2019-10-19 1430 瀏覽
路經油麻地,準備去睇戲,見到有間轉角的麵包小店今期又寫緊小店,停下腳步去望下~好多公主造型既大蛋糕,由198至298起一磅,不過呢d真係食賣相另外就有普通款式蛋糕賣,雜果cake,朱古力,芒果等等,基本款式都有齊,數埋都差不多十款有馬卡龍,芝士切餅單件賣,單價合理,一件切餅$15起睇完戲見佢仲未關門,原來收2100,見仲有d麵包買左2隻火腿餐肉蛋包一隻,一隻咖哩牛肉包 總數$15另外加一隻蛋撻麵包普遍都係幾飽滿多餡料既都係大路款式,叉燒,肉鬆,奶油椰絲,番薯包,pizza款,肉腸包$7-10有找都幾抵食既波羅包賣5蚊個!同時另有酥餅類賣,皮蛋酥,蛋黃酥,蛋撻,紅豆酥,老婆餅仲有多款曲奇賣,32蚊半磅講返咖哩牛肉包,個餡料係多汁既,有洋蔥絲同牛肉粒,唔係辛辣既,一般會辣,呢隻係甜香餐肉火腿蛋包,比較乾身~
路經油麻地,準備去睇戲,見到有間轉角的麵包小店
今期又寫緊小店,停下腳步去望下~
有馬卡龍,芝士切餅單件賣,單價合理,一件切餅$15起
睇完戲見佢仲未關門,原來收2100,見仲有d麵包買左2隻
火腿餐肉蛋包一隻,一隻咖哩牛肉包 總數$15
另外加一隻蛋撻
麵包普遍都係幾飽滿多餡料既
$7-10有找
都幾抵食既
仲有多款曲奇賣,32蚊半磅
餐肉火腿蛋包,比較乾身~
2 分鐘 (外賣自取)
今日2019年10月1日, 想講講我的蛋蛋糕故事。較早前喺facebook網上見到一間麥香田的帖子,貼出嚟有米奇老鼠蛋糕款式圖,我覺得好靚,我很鐘意米奇, 有見網上啲人話 呢間蛋糕店好食, 就試下whatsapp與他們聯絡,預訂這款蛋糕,我從來冇試過喺網上訂蛋糕,一向都襯開連鎖店。因為我要喺油麻地點取蛋糕,所以取得油麻地店電話,直接下單預訂9月30號取米奇蛋糕一個。他們報價話米奇老鼠圖的蛋糕係288蚊一個,加生日牌加十蚊所以298蚊,所以就下單預訂 ,我仲叫佢whatsapp張單畀我,確定大家冇搞錯。到了9月30日當日我叫我個仔放學後直接去油麻地店取蛋糕,因為我要番工去唔到攞。 當我個仔去取蛋糕,他們就話報錯價,這款要320蚊,叫我個仔補多三十二蚊,我個仔唔知頭唔知路, 就照畀32蚊攞蛋糕走, 之後先與我聯絡,話畀我知此事。大家試想下,我下咗單,有單有據,又有電話錄音文字確認,完全沒有問題, 過來取蛋糕,就話價錢唔啱價錢,要加錢,同時佢話三百二十蚊,但$320蚊減$298蚊都係等人22蚊,何來收我三十二蚊, 真係令我火滾 嘜咁樣做生意都得㗎咩 佢呃我錢喎 如果真係你自己報錯價,你就要硬
今日2019年10月1日, 想講講我的蛋蛋糕故事。

嘜咁樣做生意都得㗎咩 佢呃我錢喎
如果真係你自己報錯價,你就要硬食啦,何來嚟攞蛋糕要加我錢。 有咁嘅經歷,我一定唔會再幫襯呢兩間店。
** 都講下個蛋糕,原先佢畀我睇嘅圖,同我食果個米奇老鼠蛋糕,係有少少出入嘅,大家可以睇下圖。 我要新鮮雜果內涵,但佢話又要加錢( 佢喺facebook講明內餡係新鮮雜果㗎), 所以冇加到 ,裏面係啲罐頭雜果,菠蘿比較多, 蛋糕上算新鮮鬆軟, 另外嗰啲食用色素太犀利,隻手揩到啲色素cream,都差唔多可以上色,所以冇下次唔會再幫襯。
** 其實訂蛋糕嘅時候,個職員語氣態度都唔係好好, 佢全程錄音,個女人有啲鄉下音都幾難聽下架。

2019-09-30
2019-06-25 716 瀏覽
成日聽到同事話麥香田D包好正但因為唔順路一直都冇機會試結果有日放工餓餓地於是決定走去試!細細個就好鍾意食甜甜圈後尾知道佢好油後就再冇食過數數手指都十幾年冇食過番工咁辛苦緊係要獎勵下自己又見到佢賣淨一個似乎試得過咬咗一啖完全覺得係食緊幸福!唔油唔滯仲要唔係食甜雖然咬咗一啖但都即刻影番張相去記低當下幸福質素果然唔錯,下次再試其他!
成日聽到同事話麥香田D包好正
但因為唔順路一直都冇機會試
結果有日放工餓餓地於是決定走去試!

