. 2點入座.即刻入紙.食物要等45分鐘到1個鐘先來到.(我先唔信你d 食物要等咁耐.擺明係佢地無落單.佢地仲扮晒無事咁蝦我地第一次去.我地唔知落完單會有張紙出返來.到我地等左半個鐘以上先來個張紙.個時間都只係岩岩落單.道歉都無句.扮晒無事呀!!~唔好以為自己做錯事無人知啦....)2. 寫左o既點心.無晒又唔出聲!!!.算點?!....我地已經等左好耐好耐.原來係無...白等!!!(仲要本來我地係好早落單.唔係佢地無落單.d 食物會無晒咩.仲要唔出聲!!!)3. 等到已經一肚氣.乜野食物都無.茶都飲完..點知d 侍應收左個茶壺去加水.又等左好耐..一去無回頭. 連茶都要等等等!!!道歉都無句......真係乜火都來晒...4. 未落單前.d 侍應好鬼好態度又熱情.不停叫你不如叫個餐啦..來來回回叫左都3,4次..哎yo.好熱情. 落單後唔鬼睬你..最衰係.竟然先前咁熱情.之後衰到連我地張單都漏左半個鐘以上都無發現. 連茶壺無左都無發現.5.d 侍應其實我唔覺得佢
受到的待遇....嗚.....

1. 2點入座.即刻入紙.食物要等45分鐘到1個鐘先來到.

連茶壺無左都無發現.

5.d 侍應其實我唔覺得佢地忙.但點解會漏依樣無個樣.我只是見到佢地不停地執枱.但因為都晏左.已經無客再上來. 有時仲會一堆人去執一張枱tim~

因為漏單情況嚴重.少左d野...最後來左o既野有.
1. 等左好耐的帶子腸粉.同利苑完全無得比..厚粉之餘.帶子同d 粉同化左.根本分唔到佢係一舊帶子..仲以為佢係一團粉.食落無味..連味道都同粉同化左..仲要d 粉唔係好食.= ="~
仲要一條得個一丁粒帶子...........碟野又唔係收得平

2. 咸魚雞粒煲仔飯.一個好少份量的飯..都幾好食o既..不過真係太細碗者...

3, 肉餅飯.有點實的肉餅.好似有打過下.味道唔錯..

4.南翔 小籠包.本來叫灌湯的.但佢漏單.同另一位姐姐講加個小籠包落左依個.普普通通.有點貴lor.得3定4隻.頂頂雖然多摺.但一樣厚粉.

5. 湯腐皮卷.個湯幾好飲.細細條.都唔錯.

訂左枱2點幾飲茶.好似坐得幾滿.不過晏少少.好似唔多人等.去到都有位.
每張枱距離真的非常擠迫....點心選擇十分十分少.3樣招牌點心已經無左2樣

差唔多利苑價錢.但質素普通啦.想抄返人地d 感覺同食物.但無得比.個腸粉已經出賣了它
真係唔會再去食lar.比多少少錢去利苑食開心好多..又唔係差好遠.

哎..等到無法用任何字形容!!!食完走..個胃十分唔舒服..因為等得真係太耐.
就算同佢噪.都未能補償我個胃的唔舒服..所以我都慳返啖氣..快快脆脆去搵第二間仲好
最後食第二間時發現..我的胃唔舒服.可能係因為我仲肚餓...
2010-05-05 32 瀏覽
今次個飽魚係四頭!另外仲有一個係雞湯翅加六頭飽魚四隻$498,我本來想食呢個,但$298呢個又好似好低咁所以試咗佢,但無咩翅同燕窩架,好味但超細份,因價錢關係!鮑參翅肚燕窩餐埋單2位$700
2009-11-30
好小
無乜翅
好味但超細份
  • 雞湯翅
2010-05-05 21 瀏覽
是日和家人去飲茶,油麻地的龍皇枱距離真的非常擠迫,假期真係咪鬼去食,每逢過時過節,去龍皇食飯都一肚氣入到去,登記的小姐有禮貌,之後上二樓,點心類選擇唔多,食物方面ok,蝦餃,用料上乘,皮薄餡靚春卷,即炸夠脆但多油牛仔骨同鳳爪,醃得入味,醬汁一流上湯牛肉球-- 有瓜粒湯底, 唔似平時食到果d咁肥膩.服務方面 非常唔掂,次次訂位後攞枱都比細一兩位既枱你,想做多D生意都唔係咁.價錢又唔係特別平,食到好似去咗稻香咁,一味快!快!快!趕客......今次最過份比張發唒霉菌既BB櫈,有無衛生常識架???????抹都唔抺比客坐!!!!!!!當時隔離枱也有張好新既BB櫈比客用更,雖然客人係多O者~我地都係相應咁有支出喎....點解唔可以將個服務做得好D呢??就算D野食有幾好....一間咁既服務既酒樓真係好失望

蝦餃,用料上乘,皮薄餡靚
春卷,即炸夠脆但多油
牛仔骨同鳳爪,醃得入味,醬汁一流
上湯牛肉球-- 有瓜粒湯底, 唔似平時食到果d咁肥膩.

