2018-03-18 228 瀏覽
星期六的下午,因為有東西要買,出了尖沙咀。逛了幾小時街,累了又餓了,找個地方坐坐,醫醫肚吧。午後4點,店內只有我一個客人,星期六在尖沙咀能安安靜靜的用餐,也挺好的。「岩戶山」特濃香菌拉麵 $80隨意點了正在做限定推廣的拉麵。內裡有滿滿的菇菌類,我吃到有松茸,滑子菇,蘑菇,冬菇。菇控天堂啊!上面綠色的蔬菜是籚筍,很爽脆。湯汁很濃,充滿豚骨和菇味,對我來說有點太濃了,簡直是沾麵汁的感覺。芝士年糕 $19一直鐘愛芝士年糕,那種暖糯的口感。這家芝士年糕很不錯呢,年糕很煙韌,暖糯,上面是炙燒過的芝士,充滿焦香,下面是脆脆的紫菜,配合一起吃,有些甜甜的醬油味,很正宗的日式年糕味。最後想說,他們的麥茶很好喝,溫度正好,夠熱又不算燙口,濃度也正好,很香。我喝光了兩杯。

岩戶山特濃香菌拉麵

「岩戶山」特濃香菌拉麵 $80

芝士年糕

芝士年糕 $19

芝士年糕
2018-03-12 119 瀏覽
今次試左黑蒜沾麵,燒茄子同芥末醬汁炸雞。沾麵表現一般般,唔算好有驚喜沾麵汁好重黑蒜味,好香,但有少少膩。d麵唔會太硬大稔,都彈牙,算唔錯。個人最中意係炸雞,個醬汁好重芥末味,配上比較膩嘅炸雞就剛剛好!點點下d醬汁唔覺唔覺就食左好多舊炸雞。朋友食炸雞飲啤酒覺得好正。茄子就麻麻地,燒得唔夠好香,味道比較淡,唔惹味,可以落多啲醬汁或者香料。普通燒烤比起呢個好食好多。不過,下次有機會都會再來看試吓啲拉麵。
不過,下次有機會都會再來看試吓啲拉麵。
2018-03-05 59 瀏覽
行完街, 係時間食野, 行行下, 見武蔵無咩人, 所以試一試.點左黑武士拉麵 , 豬骨味唔係太重,黑蒜油都幾香, 味道偏咸.揀左豚角煮, 豚角係長型厚切, 而唔係切成正方型一塊塊, 肉中充滿醬汁的味道, 肉質好鬆軟, 油層煮到迫出油份, 食落既感覺肥瘦適中. 旁邊的長蔥係燒香, 不過放在湯上時已經有dd淋身, 食落有一些d韌.麵身比較粗, 麵質爽口, 軟硬度都適中, 掛湯能力一般溫泉流心蛋大約6成熟左右,蛋白保持軟滑,蛋黃流心香滑.另外朋友點左黑武骨沾麵 , 沾麵湯冇想像中杰身, 似一般湯底稀身, 同樣豬骨味唔係太重,黑蒜油都幾香, 味道偏咸, 同埋沾麵汁入面有日式叉燒粒.兩片日式叉燒, 味道口感一般終結, 個人比較喜歡武藏既豚角煮同溫泉流心蛋, 如果湯底可以加重豬骨味同減少咸味就更好.

麵身比較粗, 麵質爽口, 軟硬度都適中, 掛湯能力一般
溫泉流心蛋大約6成熟左右,蛋白保持軟滑,蛋黃流心香滑.

