2024-03-04 220 瀏覽
屋企人話想試下呢度嘅套餐,咁就嚟試下啦一開初都覺得佢嘅定位有啲奇怪,又有上海菜,又有川菜,好似大集會咁套餐可以揀前菜,一個點心,兩個主食,另外送一個甜品我哋要咗話梅醉雞,其實個汁係冇話梅味嘅,不過佢擺咗兩粒話梅喺上面,雞髀肉唔會有雪味,不過皮偏厚,肉質都算緊緻,有浸過冰水另外點心要左小籠包,皮薄有湯汁,唔錯主菜方便要咗一個京蔥炒牛肉,唔知係咪失咗手,呢個味道有啲過鹹,而且牛肉畀鬆肉粉拿得太犀利,冇牛味,質感亦都唔太好酸菜魚味道當然冇川菜館咁好食,我覺得唔夠濃味,酸味同鮮味都唔突出,魚方面應該係用咗黑魚,冇泥味,完全無骨,份量亦都唔細甜品係炸鮮奶,不過其實佢係一塊多士包住咗一啲凝固咗嘅牛奶?唔係成舊都係鮮奶整體嚟講味道一般,我唔會專登再去幫襯
屋企人話想試下呢度嘅套餐,咁就嚟試下啦

套餐可以揀前菜,一個點心,兩個主食,另外送一個甜品

另外點心要左小籠包,皮薄有湯汁,唔錯

整體嚟講味道一般,我唔會專登再去幫襯
2024-03-03 114 瀏覽
超级好吃🥹🥹和朋友来吃快有十次了!!bb辣就很适合我们这种吃辣很菜又很爱的人!猪颈肉 藕片 豆po 百叶 肥牛 都是绝配!!超级香!店里的靓姐们态度也好好 真的超爱!!炒饭也超香,几乎每一款都点过了都很好吃!以下是为了点评而凑的字数,很抱歉因为很想给好评但是不会写文字:超级好吃🥹🥹和朋友来吃快有十次了!!bb辣就很适合我们这种吃辣很菜又很爱的人!猪颈肉 藕片 豆po 百叶 肥牛 都是绝配!!超级香!店里的靓姐们态度也好好 真的超爱!!炒饭也超香,几乎每一款都点过了都很好吃!
麻辣香锅
麻辣香锅
2024-01-04 321 瀏覽
#點匠佳餚 @foodiehck2022#午餐一個向來都唔妒食魚既我,竟然會單拖叫 #酸菜魚 食咁奇怪?🤔 可想而知依間鋪既出品都相當唔錯👍午餐$68唔算平,都食物份量同質素都幾好,真係唔知多咗幾多舊魚,湯帶少許酸辣啱口味,跟飯唔叫少飯都好大碗試過食唔晒。仲有一杯豆漿送。全場爆棚👍
#點匠佳餚
@foodiehck2022
#午餐

全場爆棚👍
酸菜魚套餐
酸菜魚套餐
2023-12-28 211 瀏覽
路過紅磡諗住隨便搵啲嘢食吓就入咗呢間餐廳好多餸揀,晚餐見到就叫咗椒鹽軟殼蟹然後仲有雲吞雞宮保雞丁賽螃蟹本身冇乜期待,點知一食就🤩椒鹽軟殼蟹”炒得好香,估唔到咁大碟佢唔係好鹹,但係蟹好有鮮味,好Juice外殼鬆脆剛剛好,好難得搵到地方整得咁好食推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雲吞雞”都係好大煲,個湯好入味,仲好足料,雲吞花膠火腿仲有大大隻嘅雞推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️宮保雞丁”又係炒得好入味,用嚟送白飯一流推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️賽螃蟹”就不過不失,道菜本身都係走清淡路線推薦指數⭐️⭐️⭐️
路過紅磡諗住隨便搵啲嘢食吓就入咗呢間餐廳
好多餸揀,晚餐見到就叫咗椒鹽軟殼蟹
然後仲有雲吞雞
宮保雞丁
賽螃蟹
本身冇乜期待,點知一食就🤩

