係灣仔番工附近,新開左一間酸菜魚,當然要走去試下新野啦。12點去到,2位即刻入得,不過已經開始有人等緊。走既時候12:45,都好多人等緊,不過d人多數叫外賣。黎得食就緊係要叫佢最招牌既酸菜魚啦,聽到差唔多枱枱人都會叫酸菜魚,套餐有一個餸+一個白飯/菜飯/上海麵/擔擔麵…,野飲另外加錢。叫左酸菜魚菜飯同埋排骨擔擔麵,再加左小黃瓜同蒜泥白肉。酸菜魚一般,最招牌既菜式都唔好食,好油就大部分酸菜魚都係咁嫁喇,所以預左,而個魚係唔酸唔辣唔鮮唔麻,麻都有少少既,但酸味係零,食D酸菜都係零酸味。魚肉比較多骨,D骨非常幼。同埋得好少魚,下面成碗芽菜,附上埋食晒d魚之後既相,全部魚夾埋有十塊左右啦。反而個菜飯就OK,係油飯再加菜。排骨擔擔麵,擔擔麵份量比較少,麵條唔係好多,擔擔麵唔算濃,亦比較稀。排骨以為佢係炸,原來係濕濕地咁樣,有D似大X樂個D,不過大X樂仲好食,呢度既排骨用左薑蓉蒸,奇奇怪怪的,有少少似食緊蒸魚,不過份量都算多,亦唔係話好難食的。青瓜冇乜味蒜泥白肉都冇乜味,肉比較乾同硬,亦唔辣總結冇乜野食係好食,份量唔算多,食完都唔係好飽,價錢亦唔算平。
係灣仔番工附近,新開左一間酸菜魚,當然要走去試下新野啦。

叫左酸菜魚菜飯同埋排骨擔擔麵,再加左小黃瓜同蒜泥白肉。

反而個菜飯就OK,係油飯再加菜。

青瓜冇乜味

蒜泥白肉都冇乜味,肉比較乾同硬,亦唔辣

2020-10-19
2020-10-07 194 瀏覽
今日幫襯鼎泰下午茶時段, 等了10分鐘才有位,侍應招呼有禮貌, 新開業, 舖內環境似茶記點了2個套歺: 酸菜魚及口水雞連擔擔麵和薯粉.分別都係$48, 凍飲每位加$3, 無加一, 約10分鐘上菜夠快酸菜魚:上枱賣相不錯, 份量足夠, 有菊花絲伴面, 約有7份生魚片脆嫩, 麻辣惹味, 酸菜味不俗, 湯底清香, 口水雞:夠份量, 肉質嫩滑, 炸豆香口, 辣得過癮擔擔麵及薯粉: 湯頭濃郁, 好味, 麵底爽滑總括: 環境一般, 食物份量足夠無欺場, 味道及服務水準達中上, CP 值極高

口水雞:夠份量, 肉質嫩滑, 炸豆香口, 辣得過癮

擔擔麵及薯粉: 湯頭濃郁, 好味, 麵底爽滑

2020-10-07
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 口水雞
  • 擔擔麵
  • 酸菜魚
2020-09-19 3773 瀏覽
媽咪係一名酸菜魚粉絲,聽到聽到食酸菜魚都總會流口水。知道響公司附近開咗間酸菜魚專門店,所以星期六就帶佢嚟過下口癮. 依間鼎泰酸菜魚嘅午市套餐都幾大最貴嗰個都係八仙醉雞 - 68蚊. 其餘吸引嘅菜式有天府川黃水煮魚片/牛肉,紅燒肉鎮江陳醋小排骨,鼎泰上海排骨,四川回鍋肉等等,每個主食都會配飯或者麵食,除咗可以配白飯同菜飯之外,更可配高湯上海麵,四川擔擔麵,重慶麻辣紅薯粉!加三蚊仲可以有熱飲一杯 ,十分抵食~當然我們選了鼎泰老壇酸菜魚($62), 好靚嘅一碗麵, 除左有魚片,花椒,辣椒乾,蔥花等等仲放左黃菊花。魚係已經起咗骨的滑身魚片, 厚肉味鮮,湯底濃郁甘香。酸菜份量剛剛好沒有出現偏鹹嘅情況,酸酸地好醒胃,微辣不膩,碗中包括一些薯粉,。由於佢用上曲形嘅紅薯粉,所以造成掛湯嘅效果,十分滋味。成都老城口水雞 $66其實好少地方口水雞嘅夾雞見係咁大件,啖啖肉,一個口水雞係凍嘅響咁熱嘅時間食呢個凍肉真係舒暢而又有飽肚感!個辣醬辣油係好香,仲要唔係好搶嗰種,令每件雞肉”錦上添花 “,仲要加埋炒香左嘅花生,同微香嘅菜飯一起食,感覺好滿足!辣子雞 $58 平時啲辣子雞只係見到辣椒,裏面嘅雞粒又瘦又“u

