2022-06-27 802 瀏覽
🥚🥚🐷麻辣至尊再起風雲✨性價比:7.5/10🍳食物:8.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:人均 $ 333 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜 #蛋蛋豬吃川菜————————二訪麻辣風雲,最掛念他們最有霸氣的諸葛亮戰船炸饅頭,香口麻辣菜無論幾時都令人興奮!炸饅頭 ($58) – 推薦*永遠令人期待的菜式,打卡一流,船底加上乾冰自帶煙霧彌漫效果。當你以為6件饅頭太多,炸饅頭的外脆內軟,再點配香滑甜煉奶,實際是令人停不了口。招牌酸菜魚 ($268) – 推薦*本來不多愛吃魚的我,都被這道菜式吸引到不停夾。小辣對我們來說口味剛剛好,惹味之餘又吃到酸菜魚真正味道,魚肉軟綿嫰滑,完全無骨,大大份。底下的寬粉芽菜吸滿酸辣汁,長期刺激味蕾。京蔥牛肉 ($128)牛肉煮得軟腍有穫氣,正常。黑松露煙燻糖心蛋 ($68)糖心蛋正常水準,黑松露味一般。麻辣海蜇 ($78)香口爽脆,份量比想像中大,醬汁混得滿滿的。菊花蜜 ($48) – 推薦*打卡專門飲料,古典優雅的酒埕菊花蜜,加上酒碟形狀的杯子,仿佛瞬間穿越時空。總結:麻辣菜式包羅萬有,高水準回
🥚🥚🐷

🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜 #蛋蛋豬吃川菜
————————

炸饅頭 ($58) – 推薦*

招牌酸菜魚 ($268) – 推薦*
本來不多愛吃魚的我,都被這道菜式吸引到不停夾。
招牌酸菜魚

京蔥牛肉 ($128)
牛肉煮得軟腍有穫氣,正常。
京蔥牛肉

黑松露煙燻糖心蛋 ($68)
糖心蛋正常水準,黑松露味一般。
黑松露煙燻糖心蛋

麻辣海蜇 ($78)
香口爽脆,份量比想像中大,醬汁混得滿滿的。
麻辣海蜇

菊花蜜 ($48) – 推薦*
菊花蜜

總結:麻辣菜式包羅萬有,高水準回頭之選。

麻辣風雲 Spicy Restaurant
🚦銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
(銅鑼灣站 C 出口, 步行約1分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 22:00
2022-06-22
  • 招牌酸菜魚
  • 菊花蜜
2022-06-22 313 瀏覽
成日喺社交平台出現嘅「麻辣風雲」,我今日終於有機會去試一試!餐廳環境富有中國色彩,靠窗卡位寬闊,而且仲播放輕柔嘅中式背景音樂,令人食得舒服。🍞 炸饅頭 $58 - 諸葛亮企喺帆船頭,船身承載着六個炸饅頭,船身有白煙冒出,呢一個出場氣勢真係非同凡響!大家都會不停咁打卡📸 除咗賣相吸引之外,炸饅頭本身都好好食。饅頭外皮炸到酥脆金黃色,入面依然鬆軟。熱辣辣食嘅時候故知然好味,但係凍咗都估唔到保持到一樣好食。🐟 酸菜魚 $268 - 份量非常大,四個人食都應該足夠!我叫咗小辣同小酸,酸辣程度剛好,阿仔都食到😋湯汁鮮甜,充滿魚嘅精華,魚肉新鮮好嫩滑,最緊要係冇骨。入面嘅配料仲有芽菜、酸菜、金菇同埋豆腐卜,十分豐富。另外我加左薯粉,煙煙韌韌,索晒啲湯,令我可以連食兩碗!🐮 京蔥牛肉 $128 - 牛肉味濃,分量頗多,而且肉質軟腍,配上京蔥,香濃有鑊氣。🍚 欖菜四季豆粒炒飯 $88 - 炒飯粒粒分明,欖菜唔會太鹹,十分惹味。🧉 冰涼椰汁冰 $38 - 椰汁香甜,啱晒用嚟解辣。📱 睇餐牌同埋點餐都可以掃QR code,非常方便。(其實餐廳都有一個印刷好精美嘅餐牌☺️)