就算D野食有幾好....一間咁既服務既酒樓真係好失望
2010-05-02
母親節
2010-05-03 17 瀏覽
Went to Dragon King for the first time for a wedding banquet. The food was outstanding and it is definitely worth revisiting. A few dishes with comments:Roasted Suckling pig - good proportion of fat and meat but the skin was not crispy enough though. Steamed lobster on egg white - very impressive as you don't usually see it on banquet. Egg white was smooth as silk and lobster was just rightly done with good texture and taste. Scallops with green beans - yummy but nothing too impressiveSteamed

A few dishes with comments:
Steamed fish - done just right
Shark's fin - Didn't try as I boycott shark's fin but friends said it's very good
Rice in soup - with steamed rice and deep fried rice which gave two different texture in a seafood food base. soup was flavorful
Veggies and red tomato in soup - very simple dish but veggies were fresh and sweet and the soup base is very flavorful as well

All in all, this is a very surprisingly good banquet as the quality of food is very high. I would recommend this place to friends and would definitely revisit this place to try different dishes.
2010-05-01
其他
2010-04-25 33 瀏覽
原來童年的友情可真是最純潔的關係.一班中學同學又再一次聚首一堂.相约前住油麻地的龍皇酒樓晚餐.店家給了我們近門口的一張大枱,環境也算清靜,望到一班當年的朋友仔時,開心到幾乎連點菜這個動作都忘記着.喂...同學們,開飯啦! 燒乳豬:脆皮的乳猪是難不到任何一家大酒樓的,這裹的脆皮豬仔能夠做到皮脆肉香,咬下之後.鮮美的肉汁充溢口腔,這オ是叫做更勝一籌! 菜甫涼瓜煎蛋角:一道家常小菜,能夠做得叫好食的話,蛋味因該要突出些.我猜用普通雞蛋都好難令人留下深刻印像. 宮庭醬烤骨:現代版東坡肉,半肥瘦猪肉悶得勁有糖心feel.配上甜酸醬汁,幾特别,特別在於口感清淡着,又無肥膩感. 金銀蒜開邊中蝦:蝦要新鲜.才能吃到鮮甜的味道,這道菜最幸運的是,每隻大蝦都生滿橙黄色的蝦膏,怎會不好吃呢!? 沙溪燒米鴨:米鴨~即係用上等飼料喂食的鴨子,所以鴨肉嫩滑,少油又香,用上好材料的料理大家又怎會不讚呢. 古法蒸龍躉球:之前在官瑭吃過,也是同一個問題.需然魚肉無骨對我呢種懒人係一件好事,但魚肉無鮮味可真是萬萬不能! 紅蔥頭文昌雞:海南名菜之一,簡單鼓油調味己能品嚐到雞的鮮味,可惜這種雞在香港可算是絕種的了,這道雞就是

紅蔥頭文昌雞:海南名菜之一,簡單鼓油調味己能品嚐到雞的鮮味,可惜這種雞在香港可算是絕種的了,這道雞就是欠缺了雞的鮮味
銀杏鮮竹浸娃娃菜:魚湯又濃又甜.清淡中品嚐到菜的甜味,本人愛死這種能品嚐到每種材料的味道的小菜.

生煎包:生煎包? 將類似叉燒包的小包包放入沙煱中煎香,創意十足,但何必叫生煎包呢?味道就.....還算不錯呢.

之後再來一大堆什麼炒飯,桂花糕,楊枝甘露.........味道都算可以,但己經無法令大家集中在食物上.大家最感興趣的是在這十,十,十年間大家的變化,結婚,生仔......等等.真的好開心,大家全部都生活得好好
燒乳豬
宮庭醬烤骨
金銀蒜開邊中蝦
沙溪燒米鴨
2010-03-30 29 瀏覽
去過觀塘及油麻地的龍皇, 兩間都好食但油麻地的枱距真的非常擠迫, 但勝在價錢平觀塘少少食物方面: 大部份是油麻地的略勝一籌服務方面: 非常一般, 人手不足推介小籠包覺得是全港最好食的小籠包, 皮薄湯多但不易穿梅菜肉餅蒸飯: 梅菜味不多, 肉餅加了馬蹄及魷魚, 提升了肉餅的鮮味濃湯玉竹卷: 魚湯很鮮甜, 腐竹很薄及有豆味. 一口一件, 其實一人可吃多件鯪魚球: 一定是手打, 因為非常彈牙, 加上陳皮香, 絕對是心機菜
去過觀塘及油麻地的龍皇, 兩間都好食
但油麻地的枱距真的非常擠迫, 但勝在價錢平觀塘少少

食物方面: 大部份是油麻地的略勝一籌
服務方面: 非常一般, 人手不足

推介
小籠包[觀塘店外型較好, 但味道一樣]
覺得是全港最好食的小籠包, 皮薄湯多但不易穿

價錢自己看
有蛋香, 100 分