2019-09-04 135 瀏覽
懶人之選!三個女仔突然間喺公司好想好想飲奶蓋於是就叫咗麥當勞送外賣,一杯係提子奶蓋,一杯係菠蘿奶蓋,一杯係沖繩黑糖珍珠奶茶奶蓋。大概等了45分鐘便送到樓下接待處,到的時候飲品仍然十分夠凍。而且每次麥當勞新出東西也想試一試,今次也沒有失望!
2018-12-22 384 瀏覽
夜晚自己喺屋企做 project 趕 deadline 做到凌晨,屋企又冇即食麵,附近又冇seven-eleven, 能夠做嘅就只係用 apps 嗌麥記, 入 apps 入唔到成日彈出都已經燥底到一個點,點知仲有更差嘅事,就係等咗成個幾鐘頭,麥記的外賣車手先到,餓到我胃痛,真係燥上加燥。天氣都唔係話熱,等外賣車手送到上嚟屋企嘅時候,杯焦糖雪糕已經係溶曬,成杯雪糕溶咗嘅,認為心情係會係點樣,又會好食得去邊?就睇呢張相大家都知道有幾頹。 Double Big Mac 仲更加頹!! 個包拎上手係淋嘅! 一拎起放入口咬,個包就爛,完全係過曬時間嘅,而且毫無溫度,其實都明知外賣唔會太好 quality,但都唔使咁樣係咪呀,大佬我都畀錢㗎。我一向係麥當勞fans,我都唔想畀負評,但係我又可以點。

我一向係麥當勞fans,我都唔想畀負評,但係我又可以點。
2018-09-03 346 瀏覽
因今早我們要去旺角見客,但可能我們太早到,所以我們就喺等候嘅時間叫咗「麥當勞24麥麥送」嘅早餐嚟食!我們叫咗早晨自由選:板燒鷄腿扭扭粉同Mini雜菜蛋扭扭粉嘅湯底味道係相當淡,扭扭粉嘅質感亦非常腍身,一啲都唔彈牙,而鷄腿嘅肉質都幾鬆軟嫩滑,但就略嫌燒得唔夠芳香,所以食落感覺相當膩!粒粒粟米杯嘅粟米雖然係白烚,但可能烚到過晒時候,所以味道係淡而無味,就連粟米應有嘅香甜味都無埋,真係令到我們覺得超失望呀!
扭扭粉嘅質感亦非常腍身,
一啲都唔彈牙,
而鷄腿嘅肉質都幾鬆軟嫩滑,
但就略嫌燒得唔夠芳香,
所以食落感覺相當膩!
粒粒粟米杯嘅粟米雖然係白烚,但可能烚到過晒時候,
所以味道係淡而無味,
就連粟米應有嘅香甜味都無埋,
真係令到我們覺得超失望呀!
早晨自由選:板燒鷄腿扭扭粉/Mini雜菜蛋扭扭粉
粒粒粟米杯
2018-08-03
2017-12-04 768 瀏覽
近來的工作忙得不可開交,這個週末要在家中工作,只好叫外賣吧!印象中,自從麥當勞改革以來已少有光顧了,感覺就是連童年回憶也蕩然無存了。加上快餐品牌的選擇眾多,麥當勞不再是快餐首選。不過 在外送服務選擇極少之景況下,麥當勞也就成為一個選擇。見近來麥當勞出了很多新品, 外送服務又比KFC便宜,點餐選擇彈性亦高,那就不妨一試 吧!發現麥麥送跟KFC都一樣,如用apps進行訂餐,送餐速度快更多,雖然首次訂購填寫資料需時, 但還是要不厭其煩地填寫, 否則外送要等上兩小時也是等閒之事。 點了「自選飽二人餐」, 內容物是 芝味蘑菇安格斯、 北海道三文魚堡(+$8)、脆煙肉芝味薯條、芬達橙味汽水 (中)、可口可樂®汽水 (中)、麥樂雞®(6件)配 燒烤醬、粒粒粟米杯、朱古力批、脆薯皇,合共$116.50。價錢當然是比堂食貴上一點點,但相對於KFC而言已算合理,而且超過100元可獲贈脆薯皇,不是嘴饞的話其實一個二人飽餐已足夠了。北海道三文魚堡是麥當勞新推產品,沙律醬汁不多,而明太子的腥氣不是人人受得了,內裏的吉列三文魚扒算是厚身,魚扒內容真有三文魚肉,比起平日的魚柳包多一份真材實料的感覺,但吃起來帶點點腥