🧉 冰涼椰汁冰 $38 - 椰汁香甜,啱晒用嚟解辣。

欖菜四季豆粒炒飯
欖菜四季豆粒炒飯
京蔥牛肉
餐廳:麻辣風雲(銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓呢排成日見唔同朋友都去食麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk ,今次終於輪到我有機會去試吓佢哋嘅酸菜魚同炸饅頭呢兩樣基本上喺每枱都必叫嘅食物😍。有Tonick恆仔 @hangjai 加持嘅餐廳果然厲害⭐️,我去果晚喺平日晚上嘅7點,已經排晒長龍,到我8點幾走嗰陣仲喺有唔少人等緊位🤫銅鑼灣呢間分店開咗半年左右,仲有荃灣同埋6月底正式開幕嘅旺角旗艦店🎊,真係開勻港九新界,希望下次有機會去旺角店觀摩一吓🤪麻辣風雲充滿中國古代風格,除咗一打開𨋢門見到梅蘭菊竹喻表「四君子」特質嘅裝飾之外,仲有大大個「掂」字,希望香港人方方面面都可以咁掂💪。坐低之後送上兩碟前菜:涼拌海草同醃蘿蔔仔,而枱上嘅餐具都喺充滿古代中式味道,勁有特色,仲有一啲留返一陣再同你介紹😏✝️酸菜魚 $268傳統嘅四川名菜,超足料夠3-4人share食,裡面有台灣黑魚片、豆卜、薯粉、白精靈菇、芽菜、芫荽、辣椒、酸菜、泡椒、菊花瓣、花椒等🌶。食酸菜魚最重要除咗喺想食到魚嘅鮮香,仲有酸、辣、鹹嘅平衡配搭,麻辣風雲選用連魚皮嘅台灣黑魚,一條骨都食唔到,魚肉仲嫩
餐廳:麻辣風雲(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

✝️酸菜魚 $268
麻辣風雲選用連魚皮嘅台灣黑魚,一條骨都食唔到,魚肉仲嫩滑唔嚡,魚皮一啲都唔韌;豆卜完美咁索晒酸菜魚啲湯汁💦,加上勁多嘅QQ彈牙薯粉,兩個人可以食晒成兜都真喺有啲誇張🤣

✝️炸饅頭 $58
炸饅頭絕對喺麻辣風雲必點嘅打卡又好味之選,以諸葛亮帶領住木船同風雲旗幟🚩,運載住炸饅頭出場,加上乾冰嘅煙霧效果,令我聯想起赤壁之戰入面嘅「草船借戰」🏹。
外脆內軟嘅炸饅頭,配上甜滑香溜嘅煉奶,真喺食多幾舊都唔會厭😍,你準備好你嘅手機/相機未呢📸

✝️涼拌雞絲粉皮 $68
開胃惹味嘅涼菜又點少得雞絲粉皮,加咗芝麻醬喺當中,雖然個人覺得有啲太重口味🤏,不過又真喺幾醒胃,
雞絲、粉皮、青瓜絲三款食材唔同嘅口感撈埋一齊食,層次味道幾豐富👍

✝️上湯浸娃娃菜 $88
食咗咁多重口味嘅嘢緊喺要叫返碟上湯娃娃菜中和一吓,湯底清甜,
唔覺有出面時不時會食到嘅味精鹹,食完酸菜魚食返碟娃娃菜清一清個口腔都唔錯😌

✝️菊花蜜 $48
最後叫咗呢個風雲自家製嘅菊花蜜,又喺另一打卡之選😝,以靚靚粉紅色酒埕🍶,裝住清新香甜又去膩嘅菊花蜜🌻,倒入酒碟當中飲,感覺就好似返咗三國時代咁😆,飲完仲可以解辣添
2022-06-16
2022-05-16 655 瀏覽
🤎麻辣風雲 (京都廣場) (銅鑼灣)🧸銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️終於到我黎麻辣風雲,之前成日想食但係都冇食到今日終於一嘗心願💖呢度嘅裝修風格全部都係復古中國風🏮牆身有好多水墨畫嘅裝飾品🖼招牌酸菜魚🐟 $268 (中辣+中酸)話明係招牌菜梗係要食啦‼️呢個酸菜魚嘅特色就係可以自選辣度同酸度💁🏻‍♀️我覺得係一件幾貼心嘅事,因為可以根據自己口味去作出選擇🤭除此之外呢度嘅酸菜魚全部都係無骨😌唔洗怕。每一片鮮魚片都肉質嫩滑🫶🏻正呀!份量都真係幾多㗎,下面仲有寬粉🙈我想話佢哋嘅豆卜超入味😆不過我後來發現自己唔係食得太酸所以我諗下次我會叫小酸🤔我竟然食到個嘴超級麻好似比電擊咁🙈超爽🤭水煮牛肩肉🐮 $268(小辣+小酸)靚牛‼️絕對唔係用普通肥牛黎hea我💯有誠意我比滿分🫰🏻❤️紅卜卜嘅外表唔足以嚇怕我😤牛肉份量都幾多,切成薄片一啖一片。同樣下面有寬粉夠晒飽😌我下次要挑戰下中辣先得🤪炸饅頭🍞 $58呢度嘅炸饅頭我諗都唔使我多講啦!因為簡直就係佢哋嘅signature😆好多人都叫架,因為6件炸饅頭就可以選擇用小木船去盛載,船身下面仲放有乾冰,等選擇

