點精品

點精品 (已結業)

EXQUISITE
點精品 (已結業)
為食黑白糖
以酒樓形式經營~但規模不大,最終結業~
為食黑白糖
2010-11-12
Follow
之前經過見到早餐$23即管入去試食1次吧~又免加1及茶芥,雖然唔係正式1間中式酒樓,以餐廳形式姐經營,相當特別~只有2款茶,鐵觀音/普洱,但製作一間這樣形式餐廳的成本也不便宜喔~所以開左無幾耐就結業了~加上鋪租又貴,話晒0係正大路!!呢間鋪頭之前係仙跡岩,都幾闊落,clean的...但waiert 0係廚房沖茶,我地張桌上係無茶壺呢1回事!如果想加茶,應該係叫waiter幫手加茶掛~盛茶的杯係膠質,杯的裡面仲係啡色,所以完全睇唔到茶本身的顏色tim.... 再發現全部餐具都係膠質的....見到1張poster,「每天首100位客人獲免費的羅漢果茶--價值$6」我地今日飲早茶,所以可以飲免費的羅漢果茶甘甘地,帶點點的苦澀~清熱!大杯~眼見其他客人都無點煲仔飯....@_@我點左個早餐 粥+點心1款$23是日靚粥只有1款--柴魚花生粥粥大大碗,較為稀身,附大大件的排骨及花生,味道一般,我俾5.7分~食落去少少「鞋」的感覺,柴魚味道不算特別香,點心1款--桂林牛腸腸粉係上菜果陣時淋上豉油only,桌子上完全無任何醬料,我諗需要主動向waiter問先可以扲掛...有點麻煩! 中間的牛肉好味,芫茜味不會重家人點的--碧綠鮮蝦腸,蝦的爽身度75%~質素還可以的~細細間餐廳,整到呢個質素都算係咁架喇~另外,唐媽媽創意菜式--wasabi蝦餃, $14朱古力花生麥包...呢款我唔覺得有咩特別可言~我再點左個酥點 唐媽媽炒蘿蔔糕$16係廚師精選tim呀,火熱推介tim!!共20粒左右,個皮脆卜卜,內軟軟的~金黃色~中間無蝦米,蔥~落左好少份量的辣椒油,還有少許的紅椒粒, 又唔會好辣又勁好味呢!間唔中食也不錯呀!!!!但整體來說,點心的選擇種類及款式唔多,但勝在呢間餐廳比起酒樓寧靜~ 還播放心靈音樂~唔駛等位,價錢比酒樓平,但lunch 需要加茶錢2蚊~ 但星期日早餐時間只有7-9am .... o左咀~都係星期1-6來吃比較好~今餐每人31元~Read More
+ 7
餐單~
桌上擺設~
收據
餐廳wall上~
早餐餐單~
超讚的唐媽媽炒蘿蔔糕
值得一吃~抵呀
my melo
不過不失, 但服務有待改善
my melo
2010-09-30
Follow
星期日和老婆去了馬灣一轉, 晚上回到荃灣吃晚餐, 行了一陣子都不知吃甚麼好, 最後入了一間叫點精品的點心店食點心和排骨飯.我想可能是那間米芝蓮店心舖添好運的關係, 這一年來坊間開了很多所謂的點心專門店. 以前食點心, 一是去酒樓, 一就是去那些平民格局的茶樓仔. 現在卻多了另外一種的選擇. 這些點心店介乎兩者之間, 沒有酒樓咁貴, 但又不會像平民茶樓般環境惡劣, 實在是一些對我們喜歡吃點心的人一大喜訊, 唔知這股點心風可以維持多久呢?說回那天, 我們入去時, 待應全都忙著, 沒有人為我們帶位, 自行找到位坐下後, 看了點心紙數分鐘後, 都沒有人來招呼我們, 當時有些不滿, 所以我說了一句 : "都唔知是不是做生意的, 坐了這麼久都沒有人理會, 可以走了". 