細細個就好鍾意食甜甜圈
後尾知道佢好油後就再冇食過
數數手指都十幾年冇食過
番工咁辛苦緊係要獎勵下自己
又見到佢賣淨一個似乎試得過
甜甜圈

咬咗一啖完全覺得係食緊幸福!
唔油唔滯仲要唔係食甜
雖然咬咗一啖
但都即刻影番張相去記低當下幸福

質素果然唔錯,下次再試其他!
2019-03-04
甜甜圈
2019-06-16 443 瀏覽
樓下一間街坊麵包店,成日行過都會幫襯,佢賣嘅麵包、蛋糕同甜品嘅總類有好多,連雪梅娘都有!不過我唔係特別喜歡cream,所以始終最鍾意戚風蛋糕❤️ 十幾蚊有咁嘅質素同咁大個真係好抵食,食落有蛋味同牛油香味😋😋

• 戚風蛋糕
2018-11-11 1093 瀏覽
我最錫嘅姪仔生日,訂咗個藍色ironman蛋糕,唔得閒去訂,只係打電話去請店主whatsapp蛋糕相比我揀,銀行過數okay, 好方便比多20蚊轉芒果底。估唔到個蛋糕咁好味,唔太甜,小朋友非常開心但色用色素甩到小朋友嘴同面都有藍色,師父話第二日會甩我唔擔心,會再幫襯

但色用色素甩到小朋友嘴同面都有藍色,師父話第二日會甩
我唔擔心,會再幫襯

2018-11-11
2018-07-11 1026 瀏覽
去完運輸署行去深水埗站,買左3個包!第二日食先發現原來好好味!好味過d連鎖店!祝開多幾間分店^。^最值得讃係果袋6個星形原味蛋糕仔!非常好味!而且價錢仲好大眾化!麵包款式也很多,眼見人流都非常多,住附近的街坊有福了

2018-07-10
2018-06-12 810 瀏覽
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨前日經過見到深水埗分店新開張買二送一,麵包魂又燃起🤦🏻‍♀️呢到三個包total$15蚊咋🤪.🍵綠茶紅豆菠蘿包$8🍵綠茶味不濃,紅豆餡都唔算多🤔但個菠蘿皮算幾香脆,成個包不過不失啦~.🌰榛子朱古力$7🌰面頭係墨西哥包既皮,朱古力餡幾多❤️翻焗完有少少流心效果😛.🥐髒髒包$8🥐切開一睇,唔係髒髒包黎😂只係有吉士餡既普通朱古力包🤷🏻‍♀️無一層層既酥脆口感,無朱古力餡🌚寧願你叫翻朱古力包好過😂而家好失望呀💩.分店新開張既關係,揾唔到地址🤣最後一張圖約略畫左位置👉🏻係深水埗C1出,長沙灣道往政府合署方向行就會見到架啦~食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌗🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
呢到三個包total$15蚊咋🤪

🍵綠茶紅豆菠蘿包$8🍵
綠茶味不濃,紅豆餡都唔算多🤔
但個菠蘿皮算幾香脆,成個包不過不失啦~
🌰榛子朱古力$7🌰
面頭係墨西哥包既皮,朱古力餡幾多❤️
翻焗完有少少流心效果😛
🥐髒髒包$8🥐
切開一睇,唔係髒髒包黎😂
只係有吉士餡既普通朱古力包🤷🏻‍♀️
無一層層既酥脆口感,無朱古力餡🌚
寧願你叫翻朱古力包好過😂而家好失望呀💩
分店新開張既關係,揾唔到地址🤣
最後一張圖約略畫左位置👉🏻
係深水埗C1出,長沙灣道往政府合署方向行就會見到架啦~
食物質素: 🌕🌕🌕🌘🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌗🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2018-06-08
外賣自取
$15 (早餐)
2017-11-12 902 瀏覽
平日開會或者farewell,我哋都會訂麥香田嘅蛋撻,蛋糕,布甸同埋奶凍等食物!總之就係平靚正!今日好急咁定咗個2磅蛋糕, 而且我哋在取餅時加咗唔小要求, 好彩蛋糕師傅未收工,令個蛋糕更完美! 多謝你哋嘅幫忙!
平日開會或者farewell,
我哋都會訂麥香田嘅蛋撻,蛋糕,布甸同埋奶凍等食物!
總之就係平靚正!
今日好急咁定咗個2磅蛋糕,
而且我哋在取餅時加咗唔小要求,
好彩蛋糕師傅未收工,
令個蛋糕更完美!
多謝你哋嘅幫忙!
2017-10-31 762 瀏覽
這天到電影中心睇戲,路過這間,被其香味吸引。價錢相宜,也不想吃太飽,麵包剛剛好。好的麵包,除了味道,香味也很重要。在連鎖麵包店的麵包,少了出爐的香氣。我就喜歡屋邨內的舊式麵包店,每當有新鮮焗好的麵包,遠遠已被香味吸引。當日吃的是薯蓉包同芝士包,兩款夠飽肚,餡料充足,唔似連鎖店的空心包。我就好鍾意薯蓉,呢個包加了調味,就更加好味。店的名字代表了其麵包,在麥香田買的包有麥香味。

