9月1日揾食肥華為求食到,口感,爽彈,有膏,厚身嘅鵝腸,特登同靚媽,由九龍灣乘車到土瓜灣,呢間麵店,食佢個碗鎮店名物,䓤鵝腸麵,果然名物即是名物,呢碗鵝腸麵嘅,主角鵝腸,確喺此坊間,有此款食物供應,之食物店強,而靚媽,所柯打個碗,南乳豬手麵,亦係美食之選,豬手南乳味,不濃不淡,調教得恰都好處,肉質又炆得,夠淋,夠滑,呢兩款麵主角,真係冇令捧場者失望,加上兩碗麵嘅,湯底及糼麵底,質素亦隹,所以肥華和靚媽,今日以$8O元,就食到呢兩款麵食,絕對係!👍👍👍👍👍👍💯
👍👍👍👍👍👍💯
2023-06-12 1394 瀏覽
港式米線、粉麵是香港著名的街頭小吃之一,以其簡單、美味和方便而受到許多人的喜愛。以下是我對港式米線、粉麵的評論:首先,港式米線、粉麵的種類非常豐富,包括牛肉、雞肉、豬肉、魚蛋、魚皮、魚滑、魷魚、豬皮、豬骨等等。每種類型的米線、粉麵都有其獨特的風味和口感。另外,米線、粉麵的口感也非常豐富,有腍滑的米線、彈牙的粉麵、爽口的魚蛋和魚皮等等。無論你喜歡哪種口味和口感,都能在港式米線、粉麵中找到適合自己的口味。其次,港式米線、粉麵的製作過程非常簡單,通常只需要將食材和調味料一起煮熟,再加上米線或粉麵即可。這種簡單的製作方式使得港式米線、粉麵成為了一種非常方便的食物,可以快速地準備和食用。另外,港式米線、粉麵的味道也非常美味,調味料通常使用醬油、魚露、蔥、蒜、辣椒等等,這些調味料能夠為食物帶來豐富的風味和口感,讓人在品嘗時感到愉悅和滿足。總體而言,港式米線、粉麵是一種非常美味、豐富和方便的食品。它們有著豐富的口感和多樣的風味,而且製作過程也非常簡單。如果你想要品嘗一種道地的香港小吃,那麼港式米線、粉麵絕對是一個不錯的選擇。

2023-04-02 1489 瀏覽
覓食土瓜環,從未試過呢間!因為見到門口其貌不揚,照入去試試睇下有冇驚喜,一碗麵都冇點過,點咗豉汁魚腩、豬手汁芥蘭 ! 正😄芥蘭夠爽身,唔會好似其它麵店淥定擺喺到或者淥到過哂攏 ! 明嘅⋯⋯蒸魚腩好難蒸得差,但我係試過好幾間係幾差⋯!呢間魚係幾新鮮,味道都好好,第二日再幫襯食埋果皮泥鯭⋯⋯⋯都正👍🏼
豉汁魚腩
豉汁泥鯭
豉汁魚腩
豉汁泥鯭
  • 蒸品必選
有20mins 得閒食個tea , 門口見到個豬手麵幾靚,就撞左入黎試下~ 完全超出我預期, 個竹昇麵好爽口, 豬手夠味, 湯底都好有南乳味! 後尾加少少辣油試下, 又多左d 層次! 推介! 希望竹昇麵唔會失傳啦!

希望竹昇麵唔會失傳啦!
  • 南乳豬手麵
2022-09-27 1533 瀏覽
亞仔在附近打波,我地2公婆就系附近睇吓有咩食,這間麵麵棧除了有麵,仲有生滾粥,麵身彈牙,平時麵檔好少有的 豬雜麵 鵝腸麵豬心麵等等都有得食,今次我食鹅腸麵,麵身彈牙,鹅腸爽口我老公就叫牛腩麵,牛腩就麻麻地炸錦鹵雲吞正常
今次我食鹅腸麵,麵身彈牙,鹅腸爽口
我老公就叫牛腩麵,牛腩就麻麻地
炸錦鹵雲吞正常
2022-06-25 1891 瀏覽
今日喺土瓜灣返工,lunch搵啲好嘢食,畀我發現咗一間隱世麵檔,當然要post下啦。麵麵棧原來係一間老字號嘅點,裝修唔算突出,但勝在夠懷舊。佢個menu好多選擇,最後我點咗個炸醬麵,諗住都係普通嘅炸醬麵點知超級好食非常正宗,個麵好彈牙,啲炸醬味道好濃沃好突出,用埋啲麵食簡直係一,加埋個好甜嘅湯,真係不得了。環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️💗抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗一向對啲民間食物有好感,所以有三個爆心心,真係好好味一定會返轉頭食💯💯。