北海道三文魚堡是麥當勞新推產品,沙律醬汁不多,而明太子的腥氣不是人人受得了,內裏的吉列三文魚扒算是厚身,魚扒內容真有三文魚肉,比起平日的魚柳包多一份真材實料的感覺,但吃起來帶點點腥氣 , 感覺一般般而已,並不是我喜歡的口味,試一次就好。

北海道三文魚堡

脆煙肉芝味薯條也是近期新推產品,面層的脆煙肉、芝士醬似曾相識,原來在中國神州早有類似的口味 , 也難怪是如此眼熟。薯條是外送的關係 不夠新鮮熱辣,芝士醬偏甜份量亦不多,煙肉口感非常乾硬,貪新鮮可以一試。對我而言,我寧願 換回原味薯條配番茄醬還好吧!
脆煙肉芝味薯條

朱古力批不算是新產品了, 之前麥當勞也曾推出過一兩次,不過暖心朱古力批確是很能配合冬日主題,包裝別具心思,很有童趣的感覺,朱古力帶一點流心效果,但頗甜。

朱古力批

脆薯皇是外賣滿一百送的贈物, 外層有五香粉,比薯氣更新鮮,一口咬下外脆內軟,想不到免費贈送的會是新品當中最美味的。

味道不怎麼樣但十分飽肚的快餐,連朱古力批也因吃得太飽,要留待晚上當成飯後甜品來吃了。麥麥送的好處就是能足不出戶,是我等懶得出外的懶鬼之選。
2017-11-26
外賣送餐
由於今晚要加班,所以我們叫咗「麥當勞24小時麥麥送」外賣速遞返公司食!我們叫咗今期最新推出嘅北海道三文魚堡、北海道三文魚·牛堡同北海道三文魚鷄肉火腿堡嘅三文魚外層炸得唔算好香脆,肉質唔算太嫩滑,但配上明太子醬,感覺都幾特別,牛肉嘅味道就有啲「騷」,鷄蛋都幾嫩滑,而鷄肉火腿就好大塊!今次嘅三文魚系列嘅味道都算還可以啦!朱古力批嘅朱古力醬相當稠身,唔係好流心,味道超級甜,甜到有啲膩,令我們覺得好失望!
肉質唔算太嫩滑,但配上明太子醬,感覺都幾特別,
牛肉嘅味道就有啲「騷」,
鷄蛋都幾嫩滑,而鷄肉火腿就好大塊!
今次嘅三文魚系列嘅味道都算還可以啦!
朱古力批嘅朱古力醬相當稠身,
唔係好流心,
味道超級甜,甜到有啲膩,
令我們覺得好失望!
北海道三文魚堡
北海道三文魚·牛堡
北海道三文魚鷄肉火腿堡
朱古力批
2016-12-12
北海道三文魚鷄肉火腿堡
2016-01-18 640 瀏覽
今早我們叫咗麥當勞24麥麥送返屋企食!我們叫咗個開心家庭早餐B餐嚟食!有熱香餅、精選早晨全餐、豬柳蛋扭扭粉、脆薯餅、粒粒粟米杯同士多啤梨低脂乳酪!熱香餅嘅餅質相當香滑鬆軟,加埋牛油同糖漿一齊食,令到味道更加滋味!精選早晨全餐嘅炒蛋炒得都幾嫩滑,唔會好「嚡」,蛋味好香濃,豬柳亦幾惹味!豬柳蛋扭扭粉嘅嘅味道係淡而無味,扭扭粉超級腍一啲都唔彈牙!脆薯餅炸得都幾金黃香脆!粒粒粟米杯嘅味道比較淡,質感比較腍!士多啤梨低脂乳酪好香滑濃郁,味道酸酸甜甜好開胃!
有熱香餅、精選早晨全餐、
豬柳蛋扭扭粉、脆薯餅、粒粒粟米杯同士多啤梨低脂乳酪!
熱香餅嘅餅質相當香滑鬆軟,
加埋牛油同糖漿一齊食,令到味道更加滋味!
精選早晨全餐嘅炒蛋炒得都幾嫩滑,唔會好「嚡」,蛋味好香濃,
