2022-08-04 0 瀏覽
最近唔知搞咩 d飯勁硬 冇熟咁菜(like 魚)嘅份量又少好多 冇曬啱啱食果陣嘅水準上個月都冇事好正常 至少個飯係熱嘅軟嘅I don't know how to cook the rice hard recently.Meals (like fish) are much less.Last month, everything worked fine, at least the rice was hot and soft.So sad, there is no good food near Admiralty.
最近唔知搞咩 d飯勁硬 冇熟咁
菜(like 魚)嘅份量又少好多 冇曬啱啱食果陣嘅水準
上個月都冇事好正常 至少個飯係熱嘅軟嘅

2022-07-26 315 瀏覽
一直食呢間,覺得好健康,但不知為何越來越貴。不是說bowl combo 80蚊嗎?標籤寫了手撕雞combo 80,為何點了comb加個袋1蚊,埋單88蚊,仲沒有番茄🍅
2022-01-10 2595 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑最近夜晚唔可以堂食,咁就搵吓有冇好食嘅外賣買返去孝順吓屋企人🏠喺太古廣場三期嘅外賣店主打健康有營養嘅便當,而且每樣餸都可以透過櫥窗睇,咁就方便揀啱心水嘅嘢食啦~✅黑蒜清湯牛腩條首先揀咗餐廳嘅主打💮打開飯盒發現份量都幾多,牛肋條炆得好入味🐮帶淡淡蒜香,肉質軟嫩帶肉汁,旁邊仲配埋兩粒巨型咖喱魚蛋🐟一食就知靚嘅魚蛋,非常彈牙,咖喱香得嚟帶點辣勁🌶雜穀飯比較健康,然而加埋飯素同牛肋條汁更加惹味👍🏻✅鹹蛋鮑魚粒肉餅肉餅係我的最愛🤤平時喺茶餐廳見到有蒸肉餅飯都一定會點🤣呢度嘅肉餅好大塊厚實,肉質鬆化,而且入面仲加入咗鮑魚粒,非常高級✨旁邊配上有機蔬菜,蔬菜輕輕調味再煮熟,好軟身同清甜🥬便當仲配埋住家湯,飲落唔覺有味精,就好似食緊住家飯一樣滿足

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅黑蒜清湯牛腩條

✅鹹蛋鮑魚粒肉餅
2022-01-07 1293 瀏覽
🔥𝙒𝙝𝙤𝙡𝙚𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝘽𝙤𝙬𝙡 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 ($80)住家飯套餐🔥Black Garlic Consommé Beef Rib (+$10)黑蒜清湯牛肋條黑蒜清湯牛肋條燜得軟嫩入味,又不會太鹹,每塊肉大大舊,好肉人士最愛!🔥Steamed Fish Fillet with Minced Garlic金銀蒜蒸魚厚身去骨蒸魚,肉質結實而嫩滑,充滿蛋白質。配上超入味金銀蒜粉絲,天然香料的調味下,蒸魚又提升了一個人層次。當日還有以下主菜: 糖醋豬頸肉 娘惹咖喱雞 香菇泰滷肉———————————————🔥Bauhinia Milk Tea (+4)紫荊奶茶🔥Sugar Free Soy Milk (+4)無糖豆漿———————————————因為中午較和暖,所以選擇了凍飲。還有住家湯供選擇。兩款無論奶茶或豆漿都是自家製作,較天然健康。另外它們是使用竹飲筒哦。每碗住家飯飯盒都會配雜穀飯和有機蔬菜,他們的大大粒咖喱魚蛋令我想起長洲的特色大粒魚蛋,超級彈牙入味(+$18/ 2 +$10/ 1)。黑蒜位於太古廣場PP 3。對於白領來說可以買到既健康又Feels like home的住家飯盒,
住家飯套餐

