2024-04-04 0 瀏覽
🔹️趁未夠鐘睇戲🎥 便到北角匯 “麵屋式藏虎洞” 食少少嘢先🍜 店內地方不大 , 但也算舒適, 服務高效率👩‍💼價錢相宜💰🔸️蕃茄豚肉角煮拉麵🍅🐖🍜湯底以蕃茄炮製, 味道香濃鮮甜, 加上軟諗豚肉和彈牙拉麵Yum Yum, 而且喜歡拉麵份量夠精緻😆唔會太飽🥢🔸️低温雞肉凱撒沙律🐔🥗雞肉十分嫩滑和鮮嫩沙律, 含豐富蛋白質, 健康有益👍🔸️二色雙重牛舌🐮👅分別以二種調製方法, 有冷、有熱, 各有特色, 口感爽脆彈牙😋🔸️蜜桃焙茶🍑充滿香甜蜜桃和濃郁焙茶味道🍹

🔸️蕃茄豚肉角煮拉麵🍅🐖🍜

🔸️低温雞肉凱撒沙律🐔🥗
雞肉十分嫩滑和鮮嫩沙律, 含豐富蛋白質, 健康有益👍

🔸️二色雙重牛舌🐮👅

🔸️蜜桃焙茶🍑
充滿香甜蜜桃和濃郁焙茶味道🍹

2024-03-21 27 瀏覽
我有一個食盡香港拉麵舖嘅夢想行過北角匯見到呢間拉麵店,就入咗去試吓。叫咗一個叉燒拉麵同一個沾麵。如圖所示,份量係少既,但係細食嘅女仔應該係夠飽,而我係大食嘅女仔,就唔夠飽啦。呢兩款面湯底都10分濃郁,即係好鹹,但係我食拉麵就係要重口味,唔係既話我不如去食湯米粉,所以佢係啱我口味㗎我覺得佢個特色係嗰條好長嘅腸仔,呢條腸仔我建議大家要分幾次食,千祈唔好喺店入邊表演吞劍。🫡🫡突然想講吓個糖心蛋,拉麵嗰半隻出色過沾麵嗰半隻總括而言,都唔錯
我有一個食盡香港拉麵舖嘅夢想

突然想講吓個糖心蛋,拉麵嗰半隻出色過沾麵嗰半隻

總括而言,都唔錯

2024-03-17
2024-03-01 73 瀏覽
一個人的下午茶。想試這家拉麵很久,今天經過又有時間,就入去試下,掃code落單,點了個下午茶豚角拉麵餐(黑),跟了1罐可樂,加了$10/3隻餃子。坐位可直接見到廚師烹調,好似很用心。賣相不錯,只是份量真的有點少,先試拉麵,煮得有點硬,再試湯底,湯底還真不錯,我還飲了很多,溫泉蛋煮得剛好,非常好食,餃子一般,沒什麼特別。真心建議:可以直接點午餐,下午茶也不便宜,份量真的少,如果不喜歡硬身面,可試試備註一聲煮淋d(未試過唔知得唔得)
下午茶-豚角拉麵+餃子
溫泉蛋
2024-02-29
下午茶-豚角拉麵+餃子
溫泉蛋
2023-10-14 284 瀏覽
以前係北角匯見到呢間拉麵店,今日終於得閒黎試下,點知整體有少少失望…嗌左白湯叉燒拉麵同埋巨峰蘇打,食物質素尚可,麵同埋叉燒食落都唔錯,唯獨湯底真係有啲油,令人飲落去直程唔太舒服,仲有就係食物份量真係好少,店員上菜個陣就已經感覺到,真係食落去冇幾啖就食曬啲麵,想飲啲湯算數啲湯又咁油,真係好哭笑不得😂店員服務態度和上菜速度都唔錯,嘢食好快就齊最後埋單$121,講真呢個質素配呢個價錢,真係唔會再考慮幫襯😶

店員服務態度和上菜速度都唔錯,嘢食好快就齊

2023-10-13
2023-09-27 154 瀏覽
星期五反工的午餐,想食好d就去左北角匯🙂主食:白叉燒拉麵🍜$82湯底超濃,拉麵份量較小,食完都吾係好飽,價錢同份量吾成正比,仲要收加一,但因為係lunch set,所以佢送一罐可樂🤣📌應該吾會再幫襯,雖然拉麵質素吾差,但份量較小,性價比低,試過一次就好了🫢

星期五反工的午餐,想食好d就去左北角匯🙂

主食:白叉燒拉麵🍜$82

食物份量非常少,少到好似食下午茶咁,價錢同份量唔成正比,店員服務態度非常差,仲要收加一,拉麵湯底非常油,未食過咁油嘅拉麵,得兩塊叉燒仲要恍如肉片咁薄,豚角質感普通,唔會再幫襯!
2023-04-04 383 瀏覽
北角匯虎洞是一家位於北角渣華道的拉麵店,提供多種口味的拉麵和小食。這家店以其虎尾腸而聞名,在試過之後,我覺得這只是一種噱頭,並沒有令人驚艷的口感。然而,如果您只是想在附近找到一家不用排隊的拉麵店,那麼這是一個不錯的選擇。這次我試了他們的赤豚叉燒拉麵,整體來說口感還算合格。拉麵的湯頭是豬骨湯底,有著豐富的味道,但是個人認為湯頭略嫌油膩和太咸。叉燒肉的份量不足,肉質也很嫩,但是味道略顯平淡。拉麵的麵條是中細的,口感有些軟,但是沾上湯汁之後,味道還是不錯的。總的來說,北角匯虎洞是一家普通的拉麵店。如果您只是想在附近找一家不用排隊的拉麵店,那麼這是一個不錯的選擇。但是如果您想尋找真正令人驚艷的拉麵,那麼您可能需要到其他地方去尋找。

