2022-03-30 439 瀏覽
西灣河地鐵站一出嘅太安樓入面齊柏林最啱係當早餐午餐下午茶仲好當食香港版麥當勞🍔即叫即炸 薯條炸雞🍗即整各樣款式嘅熱狗🌭️即焗牛油粟米🌽聽講佢哋而家出緊齊柏林麵包🥯加油 繼續擴張到宇宙每個角落👀😳🤭😇
西灣河地鐵站一出嘅太安樓入面
即焗牛油粟米🌽
聽講佢哋而家出緊齊柏林麵包🥯
加油 繼續擴張到宇宙每個角落👀😳
🤭😇
要數分店最多的熱狗店應該非 Zeppelin Hot Dog 莫屬!港島區的話,去得最多會是太安樓分店!除熱狗外還可以配搭小食和飲品,單點的薯條看起來亦很吸引。買了兩款熱狗,不過打開看到覺得貌相有點像 (笑)✦ 澳式風情熱狗 ($38) -他們家的熱狗用的腸並不是每款都一樣,像這款就是用紐綸堡腸!當中的香料中和了肥膩感。另外再加上鹹香的芝士、煙肉、甜甜的菠蘿和惹味的千島醬,不論是口感或是味道上都十分豐富!✦ 芝味熱狗 ($38) - 這款則是法蘭克福腸,是熱狗最常用的一款。超厚三重熱溶芝士要襯熱吃才有拉絲,記得要襯熱吃,放涼了會強差人意喔 粟米粒不算很多,不少的蛋黃醬倒是加添幾分邪惡感。還有其他口味的熱狗配不同的香腸,會有興趣將全部都試一次呢
港島區的話,去得最多會是太安樓分店!
除熱狗外還可以配搭小食和飲品,單點的薯條看起來亦很吸引。
買了兩款熱狗,不過打開看到覺得貌相有點像 (笑)

澳式風情熱狗 ($38) -
他們家的熱狗用的腸並不是每款都一樣,
像這款就是用紐綸堡腸!當中的香料中和了肥膩感。
澳式風情熱狗

芝味熱狗 ($38)
這款則是法蘭克福腸,是熱狗最常用的一款。
粟米粒不算很多,不少的蛋黃醬倒是加添幾分邪惡感。
芝味熱狗

還有其他口味的熱狗配不同的香腸,
會有興趣將全部都試一次呢
2022-03-19
10 分鐘 (外賣自取)
2022-02-08 564 瀏覽
芝味熱狗 ($45)🌭三重熱溶芝士、粟米、蛋黃醬、法蘭克福腸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧熱狗以店舖自家製紙盒盛放,尺寸剛剛好夾實固定熱狗,防止熱狗因運送而走樣。熱狗包經事先熱烘,外表能見包面微燻金黃。三重熱溶芝士佈滿整個熱狗,完全淹沒熱狗腸,非常誇張吸睛。味道方面,三重熱溶芝士並沒有想像中的「漏」,入口不會有肥膩感,十分意外驚喜。芝士味極度濃郁,配搭粟米、蛋黃醬令整體味道層次更多,口感更為豐富。熱狗腸外脆內嫩,不會過鹹,彈牙有口感。熱狗包外皮香脆,內裡軟熟不會過乾。芝士愛好者必食之選。士林原味熱狗 ($38)🌭茄汁、黃芥末、酸瓜醬、燒烤汁、芝士粉、匈牙利腸賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧熱狗腸跟熱狗包比例合適,醬汁芝士份量滿滿,十分吸引。熱狗包同樣經事先熱烘,香脆金黃。味道方面,經典醬料組合配搭得宜,茄汁、酸瓜醬的酸味,黃芥末的辣味,燒烤汁的甜味,三方平衡剛好,加上芝士粉的點綴,非常惹味。經典穩陣推介。芝士煙肉薯條 ($33)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧薯條同樣以自家製紙盒包裝,份量足夠二人分享有餘,十分足本。芝士依舊毫不吝嗇,佈滿整個薯條面,眼見煙肉粒數量亦頗多。味道方面,經醬汁浸透
芝味熱狗
芝味熱狗 ($45)
🌭三重熱溶芝士、粟米、蛋黃醬、法蘭克福腸

