2021-08-27 115 瀏覽
原來金雞廣場樓下開左一間大型嘅點心舖,入邊嘅風格有啲似茶餐廳,但係就有得食點心、小菜,因為食晚餐所以試下食咗小菜,性價比好高,下次一定再來川式口水雞(例) $58雞肉嫩油夠凍,個口水雞醬好惹味,唔會好辣,上面嘅腰果好好食,下面有好多青瓜,配合埋個醬汁一齊食好正,好似涼拌青瓜一樣,好似變咗兩款菜式好抵食🤣秋葵野菌豆腐(自家制) $68呢個果然有驚喜,豆腐分咗綠色同白色兩層,綠色唔知係咪混合左秋葵落去製成呢,我但係食落去兩隻顏色都係好滑,上面仲有野菌同埋秋葵,醬汁味道好好,呢個仲要係素食者都啱食嘅餸菜,推薦👍🏻啫啫芥蘭煲$68一上枱嘅打開煲蓋時候就聽到炸炸聲,啲香味迎面撲來超級香,用XO醬炒過嘅肉碎好惹味,用來撈飯食超級無敵正,芥蘭亦都好新鮮,一啲苦澀味都冇,成煲清晒,必食😋楊枝甘露$25估唔到呢度都有甜品可以食到,就唔使出去外邊搵甜品舖啦,咁就來個楊枝甘露啦,呢度嘅芒果竟然用水仙芒,食到淡淡的花香味,有別於出邊用嘅呂宋芒

川式口水雞(例) $58

秋葵野菌豆腐(自家制) $68

啫啫芥蘭煲$68

楊枝甘露$25
2021-08-26
  • 秋葵野菌豆腐
  • 川式口水雞
  • 啫啫芥蘭煲
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok🛍行完街又黎encore呢間有得食小菜同點心既茶餐廳,大推佢個冰鎮咕嚕肉😍😍😍✨❄️冰鎮咕嚕肉🐷 $82咕嚕肉炸完即刻放上冰塊冷卻,外層冰涼酥脆,內裡熱燙軟腍,冰鎮後會令咕嚕肉更加有口感,加埋個醬汁酸酸甜甜,好開胃超下飯,真係無得輸,好好食呀~‼️🤤❤️❤️ ✨🐥川式口水雞 $58小食黎講都算好大碟!雞件滑嫩,最鍾意佢個醬汁有蒜、蔥、辣椒等等,好惹味!✨ 🥬飛天通菜煲 $68原煲上既通菜熱辣辣又香噴噴,好有鑊氣,通菜放左少少辣椒🌶️去炒,但唔會好辣。✨🔥黑金流沙包+卡通芋蓉包 $10/個兩個包都好鬆軟!流沙包有滿滿既奶黃餡😍雖然芋蓉包上面隻卡通公仔表情好sad,但芋蓉餡幼滑,甜度適中,兩個包都好食😋本身想叫多d點心但兩個人太飽食唔到,好鍾意佢d卡位勁闊,🛍行完街買到一袋二袋都無有怕😆下次要真真正正黎飲茶食點心😆📍 點心到 MIX·大排檔 (旺角)旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok

