2019-09-20 32 瀏覽
幸虧「麥當勞」又在八月尾,推出了期間限定的雙層巨無霸漢堡包食品「Double Big Mac」,令我有時因為午飯食不到牛肉,需要在晚餐食牛肉解決問題的煩惱,立刻獲得解決。我選擇了晚上在「坪石邨」的「麥當勞」裡面食「Double Big Mac」超值套餐加大,套餐飲品加錢轉配「玉泉忌廉雪糕新地樂」。我喜歡「坪石邨」位置優越,從西貢墟坐一程專綫小巴,沒有交通擠塞的話,三十分鐘左右即可到達。不過相對於上年「麥當勞」當時推出的「Double Big Mac」,現在「麥當勞」推出的「Double Big Mac」包裝盒的設計,比上年的包裝盒簡單了一點點,上年的包裝盒表面還有懷舊「Big Mac」花紋圖案。但是我最近見到「麥當勞」再次推出「Double Big Mac」,漢堡包的包裝盒圖案設計,已經變成了平凡,而且簡單的三行英文字「Double Big Mac」就算數。另一方面,上年「麥當勞」推出期間限定漢堡包「Double Big Mac」的同時,還會推出復刻口味軟雪糕新地甜品「焦糖雪糕新地」,「焦糖雪糕新地」表面的焦糖糖漿味道真的很甜。可惜今年「麥當勞」重推「Double Big Mac」的同

可惜今年「麥當勞」重推「Double Big Mac」的同時,「焦糖雪糕新地」已經消失得無影無蹤,只剩下「大大啖組合」裡面的飲品,「玉泉忌廉雪糕新地樂」表面的雲呢拿軟雪糕而已。

所以我除了點「麥當勞」的「Double Big Mac」漢堡超值套餐,跟「大大啖」「玉泉忌廉珍寶新地樂」飲品之外,就沒有選擇其他食品或者甜品

至於今次「麥當勞」「Double Big Mac」超值套餐裡面的套餐薯條,則變成了外脆內軟的片裝「脆薯皇」小食。現在「麥當勞」在容許食客加錢,為超值套餐加大的同時,原來「脆薯皇」也能夠加大。

因為「麥當勞」已經推出了大份量版本「脆薯皇」,名稱也變成了「增量裝脆薯皇」。食客購買「Double Big Mac」加大超值套餐「大大啖組合」,飲品變成「珍寶新地樂」的同時,「脆薯皇」也變大了。

當然,對炸薯條情有獨鍾的食客,購買「Double Big Mac」超值套餐的時候,超值套餐其實仍然可以選擇,繼續配一般的炸薯條食品。

至於「增量裝脆薯皇」的口感,「脆薯皇」除了一如我之前講過,炸「脆薯皇」外層炸皮層口感尚算爽脆之外,內部馬鈴薯的口感,也都已經完全熟透兼且煮到有偏腍感覺。

至於「脆薯皇」裡面實際的味道,「脆薯皇」除了有一般鹹味,是「麥當勞」廚房經常會加入的鹽鹹味之外,我還發現「脆薯皇」裡面竟然有黑椒的辣味。

所以今次「麥當勞」「Double Big Mac」超值套餐裡面的「脆薯皇」,「脆薯皇」就算不點任何醬汁享用,一樣可以食到有鹽「鹹味」以外的味道,就是「脆薯皇」裡面的黑椒辣味。
增量裝脆薯皇

至於「麥當勞」「Double Big Mac」漢堡包裡面的味道,還是跟我以前食到的「巨無霸」一樣,包括有來自千島沙律醬裡面的甜味、蕃茄醬裡面的甜味,還有夾在「Double Big Mac」裡面的酸瓜酸味。

至於「Double Big Mac」裡面的口感,依然是四層薄牛肉漢堡扒,加一層芝士,再加上一些生菜絲和酸瓜,建築成為層次分明,但是咬下去又豐富的口感感覺。

「麥當勞」的「巨無霸」漢堡包味道之所以吸引,主要原因在於「巨無霸」裡面的酸瓜酸味,和醬料裡面甜味可以做到平衡,令「巨無霸」整體的酸甜味道,都可以變得諧和,沒有奇怪的味道出現。
玉泉忌廉珍寶新地樂

