2023-12-17 60 瀏覽
放假朝早最鍾意落Mcdonald 食個Brunch🥞再飲埋杯咖啡,醒一醒☕️我同屋企人又鍾意食熱香餅,又想食炒蛋,所以只會揀珍寶套餐😂😂食完可以直接skip左lunch坦白講,Mcdonald依家嘅熱香餅🥞已經冇以前咁好食,一時會好硬,一時又會太淋,要撞彩先好perfect🙈🐣不過隻炒蛋同🫓漢堡扒就仲係一樣咁好味😋冇得輸!🥔薯餅就直頭係Mcdonald嘅招牌,明明食完會覺得熱氣,但係又會忍唔住要食😂😂真係好食嘅!☕️其實就真係比之前嘅差左少少,但係我覺得仲可以接受,只係比之前苦左同冇咁香🙈

🐣不過隻炒蛋同🫓漢堡扒就仲係一樣咁好味😋冇得輸!

2023-12-17
$50 (早餐)
2023-01-01 202 瀏覽
依幾年每當係一月一日,麥當勞就會推出全日早晨全餐。咁難得平日晏起身既我都可以食到,緊係去試試。我叫左珍寶早餐全餐。有兩塊熱香餅,炒蛋,漢堡,麵包,薯餅,同士多啤梨奶昔。食到我好飽。

2020-03-06 510 瀏覽
自從買咗個咖啡機之後就常常喺屋企自己磨豆沖咖啡飲,甚少出外飲咖啡,因為怕出邊啲咖啡有苦澀味。常常聽朋友講McCafe 啲咖啡唔錯,但係始終都冇試過。最近佢做promotion由原本二十幾蚊一杯細嘅意大利泡沫咖啡減到$15,再顯示打氣價優惠券更平到$10一杯, 認真抵飲,今天專登去飲番杯試吓。雖然話細size,比想像中大杯,見別的客人咖啡拉花吾錯,但我嗰杯就拉得麻麻地,可能因為多咗人買咖啡,待應拉花拉到手軟,失去水準。泡沫非常濃郁,差唔多飲完啲拉花仲未走樣,。味道尚算香醇,沒有苦澀味。如果去餐廳飲要成四十幾蚊一杯,依家$10就飲到,認真👍!

2020-03-06
下午茶
2019-12-21 298 瀏覽
自從現在的「麥當勞」,以「安格斯牛肉漢堡」包取代以前的「足三両」牛肉漢堡包之後,「安格斯牛肉漢堡」包的售價價錢,比以前「足三両」牛肉漢堡包昂貴了很多,以後沒有機會再享用雙層「足三両」了。而且現在「麥當勞」價錢最便宜的「芝士安格斯漢堡」,「芝士安格斯漢堡」套餐的實際售價,也比以前「足三両」牛肉漢堡包套餐昂貴了接近港幣十元左右。其實所謂「芝士安格斯漢堡」,由牛肉漢堡扒到配料的蕃茄醬、洋蔥和芝士,份量其實跟以前的「足三両」漢堡包沒有非常明顯的差距,只是「芝士安格斯漢堡」價錢比「足三両」昂貴一點點而已。而且「芝士安格斯漢堡」裡面的味道,仍然跟「足三両」漢堡都幾乎一樣,都是很重蕃茄醬甜酸味道。至於牛肉漢堡扒裡面就沒有一般手工牛肉漢堡包裡面脂肪的油膩,所以不會無端端有油脂徘徊在喉嚨之間的感覺。說回我今次在鴨脷洲「海怡半島」商場「麥當勞」裡面的經驗,皆因下午我在「海怡半島」的電影院裡面看完電影,準備在返回西貢之前,在「海怡半島」裡面食完下午茶才乘港鐵離開。結果我光顧了「海怡半島」「麥當勞」,購買了一個「芝士安格斯漢堡」套餐,飲品加錢變成「McCafe」的限定「麥提莎」朱古力芝士奶蓋飲品「芝士奶蓋朱古