可能這時才知道有人進了來, 所以之後才有一位C9待應前來問我們飲甚麼茶. 但這刻對這兒印象已經打了折扣了:(:(:(. 最後點了兩盅鳳爪排骨飯, 义燒包, 山竹牛肉和一籠叫大四喜的點心.鳳爪排骨飯比一般點心店的排骨飯大盅, 味道幾好, 排骨和鳳爪都很入味:):), 飯都沒有過爛或過生, 唯一的缺點是豉油味精味比較勁:(:(, 老婆吃完後喉嚨不太舒服.义燒包唔錯, 是剛剛蒸出來的, 所以非常熱. 餡料幾多:):), 又有一片片的义燒肉; 而且包皮幾軟熟:):), 好過現在很多酒樓的多多聲, 比起之前在點心棧吃過的义燒包更出色.山竹牛肉一般水準, 牛肉質感較稔, 肉的成份唔多, 有部份是用了太多的發粉發大而成:(:(, 所以麻麻哋.大四喜是一籠有四種不同的點心, 每款一隻. 蝦餃和燒賣唔錯, 幾大粒, 蝦都大隻和爽口. 潮州粉果皮做得幾薄:):), 餡料幾豐富, 而蟹肉芙蓉餃名字上幾特別, 其實是用蟹肉做成的餃子而已, 味道不過不失, 蟹肉不太多, 所以吃不出太濃的蟹肉味, 但不難食.這兒的環境, 比起我們之前幫趁過的點心棧差些少, 但都可以接受, 地板尚算整潔. 說回服務, 其實當我們一路吃的時候, 可能因為客人少了一點的關係, 待應都有主動地替我們加過茶, 加上食物質素整體上而言都叫OK, 價錢又合理, 亦沒有收加一, 所以其實都可能會再來, 希望下次不會像今次般進來時沒有招呼就好了. Read More
义燒包
大大盅鳳爪排骨飯
大四喜點心併盤
K_IT
唔太合格既點心
K_IT
2010-08-14
Follow
差唔多10pm先黎到,坐左一半人都冇,唔駛等。望一望餐紙,除左點心之外,仲有麵食、雞絲粉皮等等,但主要都係黎試點心。芥末蝦春卷: 皮脆脆的,餡料得少少,但味道都唔錯既碧綠鮮蝦腸: 睇相都知,腸粉太厚身,仲要相當糊口,差......:(黃金流沙包: 流沙??? 完全冇囉,浄係食到鹹蛋味古法糯米雞: 餡料份量都OK,但實在太乾,差唔多一滴汁都冇,大家樂仲好食過佢:(大四喜: 蝦餃、粉果、芙蓉餃既皮都係太厚太黏秘製咖哩魷魚: 反而呢個OK喎,魷魚相當入味秘汁蒸鳳爪: 又係一個好黏好糊口既點心下次都係試過第二間好過~~~Read More
+ 2
比預期中差的點心
為食牛
2010-08-01
Follow
肥牛同媽媽一齊去食點心,叫左5樣野叉燒腸粉:凍既,叉燒唔太新鮮XO醬炒蘿蔔糕:得個辣字,一D蘿蔔味都冇蝦餃:皮太厚,味道一般燒賣:超難食,重差過屋村酒樓,食完有反胃的感覺炸雲吞:太油,味道尚可整體來說:差...唔會再去食Read More
繼續改善
2010-07-26
Follow
尋日(25-7-2010 Sun)朝等男友起身後食早餐,其實平日男友朝早都想食吓點心,可惜佢太攰起唔到身,我又趕時間返工,所以冇得食.呢日雖然佢都係瞓得好晏,但佢返工返得晏,可以陪佢食點心o既.於是同佢落o黎呢o度食,我o地接近11點o黎到,都幾多人喇,應該係報紙效應啦,但好彩都未使等位.我o地坐低睇menu,發覺竟然加o左奶茶,咖啡之類o既飲品,真係有趣.我同男友今次叫o左:4.$16.00o既唐媽媽炒蘿蔔糕menu內冇話辣唔辣,但我估係辣,o黎到時,嗅到好香o既味道,單睇賣相,覺得唔係煎炒,而係炸.