餐廳: 黃金冰室 (順寧道)
資訊:

2023-03-13 649 瀏覽
今次又再去食返黃金冰室,佢個早餐係食到12點嘅,仲要係大件夾抵食,價錢亦都非常之公道唔會太貴,今次叫咗火腿通粉。餐肉炒蛋,沙嗲牛肉公仔麵,腸仔煎蛋,份量同味道都啱啱好夠飽。所以先會再去食第二,甚至第三次,
2023-01-23 411 瀏覽
這食店食物選擇多,晚餐可以西式意粉和飯類,還有各式扒餐,此外更有多款小菜。今晚一家四口大家都揀了扒類,兩個仔揀了雜扒,有豬扒、雞扒、牛扒和司華力腸。餐湯有羅宋湯或忌廉湯,忌廉湯稀稠適中。羅宋湯內也充滿菜蔬。扒餐還有一片多士,這不是平時普通的多士,唔記得個名,很鬆很香。扒是大大件,牛扒是厚厚的,不是早餐薄薄果種。牛扒肉質都正常,雞扒醃味就一般,所以大家都不多好。我叫了羊架,有三大件,不過肉質很差,沒有咬感,又肥,更重要是完全沒有羊味。我哋四個食完各自的扒,都覺得質素麻麻。或者下次試小菜吧!
2023-01-23
2023-01-22 94 瀏覽
今日路過順寧道,見到有間叫黃金冰室加入去,睇吓佢有幾黃金。入到去就係一間唔顯眼嘅餐廳,我地今日叫咗2個早餐,分別係 雪菜肉C米線加火腿奄列,沙嗲牛肉麵+奶油G。值得一提嘅係,佢個早餐係到12點嘅。性價比超級高。。另外叫咗一個焗豬扒飯,呢個飯無論價錢,顏色,份量,味道。都要比大X樂出色。但係落單果時果d姐姐唔知係咪新移民嘅關係,永遠落錯單,同埋永遠都問你…. 同一個問題幾次🤦🏽‍♀️所以去呢度食飯要比小小耐性
2023-01-20
早餐
Intro: 之前食過黃金冰室嘅常餐,但覺得味道上麻麻地,而呢一日比多一次機會食快餐,發覺其實價錢都係差唔多,而份量都係好驚人,呢一次就試咗香茅豬髀扒~___________________🍽 香茅豬髀扒跟意粉💰 50(跟湯+加$2凍飲)⭐️ 7.75/10✍🏻 呢度嘅中湯算唔錯,係豬骨同紅蘿蔔湯,仲有好多湯渣食✍🏻 豬髀扒真係好大塊,咬落去唔會韌,香茅味好香,但就過於油膩,✍🏻 意粉幾彈牙唔會乾,仲有翠玉瓜✍🏻 凍檸茶幾大杯,茶底幾香___________________🏠 黃金冰室📍 深水埗欽州街55號地舖📍 長沙灣順寧道253-263號恆寧閣地下⭐️ 7.5/10___________________#HongKong #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #food #foodhk #黃金冰室 #黃金 #深水埗 #長沙灣美食 #長沙灣 #深水埗黃店 #長沙灣黃店 #黃店 #冰室 #茶記#茶餐廳 #快餐
Intro:
🍽 香茅豬髀扒跟意粉
💰 50(跟湯+加$2凍飲)⭐️ 7.75/10
✍🏻 呢度嘅中湯算唔錯,係豬骨同紅蘿蔔湯,仲有好多湯渣食
✍🏻 意粉幾彈牙唔會乾,仲有翠玉瓜
✍🏻 凍檸茶幾大杯,茶底幾香
🏠 黃金冰室
📍 深水埗欽州街55號地舖
📍 長沙灣順寧道253-263號恆寧閣地下
⭐️ 7.5/10
___________________
Intro: 黃金冰室喺香港開左唔少分店,而呢一次就揀左去深水埗嘅黃金冰室食午餐,見到呢到嘅常餐有三餸去揀,仲係有豬扒雞扒嘅選擇,所以就揀左常餐去試~___________________🍽 常餐(雞扒+沙嗲牛肉+雪菜肉絲+米粉+餐包)💰 49配熱飲(凍飲+$2)⭐️6.5/10✍🏻 餐包係就比較普通,算脆口✍🏻 沙嗲牛肉嘅沙嗲味偏濃✍🏻 雪菜肉絲嘅肉絲都多,唔算太鹹✍🏻 雞扒算大塊,但食落有陣酸味___________________🏠 黃金冰室📍 深水埗欽州街55號地舖📍 長沙灣順寧道253-263號恆寧閣地下⭐️ 7/10___________________
Intro:
___________________
🍽 常餐(雞扒+沙嗲牛肉+雪菜肉絲+米粉+餐包)
💰 49配熱飲(凍飲+$2)⭐️6.5/10
✍🏻 餐包係就比較普通,算脆口
✍🏻 沙嗲牛肉嘅沙嗲味偏濃
✍🏻 雪菜肉絲嘅肉絲都多,唔算太鹹
✍🏻 雞扒算大塊,但食落有陣酸味
🏠 黃金冰室
📍 深水埗欽州街55號地舖
📍 長沙灣順寧道253-263號恆寧閣地下
⭐️ 7/10
2022-10-31 219 瀏覽
星期日朝早喺黃金冰室食咗一個早餐,沙嗲牛肉麵加火腿奄列。沙嗲牛肉麵都幾好味,不過食嘅時候記得要將沙嗲牛肉嘅醬汁同埋面嘅湯底撈勻。如果唔係嘅話就會味道唔均勻,食沙嗲牛肉嘅時候就會太濃味;相反,食麵嘅時候就會唔夠味。另外,火腿奄列係正常,味道算OK。然後我加咗兩蚊嘢飲,要一杯凍華田。總數就係$37。其實佢早餐有多兩塊牛油麵包,不過我選擇咗唔要,因為我覺得比較乾, 同埋冇乜味,當然都有仲有另一種選擇,就係加$1轉做炕多士底,咁就會脆好多,同埋有啲咬口的感覺。
星期日朝早喺黃金冰室食咗一個早餐,沙嗲牛肉麵加火腿奄列。

