2022-06-22 896 瀏覽
星期六突然既假期難得同屋企人飲茶🫖2個人叫得唔多咁我地下午茶☕️時段先去首先講一講服務就麻麻地啦😔佢地理自己既熟客仔先,我地被忽略,要叫幾次先理我地😔(特價)香煎臘味蘿蔔糕 $19.8唔好食😭臘味太小啦,好似爭係係到食蘿蔔咁🥹(特價)和風豆腐 $33炸到金黃色,皮薄👍🏻好好食😋香煎鮮蝦腐皮卷 $36一般般,唔太喜歡北茹燒賣 $36唔好食😭冰燒三層肉 $118呢個正呀,超級好食😋,個皮又夠脆👍🏻XO醬炒腸粉 $53XO醬太少,唔夠入味茶位 $12/位2個人連加一 $351.8整體⭐️⭐️⭐️龍皇酒家 (Mikiki) (新蒲崗)📍地址:新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓110舖
星期六突然既假期
難得同屋企人飲茶🫖
2個人叫得唔多
咁我地下午茶☕️時段先去
首先講一講服務就麻麻地啦😔
佢地理自己既熟客仔先,我地被忽略,要叫幾次先理我地😔

(特價)香煎臘味蘿蔔糕 $19.8
唔好食😭臘味太小啦,好似爭係係到食蘿蔔咁🥹

(特價)和風豆腐 $33
炸到金黃色,皮薄👍🏻好好食😋

香煎鮮蝦腐皮卷 $36
一般般,唔太喜歡

北茹燒賣 $36
唔好食😭

冰燒三層肉 $118
呢個正呀,超級好食😋,個皮又夠脆👍🏻

XO醬炒腸粉 $53
XO醬太少,唔夠入味

茶位 $12/位

2個人連加一 $351.8

整體⭐️⭐️⭐️

龍皇酒家 (Mikiki) (新蒲崗)
📍地址:新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓110舖
2022-04-16 652 瀏覽
2020.04.152:48pm入座,3:30pm要離座,太肚餓啦,照食! 原來呢間冇下午茶時段,不過入座時有下午茶紙仔,大概10款,唔記得影低✅蝦餃,比想像中出色,皮都好好食夠薄,蝦都好足料燒賣,比蝦餃差少少,因為豬肉好實冇咩咬口...叉燒腸,唔錯和風豆腐,即係炸一粒粒豆腐,係特價時段點心,都好好食!不過呢間冇炸雲吞,冇碗計燒味飯/麵, 冇蒸盅飯,所以2人食好難叫一大碟飯

2020.04.15
2:48pm入座,3:30pm要離座,太肚餓啦,照食!

✅蝦餃,比想像中出色,皮都好好食夠薄,蝦都好足料

燒賣,比蝦餃差少少,因為豬肉好實冇咩咬口...

叉燒腸,唔錯

和風豆腐,即係炸一粒粒豆腐,係特價時段點心,都好好食!

蝦餃幾好,燒賣普通...
  • 沙巴海蝦餃
约左朋友過年相聚,朋友話好耐冇飲茶😄所以book咗新蒲崗Mikiki龍皇飲茶,其實疫情都唔洗book位,去到大把位。哩度點心價都唔算好貴,質素唔差喎,好欣賞 七味鱿魚,係粗身魷魚,咬落好爽口彈牙,蝦餃大大粒蝦,係新鮮彈牙的,XO醬炒腸粉夠惹味,仲有紅棗糕,新鮮即叫即蒸味道好濃😍另外想讚酒樓香片茶葉,真係好香,應該係靚茶葉。呢度食物都算高質,地方都寬敞,不過樓面有2位應該比較高级啲店員就態度麻麻, 說話好晦氣,反而傳菜姐姐仲好好態度又好笑容。一間好既食店,如有果幾位西面又語氣態度差嘅店員,真係大打節扣囉……

另外想讚酒樓香片茶葉,真係好香,應該係靚茶葉。

2022-02-10
2021-12-17 622 瀏覽
近排同朋友參加咗瑜伽課程,喺新蒲崗啲工廠大廈,今日做完瑜伽就過嚟mikiki行下,見到下午茶有優惠,所以入咗嚟食,叫咗個鮑汁鳳爪同埋蝦餃!佢個包汁鳳爪炆得好入味又唔會淋到爛晒,真係值得一讚,然後佢都有啲花生配料幾好,食鳳爪最緊要嗰個汁,雖然應該都唔係新鮮鮑魚整,但係唔會死鹹,都幾夠鮮味!☺️☺️另外健康啲就帶咗個翡翠蝦餃,不過不失啲蝦餃入面啲蝦都幾大粒,最衰依度冇XO醬不過都有豆瓣醬,配埋一齊真係好好食😋😋😋強烈推介可以附送XO醬🤣🤣🤣