初初食時只覺得熱氣,外脆內軟,蘿蔔味足,但食完一件就知死,辣味留o係喉嚨o度,我唔食喇,要放棄畀男友食.不過佢差唔多清晒時,我又想食多一件,攤凍o左冇咁熱氣o掛,但辣味依然,我冇得食.食得辣o既應該會覺得好好食.味道: 4分5.$12.00o既奶黃千層糕好彩呢個o黎得著時,食o左辣o既蘿蔔糕就食啖甜o野解辣啦.呢個熱騰騰,甜甜地,唔錯啦.味道: 3.8分3. $18.00o既翡翠帶子餃賣相好靚,未食前嗅到陣典型蝦餃味,食落,蝦仁爽,味道中規中矩.味道: 4.5分1.$16.00o既大四喜一籠四種點心.,有蝦餃,燒賣,粉粿同蟹肉芙蓉餃.呢個我食o左燒賣,佢面上有冬菇,味道好濃.又食o左一啖蟹肉芙蓉餃,蛋白太熟唔滑喇.其他o既由男友食埋.味道: 3分2.$12.00o既蒜香蒸排骨呢個都幾大碟,亦好香蒜蓉味,但清清地,排骨夠腍,不過唔知係咪我黑女,偶爾有兩件幾難咬開.味道: 4分由於男友要清晒唐媽媽炒蘿蔔糕,所以我叫佢飲凍o野,佢就叫o左6.$6.00o既凍豆漿我飲一啖,夠凍同甜,不過應該微微甜過龍,OK.味道: 3.5分服務:年輕啲o既女仔好有笑容.點完後唔使等太耐,啲點心就到,唔明點解開頭隔離枱o既客人話等足15分鐘都未有得食.環境:冇乜冷氣.其他:上次第一次o黎時,有個亞姐拎點心上枱時話好熱,今次o黎見到佢o地有個膠套o既o野畀佢o地隔熱,睇o黎呢間食肆o既老闆都幾體諒員工,應該唔算太差.呢餐連每位$2.00o既茶芥,總數$84.00埋單.第一次o黎食: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2083122(Read More
翡翠帶子餃
heung city
點心店不點點心
heung city
2010-07-18
Follow
一經雜誌報紙介紹,由原來小貓3、4隻變成閒日夜晚10點多都有9成9滿,輪到同一條街的點心居拍烏蠅。我有感覺這裡的點心應該是可以吃但不突出的水平,所以故意試試其他食品。唐媽媽炒蘿蔔糕(16):丁方四面都頗平面,應該偷雞用了半煎炸,不夠辣鷄絲粉皮(22):粉皮是現成貨,沒什麼可以評的地方,那花生醬實在太杰身,也很甜,是加了砂糖的甜味擔擔麵(22):賣相有驚喜,顏色既深且濃,很大陸,不像香港普遍食肆一味用紅油,味道不太辣,花生醬下得很多,抵讚,美中不足也是太有砂糖的甜味:)芒果布甸(12):色太淡,芒果味道也是淡淡的只有糖的甜味,可能是水仙芒,布甸鞋身得很,連這個基本功也沒有做好,應該從餐牌删除下次有機會才試點心Read More
擔擔麵
三足~
飲夜茶
三足~
2010-07-11
Follow
見到好多人評價好似唔錯特登約朋友前往朝拜一下先黎2杯茶膽普洱, 2蚊貨仔, 冇要求啦, 接受唐媽媽炒蘿蔔糕, 好香, 都ok辣, 唔食得辣既應該好難食得完~秘汁蒸鳳爪, 我覺得ok, 幾好, 只是鳳爪係偏淋身的蒜香蒸排骨, 是日劣品, how come d 排骨有草青味, 係d 南瓜有問題??最後一味, 春風得意腸, 是日精選, 新鮮熱辣辣, 春卷夠脆, nice~Read More
+ 3
Like
很感謝你的支持! 我們會加油改善不足之處...希望大家能夠繼續支持我們!!謝謝!! :)
秘汁蒸鳳爪
是日點餐
春風得意腸
ice sze
仍需努力!
