2021-06-11 1630 瀏覽
之前等朋友收工經過見到呢到竟然有間居酒屋 仲要好多人排隊 就mark低左😏今日又嚟到呢頭見咁啱就順便去試試佢😆去到都一樣係咁多人 要等陣先可以入去~入到去餐廳唔算大 但就同日本居酒屋一樣好熱鬧!我地首先就梗係叫幾串居酒屋必叫嘅串燒啦🙈•牛舌 明太子雞肉 雞軟骨 白鱔串燒🍢•-好快就有野食!👏🏻呢到嘅串燒都幾高質 全部都好惹味 尤其是個明太子雞肉串燒 勁Juice!!!另外個牛舌都好彈牙夾口👍🏻有串燒又點少得酒呢😏另外個免治雞肉棒都好有風味!將個蛋黃攪拌沾埋一齊食 掛汁之餘仲好有餘韻🤤•蟹甲羅燒🦀•-呢個嘅鮮味就不在話下 配埋蟹汓放上多士到食 香脆得嚟又有咬口🙈🙈•沖繩黑糖燒菠蘿🍍•-師傅將面頭嘅黑糖用火槍燒過 令到食落多外香脆 咬落仲要有菠蘿juice嘅果汁滿瀉 勁甜美🤣•A4吉列和牛三文治🥩🥪•-最後仲有餐廳推介!淨係睇個樣就已經流曬口水 和牛配埋海膽 仲有黑松露已經贏左 但重點唔係話擺曬啲高級食材就好嘅而係三樣野都好夾 唔會被搶味👍🏻又有和牛嘅油香 海膽嘅鮮甜 仲有黑松露嘅香味!咬落超享受阿🤤🤤-總括呢到都幾有日本居酒屋嘅地道feel 野食又好味 同朋友or知已一路食一路吹水都幾過
今日又嚟到呢頭見咁啱就順便去試試佢😆
去到都一樣係咁多人 要等陣先可以入去~
入到去餐廳唔算大 但就同日本居酒屋一樣好熱鬧!
我地首先就梗係叫幾串居酒屋必叫嘅串燒啦🙈

•牛舌 明太子雞肉 雞軟骨 白鱔串燒🍢•
好快就有野食!👏🏻
另外個牛舌都好彈牙夾口👍🏻
有串燒又點少得酒呢😏

另外個免治雞肉棒都好有風味!

將個蛋黃攪拌沾埋一齊食 掛汁之餘仲好有餘韻🤤

•蟹甲羅燒🦀•

•沖繩黑糖燒菠蘿🍍•

•A4吉列和牛三文治🥩🥪•
最後仲有餐廳推介!
而係三樣野都好夾 唔會被搶味👍🏻
總括呢到都幾有日本居酒屋嘅地道feel 野食又好味 同朋友or知已一路食一路吹水都幾過癮😏
2021-05-07 2259 瀏覽
相約朋友到天后吃午飯,今天去了這間叫黑木亭居酒屋,看門口好似好細間咁,但其實入面都可以坐到10-20人環境整齊,很有日本特色,而且服務員也非常細心,很快便提供茶水比我地。環境好似真係去左日本居酒屋咁,燈光少少黑我地叫左午市套餐超級抵食炸雞烏冬定食 $98有炸雞,沙律菜同日式烏冬,份量非常好,不會太多或少,炸雞炸粉不會太厚,還配有沙律醬,而烏冬熱騰騰非常有口感串燒定食 $148總共有五串串燒,兩個飯團,問了職員今日會有翠肉瓜、免治雞肉棒、牛肋串、五花腩串、同白膳。就咁聽已經覺得好豐富,每一串都好鮮味,不會太咸或太油,其實份量係好足夠。只不過我地大家都無食早餐,所以太肚餓,就另外加了兩串串燒銀杏我好少食到,所以貪得意叫黎食,估唔到又真係幾得意。帆立貝係我最想食,鹽燒好好味,帶子也很鮮甜。最後仲有綠茶蕨餅作為甜品,非常豐富希望下次有機會可以吃晚餐啦