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

熱狗包經事先熱烘,外表能見包面微燻金黃。

三重熱溶芝士佈滿整個熱狗,完全淹沒熱狗腸,非常誇張吸睛。

熱狗腸外脆內嫩,不會過鹹,彈牙有口感。

熱狗包外皮香脆,內裡軟熟不會過乾。

芝士愛好者必食之選。

士林原味熱狗

士林原味熱狗 ($38)
🌭茄汁、黃芥末、酸瓜醬、燒烤汁、芝士粉、匈牙利腸

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

熱狗腸跟熱狗包比例合適,醬汁芝士份量滿滿,十分吸引。

熱狗包同樣經事先熱烘,香脆金黃。

經典穩陣推介。

芝士煙肉薯條

芝士煙肉薯條 ($33)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

薯條同樣以自家製紙盒包裝,份量足夠二人分享有餘,十分足本。

芝士依舊毫不吝嗇,佈滿整個薯條面,眼見煙肉粒數量亦頗多。

味道方面,經醬汁浸透的薯條偏冧入味,芝士、茄汁、千島醬三合一味道合拍,十分惹味可口。

底部未經醬汁浸泡的薯條則頗硬身,上手乾身不油膩。

由於薯條本身並未加鹽,因此建議配搭附上的茄汁千島醬同食,否則淡而無味。

煙肉粒乾身脆口,鹹度適中,拌薯條一流。

雞塊

雞塊 ($25/9件)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧

雞塊色澤金黃,乾身不油,尺寸跟一般雞塊差不多,但略嫌薄身不夠滿足。

味道方面,雞塊外皮薄脆,內餡明顯麵粉比例太多,固異常彈牙。

雞味頗少,調味偏淡,必需靠醬汁搭救。

燒烤汁中規中舉,但略嫌不夠惹味,若能更濃郁一點更佳。

外送等候時間:🐧🐧🐧

平日中午1點幾下單,約需時30分鐘,跟預計時間相約。

🐧❤️結語:熱狗、薯條高度推薦。
2022-02-04
30 分鐘 (外賣送餐)
士林原味熱狗
芝士煙肉薯條
2021-11-23 918 瀏覽
到處都有分店的連鎖熱狗,今日打卡的是西灣河太安樓店,就在太安樓里,里面有很多服務街坊的小食店,一進去就能看到zeppelin的招牌黃色門面。只能外帶,不能堂食,很出名的平價熱狗。🌟🌟🌟美國洋蔥圈熱狗(洋蔥圈,芝士粉,特色燒烤酱,法兰克福腸) $36麵包軟身,洋蔥圈炸完好惹味+12蚊可以配2款小食,今次揀左牛油粟米杯和冰菠蘿🌟🌟🌟🌟🌟牛油粟米杯滿滿一杯子粟米粒,剝好的粟米粒粒粒飽滿,完全不輸kfc和放題,有濃郁的牛油香氣,还有不少沉淀的玉米汁,驚喜!🌟🌟🌟🌟冰菠蘿一大片圓形冰菠蘿,甜涼爽口,消暑降溫。如果能用密封的容器/袋而不是敞口袋裝就更好了。

麵包軟身,洋蔥圈炸完好惹味

+12蚊可以配2款小食,今次揀左牛油粟米杯和冰菠蘿

🌟🌟🌟🌟🌟牛油粟米杯

🌟🌟🌟🌟冰菠蘿
美國洋蔥圈熱狗
2021-11-18
美國洋蔥圈熱狗
  • 美國洋蔥圈熱狗套餐
2021-10-24 651 瀏覽
好多謝其他區的人甘支持太安樓的小店.依間熱狗好出色我定期都會食, 今次寫食評係因為俾個奶茶驚艷到.澳式正常發揮,我喜歡佢地個包微烤了而且帶甜足料. 熱狗單價+ $12 SET 可以選兩樣小食,加多$5 重可以加大個薯條真係好抵.(不過我怕肥所以其中一個小食要左粟米重唔敢加大因為真係會食唔停口)比起HOT DOG,我更欣賞薯條.....炸得好透又香又脆...個茄汁+千島醬真係無得輸.加左支伯爵奶茶,估佢唔到有茶記個D甘濃之餘重好有伯爵茶香. 成件事好平衡呀,抵讚
好多謝其他區的人甘支持太安樓的小店.

