2023-04-01 174 瀏覽
上次食咗原味重慶小面知道佢嘅勁度,所以今次叫咗加麻加辣。成碗麵即刻精神咗三四倍,因為面嘅份量好多,所以一邊食一邊撈底嘅香料,啲原汁原味開始出晒嚟,麻辣感覺開始上頭好過癮好刺激好啱食👍🏽,尾段重標汗添! (下次要走榨菜實在好咸!少麵加花生多青應該更加好食,不過可能被人黑面哈)終於叫咗嗰個鹹魚春卷嘅小食,鹹鹹香香個感覺都幾唔錯,只不過係個炸皮好厚,如果薄身啲多少少肉碎就更好食,伴碟嘅喼汁我冇點,好似唔啱味。我家姐食嗰個係蕃茄蛋湯麵,佢話湯底酸酸甜甜開胃幾好味。一定有下次👍🏽麵麵俱到 — 在灣仔譚臣道諗起都流緊口水😋
一定有下次👍🏽麵麵俱到 — 在灣仔譚臣道
諗起都流緊口水😋
2023-03-31
  • 鹹魚春卷
  • 重慶小面加麻加辣
2023-02-08 366 瀏覽
📍麵麵俱到 𝑴𝒊𝒂𝒏 𝑴𝒊𝒂𝒏 𝑱𝒖 𝑫𝒂𝒐🧭 灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下C號舖💰人均消費: HKD82行到譚臣道先發現有仲有咁多餐廳! 結果揀咗 #麵麵俱 到試下! 餐廳細細但都叫坐的舒服!餐牌選擇叫多! ⭐️ 紅燒牛筋腩麵 $65𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒆𝒏𝒅𝒐𝒏 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔唔好睇佢細細碗,入面都好足料! 個湯夠晒濃,味道好唔錯! 個牛腩同牛筋都好淋夠入味! 個麵都幾有咬口! 唔好睇佢好多生菜同芽菜,麵同牛筋腩真係夠晒你食!⭐️ 手拍青瓜 +$9𝑺𝒎𝒂𝒄𝒌𝒆𝒅 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓個麵跟餐+$9有手拍青瓜,估唔到有咁多!😳青瓜好爽,酸酸辣辣咁好開胃!⭐️ 韮菜盒子 $32𝑪𝒉𝒊𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑳𝒆𝒆𝒌 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈韮菜盒子我以為係炸,原來係煎!正當失望之際又估唔到幾好味! 佢個皮都煙韌有咬口,個餡雖然唔多,個味道咸咸地又幾惹味!唔錯!⭐️麻辣鴨血 $38𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑩𝒍𝒐𝒐𝒅麻辣鴨血$38份量算唔錯,鴨血爽口,本身鴨血味唔太香,但麻辣味幾好!作為間中菜小食店 食物質素我覺得唔錯! 但佢都算種點味,唔係人人咁啱!係店員落單出餐亂晒龍,但好彩佢地好有禮貌! #MFJ灣仔

📍麵麵俱到 𝑴𝒊𝒂𝒏 𝑴𝒊𝒂𝒏 𝑱𝒖 𝑫𝒂𝒐
🧭 灣仔譚臣道8號威利商業大廈地下C號舖

💰人均消費: HKD82

⭐️ 紅燒牛筋腩麵 $65

⭐️ 手拍青瓜 +$9
𝑺𝒎𝒂𝒄𝒌𝒆𝒅 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓
個麵跟餐+$9有手拍青瓜,估唔到有咁多!😳
青瓜好爽,酸酸辣辣咁好開胃!

⭐️ 韮菜盒子 $32
𝑪𝒉𝒊𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑳𝒆𝒆𝒌 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈

⭐️麻辣鴨血 $38
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑩𝒍𝒐𝒐𝒅
麻辣鴨血

#MFJ灣仔 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #noodles #chinesenoodles
#相機食先 #灣仔美食 #中菜
2023-01-11
麻辣鴨血
2022-06-16 977 瀏覽
繼續灣仔搵食🤭同大家黎試新野~依間有時行過都想試架啦~就今日同大家分享下啦😜山東魯肉飯大大舊魯肉~唔係肉碎一般~雖然瘦瘦地但肉質鬆軟唔算好痴牙~夠哂入味~醬汁撈飯一流但有點油膩~食落都有點口渴麻辣皮蛋好味既~不過幾重口味~唔算好辣又係可以撈飯食😋陳醋雲耳陳醋汁唔算好酸~味道係小編鐘意~太酸反而未必接受~食落幾開胃👍—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:味道唔錯~不過係咪味精多左呢~食完幾口渴🤭

山東魯肉飯

—————————————————

📍總結:
味道唔錯~不過係咪味精多左呢~食完幾口渴🤭
2022-05-03 584 瀏覽
中午去食1. 紅燒牛筋腩麵- 牛筋腩係夠軟,但都很碎切到很小一塊- 湯底同大家應該都知既權記無分別,但人地賣2x蚊佢賣60-702. 豬扒擔擔麵- 塊豬扒乾到!  令人嫌棄程度3. 鈸魚水餃 - 個人覺得很普通
中午去食
1. 紅燒牛筋腩麵
- 牛筋腩係夠軟,但都很碎切到很小一塊