🤎麻辣風雲 (京都廣場) (銅鑼灣)
🧸銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

招牌酸菜魚🐟 $268

(中辣+中酸)

水煮牛肩肉🐮 $268

(小辣+小酸)

炸饅頭🍞 $58

呢度嘅炸饅頭我諗都唔使我多講啦!因為簡直就係佢哋嘅signature😆好多人都叫架,因為6件炸饅頭就可以選擇用小木船去盛載,船身下面仲放有乾冰,等選擇上枱嘅時候有冒煙嘅效果🤣你睇吓我仲餵船頭嘅諸葛亮食添,玩味十足😚炸得香脆不在話下,佢哋竟然可以炸到唔會油淋淋👍🏻超級抵讚

黑松露煙燻糖心蛋 $68

糖心蛋我就真係成日喺拉麵店都會食嘅,就算係街道我都會去七仔買嚟食,但係有黑松露味嘅諗諗下又真係未食過🤔。食第一啖之後我就好肯定呢個係我食過最好食嘅糖心蛋🤭

虎皮尖椒🫑 $78

唔知有冇人同我一樣紅椒黃椒我都食,唯獨係青椒我麻麻哋🙇🏻‍♀️不過我個私家大廚話要食,咁就唯有頂硬上試一試啦😿初頭一上到枱,我都仲係拒絕試食㗎,但係佢同我講話叫我試一啖我就真係試咗條細嘅,點不知竟然係咁好食😋完全冇草青味,炒得勁香😋最後竟然我仲食得多過佢😆

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-05-16
  • 酸菜魚
  • 水煮牛肉
2022-05-09 456 瀏覽
酸菜魚一向都係我最鍾意既菜式之一,果種酸酸地又帶一種麻辣感既風味真係令人停唔到口!前菜小食辣菜脯同中華沙律爽脆開胃.酸菜魚金黃色湯底既酸菜魚配上大量香料同辣椒仲有鮮艷既黃菊花瓣見到果一刻已經流晒口水.酸菜魚可以自選麻辣程度,今次叫左少麻少辣都相當惹味.魚片香滑唔帶魚骨,可以大大啖放心食.魚片底下充滿芽菜,寬粉,白菇等等,吸收晒酸菜魚湯既精華,相當惹味.最刺激係食完仍然感受到強烈麻辣既後勁.炸饅頭氣勢十足既炸饅頭,以裝上乾冰既木船送上枱,送上枱既一刻彌漫住朦朧既白煙,打卡Perfect!炸饅頭唔會油膩得黎外脆內軟,沾上煉奶香甜得黎又唔會太膩.食一啖酸菜魚再食個炸饅頭可以解一解辣.辣子雞充滿辣椒同炸香既辣子雞充滿風味又香口.雞肉炸得酥脆同樣唔會好油膩,入口帶一陣陣辣椒辛香既刺激感.冰涼椰汁冰冰涼清爽既椰汁冰可以中和返酸菜魚同辣子雞既辣勁,refresh一下腔.龍鳳檸樂一鹹一酸既檸檬配可樂一樣解辣得黎又帶爽快感.

前菜小食
辣菜脯同中華沙律爽脆開胃.

