餐廳: 麻辣風雲 (京都廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-21 167 瀏覽
一向評分都高嘅麻辣派對終於食到了😆中式嘅設計真係特別靚,今次仲有得坐係古色古香嘅亭到食,認實夠哂ғᴇᴇʟ🫶🏻完全就係為咗打卡菜而嚟,樣靚之餘最緊要係全部都好好食😉 而且價錢都唔會話好貴,仲做緊唔同嘅優惠添😳🙌🏻1️⃣ 涼拌雞絲粉皮🐣頭盤精選之一✨ 呢到嘅粉皮麻醬味超濃郁,絕對唔係撈水搵人笨🤣面頭撒上芝麻同埋加入咗青瓜絲,口感好爽脆😛2️⃣ 荔枝蝦球🦐10分推介呢款睇得又食得嘅荔枝蝦球🥹 店員推過嚟嗰陣簡直就係‘’嘩’’ 一聲,盤底有乾冰飄晒啲煙霧出嚟,成件事好似仙境咁😳叫呢個名係因為將蝦球整到好似荔枝咁嘅樣,咬落去啖啖肉超正💓3️⃣ 拔絲咕嚕肉🐷糖絲整到好幼好脆,而咕嚕肉唔會太肥太瘦,而係肥瘦適中啱啱好,酸酸甜甜嘅味道大人小朋友都啱食🍯 配菜方面就有三色椒同菠蘿,將糖絲同埋咕嚕肉一齊食就會有外脆嘅效果,夠晒特別✨4️⃣ 川式回鍋肉🌶️點都要食吓辣嘢嘅🤏🏻 呢個小菜2-3個人sʜᴀʀᴇ就唔怕太多~椰菜整到好入味,回鍋肉嘅厚度亦都唔會切到好薄,夾埋椰菜一齊,配飯食一流🤤5️⃣ 酒釀丸子🥣今次係我第一次食酒釀丸子,桂花配搭甜酒釀,所以酒味都唔會太濃~丸子細細粒的的骰骰,而且啲丸子咬落軟軟糯糯,好有口感😆 呢個甜品
一向評分都高嘅麻辣派對終於食到了😆

1️⃣ 涼拌雞絲粉皮🐣

涼拌雞絲粉皮

面頭撒上芝麻同埋加入咗青瓜絲,口感好爽脆😛

2️⃣ 荔枝蝦球🦐

荔枝蝦球

叫呢個名係因為將蝦球整到好似荔枝咁嘅樣,咬落去啖啖肉超正💓

3️⃣ 拔絲咕嚕肉🐷
拔絲咕嚕肉

4️⃣ 川式回鍋肉🌶️

5️⃣ 酒釀丸子🥣

酒釀丸子

丸子細細粒的的骰骰,而且啲丸子咬落軟軟糯糯,好有口感😆 呢個甜品真係潤肺又養顏💓
拔絲咕嚕肉
酒釀丸子
其實食辣係可以練返黎,就好似以前我連辣椒醬都食唔到,而家既我,成條指天椒啪入口都夠膽死,你就知我沙膽啦。所以我金成日同d後生仔講,要成功唔好諗住一步登天,我有今日呢份功力,係經過無數咁多辣椒既考驗,塵世間仲有咩野可以辣到我呀!!!👇🏻📌招 牌 小 菜 -▪️ 炸 饅 頭 - $58▫️ 呢到第一道菜必嗌就係「炸饅頭」,呢個用成艘船黎做搬盤,而且底部仲有乾冰整到仙氣十足,饅頭炸到外層金黃色,趁熱食非常脆口,裡面亦夠鬆軟,配上煉奶將味覺層次提升更多,絕對係無敵!▪️ 麻 婆 豆 腐 - $88▪️ 蒜 蓉 炒 唐 生 菜 - $88▫️「麻婆豆腐」我揀左少麻少辣,辣度岩岩好,豆醬味反而好突出,豆腐滑不溜口,送飯就岩哂;「蒜蓉炒唐生菜」用左大量蒜蓉去炒,難怪食落好夠鑊氣,加上生菜色澤翠綠,口感爽脆,相當新鮮。▪️ 經 典 宮 保 雞 丁 - $108▪️ 瑤 柱 蝦 米 蛋 白 炒 飯 - $108▫️ 「經典宮保雞丁」份量比我想像更多,雞肉肉質嫩滑,加左好多花生,口感更加豐富,反而我覺得做到地道果種惹味感;「瑤柱蝦米蛋白炒飯」飯身炒得乾身,完全無果種油膩感,瑤柱、蝦米、蛋白、蔥花仲有面頭既肉鬆,每樣野配搭
其實食辣係可以練返黎,就好似以前我連辣椒醬都食唔到,
而家既我,成條指天椒啪入口都夠膽死,你就知我沙膽啦。