2022-10-30
$37 (早餐)
2021-12-23 802 瀏覽
羊腩煲有毛,仲要舊舊都有,啲羊蘇到擺唔到入口,同左侍應反映,佢地只係換左幾舊無咁多毛嘅羊腩比我地,但毛依然係有,我真係唔知講咩好。 連啲枝竹都痴住啲羊毛,仲有一大束,見到都反胃,借問聲點食啊?其他餸菜方面,首先講下個羅宋湯,唔夠酸,成口油,認真飲唔落。然後叫左個芥辣炒牛柳,芥辣無芥辣味,個sauce杰到好似膠水咁。仲有咕嚕魚,上菜時舊魚係唔熱的,只有微暖,我懷疑係咪擺左一段時間再翻炒。最後條豉汁蒸盲曹,算係咁,但非常細條,四五啖飯可以送晒成條魚。非常失望。

非常失望。
羊腩煲
2021-10-11 526 瀏覽
約咗人去長沙灣做嘢,咁就想食完個靚早餐先去開工,周圍行都未搵到合心水嘅餐廳落腳,途經順寧道見到黃金冰室,佢哋嘅招牌好搶眼,望入去亦都好多食客,我都想入去品嚐下佢哋嘅早餐🥣拎起個早餐牌,見佢哋嘅價錢都係街坊價$34左右一個餐,早餐選擇都算多元化,我朋友先叫咗個雪菜肉絲通粉+黑松露炒蛋配多士及齋啡。我就見到隔離枱叫咗個榨菜肉絲米,賣相都好似幾好,我亦同樣叫咗一個榨菜肉絲米+奶醬多士配阿華田做我今日嘅早餐🥣送到來眼前的早餐嘅榨菜肉絲米,果然買相不錯份量大,榨菜肉絲分量多,榨菜爽口,味道適中,不會太鹹,亦都沒有渣。除榨菜好味之後,肉絲也配搭椒絲一齊煮帶點微辣,兩樣食物同米粉一齊配搭埋真係好夾。食物味道層次分明,鹹辣適中!而我朋友食嘅雪菜肉絲通心粉也一樣大大碗,賣相也很好,同樣好食!佢哋配嘅多士同奶醬多,也好味😋😋😋黑松露炒蛋更好味😋😋😋大家途徑,都不妨也可以食吓!

大家途徑,都不妨也可以食吓!
2021-10-03 296 瀏覽
行過長沙灣見到一間冰室幾新淨,入面座位都幾多,冷氣都好夠。黃金早餐我最鍾意,大大份,最推介佢個奶油多🤤🤤嗰日叫左沙嗲牛米,沙嗲好濃好杰,掛哂上米粉到,超正💯💯野飲叫左茶走,呢到個茶底好濃,飲一杯完全係為左叉足電🤪咁樣食只係32蚊 抵!
行過長沙灣見到一間冰室幾新淨,入面座位都幾多,冷氣都好夠。

野飲叫左茶走,呢到個茶底好濃,飲一杯完全係為左叉足電🤪

咁樣食只係32蚊 抵!
$32 (早餐)
2021-09-20 319 瀏覽
入到去都覺得唔對路,好似爆屎渠咁,以為一段時間會消失,點知坐到走仍然有陣味,以後都唔去了。食左個雞肶沙律,炸得好好,好香脆,但太咸,咸到有點乸喉,沙律還好。可以買外賣,堂食真係差d... 臭到無胃口。