結果我光顧了「海怡半島」「麥當勞」,購買了一個「芝士安格斯漢堡」套餐,飲品加錢變成「McCafe」的限定「麥提莎」朱古力芝士奶蓋飲品「芝士奶蓋朱古力」。

「芝士奶蓋朱古力」是「McCafe」適逢「聖誕節」期間,跟某知名朱古力品牌「麥提莎」合作推出的系列飲品之一。估計「芝士奶蓋朱古力」是行台系飲品風格,在朱古力飲品表面上加上鹹味芝士奶蓋合體而成的飲品。

至於「麥當勞」「芝士安格斯漢堡」套餐裡面的薯條,我利用「海怡半島」「麥當勞」裡面的「自助點餐機」,為炸薯條選擇了「走鹽」,再另外加錢購買了一包「和風紫菜」調味粉。

所以我今次購買的「芝士安格斯漢堡」套餐,套餐裡面的薯條是完全沒有鹽,只有來自「和風紫菜」調味粉裡面的紫菜香味,還有調味粉裡面的少許鹹味而已。

雖然覺得加入「和風紫菜」調味粉後的「走鹽」薯條,始終會有來自「和風紫菜」調味粉裡面的糖分甜味,但是我至少已經為炸薯條先去除了「鹽」。

至於我今次「麥當勞」下午茶裡面的焦點,就是另外需要加錢購買,從而變成的「McCafe」麥提莎朱古力加奶蓋飲品「芝士奶蓋朱古力」。

「McCafe」飲品「芝士奶蓋朱古力」不單止跟餐價錢不便宜,將套餐飲品變成一杯「芝士奶蓋朱古力」飲品,跟餐已經需要多給港幣十八元,就連等候「McCafe」廚房製作飲品,竟然也消耗不少時間。

恰巧當時「海怡半島」「McCafe」食客包括我在內,還有其他人同時購買了麥提莎朱古力「芝士奶蓋朱古力」飲品,所以導致「McCafe」需要同時製作兩杯「芝士奶蓋朱古力」飲品。

再加上我在「麥當勞」那一邊購買的「芝士安格斯漢堡」套餐,我最初以為「海怡半島」「麥當勞」需要處理薯條額外「走鹽」的工序,應該會有足夠時間空檔等候「芝士奶蓋朱古力」飲品。

結果我發現「海怡半島」「麥當勞」廚房製作「芝士安格斯漢堡」套餐,即使也需要時間,不過還是比不上「McCafe」製作「芝士奶蓋朱古力」飲品那麼費時,我領取「芝士安格斯漢堡」跟薯條,飲品還是未能完成。

結果我跟另一位在「McCafe」購買「芝士奶蓋朱古力」飲品的食客,需要花一段時間,站在「海怡半島」「McCafe」外面,等候「McCafe」店員製作完成兩杯「芝士奶蓋朱古力」。

我好不容易等候到「海怡半島」「McCafe」終於製作完成兩杯「芝士奶蓋朱古力」飲品,收到飲品之後我就立刻開始享用「芝士安格斯漢堡」,聯乘「McCafe」的「芝士奶蓋朱古力」飲品。

我試飲完第一啖的「McCafe」「芝士奶蓋朱古力」飲品之後,發現「芝士奶蓋朱古力」裡面的奶蓋芝士鹹味,不及朱古力飲品裡面的麥提莎感覺那麼濃厚,因為「麥提莎」不只有單純的朱古力甜味。
芝士奶蓋朱古力

一般「麥提莎」朱古力糖果裡面,除了有朱古力甜味之外,還有來自「麥提莎」內裡的胚芽夾心口感。「麥提莎」裡面的胚芽夾心,口感頗為爽脆感覺,令享用「麥提莎」糖果的人,能享受到咬碎胚芽夾心的快感。

就連享用「McCafe」廚房以麥提莎胚芽夾心,加上甜味朱古力,再加上鹹味芝士奶蓋而成的「芝士奶蓋朱古力」飲品,也可以隱約感覺到飲品裡面,也有來自胚芽夾心的爽脆口感。

「麥提莎」朱古力裡面的甜味,本來就已經不是濃郁得夾雜任何苦澀味道,所以利用「麥提莎」作為飲品原材料的「芝士奶蓋朱古力」味道感覺本來不算複雜,直至加上芝士奶蓋之後才出現變化。

