2022-08-19 278 瀏覽
🥢 今日去觀塘,突然諗起一間日本嘅過江龍一直都想嘗試,所有菜單菜品都可以外賣,order完等10分鍾左右就可以拿到啦,好彩平日唔使排咁耐隊,好快就有得入去,呢間餐廳嘅招牌就係玉子燒,蛋香燒好似唔錯,因為等緊嘅期間已經聞到佢哋嘅味道😈 ✨ 原味玉子燒睇到呢間餐廳梗係要試一試佢哋嘅招牌玉子燒,原味係最考水準嘅,所以就揀咗原味,份量超出預期,有六塊玉子,而且每舊都非常厚實,蛋香豐富。 一咬落去蛋汁同油花即刻爆曬出嚟。 舖頭採用日本雞蛋,玉子燒嘅雞蛋香味更加濃郁,口感豐富而層次分明,實在太正啦。 ✨ 宗田鰹節照燒鯖魚烏冬照燒鯖魚味道鮮甜,肉質細嫩,入口即化。 食起嚟唔會覺得太油膩。 鰹魚湯底真係成個烏冬嘅精華,濃郁又唔會太咸,我最後飲晒成碗湯,簡直飲上癮🐟😈

✨ 原味玉子燒

✨ 宗田鰹節照燒鯖魚烏冬
2022-07-23 302 瀏覽
用外賣平台叫左呢間嘅外賣,咖喱炸雞便當,味道係OK嘅 但得三小條炸雞咖喱汁一小兜,基本係咖喱汁撈飯 一個咁嘅便當要90蚊 嫐到要上黎OpenRice寫評論!
咖喱汁一小兜,基本係咖喱汁撈飯
一個咁嘅便當要90蚊 嫐到要上黎OpenRice寫評論!
日式咖喱炸雞便當
2022-07-23
2022-07-07 260 瀏覽
約左朋友兼舊同事整公仔workshop開始之前睇下附近有咩好食又無咁多人結果大家都同意食玉子燒以為supermarket入面嘅檔質素應該比較普通點知有意外驚喜wo首先佢選擇好多玉子燒、飯、烏冬等等都有啲玉子燒夠厚 好滑身而且帶甜味好討好而咖喱飯都唔錯wo啲牛肉入曬味又唔孩口洋蔥好甜好多而個炸雞切成條狀炸得幾好味wo啲飯都粒粒分明又有隻素增加口感的確唔錯!麵豉湯咸度剛剛好唔會太咸啲昆布又多成餐飯都食得幾開心!
約左朋友兼舊同事整公仔workshop
開始之前睇下附近有咩好食又無咁多人
結果大家都同意食玉子燒

以為supermarket入面嘅檔質素應該比較普通
點知有意外驚喜wo

首先佢選擇好多
玉子燒、飯、烏冬等等都有

玉子燒夠厚 好滑身

的確唔錯!

麵豉湯咸度剛剛好
唔會太咸
啲昆布又多

成餐飯都食得幾開心!
2022-04-26 381 瀏覽
玉子燒牛肉壽喜燒飯($91)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧套飯用普通膠飯盒包裝,玉子燒跟牛肉壽喜燒同放一格,飯另放一格。玉子燒2塊外觀實身整齊,色澤新鮮亮黃。牛肉壽喜燒洋蔥多牛肉少,牛肉只有三、四小塊。味道方面,玉子燒蛋味足,入口軟滑嫩口,十分不錯。牛肉壽喜燒則味道過濃,非常鹹膩,需要大量伴飯才能入口,失望之作。炸南瓜薯餅(套餐追加$8)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧薯餅以透明膠盒盛放,外表金黃香脆,乾身不會過油。味道方面,外脆內軟,內裡南瓜蓉南瓜味足,能吃出南瓜獨有的甜味,十分不錯。外送速遞時間:🐧🐧在假日晚上6點幾下單,約需時55分鐘送達,比預計時間慢了10分鐘。🐧❤️結語:玉子燒、南瓜薯餅可以一試。
玉子燒牛肉壽喜燒飯($91)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