娘惹咖喱雞
香菇泰滷肉
———————————————
[2 choose your drink]
🔥Bauhinia Milk Tea (+4)
紫荊奶茶

🔥Sugar Free Soy Milk (+4)
無糖豆漿

———————————————
因為中午較和暖,所以選擇了凍飲。還有住家湯供選擇。

黑蒜位於太古廣場PP 3。對於白領來說可以買到既健康又Feels like home的住家飯盒,真的很開心!🥰

吃過後充充電,才有精力繼續奮鬥啊。💪🏼
2022-01-07 881 瀏覽
黑蒜 Black Garlic 金鐘皇后大道東1號太古廣場三座B3樓6號舖黑蒜令我想起多年前流行的養生健康食品, 蒜頭發酵後沒了辛辣, 變成黑蒜, 味道會轉甜似食西莓。之但係呢間黑蒜是外賣飯盒店架。有個LUNCH SET 一個飯+飲品$80, 在PACIFIC PLACE 來請叫好抵架啦, 係金鐘返工都知太古廣場都是高消息, 堂食一個LUNCH最平都要$150-200。個SET 會轉換菜式, 每次都有5個OPTIONM2 泰式青咖喱鯛魚及M3 茄汁豬扒茄汁豬扒雜谷飯仲有幾條蔬菜, 雜谷飯健康營養比白米飯高,纖維都多, 有時食完飯中午好快餓要食零食, 食完呢份剛剛好。茄汁豬扒好有港式飯架FEEL 呢!泰式青咖喱鯛魚唔會太辣. 反而個咖喱味幾香, 有椰汁, 魚肉又腍身。LUNCH SET 可選湯或飲品, 靑紅蘿蔔煲瘦肉是家常湯味道, 沒味道架。紫荊奶茶茱味濃郁。
黑蒜 Black Garlic

金鐘皇后大道東1號太古廣場三座B3樓6號舖

個SET 會轉換菜式, 每次都有5個OPTION
M2 泰式青咖喱鯛魚及M3 茄汁豬扒

2022-01-05 644 瀏覽
今日做嘢做到勁忙 於是就決定買個外賣返去公司邊做邊食啦 金鐘太古廣場地庫嘅呢間黑蒜 係健康外賣專門店 餐廳嘅所有用具幾乎都用咗環保概念 包括紙碗 可回收嘅飲筒等等叫咗個泰式蒸魚同陳皮豆醬蒸魚 每個餸份量都幾大 泰式蒸魚味道酸酸辣辣十分開胃 魚肉非常嫩滑 陳皮豆醬蒸魚 味道濃郁送飯一流 仲已經包咗好多蔬菜 今日嘅係小棠菜 味道比較清淡不過勝在健康同事就叫咗個紅酒牛肋肉配日式滑蛋雞肉牛肋肉份量超多炆得又淋又入味 餸飯真係唔錯 日式滑蛋雞肉 味道偏鹹 不過蛋白質非常豐富無糖豆漿 口感細滑非常濃香 一啲草青味都冇
今日做嘢做到勁忙 於是就決定買個外賣返去公司邊做邊食啦

金鐘太古廣場地庫嘅呢間黑蒜 係健康外賣專門店

無糖豆漿 口感細滑非常濃香 一啲草青味都冇

聖誕假期過後同事放哂假得我一個係公司做野之前做野成日經過呢間黑蒜想試好耐今日終於過黎買外賣返屋企食lunch住家飯套餐$80套餐包括一個主菜、飲品 (住家湯或精選飲品)、雜穀飯同有機蔬菜我今日就揀左黑蒜清湯牛肋條飯同日式滑蛋雞肉飯兩款是日住家湯有我最愛既胡椒豬肚湯飲品會係無糖豆奶岩哂我呢D注重健康既人兩個餐份量都唔少雜穀飯夠哂健康罪惡感都少D牛肋條炆到夠淋又好入味仲有少少甘筍一齊煮個汁撈飯一流加埋上面既菜心苗同番茄夠哂營養另外我仲加左個小食咖喱魚蛋大大粒 (唔洗入到長洲都食到既大魚蛋)食落好彈牙值得encore試下其他

聖誕假期過後同事放哂假得我一個係公司做野

仲有少少甘筍一齊煮
個汁撈飯一流
加埋上面既菜心苗同番茄夠哂營養
另外我仲加左個小食
咖喱魚蛋大大粒 (唔洗入到長洲都食到既大魚蛋)
食落好彈牙
值得encore試下其他