椒鹽軟殼蟹”炒得好香,估唔到咁大碟
佢唔係好鹹,但係蟹好有鮮味,好Juice
外殼鬆脆剛剛好,好難得搵到地方整得咁好食
推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

宮保雞丁”又係炒得好入味,用嚟送白飯一流
推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️

賽螃蟹”就不過不失,道菜本身都係走清淡路線
推薦指數⭐️⭐️⭐️
  • 椒鹽軟殼蟹
2023-12-08 206 瀏覽
平日下午5點前後,搵餐廳食嘢,見到呢間有酸菜魚,所以入去試下。1,,環境唔大,但也干淨寬敞,都唔錯,位置也任坐。2,店員都係大媽級,但服務態度也唔錯,有禮貌。全程帶手套,但咩都摸,希望倒完垃圾有洗手啊。3,酸菜魚可走辣,好啱我口味,份量也不少,好食。還有各種加配小食和甜品,適合胃口大嘅人加配。4,下午茶的價錢比較便1/3, 份量也相對比較少1/3,胃口大的人不建議叫下午茶。整體感受不錯,會再幫襯的,酸菜魚好好食。

1,,環境唔大,但也干淨寬敞,都唔錯,位置也任坐。

整體感受不錯,會再幫襯的,酸菜魚好好食。
2023-12-06
2023-09-25 223 瀏覽
繼續外賣回家慢慢食😄今次再叫生煎湯包外,還試咗3款新嘢👇🏽雞絲粉皮➡️ 整體唔錯,粉皮和青瓜幾爽口,個麻醬都ok楊州炒飯➡️ 炒飯粒粒分明,算幾多料,幾香幾好味!葱爆牛肉➡️ 又喺送飯之選,最鐘意食京葱,牛肉都好食😋
繼續外賣回家慢慢食😄
今次再叫生煎湯包外,還試咗3款新嘢👇🏽
雞絲粉皮➡️ 整體唔錯,粉皮和青瓜幾爽口,個麻醬都ok
楊州炒飯➡️ 炒飯粒粒分明,算幾多料,幾香幾好味!
葱爆牛肉➡️ 又喺送飯之選,最鐘意食京葱,牛肉都好食😋
外賣自取
  • 葱爆牛肉
2023-09-24 70 瀏覽
外賣自取,回家慢慢食😬小籠包(一盒4件)個皮唔算厚,有湯汁,好味!生煎湯包(一盒4件)煎到個底好香脆,入面有湯汁,好味!下次會想再叫嚟食🤭蜜桃咕嚕肉整體個味好正,肉無骨,配料都好食,送飯一流👍🏻上海粗炒炒得幾有鑊氣,麵好入味,鐘意好多菜一齊食唔覺膩👍🏻第一次食呢間店,叫咗每款食物嘅味道都幾滿意,期待下次再試新嘢😎
外賣自取,回家慢慢食😬
小籠包(一盒4件)
個皮唔算厚,有湯汁,好味!
生煎湯包(一盒4件)
煎到個底好香脆,入面有湯汁,好味!下次會想再叫嚟食🤭

蜜桃咕嚕肉
整體個味好正,肉無骨,配料都好食,送飯一流👍🏻
上海粗炒
炒得幾有鑊氣,麵好入味,鐘意好多菜一齊食唔覺膩👍🏻
外賣自取
  • 生煎湯包
  • 蜜桃咕嚕肉
同朋友都覺得呢間服務態度好差阿姐講嘢大聲冇耐性 完全係趕客食物水準亦一般而且等候時間很長明明餐廳沒有什麼客人性價比非常低 份量亦偏少紅磡黃埔有其他更好的選擇整體而言,價格偏高覺得完全不值
同朋友都覺得呢間服務態度好差