玉子燒2塊外觀實身整齊,色澤新鮮亮黃。

牛肉壽喜燒洋蔥多牛肉少,牛肉只有三、四小塊。

味道方面,玉子燒蛋味足,入口軟滑嫩口,十分不錯。

炸南瓜薯餅(套餐追加$8)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

薯餅以透明膠盒盛放,外表金黃香脆,乾身不會過油。

外送速遞時間:🐧🐧

🐧❤️結語:玉子燒、南瓜薯餅可以一試。
2022-04-25
55 分鐘 (外賣送餐)
2021-09-14 847 瀏覽
係OpenRice搵吓觀塘有咩平平哋晚餐食見到呢間晚餐60 左右 有飯有湯所以試吓叫咗玉子燒 咖喱牛肉壽喜燒飯$68 有埋麵豉湯和沙律呢間係出名食玉子燒 呢個餐入邊會有一件蛋並沒有很嫩滑的感覺 但都有蛋香味的咖喱都係最普通果隻帶甜嘅日本咖喱 普普通通 並唔特別出色牛肉 - 正常唔會老 同洋蔥一齊煮 呢個係整體感覺食落去都係普普通通當然都唔係話好難食不過食左一次 沒有什麼驚喜 未至於想食多一次但平平地 就算ok la 60幾蚊 有飯有湯有沙律
係OpenRice搵吓觀塘有咩平平哋晚餐食

但平平地 就算ok la
60幾蚊 有飯有湯有沙律
外賣自取
2021-06-02 854 瀏覽
今日去開APM做嘢🙃🌚有小小口痕就簡左呢間黎食🤣原本係想嗌埋佢個卷蛋蛋糕不過真係驚食唔晒🙋🏻‍♀️最後簡左櫻花蝦玉子🌸雞蛋味濃郁食到入面係加左高湯不過櫻花蝦有啲鹹我諗叫返原味可能會好食啲🤣
今日去開APM做嘢🙃🌚

雞蛋味濃郁食到入面係加左高湯
不過櫻花蝦有啲鹹
我諗叫返原味可能會好食啲🤣

2021-03-23 854 瀏覽
麥玉子坐落喺一田既美食廣場入面 鋪頭出面有幾張枱櫈專係比人可以坐低堂食 唔同其他鋪頭要坐吧枱😂算係方便小小明太子玉子燒$59所有玉子燒都係即叫即做好新鮮 明太子超級多一啲都唔孤寒 食落蛋湯汁豐富 非常開胃 但價錢$59其實都唔算平 久唔久食下都可以如果想食玉子燒又想抵食d既話可 可以選擇定食 價錢上真係好抵 $69玉子燒吉列豬扒定食同玉子燒野菜牛肉定食都試過吉列豬扒比較乾身同硬 唔算好好食 野菜牛肉就唔會太乾 炒菜有d汁叫做好送飯

明太子玉子燒$59

玉子燒吉列豬扒定食同玉子燒野菜牛肉定食都試過
吉列豬扒比較乾身同硬 唔算好好食
野菜牛肉就唔會太乾 炒菜有d汁叫做好送飯

2020-12-29 845 瀏覽
第一次忍唔住寫評語,呢間野份量與相片的比較簡直差到難以置信。$70幾的便當,塊豬排得半塊兼咁薄,又乾哂。這是近來叫外賣以來最差的一間。2人份量埋單$2xx。尋日食另一間的日式烏冬 唔駛$2xx,以經飽到嘔。永不再食。
2020-12-29
外賣送餐
2020-10-10 933 瀏覽
玉子燒不嬲都係我最愛,如果係鍾意食玉子料理既你,就一定要黎依間係apm一田百貨入面既玉子專門店喇!依度都幾多款日式料理,我地點左個玉子燒雜錦炸物定食同櫻花牛肉炒面。定食都幾豐富,有成三款炸物,有炸雞,炸豬排同炸蝦!主角就梗係玉子燒啦!玉子燒好滑,甜甜地,有三大件食哂真係好滿足☺️櫻花蝦牛肉炒面俾想像中好食,入面有大量櫻花蝦,每咪都有櫻花蝦晚香味😋😋😋旁邊有雪櫃可以加買飲品,我地揀左好有日本特式既蘋果汁同柚子汽水😁😁😁黎開依度,簡簡單單食個日式料理都真係幾啊錯!