至於「Double Big Mac」裡面的四層牛肉漢堡扒,漢堡扒雖然只是薄版免治牛肉,但是薄版免治牛肉漢堡扒疊起在一起,就會立刻變成「三人成虎」。

把四塊薄版牛肉漢堡扒疊起,一起享用「Double Big Mac」得到的漢堡扒口感,絕對不遜色於厚版的「安格斯」牛肉漢堡扒,或者以前的「足三両」牛肉漢堡扒。

薄薄的一塊牛肉漢堡扒口感不算彈牙或者豐富,牛肉漢堡扒裡面的組織也不輕易裂開,不像傳統手工漢堡包店裡面,純人手手工製作牛肉漢堡扒。

Double Big Mac

至於「玉泉忌廉珍寶新地樂」飲品裡面的汽水味道,忌廉汽水裡面的味道本來就是甜,而且忌廉汽水裡面甜味,屬於完全不含提神成分的甜味,再加軟雪糕的話味道就會變得更甜。

「玉泉忌廉珍寶新地樂」美中不足的地方,就是新地樂汽水的實感,在加入雲呢拿軟雪糕後就會變稠,剩下可以喝到的汽水份量感覺也會忽然變小。

所以,如果情況容許的話,我會選擇把「麥當勞」「玉泉忌廉珍寶新地樂」裡面的冰塊都儘量「全走」,沒有冰塊的「玉泉忌廉珍寶新地樂」更加抵飲。
2019-08-26
$42.5 (晚餐)
增量裝脆薯皇
玉泉忌廉珍寶新地樂
Double Big Mac
  • DoubleBigMac
  • DoubleBigMac
2019-09-07 24 瀏覽
今日一起身突然好想食麥當勞早餐 就係屋企樓下間麥記 見到佢出咗款新嘅脆雞早晨套餐 本身都有諗過塊脆雞會唔會好油 會唔會中伏 不過其實都OK 加咗$10轉左McCafe 既 凍Cappuccino 依家麥當勞嘅套餐 可以揀平時嘅飲品之外 仲可以加錢轉McCafe 嘅嘢飲 呢期仲有promotion 食脆雞早餐 有洗衣液送添 推廣期有限 大家快啲去試吓啦

呢期仲有promotion 食脆雞早餐 有洗衣液送添

推廣期有限 大家快啲去試吓啦
2019-07-27 32 瀏覽
慵懶的星期六相信沒多少個都市人有足夠睡眠,我當然不例外,假期有機會當然瞓到飽飽,自然醒後,不想煮早餐,廿四小時的麥當勞幫助好大🤗今日早上同屋企人落咗樓下嘅麥當當食早餐,覺得咁多個包入面,最鍾意都係豬柳蛋漢堡,永遠都唔會食厭,買早晨套餐加$8可以轉飲麥當勞手調咖啡☕️杯咖啡我好欣賞,一直以來都覺得麥Cafe的咖啡很香,咖啡豆新鮮又夠香口,甚至比其他專門的咖啡店更加新鮮,也許他的流量或入貨比較大量、密吧。
慵懶的星期六
早晨套餐
2019-07-27
$35 (早餐)
2019-07-20 16 瀏覽
麥樂雞大家食咁多,我就唔同大家講啦,等我主要講下佢新出既汁啦。Honey Mustard: 如果你平時中意食subway honey mustard 既汁,你一定會鐘意呢個,好香同埋都有重honey 味。Salted Egg: 呢個我都幾期待,因為夠新鮮嘛。 結果係,如果你唔鐘意試新野,唔好試,因為佢隻味唔係咁似你食其他salted egg 既食物咁,比較突別,但又唔係難食既。Lemon: 呢個係最易付令人接受同埋最啖味既選擇,簡單來說,就係有啖啖lemon 味,但唔重,質地相對亦比較稀。Red Bean Curd (腐乳):呢個係最重口味同埋質地係最‘傑’既一個,但我又好鐘意wo!因為佢個腐乳味又做得幾好幾香!