2021-10-24
2021-10-19 384 瀏覽
收工約左朋友去太安樓搵野食, 果度好多食店, 人流都好多。同朋友係入面行左一圈, 嗅到一陣好香既薯條味就吸引左我地行埋去。呢間店淨係食熱狗同油炸小食, 但都好多人等緊外賣, 原來有好多地方都有分店。我同朋友一人揀左一款熱狗, 另外再叫左份炸魚薯條。等左大概十分幾鐘就拎得外賣。因為太安樓入面人太多, 所以我地行左去公園食。行去公園都要一段路, 行既時候都驚D薯條會冧哂。但去到公園打開黎食, D薯條仲係好香脆熱狗都好足料, 芝士多到可以拉絲。平!靚!正!! 會食上引

我同朋友一人揀左一款熱狗, 另外再叫左份炸魚薯條。
等左大概十分幾鐘就拎得外賣。
因為太安樓入面人太多, 所以我地行左去公園食。

行去公園都要一段路, 行既時候都驚D薯條會冧哂。
但去到公園打開黎食, D薯條仲係好香脆

熱狗&炸魚薯條

熱狗都好足料, 芝士多到可以拉絲。
平!靚!正!! 會食上引
2021-09-28
15 分鐘 (外賣自取)
熱狗&炸魚薯條
近排愛上左齊柏林,幾乎天天都嚟食,佢地見到我都認得啦,而且對我都好nice阿🥰我今次食既係New York 辣味熱狗,辣辣地但完全可以接受,加12蚊換左薯條同zero 同朋友飲完zero 咬住熱狗咁睇電影真係好chill阿☺目前齊柏林咁多款熱狗都比我試過哂了,下次計劃試下麦當雞餐 好似32蚊有埋2款小食 應該就係齊柏林裡面既性價比之王了🤫順帶一題 太安樓既齊柏林 關門時間比其他門店晚的 大概收晚上11:30分。

2021-09-09 450 瀏覽
在西灣河 打過疫苗後 到太安樓分店的 齊柏林熱狗 試試出名的 火炙芝士辣肉醬熱狗 🌭🌭麵包軟熟 稍稍烘過 微微香脆 好包 🥖🥖荷蘭辣味大肉腸 喜歡辣的 略稍嫌不夠 🌶🌶辣肉醬混合些配菜 應該是甜椒 洋蔥等 若肉碎份量能多些 就更美味 👍👍芝士烤過後 濃稠 超好味 🧀🧀整隻熱狗是 熱燙手的 非常好吃 飽足 夏天吃也覺美味 😋😋美味程度 雖不及天后的 德國熱狗 但價格不高 是好吃的選擇 粗切薯條 即點即炸 超正!🍟🍟店家還有多款口味選擇 買一隻熱狗 加12元 有2款小食或飲品 超抵!🤩🤩

麵包軟熟 稍稍烘過 微微香脆 好包 🥖🥖
荷蘭辣味大肉腸 喜歡辣的 略稍嫌不夠 🌶🌶
芝士烤過後 濃稠 超好味 🧀🧀

整隻熱狗是 熱燙手的 非常好吃 飽足 夏天吃也覺美味 😋😋

2021-09-06
8 分鐘 (外賣自取)
  • 火炙芝士辣肉醬熱狗
  • 細薯條
2021-09-06 300 瀏覽
芝士熱狗大熱! 最出名一定係齊柏林熱狗,而家已經開到區區都有分店喇!火炙芝士熱狗 火炙芝士加上肉醬味道與層次都十分豐富!肉醬少少辣好滋味,香濃又辣,麵包烘過夠暖身又軟熟,腸仔又夠大條有口感聽講肉醬係用左慢煮方法製作而成,調校到香港人既口味,肉味濃郁一樣咁有風味值得一試!!大量的芝士淋在熱狗腸上芝士味非常濃郁芝士控必吃齊柏林熱狗店 (太安樓) 西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A55A號舖評分7/10平均消費$50
火炙芝士熱狗 火炙芝士加上肉醬味道與層次都十分豐富!
一樣咁有風味值得一試!!
大量的芝士淋在熱狗腸上芝士味非常濃郁芝士控必吃