定食都幾豐富,有成三款炸物,有炸雞,炸豬排同炸蝦!

黎開依度,簡簡單單食個日式料理都真係幾啊錯!
Mugitamago Beef Sukiyaki✨Couple Set🥢✨..黎到觀塘 APM,一定唔少得行一田🛒🛍🛍。入面林林總總既貨品,真係好岩我呢個思奶仔👻,悄悄告訴你。。我真係幾鐘意行超市架😝 哈哈。行到攰,呢度都有唔少熟食檔可以選擇,見到一間🥚麥玉子🥚,專吃蛋既餐廳,就趁離開前醫一醫肚吧。.ll $158Mugitamago Beef Sukiyaki Couple Set簡簡單單吃個2人套餐🍽,已經有:吉列豬扒🐽、炸雞🐥、玉子燒🍳、燒野菜牛肉🐮、麵豉湯🍲、白飯🍚🥢。.一個餐就已經有齊:雞牛豬蛋✨,超級豐富。原味玉子燒嫩滑,其他亦好下飯,簡單吃個便飯,超市內都可以來得悠閒。..ll $16最後想喝喝花茶,無糖花茶 更顯清爽。來到觀塘APM,想來個輕食❓不妨來吃個麥玉子喔。..×××××ש觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)地面低層一田超市..

l[麥玉子 牛肉壽喜燒2人餐]l $158

l[有機黑烏龍茶 (黑) / 有機茉莉花茶 (粉)]l $16
最後想喝喝花茶,無糖花茶 更顯清爽。

來到觀塘APM,想來個輕食❓不妨來吃個麥玉子喔。
×××[麦玉子 -Mugi Tamago]×××
©觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)地面低層一田超市
2020-10-01 363 瀏覽
與媽咪行一田超市, 剛剛中午時分就順便到麦玉子吃午餐。 餐廳在一田超市裏面, 有四張枱。我們的午餐有鰻魚飯$88和日式蛋包飯$60。日式蛋包飯~ 賣相吸引的日式蛋包飯, 嫩滑的蛋裏有茄汁炒飯, 每一口都開胃好味, 一個人差不多可以吃完整碟。鰻魚飯~鰻魚厚肉,豐腴肥美,啖啖肉的口感,散發鰻魚的甘香。間中都會到麦玉子吃午餐, 因為地點方便, 價錢經濟,食物唔錯。 麦玉子地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)地面低層一田超市

日式蛋包飯

鰻魚飯~鰻魚厚肉,豐腴肥美,啖啖肉的口感,散發鰻魚的甘香。

麦玉子

2020-09-30
2020-09-22 262 瀏覽
官塘APM一田內原來有一家小型餐廳,提供日式料理,行到攰可以坐下食少少野再行,都是一個幾好的安排。環境好骨子,有少量坐位。今次下午茶時間,試下個二人餐先。炸雞同餃子,可以點佢自家的調味汁,剛炸起都幾新鮮。然後每人有一份拉麵,也有一杯日本茶。很有和式風味的感覺。麵量不太多,適合下午茶輕食份量,湯底是麵豉湯,麵質有口感彈牙,配埋炸雞同餃子,好骨子精美的下午茶餐。仲有一份玉子喔,卷得好仔細,而且有蛋香,又不會煮得太干,幾特別又好食😋在外面真係少機會食到。總體感覺很清新,是不錯的輕食之選。