2021-11-21 170 瀏覽
一直都在金鐘返工, 返左幾年, 最近發現有間新開既外賣店!!呢間外賣店都幾多人排隊,食品賣相吸引,而且係主打健康食材,所以就同同事一齊買返去試下。呢度裝修簡約,菜式一個星期換一次,食得健康又唔會成日重覆,幾好!!COMBO 80蚊起,包1款主菜,1款蔬菜,雜穀飯,1飲品~主菜選擇咗M4蔥油雞,仲送咗2大粒魚蛋比我,非常彈牙!雞起哂骨,而且食落非常嫩滑,愈食愈開胃~~另一款揀左M3阿嬤滷肉燥,呢個超正,滷肉肥瘦真係岩岩好,唔會太肥膩~~同事話下次都要ENCORE!!!呢個COMBO 包飲品, 我地揀左湯,今次係粉葛湯,好老火,好似平時屋企飲果DD!!!真心正~~依家真係多左個選擇,金鐘返工既朋友有福了!!

主菜選擇咗M4蔥油雞,仲送咗2大粒魚蛋比我,非常彈牙!
雞起哂骨,而且食落非常嫩滑,愈食愈開胃~~

同事話下次都要ENCORE!!!

真心正~~

依家真係多左個選擇,金鐘返工既朋友有福了!!
2021-11-19
2021-11-18 137 瀏覽
行過太古三期,一上電梯就見到宜間新野,想試左一排,今日終於去買個外賣~入到去D staff都十分nice.  基本上餐牌一版好簡單,就係揀個main + drinks/soup + rice/salad。D送都好open咁放出泥俾大家揀,有真實樣睇住揀,我覺得好重要,唔怕淨對住menu個名/相,嗌完之後伏。今次同朋友揀左一個牛肋條(+$10),一個粟米魚塊。兩個都真係幾高質啊!牛肋條又林又入味,份量都好多!好彩叫左少飯~~OL恩物朋友個魚塊都好嫩,一D都唔會係雪藏/腥。佢肚餓又真係可以嗌多飯! HAHA試左個無糖豆漿,可以request要熱嫁~~ 好健康又無渣喎~~買完先見到有coffee corner,有D意想不到,下次試下先!

2021-11-18
5 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肋條
2021-10-29 124 瀏覽
今日嚟買外賣🥡返公司食,渣渣臨食完就繼續開工。喺外賣平台外賣自取有65折,所以叫定咗再嚟拎!😝.黑蒜清湯牛肋條飯 🐄 🍚 牛肋條肉質偏韌,要啲牙力先咬得開…😬醬汁甜甜哋,有啲黑蒜嘅味道 🧄 .菜芯就大大條,仲有件蕃茄🍅🥬都新鮮嘅,食落幾fresh,唔會好老~.穀麥飯健康,食落口感層次又比普通白飯多,唔錯~ 🌾 🍚 .跟餐送住家湯,係蓮藕湯嚟,仲有啲瘦肉,都幾鮮甜,飲完無口渴,無落味精就抵讚👍🏻.五十幾蚊喺金鐘嚟講算好平好平,個飯仲要咁多菜,我覺得都唔錯㗎喇!🥗🌽🥬
黑蒜清湯牛肋條飯 🐄 🍚
穀麥飯健康,食落口感層次又比普通白飯多,唔錯~ 🌾 🍚
2021-10-29
<Hong Kong🇭🇰•Admiralty>“咬我唷!黑蒜清湯牛肋條雜穀飯”8號風球收到email要Friday Lunch前開會,一心諗住無機會同朋友食飯,疊埋心水飲湯水😌好在中環去金鐘只係一個站,即刻過嚟買飯補湯水🥺轉季皮膚開始乾,要滋補一下唷!▪️ 黑蒜清湯牛肋條雜穀飯 Lunch set HKD 90黑蒜清湯燘煮牛肋條,牛肋條淡淡黑蒜香,唔會太重口味又幾入味。牛肉肉質燘得軟身,配上雜飯素穀飯,口感更豐富!旁邊仲有兩條翠綠青菜同小辣咖喱大大魚蛋🥳以後想食唔使搭船去長洲唷😌▪️蔥油雞雜穀飯 Lunch set HKD 80蔥油雞唔係得個名!真係勁多蔥🤣遮住買啲油雞😙朋友仔話蔥油雞肉質滑滑,無骨仔,可以大大啖咁食😂讚味道幾好!兩款煮食咩都唔算重口味,重點係食完唔會口渴😎啱晒我哋鍾意好味又要健康嘅女仔💕▪️紫荊奶茶自家製奶茶,味道唔錯,如果再少甜就好啦!▪️是日湯品 - 猴頭菇蘿蔔湯清甜潤肺,四季飲都Good good😎原來lunch Set都幾抵,主食+ 雜穀飯+湯水/飲品 大多HKD 80!!! 可惜只有外賣服務,落雨唯有買返公司食唷!聽日要返工啊諗定Lunch食咩味先?
<Hong Kong🇭🇰•Admiralty>
“咬我唷!黑蒜清湯牛肋條雜穀飯”