豬柳亦幾惹味!豬柳蛋扭扭粉嘅嘅味道係淡而無味,
扭扭粉超級腍一啲都唔彈牙!
脆薯餅炸得都幾金黃香脆!
粒粒粟米杯嘅味道比較淡,
質感比較腍!
士多啤梨低脂乳酪好香滑濃郁,
味道酸酸甜甜好開胃!
熱香餅配脆薯餅
精選早晨全餐配脆薯餅
豬柳蛋扭扭粉配粒粒粟米杯
熱香餅配脆薯餅
精選早晨全餐配脆薯餅
2016-01-04 496 瀏覽
因為今晚有英超睇,所以今晚我們叫咗麥當勞24小時麥麥送返屋企食!我們叫咗脆辣鷄腿包餐、豬柳蛋漢堡包餐、板燒鷄腿包餐、脆香鷄翼同魚柳包!脆辣鷄腿包嘅鷄腿炸得唔算太香脆,但肉質都算嫩滑!跟餐嘅薯條可能係焗住嘅關,所以比較腍身同唔太香脆!麥樂鷄嘅肉質比較實,肉汁唔算太多!豬柳蛋漢堡包餐嘅豬柳唔會煎得太燶,鷄蛋亦好嫩滑!板燒鷄腿包餐嘅鷄腿燒得都幾香,鷄肉亦幾嫩滑!脆香鷄翼炸得超香脆,肉質好嫩滑,炸粉亦唔算太厚!跟餐嘅粒粒粟米嘅味道比較淡!士多啤梨乳酪嘅味道幾香甜同濃郁!魚柳包嘅魚柳炸得好外脆內嫩,包質亦幾鬆軟!
我們叫咗脆辣鷄腿包餐、豬柳蛋漢堡包餐、
板燒鷄腿包餐、脆香鷄翼同魚柳包!
脆辣鷄腿包嘅鷄腿炸得唔算太香脆,但肉質都算嫩滑!
跟餐嘅薯條可能係焗住嘅關,所以比較腍身同唔太香脆!
麥樂鷄嘅肉質比較實,肉汁唔算太多!
豬柳蛋漢堡包餐嘅豬柳唔會煎得太燶,鷄蛋亦好嫩滑!
板燒鷄腿包餐嘅鷄腿燒得都幾香,鷄肉亦幾嫩滑!
脆香鷄翼炸得超香脆,肉質好嫩滑,炸粉亦唔算太厚!
跟餐嘅粒粒粟米嘅味道比較淡!
士多啤梨乳酪嘅味道幾香甜同濃郁!
魚柳包嘅魚柳炸得好外脆內嫩,包質亦幾鬆軟!
脆辣鷄腿包餐
板燒鷄腿包餐
脆香鷄翼
魚柳包
2014-10-07 867 瀏覽
I used to assume McDelivery was only available from lunch to midnight but when I found out that they deliver breakfast too, I decided to order breakfast because the queues are always long at McDonalds.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Fish muffin:Tried the fish muffin which was new.It is basically the same as the filet-o-fish but in a muffin.It was really nice because the muffin was chewy and dusted with a delicious maize powder.The fish muffin was good but there was not enough tartar sauce and not enough chee