環境好似真係去左日本居酒屋咁,燈光少少黑

我地叫左午市套餐超級抵食

炸雞烏冬定食 $98

串燒定食 $148

只不過我地大家都無食早餐,所以太肚餓,就另外加了兩串串燒

銀杏我好少食到,所以貪得意叫黎食,估唔到又真係幾得意。

帆立貝係我最想食,鹽燒好好味,帶子也很鮮甜。

最後仲有綠茶蕨餅作為甜品,非常豐富

希望下次有機會可以吃晚餐啦

2021-05-07 1453 瀏覽
去唔到日本,都好想到居酒屋食串燒飲杯Sake排解一下思日之情,今晚就約了好友到黑木亭chill吓輕鬆吓。店子不算很大,但裝修甚有心思,牆壁壁畫十分日本風,顏色鮮豔奪目,燈光昏喑甚有氣氛,令人置身在日本的居酒屋。Menu選擇有沙律,小食,串燒,食事,炸物 ,黑木料理 ,季節限定和日本A4和牛等,當然還有Sake和其他飲料。紀州南高梅梅酒$99~入口好清香,梅味香甜,酒味不算太濃,酸酸甜甜,冰冰涼涼,十分舒服!蟹將軍薯仔沙律$108~除了有2大球薯蓉外,還有車厘茄,沙律菜,青瓜,蟹肉和蟹籽。薯蓉不是軟滑那種,是比較有質感和薯味濃郁,薯蓉還加入青瓜和紅蘿蔔,添加層次和口感。松葉蟹鉗配三文魚籽$138~ 松葉蟹鉗數量頗多,帶有淡淡的甘甜和海水味,肉質綿密緊實,先吃蟹鉗,再把三文籽+酸汁加入羅馬生菜和車厘茄,十分清新和健康。去得居酒屋,又點少得食幾串串燒呢?免治雞肉棒$58~雞肉棒肉質鮮嫩,以雞軟骨混入免治雞肉中,除了啖啖肉還有咬口,蘸埋蛋漿和醬汁令雞肉棒更滑更美味。厚切豬頸肉串(麻辣)$38~豬頸肉肉質十分爽脆彈牙,配麻辣汁十分絕配,好正。黑豚荔枝卷(麻辣)$38~豚肉表面燒得好焦香,裏面夾住

去得居酒屋,又點少得食幾串串燒呢?

黑豚荔枝卷(麻辣)$38~豚肉表面燒得好焦香,裏面夾住一粒好清甜的荔枝,起了解腻的作用,有少許麻辣的香味,好味。

燒白鱔(麻辣)$68~表皮燒得十分香脆,肉質嫩滑,鮮甜多汁,少麻少辣令白鱔更為惹味。

燒牛油甘薯$38~ 熊本甘薯味道甘甜帶蜜味,口感濕潤,入口即溶,好好味啊!

日本產A4吉列和牛三文治(120g)$338~四件和牛三文治分別配上海膽和黑松露。日本產A4吉列和牛外脆內肉質嫩滑,牛味香濃,以鬆脆的多士夾住,無論配甘甜豐腴的海膽和味道濃郁的黑松露也十分美味可口。

2021-05-04
  • 日本產A4吉列和牛三文治
  • 厚切豬頸肉串
  • 牛油甘薯
  • 松葉蟹鉗配三文魚籽
  • 蟹將軍薯仔沙律
  • 白鱔
2021-05-01 1343 瀏覽
成日經過見到呢間都冇入去食,所以今日收工約左朋友去天后既居酒屋食飯。๛ 蜜桃烏龍熊茶有可愛熊熊坐係紅茶上面好得意!!睇得又飲得 蜜桃味甜得黎唔假 飲得好舒服๛ 萄葡檸冰酸酸甜甜既梳打 配串燒都係唔錯既選擇๛ 松葉蟹柑配魚籽醬松葉蟹既份量一啲都唔少 仲啖啖肉鹹香味既魚籽醬配生菜好fresh既味道 感覺仲好似高級左😋๛ 照燒雞扒柚子沙律雞扒厚肉 雞扒皮薄 食落唔覺肥柚子醋味重 好開胃๛ 日本產A4和牛三文治一份四件 兩件有黑松露 兩件有海膽放面吉烈和牛外面脆得黎一啲唔覺油 而且三成熟既厚和牛 見到中間有紅色 好正每個配料既味道都好出私心推介 真心超超好食!!๛ 燒牛油甘薯 - 檸檬風燒過既甘薯特別甘甜 檸檬味唔係好重 不過淡淡既檸味同甘薯已經好夾.๛ 芝士免治雞肉棒雞肉棒有少量雞軟骨 嫩滑得黎有嚼口 輕輕燒過既芝士令味道提升 .๛ 厚切豬頸肉串個外表睇落勁油勁肥 差啲後悔叫左呢串不過食落又唔算太油膩 肉汁多都算彈牙.๛ 黑豚荔枝卷必食之選 黑豚燒到微焦 唔會太乾 荔枝水份夠多 荔枝味好香 兩都配搭超好味๛ 麻辣白鱔 必食之選 好新鮮魚皮燒到脆卜卜 魚肉肥美好彈牙最後想講既係真係誠意推介呢間