2. 豬扒擔擔麵
- 塊豬扒乾到!  令人嫌棄程度

3. 鈸魚水餃
- 個人覺得很普通
2022-04-28
2022-04-28 487 瀏覽
因為天氣好熱,而且又知道灣仔不嬲都出名多隱世小店,諗住求鬼期搵個飯食咗佢就算跟住見到餐單入面最出名嘅叫做山東滷肉飯,咪試下點知出到嚟俾咗一碗東坡肉咁嘅嘢我,都知道伏咗跟住咬落去每一舊肉都鞋颯颯好似浸咗成個星期咁,仲要有浸好奇怪嘅苦味最後嗰幾啖食到想嘔出嚟🫠真心唔會再俾任何機會佢伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏

跟住見到餐單入面最出名嘅叫做山東滷肉飯,咪試下

點知出到嚟俾咗一碗東坡肉咁嘅嘢我,都知道伏咗

最後嗰幾啖食到想嘔出嚟🫠

真心唔會再俾任何機會佢

山東魯肉飯
2022-04-28
午餐
午飯時間去, 諗緊食咩好. 灣仔食晏一向好多人, 最後揀咗喺公司附近嘅譚臣道, 有幾間食肆.  呢間未試過, 又見到竟然冇人等位, 便拿拿臨入去坐低.  餐牌有幾項飯類, 但主要係食面類和四川辣嘢.  不過咁嘅食物選項好似有啲奇怪, 不能用單一類別去歸類間餐廳. 最終因為幾肚餓,想食飯, 所以揀咗個豬扒菜飯 + 熱奶茶.  豬扒菜飯收我$65, 奶茶要加$6.  但塊一塊豬扒切咗得返4小塊, 仲要好幾嚿係肥膏嚟嘅.  成餐lunch就係用啲菜飯填飽自己.  很想和侍應理論因為覺得太離譜, 但忍住在此才寫食評.  唔怪得之喺灣仔但1:15pm 去到仲有好多吉位。希望唔好再有人好似我咁俾佢呃.
2022-01-06
试了小笼包,麻辣烫(土豆,泡豆腐,白萝卜),烧烤(牛肉串,羊肉串),味道和在内地吃到的很像很像,好吃,味道很地道。只是卖法和国内有些不一样,但装盘很漂亮。店内小姐姐还配送免费的柠檬水,水质也很好,吃得很辣的时候真的很解渴解腻。但抱歉没有拍照。但烧烤能送上一张给大家。看到有人点大件的,比如牛肉面,一大碗,看着也不错。环境也很整洁干净,明亮敞亮。能够遇到很惊喜,疫情在香港关了两年,花几百块路费回去都愿意只为吃一顿家乡菜。所以很值。店内小姐姐也很亲切。

但抱歉没有拍照。但烧烤能送上一张给大家。

看到有人点大件的,比如牛肉面,一大碗,看着也不错。

环境也很整洁干净,明亮敞亮。

店内小姐姐也很亲切。
  • 烧烤
  • 麻辣烫
2021-11-14 434 瀏覽
用餐環境十分舒適,服務人員非常親切,這是我第二次光臨,第一次吃牛腩飯,十分入味,非常推薦!不夠第二次去選擇了雞肉當主食,我覺得雞肉有點柴,不夠嫩,有點可惜;下次想要試看看麵食類的食物,不過我相信品質會是相當可靠!蔬菜、小食的部分我認為價格有些偏高,一盤菜心要28,建議可以有套餐的方式,這樣飲食才能均衡,也比較能夠有比較親民的價格,這是我以上的看法,推薦大家有機會一定要來嘗試一下這家店!我個人非常推薦!
2021-11-13
2021-11-03 406 瀏覽
經過灣仔被燒烤吸引!想不到在灣仔也能吃到這麼地道的燒烤。服務員熱情主動,推薦的幾款小吃都很好吃。眼寬口窄,咩都想試下。燒烤,小麵及小龍蝦都很不錯,大家可以試下。

2021-10-21 500 瀏覽
在灣仔上班,利用午休時間看中醫,出來就看到這家小館,被乾淨整潔的店面吸引,坐進來一試。菜單比較簡單,主要是麵類和飯類,可以配一些小食。點了山東滷肉麵(看放在菜單第一位,應該是主打吧哈哈),滷肉真心不錯,沒想到60塊錢不到的面裡面有三大塊實實在在的滷肉,而且肥瘦得當,軟爛細膩,可以稱得上貨真價實。開放式廚房,可以直接看到加工過程,放心乾淨。而且老闆娘人也很好,服務周到細緻,在我猶豫小菜和飲料的間隙先來看了一眼我勾選了哪個面,先幫我下單,等我飲料選好面也煮好了
  • 山東滷肉麵
2021-10-17 549 瀏覽
山東魯肉麵湯底夠色,但味道相當普通,伴有酸菜而且唔油膩,山東魯肉係厚切五層肉,視覺上彷似扣肉,煮得啱啱好,表皮同脂肪入口即溶,瘦肉部分唔會太鞋而且夠入味,麵係最出色部分,唔帶鹼水味而且好夠煙韌,口感甚佳。炸豬扒擔擔麵,分開上炸豬扒唔會浸淋,炸豬扒明顯食到鬆肉粉味而且偏鹹,但炸得夠脆口而且保留到肉質纖維,麵底就同山東魯肉麵一樣,擔擔湯底帶花生味但唔濃厚,而且偏辣無肉碎舖頭唔大但係乾淨整齊,有檸檬暖水供應,非常貼心,檯面有辣椒油,夠辣而且有中式香料味,混合湯底會更好食

2021-10-17
午餐