2018-02-04 235 瀏覽
下午茶份量唔細,包埋飲品幾抵食...肉燥飯食落有d辣辣地,無乜肉燥香味...食完好口渴超多味精唔會再去...另外炸蝦醬腩肉湯粉,腩肉乾硬的,粉麵比飯更多味精...失望!

肉燥飯
2018-01-22 225 瀏覽
由於好友要趕住回家湊仔, 所以就揀了在太古坊晚餐, 方便她吃飯後可以快速回家. 店子小小, 但餐牌上的選擇卻不少, 有麵, 飯, 米線, 湯粉, 台式小食, 小菜, 自家製特飲等等. 看到餐牌上有一款蕎麥麵, 我們就立即決定要這一款呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵. 蕎麥麵夠清爽, 配上滑滑的雞絲, 粟米粒, 蔥花, 芝麻, 炸蒜等, 伴著一起吃, 的確清新宜人, 很合適夏天吃吧. 肉燥咸香雞脾飯就相對上略鹹一點, 但雞脾大大件的, 亦出奇地嫩滑. 就這麼用肉燥和雞脾肉送飯, 不經不覺, 我們就把這大碗飯吃光了.有麵, 有飯, 當然要吃一個小食. 一碟椒鹽寶島花枝丸有六大粒, 頗為慷慨的. 雖然墨魚味不是太重, 但它卻甚為彈牙, 不錯哩.

2018-01-14 188 瀏覽
又再四出搵食,今次去埋測魚涌,見間舖頭名幾特別就去試下啦~鹽水浸娃娃菜。 如果點呢道菜,你期望會係咩味? 好清?清到好似烚菜加鹽咁?以上都不能形容呢碟菜。 佢係清嘅,不過係清甜嘅清。佢嘅煮法令菜嘅鮮甜味更出,菜身相地爽口。 呢度有藥膳雞窩,咁養生嘅野唔係唔試下呀~呢道名為桂花醉香藥膳雞窩。注重健康嘅我點會放過呢啲養生菜式呢?呢個不算是濃湯系,不過當店員喺廚房拎出黎個一刻,已經聞到清清嘅藥膳窩味(都可能係我地坐得太近廚房)桂花味好香,舖滿成窩湯,唔似你去有啲食肆只係得幾束花放喺湯面,所以賣相相對地無咁吸引嘅。唔理啦,試左湯頭先,真係有桂花味,第一啖係好清好清有輕輕嘅甜味,飲多幾啖啲藥材味就走出黎啦~湯入面有勁多杞子,食到最後發現原來有龍眼肉,唔怪得有輕微嘅甜味啦再黎就係香酥雞排肉燥面。肉燥味道出奇地濃烈,就算混入湯中亦不會因而變淡。香酥雞排是炸得好乾身個種嘅雞排,但不算是咬落會"索索"聲嘅脆,只能做有口感。
又再
四出搵食,今次去埋測魚涌,見間舖頭名幾特別就去試下啦~

注重健康嘅我點會放過呢啲養生菜式呢?

2018-01-10
  • 桂花醉香藥膳雞窩
剛逛完太古城,荷包乾塘,幸好在附近搵到間美味小店~點·子·巷。點了以下菜式:台式配方豬排飯紅燒辣牛腩配船家湯粉台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜酥炸蝦醬五花腩台式配方豬排飯豬排的數量蠻多,飯的醬汁也夠味。只是飯量算多,女生怕浪費可要求少飯。紅燒辣牛腩配船家湯粉朋友點了紅燒辣牛腩配船家湯粉。我偷吃了小小,牛腩不夠腍但幾入味。台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜我們最愛食娃娃菜。但在街用膳總有不少失望經歷:娃娃菜又乾味又淡。這次的台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜好新鮮嫩甜。最重要的是,它的台式肉燥令清淡的菜蔬變得好惹味~酥炸蝦醬五花腩五花腩炸到金黃色脆卜上,咬落好香脆。五花腩肥瘦均勻,脂香四溢。五花腩的蝦醬味如果再重手些就更好。
剛逛完太古城,荷包乾塘,
幸好在附近搵到間美味小店~點·子·巷。
點了以下菜式:
台式配方豬排飯
紅燒辣牛腩配船家湯粉