๛ 蜜桃烏龍熊茶
有可愛熊熊坐係紅茶上面好得意!!
睇得又飲得 蜜桃味甜得黎唔假 飲得好舒服

一份四件 兩件有黑松露 兩件有海膽放面
吉烈和牛外面脆得黎一啲唔覺油
而且三成熟既厚和牛 見到中間有紅色 好正
每個配料既味道都好出
私心推介 真心超超好食!!

๛ 燒牛油甘薯 - 檸檬風
荔枝水份夠多 荔枝味好香 兩都配搭超好味

๛ 麻辣白鱔
必食之選 好新鮮
魚皮燒到脆卜卜 魚肉肥美好彈牙
最後想講既係真係誠意推介呢間居酒屋,每款食物飲品都真心好好食,而且呢個價錢係絕對超值!

2021-04-21
  • 松葉蟹鉗配魚籽醬
  • 照燒雞扒柚子沙律
  • 燒甘薯
  • 黑豚荔枝卷
  • 蜜桃烏龍熊茶
  • 和牛三文治
  • 白鱔
天后係一個不折不扣嘅美食天堂,餐廳選擇多,位置集中,所以我同朋友都好鍾意嚟呢邊食飯。我哋上網訂咗枱,星期日晚去「黑木亭居酒屋」食飯,好彩有預約,如果Walk-in的話,應該要八點半後先有位,超高人氣👏。餐廳面積比想像中大,因為好似行入去都仲有唔少座位。呢度環境幾有氣氛,燈光偏暗,完全係居酒屋嘅格調,而且牆畫仲好吸睛,好靚啊😍。居酒屋嘅食物種類繁多,包括沙律、小食、和牛、一品料理、食事、炸物同串燒等,未能一一盡錄。我哋每個類別都叫咗啲,晚餐非常豐富🥢!日本產A4吉列和牛三文治(120g)($338),🐮和牛貴就貴啲,不過真係好好食。吉列和牛有一定厚度,所以食落富有口感,而吉列脆皮沾他他醬食,好搭調。🥪三文治除咗夾和牛之外,仲分別配上海膽同黑松露,兩樣都係靚食材。呢道菜式唯一美中不足嘅地方就係麵包烘得乾咗啲。松葉蟹鉗配三文魚子醬($138),呢個係季節限定菜式☘️。松葉蟹鉗有好多隻,雖然細細隻,但其實都幾好肉,而且最重要係相當鮮味🦀。另外,以細碟仔裝住嘅係三文魚子,鹹香十足,唔腥。照燒雞扒柚子沙律($98),🐔照燒雞扒切件上,由於用作沙律,所以係凍食嚟。雞扒同蔬菜配上柚子汁食🍊,甜甜哋,好好
日本產A4吉列和牛三文治
日本產A4吉列和牛三文治
松葉蟹鉗配三文魚子醬
照燒雞扒柚子沙律
照燒雞扒柚子沙律($98),🐔照燒雞扒切件上,由於用作沙律,所以係凍食嚟。雞扒同蔬菜配上柚子汁食🍊,甜甜哋,好好味。我唔知松葉蟹鉗都有沙律菜墊底,而家變相食咗兩碟沙律哈🥗。
免治雞肉棒
麻辣白鱔($68) 以及芝士免治雞肉棒($58),呢度嘅串燒除咗款式多🍢,仲有得揀要乜風味,例如麻辣、鹽燒或汁燒。白鱔好大件,外皮燒至微脆,魚肉有質感,無骨🐟。免治雞肉棒好有咬口,配埋蛋汁食好正,而且更有埋芝士🧀。
燒牛油甘薯(檸檬風)
另外,我哋仲要咗三串串燒,包括洋蔥($28)、鹽燒原條黑豚露筍卷($38)以及燒牛油甘薯(檸檬風)($38)。三款均係合乎預期中嘅好味道,燒甘薯甜甜的,令人著迷🍠,而洋蔥燒熟左,所以就唔辣。最後,豚肉卷其實應該係煙肉卷先啱🥓。