店的名字代表了其麵包,在麥香田買的包有麥香味。

2017-10-19
2017-07-22 782 瀏覽
有一次晚上八點經過,發現這間麵包鋪仍然開門。 舊區嘅麵包舖通常裝修殘舊, 唯獨麥香田的裝修可以放在彌敦道,不失客人, 乾淨企理。麵包放在櫃中, 食落口時仍有微溫, 麵包脹卜卜, 每天新鮮製作。 蛋撻脆口, 雪子蛋糕鬆軟, 糯米糍彈口,蛋糕與布甸色彩繽紛,相貌吸引。麥香田不是什麼大型連鎖麵包店, 卻有自己自創的蛋糕美點,從招牌,蛋糕麵包款式可見其用心製作, 熱愛做餅嘅人, 顧客是感受得到其心思水準的。 經過睇戲嘅人, 不是太肚餓,建議幫襯試下! 好過食爆谷零食波羅綠茶紅豆包: 好食

波羅綠茶紅豆包: 好食

2017-01-24 1221 瀏覽
油麻地駿發花園旁邊有間蛋糕店「麥香田」,在我還在旁邊炮台街上再陪訓課程時,「麥香田」還未開門做生意,到我近日再來油麻地看電影時,就開始發現這間新面孔的蛋糕店。「麥香田」屬於外賣麵包店,沒有座位提供堂食,即使買了蛋糕布甸,也只能把它們帶到其他地方享用。單憑肉眼觀測,我猜「麥香田」就是因為預留大部分舖位地方製作蛋糕麵包,所以才無法留下地方安買檯櫈。買蛋糕糕點或西餅,本來就是為了可以安坐享受它們的滋味,但九龍很多地方租金昂貴,「麥香田」只能以有限成本租下有限舖位,剩下店舖面積不夠擺放檯櫈。可能「麥香田」,因此效法「美X」或「聖X娜」,將所以蛋糕以外賣自取方式發售,不設堂食。在電影中心買完戲票之後,還有點時間剩下。我看見「麥香田」有很多美味的蛋糕麵包,但礙於沒有座位,所以惟有外賣自取兩件蛋糕加一杯芒果布甸,在駿發花園電影中心附近找個地方試食。兩件蛋糕切餅,我選了包括芒果蛋糕和栗子蛋糕,雖然我對芒果的成熟度和甜度沒有抱太大期望,但是對於栗子蛋糕的期望就完全不一樣了。蛋糕切餅跟布甸一樣,每件賣$12,栗子蛋糕這麼大件頭賣$12絕對稱得上是抵食。「麥香田」以它們但西餅盒盛載我買的芒果跟栗子蛋糕,還有