沾麵汁入面有日式叉燒粒.
兩片日式叉燒, 味道口感一般

2018-02-13 71 瀏覽
試另1間拉麵店,個人認為尼間比霸嗎拉麵(請看之前既食評)既湯底好食d,冇咁鹹,湯底有3款可以揀,分別白(即豚骨),赤(即辣),黑(即濃骨),3款材料(豚肉,豚角煮,叉燒)。同埋環境舒服好多,坐多陣都可以,侍應服務好。6點半到,已有4至5人,仍有空枱,之後陸續有人入座。有bar枱有卡位。叫左咖哩豚肉烏冬($78,黑豚角煮拉麵($79),炸墨魚餅1大件(有6小件切好)(新出)。咖哩拉麵一上枱超香咖哩味,有隻流心蛋,不過霸嗎拉麵既流心蛋整得好食d。拉麵份量多,食到一半開始飽,豚肉唔會散,仲有d肥肉位,有5至6件,good。黑豚角煮拉麵既湯底就濃味,香豚骨味,同拉麵幾夾,唔會太鹹。炸墨魚餅有埋千島醬(?),仲有檸檬,伴菜,加d檸檬汁好fresh。入面除左有墨魚,好特別仲有木耳,幾好咬。總體慢慢食都得,唔趕住交位,d材料睇落多過其他拉麵店。
咖哩豚肉拉麵

叫左咖哩豚肉烏冬($78黑豚角煮拉麵($79)炸墨魚餅1大件(有6小件切好)(新出)咖哩拉麵一上枱超香咖哩味,有隻流心蛋,不過霸嗎拉麵既流心蛋整得好食d。拉麵份量多,食到一半開始飽,豚肉唔會散,仲有d肥肉位,有5至6件,good。黑豚角煮拉麵既湯底就濃味,香豚骨味,同拉麵幾夾,唔會太鹹。

劣墨魚餅

2018-01-23
咖哩豚肉拉麵
劣墨魚餅
2017-12-24 139 瀏覽
放工之後黎左美麗華行下,睇下有咩好食。經過麵屋武藏,唔算好多人。咁就入左去食,好似好耐冇食拉麵啦!最後揀左白武骨豚角煮!豚角望落去好肥食起黎軟軟嫩滑唔算好油膩拉麵🍜煙煙韌韌 口感都ok
放工之後黎左美麗華行下,睇下有咩好食。
經過麵屋武藏,唔算好多人。
咁就入左去食,好似好耐冇食拉麵啦!

最後揀左白武骨豚角煮!
豚角望落去好肥
食起黎軟軟嫩滑唔算好油膩
拉麵🍜煙煙韌韌 口感都ok
白武骨豚角煮

2017-10-26 182 瀏覽
今天和先生隨處找了一間餐廳,我們分別點了白武骨豚角煮及白武骨叉燒。豚角煮的滋味豐富,湯頭不似一蘭或是一風堂般極度濃厚,味道極佳;麵條煮得通透亦是極好。先生吃完豚角煮後意猶味盡,趁著還沒喝完湯又加點了麵條及豚角煮。叉燒肉片並無特別之處,我後來在湯加入桌上附的辣椒醬,簡直驚為天人,這若是配上白飯也是非常好的。辣椒醬有白芝麻及炒蒜片和芝麻油…等等,香度十足卻不是死辣!有來品嚐拉麵的大家,千萬不要錯過這個
有來品嚐拉麵的大家,千萬不要錯過這個
2017-10-26
  • 白武骨豚角煮
2017-09-06 184 瀏覽
今晚屋企冇飯開,所以就決定食自己啦!悶悶哋見冇咩嘢做,所以就去咗尖沙咀行下街先,行到攰攰哋,就入咗去“麵屋武藏”食晚飯啦!之前行咗咁耐都冇見到,原來係新開㗎!咁一於就試下啦!咁我今次就叫咗一個價值79蚊嘅白武骨沾汁麵,先講下嘢食先 :湯底:好濃,好香,一啲都唔肥膩,仲唔會好油添,不過覺得唔係好夠熱,已經凍咗啦!麵質:非常彈牙,而且煙韌可口,麵條粗身,個人非常喜歡。豚肉:軟硬度適中,但較為普通無咩驚喜。配料:本身係凍的, 但加上麵條一齊食又ok喎。當沾汁麵食完之後,其實係可以問店員加熱水落湯底度㗎,令到湯底真真正正變咗一碗湯咁飲。但好可惜店員加嘅熱水唔夠熱,令到個湯變得非常難飲,所以喜歡食濃味嘅你,都係唔好加熱水比較好啦!總結:拉麵值得一試,以價錢來就算是合理,各方面都算是不錯。
今晚屋企冇飯開,所以就決定食自己啦!

之前行咗咁耐都冇見到,原來係新開㗎!咁一於就試下啦!