麵麵棧原來係一間老字號嘅點,裝修唔算突出,但勝在夠懷舊。

佢個menu好多選擇,最後我點咗個炸醬麵,

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️💗
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗
  • 炸醬麵
2022-02-28 1603 瀏覽
之前看本網,見到高山劇場那邊有兩間七囍小廚,亦都路過看過一次,不過那邊沒有什麼如餘慶,於是有次,路過欣榮花園附近,才發現原來這間麵麵棧,除了普通茶餐廳粉麵飯,還有白灼豬什、鵝腸等等。可能由於這種食品屬於即製,製作需時。大大碗鵝腸拼豬什米線,上邊有塊大塊的青蔥,切成絲,如果那些蔥絲更加幼身,而且彎道更強的話,買相就更加好。鵝腸份量都不太少,起碼有五六件,中間沒有什麼脂肪或是骯髒物,無論點辣椒油,定還是辣椒豉油,味道都香濃。豬什就只有一件豬肚、兩件豬膶以及豬粉腸;豬粉腸我向來沒有什麼感覺,只覺得是一條粉團;豬潤大片,不過吸了些湯的味道,感覺不夠清純,但還是夠大夠面還,當然和深水埗那間厚切豬膶就差一點而已。雖然配中式麵條可能會比較配合,但還是喜歡吃米線多一點,米線份量偏小,還算是有點兒彈牙,是新鮮即製麵條的手工,整個麵配合起上嚟都相當不錯, $42沒有包飲品,也不算特別昂貴。

可能由於這種食品屬於即製,製作需時。

大大碗

土瓜灣麵麵棧

雖然配中式麵條可能會比較配合,但還是喜歡吃

2021-10-10 1224 瀏覽
土瓜灣麵店主打手打麵條,牛腩看起來很好吃,所以點了一碗牛腩麵。麵的份量不多,男生應該不夠吃。但是麵條很有口感,爽身有咬口,正宗手打麵的味道。至於牛腩,份量意外地挺多。牛腩脂肪很少,牛肉煮得軟腍又不失口感,不錯。很local 的麵店,食物不錯,沒有味精,經過附近的話會再來。
土瓜灣麵店

主打手打麵條,牛腩看起來很好吃,所以點了一碗牛腩麵。

2021-08-08 1102 瀏覽
襯住而家去土瓜灣咁方便,老舖價錢又未大轉變,我哋今日嘅晚飯就決定嚟試下位於土瓜灣嘅「麵麵棧」啦😘。第一款先叫咗最多人食嘅「南乳豬手撈麵」😋。首先要提嘅係招牌豬手🐖炆到又冧又入味,冧嘅程度近乎用筷子就可以骨肉分離🤗,而南乳汁味道亦非常特出,微咸微甜,同時帶有少許酒香, 配埋軟硬度適中爽口嘅竹昇銀絲幼麵伴南乳汁一齊食簡直一絕😝。第二款係「沙嗲牛肚湯麵」😌。牛肚煮得爽口,麵身軟硬度亦適中,值得一提嘅係佢哋大地魚湯頭鮮味充足,作為牛肚麵算合格👍,但失敗在於我哋叫咗湯麵,沙嗲味俾湯底沖走曬,食唔出沙嗲味之餘令到湯底變得太咸🤣

南乳豬手撈麵

沙嗲牛肚湯麵

2021-08-06
南乳豬手撈麵
沙嗲牛肚湯麵
2021-07-21 957 瀏覽
土瓜灣算是多餐廳的一條街,有不同種類既選擇,呢間舖門口不是特別吸引,以為只是普通麵店。店舖內貼滿飲食推介、報道,即刻叫返碟豬心!第一次食,好少係麵店叫豬心。 呢度既食物好新鮮,質素高,沙爹牛肚麵湯底濃濃,牛肚夠爽 店員應該睇得出我係第一次光臨,因大部分都係熟客 街坊,所以店員都特別推介不同菜式,服務態度好好!聽聞呢度出名既係豬手麵,但係實在太多野想試😂所以下次會再試下豬手!呢度都有午餐set 抵食之選!
呢度既食物好新鮮,質素高,沙爹牛肚麵湯底濃濃,牛肚夠爽
呢度都有午餐set 抵食之選!
豬膶  豬心
沙爹牛肚麵
沙爹牛肚麵
2021-02-21 1244 瀏覽
白天吃了不少东西,饱饱滞滞,本来打算晚上不吃东西,让胃肠休息一下。路过这家面店时看到它其貌不扬,也没有吃东西的衝动。很快被这宣传海报吸引着,除了价钱实惠,还有注明是手打竹昇面。马上改变不吃东西的念头,进店尝一下。餐牌不复杂,都是一般粥粉面店的食品,价钱大众化。最初以为这个价钱只有三至四粒云吞,吃着原来有五粒。云吞内起码有二至三隻虾,再加上猪肉,能吃出鲜味。 至于一心想吃的面,没有枧水味,而且爽口弹牙,吃时加少许浙醋,会更好味。一个性价比高的消费,下次再去。