成都老城口水雞 $66

辣子雞 $58
平時啲辣子雞只係見到辣椒,裏面嘅雞粒又瘦又“un", 唔係好食到裏面嘅雞肉,主要係食雞個面嘅”味道“,依間嘅辣子雞改變左我對辣子雞嘅壞印象,佢聰明地嚮雞外面加咗層炸漿,炸到好脆卜卜,雞亦好厚肉,就算係炸皮都唔係好油,而又充滿辣椒香同有麻嘅感覺,媽同我都好快KO左依碟嘢!

紅糖玫瑰冰粉 $28
第一次食冰粉係用玫瑰, 玫瑰花的獨有香味, 鍾意依種味嘅朋友都難以抗拒, 玫瑰花用蜜餞方式去製作, 和爽口的冰粉出奇的夾,和凍冰冰嘅冰粉食,食完好舒服又解辣。

這次午餐是自費活動,並無任何廣告成份,真心推介俾大家!
2020-09-05
午餐
2020-09-17 378 瀏覽
灣仔新開梗要一試 餐廳環境新整 又近地鐵站與朋友相約下午茶時間兩點 下午茶時間都多人 見到一位客人都要搭枱個餐都係48蚊又配飯或者麵或紅薯粉真係好抵呀 加3蚊就有凍0T 😝我最愛水煮魚 朋友最愛酸菜魚外相好吸引 但可惜得個樣😔😔一大碗食極都係芽菜 魚好爽口但小心會有骨唔知點解食落完全無味 唔麻唔辣係咬爛食花椒先有d感覺 以為撚手酸菜魚會好食d點知都係失望而回無酸菜魚的靈魂 🧐今次抵食都未必做回頭客了希望有待改善 🤨
灣仔新開梗要一試 餐廳環境新整 又近地鐵站
今次抵食都未必做回頭客了
希望有待改善 🤨
2K
2020-09-14 2067 瀏覽
💁🏼‍♀️平日出去食酸菜魚動輒都要二、三百元一份💕最新發現灣仔開左間川菜館🌶午市套餐💲52起,包一款主食🍜超過十多款式選擇🔖有辣有唔辣😍加$5仲配飲品🍹喺灣仔區來講算幾抵食====—====—====—===—🐟🍲鼎泰老壇酸菜魚(加黃菊花配麵)($62)酸菜魚是川菜中的經典菜式, 以生魚為主料,配以酸菜等配料煮成,口味酸辣可口,加上花椒、泡椒、辣椒、菊花等配料,不但美觀吸引,吃上來也很美味。魚肉非常嫩滑,配料還有配上豆芽、娃娃菜和薯粉,夠曬飽肚。🐄天府川皇水煮牛肉($62)水煮牛肉以麻辣煮成,色澤夠紅,味道香辣惹味,非常足料。牛肉鮮嫩配料還有配上豆芽、娃娃菜和薯粉,同樣夠曬飽肚。🐷四川回鍋肉($58)以豬腩肉和椰菜炒成,豬腩肉肥瘦均勻,香辣又惹味。🐥成都老城口水雞($66)咸香的醬汁令口水雞非常入味,口水雞份量非常多,而且每件都肉厚嫩滑,醬汁上更配上鷹嘴豆和香蔥,令顏色更為豐富。底下還有青瓜,索曬醬汁非常美味。🐤重慶歌樂山辣子雞($58)辣子雞用上青椒和洋蔥一起炒成,辣子雞先用炸漿炸過,再用上辣椒和鷹嘴豆一起炒成,個人認為粉漿略為過厚,不過味道還不錯的。套餐配一款主食:🍚絲苗白飯、🍀江南
====—====—====—===—