麵質:非常彈牙,而且煙韌可口,麵條粗身,個人非常喜歡。
豚肉:軟硬度適中,但較為普通無咩驚喜。
配料:本身係凍的, 但加上麵條一齊食又ok喎。

總結:拉麵值得一試,以價錢來就算是合理,各方面都算是不錯。
2017-08-30
2017-08-06 197 瀏覽
麵屋武藏相信名字並不陌生,在港九新界都有分店,專門吃拉麵為主。 今天相約好友到美麗華新開的麵屋武藏晚餐,每人都點自己喜愛的拉麵及沾麵。 餐廳裝潢亦好時尚,地方寬敞舒適,因為剛開張所以人流不多,亦方便我們聊天。 湯底主打共有三款: 白、赤、黑,白是豚骨湯,赤是辛辣湯,黑是黑蒜湯。另外還有蕃茄、咖哩及沾麵等。 蕃茄豚骨湯麵 $85內有豚肉、溏心蛋,荀及蔥等等。蕃茄湯不算好濃郁,不過入口頗清甜,感覺味精不多。溏心蛋好甜,有流心的感覺。麵條彈牙,拍照浸耐了亦不影響其味道,不錯喔。 慢煮雞肉沙律 $55豐富的沙律鋪滿雞肉,雞肉厚身有嚼勁,因為慢煮了所以好嫩,沙律菜新鮮清甜,酸汁亦令人好開胃。 七味雞軟骨唐揚 $39被炸得好脆的雞軟骨,入口有嚼勁之餘又嚐到七味粉的惹味。 椰果特飲 $15蘋果味較為可口,椰果是星星形狀的,好可愛。 剛巧現在正在做優惠,買麟麟啤酒可以有7折優惠,拉麵配啤酒,實在很爽。

蕃茄豚骨湯麵 $85
溏心蛋好甜,有流心的感覺。
麵條彈牙,拍照浸耐了亦不影響其味道,不錯喔。

慢煮雞肉沙律 $55

七味雞軟骨唐揚 $39
被炸得好脆的雞軟骨,入口有嚼勁之餘又嚐到七味粉的惹味。

椰果特飲 $15
蘋果味較為可口,椰果是星星形狀的,好可愛。

2017-07-27 144 瀏覽
拉麵店進駐潮派商場特別是美麗華,愈來愈多食店林立。日式料理已經是香港人至愛之物,我與友人也不例外。途徑四樓的麵屋武藏,新開的關係人流不算多而且地方寬敞。 門外真的有位武士駐場,其實只是布景板而已。有卡位、吧枱及多人位置之分,無論三五知己或是情侶前來光顧也非常適合。打開餐牌後,有湯麵及沾麵而味道都相當多元化。湯麵主要有豬骨湯、蕃茄湯及咖喱湯等,而沾麵有白、赤、黑沾汁之分。 麒麟啤酒在餐牌上印有七折的關係,對我來說真的一件樂事。全因美味的食物配上酒精是必須的,麒麟啤酒入口不太苦澀而酒精含量不算高,適合女士們飲用! 慢煮雞肉沙律 首先到來是雞肉沙律,雞肉切至薄片呈上帶有嫩滑感。而且沙律菜的份量都頗多,添加了柚子汁及少許檸檬大為開胃。 唐揚豆池魚 平常唐揚炸雞就吃得多,今次豆池魚也是第一次。豆池魚細小又可愛,炸至香脆而帶有鹽份配上一杯啤酒,餐前小吃之選。 七味雞軟骨唐揚 雞軟骨是我最愛之物,炸至金黃色脆並帶有七味粉,味道相當惹味而且帶有口感。 牛油蘆筍炒什菌 炒什菌也同樣出色,全因加入了我最愛的牛油。牛油煮食往往都是令人吃不停,肥美的牛油香帶動蔬菜美味。 來到今晚的主角「麵」,我們選擇了沾