路过这家面店时看到它其貌不扬,也没有吃东西的衝动。

餐牌不复杂,都是一般粥粉面店的食品,价钱大众化。

云吞面

一个性价比高的消费,下次再去。
2021-02-21
云吞面
2020-12-25 869 瀏覽
我幫襯了這間店舖已經有十多年,這裡的竹昇麵做得非常之好,入口彈牙,另外他們的豬手也炆得非常之入味,嫩滑有口感,絕對是他們招牌菜式。另外,我也極喜歡這𥚃的牛腩飯,牛腩炆得香濃入味,也是我每次到這裏的另一個必選的菜式。還有我也很喜歡他們的麵食,特別是黑柏葉鵝腸麵,這是我太太至愛的選擇,還有其餘的雲吞及水餃等等,都做得非常出色,所以我一直支持他們十多年了,老闆兩夫婦做事非常勤快,充滿街坊的人情味,絕對值得一讚!聞說這間店舖和深水埗那間名店劉森記有親戚關係,我當然也嘗試過深水埗劉森記的麵食,發現這間店舖一點也不遜色,希望他們繼續努力,繼續保持著上佳水準!

2020-11-27 1079 瀏覽
趁清明節放假,我跟好姊妹入住土瓜灣8度海逸酒店兩日一夜 Staycation! 我們這兩天走到土瓜灣一帶尋找美食,當是兩天香港美食之旅吧!食了兩次下午茶後,我們的晚餐簡簡單單就可以了!土瓜灣馬頭角道的竹昇麵店 <麵麵棧> 食竹昇麵! 保留傳統口味的手打竹昇麵!店內貼上師傅的做麵功架相片,既有氣勢又具代表性!由於,COVID-19 新型冠狀病毒肺炎疫情之下,為保持社交距離及限聚令限制食客人數,就算店內堂食,有部份餐桌也不可以用!供應:撈麵/飯、湯麵、小食、特色推介、飲品...等!蜆芥炸鯪魚球 併 炸錦鹵雲吞 $38即叫即炸熱辣辣!蜆芥炸鯪魚球都幾彈牙,蘸上重口味又鹹鮮的蜆芥醬,別有一番風味!雪白墨丸麵 $32白雪雪的墨丸,爽口度一般,湯底香濃,用上手打竹昇麵,麵質的確好彈牙,令我滿意!郊外油菜 $16我總覺得住酒店,會缺乏水果蔬菜,出街食是最好的選擇!蠔油提升不少口味!
 我們這兩天走到土瓜灣一帶尋找美食,當是兩天香港美食之旅吧!

食了兩次下午茶後,我們的晚餐簡簡單單就可以了!

土瓜灣馬頭角道的竹昇麵店 <麵麵棧> 食竹昇麵!
 保留傳統口味的手打竹昇麵!
店內貼上師傅的做麵功架相片,既有氣勢又具代表性!

供應:撈麵/飯、湯麵、小食、特色推介、飲品...等!

蜆芥炸鯪魚球 併 炸錦鹵雲吞 $38
即叫即炸熱辣辣!

蜆芥炸鯪魚球 併 炸錦鹵雲吞
雪白墨丸麵 $32
雪白墨丸麵
郊外油菜 $16
我總覺得住酒店,會缺乏水果蔬菜,出街食是最好的選擇!

蠔油提升不少口味!
郊外油菜
2020-04-04
蜆芥炸鯪魚球 併 炸錦鹵雲吞
雪白墨丸麵
2020-04-30 909 瀏覽
今日去麵麵棧試左佢嘅牛筋腩水餃撈麵,幾好食但無咩特別,水餃正常牛筋夠林,但牛腩就un左啲,並不如啲街坊講到咁正。另外呀姐推介我食碟腐乳通菜,咁咪試下囉,$16細細碟,不過都好味嘅,配腐乳嘅通菜都吾會吾好食啦!😆環境睇落都正正常常,不過都好多蚊下,我好快趣食完碟麵,但都被蚊針左兩達,衛生情況有待改善。

2020-04-30
  • 牛筋
2019-07-19 1029 瀏覽
幾時都話隱世高手在民間,唔理食材貴或貧(或者係定價高與低),只要能夠捉得住食客得胃就係好西啦😋😋😋麵麵棧就係貨真價實的高手之一,呢度既麵仲可以保留返傳統口味,手打麵。對於步伐急速既社會,「手造//手打」已經係少之又少。除左時間,仲有最重要既係heart... 好品質既野幾時都係唔會out ge 不二法門,所以吸引左唔少食家//雜誌前來採訪。唔好以為有名氣就會吊高黎賣,呢度湯麵🍜大概廿幾至三十幾蚊已經有交易。我就最愛食:柱候牛腩麵$32: 每次都有牛腩又有牛根,湯底真材實料,又有香香既果皮味,火喉十足。最後,重點既麵底。份量雖然少左d, 但麵質彈牙又爽滑,正👍🏻👍🏻