ice sze
2010-07-11
Follow
第二次拜訪,比剛開張時進步左!三人叫左:1)柴魚花生粥:煲得夠綿!唔錯~2)担担麵:麵質雖普通,但湯底麻辣花生味濃~呢个啱晒我3)菜心:老過鬼...4)翡翠帶子餃:餡ok,但點心皮略厚唔夠煙un...5)春風得意腸:好似炸兩咁入面轉左新鮮炸起嘅春卷,入口趣卜卜!:)6)XO炒蘿蔔糕:香口惹味相當不俗!!推介~ 7)千層糕:完全唔掂!!超市果啲好仲食過佢...Read More
Like
謝謝你的意見!!菜方面品質真的有點難以控制...因為菜的品質跟來價每天的差別都很大...而且夏天的菜心都比較老..我們會跟供應商反應一下的!!另千層糕我們也會跟師父多研究改善的...希望你能夠繼續支持我們! 謝謝! :)
Ratings
XO炒蘿蔔糕,担担麵
ryu_ng
點心熱潮
ryu_ng
2010-06-27
Follow
自從添好運殺出點心新血路之後, 點心專賣店愈開愈多, 單單是小小的荃灣, 眾安街街頭街尾已經有兩間, 之前試過的點心居, 只是不過不失, 點精品早想一試, 某日看到都市日報的『食悠遊』介紹點心專門店, 除了添好運, 就是點精品, 心想點精品竟能跟添好運齊名? 之後一星期就立刻去踩場!都市日報介紹, 點精品是由從事酒樓業十多年的唐媽媽監製, 賣點當然是即叫即蒸, 而且更有新派懷舊點心供應, 不是老手真的未必做的出來店子尚算乾淨舒服, 晚上人不多, 搵位不是大問題蜜汁叉燒腸: 腸粉皮尚算滑溜合格, 而且夠薄, 看得到裡頭的叉燒, 可是叉燒只是一般, 浪費了那腸粉皮芥末蝦春卷: 新派點心, 有點像泰式的春卷幼幼長長, 最近好多點心都加入 wasabi, 尤其是春卷, 吃過幾間的都不錯, 沒想到春卷皮 + 蝦 + wasabi 頗夾, 春卷皮炸得很脆, 咬開還看到點點的淺綠色, 不用點汁也很好唐媽媽炒蘿蔔糕: 一聽名字就知道是招牌菜, 都市日報提到唐媽媽是來自貴州的, 其貴州辣油是鎮店之寶, 蘿蔔糕就是用這個醬炒出來, 這裡的蘿蔔糕辣得適中, 蘿蔔糕質地尚可, 蘿蔔不會很少, 可惜是不太夠熱, 希望不是預先炒定吧翡翠帶子餃: 我的那一隻一夾即散, 老婆那隻沒事, 看到其他飯友話呢度既皮好易散同好黐果真不假, 但始終不愧是推介點心之一, 賣相不錯, 一籠三隻$18算很抵食, 帶子跟蝦都很爽口, 算是合格吧蟹籽燒賣皇: 新鮮蒸的不會差得去邊, 豬肉肥瘦均衡, 無驚喜也不會失望的一味, 是傳統酒樓的味道, $14算是抵食鮮竹牛肉球: 也是傳統酒樓的味道, 牛肉尚算嫩口, 牛肉團也打得夠爛, 如能加多一點味道如陳皮會更好味, 現在合格即叫即蒸是一個很大的原因鵪鶉蛋燒賣: 現在很多地方都沒得吃了, 鵪鶉蛋高膽固醇這個意識已經根深柢固, 在現今著重健康的食法已經買少見少, 很多年輕人可能連吃都未吃過鵪鶉蛋燒賣, 這裡的鵪鶉蛋燒賣沒加入甚麼新元素, 那薄薄的皮包著鵪鶉蛋跟燒賣, 在口中一口咬開的感覺不知多少年沒試過了, 單單是賣古老的味道已經足夠了奶黃千層糕: 沒甚麼特別, 千層糕不夠鬆, 奶黃味又不夠, 以糕點來說是失敗的, 只是件頭夠大價錢真的很便宜, 兩個吃了這麼多碟也不用$120, 很難想像吧不要拿這裡來跟添好運作比較, 因為這是沒意思的, 只會令你吃的不開心, 不過還是要努力, 其實味道只是合格, 懷舊點心的確有賣點, 但不是天天都要懷舊的, 如果味道不好, 還是不會有長期客戶的店子現在還有粉麵等供應, 但我相信只是為生存而加的出品, 我還是覺得如果招牌點心都做不好, 粉麵也未必吸引到我Read More
+ 6
Like
今晚到 點精品 EXQUISITE 買TAKEAWAY 點心, 店內不算多人, 但員工服務態度極差, 沒有心機工作, 仲要好執漏一樣點心給我,害我大熱天時返回店中取回, 極為離譜, 食物質素差勁,  請各位以後不要幫襯,使它自然結業吧!!!!!!!