整體而言,價格偏高

覺得完全不值
2023-07-20
2023-07-07 162 瀏覽
小籠包$ 48 4件😌一份小籠包,一客有四件,熱辣辣時食有爆湯汁既效果,高湯飲落清甜而且有肉香👍🏻小籠包的皮非常透簿,灌滿湯汁,肉餡鮮美,熱辣辣點羗絲醋汁,好美味😙花膠砂鍋雲吞雞 $188湯頭濃郁鮮甜,有著雞肉的鮮香和花膠的滋味😝而雲吞則是粒粒彈牙,非常好味配上熱騰騰的白飯,簡直是美味的極致享受😌闊佬炒飯 $78其實即係瑤柱蛋白炒飯😉有著高品質的瑤柱和蛋白一齊炒瑤柱的鮮味與蛋白的滑嫩完美結合再加上蔥花和米飯的香氣,讓人食指大動😊高力豆沙$52/4件炸到鬆軟 豆沙甜到啱啱好😌唔算太甜 好岩健康既我地呀📍點匠佳餚📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖
小籠包$ 48 4件😌

花膠砂鍋雲吞雞 $188
湯頭濃郁鮮甜,有著雞肉的鮮香和花膠的滋味😝
而雲吞則是粒粒彈牙,非常好味
配上熱騰騰的白飯,簡直是美味的極致享受😌

闊佬炒飯 $78
其實即係瑤柱蛋白炒飯😉
有著高品質的瑤柱和蛋白一齊炒
瑤柱的鮮味與蛋白的滑嫩完美結合
再加上蔥花和米飯的香氣,讓人食指大動😊

高力豆沙$52/4件
炸到鬆軟 豆沙甜到啱啱好😌
唔算太甜 好岩健康既我地呀

📍點匠佳餚
📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝔼𝕩𝕡𝕖𝕣𝕚𝕖𝕟𝕔𝕖 𝔸𝕦𝕥𝕙𝕖𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕊𝕙𝕒𝕟𝕘𝕙𝕒𝕚 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕣𝕤 @ 🌟 點匠佳餚《👽食神大媽食上海嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Shanghai Fried Dumpling HKD 48Drunken Chicken with Plum Blossom Carving HKD 78Sweet and Sour Fish Cubes HKD 88Quick-fried Beef with Scallion HKD 88Rich Man Fried Rice HKD 78GaoLi Bean Paste HKD 52.👽 正所謂高手在民間,今次就想同大家介紹一下大媽最近發掘到嘅一間隱藏喺黃埔嘅小店,裏面嘅菜式非常地道,價錢相宜。.🧄 嚟呢度幫襯一定要點佢嘅「上海生煎湯包」!大大粒、熱辣辣,真係有一大啖濃郁嘅湯汁起入面,每一啖都令人非常之滿足。.🐔 另外就係呢度嘅「話梅花雕醉雞肶」,酒味好香濃,肉肉夠嫩兼足料,呢個甚至比某啲大牌嘅連鎖店仲做得好。.🐟 再嚟多一個酸酸甜甜汁醬濃稠嘅「糖醋魚塊」,咁大塊魚但肉質鮮嫩一啲都唔鞋
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Rich Man Fried Rice HKD 78
GaoLi Bean Paste HKD 52

Shanghai Fried Dumpling

🐟 再嚟多一個酸酸甜甜汁醬濃稠嘅「糖醋魚塊」,咁大塊魚但肉質鮮嫩一啲都唔鞋,仲要炸漿唔會好厚,酸酸甜甜調味適中,適合一路食油膩感重嘅野食同步享用。

Sweet and Sour Fish Cubes

🧅 仲有就係「蔥爆牛肉」,絕對係超級足料好多肉肉,同埋好香口惹味,但係食完又唔會覺得口渴。

🍚 最適合配搭以上咁多款美食嘅就係「闊佬炒飯」!好多配料喺入邊有蝦有肉,表面睇落冇乜顏色,但原來非常之入味,每一粒飯炒得乾身,非常讚,必點!