轉季皮膚開始乾,要滋補一下唷!

牛肉肉質燘得軟身,配上雜飯素穀飯,口感更豐富!

▪️蔥油雞雜穀飯 Lunch set HKD 80

▪️紫荊奶茶
自家製奶茶,味道唔錯,如果再少甜就好啦!

▪️是日湯品 - 猴頭菇蘿蔔湯
清甜潤肺,四季飲都Good good😎

聽日要返工啊諗定Lunch食咩味先?😚
#chantaljj中環
#takeaway
#中環美食
#金鐘美食
#soup #soupseason
#healthyfood #nomsg
⿻⿻ 黑 蒜𓏲𓏱𓏭𓏭之前經過太古廣場嘅時候見到呢間店嘅時候已經俾佢吸引咗 可惜佢淨係做外賣所以冇食到 今次終於試下✧︎◝︎(*´꒳`*)◜︎✧︎˖佢地嘅wholesome rice bowl可以揀一個主菜 仲包埋雜穀飯、有機蔬菜、湯或者飲品 主菜有五款可以揀 睇佢地IG每日選擇都唔同 lunch日日食都唔洗擔心會厭 有新意又吸引~無論餸、飯定係蔬菜份量都好足 蔬菜同雜穀飯健康得嚟又好食 必食嘅係佢嘅招牌清湯牛肋條 肉質軟腍 吸咗湯汁嘅少少甜味更加正 冬菇炆雞都係軟熟入味 醬汁調味得好好 咖喱大魚蛋彈牙好食 剩係呢兩粒都唔少份量 啲飲品都好多選擇 試咗奶茶同柚子梳打都唔錯𓏲𓏱𓏭𓏭Wholesome rice bowl 鮑魚冬菇炆雞 $80Wholesome rice bowl 黑蒜清湯牛肋條 $90
⿻⿻
黑 蒜
𓏲𓏱𓏭𓏭

Wholesome rice bowl 黑蒜清湯牛肋條
Wholesome rice bowl 鮑魚冬菇炆雞

𓏲𓏱𓏭𓏭

• 黑蒜清湯牛肋條
2021-10-08 96 瀏覽
我哋香港人真係愈來愈注重健康,有咩係好過住家菜? 但係工作繁忙,都好難每餐都煮。 我就發現呢間外賣店,佢主打主家菜,菜式亦加入各款健康食材, 包括黑蒜🧄,可降低膽固醇、行氣活血、改善睡眠等,近年都好多人鍾意❤️午市套餐 $80🧄黑蒜清湯牛助條 牛助條煮得好入味,嫩滑軟腍,配合醬汁,香濃又唔太膩。 當日仲加咗餸,係兩大粒咖喱魚蛋,爽口彈牙,咖喱香也好香。🍚雜穀飯雜穀飯上面加上黑白芝麻、紫菜條、蔥粒等,令飯更香更有咬口🥬有機蔬菜除咗煮得清淡健康嘅菜,仲有梅子蕃茄,酸酸甜甜,好開胃🍲住家湯紅蘿蔔蓮藕排骨湯,味道清甜,好似屋企煲嘅咁😋 🧄🥛黑蒜鮮奶 $38第一次飲,鮮奶順滑,有淡淡嘅黑蒜香,但唔太重☺️