環境好骨子,有少量坐位。
今次下午茶時間,試下個二人餐先。

炸雞同餃子,可以點佢自家的調味汁,剛炸起都幾新鮮。
然後每人有一份拉麵,也有一杯日本茶。很有和式風味的感覺。

總體感覺很清新,是不錯的輕食之選。
2020-09-22
2020-08-06 282 瀏覽
今日起觀塘行街shopping, 之後去咗一田買嘢,順手見到呢度有間餐廳就打算食嘢雖然餐廳食物價錢唔算平,但勝在睇落幾有特色。曾經有段時間我都成日整玉子,但點樣整都唔及出邊好食😋而且出邊款式重選擇多好多而我最鍾意食就係配明太子,最鍾意佢有嘅鹹鮮味中午時段仲有定食添,包括左麵豉湯、玉子燒、汁燒主食及飯分量足夠一個女仔食,而我同行既男仔佢話會覺得唔夠飽😂因為餐廳位於超市入面,所以地方少不免有點嘈吵。但整體來講食物質素叫咗幾好,下次亦都可以同其他朋友嚟試吓。
雖然餐廳食物價錢唔算平,但勝在睇落幾有特色。

而我最鍾意食就係配明太子,最鍾意佢有嘅鹹鮮味

中午時段仲有定食添,包括左麵豉湯、玉子燒、汁燒主食及飯
分量足夠一個女仔食,而我同行既男仔佢話會覺得唔夠飽😂

2020-07-29 170 瀏覽
唔好睇小一田超市,裏面嘅food Court有好多好嘢食㗎,特別係呢間日本便當物欲紙,就是我的最愛。麥玉子其實有好幾間分店,而觀塘的一田超市裏面也有一間,下午茶時間就約咗朋友簡簡單單咁樣食個T,來到麥玉子,因為疫情關係,人不是太多都是一個好處,好快便會找到位置坐下。我們二人分別點了一份吉列豬扒滑蛋飯,一份明太子玉子燒,一份和風豚肉野菜炒,配蕎麥飯仲有一碗麵鼓湯。這個吉列豬扒滑蛋飯的份量十分之足夠,大大塊吉列豬扒有香有趣,滑蛋飯也是很有口感,這個配搭真的很有日本便當的風味。我超鍾意這個明太子玉子燒,大大塊玉子燒裏面有着明太子,一啖咬落去,成口都係明太子的味道,真係吃到爽歪歪,很滿足的感覺。當然你也可以選擇不同的玉子燒的口味,但我本人就比較喜歡明太子的口味。而這個野菜炒的和風豚肉送飯真係一流,蕎麥飯又香又有營養,一啖飯再送一口炒菜和豚肉,味道真係啱啱好,令到人吃完有種很滿足很飽肚的感覺,再送返一啖麵豉湯,簡直係去咗日本度吃便當一樣。這裏的價錢也是一個平民價,平時上班下班或者係嗌外賣都是一個不錯的選擇,喜歡吃玉子燒的朋友就不要錯過啦。
2020-06-04
2020-07-28 144 瀏覽
前排去觀塘apm買野,知道入面有間食日本玉子燒好出名嘅叫麥玉子,就走入去試下。order咗佢哋嘅新出品櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬、和風豚肉野菜炒定食,當然招牌菜玉子燒一定要叫,落咗櫻花蝦玉子燒。櫻花蝦叉燒豬骨湯烏冬入面嘅叉燒有五大塊,同埋超入味超好食,烏冬上面都鋪滿咗滿滿嘅櫻花蝦,豬骨湯底提升晒成碗烏冬鏡層次同味道超好味,而另外野菜炒豚肉炒得好香,椰菜好新鮮好爽口豚肉亦都好冧,配埋個飯食一流,最後個主角,櫻花蝦玉子燒就超有蛋香而且卷得層次分明,每一啖亦都有櫻花蝦嘅味道,絕對值得推介。 另外呢度都有好多日本直送嘅飲品,我揀咗鹽味汽水同埋柚子汽水,兩個味都好特別,冇乜地方有鹽味同埋柚子汽水飲,好fresh好正!