外賣自取
2019-06-15 53 瀏覽
每次必吃雞翼😋好耐冇食得閒食下都唔錯 叫親雞翼餐都會轉全翼,而家已經唔可以咁做😢一定要有兩隻雞鎚兩隻雞翼。通常會去比較少人嘅M記,因為佢所有炸既食物一定要係新鮮炸先好食 *如果想有優惠可以下載佢哋個Apps會定時買嘢食送嘢食😍上次買一個餐可以送麥旋風
每次必吃雞翼😋好耐冇食得閒食下都唔錯
通常會去比較少人嘅M記,
因為佢所有炸既食物一定要係新鮮炸先好食
2019-06-13
2019-05-07 46 瀏覽
一聽到m記出左個新包 又咁岩經過呢面 就一於去試下佢個安格斯牛肉包 同埋佢而家都有新shapshap粉 我就要左洋蔥忌廉粉。調味粉好香 好重洋蔥味 而個個牛肉安格斯包就比較乾左d
麥記全新和風系列,除左出左南蠻炸雞包同吉列豬扒包之外,仲出左個菠蘿批添。🍍🍍🍍仲記得之前莉莉子試過麥記既栗米批、芋頭批,每次都好吸引,創意力好高☺️☺️是日莉莉子一個人行過麥記,見到黃色新批,當然以為出返粟米批啦,點知原來係新出既菠蘿批🧐🧐🧐新產品當然要試下,莉莉子一咬開個批,發覺入面原來係菠蘿果醬,一入口好似罐頭菠蘿甘既味😖😖😖而且仲要超級甜,甜度高到好似糖漿甘,味道實在太化學,莉莉子真係唔會太推薦😔😔😔😔

2019-03-20 25 瀏覽
叫咗個新嘅南蠻雞漢堡,加 shake shake 薯條(蜜糖bbq 味)再加雞翼分享盒。彩虹地鐵站麥當勞出名多人,但有3,5,7部自動 order 機,所以都唔使搞好耐,快快手手俾錢開始等。大概2-3分鐘收到,時間可以。個包:微溫,唔算熱辣辣。入口嘅時候有少少怪味🤢,不過慢慢食落之後D after taste 還可以。雞肉算大塊,啲配料都足。整體都算合格。薯條:淋左,shake shake 粉救翻啲味,佢算合格,人多都唔可以對佢有太大期望。雞翼:脆,熱辣辣就唔輪到佢,但係味道保持水準。整體來講如果冇乜選擇可以去試吓,但係以呢個價錢應該有好少少選擇。
大概2-3分鐘收到,時間可以。

雞翼:脆,熱辣辣就唔輪到佢,但係味道保持水準。

2019-03-17
  • 南蠻雞漢堡
-是咁的,今日係麥當勞做十蚊兩個豬柳漢堡。今晚放工之後經過麥當勞,咁就諗住 冇咁早食飯,咬住兩個包先頂住檔啦。就入去買十蚊兩個豬柳漢堡咁。結果等咗成20分鐘先拎到包。我諗真係因為個promotion做得太成功、太多人知。有咁嘅優惠跟住個個都會去買嚟食下。現場真係多人到呢不得之了!!買完之後我就諗,其實本身豬柳漢堡嘅味道都係一般,但係唔知點解可能等得太耐,又可能好似賺咗咁樣,個豬柳漢堡好似比平時又好味咗。 所以話環境絕對係會影響食物嘅味道呀!!

現場真係多人到呢不得之了!!