• 虎尾沾汁麵
2023-03-06 308 瀏覽
星期日去到北角匯一上電梯就見到這個店,而且不用等位,所以就入去試試。點了白虎和黑虎。兩碗麵的份量都比較少,湯底亦偏鹹。因為坐吧枱關係,見到店員拿着兩包大膠袋,裏面裝着白色的湯,剪開包裝,倒入湯煲內。收貴價拉麵價錢,可是連湯也不是在店裏煮,令人十分失望,感覺亦不好,覺得他們好像不在意食物質素。餐牌中有腸仔拉麵,也已經擔心會中伏。店面只有兩位店員,服務態度可以。其中一位態度比較友善,令一位較為不友善,因為坐吧枱不舒服的關係,吃完就立刻埋單走。其實北角匯還有很多其他選擇,下次還是選擇坐滿的那些店,寧願等位,以後也絕不會再去這店。

餐牌中有腸仔拉麵,也已經擔心會中伏。

2023-02-01 329 瀏覽
麵屋武藏虎洞係拉麵連鎖店都係無期望咁入去食叫左一個$138set限定同Aape合作有一碗叉燒拉麵配紅酒煮蛋、餃子、香橙梳打$138包所有野都抵食嘅食完覺得最好食係叉燒同飲品其他就有少少失望🥲湯底無咩味,佢寫用魚介、豚同唔知咩煮,再加櫻花蝦,但咩都有就咩味都唔出蛋除左變紅色外,食唔出紅酒煮過餃子唔香脆經過想快食碗拉麵可以嘅,不過唔需要專登食味道⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️Encore指數: 50%
麵屋武藏虎洞係拉麵連鎖店
都係無期望咁入去食
叫左一個$138set
限定同Aape合作

有一碗叉燒拉麵配紅酒煮蛋、餃子、香橙梳打
$138包所有野都抵食嘅

食完覺得最好食係叉燒同飲品
其他就有少少失望🥲
蛋除左變紅色外,食唔出紅酒煮過
餃子唔香脆
經過想快食碗拉麵可以嘅,不過唔需要專登食

味道⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️
Encore指數: 50%
2022-12-08 432 瀏覽
2022.11.26 今日有想睇既戲所以黎到北角匯二期追尾班車,然後咁啱戲院下層就有拉麵店,就決定試哩間。我點左份白虎低温叉燒拉麵,以及特飲青檸梅子梳打。🍹🍹餐牌介紹用大量豚骨,小魚乾,貝柱及蔬菜大火煮10小時以上,🍲🍲🍲湯底一入口有濃厚雞骨湯味,後勁有豚骨的清甜,因為係濃湯,小魚乾及貝柱既味唔太出。🍜🍜🍜麵係中太麵,睇落去麵身好黃,但食落冇鹼水味,而且還算煙韌,彈性唔錯。🍥🍥🍥拉麵既配菜有半只味玉,薄既低温煮叉燒一塊,有少少青蔥及竹筍。味玉有少少爛左,味道鹹香剛好,蛋黃有少少流沙;叉燒係薄叉,約手掌大細,雖然冇腥味但有啲鞋口,肉質睇落去好似就散開咁。拉麵份量少,睇落麵量大約100克左右,適合胃口細既人及女士,不過對我黎講真係太少,本來配菜唔多,只係湯底比多左。😗🍹🍹特飲青檸梅子梳打既青檸用力篤都唔夠青檸味,梅子肉既酸味有少少,但梳打本身糖水既量我覺得多左啲,如果青檸既酸味多返少少我還覺得唔錯。🤔🤔店內裝修以灰藍黑為主,燈光足夠,店內大約500尺,中間麵擋位,有少量吧檯及方枱, 枱櫈以木材為主,只有少量櫈係梳化櫈,坐既位置有啲逼。😟用餐過程都聽到店員之間有公事以外既閒談,我唔討厭店員
2022.11.26

今日有想睇既戲所以黎到北角匯二期追尾班車,
然後咁啱戲院下層就有拉麵店,就決定試哩間。

我點左份白虎低温叉燒拉麵,
以及特飲青檸梅子梳打。🍹🍹
餐牌介紹用大量豚骨,小魚乾,
貝柱及蔬菜大火煮10小時以上,

🍜🍜🍜麵係中太麵,睇落去麵身好黃,
但食落冇鹼水味,而且還算煙韌,彈性唔錯。

用餐過程都聽到店員之間有公事以外既閒談,我唔討厭店員間有閒談,我認為工作氣氛都好緊要。但起碼對客人既態度可以做好少少,拎食物放低係客人面前可以講聲“你好(阻阻你),你order既拉麵(或食物名)請慢用。”之類既服務用語,唔好放低野就走開,只有係埋單先敷衍講句多謝就算,啲點我覺得有啲失色。🤔🤔