🐟🍲鼎泰老壇酸菜魚(加黃菊花配麵)($62)
魚肉非常嫩滑,配料還有配上豆芽、娃娃菜和薯粉,夠曬飽肚。

🐄天府川皇水煮牛肉($62)
水煮牛肉以麻辣煮成,色澤夠紅,味道香辣惹味,非常足料。
牛肉鮮嫩配料還有配上豆芽、娃娃菜和薯粉,同樣夠曬飽肚。
🐷四川回鍋肉($58)

以豬腩肉和椰菜炒成,豬腩肉肥瘦均勻,香辣又惹味。

🐥成都老城口水雞($66)
🐤重慶歌樂山辣子雞($58)
套餐配一款主食:

🍚絲苗白飯、🍀江南菜飯、🍜高湯上海面、🥜四川擔擔麵、🥔重慶麻辣紅薯粉

個人比較推介菜飯,菜粒和薑粒配在白飯上, 簡單又好味。

四川擔擔麵醬汁香濃
另外點了一個淨餸

🐷☘️乾煸四季豆🌶($68)
四季豆炒得非常乾爽,配合豬肉碎和其他香料一起炒成非常惹味,香香辣辣,配飯一起吃味道超好。
🍹凍檸蜜(套餐加$5)
套餐熱飲加$3 ,凍飲加$5

====—====—====—====—
2020-08-29
  • 鼎泰老壇酸菜魚
2020-09-14 1199 瀏覽
週未既灣仔缺少了辦公室上班族既人來人往,多左一份休閒既感覺,正好可以趁住無咁多人流既時候發掘一下餐廳小店試下.途經謝斐道既街口,見到呢間酸菜魚店感覺都幾吸引,就同朋友行入去試試.酸菜魚用上老壇酸菜,酸菜味道香而不會太酸,酸菜咬落爽脆.配料亦有豆芽,薯粉,黃菊.湯底帶魚鮮香味,唔會腥帶陣陣酸辣既刺激,香料同樣足夠,整體味道豐富.魚片雖然較薄身但入口爽脆而不腥,入口質感嫩滑.擔擔麵湯底夠花生香,帶少少辣味好香濃,麵條充份吸晒擔擔湯底既味道,夠晒味.辣子雞份量十分多,雖然同平時食開既辣子雞有少少唔同,但大塊既雞子雞塊食落口感都保持到脆口既感覺,外皮炸粉唔會好厚,外皮脆內裏雞肉都幾滑.入口帶陣陣麻香辣味.涼拌萵筍絲好適合夏天食,萵筍絲清新,咬落充滿水份得黎又夠爽脆.入口帶點麻油香味,作為涼拌真係做到開胃既感覺.紅糖玫瑰冰粉,清澈通透既冰粉入口滑溜彈牙,加上玫瑰紅糖水入口香甜,又帶好濃既玫瑰香.食完辣野後作為甜品剛好可以化解口腔既麻辣感.