飲品方面🥃,我哋叫咗角玉梅酒($78)同洛神檸冰($58)。呢度有酒精同冇酒精嘅飲品均有唔少選擇,大人細路都有嘢啱飲。我仲留意到餐廳好似有推出清酒買一送一優惠,啱哂酒鬼👻。
總括嚟講,呢餐居酒屋晚餐令我哋相當盡興🎌,食物定價雖然唔平,不過質素都幾好啊。另一邊廂,店員們服務態度非常好,即使有幾忙碌都仍能保持禮貌,忙完過後仲會主動幫客人加茶同收碟👍。
2021-04-18
免治雞肉棒
燒牛油甘薯(檸檬風)
2021-07-17 0 瀏覽
同朋友聚舊,打算長談.點知食過千元都被叫90分鐘起身.如果有人等緊枱都話啫.食完對居酒屋有新定義.食物還可以, 但環境太過细.最浪費係上菜慢,啲嘢未食完就要起身.
同朋友聚舊,打算長談.
點知食過千元都被叫90分鐘起身.如果有人等緊枱都話啫.
食完對居酒屋有新定義.
食物還可以, 但環境太過细.
最浪費係上菜慢,啲嘢未食完就要起身.
2021-07-16 0 瀏覽
今日媽媽生日,一定要帶佢去食餐好啦😍😍難得媽媽話想食日本嘢,一定會幫佢安排到最好啦🤣🤣今次就揀咗呢間黑木亭😋叫咗好多嘢食呢個蟹甲羅燒😙好高水準,好香嘅蟹肉味一上台就已經聞到!!成個蟹甲羅燒都非常香濃🤩再加上有脆卜卜既多士!超夾,口感好爽!另外仲叫咗呢個日本產A4和牛海膽丼🤩🤩哈哈可以一次過滿足晒食和牛同埋食海膽嘅願望!我發覺呢間餐廳嘅日本和牛真係好高質!好香嘅牛肉味再加上好林😋再加埋非常鮮甜嘅海膽,媽媽都食得好開心!仲有免治雞肉棒,出面地方好少見到有免治雞肉,所以叫咗你試吓!好有特色🤩🤩最後當然係要送上一個生日蛋糕俾媽咪啦❤️❤️餐廳都好有心思!仲要喺碟上面寫埋字👍🏻👍🏻好滿意!!

叫咗好多嘢食

2021-07-13
由疫情初期幫襯至今的一間居酒屋,質素不但能夠保持,更常有驚喜,不斷進步!難得撞啱親友們今日一齊放假,決定去天后食好嘢四個人叫了三個set lunch (清酒煮蜆、串燒拼盤x2),跟餐連三個不同口味的烏冬(清湯/咖哩/龍蝦),再特價配枝豆、芝士波、黑松露薯條),然後,再a la carte叫了燒菠蘿、牛舌x4串、甲羅燒配海膽,不亦樂乎!除了師傅用心製作的美食,今餐最抵讚的係店長哥哥,高大靚仔又細心,見我哋投入地影食物相,竟然係廚房攞啲伴碟蔬菜俾我哋擺碟(有人陪我地癲,嗰一刻真係笑死咗🤣!)大家邊食邊飲,傾足兩個鐘,實在非常盡興!P.S. 經Openrice訂座仲有discount添!

難得撞啱親友們今日一齊放假,決定去天后食好嘢

大家邊食邊飲,傾足兩個鐘,實在非常盡興!

P.S. 經Openrice訂座仲有discount添!