台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜

酥炸蝦醬五花腩

台式配方豬排飯

豬排的數量蠻多,飯的醬汁也夠味。
只是飯量算多,
女生怕浪費可要求少飯。
紅燒辣牛腩配船家湯粉

朋友點了紅燒辣牛腩配船家湯粉。
我偷吃了小小,牛腩不夠腍但幾入味。
台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜

我們最愛食娃娃菜。
但在街用膳總有不少失望經歷:
娃娃菜又乾味又淡。

這次的台式肉燥/刴椒肉燥蓋娃娃菜好新鮮嫩甜。
最重要的是,它的台式肉燥
令清淡的菜蔬變得好惹味~

酥炸蝦醬五花腩
五花腩炸到金黃色脆卜上,
咬落好香脆。
五花腩肥瘦均勻,脂香四溢。
五花腩的蝦醬味如果再重手些就更好。
2018-01-08 145 瀏覽
途經太古城行街,搵地方醫肚先。經朋友介紹得知依間點子巷。點子巷係食台式風味美食餐廳。餐廳環境雖然細,但係有種講不出既特別。首先全舖既牆身主要係用上粉紅色為主,再配上金色既燈飾裝飾,別有一翻風格。而枱就用上雲石。認真有諗頭。作為擁有一顆少女心既我,不得不禁要黎打卡一翻。食物方面,我就叫左一個阿婆蒽油雞絲撈蕎麥麵。本身會配上一碗湯俾你揀熱湯咁食定涷撈黎食,個人就較喜歡熱湯食,各人口味各有不同🤪黎到飲品方味,為別叫了巨峰提子梳打及香芋珍珠奶茶。重頭戲黎了,一品鍋。桂花醉香藥膳雞鍋。重重既藥膳香味令人不禁流曬口水。雞肉柔嫩爽口。不得不稱讚一下。大家都不妨去試吓!
香芋珍珠奶茶
巨峰提子梳打
阿婆蔥油雞絲撈蕎麥麵

途經太古城行街,搵地方醫肚先。
經朋友介紹得知依間點子巷。
點子巷係食台式風味美食餐廳。
餐廳環境雖然細,但係有種講不出既特別。
黎到飲品方味,為別叫了巨峰提子梳打及香芋珍珠奶茶。
雞肉柔嫩爽口。不得不稱讚一下。
大家都不妨去試吓!
2017-12-15
2018-01-03 178 瀏覽
經過鰂魚涌,見到巷仔入面有間台式餐廳,咁就行過去睇下,點知佢嘅名叫點·子·巷,地點同個名好夾!已經係下晝兩點鐘,入面都差唔多坐滿,唯有買返屋企先食喇!下午茶餐好抵,大概一個係四十零蚊,仲跟一杯熱羅漢果茶。另外可以追加小食!我點左一個魯肉飯餐,飯上舖滿魯肉,而且唔會太肥,加上少少芝麻同葱花喺面,更加美觀!另外,原來啲飯係用上珍珠米,粒粒飽滿!再叫多個台式配方豬扒飯,又係將啲葱花同粟米粒撒喺面,鮮艷顏色頓時令我覺得吸引好多!豬扒味道特別,有少少甜甜地,又有少少香料味,不過乾身左啲,但撈埋啲汁落飯度食都唔錯!小食方面,不得不讚下個糖心蛋,都係用上葱花,芝麻,再加左啲炸蒜,隻蛋嘅狀態好糖心,真係色香味俱全!高湯娃娃菜就浸得好淋好入味!椒鹽花枝丸唔知係咪侍應趕住拎出黎包外賣,忘記左加椒鹽粉呢?不過啲花枝丸都係真材實料嘅花枝!最後我地加錢要左巨峰提子梳打,毫不吝嗇嘅巨峰提子汁加落梳打度,好有味!真係唔似第二啲得少少提子汁,又多冰,又冇味嗰啲!