加入鹹味芝士奶蓋之後的「McCafe」「芝士奶蓋朱古力」飲品,鹹味芝士奶蓋對「麥提莎」朱古力甜味的實際影響,其實都是偏向正面。
中薯條

芝士奶蓋裡面的鹹味,對「麥提莎」朱古力甜味裡面的主要味道影響,在於奶蓋裡面的鹹味,不知不覺間提升「麥提莎」朱古力裡面的甜味。

加入了芝士奶蓋鹹味之後的「麥提莎」「芝士奶蓋朱古力」飲品,奶蓋原來的鹹味都已經完全被融化進入到「麥提莎」朱古力甜味飲品裡面。
芝士安格斯漢堡

但是完全攪拌過後的「McCafe」「芝士奶蓋朱古力」飲品,芝士奶蓋裡面的鹹味已經完全融入甜味朱古力飲品裡面,再也不可能喝到芝士奶蓋裡面的鹹味,最多只是芝士鹹味提升了朱古力甜味而已。

另一方面,由於「McCafe」廚房把「麥提莎」朱古力甜味飲品,造到像甜味的沙冰一樣,連碎冰冰塊也難以再喝到。最後我喝完飲品,碎冰冰塊已經隨着飲品,而被完全喝光消失無蹤。

雖然「McCafe」麥提莎「芝士奶蓋朱古力」飲品裡面的朱古力甜味很濃厚,鹹味芝士奶蓋也稱得上算是「芝士奶蓋朱古力」飲品裡面的最佳調味料,即是套餐加配價錢不便宜,飲品本身已經是值回票價,至於「芝士安格斯漢堡」試一次就足夠了。
2019-11-22
芝士奶蓋朱古力
中薯條
芝士安格斯漢堡
2019-11-07 153 瀏覽
麥提莎是我兒時已經好喜愛嘅朱古力,所以見到麥當勞今日推出即刻走左去試,在下午茶時間可以以$32叫到一杯中杯嘅麥提莎朱古力咖啡,加一件小龍蝦牛角包,還附送一包細嘅麥提莎朱古力,價錢相當合理。飲後感覺好似一杯普通嘅朱古力咖啡,沒有麥提莎味道,比較甜所以飲左半杯就放棄左😅好彩叫左一個鹹味嘅包龍蝦仔好好味。下次要試埋佢新出嘅麥提莎朱古力蛋糕,希望有驚喜,近排麥當勞都成日推出新產品,都比以前好多左🥰🥰🥰

咖啡☕️
2019-04-06 145 瀏覽
早幾日見到麥記個廣告,出咗新包「南蠻炸雞包」,好吸引,於是趁今日中午諗唔到食咩,就決定去買個南蠻炸雞包套餐+shake shake 薯條做lunch。一買到返屋企,急不及待打開個包嚟食,發覺個包都好重手,好多汁,雞肉都厚身,有洋蔥、生菜絲,咬落去第一啖覺得醬汁很濃,頗咸,略嫌太濃味,食了幾啖就口喝,不過我幾喜歡雞肉和醬汁幾夾,而且有洋蔥能中和一下咸味。Shake shake 薯條,我揀咗bbq 粉,小朋友搶著食,看他吃得很愉快。

外賣自取
2019-03-08 111 瀏覽
已經忘記幾多年沒有去過麥當勞了😂😂因為我甚小或從來不吃,原因不説了😀😀每次踏入麥當勞,必定是喝杯咖啡,今日亦不例外😂😂————————————————————-每次我喝咖啡,一定不會加糖加奶,(但間中有一日特然想加奶時就加一粒奶的capsule,,但就一定不會加糖😀)————————————————————咖啡是👌的,因為我喝的是齋啡,濃度亦適中,大眾化口味,亦算濃郁,當然又不可以和其他咖啡店比較,這個價錢這個質素算是ok的呀😊😋😋————————————————————
已經忘記幾多年沒有去過麥當勞了😂😂
因為我甚小或從來不吃,原因不説了😀😀
每次踏入麥當勞,必定是喝杯咖啡,今日亦不例外😂😂
————————————————————-
————————————————————