牛油蘆筍炒什菌
來到今晚的主角「麵」,我們選擇了沾麵全因我們也是重口味吧!沾麵有:白沾汁麵、赤沾汁麵、黑沾汁麵。
我首先前者全因吃出最傳統的味道,沾麵的份量相當多而且帶有筍及流心蛋等。吃沾麵首先要試一下湯底,湯汁內含肥美的小肉粒濃度不算高,油份也在面層浮遊著可見用料十足。麵質相當彈牙並有嚼勁,配合流心蛋及筍同吃滋味無窮。
2017-07-23 111 瀏覽
美麗華自從4/F翻新引入不同食肆之後,已經光顧了數間餐廳。今天再來發現原來又多了幾間餐廳。其中一間是主打日式拉麵的餐廳,已有數家分店。門外的裝修擺設甚有日本風,室內燈光夠光猛。餐牌上除了有拉麵和沾麵,又有分黑,白,赤三種湯底,可以配搭出多個選擇。其中黑是黑蒜湯,白是豚骨湯,赤是辛辣湯。此外,還有十多種小食可以選擇,而家Asahi同麒麟啤仲有七折。黑 沾汁麵 $79黑沾汁麵其實係黑蒜沾麵,沾麵湯黑到似墨汁,但不稠。可以先將湯撈勻,然後再將麵放到湯中。湯味道不會太濃/咸,而麵條中間有坑紋,加上粗的麵身,入口彈牙,同時麵的掛湯能力不俗。黑沾汁麵的價錢都算大眾化,其他餐廳的沾麵一般都要接近 $100,"美麗華"價就更加抵食。唐揚豆池魚 $45睇賣相有d似平時既炸多春魚,但短d又更脹。先加上檸檬汁減低煎炸的感覺,酸酸地又更開胃。入口非常香脆,中間冇食到魚骨的感覺。美麗華由幾年前只得數間餐廳,到現在已經變成尖沙咀其中一個搵食熱點,加上商場本身引進很多大型商店,彼鄰又有諾士佛臺,難怪每次行美麗華都人山人海。
美麗華自從4/F翻新引入不同食肆之後,已經光顧了數間餐廳。

今天再來發現原來又多了幾間餐廳。
其中一間是主打日式拉麵的餐廳,已有數家分店。
門外的裝修擺設甚有日本風,室內燈光夠光猛。
黑 沾汁麵 $79

唐揚豆池魚 $45

2017-07-22 85 瀏覽
想去吃的那間,喔噢,已經結業, 改換成這間 ⟪麺屋武蔵⟫, 既然緣份到便在這裏吃吧!午市時間客人多,二人被安排坐在這裏,兼且有侍應生介紹他們的拉麵主要分為有「白武骨」之稱的濃厚豚骨湯底、「赤武骨」之稱的辣油豚骨湯底、「黑武骨」之稱的黑蒜油豚骨湯底。 點菜後並等了一會兒,小吃先到 ... 武蔵炸雞 (配日式芥末沙律醬) $ 38炸雞一客有六件,粒粒新鮮炸香,外層脆口,雞肉是仍然帶汁,蘸過日式芥末沙律醬來吃是份外惹味。熱情果椰果特飲 $ 15 武蔵炒野菜 $ 45 簡單的食材與烹調方法,卻帶來是最自然最健康又美味的風味菜式,面上的一把木魚絲更可為仿似平淡的炒野菜添味。白武骨.豚角煮 $ 79 侍應生告訴我們,豚角煮是由 ⟪麺屋武蔵⟫ 帶來香港,及後在坊間拉麵店裏遇上的豚角煮,都是在偷 ⟪麺屋武蔵⟫ 的 橋而已。 厚塊長型的豚角煮,被鹵煮至焦糖色的外貌,豬皮油亮,與東坡肉有點相似,有些人看見定會被這塊五花肉嚇怕,其實只要稍稍的把它用筷子夾起,便可察覺豬肉與豬脂肪一步步的分裂,裂口裏又有油脂溢出,眼睛已看到豚角煮的腍滑;輪到用口去感受豚角煮,它的味道鮮醇,吃起來又滑又充滿彈性口感,豬肉軟嫩、
想去吃的那間,喔噢,已經結業,
改換成這間 ⟪麺屋武蔵⟫,
既然緣份到便在這裏吃吧!
午市時間客人多,二人被安排坐在這裏,