2017-12-30 105 瀏覽
今日lunch 放飯 決定一試同事推介既餐廳點子巷好有台灣悠閒文青既風格題外話 去到全程比佢張舖枱紙吸引住住 湖水綠同啡色絕襯叫左是日特別推介 限量架 係葱爆豚肉白珍珠飯 配水晶萵荀炒豚肉既醬汁好好食 又帶點辛辣 而第一次食呢隻荀 有啲透明 食落口感爽 味道有啲特別不過有啲貴 $68加一 但送下面咁多野 抵番最好係like Facebook 就送兩粒花枝丸另一個優惠限量一日10杯珍珠奶茶 要like fb 同tag three friends. 好彩總有兩杯即刻要左!
今日lunch 放飯 決定一試同事推介既餐廳
點子巷好有台灣悠閒文青既風格
題外話 去到全程比佢張舖枱紙吸引住住 湖水綠同啡色絕襯

叫左是日特別推介 限量架 係葱爆豚肉白珍珠飯 配水晶萵荀
不過有啲貴 $68加一 但送下面咁多野 抵番
最好係like Facebook 就送兩粒花枝丸
呢間真係唔止隱世,直情係隱閉,係一條小巷入面好似台灣啲小店,真係要搵一搵先搵到係邊個位。入面只有十幾個位既小店,地方真係唔算好大,一路食見到好多人外賣,台面既餐紙寫左好多小店既堅持。有個名好得意既《呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵》($52),好似台灣啲家傳菜名,配上碗熱湯可以撈埋食,雞絲唔係好多蕎麥麵夠香同彈牙,不過蔥油陣味唔太濃。另外要左個《點子炸雞球配船家湯粉》($54),炸雞好香同肉好嫩滑,不過層皮有啲失手硬左啲。飲品叫左杯《伯爵珍珠奶茶》($32),反而真係有驚喜,有陣陣既伯爵茶香味,奶都夠滑身,用心既小店係應該支持。店名:點·子·巷地址:鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下8號舖餐牌:

店名:點·子·巷
地址:鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下8號舖

餐牌:

2017-12-27
2017-12-23 4442 瀏覽
太古城大廈林立,只知道食肆已橫行無道,卻不知家中附近有一小巷隱藏着一些小店。今天與家人閑着,想在家附近發掘美食,經過此處,探身轉入小巷,看到這特色的台灣小店,感覺也像不錯,便隨意走入去試試。店舖地方較細,能容納的人數不多;幸而今天是假日,於下午時間來到的人客不多,故坐得也尚算舒適。兩時開始便有下午茶供應,有數款飯、麵供選擇,如不夠吃,亦可加錢要小食。最後我們三人要了兩個套餐,再加四五款小食。首先來到的是台式配方豬扒噹($44),雖說是下午茶餐,但份量亦比想像中大。豬扒輕微炸過,不是走酥脆路線,然而豬扒醃製得入味,淋上醬汁亦頗惹味,但不知其配方是有何特別之處,非專業食家,又只能吃一口的我便吃不出。點子蝦醬腩肉配船家湯粉($48)份量同樣不欺場。恕我孤陋寡聞,船家湯粉真的是第一次吃。麵屬於幼扁身,質感滑溜,並不是追求澱粉的煙韌口感;原以為腩肉是一片片,原來是炸的。原來腩肉已是肥膩之物,加上油炸,更顯油膩,幸而清湯算是一解膩滯。小吃有糖心蛋 ($10),蛋黃依然呈流蛋狀態,煮的時間掌握得不錯! 蛋味香濃,加入蔥更為香口,不錯。椒鹽花枝丸($26)也是炸的,外皮炸得尚算脆,丸亦夠彈牙,但就是偏