Rich Man Fried Rice

😆 每款菜式都好足料,所以導致差啲食唔落甜品 😆 不過最後大媽都係忍唔住要叫埋呢一個「高力豆沙」,豆沙餡料十足,同埋個蛋白發得好靚,為呢一餐畫上完美句號。

GaoLi Bean Paste

😍 唔好睇佢舖頭細細,真係做得好好味,所以生意非常好,基本上繁忙時間一定係爆棚,大家記得預留時間排隊或者提早到呀。

.⠀
📍 紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖
☎️ +(852)2728-2328

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Sweet and Sour Fish Cubes
Rich Man Fried Rice
2023-06-22 137 瀏覽
黃埔特色上海料理今日收工經過黃埔呢一間上海料理餐館「點匠佳餚」聽講佢哋嘅老師傅係由鼎泰豐廚師主理 所以食物品質一定有保證 睇完餐牌都忍唔住入去食返餐~點匠小籠包一定係必叫之選 皮夠簿 餡料夠多 再啜埋小籠包嘅湯汁真係鮮味十足😋😋酸辣湯好開胃 材料又夠多 有冬筍同豆腐 酸酸甜甜 好味道!擔擔麵嘅湯底做得非常出色 好濃郁 麵質爽口彈牙 掛滿擔擔麵嘅湯汁 真係好邪惡啊最後要介紹嘅就係高力豆沙 呢個絕對係上海菜食甜品嘅推介之選高力豆沙好軟綿綿 真係唔夠要再encore😜總括嚟講 呢間餐廳嘅性價比都好高 下次會再嚟😙點匠佳餚 (紅磡)紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖

黃埔特色上海料理

真係鮮味十足😋😋
酸辣湯好開胃 材料又夠多 有冬筍同豆腐 酸酸甜甜 好味道!
最後要介紹嘅就係高力豆沙 呢個絕對係上海菜食甜品嘅推介之選
高力豆沙好軟綿綿 真係唔夠要再encore😜

總括嚟講 呢間餐廳嘅性價比都好高 下次會再嚟😙

點匠佳餚 (紅磡)
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖
2023-06-18 100 瀏覽
點匠佳餚地址: 紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖今日去咗紅磡嘅點匠佳餚,係一間好正嘅中式餐廳。試咗幾款佢哋嘅招牌菜,包括啲小籠包、麻辣雞絲粉皮、排骨擔擔麵、糖醋魚塊同豆沙鍋餅。啲小籠包好好食,皮薄餡多,肉湯鮮美。麻辣雞絲粉皮好辣好味,粉皮爽口,雞絲好嫩。排骨擔擔麵味道香辣,好開胃。糖醋魚塊酸甜可口,魚肉好嫩。豆沙鍋餅香脆可口,豆沙餡好香甜。總括而言,點匠佳餚係一間值得一試嘅中式餐廳,菜式好味,價錢亦都好實惠。如果你想食正宗嘅中式美食,不妨嚟到呢度試吓啦!#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike
點匠佳餚

2023-06-15 97 瀏覽
朋友知道我系一個小籠包控,特登介紹我地去黃埔試下一間平靚正既上海店,店舖師傅原來系前鼎泰豐師傅主理架😍⭐️點匠小籠包,皮薄餡靚,每咬一啖,再啜埋入面既湯汁,非常鮮味🤩⭐️話梅花雕醉雞髀,雞髀肉嫩滑,每咬一口都係啖啖肉,味道充滿着好濃郁花雕酒香味,令人有一種好開胃嘅感覺🤤⭐️香煎牛肉包,牛肉餡料非常多,外皮都煎到有香脆香口好感🤫⭐️海王羹,有豆腐同埋鮮蝦,個湯絕對唔話太水既感覺,絕對真材實料,小朋友都啱飲🫶🏻⭐️金銀蛋浸時蔬,上湯味道鮮甜,一啖菜一啖湯咁食,仲有一