齊柏林熱狗店 (太安樓)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A55A號舖

評分7/10
平均消費$50
2021-08-01 437 瀏覽
🔥🔥🔥 熱到隻狗咁食隻熱狗🌭️補補佢啦🤣叫咗個火焰芝士辣肉醬熱狗$42 , 唔講得笑佢分量十足,餡料豐富,芝士同肉醬係勁多😵小小辣🌶️ 包身烘過好軟熟,荷蘭腸粗大又Juicy 🤤 加埋黃芥末醬超正👍🏻👍🏻👍🏻另外佢加$12蚊仲有埋小食自選兩款,真係超級無敵底😎 受歡迎程度極高,巳經開到有17間分店 👏🏻👏🏻雖然太安樓比較悶熱,佢5分鐘內都可以做好。都唔算等得好耐,下次要試吓其他熱狗🌭️
🔥🔥🔥 熱到隻狗咁
食隻熱狗🌭️補補佢啦🤣
火焰芝士辣肉醬熱狗
火焰芝士辣肉醬熱狗
  • 火炙芝士辣肉醬熱狗
2021-07-25 305 瀏覽
天氣太熱,唔想煮飯!我地又住得太安樓咁近,總有籍口🤣🤣太安樓呢個地方一d 都唔陌生,香港東區版士林夜市☺️☺️掃街一流👍🏻👍🏻成日見到好多人排緊…今日終於決心買嚟試吓,見到MENU 樣樣都好想食,最後揀左⭐️芝味熱狗🌭️⭐️$38入面有三重熱溶芝士,粟米,蛋黃醬,法蘭克福腸)芝士既香味,隔住個袋都聞到👍🏻👍🏻仲好煙煙韌韌…加埋粟米粒,好有口感😋😋⭐️魚手指⭐️$18/4 條外脆內軟,仲有入面好大大舊魚柳,無雪藏味!魚好鮮☺️食一個熱狗實在太飽☺️☺️

⭐️芝味熱狗🌭️⭐️$38

入面有三重熱溶芝士,粟米,蛋黃醬,法蘭克福腸)
芝士既香味,隔住個袋都聞到👍🏻👍🏻
仲好煙煙韌韌…加埋粟米粒,好有口感😋😋
⭐️魚手指⭐️$18/4 條

外脆內軟,仲有入面好大大舊魚柳,無雪藏味!魚好鮮☺️
食一個熱狗實在太飽☺️☺️
  • 芝味熱狗
  • 魚手指
2021-06-09 487 瀏覽
有無人發現呢一間舖頭最近開咗好多分店,總有一間係你左近🤣今次都忍唔住要試吓佢既熱狗,我order既係:🌭️美國洋蔥圈熱狗($36)🥔細薯格($15)洋蔥圈套住條熱狗腸既idea都幾新奇,雖然洋蔥圈唔算特別脆,但配合起黎係好味嘅,呢款熱狗腸個醬汁(應該係燒烤醬🤔)都好惹味,但我就得略嫌醬汁多得左少少,食到最後會覺得太鹹😥想講呢個薯格真係不得了😈 即使我快步行咗10分鐘,返到屋企都仲係好脆好好味🤤 💡小提示:可以打開外賣膠袋既結&少少地打開個蓋散熱,防止啲蒸氣整淋左啲薯格🤓
有無人發現呢一間舖頭最近開咗好多分店,總有一間係你左近🤣

今次都忍唔住要試吓佢既熱狗,我order既係:
🌭️美國洋蔥圈熱狗($36)