所以我金成日同d後生仔講,要成功唔好諗住一步登天,

我有今日呢份功力,係經過無數咁多辣椒既考驗,

塵世間仲有咩野可以辣到我呀!!!👇🏻

📌招 牌 小 菜 -
▪️ 炸 饅 頭 - $58
炸饅頭

而且底部仲有乾冰整到仙氣十足,饅頭炸到外層金黃色,
炸饅頭

趁熱食非常脆口,裡面亦夠鬆軟,配上煉奶將味覺層次
提升更多,絕對係無敵!

▪️ 麻 婆 豆 腐 - $88

▪️ 蒜 蓉 炒 唐 生 菜 - $88

麻婆豆腐

難怪食落好夠鑊氣,加上生菜色澤翠綠,口感爽脆,相當新鮮。

▪️ 經 典 宮 保 雞 丁 - $108

▪️ 瑤 柱 蝦 米 蛋 白 炒 飯 - $108
瑤柱蝦米蛋白炒飯

▫️ 「經典宮保雞丁」份量比我想像更多,雞肉肉質嫩滑,
加左好多花生,口感更加豐富,反而我覺得做到地道果種惹味感;
經典宮保雞丁

瑤柱蝦米蛋白炒飯」飯身炒得乾身,完全無果種油膩感,
瑤柱蝦米蛋白蔥花仲有面頭既肉鬆,每樣野配搭得好夾,絕對要試!
2024-03-06
瑤柱蝦米蛋白炒飯
朋友提議來到銅鑼灣的麻辣風雲食晚餐,本身聽到「麻辣」二字都有少許卻步,但上網睇吓餐廳的餐牌後,有不少唔辣的菜式可以選擇,價錢又抵食,仲可以打下卡添,所以對呢餐又有多返一份期待。☺️👏🏼🌶️🥢😋炸饅頭($58),這客炸饅頭是由諸葛先生坐著麻辣風雲號送來,船底的8個氣孔不停冒出仙氣,氣勢迫人。食物方面,饅頭炸至金黃色,香脆鬆軟,配埋煉奶簡直是完美的配搭。👨🏻🛥️💨荔枝蝦球($68),荔枝樹同樣也是靈氣迫人,很有中國古代神話世外桃源的感覺。雖然手工蝦球神還原荔枝的模樣,但一點荔枝味也沒有。紅色的外皮薄薄又炸得脆脆,蝦球幾彈牙,一口一粒方便易食。這個價錢好超值,難怪每枱都會是必點。🌴💨😍👍🏼酸菜魚配薯粉底($268+$30),酸菜魚大大盤約2人份量。當中的麻、酸、辣又可以自由控制,選取自己合適的味道。魚肉片鮮甜嫩滑,每片魚肉都帶點厚度,還有回甘的麻辣味。餐廳自家醃製的酸菜和湯底都調較得好入味,令闊身的薯粉更吸入湯的精華,回味無窮。🐟🍲😚👏🏼黑糖脆炸糍粑($58),炸糍粑煙煙韌韌,黑糖同花生粉融合一起,甜而不溜,味道幾唔錯。😄👍🏼