可以買外賣,堂食真係差d... 臭到無胃口。
外賣送餐
2021-09-15 225 瀏覽
雞好食,都是廚房心意,奶茶幾好,職員友善,我轉3次位都得,可惜吊燈轉,光閃下閃下,老闆轉換啦,眼好辛苦。食物算好食。黑白奶,多款式,可以再來,已經過飽,黃色冰室
2021-09-15
2021-07-16 426 瀏覽
作為一個常客,見到這家餐廳不斷退步覺得十分失望。年初有次去吃早餐,如常點了一個麵餐,牛肉紅腸麵。吃到一半,咬了一口紅腸,發現味道有點不對勁。再嚐一口,發現食物原來變壞了。當然亦沒有繼續吃,飲了飲品,就結帳走了。再過大約個多月,又一天去吃早餐。當然,上次紅腸變壞,就沒有再點。這是也是麵餐,凍啡。這次麵沒有問題,但飲品出了問題,到咖啡變了味,喝到一半,酸酸的。當然亦沒有再飲。這些事後,有幾個月都沒有光顧過,因為食物水平下降,不能接受。近日再去,竟然連侍應的服務態度也差了。一天,我大約八時半左右去到,坐下來,等了大約五分鐘,只見三兩個侍應在斟水的水機前談天,並沒有看見有客人入來似的。再坐了五分鐘,情況亦然。既然沒有意慾待客,我便走了。昨天 (15-7-2021),八時四十分左右去到,點了個麵,到九時正,只是飲品到了,麵仍是沒有來。看個錶,趕上班,於是桘櫃枱的侍應講了一聲,等了近二十分鐘,東西還沒有來,餐不要了,枱上的飲品我也沒有動過,便走了。作為一家做街坊生意的茶餐廳,一年之內,食物,服務的水準不斷下降,令人失望。有意思改進還可以,不改進的,就等淘汰吧。
作為一個常客,見到這家餐廳不斷退步覺得十分失望。

近日再去,竟然連侍應的服務態度也差了。

題外話/補充資料: ---
2021-07-15
2021-06-17 291 瀏覽
長沙灣地區內茶記眾多,但可以係午餐時間大排長龍既茶記就唔係間間做到😆。今次一於試下哩間成功吸引唔少人黎既良心茶記,究竟係咪真係咁抵食同咁好食喇🤨。咖哩吉列魚柳伴西冷牛扒飯 配熱檸水 $46一黎就上左大大碗羅宋湯,唔單止大碗,材料都好足,椰菜﹑紅蘿蔔🥕﹑西芹﹑蕃茄🍅﹑洋蔥🧅,就咁食湯渣都飽飽地。湯既味道好濃,偏酸甜,不過就油左少少。飲完湯正餐就上枱,一睇就知份量十足,大大塊西冷🥩再加上大大塊炸魚柳🐟,完美咁將飯遮蓋住。佢既咖哩係偏港式,椰味🥥同甜味較重,唔係好辣🌶。而我超欣賞佢既薯仔🥔,炸完之後非常香口,而且好淋,配埋個咖哩汁簡直一流。炸魚柳炸得相當香脆,唔會好油膩,魚肉都無咩腥味😮‍💨。朋友就代食左塊西冷表示以咁既價錢黎講算係唔錯,肉質比較淋身。我就認為整體都相當唔錯同抵食,如果係附近既朋友記得黎試下💕。

咖哩吉列魚柳伴西冷牛扒飯

咖哩吉列魚柳伴西冷牛扒飯 配熱檸水 $46

2021-06-02 234 瀏覽
去長沙灣好鍾意黎食黃金,因為佢夠yellow。二嚟佢杯凍奶茶夠奶同茶味濃。三嚟啲食物水準都ok。雖然有時會油膩啲,但一般都幾有鑊氣。今日叫咗一個常餐:吉列魚柳配方包、沙爹牛煎蛋通粉。沙爹牛味濃,變相有少少咸。煎蛋條邊都脆口,但個魚柳就麻麻地啦。睇落好大嚿,其實塊魚超級薄,好多都係炸漿黎。 另外一個係京川兩面黃。諗咗好耐乜嘢叫兩面黃,以為講緊塊雞扒,兩邊煎到金黃色原來係個炸面。醬汁都濃味,雞件同配菜分量okay. 但係成件事好肥 XDD

2021-05-23
2021-05-02 258 瀏覽
今日又來到區內出名嘅黃金冰室醫肚,之前聽朋友講焗飯好食,一於就試試佢❗️❗️❗️午餐選擇好多,由於今日有啲趕,一於食佢快靚正嘅午餐👍🏻👍🏻粟米芝士焗魚柳飯 $47等咗大約10分鐘之後,焗飯終於出爐啦❗️❗️焗飯大大碟,芝士味好香濃,但食落又唔會太流,粟米汁又有粟米味,完全唔會失禮😂又有粒粒粟米,夠曬足料👍🏻👍🏻👍🏻一個字正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

午餐選擇好多,由於今日有啲趕,一於食佢快靚正嘅午餐👍🏻👍🏻

粟米芝士焗魚柳飯

粟米芝士焗魚柳飯 $47

等咗大約10分鐘之後,焗飯終於出爐啦❗️❗️
又有粒粒粟米,夠曬足料👍🏻👍🏻👍🏻
一個字正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
粟米芝士焗魚柳飯