強烈推介可以附送XO醬🤣🤣🤣
2021-12-09 603 瀏覽
疫情期間, 好耐冇同D舊同學敘一敘. 上網搵到龍皇係D類食肆, 一枱可以坐12個, 我二話不說就book左. 早幾日去食完, 我地8個人, 個個都食到捧住個肚走. 我地見天氣凍凍地, 叫左個羊腩煲暖下身, 都炆得幾入味. 最值得推介係半肥瘦蜜叉, 淋之如仲有少少燶邊, 超香口, 下次去一定會再叫! 我地仲叫左乳鴿, 炸蟹鉗, 翡翠炒球同瑤柱蛋白炒飯都發揮得唔錯, 係略嫌個翡翠炒球份量太少. 價錢都合理, 推薦大家試!
2021-12-05
2021-11-30 233 瀏覽
利申熟客,趁疫情冇生意自卑就扮高級,其身不正重要叫人等一個鐘,入邊根本就有位,冇學歷冇料到蒸蝦餃隔夜隔到爛晒仲有面皮俾食客,位置古怪又污糟,一生見過最差嘅酒樓,不知所謂!

2021-11-29
$800 (早餐)
2021-11-05 711 瀏覽
前一個月老豆同細佬好忙,今日終於有時間齊人食餐飯。啊媽就約咗我地琴日落樓下食晏就。真係好耐冇試過齊人。啊媽見老豆同細佬鐘意食叉燒就專登嗌一份俾佢。而我同啊媽就嗌咗份蝦餃同炒麵(净係影左呢張相)。平日個叉燒都算淋,今日嗰d就有d咬口,不過水準都keep到。份炒麵就唔會太油同太鹹,算好食。不過啊爸後日又要趕工,希望可以快d再齊人食飯
2021-11-04
2021-10-04 932 瀏覽
今日晏晝嚟到mikiki龍皇食晏,難得唔使返工,當然就要對自己好啲啦,所以喺佢個love sake menu就叫咗碟$168龍醬炒日本帆立貝慰勞吓自己。一上到嚟靚到wow一聲,下面滿滿嘅西蘭花襯托着柔軟有彈性嘅日本帆立貝,而且精美到用貝殼來做半碟,佢嘅龍醬帶咗少少海鮮味道,微辣得黎十分惹味!撈埋落飯立貝上面食,中和左佢嘅鮮甜味。另外叫多枝$268嘅川波 吟釀清酒,中菜配日本酒真係比較少見嘅配搭,但今次同海鮮又真係幾夾,而且店員服務好細心,間唔中會check吓枝酒夠唔夠冰凍,sake完美地平衡返咸同辣嘅味道,不錯不錯,可惜嘅係佢冇一杯杯叫,恰我呢d獨獨。

2021-10-04 503 瀏覽
出色嘅酒,係可以帶出食物嘅鮮味,紅酒,一般配紅肉;白酒,一般配海鮮,而清酒,應該都算係白酒嘅一種,所以佢同海鮮係特別夾嘅,而家嘅餐廳都會以佢哋嘅招牌菜同酒去做一個pairing,等客人嘗試唔同嘅配搭食出唔同嘅風味。好酒之人我去到mikiki見到個優惠價menu真係會忍唔住,直接叫左枝池龜純米吟釀,特價$288,而海鮮就揀咗佢配搭嘅砵酒焗石蠔,石蠔嘅size好大隻,大隻都起碼要分三啖食,肉又肥美多汁,而且炸漿薄薄一層,一咬落去真係會爆汁!第一啖你會俾炸焗蠔本身嘅醬汁同埋面頭嘅椒蔥粒驚艷到,但當你飲完一啖米香十足嘅清酒之後,酒體通夠豐富出蠔嘅味道,又會有另一番滋味,值得一試

2021-10-01 516 瀏覽
疫情之中我諗最受影響嘅可以算得上係酒樓😖平時每星期都一定會同家人飲返餐茶,但呢一年已經唔同晒了!依家叫做受控左啲,同家人飲茶聚會又可以開始返~餐廳都有唔同形式、各種各樣嘅宣傳手段及活動!今次飲茶之餘,就叫埋佢哋呢個seafood loves sake活動!呢份淮陽浸海虎杉斑大盤且氣勢十足!$268/份香濃嘅鮮雞湯浸海虎杉斑,湯濃郁又香又鮮🤤淨係飲湯都飲飽。海虎杉斑先炸後浸,但魚肉仲係好鮮嫩!🐟🐟配埋sake一齊食又幾唔錯,鮮味更加突出,又帶有一點餘韻。其他點心都唔錯,店員都殷勤有禮,上菜速度都快👍🏻