廚師發板lunch串燒
鹽燒牛舌
燒菠蘿,甜到呢🥰
米芝連級數🌟
2021-07-13 16 瀏覽
見到朋友social media post咗澳洲龍蝦二食好吸引,走去OpenRice book枱,我本身就係龍蝦控😌呢間餐廳主打係食龍蝦/和牛同串燒,仲有好多唔同嘅日本sake,可以選擇。由於想揸車送女朋友返屋企所以就冇叫到日本清酒。呢間餐廳喺OpenRice做咗好多優惠好吸引,當中有澳洲龍蝦二食(原價$478)69折,其實唔使經OpenRice book枱都可以用$239呢個價錢享用龍蝦二食。星期六夜晚都可以輕易喺OpenRice book到枱,又可以輕易改到時間,好方便。原來係伏既開始😅蟹甲羅燒($108)麵包正常,脆既。但主菜蟹膏冇咩蟹膏味,之前食過其他地方嘅蟹甲羅燒真係好正,呢間嘅只有失望。蟹子係夠哂多,夠晒多蔥,冇蟹膏味淨係食到蔥味😥海膽燒飯團($88)以$88 咁既價錢得一舊嘅飯團,配上海膽以為會有驚喜…..可惜飯團想做到飯焦嘅效果但可惜燒到焦左,我淨係見到黑色嘅炭,好失望。仲有得嗰幾嚿海膽仲係腥既, 好大浸明礬味。👎🏻👎🏻👎🏻澳洲龍蝦二食$239包左蘆筍炒龍蝦&龍蝦麵豉湯最期待嘅主菜一嚟到,好興奮咁打卡!見餐廳入邊好多人都有叫,我諗大家都係為咗食澳洲龍蝦二食而黎,點知打完

蟹甲羅燒($108)

海膽燒飯團($88)

澳洲龍蝦二食$239
包左蘆筍炒龍蝦&龍蝦麵豉湯

最期待嘅主菜一嚟到,好興奮咁打卡!見餐廳入邊好多人都有叫,我諗大家都係為咗食澳洲龍蝦二食而黎,點知打完卡,飲咗龍蝦麵豉湯先,滿心歡喜夾起龍蝦肉,點知夾起只係一個龍蝦殼,完全冇肉嘅,嬲左!! 麵豉湯真係普通嘅麵豉湯一啲龍蝦味都冇,好fake!!! 🤬🤬🤬
蘆筍炒龍蝦係四舊用牛油炒既龍蝦肉,好香牛油味。蘆筍洋蔥嘅配料就乜味都冇,估計係分開炒嘅,然後上碟擺埋一齊,最後有啲黑色月子加幾嚿沙律菜做配料。

最後兩個人食完係唔夠飽既,但係為咗唔想再中伏,唯有抱住個空肚離開。
2021-07-10
2021-07-10 25 瀏覽
做咗全日野好攰,辛苦左成個禮拜,決定要食餐好嘅慰勞吓自己💆🏻‍♀️要食餐好嘅梗係要食日本嘢啦!!於是就特登搵咗呢間黑木亭🙆🏻‍♀️餐廳裝修好有氣氛!而且店員服務質素都好好,好有禮貌同埋認真推介食物💁🏻‍♀️小編今次就叫咗呢個吉列和牛三文治同埋松葉蟹鉗配三文魚籽❤️❤️呢個蟹鉗廚師已經剝好晒殼,哈哈太好啦💆🏻‍♀️咁樣食落去真係啖啖肉!!而且非常新鮮,仲有好香濃蟹肉嘅鮮甜味道!!再加埋三文魚籽,真係好鮮味!❤️而嗰個吉列和牛三文治亦都好有驚喜,大大份嘅三文治,再加埋入口即溶嘅和牛!味道好夾,而且口感非常豐富,因為加咗吉列喺面!!❤️❤️