• 玫瑰紅糖冰粉
  • 涼拌䈑筍
2020-09-07 284 瀏覽
第一次去試了主打菜酸菜魚,魚的口感還可以,整體份量還好,但味道真心一般,湯底比較淡導致魚也不入味。如果改名叫酸菜魚湯,我可以接受。如果專門去吃酸菜魚,我不建議去吃。
2020-09-06 388 瀏覽
一試難忘 高質酸菜魚小店~~~週末早上同大舊去灣仔瞎逛覓食,打算吃完東西去銅鑼灣逛街。唔打唔撞之下我哋喺灣仔嘅謝斐道看到這間挺多人排隊的餐廳 就決定進去一試究竟。~~~亮白的燈光下 餐廳的環境狀況被照得一清二楚 整體看着非常 乾淨環境衛生非常理想肚餓的我們 叫了許多東西 例如有鼎泰老壇酸菜魚 蒜泥五花肉 涼拌萵筍絲 涼拌土豆絲 鎮江陳醋小排骨伴重慶麻辣紅薯粉 和鼎泰八仙醉雞伴四川擔擔面 最後再叫多兩個紅糖玫瑰冰粉 做個完美收結~~~鼎泰老壇酸菜魚:脆脆的酸菜 新鮮嫩滑的魚塊 爽口的土豆芽 酸酸甜甜的白菜片 全部材料都非常高質 整體無可挑剔 估唔到小小一間舖頭 味道比很多連鎖大店都還要好吃 難怪咁多街坊幫襯~~~蒜泥五花肉:蒜泥味道啱啱好 唔會太辣又夠香加上片片薄薄彈牙嘅五花肉片 好吃~~~涼拌萵筍絲:出面好多涼拌萵筍都有落麻油 食落唔係好清新 倒是有少少重口味 呢度就唔同 佢哋用蔥油拌 非常好食而且好清新 令人一試難忘~~~涼拌土豆絲:辣辣地又好爽口 非常下飯 真係好想自己學整 而且條條切得差唔多大細 刀工很不錯高質~~~鎮江陳醋小排骨伴重慶麻辣紅薯粉 :小排骨非常入味 又是一道非常
一試難忘 高質酸菜魚小店
~~~
鎮江陳醋小排骨伴重慶麻辣紅薯粉 :小排骨非常入味 又是一道非常下飯的小菜 而麻辣紅薯粉亦出色 非常彈牙嘅紅薯粉 令人欲罷不能 我幾乎食到一條都冇剩
~~~
鼎泰八仙醉雞伴四川擔擔面:醉雞夠入味 擔擔麵質彈牙 湯底花生味很重 大舊👦🏻非常中意 如果唔鍾意薯粉或者擔擔麵 仲可以選擇 絲苗白飯 江南菜飯 或高湯上海麵 種類非常多
~~~
紅糖玫瑰冰粉:呢碗冰粉令人非常驚艷 甜味全部黎自佢哋自家製嘅紅糖玫瑰花瓣🌸 甜都唔高 食落好清新 解渴又解辣 紅糖玫瑰花瓣係精髓所在 記得一定要食埋佢
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
鼎泰酸菜魚 (灣仔)
灣仔謝斐道130-146號地舖
2020-09-04 275 瀏覽
午餐 - 水煮魚片 (大辣) 配麻辣紅薯粉疫情加上新開張,本身真係唔想寫得太差,但忍唔到手!! 亦希望老闆明白,灣仔區餐飲其實可以話好難做,但亦可以話好易做!! 同一條街有幾間做咗超過10年,但亦有唔少做得幾個月。分別就係在於好味同埋唔好味!絕對唔係我好食得辣而係佢真係唔辣,佢地落咗唔少花椒但一d都唔麻,魚完全無味,湯亦無味。呢條街餐飲嘅主要客源絕對靠區內打工仔支持,返頭客好緊要,我自已就一定唔會返頭再食,因為唔想再失望。
午餐 - 水煮魚片 (大辣) 配麻辣紅薯粉

2020-09-04
外賣自取
2020-09-02 298 瀏覽