🥔細薯格($15)

2021-06-06
  • 美國洋蔥圈熱狗
2021-06-08 352 瀏覽
支持一下, 加油!-買左2個熱狗一個係有肉醬唔記得叫咩名小小辣的肉醬好開胃食入口覺得唔會太濟熱狗腸皮脆唔會好un唔會咬唔開的感覺同埋個包都好鬆軟, 加埋上面有小小烤左的芝士真係好香, <3-另一個就是ketchup + mustardNormal hotdog都係簡簡單單之選中意食classic hotdog朋友可以叫仲可以叫佢多汁<3-叫左個芝士fries真係有唔多cheese mixed左然後焗到融哂又可以拉絲真係食到一條接一條好正!薯格都炸到好脆卜卜,如果ketchup係落埋一邊就好
支持一下, 加油!
買左2個熱狗
仲可以叫佢多汁<3
叫左個芝士fries
真係有唔多cheese mixed左
然後焗到融哂又可以拉絲
真係食到一條接一條好正!
薯格都炸到好脆卜卜,
如果ketchup係落埋一邊就好
2021-05-28 312 瀏覽
寫左食評一段時間先發覺原來我一路都冇寫呢間小店不過其實佢已經唔算“小店”近年開到差不多區區都有算係做得幾成功其實疫情前都有幫襯過不過冇幫襯得咁頻密(依家差不多個個禮拜都食😂)因為佢都係只做外賣今日都係through OpenRice訂(因為成日有promo code)準時去到啱啱有得攞佢好似有大概5-8款熱狗揀不過我食親都係澳式風情熱狗🌭️因為本身好鍾意食夏威夷pizza🍕 除咗香腸外佢嘅配料芝士🧀煙肉🥓菠蘿🍍千島醬都同夏威夷pizza好似西灣河無咩pizza店揀所以食澳式風情熱狗就好似食緊一人份量夏威夷Pizza咁佢套餐+$12可以揀兩個小食通常我都唔會揀飲品因為都係罐裝汽水冇咩特別所以都係揀牛油粟米同埋細薯條佢嘅薯條🍟有茄汁同千島醬好惹味如果你唔鍾意醬汁記得落單時講因為佢唔係分開上不過如果小食可以多啲選擇就好啦成日得幾款揀開始有啲悶我見單獨嗌小食款式多好多真係差唔多個個禮拜都食水準一路都保持到店員好後生而且非常有禮貌
寫左食評一段時間
先發覺原來我一路都冇寫呢間小店

不過其實佢已經唔算“小店”
近年開到差不多區區都有
算係做得幾成功

其實疫情前都有幫襯過
不過冇幫襯得咁頻密
(依家差不多個個禮拜都食😂)
因為佢都係只做外賣
今日都係through OpenRice訂
(因為成日有promo code)
準時去到啱啱有得攞

而且非常有禮貌

細薯條
細薯條
2021-04-30 410 瀏覽
一直都中意幫襯依間 近日先知原來近近地太安樓都有 就收工去幫襯下依間係以賣熱狗為特色 但係慚愧地冇食過依間既熱狗🌭️😂 搵次要試下講番薯條方面 依間真心係抵食 因為佢一大兜都係最平$15 而我食過芝士大薯條($22)同埋芝士煙肉大薯條 值得推薦係芝士大薯條 面林有芝士醬 建議即食或者唔好咁耐先食😂 因為會變乾左一pack野咁😂 再配搭千島醬同茄汁 薯條唔似m記嗰啲咁又乾又瘦🙄 係大舊又粗 超抵食 食一份都飽左大半另外第二個推介既係薯格 有得簡細或者大 細既就$15 大既就$22 大既真係好抵食 不過唔記得影相 失策左😂😂最近新試既係洋蔥圈 都係有分6件($15同9件裝($22)配以燒烤醬 同埋都幾大舊😂 不過味道就對比有啲失色 因為食唔出洋蔥味 可能啲燒烤醬太濃 遮哂啲味😂😂

芝士大薯條

洋蔥圈(6件)