台式配方豬扒噹

台式配方豬扒噹

糖心蛋

椒鹽花枝丸

椒鹽花枝丸($26)也是炸的,外皮炸得尚算脆,丸亦夠彈牙,但就是偏油了,而椒鹽味不夠突出。
椒鹽台腸

椒鹽台腸片($22)於台式小店應屬保險菜式,甜甜的味道,頗有咬口,不錯,但同樣是油了一點。
點子炸雞

點子炸雞 ($38)算是反倒不會過於油膩,炸得頗為香脆鬆化,仍保留一點肉汁。
羅漢果茶

每個下午茶餐都跟上一杯羅漢果茶,欣賞其不會過甜,反顯得羅漢果的滋潤。

伯爵珍珠奶茶

另外散叫了一杯伯爵珍珠奶茶($16),有奶香,質感幼滑,珍珠亦夠煙韌,飲品沒有加入冰塊,只是雪凍,不會因冰塊溶化而令味道被沖淡,值得一讚。

食物味道是不錯,唯油膩程度感覺有待改善,而笑臉是給小店的人情味和殷切的服務,令我們有愉快的用餐經驗。
羅漢果茶
伯爵珍珠奶茶
昨天放工因為有點事要去太古一轉, 回程時和同事諗住食埋晚飯先在鰂魚涌附近行吓, 發現在一個小巷仔有一間食台灣既小店叫"點子巷" 看似不錯地方細細但都幾Warm所以就入去試試~ 入面地方都幾舒服, 店子小小但好乾淨, 而且因為係巷仔闗係, 人流不會太多, 所以比較寧靜, 再加上播住旋律優美既韓歌 係涷冰冰既晚上就更加舒服温暖~ 先來是糖心雙疍 - 點它來做餸配船家湯麵的~糖心疍好好味!! 內裡的糖心疍黃好甘香, 流出來的疍汁超級滑!! 再加上疍外表淡淡的煙燻味道, 亦很有咬口, 個人覺得一人一顆份量剛好~船家湯麵 - 這個是吃完所有菜才送上, 雖然是漏左單, 但店主非常好禮貌, 亦好好服務, 除了立即着廚房煮出來外, 他還特別加了肉燥粒在米粉上呢, 超級體貼的店, 讚! 說回味道, 湯麵比較幼身, 充滿彈性, 食落去亦比較煙韌, 口感好好; 湯頭亦夠鮮美, 再加上好香好嫩滑既肉燥, 個人覺得以二十二元來說都好抵食! 伯爵珍珠奶茶 (熱) -本來呢度既珍奶係冇熱架,但同事覺得好寒冷,所以就特別又請店主幫忙把奶茶加熱~~奶茶都唔錯呀, 好有淡淡伯爵茶既香味, 再加上奶香, 令到整杯

在鰂魚涌附近行吓, 發現在一個小巷仔
有一間食台灣既小店叫"點子巷" 看似不錯
地方細細但都幾Warm
所以就入去試試~

人流不會太多, 所以比較寧靜, 再加上播住旋律優美既韓歌
係涷冰冰既晚上就更加舒服温暖~

先來是糖心雙疍 - 點它來做餸配船家湯麵的~

奶茶都唔錯呀, 好有淡淡伯爵茶既香味, 再加上奶香, 令到整杯茶都又香濃又夠滑, 飲左一杯成個身暖笠笠了!

紅燒辣牛腩配船家湯河 - 牛腩整得好夠火喉, 食落去筋肉比例唔錯, 而且辣度剛剛好, 不太辣但就夠香口, 再加上鮮甜既湯底同埋幼身又夠滑既河粉, 成碗秒速食完佢了!

黃金多士腐皮魚皮- 一客10塊既腐皮魚皮, 是每枱必點項目! 本以為黃金係咸疍黃, 但原來係指類似西多士的那個黃金感覺, 食落去好酥脆, 食得出有魚皮的Q彈和煙韌, 再沾上自家製的雙色沙律醬, 更加滋味!