依家出街食一份酸菜魚,最低消費起碼也要 $200。最近有朋友報料,話灣仔上月有間川菜館進駐,價錢好親民,午市人均消費只是六、七十蚊,就已經可以食到一客一人份酸菜魚,而且仲配一款主食,可謂平絕全區。餐廳位於謝斐道 130-146 號地舖,門面好易認,鵝黃色門框襯通透明亮的落地大玻璃,光感十足,讓內部環境一目了然。入座後先細閱餐牌,食物選擇很豐富,單係下午茶餐就已經有超過 30 款,另外亦有冷盤、小食、小菜、湯、飯麵、甜品及飲品等可供選擇。一心嚟食酸菜魚,所以第一時間喺主餐牌內揀咗客老壇酸菜魚,另外再加咗碟萵筍絲同半隻霸王雞。涼拌萵筍絲 ($38)  率先送上,碟頭不大,但味道很不錯,色澤青綠,切成絲,入口爽脆無渣,清新開胃。押上店名的鼎泰老壇酸菜魚 ($138)  接著上桌,成品份量十足,而且用料亦沒有將貨就價,烹調用心。酸菜魚採用新鮮生魚,魚肉不易散開,入口鮮嫩不腥。至於酸菜味道亦恰好,咬下爽脆,帶點清新酸味。配菜還有大豆芽和水晶粉,水晶粉彈牙煙韌,吸湯力一流!蔥油霸王雞 ($98)  好耐無食過蔥油雞,雖然只係點咗半隻,但係份量絕不欺場,而且上檯時更傳來陣陣蔥油香,相當吸引!雞肉食落
依家出街食一份酸菜魚,最低消費起碼也要 $200。
蔥油霸王雞 ($98)  好耐無食過蔥油雞,雖然只係點咗半隻,但係份量絕不欺場,而且上檯時更傳來陣陣蔥油香,相當吸引!雞肉食落好嫩滑,雞味濃郁,而且雞皮無多餘嘅脂肪,配埋面頭的蔥花和芝麻粒品嚐,惹味得令人吃不停口。
有餸又點可以無飯配襯,本來想點客江南砂鍋菜飯,但後來發現原來下午茶餐嘅炒飯更加抵食,只是四十幾蚊,所以揀咗碟欖菜肉鬆炒飯 ($49)。送上時香噴噴,飯炒得粒粒分明,配上欖菜,十分惹味。
意猶未盡,最後加咗客一口粒粒西多士 ($28)  做甜品,麵包一份有 9 粒,切到像麻將大小,沾蛋漿去炸,外型小巧的骰,入口外脆內軟,配牛油及煉奶趁熱吃,味道一流!

下午茶餐送熱飲,點凍飲亦只須 +$3,非常經濟。

順帶一提,餐廳不設加一服務費,而且還免茶芥,待限聚令放寬,一定會多約幾個朋友再嚟幫襯。
2020-09-01 281 瀏覽
之前做野係灣仔見到咁多係人係門口排隊等食酸菜魚我已經好想食, 而咁岩今日媽咪過來找我食lunch , 咁我緊係同佢食好野啦!識我地嘅都只我地鍾意食魚,所以來到一定要叫 鼎泰老壇酸菜魚, 因為鍾意所以叫晚餐份量先滿足到我和媽咪, 一大窩魚片無骨好滑,用左酸菜大豆芽薯粉做配菜,大量花椒粒幾香, 酸酸地dd辣好正。杭州醬鴨, 整得唔錯夠哂入味送飯一流,午餐:雲耳濃雞湯浸田園蔬 配四川擔擔麵 凍檸檬茶, 用雞湯來整菜特別甜,d雲耳幾爽唔錯, 四川擔擔麵夠濃香。午餐:四川回鍋肉配江南菜飯配熱咖啡, 回鍋肉夠哂惹味配上菜飯岩岩好解一下油膩。最後忍唔住叫左兩碗紅糖玫瑰冰粉,嘩一來到嚇親都幾大碗,平時呢個價錢只食到一半, 大大件滑一滑的冰粉,上面加左用紅糖煮過的玫瑰,甜絲絲的味道溶入去哂冰粉到,最後加小小芝麻成件事好香好味好完滿。

杭州醬鴨, 整得唔錯夠哂入味送飯一流,

Wan Chai a nice Sichuan Restaurant🐟🌶🐥🥢..港島謝斐道一向食店多,選擇自然多。不過一向都係銅鑼灣食多,今次決定走向灣仔,睇下有咩新店可以試試。