2010-07-04
希望你明白如果能夠請到有質素的好員工...我們也很希望請...只可惜很多時候..你選擇員工的時候..員工也在選擇你!!我們也很希望能夠提供優質的服務給客人..需知道一間店舖的開業是要付出老闆的多少時間+心機+金錢!!我們很樂意接受每一位人客的意見及批評,但希望你不要說出惡意的說話,結業這一句話對你來說很簡單,可是帶給我們的傷害是多重你知道嗎?? :(
2010-07-15
很多謝你的意見!推加麵食一方面是希望提供更多的選擇給客人,因為假如只提供點心的話...對注意主食的中國人來說...晚上的主食還是欠奉。另一方面是想多配合唐媽媽的料理心得。我們會不斷的努力力求改善...希望你能夠繼續支持我們! 謝謝! :)
Ratings
點心紙, 有標明推介點心
店內環境
芥末蝦春卷
鵪鶉蛋燒賣
Johnny  Law
新店!仍須努力
Johnny Law
2010-05-18
Follow
2010年4月10日 ( 點精品 - 1 ) 荃灣新開點心店,今天,正在試業中,我也來試試呢!一個人,要了如下點心。大四喜:內有四種點心,分別為蝦餃、粉果、燒賣及蟹肉餃。蝦餃外皮晶瑩通透,蝦肉爽滑好味,粉果餡料過腍,欠缺菜甫、沙葛爽口感,燒賣好味,蟹肉餃,外表也不甚好看,內嵌蟹肉蛋白,味道也屬美味。蒜香排骨:排骨略瘦,韌了一點,味道幾好。黃金流沙飽:熱騰騰的端上,流沙飽皮賣相不是太好,流沙餡雖不太流,但味道也挺不錯的。今天新店仍未正式開業,人客也不少,侍應員有些不太熟手,這餐食物質素及味道算是ok,不過,整體來看,很多地方...還須要努力進步呢!Read More
Like
正如你所說,我們是一所新店,很多方面都在吸取經驗及改善中。粉果餡料已有改善,相信你定可吃到沙葛爽口感。現在吃流沙包的時候,更要加倍小心,因為一不留神,餡料可能已留到你的衣物上呢。小店不論在環境、服務及食物質素三方面都有改善,亦將會一直改善。小店更於2010年6月2日正式加入貴川美食包括有唐媽媽口水雞、五香牛展、擔擔麵、排骨拉麵等等,希望能為顧客提供更多種類的精選美食。我們亦在努力嘗試加入香港人最愛的奶茶咖啡。希望你再次光臨的時候能感受到我們精心為你帶來的改變及美食。 :)
2010-06-01
Food and Crits
味道只係一般,不過碟頭真係幾大
Food and Crits
2010-05-16
Follow
爸爸唔洗番工,早上一家3口黎飲茶因為我怕左同佢地落dellifrance食早餐,so係飲茶都照殺(雖然尋日先食完點心居)茶只有2種.....普洱同鐵觀音$2位茶錢,唔係問題點左9種點心燒賣,豆苗餃,有個好似蟹肉芙蓉餃,2個腸粉-一個蝦腸一個素腸,流沙包,雞包仔,加個xo醬羅白糕,仲有鮮蝦腐皮卷燒賣,豆苗餃,蟹肉芙蓉餃都幾好食,係o個2種餃個皮真係好黐我自己幾like佢蟹肉芙蓉餃,好似有d賽螃蟹o係裡面咁同埋SIZE都幾大架腸粉...只可以話OKAY,點心居既好食多了...佢個皮唔夠薄流沙包都係OKAY既,算不錯的了雞包仔有懷舊FEEL,可是我不喜歡xo醬羅白糕味道好重,不過今日食O個陣有幾舊個心係凍的,要搵人整番熱鮮蝦腐皮卷件頭OK,汁都算可以碟頭好大.....因為平晚我同媽2個人LUNCH點心居可以點7樣野......呢度9樣野3個人竟然食唔晒服務唔錯,加水加得快,不過佢個地板好跣....冇仆親算偷笑比較喜歡點心居,不過有好幾種食物,仍可以令我再光顧的........有機會的話Read More