酸菜魚配薯粉底

黑糖脆炸糍粑

酸菜魚配薯粉底
黑糖脆炸糍粑
以中式設計裝潢打造古代意境一出電梯就已經係傳統屏風🪭有點古典韻味配上中式菜系當然要襯返紅色色調啦‼️最鍾意係有卡位梳化坐 闊落又舒適 雖然有麻辣2字 但其實都有唔辣嘅菜品選擇👍🏻😌而且上菜上得好快 冇10分鐘已經上齊 抵讚🫶🏻🦐荔枝蝦球 (推廣價$68!!!必點!!!)呢個係小店新推出嘅菜式 大家睇圖/片就會見到仙氣滿滿🧚🏻‍♀️巧妙地利用乾冰製造仙境盆景 有心思有創意💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️可以維持大概5分鐘 打卡影相就要快手喇‼️唔好以為佢得個樣好睇 其實味道都高質外層仿似荔枝皮用咗紅色脆米粒粒遠睇真係好似荔枝 內裏就係蝦肉真材實料 啖啖肉好彈牙 濃郁鮮蝦味🤤$68嚟講淨係個樣已經係必點 而且味道唔差‼️🔥🐷拔絲咕嚕肉 $148肉塊本身外層保持酥脆 沒有被汁浸軟😎以山楂汁煮至濃稠 味道酸酸甜甜好開胃掛上鬆香可口肉塊 食得出豬肉肉質+肉味微微焦糖化糖漿形成香脆外層 帶有拔絲效果😋😋😋🦪薑蔥蠔 $168數數一碟有8-10隻蠔 屬於中等大小蠔肉肉厚爆汁 蠔味頗重😜鮮味滑溜 而且非常滋補😍😍薑同蔥超多 所以好香 配埋個蠔汁調味剛好完美掛汁 蔥段焦香齋食都好味👍🏻🍜🔥開胃宜賓掠拌冷麵 $38呢碗拌冷麵有咩特
以中式設計裝潢打造古代意境
一出電梯就已經係傳統屏風🪭有點古典韻味
配上中式菜系當然要襯返紅色色調啦‼️
最鍾意係有卡位梳化坐 闊落又舒適
雖然有麻辣2字 但其實都有唔辣嘅菜品選擇👍🏻😌
而且上菜上得好快 冇10分鐘已經上齊 抵讚🫶🏻

🦐荔枝蝦球 (推廣價$68!!!必點!!!)
呢個係小店新推出嘅菜式

鮮味滑溜 而且非常滋補😍😍
薑同蔥超多 所以好香 配埋個蠔汁
調味剛好完美掛汁 蔥段焦香齋食都好味👍🏻

🍜🔥開胃宜賓掠拌冷麵 $38
呢碗拌冷麵有咩特別呢?
原來在於麵上嘅宜賓芽菜

食完辣野再食返甜品簡直係人生一大享受
而且唔係度度都有得食 下次嚟都會點😋
2024-01-22
  • 黑糖脆炸糍粑
☺️同一大班朋友食酸菜魚,呢間最多大枱位坐,有朋友鍾意食炸饅頭,呢間賣相同味道都一流,仲有豬油炒菜非常之好食!👍🏼荔枝蝦球打卡首選口感好似炸蝦球🌟🌟🌟🌟。黃金蝦,蝦炸到脆卜卜,好多鹹蛋黃好好食🌟🌟🌟🌟。拔絲咕嚕肉,賣相好靚,連埋糖絲食先好🌟🌟🌟🌟。乾煽四季豆炒得超好食,前後叫咗兩碟,非常好餸飯🌟🌟🌟🌟🌟🈵,外婆紅燒肉每一嚿都有大大嚿肥豬肉,又係餸飯必選🌟🌟🌟🌟。酸辣士豆絲唔錯嘅小食🌟🌟🌟🌟。黃金粟米好特別,同黃金蝦一樣勁多鹹蛋黃🌟🌟🌟🌟。炸饅頭別叫之選,打卡原隻船上,賣相好吸引炸到脆卜卜加煉奶食,正😝🌟🌟🌟🌟🌟🈵。酸菜魚來到麻辣風雲呢叫之一,或者水煮魚招牌菜,酸菜魚夠酸,麻辣唔係太辣,可以食晒成碗魚😋🌟🌟🌟🌟🌟。豬油渣炒豆苗又係值得推介,非常之向後前後亦都叫咗兩碟,好好餸飯👍🏼🌟🌟🌟🌟🌟🈵。京蔥牛肉蔥香牛肉夠淋🌟🌟🌟🌟。蔥花豬油撈飯可以落多啲豬油,成個飯好香🌟🌟🌟🌟。菊花蜜清甜🌟🌟🌟🌟🌟。冰爽薄荷鹹檸七/冰爽龍眼冰/龍鳳檸樂🌟🌟🌟🌟🚻店內有獨立廁所🪑目測座位50人以上🚇銅鑼灣步行5分鐘到====================荔枝蝦球$68黃金蝦$188拔絲咕嚕肉$148乾煽四季豆$88