點菜後並等了一會兒,小吃先到 ...
武蔵炸雞 (配日式芥末沙律醬) $ 38
熱情果椰果特飲 $ 15
武蔵炒野菜 $ 45
白武骨.豚角煮 $ 79
厚塊長型的豚角煮,被鹵煮至焦糖色的外貌,豬皮油亮,與東坡肉有點相似,有些人看見定會被這塊五花肉嚇怕,其實只要稍稍的把它用筷子夾起,便可察覺豬肉與豬脂肪一步步的分裂,裂口裏又有油脂溢出,眼睛已看到豚角煮的腍滑;輪到用口去感受豚角煮,它的味道鮮醇,吃起來又滑又充滿彈性口感,豬肉軟嫩、豬皮豬脂肪亦不油膩。
沒有事前的特別要求,粗麵條是彈牙而有點硬,經過一輪的攪東攪西,麵條仍浸在熱豚骨湯裏,這時候吃麵,它的質感是還未軟爛,我想是「正常」的麵質吧,它沒有鹼水味,掛湯力是一般,豚骨湯的味道算厚。
味玉半塊,有着柔軟的半熟蛋黃,蛋白有輕輕的醬油味,食味是鹹甜適中。
牆上多處貼有這祝賀公告,告訴大家有關 ⟪麺屋武蔵⟫ 的驕人事蹟。

味道 4
環境 3.5
服務 3
衛生 4
抵食 4
2017-07-21 117 瀏覽
前一排我去完日本,最掛住既就係日本既武藏武骨沾麵。所以見到尖沙咀開左一間就二話不說黎左試一試,去左食晚餐。我地兩個人叫左一個原味沾麵(白)一個黑沾麵。果時我已經留意到menu同日本有好大分別:日本係冇咁多小菜食,主要拉麵店就係食拉麵架啦!不過見佢唔算貴就叫左客炒菜。等左十幾分鐘終於見到兩碗沾麵,但係就非常失望!麵太過淋、分量少、湯太稀太淡唔夠魚介所以做唔到掛湯效果、叉燒又凍又薄。炒菜算係正正常常,不過不失啦!總結:失望!有辱日本武骨既招牌!拉麵店最好食既竟然係炒菜!

總結:失望!有辱日本武骨既招牌!拉麵店最好食既竟然係炒菜!

白沾麵
2017-07-21 83 瀏覽
通常定食都會有D瘕疵。但呢度嘅午餐定食無論價錢味道服務都無不是之處。下午二點半嚟,人少少。坐得舒服。食物搭配也很好。䐁肉上有大量黑胡椒,下面舖上生洋蔥。口感味道一支棒!配菜,麵豉湯也十分好食。
䐁肉定食
䐁肉定食
2017-07-21 1581 瀏覽
位於尖沙咀的麵屋武蔵,是一間很出名的拉麵店時日相約我一班親朋戚友來到吃晚餐,然後走去新甜品店吃甜點。可能因為餐廳位於美麗華的高層,客人不多,仼由我們大聲談天說地。價錢不貴的沾麵,質素也不錯哦。沾麵有白,紅,黑沾麵湯白是原味濃厚豚骨湯,紅是加入秘製辣油,黑是加入黑蒜油,今天我和親友一人一碗,一齊嚐嚐吧。赤沾麵$79沾面有兩片薄叉燒,溏心蛋半隻,荀,蔥叉燒質感軟腍,瘦肉多肥膏少,一夾易散,但惟為味淡,沾上湯進食較佳。糖心蛋水汪汪的賣相十分迷人,鮮橙蛋黃,煙燻蛋白,稠濃順囗,惟蛋味不太濃哦。麵條是整碗拉麵中我的最愛,白麵條粗身富有彈性,獨有坑紋設計,曲身煙靭,嚼勁十足,很喜歡哦。三種沾麵湯的湯頭勻較為稀薄,原味豚骨沾麵湯是三者中較稠身之選。赤沾麵湯加入秘製辣油,湯頭油份較重,辣度不高,由於湯較稀身,令麵條難以掛湯,個人偏愛濃稠湯底。三者中最愛豚骨湯,湯頭濃郁甘甜,豬骨香味十足,果然是招牌呢。慢煮雞肉沙律$55雞肉切成薄片,肉質軟身,口感略靭。沙律有蕃茄仔,青瓜圈,沙律菜等,淋上醬油撈均,沙律新鮮清淡。唐揚豆池魚$45長大後很喜歡吃一條條的小魚仔,聽聞可增高,不知真或假呢。豆池魚份量不少,炸得
位於尖沙咀的麵屋武蔵,是一間很出名的拉麵店