「麥香田」以它們但西餅盒盛載我買的芒果跟栗子蛋糕,還有一杯芒果布甸,芒果布甸附送膠匙羹一支,方便即時享用,但沒有另外附送吃芒果布甸必備的花奶。
芒果還未當造,吃到的芒果略帶酸味我都可以理解。底層的芒果味布甸彈性甚足,除了原有的芒果味外,我還吃到布甸內少許的花奶味,這正好解釋了,為何「麥香田」賣的芒果布甸沒有另加附送調味花奶。
芒果布甸
略帶花奶甜味的芒果布甸,配合味道有點微酸的芒果,感覺還算可以,布甸充滿豐富的芒果果肉,質感彈性十足。
布甸內混入不少切粒的芒果果肉,雖然芒果果不算特別甜,但芒果布甸賣十二元一杯,吃到這麼多果肉,已經算是賺到。
$12一件的芒果蛋糕,厚度比想像中更加偏厚,本來嫌它表面芒果不夠多不夠厚,但是現在芒果不是當造不夠甜,現在芒果不夠厚反而錯有錯著,無心插柳反而成功避過本來會發生的難題。
芒果蛋糕切餅
芒果蛋糕內的材料焗蛋糕,質地幸好仍能保持新鮮,中間的忌廉仍有新鮮奶味。不過,芒果蛋糕始終稱不上是今次的主角,真正的主角還要看「栗子蛋糕」。
栗子蛋糕真的有很多,磨碎成細粒狀的幼滑栗子蓉,栗子蓉分布在蛋糕不同位置,由蛋糕頂層,到蛋糕身邊周圍,甚至每一層蛋糕夾層,都擠滿幼滑細緻的栗子蓉。
栗子蛋糕切餅
每一羹栗子蛋糕,都能吃到軟綿綿的焗蛋糕,栗子蓉和香滑奶油忌廉,「麥香田」栗子蛋糕內的焗蛋糕口感保持軟綿綿,加上香滑的栗子蓉,栗子蓉配合蛋糕香甜的感覺,真的「百吃不厭」。
芒果蛋糕切餅於我而言,就算再可口再美味,芒果都會有不當造酸澀的一日,反而美味的栗子蓉隨時都有機會試食品嚐到,而且$12一件真是抵食夾大件。
2017-01-17
芒果布甸
栗子蛋糕切餅
  • 芒果蛋糕切餅
2016-12-13 623 瀏覽
午餐想吃輕量些的食物, 本想買面包, 但在面包店見到有蛋糕賣, 想起也有段時間沒吃蛋糕了, 便點了藍莓雪果子蛋糕。店員很好, 還提供了叉子。藍莓雪果子蛋糕:只需$12, 蛋糕的樣子很可愛, 中間是紫色的!吃到中途的樣子:Cream的部分很甜, 藍莓不會太酸, 又有點點蛋糕。整個感覺很新鮮, 不錯。吃完會覺得飽, 但又不會有內疚感, 覺得吃得太多太甜。有機會還會再試!

藍莓雪果子蛋糕:
只需$12, 蛋糕的樣子很可愛, 中間是紫色的!
吃到中途的樣子:
2016-12-13
  • 藍莓雪果子蛋糕
2016-11-25 523 瀏覽
每朝返工之前都會行去呢間麵包鋪會有一條小人龍,個個都守秩序透明放左好多款面包$4-1X都有我就會揀菠蘿包, $4每朝都係佢或都雞尾係咁平熱辣辣,賣哂又再出外皮夠挺身夠脆,面包又夠軟熟陣味好香有時會幫襯下糯米糍,$5一粒好多果肉,幾大粒架
每朝返工之前都會行去呢間麵包鋪
會有一條小人龍,個個都守秩序
透明放左好多款面包
$4-1X都有
我就會揀菠蘿包, $4
每朝都係佢或都雞尾係咁平
熱辣辣,賣哂又再出
外皮夠挺身夠脆,面包又夠軟熟
陣味好香
有時會幫襯下糯米糍,$5一粒
好多果肉,幾大粒架
2016-11-09 496 瀏覽
每朝都會有一條少少的長龍排隊買麵包,新鮮出爐的麵包好味售價又合理,自然有人買,有天經過見到個3D蛋糕,外表做得十分好,所以我也訂了一個麵包超人蛋糕來試試,味道可以自由配撘,而我選擇了朱古力味,取蛋糕時真的十分滿意,因為那麵包超人做得很可愛,蛋糕很鬆軟好味,可以減些甜那會更加好,價錢也不貴,$220一個已足夠八個人食了!
每朝都會有一條少少的長龍排隊買麵包,
新鮮出爐的麵包好味售價又合理,自然有人買,
有天經過見到個3D蛋糕,外表做得十分好,
所以我也訂了一個麵包超人蛋糕來試試,
味道可以自由配撘,而我選擇了朱古力味,
取蛋糕時真的十分滿意,
因為那麵包超人做得很可愛,
蛋糕很鬆軟好味,可以減些甜那會更加好,
價錢也不貴,$220一個已足夠八個人食了!
3D麵包超人蛋糕
3D麵包超人蛋糕
2016-09-05 532 瀏覽
星期日下午途經見少少肚餓, 打算隨便買個蛋撻, 但見到雪櫃裡面嘅雪果子蛋糕圓估碌大大個好吸引, 忍唔住買咗榴連味嚟試, $12. 由頂邊一咬, 皮薄即穿, 榴連香味溢出, 啜咗少少榴連蓉入口, 榴連蓉同個薄皮有好和諧嘅口感, 大嗌好好食呀, 再咬多啖, 見到榴連蓉下面係蛋糕, 普通蛋糕嚟. 好快地總共咬咗五啖, 已經食晒!!
2016-09-04