✨❄️冰鎮咕嚕肉🐷 $82

✨🐥川式口水雞 $58

✨ 🥬飛天通菜煲 $68
黑金流沙包+卡通芋蓉包

✨🔥黑金流沙包+卡通芋蓉包 $10/個

📍 點心到 MIX·大排檔 (旺角)
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
黑金流沙包+卡通芋蓉包
2021-06-01 1130 瀏覽
原來旺角金雞廣場開咗間點心到分店,叫做點心到mix大排檔,好特別既名稱。之前幫襯過油麻地總店,味道同服務都唔錯,而家一於試下呢間質素如何。食飯時間要等一陣位,都幾多人幫襯。餐廳裝修好光猛,入面仲有個大魚缸裝住新鮮海鮮,而且仲有個Mix bar出野飲同生啤,有幾番大排檔懷舊風味時又帶點新潮。呢間主要係食大排檔小菜為主,包括有招牌菜,海鮮海產,煲仔等等,吾係食點心的,如果大家想食點心,就要移步去油麻地總店了。我叫左: 川式口水雞呢個菜超野味!上面好多我中意食既芫茜同蔥。啲雞肉整到好滑,就算平時吾食雞皮既我,今次都食埋。下面鋪左好多爽口青瓜,點個醬汁食冇得頂!係有小小辣既,不過撈白飯一流,愈食愈停吾到口。自家製秋葵野菌豆腐每舊豆腐好得意,係有2隻色,一隻係平時食開既黃色玉子豆腐,另一隻問過職員,係用芥末做既,顏色係綠色,但奇怪係都係玉子豆腐口味,都幾有特色,果然係自家製。豆腐外脆內滑,應該外表有炸過。上面仲有好多雜菇同秋葵,岩曬我🤤。醬汁似係用蠔油煮,送飯又係不得了,成個餸菜都好健康。啫啫芥蘭煲係熱辣辣來到既,一打開仲煲仲出緊煙,香氣撲鼻,侍應勁好甘提醒我地要睇熱🥰。芥蘭好焾吾硬,食落嫩而冇

我叫左:

自家製秋葵野菌豆腐

啫啫芥蘭煲
芥蘭好焾吾硬,食落嫩而冇渣,入面仲有好多咸魚肉碎,又係撈飯殺手啊😆

黑金流沙包同卡通芋蓉包各1
最後叫返2個包食下,點心到既特色包係黑金流沙包,打開入面真係流沙嫁,要小心燙口。
而卡通芋蓉包勁Cute, 岩啲小朋友食,好香芋蓉味。2個包各有千秋,下次再encore!

食甘多先200蚊,晚餐價錢來講算平。中意食大排檔而吾中意户外既,可以試試呢間!

2021-05-27
  • 川式口水雞
  • 秋葵野菌豆腐
1K
2021-05-21 731 瀏覽
放工經過旺角, 又到晚上時間就與朋友食過晚飯才回家。 今次到點心到MIX·大排檔, 位於金雞廣場地下, 地點方便。 餐廳環境衛生, 光線充足, 兩個人點三個小菜,韭菜鴨血、 冰鎮咕嚕肉、 飛天通菜煲,兩碗白飯和楊枝甘露。🥢🥢🥢🔸韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量剛剛好。🔸冰鎮咕嚕肉~ 大熱天時食咕嚕肉酸酸甜甜挺開胃的, 加上用冰鎮做法, 外層又脆又涼, 放入口中,豐腴的肉汁, 軟滑的肉質, 又帶點醋香,好美味。🔸飛天通菜煲~ 夠鑊氣,炒出青嫩美味的通菜, 帶點微辣, 更加惹味。🔸白飯~ 因為小菜好味, 連平時晚上很少吃飯的我, 都點了碗白飯。🔸楊枝甘露~飯後嘆碗楊枝甘露,酸酸甜甜,冰涼口感,配上甜美的芒果,是夏天消暑甜品之一。餐廳小菜做得好, 價錢相宜, 地點方便, 下次一定會再來。👍🏻😊

🔸韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量剛剛好。

白飯

2021-05-20
楊枝甘露
不知為何,我倆這一陣子都對中菜、台灣菜等熱的熟食情有獨鍾🙈經好友介紹下,我們今晚來了這家點心✖️中菜館吃晚飯🥳我倆之前也到過佐敦 點心到 嚐過他們家的點心,是很夠新鮮熱辣,蠻出色的❗️因此對今晚的晚餐也有點期待🤓到達金雞廣場,眼見門口超巨型、超亮的🤭完全想不到這家分店是如此大👍🏻地方夠寬闊,我們坐得非常舒適❣️晚市吃點心總是感覺有點不配的🙈因此我們只點了很少量的點心過過口癮🤪除兩碗白飯以外,我們還點了以下菜式➡️🥢黑之戀一口豆腐 $68平日表面金黃色的椒鹽豆腐今天竟然變了黑色❗️應該是加入黑金流沙包的食用型竹炭粉了🤓一小粒的豆腐新鮮即製🥳入口外層鹹香脆口,裡面軟滑燙熱❣️形成強烈的對比💕味道不錯👍🏻兩個人吃的話份量也挺多的~保仔左宗棠雞煲 $88上菜時還冒着的煙呢❗️眼看雞煲的配料還有:紅椒、青椒、洋蔥、辣椒、蒜蓉等食材調味~吃起來很有鑊氣🌟雞肉嫩滑多汁,而且帶微辣,非常惹味☺️不過略嫌雞的份量不太夠,能多兩三件雞件就好了😂蒜蓉蒸勝瓜 $62是一道全素食的蔬菜❗️上菜時甚為壯觀,猶豫一堆綠色的燒賣呈現眼前😂想不到吃起來爽口多汁❣️蒜味香👍🏻寶寶說下次在家也可以試蒸一下🙈最後點了個點心甜品🤓黑金流沙包➕卡通
不知為何,我倆這一陣子都對中菜、台灣菜等熱的熟食情有獨鍾🙈
經好友介紹下,
我們今晚來了這家點心✖️中菜館吃晚飯🥳
我倆之前也到過佐敦 點心到 嚐過他們家的點心,
是很夠新鮮熱辣,蠻出色的❗️
因此對今晚的晚餐也有點期待🤓