午市套餐 $80
🧄黑蒜清湯牛助條
牛助條煮得好入味,嫩滑軟腍,配合醬汁,香濃又唔太膩。
當日仲加咗餸,係兩大粒咖喱魚蛋,爽口彈牙,咖喱香也好香。

🍚雜穀飯
雜穀飯上面加上黑白芝麻、紫菜條、蔥粒等,令飯更香更有咬口

🥬有機蔬菜
除咗煮得清淡健康嘅菜,仲有梅子蕃茄,酸酸甜甜,好開胃

🍲住家湯
紅蘿蔔蓮藕排骨湯,味道清甜,好似屋企煲嘅咁😋

🧄🥛黑蒜鮮奶 $38
第一次飲,鮮奶順滑,有淡淡嘅黑蒜香,但唔太重☺️
  • 黑蒜清湯牛助條
  • Black  Garlic  Latte
  • 住家湯
2021-10-07 3094 瀏覽
剛好走到金鍾一帶處理當的少工事,經過近灣仔一帶既太古廣場三期既商業大廈內無諗過有個mini food hall,內裏有幾間外賣店,見到呎間名為黑蒜既外賣店賣相吸引又主打健康食材就試下買外賣返去當晚餐試試.黑蒜清湯牛肋條一整合便當內豐富又充滿營養而且精緻.內裏有蔬菜,主菜及主食.蔬菜份量多而且仍然保持到菜心既翠綠及爽脆,味道清甜.牛肋條夠軟腍得黎仍然帶有肉質既飽滿同嚼勁.牛味香濃帶住肉汁,味道輕盈唔會住過重既肉膩感.帶住一陣黑蒜既甜味,蒜味唔會好濃反之帶出既甜味更多.內裏既紅蘿蔔吸左肉汁精華後變得更香甜又夠軟腍.配上紅米飯好味得黎又健康.東坡肉望住東坡肉既三層肉真係又吸引又邪惡,入口感受到香軟既腩肉.腩肉唔會過柴,肉與肉之間帶出濃厚既脂香.東坡肉滷得夠香,帶住一陣陣甜滷汁香,同豬肉味道好夾又唔會羶膩,肥而不膩.配上蕃茄清甜多汁剛好中和東坡肉既膩感.東坡肉底下既娃娃菜吸汁力強,吸滿東坡肉既精華,入口和甜又帶豬肉既脂香.奶茶茶底香醇濃郁,配上奶後仍然保持住茶香.入口香滑又唔會過甜膩.Oat milk Mocha 轉左oat milk既Mocha更健康之餘亦感受到一陣燕麥香,入口同樣香滑.帶出

奶茶

Oat milk Mocha
轉左oat milk既Mocha更健康之餘亦感受到一陣燕麥香,入口同樣香滑.帶出淡淡朱古力香及咖啡焙香.
Mocha
2021-09-28 104 瀏覽
近排公司調咗我返金鐘, 好少有得食住家飯既我經朋友推介叫我試吓《黑蒜》, 所以今日尊登去試, 我係統一中心返工行過去都好方便, 約8 -10 Mins 左右, 如果地鐵站行過去, 都只是約5 mins , 尚算就腳.疫情下, 盡可能我都想外賣返公司食, 感覺上可以減低感染風險, 但而家叫一個歺最少要掉成4-5 件膠, 非常唔環保, 令我好多時有點卻步, 所以d 間既外賣盒大部份都走塑走膠, 非常環保, 值得一讚。就咁睇個menu 已經覺得好健康, 一個lunch set 約$80 左右, 已包括一個主菜+ 雜穀飯+有機蔬菜+ 一杯飲品/ 住家湯, 價錢合理, 水準都有保證.我主菜叫咗個黑蒜清湯牛肋條, 牛肋條有4-5件,淋得黎好入味, 一d 都唔肥唔油, 配搭埋d 有機白菜仔(唔洗另叫一碟菜,驚食唔哂), 重有雜穀飯(大部份歺廳只配白飯), 加埋個老火湯, 今日係西洋菜湯,非常足料, 唔想飲湯, 重可選無糖豆漿,份量都好足夠, 女仕們或者需要叫少飯🤣🤣下次再想食住家飯, 我一定會再光顧。

下次再想食住家飯, 我一定會再光顧。