🚻店內有獨立廁所
冰爽薄荷鹹檸七$38
冰爽龍眼冰$38
龍鳳檸樂$38
2天前 0 瀏覽
之前已吃過一次麻辣風雲,突然之間又想再去食,就發現有新菜式,本身自己都好食乳鴿。見到樟茶煙燻乳鴿就決定要點。樟茶煙燻乳鴿帶有濃濃的樟茶的味道,感覺十分特別,味道岀衆連鹽或鼓油也不用點,加上乳鴿也很大隻,一開六份,啖啖肉。水晶肉的味道鮮美,口感嫩滑,再加上一點也不肥膩又够厚切。四川擔擔麵的味道點了少麻,帶有辣椒和花椒的香辣味道感覺惹味,麻醬、肉碎和花生令麵條沾滿味道,感覺好滿足。鮮芒椰果玉露的味道清甜,有芒果和椰子新鮮拌製薑蔥蠔的味道鮮嫩,薑蔥的穫氣十足。酒釀丸子的味道甜而桂花香味濃郁,帶有酒釀的香甜味道。
水晶肉的味道鮮美,口感嫩滑,再加上一點也不肥膩又够厚切。
鮮芒椰果玉露的味道清甜,有芒果和椰子新鮮拌製
薑蔥蠔的味道鮮嫩,薑蔥的穫氣十足。
酒釀丸子的味道甜而桂花香味濃郁,帶有酒釀的香甜味道。
今日約咗姐妹食lunch,搵到銅鑼灣呢間川菜,鍾意食辣野嘅我又點會唔試吓。呢間餐廳主打各式正宗川菜,選用來自四川的香料,菜式加入大量辣椒,除咗酸菜魚、水煮牛,其實仲有好多唔辣嘅食品,仲有好多打卡餐品。🐓香辣鴛鴦雞煲(田雞+滑雞) ~ 可以自選喜好,選擇辣度、麻度。🌳荔枝蝦球 ~ 打卡必點,蝦肉彈牙,外脆內軟。🐖拔絲咕嚕肉 ~ 咕嚕肉球,啖啖肉,沒有骨。🍶🌷洛神花茶(埕)~ 凍嘅洛神花茶,味道酸酸的。🍶🌼菊花蜜(埕)~ 凍嘅菊花蜜,味道甜甜的。

🐓香辣鴛鴦雞煲(田雞+滑雞)
~ 可以自選喜好,選擇辣度、麻度。

🌳荔枝蝦球
~ 打卡必點,蝦肉彈牙,外脆內軟。

🐖拔絲咕嚕肉
~ 咕嚕肉球,啖啖肉,沒有骨。

🍶🌷洛神花茶(埕)
~ 凍嘅洛神花茶,味道酸酸的。
🍶🌼菊花蜜(埕)
~ 凍嘅菊花蜜,味道甜甜的。

6天前
6天前 0 瀏覽
而家川菜店真係愈開愈多,但要搵到間好坐好食價錢又合理嘅真係要試同睇運同朋友川菜癮起,就隨心咁嚟咗呢度。兩個人食到嘅款式唔太多,見佢好多菜式份量都係唔少,不過好運嘅係今次揀嘅都係精選美食荔枝蝦球將蝦炸到好似荔枝咁,一粒粒掛係樹上,好打卡之餘蝦球味道都唔錯!蝦肉彈牙夠味,外層夠脆,加埋成個賣相好值得加分酸菜魚酸度辣度同麻辣都可以自由選擇,因為好愛吃酸菜所以揀咗中酸同小辣小麻。味道同材料都好豐富,有足料既魚片同酸菜、萵筍、薯粉仲加上菊花碎,味道同層次都好豐富!花雕醉雞我最愛嘅一款涼菜之一,見親都必點。呢度整得好入味,雞件滑嫩唔會見到有層肥油被雪特飲:洛神花茶成埕上嘅特飲系列,一見到佢已經心心眼咁要必試。味道酸甜適中,初初以為佢一埕唔會太多,點知飲完一杯又一杯,飲極都仲有,睇嚟個埕入面都幾深,低估咗佢Tim ! 又係一個勁滿足勁飽飽嘅一晚