Fish muffin:
The fish muffin was good but there was not enough tartar sauce and not enough cheese which gives it a salty flavour.
Breakfast set:
I got this because of the scrambled eggs with mushrooms and the rashers of bacon.
The scrambled eggs were disappointing because the mushrooms did not have any flavour and the bacon was dry and hard.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
The bill: $67.9
Service: OK
Yummy factor: Could be better
Napkins provided: yes
English Menu: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-07-22 498 瀏覽
麥爆雞一盒大加2包味粉 要了2包美式BBQ醬味粉大Size價錢等同大概3小盒售價 但感覺上一盒大麥爆雞沒有3小盒份量 而且雞粒有異味同臭雞味 好驚同新聞提及的過期雞再用事件有關...9件脆辣雞翼依舊好食 辣中脆口 炸粉不多 雞肉細嫩
麥爆雞一盒大加2包味粉 要了2包美式BBQ醬味粉

9件脆辣雞翼
依舊好食 辣中脆口 炸粉不多 雞肉細嫩
2014-07-22
20 分鐘 (外賣送餐)
2014-05-07 454 瀏覽
一清早就下著雨,心情麻麻,不想外出,但早餐又不能不吃,這個時候,麥麥送成了肚子的救星。珍宝早晨全餐,滿足了所有願望,有早晨全餐再加熱香餅,很豐富。炒旦仍濕嫩,微熱有旦香,水準不錯。熱香餅不夠熱無法融掉牛油,自家叮一叮,再沾上糖醬,美味啊~~~魚柳包: 估不到魚柳還帶點點脆熱,有驚喜。薯餅仍是麥記早餐的必食項目,就算是外送,仍然好味,正。凍檸茶茶味不足,一般。橙汁正常,凍凍的夠解喝。

炒旦仍濕嫩,微熱有旦香,水準不錯。

魚柳包: 估不到魚柳還帶點點脆熱,有驚喜。
薯餅仍是麥記早餐的必食項目,就算是外送,仍然好味,正。
凍檸茶茶味不足,一般。

橙汁正常,凍凍的夠解喝。
2014-05-07
30 分鐘 (外賣送餐)
$30 (早餐)
2014-03-30 344 瀏覽
魚柳包走醬--這是一件多麼枯燥乏味的事情,除掉沙津醬就只剩一個乾爭爭的包及一塊炸魚柳,實在叫人難以入口。經過上次的火辣雞腿包教訓後,肥妹還是不死心依然期待魚堡,畢竟未吃過都還是會心思思。魚堡是由三種材料組成--生菜&炸魚柳&芝士。打開紙盒一眼望上去生菜份量好像頗多,但其實份量就只有圖中所示的那丁點。魚柳包走醬--是的,這個魚堡令我第一次嚐試到魚柳包走醬的滋味。魚堡上的醬料不多,就只有這圖中所見的那些,魚柳底下的芝士感覺有點多餘,也許是肥妹的問題,肥妹完全吃不出芝士味道,而且芝士放在靠後的位置,全程就像只是乾啃一個夾著只有一塊魚柳的漢堡包……吃到中間,肥妹都直接把魚柳拿出,只吃魚柳便罷了。

魚堡是由三種材料組成--生菜&炸魚柳&芝士。

吃到中間,肥妹都直接把魚柳拿出,只吃魚柳便罷了。
2014-03-29
2014-03-17 363 瀏覽
麥當勞再次推出全新系列,對包情有獨鐘的肥妹當然被廣告所吸引,而且是次新產品是標榜帶有辣味,令肥妹更加想一試究竟!系列共有三款,包括:泰火辣雞腿包/黑椒漢堡(有珍寶版)/激辛芥末魚堡初看廣告,肥妹便已經看中魚堡,可惜魚堡尚未推出,而雞腿包肥妹的媽媽則早已嚐過,還說辣味不夠,立馬興趣大減,黑椒漢堡又貌似相當平平無奇,所以一直打算留待推出魚堡之時才作嘗試。不過沒有晚餐的日子提前到來,突然突發奇想,反正自己未親口試過雞腿包,就決定外賣單點一個試試看。是次雞腿包的組合就是一塊大炸雞腿扒配上生菜絲,還有這次的主角--黃色的辣醬。明顯可見生菜絲真的太少了,我明白廣告跟實物有出入是有差異不過這也太大分別了,唯一算好的就是雞腿扒的份量亦算足夠,醬料眼望好像很少,但其實吃下去卻還是有辣味的,不過辣度不大,而且未知是否因為所謂「泰式」的關係,醬汁辣中帶點酸,不過這種酸肥妹卻不多欣賞,因為酸得有點像食物壞掉的那種酸?雞腿扒望似炸得脆身,但吃下去卻已經軟腍腍,相信是外賣的關係,不單雞腿軟掉,就連包裝的紙盒拿上手時亦被濕氣焗得軟身,不脆的雞腿吃下去就只有「肥膩」兩字可言,結果肥妹都忍不住把部份的炸皮都撕掉不要