到達金雞廣場,眼見門口超巨型、超亮的🤭
完全想不到這家分店是如此大👍🏻
地方夠寬闊,我們坐得非常舒適❣️

晚市吃點心總是感覺有點不配的🙈
黑之戀一口豆腐 $68

平日表面金黃色的椒鹽豆腐今天竟然變了黑色❗️
應該是加入黑金流沙包的食用型竹炭粉了🤓
一小粒的豆腐新鮮即製🥳
入口外層鹹香脆口,裡面軟滑燙熱❣️
形成強烈的對比💕
味道不錯👍🏻
兩個人吃的話份量也挺多的~

保仔左宗棠雞煲 $88

上菜時還冒着的煙呢❗️

眼看雞煲的配料還有:
紅椒、青椒、洋蔥、辣椒、蒜蓉等食材調味~
吃起來很有鑊氣🌟
雞肉嫩滑多汁,
而且帶微辣,非常惹味☺️
不過略嫌雞的份量不太夠,
能多兩三件雞件就好了😂

黑金流沙包➕卡通芋蓉包各一 $10/個

黑金流沙包跟在佐敦店吃的味道➕外表都一樣😂
黑色部份的麵包香滑綿軟💕
內餡放涼了還是會流沙的🥰
芋蓉包裏的芋蓉餡也非常有芋香,真材實料👍🏻
2021-05-13
2021-09-05 0 瀏覽
今日去咗金雞大廈嗰度附近篤波,篤完波就同老死一齊去呢一間點心到醫肚, 其實呢間嘢個價錢同水準我覺得都ok,咁大家睇下我同friend叫咗啲乜啦:黑金流沙包及卡通芋蓉包: 芋蓉包唔算話太甜但有D细個。 但係個包都幾可愛, 朋友就食咗 黑金流沙包,咁佢話都唔錯有流沙嘅效果 。 咁我覺得黑金流沙會吸引啲。韭菜鴨血: 好有麻辣味,同埋鴨血都幾實淨唔 一夾就散, 同埋順便食下呢個鴨血補補血。 不過我覺得鴨血會畀豬紅好食。冰鎮咕嚕肉: 呢個咕嚕肉甜味同酸度都十分之適中, 佢炸到豬肉個肉身亦都鬆脆可口, 菠蘿亦都香甜。 食落有別於現時食緊嘅咕嚕肉。 因為係冰鎮嘅關係令到個皮更加脆。 呢個自己推介的。飛天通菜煲: 呢個菜煲我覺得炒得都幾濃味,而且個菜亦都幾新鮮。 點都好要食啲 纖維嘢保持健康。最後其實我覺得呢一間餐廳啲食物都可以,同埋價錢亦ok,最緊要就係我覺得坐位都寬敞,行過旺角嘅朋友可以試下。

• 冰鎮咕嚕肉
2021-09-02 0 瀏覽
今日放假由屯門去旺角飲茶去到的一家大排檔嘅茶樓都幾特別好少茶樓會有咖啡奶茶飲一個地方都幾特別當年輕人同一班長輩一齊飲茶去到嘅感覺呢其實都好舒服....入邊啲職員都好nice平時去茶樓嘅地方地下都比較滑反而黎度呢到地下都好乾淨今日黎就嚟左呢度就叫左蒸蝦餃..蒸鳳爪...香煎腐皮卷...夠香流沙黃金包...川芎白芷魚頭湯...夠味仲叫左兩個甜品楊枝甘露榴槤甜品最重要價錢唔係貴...仲要即叫即蒸唔喺等好耐地方又夠方便...值得一讚個甜品Good ....Good一定反頭吃
今日放假由屯門去旺角飲茶