精選美食

酸菜魚

花雕醉雞

特飲:洛神花茶

又係一個勁滿足勁飽飽嘅一晚

• 酸菜魚
鍾意食辣嘅朋友 一定聽過呢間餐廳🌶️🌶️但原來收埋左間分店係銅鑼灣🤣平日收工時間 人流唔算好多 可以直入🙂🦐荔枝蝦球餐牌好多都圖文並茂 見到樣樣都想食最後揀咗呢個最打卡able嘅📷真係整得好神似😍仲要有個荔枝醬 100%咁還原左粒荔枝 🍲干鍋雞軟骨 肥腸 鴨血 薯粉 土豆片揀左麻辣小辣 辣度適🈴️鍾意有啲味 但又唔太辣嘅朋友鍋底本身都有 蓮藕片 椰菜花🥦 萵筍 京蔥再加埋我地點嘅餸 堆滿左一大盤😍份量兩人分享剛剛好🤟🏿🍡黑糖脆炸糍粑新鮮炸起 熱辣辣 外脆內糯蘸滿半溶狀態嘅黑糖+黃豆粉 好邪惡😈🍶酒釀丸子食辣野必備☺️淡淡嘅桂花香 清甜清甜 加埋大量嘅小丸子🍡食完辣野食呢碗 真係世界級好食🤤🍴辣妹子必須潮聖的餐廳🍴仲有酸菜魚 炸饅頭 麻辣小麵 好多野未試要約定辣妹子再戰😋😋
鍾意食辣嘅朋友 一定聽過呢間餐廳🌶️🌶️

🍴辣妹子必須潮聖的餐廳🍴
仲有酸菜魚 炸饅頭 麻辣小麵 好多野未試
要約定辣妹子再戰😋😋
2024-04-10
在铜锣湾吃到一家好正宗的川菜🌶️主打一个平靓正!吃辣星人打算把这里当食堂了🤩🍤荔枝虾球:端上来的时候被它的颜值吸引!好特别的虾仁鼓鼓的都是虾肉,好Q好弹好酥脆🐟酸菜鱼:好大一盆大老远就闻到酸香,好开胃。有不同等级酸/辣/麻可选太友好啦,选的中麻太酸爽,吃完麻麻的后颈太给力啦!鱼肉好嫩也很入味🍍拔丝咕咾肉:酸甜的口感,皮炸的很脆配合juicy的肉肉,还有菠萝提鲜很爽口🍜开胃凉拌冷面:这道主食可太川味十足了,麻酱好香!呜呜真的是干完一大碗好想吃😋
在铜锣湾吃到一家好正宗的川菜🌶️
主打一个平靓正!
吃辣星人打算把这里当食堂了🤩

• 酸菜魚
我很喜歡香港的原因之一是它真的地小物博,感覺有很多地方等待被探索。而香港餐廳的存在也是一樣,說不定哪一棟平常的大廈,藏著幾間你愛的寶藏餐廳~👉這次和聽說銅鑼灣有家不錯的川菜館【麻辣風雲】決定來嘗試一下香港的川菜做得怎麼樣🍽️金玉滿堂-荔枝蝦球最漂亮的一道菜!炸蝦球做成荔枝的形狀,掛在一個小盆栽樹上,上菜的時候隔壁桌目光都吸引過來了😆而且Q彈的蝦滑利還有小粒粒蝦仁🍤贊!🍽️宮保雞丁、🍽️京蔥牛肉不能吃辣的朋友,推薦點這兩道菜!因為朋友是local口味完全不能吃辣,所以兩道菜都給大家試啦,宮保雞丁微辣帶甜,牛肉不辣 有鍋氣但牛肉很嫩 炒的剛好🍽️宜賓特色拌冷面面上有花生碎 宜賓醃芥菜和香菜,面底下有醬料 微麻微辣,吃起來過癮!本來想少吃點碳水 還是沒忍住吃了一大碗👉除了主菜外,他家的涼菜小吃和豬油拌飯都做得很精緻,味道也很不錯!(餐前小菜要收費 不能退哦)另外推薦甜品🍮黑糖糍粑!軟糯香甜,和麻辣川菜一定是絕配!川蜀人真的太會吃啦!👉這家還有麻辣乾鍋和毛血旺,都是有很多配菜任意自選