羅漢果菊花茶 - 菊花清新芳香, 再加上羅漢果的淡淡味道, 飲落去好舒服, 亦能清熱解渴~

蝦醬腩肉虎夾包 - 估唔到小店都有點心食! 一件以蒸籠上, 剛蒸好既包包外皮好軟糯, 內裡以惹味既蝦醬煮既腩肉, 好有鮮味但又唔會太咸, 一啖食落去, 腩肉泛出來既油脂更多左一份口感,
整體感覺唔錯, 好味!

點子巷
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下8號舖

2017-12-20
2017-12-20 119 瀏覽
早前有朋友介紹在港島區太古附近,有一間食台灣菜店舖叫點子巷,說幾有水準,今晚放工後和同事一起去試下。桂花醉鄉藥膳雞窩$128 近排轉涼,女孩子梗係要溫補一下,我們叫了一個桂花醉鄉藥膳雞煲,上枱時已經聞到濃濃嘅藥膳味道,還有陣陣桂花幽香,有多款藥材 煮製,杞子,黨參,圓肉等等,飲得出要用長時間來燉煮,才有這個味道的濃甜,雞肉鮮甜,每件雞肉都滲滿了藥膳的汁液,飲過這個湯後,整個身軀都暖笠笠,好滿足。粟米蔥油撈蕎麥麵$46一個蕎麥麵煮得爽口彈牙,味道甜甜潤潤,蔥油嘅香味配搭得宜,本身乾撈蕎麥已經好滋味,另有配搭一碗熱騰騰嘅濃湯,令客人可以有第二種食法,師傅對客人細心款待,我們兩人都食得很開心。

桂花醉鄉藥膳雞窩$128

粟米蔥油撈蕎麥麵$46

2017-12-19 109 瀏覽
依間小店喺條巷仔裏面,地點有啲難搵,但係試過你就會知道係值得嘅。裝修以粉紅色玫瑰金同埋雲石做主色,係我最鍾意嘅顏色,食到食得開心啲。阿婆蔥油雞絲拌蕎麥面: 見到其他blogger話係世界級好食,所以試下係咪真係咁正。雖然用簡單便宜食材,但係調味醬汁香濃,配上嫩滑雞絲,真係好有驚喜。之後嘅食客想叫嘅時候竟然賣唒,所以大家記得早啲黎呀溏心雙蛋:半生熟膏狀蛋黃,完全無蛋腥味。桂花酒香藥膳雞窩:真係好重酒香,飲完即係暖晒,雞嘅調味比較淡,最後飲到一滴都無淨。蝦醬腩肉虎夾包:個包好鬆軟,肥美腩肉配上咸香蝦醬,好想encore多一個。羅漢果茶:飲得出係自家煲,真材其實料,好清甜。洛神花果茶:酸酸地,可以解油膩。

溏心雙蛋:半生熟膏狀蛋黃,完全無蛋腥味。
糖心雙蛋

羅漢果茶:飲得出係自家煲,真材其實料,好清甜。
洛神花果茶:酸酸地,可以解油膩。

• 呀婆蔥油雞絲撈蕎麥麵
1K
這天放工後,專程坐叮叮過來鰂魚涌,目的是為了跟好友借參考書,當然,我一說明這天我請客,所以先與她吃飯再取書。由於她不想我太破費,所以選了一間既經濟又實為的台式小店吃飯。餐廳距離地鐵站步行約4分鐘,雖然路程不遠,但由於餐廳位處小巷,所以較難找到。 來到的時候,人客不多,大概只得2枱,隨意就能找到位子坐下。餐牌上的食物選擇不少,小食、飯、雞鍋、小菜及粉麵,全都應有盡有。寶島滷拼(雞腎、糖心蛋、雞翼)這裏的滷味煮得非常入味,而且味道不會過鹹,帶有滷水的獨有的香味,當中以雞翼最好味,雞皮入口油潤,滑滑的,而肉質香嫩軟,雞腎口感軟硬適中,爽口得來又有嚼勁,糖心蛋蛋汁豐富,口感軟嫩。 點子炸雞球配船家湯粉炸雞球的數量蠻多,約有4塊,全都是大大件的,外層炸至金黃色,入口超級香脆,而內裏的雞肉不會因為油炸後而變得乾燥及粗鞋,相反,肉汁豐富,而且口感軟滑。另外,船家湯粉內放了魯肉碎,將醬油與魯肉混合湯粉攪勻,味道分外美味。 點子蝦醬腩肉配船家湯粉 點子蝦醬腩肉的味道不錯,腩肉因為炸脆後,油份都被迫出來,所以口感除了香脆外,味道亦非常甘香,一點油膩感覺都沒有,非常好吃,是必吃推介。珍珠奶茶珍珠奶茶做得