————————————————————
2018-07-30 160 瀏覽
今日要同肥髀返學校,去之前先去食個早餐,先去自助機落單連八達通比埋錢,攞住單等出號碼,好快出到!好在當時唔爆場,好易拼到張2人枱,地方型格,乾淨企理!火腿扒芝士包🍔($25)自己喜歡呢款包,仲要早餐時段先有,火腿扒鹹香,芝士半溶!麵包鬆軟!好味 薯餅:一貫炸得香脆,鹹香好味熱檸茶:喜歡出咗熱檸茶,夠熱開胃早晨精選早餐($28.5)薯餅:大橙汁🍊(加$1.5)食物保持水準,自助式無同店員接觸快餐店早餐

火腿扒包
薯餅:一貫炸得香脆,鹹香好味
熱檸茶:喜歡出咗熱檸茶,夠熱開胃
精選早選

早晨精選早餐($28.5)
薯餅:
大橙汁🍊(加$1.5)

食物保持水準,自助式無同店員接觸

快餐店早餐

2018-07-27
$25 (早餐)
火腿扒包
2018-02-28 90 瀏覽
肥髀搬去海怡半島後,大部分都在海怡西商場買晚餐,今晚試下呢間麥當勞,門面光鮮,地方唔大,先去落單櫃枱落單,再等出食物!外賣包裝企理玉子牛漢堡餐($24)呢款新包好味,麵包鬆軟,蛋嫩口唔老,牛肉正常,加上茄汁酸味提味!好味!加大薯條🍟+特飲($7.5)薯條揀了和風紫菜味粉,搖勻就食!薯條乾身爽脆,紫菜味粉鹹香!好味海鹽鮮檸梳打:特飲幾大杯,其實飲唔出鹽味,似飲檸檬味雪碧,味道清爽,好味!店員爽手有禮新包幾好味

店員爽手有禮
新包幾好味
2018-02-26
外賣自取
$31.5 (晚餐)
2017-01-05 266 瀏覽
由細到大去麥當勞都例飛一定要點order蘋果批,真心講句,呢個批價錢真係非常抵,下午茶又唔肚餓,呢個真係第一選擇.之前推出嘅紅豆批,香芋批,菠蘿批都無得揮。雖然麥當勞唔係健康食品,但真係抵擋唔住
2016-06-09 198 瀏覽
最近麥當勞重新推出飯tastic,我其實對呢個飯無好感,因為曾經有次在其他分別食過,真係十級難忘。今次重新推出,還換了新口味,我這個喜歡快食的人士,當然要試一試,做一個食評。我買了套餐一份,因為係會員,今個月送支汽水,所以變相成個套餐大左,今個月做卡通主題,所以包裝都很可愛。我沒有轉粟米,因為很想食茄汁呀,講回食物方面,今次真係有驚喜,那個飯很乾身,唔會好似之前出的飯寶,一吃就散,那個粟米餅和雞扒很夾,薯條可能因為新鮮炸起,都可以。那個飯寶賣相很好,可能佢的主題係親子,所以賣相相當可愛。麥當勞其實食過很多分店。各有好有壞,這間都算中上,不過裝修後位置好似偏少了。唔知係咪我錯覺。
那個飯寶賣相很好,可能佢的主題係親子,所以賣相相當可愛。
2016-05-28
2015-11-04 198 瀏覽
經過mc記,見到大排長龍,哦! 醒起新出了 阿華田雪糕,我就人排的排了!等了大概5分鐘,就排到我了。點了個阿華田新地,由於我不吃朱古力雪糕,就要求了 雲尼拿雪糕 加阿華田脆脆。一啖雪糕連阿華田脆脆,非常可口的脆脆,真的希望他能給我多一點。不太甜也不膩,飯後甜品這正合心意!

經過mc記,
見到大排長龍,哦! 醒起新出了 阿華田雪糕,
我就人排的排了!等了大概5分鐘,
就排到我了。

點了個阿華田新地,
由於我不吃朱古力雪糕,
就要求了 雲尼拿雪糕 加阿華田脆脆。

一啖雪糕連阿華田脆脆,
非常可口的脆脆,真的希望他能給我多一點。
不太甜也不膩,飯後甜品這正合心意!