⭐️香煎牛肉包,牛肉餡料非常多,外皮都煎到有香脆香口好感🤫

⭐️金銀蛋浸時蔬,上湯味道鮮甜,一啖菜一啖湯咁食,仲有一
2023-06-07 91 瀏覽
點匠佳餚位於紅磡必嘉街,是一家以麻辣香鍋為特色的餐廳。在這裡,我們點了午餐肉、包菜、土豆和嫩牛肉,每樣菜色都特別入味,讓我們大呼過癮。首先來評價一下麻辣香鍋的湯底,這裡的湯底味道豐富,麻辣辣的口感讓人垂涎欲滴。湯底中的辣椒和香料非常均勻的融合在一起,讓每一口都能感受到辣椒和香料的風味,非常適合喜歡吃辣的人。此外,湯底還有一種微微甜味的味道,這種味道能夠增加湯底的層次感,讓人忍不住一直喝。午餐肉、包菜、土豆和嫩牛肉都是我們點的菜色,每樣菜色都是非常新鮮的。午餐肉入鍋後馬上就煮熟了,口感非常彈牙,而且肉質非常嫩。包菜和土豆也是非常好吃的配菜,它們能夠吸收湯底的風味,讓人一口接一口。而嫩牛肉更是讓人驚喜,牛肉非常嫩,吃起來一點都不柴,非常美味。

🍽 餐廳:點匠佳餚今日專程黎到黃埔食小籠包!黃埔港鐵站B出口行2分鐘即到,千祈唔好出錯地鐵站口,否則你會行好遠的🥲聽朋友講,原來呢間餐廳係前鼎泰豐師傅主理架!門口餐牌睇到d午市幾抵食,$50一個拉麵午餐,決定一試!午市時間好多人食飯,都要拎籌等一等。點匠擔擔麵$50,奉送豆漿(凍/熱)1杯,追加點匠小籠包(2隻+$15)擔擔麵湯底出色喎!帶有微微豆瓣醬辣味,又有花生碎同肉碎和蔥花作配料。麵底稱作「天下第一麵」,口感偏軟滑,份量十足,女生都會吃不完。點匠小籠包專程黎到此店為了一試最出名的小籠包!滿滿期待😚店員為我哋打開蒸籠,蒸氣過後,見到每隻小籠包都皮薄剔透,每一褶都能看到師父手工幾咁了得!能看到包皮裹着小籠包的精華!我小心翼翼用筷子夾起小籠包再放雞絲粉皮上湯匙,慎防漏汁!因為太熱,不要一口吃下!慢慢用口咬一小孔,再小心吸啜入面的湯汁!非常滿足😌,入面的豬肉餡都唔會好多肥豬肉,筆者真係覺得小籠包好出色👍🏼👍🏼👍🏼紅燒牛肉麵$50,奉送豆漿(凍/熱)1杯,追加上海春卷(2條+$15)同平時食既台灣牛肉麵唔太一樣,呢碗麵偏向中式,味道較台式清淡,麵底偏軟,牛肉採用牛腩位,炆得幾入味,還有兩舊
🍽 餐廳:點匠佳餚

聽朋友講,原來呢間餐廳係前鼎泰豐師傅主理架!

點匠小籠包

同平時食既台灣牛肉麵唔太一樣,呢碗麵偏向中式,味道較台式清淡,麵底偏軟,牛肉採用牛腩位,炆得幾入味,還有兩舊紅蘿蔔襯托。

上海春卷,正常發揮,都炸得香脆。

雞絲粉皮
上碟都幾靚,由麻醬撈上粉皮,夾雜爽口青瓜絲和雞絲一齊食,幾有口感和清新。

餐廳雖係新開,但老闆本身其實已經開左好多間京川滬餐廳架喇,呢個係佢新進駐紅磡既鋪頭咋,所以野食係夠曬正宗,有曬經驗,真心係正宗京川滬。有咩食?講得出你要既野都有,例如: 海鮮 / 香鎬 / 小籠包 / 酸菜魚 / 水煮菜等等。下次再食小籠包呀!

📍地址:紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G17號舖

小籠包
上海春卷