+ 4
Like
餃皮黏的問題,我們與師父很努力的在改善。我們希望能保持良好的食物質素給顧客品嘗,我們很願意聽取每一位顧客的意見而作出改善。我們正在用心做好出品、改善環境及服務。希望你能再次光臨小店給我們寶貴的意見。
2010-06-01
如果立心改會好好
2010-05-10
Follow
今日(10-5-2010Mon)同男友起身返工前食早餐,上次放工後男友揀o左添記,今次就試呢間.7:45am o係對面望過o黎好似冇人,唔通未開門?行o黎睇吓先,啊唔係,開o左啦,不過好少客啫.坐低後,女侍應即問我o地要咩茶,我o地要o左普洱,之後就剔點心喇.有:2. $16.00o既招牌蝦餃皇先試呢個,夾起後鬆手想放落碗o度,點知黐住筷子,攪到佢皮開肉綻,餡就跌o左落隻碗o度,咁唯有先食皮.5. $12.00o既蟹肉芙蓉餃一籠三件,賣相唔錯,但同樣係夾起o左就放唔低,不過呢個就好啲,餡唔跌出o黎,可以連皮食,呢個皮好煙韌,男友話好似食年糕咁.但餡又可以喎,好濃蛋白味道,雖然蟹肉唔多,但仍食到蟹味,強.1. $14.00o既蟹籽燒賣皇都幾大粒,食落,好有口感,有啲實,因為係豬肉o既肥油,呢個麻麻.3. $12.00o既秘制咖哩魷魚呢個第二輪o黎,魷魚夠腍,咖哩汁裡有洋蔥粒,算幾好.而蘿蔔浸到入味,所以我覺得辣辣地.6. $12.00o既黃金流沙包竟然第一轉已經有佢份,食完辣辣地o既鮑魚就搵佢o黎解辣啦.夾起後撕走張紙就食啦,好流沙啊,好彩攤o左一陣至食,但又由於佢黐住對筷子,所以啲餡又流o左o黎.:(錎o既味道一食就知係鹹蛋黃,皮o既厚度適中.不過真係連包o既皮都黐就真係好怪.4. $12.00o既臘味蘿蔔糕呢個係蒸o既蘿蔔糕,餡料唔多,只有一條條o既蘿蔔,味道淡淡,食唔到蘿蔔味,而粉唔夠多,比較鬆散.點心真係即叫即蒸,我o地等o左5分鐘至有三個點心到,真係熱辣辣,女侍應重講笑話成日搵佢隻手o黎試溫度.總觀覺得佢用料都算新鮮,味道亦算鹹淡適中,但真係唔明點解佢咁多點心都要黐黐黐.環境:開頭入到去坐低後,男友話冷氣唔夠,我就覺得o岩o岩好,但食食吓o野就覺得熱啦.味道係3.5分,如果佢改善吓應該可以得到更高分.Read More
Like
關於餃皮黏的問題...其實我們早已向點心師父反應了...亦已改善了...只是師父一時大意忘記給幫工交代清楚而導致這次餃皮黏的事情再次發生..我們真的很抱歉! 我們已將有關情況跟師父說出...日後在這方面會多加注意...敬希原諒!!小店對每一位人客的意見都很重視..也在不斷的改善中...謝謝你的支持及再次光臨!! :)
2010-05-13
Helen-Wong
無辦法不「喊」
Helen-Wong
2010-05-09