辣子雞

冰涼椰汁冰

龍鳳檸樂
一鹹一酸既檸檬配可樂一樣解辣得黎又帶爽快感.
  • 酸菜魚
3天前 0 瀏覽
我唔食辣野,但呢間啲麻辣真係好好味,麻香而不死辣,令人想追食!《 炸饅頭 $58 》以致敬諸葛亮取名嘅造型登場,船邊加入乾冰形成噴煙效果,打卡一流!炸饅頭外層薄脆可口,內裡十分鬆代,加埋煉奶好惹味。《 麻辣粗炒 $88 》麻香十足,炒得條條掛汁入味,而且唔太油,好惹味。《 招牌秘製酸菜魚 $268 》採用自家製酸菜及精選黑台灣魚片,魚片皮鮮肉嫩,份量又多,加上薯粉的煙韌口感,吸收汁後令酸菜魚色香味俱全。《 黑糖炸脆糍粑 $58 》外脆內糯,放涼咗都唔會變硬,糖漿同黃豆粉份量都足夠,加埋好味。《 青島 $29/支 》《 龍鳳檸樂 $28/杯 》《 汽水 $18/罐 》服務:呢度好忙但職員有禮,無錯/漏。

《 炸饅頭 $58 》

《 麻辣粗炒 $88 》
麻香十足,炒得條條掛汁入味,而且唔太油,好惹味。

《 招牌秘製酸菜魚 $268 》

《 黑糖炸脆糍粑 $58 》

《 青島 $29/支 》

《 龍鳳檸樂 $28/杯 》

《 汽水 $18/罐 》

服務:呢度好忙但職員有禮,無錯/漏。
2022-08-08
話說因為疫情關係,已經好耐冇北上食我最愛嘅酸菜魚喇。喺香港食過幾間酸菜魚,個味道都硬係爭咁啲,始終都揾唔到一間正宗嘅酸菜魚,都有少少想放棄喇。不過最近聽講呢間酸菜魚好多人食過都話正宗,我就嚟睇下係咪我尋找咗好耐嘅味道啦😗食酸菜魚之前,我同朋友都想試下呢度嘅小食。所以叫咗碟麻辣雞翼尖$48,同埋椒鹽魷魚鬚$148。雞翼尖肉質飽滿,麻辣汁極香好上癮😍我覺得仲好食過元朗某名店呀。魷魚鬚大大條,椒鹽多份量足好抵食呀😜相信好多人都讚過佢哋嘅酸菜魚$268,的確係好正宗,堅好食😋 魚肉起曬骨,食得安心又放心。魚肉同配料份量激多,CP值極高😆 調味方面,麻、酸、辣各有千秋,唔會有搶味嘅情況。食得出湯底真係好鮮,唔覺重味精會食到頸渴,真係一啲都唔輸比國內嘅酸菜魚,令我回味無窮🤤菊花蜜$48,彷似酒壺嘅造型非常特別😍 好襯呢度嘅環境同主題,都係咁古色古香。飲落清甜,感覺好清熱降火,食辣嘢飲呢個就最啱!另外即使晚飯時間比較繁忙,店員都會幫我斟嘢飲,呢點值得一讚!

涼拌雞絲粉皮($68)麻醬食落順口唔嗆喉,粉皮爽口彈牙😋乾煸四季豆($108)幾有鑊氣👍🏻 四季豆炒至水分收乾,有層薄薄嘅油蓋住,鎖住鹹香嘅味道。薑煸牛肉($178)牛肉酥脆肉質鮮嫩,薑絲令到爆香咗嘅牛肉冇咁油膩,令我想一舊接住一舊咁食🥳自選干鍋($68起)口味我選咗麻辣,辣度選咗小辣。鍋底包括蓮藕片、椰菜花、萵筍、京蔥,蓮藕片爽辣可口,萵筍鮮甜水嫩。另外仲選咗肥腸、豆卜、美國肥牛、鴨血、枝竹五款配料,特別肥腸啖啖肉冇臭味,值得一試👍🏻👍🏻黑糖脆炸糍粑($58)梗係要食埋甜品先為之完滿,一份有六件,如果你鍾意食煙煙韌韌嘅嘢食,記得要點呀。糍粑好有嚼感,黑糖甜得嚟帶回甘,不過呢個甜品都幾飽肚㗎🤣餐廳環境寬敞,裝修別緻,店員收碟快手,講解清晰,係一間值得我回頭嘅餐廳。
涼拌雞絲粉皮($68)麻醬食落順口唔嗆喉,粉皮爽口彈牙😋

酸菜炒肥腸,酸辣開胃,肥腸醇香軟爛冇異味,風味獨特好送飯🍚酸菜魚一上枱花椒八角啲香味已經飄緊出嚟,非常吸引。😍賣相都好靚,金黃色,面頭仲有啲菊花碎。我就揀咗中辣同埋中酸,魚片件件厚肉無骨,口感滑溜新鮮。配上自家製嘅酸菜,份量十足,齋食呢碟酸菜魚都夠曬飽肚呀!麻辣味對我嚟講係啱啱好,而且個湯唔會太油!寬粉好索湯汁,食佢多過食白飯💯👍🏻薑煸牛肉先係咀嚼到肉香,伴隨住濃厚嘅薑味,味蕾大爆發。牛肉經過油泡後特別香口,加入薑同料頭飽炒,炒出色香味俱全,送酒一流🍺👏🏻呢度嘅中國畫屏風好靚😍 連碗碟都有水墨畫,好有心思。裝修好有氣派,卡位闊落,適合朋友聚會‼️
酸菜炒肥腸,酸辣開胃,肥腸醇香軟爛冇異味,風味獨特好送飯🍚