今日黎就嚟左呢度就叫左
蒸蝦餃..
蒸鳳爪...
香煎腐皮卷...夠香
流沙黃金包...
川芎白芷魚頭湯...夠味
仲叫左兩個甜品
榴槤甜品
最重要價錢唔係貴...
仲要即叫即蒸唔喺等好耐
地方又夠方便...
值得一讚個甜品Good ....Good
一定反頭吃

行街經過依間店,一早已經比佢個名吸引,又好幾次排哂隊,似有料到喎!首先黎既係馬拉盞炒通菜,份量足夠,可惜醬料完全未炒穩,一堆醬係幾條菜上面,冇可能就咁食,又太鹹,加完水先食到😥再黎係冰鎮咕嚕肉,一開始咕嚕肉岩岩炒起太熱,同一般既無分別。咁就攤佢5-10分鐘再試啦,點知,好好味!!😋😋 冰鎮後既表皮脆,肉質更結實,不了鳥🐥 必叫!最後一碟墨汁海鮮麵,認真,好奇怪既配搭,最慘係完全唔襯。加左木魚蟹籽更顯突兀。忘了仲叫左流沙包,超級推薦!同出面既唔同,好流沙,味濃!😋😋一邊食,隔離枱既人就一直比說話我地聽。原因係,佢地等30分鐘先黎第一碟菜,我地10分鐘就有啦😂😂依間冰鎮咕嚕肉絕對值得一試,同埋竟然唔收加一😳😳 兩個人3餸加一個流沙包先$200頭埋單。下次會黎試點心的,等我喔😉

馬拉盞炒通菜

深海墨汁海鮮麵

下次會黎試點心的,等我喔😉
2021-08-22
2021-08-30 0 瀏覽
見咁多人排隊,招牌雖然寫係點心,但原來主要晚餐都係食小菜。招牌冰鎮咕嚕肉幾好食,好脆,不過個容器可以改良下,太大冰鎮效果爭少少。馬拉盞通菜味道都OK,但係就比較油膩。
見咁多人排隊,招牌雖然寫係點心,但原來主要晚餐都係食小菜。

2021-08-25 0 瀏覽
上次試完翻尋味❤️餐廳環境衛生, 光線充足, 兩個人點左四個小菜,韭菜鴨血、 黃金桂花蝦球、冰鎮咕嚕肉、 飛天通菜煲,兩碗白飯和兩個包點🥢🥢🥢韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量好多呀!黃金桂花蝦球~ 蝦球炸得香脆,炸粉夠薄,加上少少桂花調味清香得來又夠惹味。冰鎮咕嚕肉~ 上次食完覺得超水準既一道菜。咕嚕肉酸酸甜甜好開胃的,再加上冰鎮既做法, 外脆內軟,真係超級推介!飛天通菜煲~ 通菜煲最緊要夠鑊氣,加少少辣椒帶點微辣更加惹味,出街食飯都係要叫碟菜,感覺健康d🤪最後點左兩款點心甜品,黑金流沙包同卡通芋蓉包。流沙包香滑綿軟,不過攤凍左無咁流沙。芋蓉包既芋蓉餡好有芋頭味,我最中二食芋泥❤️
上次試完翻尋味❤️

韭菜鴨血~ 韭菜味道鮮香, 鴨血嫩滑好味, 份量好多呀!