$268/份

配埋sake一齊食又幾唔錯,鮮味更加突出,又帶有一點餘韻。

其他點心都唔錯,店員都殷勤有禮,上菜速度都快👍🏻
九龍城中菜嘅選擇唔多,想飲茶嘅多數都諗起Mikiki嘅龍皇!今日難得番晏,約埋個同事食個lunch先返公司😚😚12點鐘入到餐廳人未算好多,我哋叫咗啲點心食,同事話唔夠喉,咁啱見到餐廳搞緊promotion,就叫左一set黎食!呢個活動係講海鮮配上sake,兩者相輔相成,唔係淨係日本菜嘅專利🤣龍醬炒日本帆立貝$168日本帆立貝都幾大粒,但係最好食嘅係佢個醬汁,撈埋西蘭花一齊食非常入味,真心正,就咁食都唔錯,加埋清酒又會點呢?餐牌上就建議配搭呢支川波吟釀$268入口有少少甜,算易入口,同醬汁嘅微辣味道幾夾,提升返帆立貝嘅鮮味,話咁快就清晒成碟😂😂食飽晒先返工,人都零舍精神🤩

龍醬炒日本帆立貝$168

餐牌上就建議配搭呢支川波吟釀$268

食飽晒先返工,人都零舍精神🤩
2021-09-07 344 瀏覽
近排發覺自己肥咗好多,出街都唔夠膽食咁多嘢,所以都淨係可以嗌個秋葵食,都好彩唔係白圾水煮嗰啲,唔係真係淡而無味!😅😅😅佢個醬汁勁好食,好似有啲XO醬又有啲辣椒醬但又唔係好辣嘅感覺,我唔知點形容佢個醬汁,配埋秋葵嗰種特別嘅口感,好鬼夾😋😋😋希望今次真係會減肥成功,多菜少肉少飯!因為年尾要做姊妹,我唔希望我肥到隻豬咁😭😭😭而家見到自己嘅身形真係好想哭,大家有冇嚟到酒樓可以食得健康啲嘅方法推介下我?😅😅😅
2021-07-16 764 瀏覽
唔知點解覺得而家係出邊嘅糖水舖好難食到好好食嘅楊枝甘露,一係就太甜一係就太小料,所以都係幫襯返食開嘅最有信心。自從上次同屋企人食過依間嘅楊枝甘露之後,就一直都幫襯,佢楊枝甘露真係好鬼多餡料,芒果又好大,勁鍾意❤️如果得閒嘅話都想自己喺屋企整,可惜而家返工日日都勁忙,都係放假先可以過嚟食,不過平時收工經過都可以買個外賣嘅😅😅😅
楊枝甘露
2021-06-25 879 瀏覽
最近揾到份新工,咁啱上星期日又係父親節,一於做個乖女上網search左呢間野想嘆返個靚茶,多謝下爸爸我地照例飲平時飲開既鐵觀音,野食味道唔錯,我地一家四個人都叫左唔少野食,食得好飽最鍾意既就係紅棗糕,係我每次飲茶必叫,真係好好味甜甜地又唔會太甜,就算唔係太鍾意紅棗陣味可能都會鍾意食可能我地比較早到啦,等位都幾快,人唔算好多,總之對於呢餐父親節飯我地都好滿意

最鍾意既就係紅棗糕,係我每次飲茶必叫,真係好好味
甜甜地又唔會太甜,就算唔係太鍾意紅棗陣味可能都會鍾意食

紅棗糕
蘿蔔絲酥餅
2021-06-20
$200 (早餐)
父親節
紅棗糕
蘿蔔絲酥餅
2021-05-09 1182 瀏覽
以前都食開, 不過水準跌了, 都不是重點, 服務越來越差! 過時過節都book 佢啦, 今年諗住母親節再幫襯下! 早一個月Openrice Book枱食, 電話confirm 埋訂位, 跟住一星期前打來話時間問題, 你只得1個鐘食! 心諗都唔知係咪趕客! 明白疫情關係想搵多啲, 平日Lunch 食午飯就話Jai. 母親節叫啲老人家點食得咁快, 仲要冇時間book 第二間! 取消啦! 點知之後幾日, 每日都打來話Confirm booking. 心諗前枱做咩? 有抄底架咩? 不會再幫襯!
不會再幫襯!