🍽️金玉滿堂-荔枝蝦球
宮保雞丁
京蔥牛肉

🍽️宮保雞丁、🍽️京蔥牛肉
宜賓特色拌涼麵

🍽️宜賓特色拌冷面
酸辣涼拌海蜇
豬油拌飯

👉這家還有麻辣乾鍋和毛血旺,都是有很多配菜任意自選
用餐優惠
試食活動
京蔥牛肉
宜賓特色拌涼麵
酸辣涼拌海蜇
豬油拌飯
2024-04-12 0 瀏覽
之前成日見有人打卡📸今日終於一嘗心願💖呢度嘅裝修風格全部都係復古中國風🏮牆身有好多水墨畫嘅裝飾品🖼️荔枝蝦球 $108一款貌似荔枝😄但完全冇荔枝味嘅頭盤😆荔枝樹上掛滿鮮味爽口嘅蝦球🦐背後散發陣陣仙氣🌬點埋個醬☺️食落有淡淡酸甜味🤭好睇、好食、仲好啱打卡📸酸菜魚 $268用細細條嘅黃小米椒、海南黃燈籠椒以及乾辣椒配上酸菜烹調出酸辣湯底🍲辣度同酸度可自行選擇,嫩滑無骨既魚片,配上粗薯粉、萵荀、豆腐卜等配料炸饅頭 $58由諸葛亮帶領嘅麻辣風雲號 ⛵ 載住金黃香脆炸饅頭,饅頭外脆內軟,加上乾冰效果😱氣勢逼人 惹味雞軟骨 $38粒粒有肉有軟骨、有嚼勁,食落軟骨口感爽脆無渣,而且帶有啖啖肉絲,雞味濃郁,香脆惹味。冰涼椰汁冰 $38香濃椰汁🥥滲透碎冰🧊透心涼,味蕾馬上降溫❄️椰汁加上椰奶,係最佳嘅解辣拍檔🙌🏻

荔枝蝦球 $108

酸菜魚 $268

炸饅頭 $58

惹味雞軟骨 $38

冰涼椰汁冰 $38
2024-04-12 0 瀏覽
銅鑼灣的麻辣風雲一直都好想食,今次同朋友來行街終於有機會食到一入門口店員已經好熱情地招呼,呢間店主打食中菜,今次點了幾款菜式招牌菜式-炸饅頭 $58這道炸饅頭試用船做擺盤,加入乾冰扮在海上飄浮,成個畫面好靚,打卡一流炸饅頭外表炸到好金黃,一咬入口很脆,做到外脆內軟的口感,真的很好食,必點拔絲咕嚕肉 $148咕嚕肉上面有糖絲,另到成碟菜賣相加左好多分喜歡吃咕嚕肉的我當然即刻食,熱呼呼的咕嚕肉配上酸酸甜甜的醬汁和糖絲,味道絕配,食完一舊又一舊胡椒豬肚雞 $168一上檯見琴大大煲已經好開心,因為我同朋友都超級鍾意胡椒豬肚湯,呢個菜式不單止有好多雞件,豬肚,而且湯的份量都不少,胡椒味超級香濃,我地2個好快已經飲完加食晒成煲了,喜歡胡椒湯的朋友一定要點這個最後,點了麻辣炒薯粉 $88這碟炒薯粉很多菜,十分岩我地喜歡吃菜的人,薯粉口感彈牙,配上麻辣汁炒,很惹味整體來說,成間餐廳的員工和食物質素也很高,下次可以約多幾個朋友一齊食,叫多幾款菜式食