Follow
男友打完拳想吃點心,提議到新開的點精品。不能否認的是店員服務態度很好,吃的期間幾乎是喝一口就會幫你加一次茶,但食物質素還真不敢恭維。鮮蝦腸粉 : 打頭陣的鮮蝦腸粉不錯,腸粉皮厚薄適中,一條腸粉有三粒蝦,比平時吃的兩粒多,而且蝦的size也不小,不錯。但想不到原來是先甜後苦蝦餃 : 皮超級軟腍腍,但這不是好事...因為完全無口感可言,就是軟綿綿一pat...餡非常多肥豬肉,我用了很多時間來把所有肥豬肉挑出來,男友吃完三顆我也未吃完一顆...鮮蝦菜苗餃 : 吃之前男友已經提醒我小心,原來係皮超級黏...一黏著就永無救,我不像笨手笨腳的男友,因此成功將餃夾到碗內,誰不知皮黏著碗邊,這就破了!但皮同樣毫無口感,餡同樣非常多肥豬肉...但多肥豬肉之餘卻完全不香不惹味,餘下的又交給男友KO蟹肉芙蓉餃 : 皮同上,但這是眾碟我吃得最舒服的,因為餡無肥豬肉...蟹肉不見得很多,但也有微香的蟹味,但蛋白有點「鞋」流沙奶黃包 : 豬油太多!雖然愈多豬油愈流沙,但這簡直多得像豬油餡而不是奶黃餡!我一把包撕開兩半,豬油隨即湧出來把我嚇怕,我要把餡全倒掉才夠膽吃Read More
+ 2
Like
關於餃皮黏的問題...其實我們早已向點心師父反應了...亦已改善了...只是星期六日比較忙...師父請了幫工...一時大意忘記給幫工交代清楚而導致這次餃皮黏的事情再次發生..我們真的很抱歉! 我們已將有關情況跟師父說出...日後在這方面會多加注意...敬希原諒!!至於流沙奶皇包的油...本店採用的都是牛油而非豬油...或許那天師父下的分量多了點..我們也已經向師父提出這點...希望下次你跟你男朋友來的時候...會有不一樣的體驗..也希望你可感受到我們尊重每一位人客的意見..在不斷的改善中...謝謝!! :)
2010-05-13
鮮蝦腸粉
兩隻餃挑出來的肥豬肉
為食豬~(^(oo)^)~
腸粉唔掂,其他ok
為食豬~(^(oo)^)~
2010-04-24
Follow
夜晚約10點到此處醫肚,繼點心居之後荃灣又一即叫即蒸點心店,咁就即管一試. 2個人叫了鐵觀音,冇茶味$2茶錢不如飲滾水好了. 叫了6款點心,其實不夠飽的,不過試新o野不宜叫太多:鳳爪排骨飯 - 一早已蒸好了的排骨飯,有點不夠熱,飯是粒粒分明,ok鮮蝦腸粉 - 賣相不錯,看上去粉皮晶瑩剔透,但一吃下去發現粉皮有陣怪味,有點酸酸的味道和不知名的怪味道我吃了一件便沒有吃了...反而honey點了辣椒油吃,他說吃不出怪味,所以全部食晒! 其實不止我們發現這問題,剛坐下honey便聽到隔離有人說腸粉有怪味,但我們不以為意....到我們吃著其他點心時,隔離又有新客點了腸粉發現不妥,還即時叫店員拿走...後來再有客人點腸粉,店員都說腸粉沒有了蟹肉芙蓉餃 - 1籠有3件,大大的好像很好味,一夾皮便穿了,蟹肉看不見,反而有蝦肉,幾爽,加上芙蓉(即係蛋白)爽爽的口感幾好,皮很淋如果煙韌一點就好了山竹牛肉 - 很滑,好味過點心居蜜汁叉燒包 - 是日最好味o既一款點心,好味在叉燒和醬汁,叉燒偏瘦唔韌味道剛好,如果叉燒粒再細粒一點更好,皮有點黏口,但總算好好味!古法馬拉糕 - ok不過不失值得一提係店裡面o既氣氛,好死寂=.= 因為裡面冇電視機,冇播音樂,只有客人談話聲同員工傳話聲,感覺上好悶....點心未到之前客人只有坐著你眼望我眼,如果員工大聲點傳話,所有人目光都放到該員工身上,令佢好無奈囉~埋單有9折因為係特價時段,$72都抵食o既Read More