發現一間川菜館,價錢大眾化、地方光猛潔淨、食物質素唔錯、滿有人情味既小店,整體真係唔錯啊。.ll $62Ding Tai Boiled Fish with Pickled Cabbage & Chilli配絲苗白飯 White Rice🍚,味道唔算辣帶麻香既酸菜魚🐟,魚肉滑滑賣相吸引,仲有薯粉豆芽係底,吸收味道吃下不錯。.ll $68Ding Tai Liquor Soaked Chicken with Rice Wine四川擔擔麵 Sichuan Noodles with Peppery Source🍜,擔擔麵湯底好香好濃帶醬甜,很愛這個調配味道❤️,真的很好吃啊。而醉雞🐥 滿有酒香💛,雞件滑滑而且係雞髀部份,特別好吃呢。.ll $18Bean Sprouts Saladll $22Eggplant with Salty Saucell $28Pork Belly with Garlic.另外加配既小食,份量真

l[鼎泰老壇酸菜魚 (加黃菊花配麵)]l $62

l[鼎泰八仙醉雞]l $68

而醉雞🐥 滿有酒香💛,雞件滑滑而且係雞髀部份,特別好吃呢。

l[涼拌大豆芽]l $18
Bean Sprouts Salad

l[香醬涼茄子]l $22
Eggplant with Salty Sauce

l[蒜泥五花肉]l $28
Pork Belly with Garlic
另外加配既小食,份量真係唔少,滿有誠意,而且味道都不錯。大豆芽爽脆、茄子🍆有醬香、五花肉🐽 拌以青瓜絲🥒 同吃。清新又解膩。
而且每份套餐都可以選擇:白飯🍚`江南菜飯🥬🍚`高湯上海麵🍜`四川擔擔麵🌶🍜`重慶麻辣紅薯粉🍜。就算一星期多吃幾次,真係唔怕吃悶啊。

一間滿有四川風味既小店,連餐具都是滿滿中華色彩的。店員都很友善、滿有人情味💕,這就是小店的可愛🥰。有時候吃小店都會帶給你不一樣的驚喜呢。
×××[鼎泰酸菜魚 -Ding Tai Pickled Fish]×××
©灣仔謝斐道130-146號地舖
2020-08-26 188 瀏覽
人生不如意的事成十常八九,不過古語有云,守得雲開見月明。政府終於放寬晚市堂食,為了慶祝一下,今天便來到了這間新開的食肆。天府川皇水煮魚片下午茶餐$48,包四川擔擔面和凍飲加$3。天府川皇水煮魚片,魚片嫩滑,辣度適中。四川擔擔面,麵質爽口,醬汁香濃。凍鴛鴦,茶味和咖啡味道適中。四川回鍋肉$42,採用了腩肉,肥瘦均勻,不會過辣。涼拌萵筍絲 $38,蔥油的香味,非常配合萵筍,口感清爽。鎮江肴肉$58,肴肉點些鎭江醋,更加開胃。鼎泰老壇酸菜魚$138,上枱時,香氣四溢,採用了生魚片,沒有細骨,可以放心享用。除了魚片,還有紅薯粉和芽菜。而酸菜不會過酸,湯底清甜。鼎泰八仙醉雞$60 ,酒香味道十足,雞肉嫩滑爽口。
人生不如意的事成十常八九,不過古語有云,守得雲開見月明。

天府川皇水煮魚片下午茶餐$48,包四川擔擔面和凍飲加$3。
天府川皇水煮魚片,魚片嫩滑,辣度適中。

四川擔擔面,麵質爽口,醬汁香濃。

凍鴛鴦,茶味和咖啡味道適中。

四川回鍋肉$42,採用了腩肉,肥瘦均勻,不會過辣。

涼拌萵筍絲 $38,蔥油的香味,非常配合萵筍,口感清爽。

鎮江肴肉$58,肴肉點些鎭江醋,更加開胃。

鼎泰八仙醉雞$60 ,酒香味道十足,雞肉嫩滑爽口。

2020-08-26 1288 瀏覽