系列共有三款,包括:泰火辣雞腿包黑椒漢堡(有珍寶版)激辛芥末魚堡

題外話/補充資料: 是次外賣速度不算慢,都是正常的約十五至二十分鐘左右,好辣的朋友可以到餐廳堂食一嚐,也許口感會好些。
2014-03-16
20 分鐘 (外賣送餐)
2013-08-12 84 瀏覽
今晚,我直至凌晨也未離開公司,但這不能說是OT,我只是還未完成自己所負責的工作罷了。當然並不是我太慢,因為全公司的人也未離開,今天要處理的實在不合情理的多。然後一個伴隨著宵夜的小休來臨,我才記得自己還沒有吃晚飯,連忙就狼吞虎咽,縱使趕急,但我也不會放棄自己的食法,就是將兩個漢堡包合體,一個double足三兩與一個雙牛芝堡,兩者混為一體,每一口都充滿牛肉與芝士!這才是一個達到基本要求的漢堡包嘛!相片的話也是有的,但你不能怪一個飢餓的人所影的食物不完整啊,有,總好過沒有吧! 汽水的話我則不太喜歡,始終汽水機出的總有點怪味,還是罐裝或玻璃樽裝合我心意。 當我吃著這個重量級漢堡包同時,我不禁回想起昔日那令人不堪回望的生活。一起床就要面對十個小時的工作,工作完又要面對無止景的OT,OT完回家後就只剩下約半小時自由時間,想要更多的時間?就只能犧牲睡覺的時間了。就這樣,為了堅持自己的理想(也有人說這只是興趣),我過了幾年每天只睡五至六小時的日子,最後我當然就受不了啦,誰希望一生也過著這樣的鬼日子!同時我都問自己,努力的過著這種壓迫的生活,有什麼意義?我工作,是為什麼?薪水。好了好了,不談薪水的話,我

同時我都問自己,努力的過著這種壓迫的生活,有什麼意義?
我工作,是為什麼?
薪水。
好了好了,不談薪水的話,我工作又是為了什麼?
不就是為了供養那個肚滿腸肥的地中海的奢華生活嗎!?
呸!
有人又可能會說:你這是怨天尤人,他可是有付支薪水給你啊,要是有錢的話,你也能成為他的,要是在這裡叫苦連天,不如腳踏實地做人,儲多幾個錢好了。
老實說,單靠那微薄的薪金,真的能夠讓我成為老闆嗎?
也罷,這不是我們要討論的話題。
反觀現在,雖然也是在工作,雖然也能說是在OT,但都是我心甘情願的,因為我愛我現在的工作。
至少現在,我不是為了供養那個地中海而工作,而是為了我自己。
我也在從前的公司吃過這個合體包,然而現在我己再吃不到而過去那種壓迫的味道了。
2013-06-29
2013-05-24 125 瀏覽
又話送餐30分鐘到,等了一小時,來到了薯條淋曬,都算了,最想不到的是汽水走甜?好失望!!!只是不想落街食才叫,價錢已經不是算平,一個人食的價錢叫外賣茶餐廳也可以了,下次都不想再叫了!!!
2013-04-25
60 分鐘 (外賣送餐)
  • 包、雞
2012-09-09 187 瀏覽
等成個半鐘,態度又差,送遲成粒鐘,已經無投訴佢,反而畀佢怒啤返轉頭!找錢找少成$200,跟住轉身就想走,差啲追唔返,仲話無找錯,真係唔知佢想點。係就係選舉日,可能有影響,但係遲咁多會唔會過分咗少少,態度咁差又想點?

90 分鐘 (外賣送餐)
$30 (早餐)