2019-01-03 47 瀏覽
2019 年度我喺麥當勞嘅第一擊,就係行過見到$10/9件嘅麥樂雞,真係減緊肥都好想食!每次都係因為比抵食所引誘,$10有九件同平時嘅價錢真係大左好多!不過淨係排隊落單俾錢都要等幾耐下,再過隔離排隊等外賣!所以冇理由淨係買一份㗎!呢個靚價錢淨係做今日,每人只係限買兩份!仲有兩盒醬汁自由選擇,我嘅永遠非法BBQ醬,甜酸醬,各一盒!就這樣平平哋食咗個好開心嘅宵夜!為2019打開美味廟的食平啲旅程!聽講聽日有$10兩個包又得閒你排下隊先

2019-01-01 10 瀏覽
-2019年1月1號嘅第一餐, 我選擇咗食麥當勞2019 全日早餐嘅珍寶套餐 ($29):唔錯嘅組合有2塊熱香餅、豬柳、炒蛋、脆薯餅、 muffin,超豐富吖!!再加上濃濃的Skippy花生醬 + 鷹嘜煉奶, 搽咗落去熱香餅到,好似以前細個喺街邊食嗰啲夾餅咁。當然如果花生醬同埋煉奶唔啱口味嘅話,都可以選擇一向嘅牛油同埋糖漿。

2019-01-01
5 分鐘 (外賣自取)
2018-12-18 31 瀏覽
麥當勞今次出咗呢個 double Big Mac, 我諗好多年過40以上嘅人都好似我咁樣,滿心歡喜以為可以食到一餐好嘢,同我哋喺以前細路哥時代食嘅一模一樣咁樣, 不過希望越大失望就係越大,呢個係不變嘅道理,雖然我都知道不過都係失望。Double Big Mac 其實等於以前 80's 年代一般Big Mac嘅份量,唔知係咪心理作用嘅影響,總係覺得片牛肉冇以前咁大咁厚,個包又冇以前咁鬆軟,總之就唔係80年代嘅味道,如果冇乜好大隻特別,又冇以前咁好味,咁出嚟係為乜嘢呢?我真係唔明白。

2018-11-27 24 瀏覽
經過mcdonald見有少少肚餓,就叫左2包細薯條配避風塘炒蟹味 shake shake 粉。食落似胡椒味多d都幾香口,本身薯條走左 salt,否則可能太鹹。不過試一次便夠了。
2018-11-19 26 瀏覽
豬柳蛋漢堡 ($11) 麥當勞必食之選,呢樣真係我至愛,好抵食,個包夠熱,蛋夠大,豬柳又夠味,仲有半滆芝士,做早餐夠晒營養,perfect match! 每日一個都唔會食到悶。
2018-09-06 41 瀏覽
因時間不多, 又在床上戰鬥一輪,又要食野,要快點先得咁就求其走落黎樓下老麥食個包. 買飛連排隊等候五分鐘攪掂哂!有點時間又有位索性坐係度食啦!脆辣雞腿包縮水左勁多!塊雞扒麻麻地啦。而且個包都算好熱!話就話脆辣雞腿包!但我覺得都唔算太辣,得一撮生菜絲不知為何, 覺得好乾, 沙律汁好似落得唔夠!芬達橙汁是機裝汽水沒有甚麼特別最緊要夠涷就可以..至於環境今天撞啱有小朋友開生日會, 感覺非常熱鬧. 老麥一向有區域做派對這一間非常乾淨, 地方大, 帶小朋友開生日派對就一流.
因時間不多, 又在床上戰鬥一輪,
又要食野,要快點先得
咁就求其走落黎樓下老麥食個包.
買飛連排隊等候五分鐘攪掂哂!
有點時間又有位索性坐係度食啦!
脆辣雞腿包縮水左勁多!
塊雞扒麻麻地啦。
而且個包都算好熱!
話就話脆辣雞腿包!
但我覺得都唔算太辣,
得一撮生菜絲不知為何,
覺得好乾, 沙律汁好似落得唔夠!
芬達橙汁是機裝汽水
沒有甚麼特別
最緊要夠涷就可以..
至於環境今天撞啱有小朋友開生日會,
感覺非常熱鬧. 老麥一向有區域做派對
這一間非常乾淨, 地方大,
帶小朋友開生日派對就一流.