見好多人推介食川菜一定要去麻辣風雲,都留意咗呢間餐廳好耐喇,難得去銅鑼灣做facial, 終於有機會試下喇🤩🥳涼拌雞絲粉皮:以為上海菜餐廳先有雞絲粉皮食,估唔到呢間重口味川菜餐廳都有!👏🏻乾煸肥腸:甘香滿油嘅肥腸,配上辣子,簡直就係一道齒頰留香嘅菜式。水煮牛肩肉:牛肩肉用料上乘,肉味香濃富層次,配搭火辣水煮,口腔充滿麻香🌶🤤自選干鍋:其中一個吸引我嘅地方就係呢度有得自行配搭食材,再選擇自己鍾意食嘅口味~店員見我哋冇乜頭緒,同我哋推薦咗幾款最受歡迎嘅配料。分別係鴨血、五花腩片、美國肥牛、枝竹、肥腸,於是我哋就照版煮碗喇,大家可以參考下。而口味方面,我哋就叫咗麻辣(小辣)。果然冇介紹錯,醬汁麻辣鮮香,配料新鮮量多。肥腸口感濃厚,鴨血軟糯索汁。呢個干鍋我同朋友都食到讚不絕口👍🏻👍🏻

麻辣雞翼尖($48)香辣惹味,食落仲有少少麻嘅後勁。但係又唔會得個辣字,掩蓋曬啲雞味,係餐前小食最佳之選💁🏻‍♀️❤️乾煸四季豆($108)肉碎夠多,炒完仲係翠綠色,鮮嫩無比。鹹辣味道控制得十分平衡,越食越想食😋涼拌雞絲粉皮($68)爽彈柔韌嘅粉皮層次豐富,有清爽嘅青瓜絲同手撕雞絲增強口感,加上麻醬伴隨,令人垂涎三尺🤤🤤水煮牛肩肉($268)水煮魚🐟平時就食得多,今次試下水煮牛🥩 而呢間餐廳用嘅係牛肩肉唔係一般嘅滑牛,辣而不鹹,先麻後辣再緊接住有其他香料嘅味道,非常刺激!肉質滑溜到不得了👍🏻👍🏻 原來水煮牛肩肉喺臨上菜前會放啲生嘅牛肩肉落去,令到性質快熟嘅牛肉冇咁容易變老,喺最好味嘅一刻送到你口前,不得不讚餐廳嘅細心👏🏻菊花蜜($48)好似古代啲酒樽咁😍 又靚又好飲,清甜解膩。

菊花蜜($48)好似古代啲酒樽咁😍 又靚又好飲,清甜解膩。
5天前 0 瀏覽
麻辣雞翼尖$48,雞翼尖大大隻,索曬啲汁,辣辣地好開胃,就連平時唔太鍾意食雞翼尖嘅我都食到停唔到口🤤乾煸肥腸$118,肥腸鹵得入味,外焦內嫩,香辣過癮,同樣令人食指大動😋椒鹽魷魚鬚$148,算係我喺酒樓必食嘅一道菜。炸到酥香嘅魷魚鬚完全冇腥味,配合蒜頭、乾蔥、指天椒的香辣味道,乾香濃郁,滋味十足👏🏻👍🏻當然唔少得主角--酸菜魚$268‼️呢度無論係辣度、麻度還是酸度都可以自己揀。我今次全部都選最小辣度,麻酸辣比例平均,唔會側重某一邊。對於唔係好食得辣嘅我嚟講,我真係覺得好正。超大盤超多魚肉,而且完全冇骨,大家可以放心。配菜有酸菜、金菇、萵筍、薯粉等,我最愛薯粉,吸曬魚湯又彈牙,超滿足☺️黑糖脆炸糍粑$58,口感好特別嘅一個甜點,炸到金黃色嘅外層令佢外脆內軟。黑糖甜度剛好,甜得嚟有層次,用料上乘,為今餐畫上完滿嘅句號🥳