來到的時候,人客不多,大概只得2枱,隨意就能找到位子坐下。
寶島滷拼(雞腎、糖心蛋、雞翼)

點子炸雞球配船家湯粉

珍珠奶茶
珍珠奶茶做得挺有水準,奶茶口感細滑,茶味香濃,牛奶味不會搶去茶香,加上口感煙煙韌韌的珍珠,滿分。
2017-12-14
  • 點子蝦醬腩肉配船家湯粉
  • 珍珠奶茶
2017-12-17 76 瀏覽
同男友講好想食滷肉飯,跟住佢就提議去佢屋企附近呢間點子巷餐廳位置係一條巷仔入面,但唔算太難搵位置唔算太多,但坐得算舒適餐具上面有貓仔圖案,幾得意食物價錢介乎50至$100 ,非常平民化糖心蛋肉躁珍珠飯( $46 )滷肉粒好香,配上珍珠飯以及蔥粒好好味飯粒上除咗蔥花之外仲有少少芝麻粒蝦醬腩肉虎夾包( $32)第一次食呢隻夾包,入面有腩肉粒,蔥花以及菜譜,但就冇咩蝦醬味,不過都好好食兩個人share都夠醉香火炙三杯雞($88 )雞肉粒一上枱就有陣陣嘅酒香撲鼻,食落去其實酒味不太濃,雞肉炒過所以特別香脆三杯雞賣相不錯,醬料均勻百香果梳打( $26 )梳打味道酸甜開胃埋單晚餐每人約$100
同男友講好想食滷肉飯,跟住佢就提議去佢屋企附近呢間點子巷

餐廳位置係一條巷仔入面,但唔算太難搵

位置唔算太多,但坐得算舒適

餐具上面有貓仔圖案,幾得意

食物價錢介乎50至$100 ,非常平民化

糖心蛋肉躁珍珠飯( $46 )
滷肉粒好香,配上珍珠飯以及蔥粒好好味

飯粒上除咗蔥花之外仲有少少芝麻粒

蝦醬腩肉虎夾包( $32)

兩個人share都夠

醉香火炙三杯雞($88 )

三杯雞賣相不錯,醬料均勻

百香果梳打( $26 )
梳打味道酸甜開胃

埋單晚餐每人約$100
2017-12-16 58 瀏覽
這間小店其實上次都已經食過一次~上次食物味道已都不錯,但因為人手不夠,食物等得較耐及食物唔熱(珍珠奶茶好飲),加上人懶無特別寫食評。今日掛住d味道+珍珠奶茶再去,希望有進步啦!今次去到,多左一個人幫手,食物快左好多,食物又熱,味道一如以往的好,珍珠奶茶亦好飲! *誠意邀請大家有時間黎食下*是日推介是:古早滷火腩,半肥瘦好香呀!咩叫肥?唔記得曬啦~~最後係多謝三個FB比我tag既朋友,因為tag完3位朋友有珍珠奶茶送
今日掛住d味道+珍珠奶茶再去,希望有進步啦!
*誠意邀請大家有時間黎食下*

是日推介是:古早滷火腩,半肥瘦好香呀!

咩叫肥?唔記得曬啦~~

古早滷水腩仔
古早滷水腩仔