時日相約我一班親朋戚友來到吃晚餐,然後走去新甜品店吃甜點。

價錢不貴的沾麵,質素也不錯哦。沾麵有白,紅,黑沾麵湯

赤沾麵$79

沾面有兩片薄叉燒,溏心蛋半隻,荀,蔥

糖心蛋水汪汪的賣相十分迷人
,鮮橙蛋黃,煙燻蛋白,稠濃順囗,惟蛋味不太濃哦。

麵條是整碗拉麵中我的最愛,白麵條粗身富有彈性
,獨有坑紋設計,曲身煙靭,嚼勁十足,很喜歡哦。

三者中最愛豚骨湯,湯頭濃郁甘甜
,豬骨香味十足,果然是招牌呢。

慢煮雞肉沙律$55

唐揚豆池魚$45

長大後很喜歡吃一條條的小魚仔,聽聞可增高,不知真或假呢。豆池魚份量不少,炸得香脆,撒上調味料,很下酒哦。
2017-07-20 802 瀏覽
唔講唔覺香港拉麵店真係愈開愈多,北海道拉麵、關東拉麵、九州拉麵、沾麵等,真係應有盡有,此外不少拉麵店為咗吸引更多食客更創作出不同湯底,番茄湯底、甚至咖哩口味。今次去到美麗華新開嘅麺屋武蔵就試試佢哋嘅拉麵有咩特色啦。麺屋武蔵裝潢時尚高雅,店裡店外亦都非常和式,令到普通的拉麵店加添一份高貴味道。豚肉片拉麵(咖喱)豚肉片拉麵份量都幾多,上枱時已有濃郁咖喱香味。豚肉比較簿身,而且食落相對滑溜。咖喱湯底香味較重,辣度剛剛好唔食辣嘅朋友都岩哂,而且飲落都好舒服,咖喱味之中帶點豬骨湯甜味。拉麵煮得剛剛好,麵質爽滑且彈牙,連埋咖喱湯底一齊食相當惹味。慢煮雞肉沙律開胃的前菜小食,慢煮雞肉真係好滑,而且食落亦有好多肉汁,唔錯。唐揚豆池魚食材新鮮食到豆池魚肉味相當濃郁,係一個非常唔錯嘅送酒小食。七味雞軟骨唐揚雞軟骨炸得非常香口加埋七味炒、檸檬汁、沙律醬味道相當豐富。麒麟啤酒鐘意啤酒嘅朋友真係岩哂,同場麒麟啤酒做緊7折優惠,真係非常抵呀!而且一啖拉麵、一啖啤酒真係相當滿足。
今次去到美麗華新開嘅麺屋武蔵就試試佢哋嘅拉麵有咩特色啦。
麺屋武蔵裝潢時尚高雅,店裡店外亦都非常和式,
令到普通的拉麵店加添一份高貴味道。
豚肉片拉麵(咖喱)
豚肉片拉麵份量都幾多,上枱時已有濃郁咖喱香味。
豚肉比較簿身,而且食落相對滑溜。
咖喱湯底香味較重,辣度剛剛好唔食辣嘅朋友都岩哂,
而且飲落都好舒服,咖喱味之中帶點豬骨湯甜味。
拉麵煮得剛剛好,麵質爽滑且彈牙,
連埋咖喱湯底一齊食相當惹味。
慢煮雞肉沙律
開胃的前菜小食,慢煮雞肉真係好滑,
而且食落亦有好多肉汁,唔錯。
唐揚豆池魚
食材新鮮食到豆池魚肉味相當濃郁,
係一個非常唔錯嘅送酒小食。
七味雞軟骨唐揚
雞軟骨炸得非常香口加埋七味炒、檸檬汁、沙律醬味道相當豐富。
麒麟啤酒
而且一啖拉麵、一啖啤酒真係相當滿足。