6天前 0 瀏覽
乾煸肥腸($118)睇落以為會好辣,其實還好。辣辣地好惹味。肥腸冇臭味,洗得非常乾淨。口感有少少焦香,咬落啖啖油脂而且十分脆口,推介畀大家👍🏻👍🏻薑煸牛肉($178)牛肉厚薄適中,肉質唔老唔柴超嫩滑🥰 白飯殺手,送飯一流👍🏻乾煸四季豆($108)經典川菜,看似簡單小菜,其實好考功夫㗎,因為我自己嘗試煮過就知道。四季豆幼嫩爽脆,微辣惹味。而最令我佩服嘅係竟然一啲都唔油膩,絕對係我食過最出色嘅乾煸四季豆!🤤👍🏻自選干鍋($68起,已包京蔥、萵筍、蓮藕片同椰菜花)選擇困難症嘅噩夢呀,因為有成五十幾款餸可以選擇😅 包括肉類、蔬菜類同海鮮類,另外口味都有幾款可以選擇,我哋叫咗麻辣小辣,都幾易入口,唔會一食就好刺激嘅嗰種辣,推介俾唔太食得辣嘅朋友~😆肉類口感嫩滑,蔬菜亦新鮮,我哋都好滿意。份量超多,我覺得有成兩至三人份量呀👍🏻👍🏻

6天前 0 瀏覽
麻辣風雲之前已經食過一次,個炸饅頭同酸菜魚非常高質,心思思想試埋其他嘢食🤣~椒鹽魷魚鬚$148唔少酒樓或者小食店都會包上太硬太厚嘅炸漿,炸完出嚟會變得死實又乾硬。但係呢度冇呢個問題,入口更加係鬆化而且脆卜卜,風味十足非常好食😋❤️涼拌雞絲粉皮$68好足料嘅一個雞絲粉皮,上面成堆雞絲,食極都仲有。麻醬又多又香,又唔會蓋過雞嘅鮮味🥰酸菜炒肥腸$118肥腸Q彈軟糯,配上豆瓣醬,醬香四溢,越食越上癮‼️水煮牛肩肉$268⚠️推薦必食!水煮湯汁麻辣味好香,唔會嗆喉,唔係死辣嘅嗰種辣。牛肩肉份量超多,上枱時仲係呈粉嫩半生狀態。牛肉薄切,肉質軟腍,辣得嚟仲食到好重牛味😋😋😋👍🏻

椒鹽魷魚鬚$148

涼拌雞絲粉皮$68

酸菜炒肥腸$118
肥腸Q彈軟糯,配上豆瓣醬,醬香四溢,越食越上癮‼️

水煮牛肩肉$268
2022-08-08 0 瀏覽
酸菜炒肥腸$118從來冇食過呢道菜,幻想唔到酸菜同肥腸炒埋一齊嘅味道會係點,開頭都驚會伏。食落先發現,係非常之夾㗎!酸菜酸度足夠,帶出肥腸嘅鮮味。而肥腸肉質肥美,口感一流,超正👍🏻👍🏻👍🏻椒鹽魷魚鬚$148魷魚鬚大大條夠新鮮,椒鹽比例調配適中,香脆可口,好食過好多大牌檔出品!👏🏻👏🏻乾煸四季豆$108炒得好靚,唔會過油,重鑊氣。鹹香爽脆,食唔停口😋自選干鍋$68起另外干鍋都唔係間間川菜餐廳有得食!本身干鍋包咗京蔥、萵筍、椰菜花、蓮藕片,之後就可以自選最少五款配料。🌶辣度我哋揀咗中麻辣,配料我哋揀咗肥腸、土豆片、墨魚丸、牛肉餅、豆卜同埋肥牛。雖然望落好似好紅咁,但係其實又唔係好辣!上枱時有個爐熱住個鍋,keep住熱辣辣。個人認為最好食嘅都係肥腸!啖啖肉🥰 隨住時間越拌越入味,重口味之選~黑糖脆炸糍粑$58糍粑即叫即炸,大家記得襯熱食呀。外脆內軟煙煙韌韌,配上黃豆粉同埋黑糖漿,香甜味美!食完辣嘢一定要食返啲甜嘢中和返,呢個解辣一流👍🏻👍🏻
酸菜炒肥腸$118
椒鹽魷魚鬚$148
乾煸四季豆$108
炒得好靚,唔會過油,重鑊氣。鹹香爽脆,食唔停口😋
自選干鍋$68起
黑糖脆炸糍粑$58