2021-08-20 31 瀏覽
大排檔係香港獨有文化😎就連牛津字典裡面都可以搵到「Dai Pai Dong」咪話唔威水!旺角金雞呢間「點心到」19:00後開始座無虛席😳好彩早嚟一步唔係就要排隊等位啦🤫我哋今次叫咗...黑之戀一口豆腐:一碟炭咁上好特別🤠外脆內軟豆味濃而滑!做法好似椒鹽豆腐,正呀👍🏽蒜蓉蒸勝瓜:勝瓜加上蒜蓉蒸仲好食過炒!贊油加埋豉油真係無得頂呀👍🏽👍🏽保仔左宗堂雞煲:做法近似啫啫雞煲,味道好有驚喜!甜、酸、辣加上配菜,又夠鑊氣,勁好餸飯...我仲添咗飯🍚🤤最後叫個點心「黑金流沙包」同甜品「楊枝甘露」做結尾😋好滿足!
  • 黑之戀豆腐
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 保仔左宗堂雞煲
2021-08-18 36 瀏覽
收工同朋友喺旺角行街順便食個飯,經過呢間餐廳見到個門面幾大又闊落又乾淨,睇個menu價錢又幾平,於是就試吓啦。保仔左宗堂雞煲 $88呢個一上枱已經出晒煙熱辣辣,食落有少少辣,辣度對我黎講啱啱好,個雞肉仲要好嫩滑,似係新鮮雞!呢個必試啊真係!👍🏻👍🏻黑之戀一口豆腐 $68黑色嘅一口豆腐第一次試,其實食落都係同正常嘅一樣,外脆內嫩。蒜蓉蒸勝瓜 $62好香既蒜蓉味,其實蒜蓉用黎蒸任何野都係好味嘅,呢個都唔例外,有成20舊勝瓜!真係好抵食!黑金流沙包 $10卡通芋蓉包 $10即係呢餐飯先食咗2百零蚊真係好平,我哋兩個仲要食到勁飽!

保仔左宗堂雞煲 $88

黑之戀一口豆腐 $68

蒜蓉蒸勝瓜 $62

黑金流沙包 $10

卡通芋蓉包 $10

即係呢餐飯先食咗2百零蚊真係好平,我哋兩個仲要食到勁飽!
2021-08-17 50 瀏覽
同女皇大人行行下街,佢突然話想飲茶食點心所以我地見呢度環境幾好,又有點心食就坐左入去呢度有啲點心可以揀全份/半份,即使人少少都可以食到幾款點心呢度既茶芥只係HKd$3,仲要免加一!!餐牌上仲有燉湯,呢盅“杏汁燉豬肺”HKd$38都好足料,味道都幾香濃差唔多每次食點心都必食蝦餃燒賣兩款質素都唔錯,特別欣賞呢度既蝦餃外皮唔厚,但又能保持煙韌既口感呢款“金莎脆皮銀蘿腸”HKd$25+10%同一般既蒸腸粉有所不同係軟滑既腸粉中包入脆皮同蘿蔔條,層次味道都好豐富之後仲要左一籠“黑金流沙包”HKd$24做甜品~雖然唔算太流心,但味道蠻不俗呢
同女皇大人行行下街,佢突然話想飲茶食點心

所以我地見呢度環境幾好,又有點心食就坐左入去

呢度有啲點心可以揀全份/半份,即使人少少都可以食到幾款點心

呢度既茶芥只係HKd$3,仲要免加一!!

差唔多每次食點心都必食蝦餃燒賣

係軟滑既腸粉中包入脆皮同蘿蔔條,層次味道都好豐富

之後仲要左一籠“黑金流沙包”HKd$24做甜品

雖然唔算太流心,但味道蠻不俗呢

2021-08-15 41 瀏覽
每次經過都見到大排長龍,晚市好好生意,終於就嚟試吓。除咗點心之外,晚市主要係食港式小菜。冰鎮咕嚕肉$82呢個係招牌菜,幾乎每一檯都會叫,擺盤精美,建議擺一陣等啲咕嚕肉冰凍下先食,個炸皮就會變到勁脆!然後啲菠蘿都勁好食,係新鮮菠蘿唔係罐頭🥫韭菜鴨血$68呢味菜式喺其他地方好少食到,鴨血好爽滑,底下仲有韭菜~馬拉盞炒通菜$62馬拉盞配搭通菜非常惹味,好有泰式風情嘅感覺。楊枝甘露$25飯後甜品選擇咗楊枝甘露,唔會太甜,食落有粒粒嘅芒果同埋柚子,味道清新。

冰鎮咕嚕肉$82

韭菜鴨血$68
呢味菜式喺其他地方好少食到,鴨血好爽滑,底下仲有韭菜~

馬拉盞炒通菜$62
馬拉盞配搭通菜非常惹味,好有泰式風情嘅感覺。

楊枝甘露$25