Like
首先很感謝閣下的寶貴意見,我們已更換了茶葉供應商,亦會在兩星期內加設音樂播放以改善店內的氣氛。:)
2010-05-01
蜜汁叉燒包
SMASHING PUMPKINS
黐餃線
SMASHING PUMPKINS
2010-04-23
Follow
點心店同台茶店一樣,開完一間又一間,自從添好運之成功,坊間多了很多後繼者.似乎到了今天,仍沒有一間同類型點心店,可以令到食客,乖乖等候五小時.看回一些有關添好運之食評,等上幾小時也願意,我自問沒有這般耐性,你估我真係好*得閒?荃灣繼點心居之後,另一間後來者是"點精品",擺明抄考同音的珠寶店.與點心居同屬在眾安街,一個頭一個尾.晚上未夠七點,食店內的食客仍不多,兩個人入到內仍可揀位坐,看看點心紙,也是一些大路貨色,沒有驚喜.想吃懷舊點心?此處沒有.茶錢每位$2,我倆皆要普餌,可是茶不夠熱之外,味道亦很淡,似是一比九十九開出來.連區區一杯茶的水準也是如此,看來這一次都兇多吉少了.女友本來點了碟油菜,誰不知已賣光.連油菜也沒有一碟,真的有沒有韭兩菜?點心方面自稱即叫即蒸,要等上十五分鐘.首先送到的是鳳爪排骨飯,排骨算有一點肉汁,咬落都鬆化.鳳爪也是一貫味道,底下飯粒都夠乾身,只是不夠入味,同我家附近的明珍相比,明顯差一截距離.古法馬拉糕金肉其外,聞落去真係香,但一埋牙就不是那一回事,香氣只是流於表面,吃落去味道很淡,蔗糖味道近乎隱形,糕身太實,同鬆軟兩個字差太遠.竹笙雜菌腸粉是用上懷舊之厚皮做法,包著清淡之材料,腸粉皮質感太過散,夾上去亦有點黐.內裏的竹笙份量少,雜菌則欠缺菇香.鮮蝦豆苗餃令人氣結,外皮一夾就散,再夾一舊,這次就沒有散,但一放落碗上,皮即刻黐著碗邊,一夾,都係散.唉.另外的大四喜,即是一次過滿足四個願望,內有蝦餃,燒賣,潮州粉果,蟹肉芙蓉餃.每樣一粒,雖然大家個性不同,但除了燒賣之外,其他三餃也是一夾就散,皮餡分離,兩者要分開食,實在哭笑不得,心想是否下了AA超能膠?這趟真係黐餃線矣.至於獨善其身的燒賣,算是最正常的一味,起碼不是一夾就爆.服務方面又是甩甩漏漏,大多侍者很明顯是生手,見到杯內的茶差不多喝光,也不懂主動去添,身後面的一位麻煩女客人,要求多多,一時要暖水,又話水太熱,搞到眾侍者有點不知所措.兩個人五味點心,其實是不夠,但已被其點心同服務水準嚇怕,還是不再加單,止蝕離場,再去其他地方吃過.Read More
+ 1
"點精品"的意思其實是希望顧客能夠"品嚐精選的點心",並沒有抄考同音的珠寶店之意。坦白說,我們亦同意之前餃皮太黏及容易一夾就散的問題,現在此問題已改善了,不會再有AA膠的問題。茶葉供應商亦更換了,並加強了員工的培訓,真的非常多謝你的寶貴意見。
2010-05-01