招牌菜式-炸饅頭 $58

拔絲咕嚕肉 $148
咕嚕肉上面有糖絲,另到成碟菜賣相加左好多分

胡椒豬肚雞 $168

最後,點了麻辣炒薯粉 $88

一向嗜辣嘅我,同個唔食辣嘅嚟到「麻辣風雲」,叫嘅菜式全部都唔辣🤣點解唔食辣都要嚟?全因朋友俾呢度超打卡able嘅名菜吸引,話一定要嚟試試🤣🌟荔枝蝦球 🪴 令我哋慕名而來嘅就係呢款勁有仙氣嘅荔枝蝦球🦐 成個盆景騰雲駕霧咁捧上,勁有詩意。蝦球包上紅色脆米炸到脆卜卜,遠睇、近睇同咬開都成粒真荔枝咁🤩蝦肉好彈牙,點埋荔枝醬食,甜甜地,有荔枝香味,真係假可亂真🤣🤣👍🏻 好睇又好食,必點!🌟薑蔥蠔 🦪一碟有8隻大蠔 ,以大量薑蔥爆炒到十分香口。大蠔肉厚爆汁,鮮味滑溜,夾住薑蔥食勁惹味,一定要趁熱食!😍😍估唔到主打川菜嘅餐廳,煮呢味廣東菜可以咁有鑊氣咁出色👍🏻🌟胡椒豬肚雞🐓通常食潮州菜先至會出現嘅胡椒豬肚雞,竟然又喺呢度食到😲重有個火爐喺下面熱住🔥個人好鍾意佢胡椒味夠重,辛辣暖胃,豬肚爽口,雞件吸收晒湯頭味道濃郁,重有木耳、娃娃菜等配菜。🌟洛神花茶🌺除咗食物,呢度仲有好多款特飲選擇🍹我哋就叫咗一埕洛神花茶~係一埕呀🤣個洛神花茶係用酒壺裝架!用酒杯斟黎飲,兩個唔飲酒嘅人扮晒豪邁咁乾杯,好有風味🤭洛神花茶甜甜酸酸,幾開胃架🤗

🌟荔枝蝦球 🪴

🌟薑蔥蠔 🦪

🌟胡椒豬肚雞🐓

🌟洛神花茶🌺

酸菜魚店都可以食到良心店‼️有時想食酸菜魚但又唔想去大陸食🥱呢間喺旺角/銅鑼灣都有分店 地點好就腳而且食完都唔會成身味 唔怕臭親人😂#aiiifoodie_銅鑼灣 #aiiifoodie_旺角 .① 酸菜魚🐟 ($268)// 嚟到當然要叫返碟酸菜魚食吓~可以揀酸度、辣度、麻度 今次我哋就揀咗小酸小辣小麻個人覺得係食得舒服嘅調味 因為會愈食愈酸同埋愈麻魚片唔算好大片 份量合理 仲會配寬粉、芽菜、酸菜整體都幾滿足到想食酸菜魚嘅心 1-2人份量啱啱好//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑② 蔥花豬油撈飯🍚 ($32)// 見到呢度竟然有豬油撈飯咁頂癮!😚豬油同埋豉油會另上可以自己落撈埋飯食的確幾香 同埋唔會食到好膩 帶淡淡香味//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑③ 麻辣夫妻肺片🌶️ ($68)// 要有心理準備都幾辣‼️小食嘅份量食食吓比想像中多牛肉片都算厚切同埋味道夠香 幾有誠意//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌑④ 菊花蜜🌼 ($48)// 茶飲分別有菊花蜜同洛神花茶以一埕埕咁上 幾得意味道正常 幾鍾意唔會太甜!//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🌶️麻辣風雲銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
酸菜魚店都可以食到良心店‼️
有時想食酸菜魚但又唔想去大陸食🥱
呢間喺旺角/銅鑼灣都有分店 地點好就腳
而且食完都唔會成身味 唔怕臭親人😂
① 酸菜魚🐟 ($268)
// 嚟到當然要叫返碟酸菜魚食吓~
可以揀酸度、辣度、麻度 今次我哋就揀咗小酸小辣小麻
個人覺得係食得舒服嘅調味 因為會愈食愈酸同埋愈麻
魚片唔算好大片 份量合理 仲會配寬粉、芽菜、酸菜
整體都幾滿足到想食酸菜魚嘅心 1-2人份量啱啱好//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

② 蔥花豬油撈飯🍚 ($32)
// 見到呢度竟然有豬油撈飯咁頂癮!😚
豬油同埋豉油會另上可以自己落
撈埋飯食的確幾香 同埋唔會食到好膩 帶淡淡香味//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

③ 麻辣夫妻肺片🌶️ ($68)
// 要有心理準備都幾辣‼️
小食嘅份量食食吓比想像中多
牛肉片都算厚切同埋味道夠香 幾有誠意//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

④ 菊花蜜🌼 ($48)
// 茶飲分別有菊花蜜同洛神花茶
以一埕埕咁上 幾得意