2021-07-02
  • 吉列和牛三文治
2021-07-02 89 瀏覽
一入去就安排左係bar枱大油煙味,但環境係咁都可以接受,但一坐低已經留意到隻碟唔乾淨。和牛三文治完全唔ok,一早整定,三文治乾唔係脆,和牛冇溫度冇味道冇香,黑松露同海膽就唔錯,擺上三文治到係sai左佢地,唔擺又食唔落舊野。蟹甲羅燒夠香但太稀,正常。白鱔味道唔錯,但兩仲舊一舊正常size一舊小朋友size。其他食物都發揮一般到麻麻。加上有一兩位服務唔太好。其實間野整體真係還好,但一定唔值呢個ranking,性價比低,預低兩個grade。最後未飽但已經唔想再食,$800幾埋單走左。
加上有一兩位服務唔太好。
2021-06-16 140 瀏覽
黑木亭居酒屋小編生日,另一伴就好好搵左間日式居酒屋同我慶祝。上openrice 見到有好多人都推介呢間係天后的居酒屋,而咁岩又見到經openrice訂位有折,所以就去試下。 照燒雞扒柚子沙律未食已經見到雞扒排得好靚,同埋份量都多。入面有魚籽醬配生菜,味道好豐富,亦都非常新鮮。雞扒皮薄 好juicy再配埋柚子醋味 好開胃 非常適合作為前菜。 日本產A4和牛三文治重頭戲黎啦 三文治就食得落 但配埋A4和牛 就真係第一次。一份有四件,兩年有黑松露,兩件有海膽放係和牛上面,整係呢個配搭,就足以嘩幾聲。吉烈和牛外面脆得黎唔覺油,和牛亦好厚肉,食落真係好好味。海膽亦好新鮮、黑松露亦好重味道。 海膽和牛飯雖然飯就不是好大個,但就非常足料,和牛味好濃烈再配埋海膽,有鹹香同鮮味,加埋個wasabi,味道更加豐富,真係好好食。 另外亦叫左好多串燒,串燒燒得岩岩好,食落去唔會好乾,上面有不同的醬汁,更可以帶出串燒的味道。
黑木亭居酒屋

燒啡菇
燒啡菇
  • 日本產A4吉列和牛三文治
2021-06-03 141 瀏覽
蟹甲羅燒 ($108)來到居酒屋,甲羅燒是必點小食!蟹蓋裡滿滿的蟹膏,再加上蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋黃,鹹甜適中,鮮味濃郁,再配脆口多士,每口都十分滋味!日本產A4吉列和牛三文治(120g) ($338)櫻桃紅色的吉列和牛夾在香脆鬆化的麵包中間,上面再放上海膽和黑松露,讓人垂涎三尺。一入口軟綿的和牛油花四射,肉汁澎湃,帶來外脆內嫩的細緻口感。汁燒白鱔 ($68)白鱔金黃厚身,魚皮燒得香脆,口感鮮嫩彈牙。蜜糖厚切豬頸肉串($38)口感爽脆,脂香豐腴,入口絲絲甜蜜,開胃香口。法式羊仔架(2件) ($108)肉質柔軟, 香嫩多汁,羊味濃郁而沒有羶味。沖繩黑糖燒菠蘿 ($38)菠蘿厚切,一口咬下去果汁澎湃,味道香甜。

蟹甲羅燒 ($108)
來到居酒屋,甲羅燒是必點小食!

日本產A4吉列和牛三文治(120g) ($338)

汁燒白鱔 ($68)

白鱔金黃厚身,魚皮燒得香脆,口感鮮嫩彈牙。

蜜糖厚切豬頸肉串($38)
口感爽脆,脂香豐腴,入口絲絲甜蜜,開胃香口。

法式羊仔架(2件) ($108)
肉質柔軟, 香嫩多汁,羊味濃郁而沒有羶味。

沖繩黑糖燒菠蘿 ($38)
菠蘿厚切,一口咬下去果汁澎湃,味道香甜。
2021-06-02 112 瀏覽
位於天后清風街天橋下的居酒屋🏮,無論店內裝修和門面也很有日本居酒屋的風味!和友人分別點了蜜桃烏龍熊茶和北海道士多啤梨牛乳乳酸。蜜桃烏龍熊茶~原來真的有隻小啡熊🐻,就好似有隻小熊🐻在浸浴,很可愛!女生一定鍾意❤️!蟹將軍薯仔沙律~味道清新最啱熱辣辣嘅夏天食。4A和牛三文治~和牛食得多配三文治🥪真係第一次,吉列和牛外面夠香脆可口。串燒有沖繩黑糖菠蘿丶厚燒牛舌丶廣島𧐢丶蜜糖厚切豬頸肉丶鴛鴦翠玉瓜,味道不錯。還有免治雞肉棒(芝士),雞肉外包上香口之士再沾上蛋漿別有一番風味。

和友人分別點了蜜桃烏龍熊茶和北海道士多啤梨牛乳乳酸。

蟹將軍薯仔沙律~味道清新最啱熱辣辣嘅夏天食。