價錢方面,我哩餐拉麵+特飲,連埋加一,
一共$121,我覺得還算可以。😶😶
2022-11-14 305 瀏覽
遺久的沾麵今日老公放假,等女女上完課外活動,一齊去食沾麵!我地叫左白虎豚肉片拉麵,低溫叉燒沾麵(黑蒜),餃子,白虎豚肉片拉麵,豚肉片唔算多,麵質淋左少少,不過湯底幾香,低溫叉燒沾麵(黑蒜),叉燒超軟,不過得個2塊好似少左d,(黑蒜)湯底好香,不過我個人覺得唔係好夠熱,餃子正正常常,好多肉汁,整體我覺得正常,沾麵好食!
遺久的沾麵
今日老公放假,等女女上完課外活動,一齊去食沾麵!
我地叫左白虎豚肉片拉麵,低溫叉燒沾麵(黑蒜),餃子,
白虎豚肉片拉麵,豚肉片唔算多,麵質淋左少少,不過湯底幾香,
餃子正正常常,好多肉汁,

整體我覺得正常,沾麵好食!
2022-11-12
  • 沾麵
2022-11-14 185 瀏覽
因趕時間,見這間拉麵店不用排隊便走入去吃,叫了虎尾拉麵,跟住上OpenRice見食評,都心知不妙,果然來到的時候,拉麵份量極少,而且湯底非常油膩, 加一賣單要$94 ,實在不值這個價錢,永無下次!
2022-10-09 315 瀏覽
前幾日見到個門面幾好,諗住試下。下午茶時間唔太多人,坐位都算舒服。最後叫左個黑蒜拉麵,上枱碗麵同湯都好熱,一食點知完全冇黑蒜味,個湯又「希」,d麵又硬,塊叉燒都十分普通,咁樣就收左我$82😭 自問食過好多拉麵,呢間真係好失望,同埋如果好肚餓既話,應該唔夠食,因為麵同配料都比較小。服務員大部分態度都良好,但最後見到有一個服務員比其他客人不太友善,有d不耐煩。其實收呢個價錢,係咪要改善下食物質素同服員態度呢?

其實收呢個價錢,係咪要改善下食物質素同服員態度呢?
2022-10-08
2022-08-22 451 瀏覽
之前係旺角分店食過明明好好食,經開北角見到有仲超興奮帶埋屋企人嚟食,依家限定係虎尾(腸仔)拉麵,上到台好香湯比較小,但都肚餓就起筷前飲啖湯先,哇~個湯油到嘔出嚟,搞埋個底再試下都食唔到,真係忍唔住拎個冰水洗下d 麵先食到最皇牌嘅肉都唔夠旺角個邊好食,好彩都做到層層分明嘅視覺效果d 位窄到問拎個籃放袋都唔可以,係商場開其實都預左係有小小嘢買完過黎食嘢,結果係攬住d 嘢咁食左碗超難食嘅拉麵,真係唔明點解分別咁大

最皇牌嘅肉都唔夠旺角個邊好食,好彩都做到層層分明嘅視覺效果

2022-08-10 337 瀏覽
行完街諗唔到食咩之際是但入咗依間拉麵店 無抱任何期望可能因為咁就有驚喜啦ᕕ( ᐛ )ᕗ虎尾沾汁麵(黑虎)$85虎尾沾汁麵有白虎,赤虎,黑虎湯底選擇而我今次揀咗黑虎 以豬骨湯底熬製 配入黑蒜油 湯底濃郁惹味沾汁麵是用粗身麵 掛湯力很強配料方面 最吸引莫過於8吋長嘅虎尾腸豬肉肥瘦均勻 入口即溶 不會太油膩虎尾拉麵$85以幼身麵為主 相比之下 湯底無咁濃但味道都好夠 如果唔想要太濃嘅湯底依個都不坊係個好選擇武藏煎餃子$38看似很普通 但其實都很不錯外皮厚薄適中 豬肉餡料 底部煎得香脆配上餃子汁 惹味又開胃九條蔥豚肉串$42依個真係驚喜除左啲豚肉好淋之外 醬汁調教啱啱好甜甜地幾好味蜜桃培茶$28多數飲蜜桃茶都會好甜但依杯剛好蜜桃味同茶味都好平均入口後仍可以帶出淡淡嘅培茶味 幾出色總金額:$305.80
行完街諗唔到食咩之際
是但入咗依間拉麵店 無抱任何期望
可能因為咁就有驚喜啦ᕕ( ᐛ )ᕗ

虎尾沾汁麵(黑虎)$85
虎尾沾汁麵有白虎,赤虎,黑虎湯底選擇
而我今次揀咗黑虎
以豬骨湯底熬製 配入黑蒜油 湯底濃郁惹味