限聚令無得夜晚堂食,唯有早少少傍晚時間食下午茶,咁就最穩陣,食到想食嘅嘢。有半年冇食過酸菜魚同水煮魚,今日特登約埋朋友去灣仔呢間鼎泰酸菜魚,有下午茶套餐,全日免收加一,超抵食!下午茶套餐,由$38 - $48,另有港式茶餐。我們目標當然是吃川菜啦!套餐可以選一款主菜,配白飯、上海麵、擔擔麵或麻辣薯粉一款, 冇諗過上海麵咁受歡迎,下午四點幾已經賣曬,我們三人點三個餐,配擔擔麵和薯粉,份量是超多的!下午茶收費也絕不欺場,真材實料!先說說這裏招牌的鼎泰老壇酸菜魚(加黃菊花配麵) $48, 一人份量的套餐,也盛得滿滿一盤,酸菜分量多,還有很多芽菜、娃娃菜墊底,特色是用黃菊花瓣點綴酸菜魚的清香,配上海麵條,雖然麵條在湯裏份量很少,但麵條吸收酸菜魚湯味,微微酸辣,很開胃,同時要讚讚酸菜魚湯底,其實酸多辣小,不能吃辣的人也能接受的,淨飲湯味道也不錯。主角酸菜和魚片,魚片用生魚,肉質煮得剛好,非常嫩滑,無骨,夾著酸菜一起吃,不會覺得太酸,只會越吃越開胃,帶輕微辣度,越吃越過癮。伴著擔擔麵一起吃還是第一次,出奇的好味,因為擔擔麵本身有花生香味,跟酸辣味很夾,麵質吸收了湯味,無論口感和味道都不錯。天府川皇

天府川皇水煮魚片$48, 配麻辣紅薯粉。感覺吃辣的總是要配薯粉,煙韌的口感才相配,不過薯粉的湯底其實不是太辣,是微辣偏麻香。

而水煮魚片也是用生魚,與酸菜魚一樣的滑,分別是湯底而已,水煮魚滿江紅的麻辣香氣,下了蔴油,在辣味之上更突出,愛吃辣而不吃酸的人最適合。

成都老城口水雞$48,醬料味道以咸香為主,小辣,入味得來肉質頗滑, 還有青瓜條墊底,青瓜吸收了醬汁味道,爽口多汁,帶香辣味,很好吃,配飯吃也不錯。

鎮江肴肉$58, 是朋友的至愛,下午茶雖然沒有套餐,但正價價錢也不貴。味道也不錯,豬肉鹹味夠香,鹵水味鹹淡適中,爽口的滷水啫喱,在夏天吃這涼菜很消暑。鹵水汁由啫喱狀在口裏慢慢融化的感覺,滑滑的很治癒!點醋吃,能提升肴肉香味。

三人吃了這麼多東西,共$202,全日免加一是賣點,平民價錢食到足料大份的酸菜魚、水煮魚,很推介呢!有時間一定再光顧。
2020-08-24
2020-08-26 643 瀏覽
番工番到悶悶地,最精神就係放Lunch❤️公司附近開咗間新食店,見到門口排左勁多人,八卦仔入去望吓,原來係主打食酸菜魚😋媽喔,是酸菜魚喔😚GOGOGO,本menu好靚呀,成本故仔書😜▪️套餐自選一款主菜,配白飯,擔擔麵或麻辣薯粉,再有飲品😚▪️鼎泰老鼎酸菜魚加黃菊花配麵,魚肉鮮嫩無骨,大量的芽菜、酸菜、娃娃菜墊底,分量真係好多,哩啲配菜先係精華😋 啲麵吸收酸菜魚既湯味,湯汁酸辣適量,十分可口😊▪️天府川王水煮魚片🤩嗰名好架勢🤟🏻 水煮魚哩道菜就可以滿足我哩嗰辣迷,一上枱好吸晴,大大碗紅紅的麻辣魚片,好香既麻辣味,水煮魚片再滑多一點,魚片完全吸收辣湯湯汁,魚片味道鮮美,而湯汁醇香濃厚,高水準😋▪️鼎泰八仙醉雞,好香酒味的醉雞,帶有濃香味,肉質扎實,keep到鮮嫩入味🤩的確幾正☺️ 重點夠入味,好中意醉雞汁,可以撈埋落啲江南菜飯度,好正呀😚😚▪️雲耳雞湯浸田園蔬菜🥬爽口既雲耳同埋超多既菜心,菜心吸收哂雞湯既味道,重點唔會太淋,每條都好爽口🤪▪️陳醋雲南小耳,醋拌黑木耳,黑木耳好有營養,岩哂天氣炎炎享用,口感爽脆之餘又非常醒胃🤪▪️香醬涼茄子,香醬放在涼茄子上,茄子🍆吸收哂香醬的味道😋清淡又不失味調😋😋▪️熱檸

▪️套餐自選一款主菜,配白飯,擔擔麵或麻辣薯粉,再有飲品😚

▪️熱檸樂加薑好耐無飲過啦❤️回憶的味道

2020-08-26