2017-07-02 925 瀏覽
難捱的六月份,令我喘不過氣來,星期六日休息日,本應可以睡至自然醒,可惜⋯⋯十噸的工作排山倒海,實在令人想發瘋。不知不覺到了下午二時,肚子提醒我是時候要吃早餐,經過這間麵包舖,被這小角落的三張小圓枱吸引住了,一進來聽到這首歌⋯唱:(點解要咁啫?點解唔可以咁呀?你唔覺得好辛苦咩?辛苦..... 但係我鍾意呀!算把啦..!)辛苦!真的感到疲倦!我決定讓這一分鐘停下來,買一個美味麵包奬勵一下自己,坐下半個小時休息唞一唞。發現香港各行業也紛紛設有Cafe,不禁擁來吃一杯羹,這間麵包舖的確與別的不一樣,它在門口的一小角落放了三張小圓枱,方便客人吃着麵包喝着特飲,有如某大型咖啡連鎖店一樣。這間麵包舖的麵包款式也不少,一刻令我眼花凌亂,最後我選了一份香草吞拿魚薄餅$15和一大杯熱朱古力奶$31,然後走到收銀處付款,並查詢可否為薄餅加熱,答案竟然是不可以,當刻有點失望。這一份香草吞拿魚薄餅,其實是一塊麵包鋪上一層芝士番茄和吞拿魚,外表非常鮮艷奪目,可惜麵包質地不是太新鮮,感覺是隔夜的,幸好還有吞拿魚作陪襯,味道不過不失。反而這杯熱朱古力奶味道不錯,香滑濃郁的朱古力味道,還有漂亮的心心拉花,謀殺了我不少菲

反而這杯熱朱古力奶味道不錯,香滑濃郁的朱古力味道,還有漂亮的心心拉花,謀殺了我不少菲林,小心翼翼的喝著,實在不忍心把心心喝掉。

坐在落地大玻璃旁邊,一邊喝着微甜的朱古力奶,一邊看着一架又一架的巴士埋站,看着忙碌的途人,拿着雨傘在街中左穿右插,而我就在這繁榮的街道上歇息一下。

離開前,我還買了一包半條薄荷Oreo朱古力吐司$18回家吃,美味的薄荷味道和粒粒Oreo朱古力碎,麵包質地新鮮柔軟,我們都很欣賞啊!

(唱:人天生根本都不可以…愛死身邊的一個…無奈你最夠刺激我…凡事也治倒我…幾多黑心的教唆…我亦捱得過…來煽風來點火…就擊倒我麼…)

這世上相信只有王子才夠刺激我,治倒我。因為你們,這點火哪可擊倒我呢?感恩!
  • 熱朱古力奶
  • 薄荷Oreo朱古力吐司
2017-05-21 342 瀏覽
又係麥上日光次次都係原味!今次試下其他味 熱情果芒果再加紅莓。 $32聽落幾夏天喎!今次就雪凍左先食先!咁樣啲芝士餡就硬身啲。唔錯嘅。食起嚟無咁唔方便。但個包就無咁軟熟。熱食啲個包好軟熟加埋半溶嘅芝士係正嘅!但食起嚟超唔方便!雖然我中意食硬身啲嘅芝士但呢個包似乎熱食岩我多啲!其實我唔係好食到芒果同熱情果味。我起初以為紅莓係得出面有。因為切開一半嘅時候都唔覺有。但再切多份嘅時候又見到裡面都幾多紅莓架喎!但。。我都係中意原味!
又係麥上日光
次次都係原味!
今次試下其他味
熱情果芒果再加紅莓。 $32
聽落幾夏天喎!
今次就雪凍左先食先!
咁樣啲芝士餡就硬身啲。
唔錯嘅。食起嚟無咁唔方便。
但個包就無咁軟熟。
熱食啲個包好軟熟加埋半溶嘅芝士係正嘅!
但食起嚟超唔方便!
雖然我中意食硬身啲嘅芝士
但呢個包似乎熱食岩我多啲!

其實我唔係好食到芒果同熱情果味。
我起初以為紅莓係得出面有。
因為切開一半嘅時候都唔覺有。
但再切多份嘅時候又見到裡面都幾多紅莓架喎!

但。。我都係中意原味!

2017-05-07 228 瀏覽
If you ever have been to Austria and had taste any Guschlbauer's bakery product, you would be very disappointed when entering this branch. All the items sold here are made for Asian taste. Not one would sell in an Austrian bakery. Especially the Austrian signature cheese bun. I have never seen or taste anything comparable in Austria. Well its hard to argue about taste, seems the local people like it. But please dont sell it as Austrian signature product when it has nothing to do with Austria. Why not try to sell a few real Guschelbauers signature products? For example the famous "Schaumrolle", "Topfengolatsche" or "Punschkrapfen"... However, the coffee​ from Meindl is good though. And i heard some music from Austrian artists. Which gave me at least a little bit of Austrian joy during my short stay...
  • Coffee
2017-04-24 260 瀏覽
麥上日光,源自奧地利百年烘焙品牌,主打以自家培植的天然酵母,烘焙健康手工麵包,而最出名的係流心芝士包。最近聽同事講,試左個五層流心芝士包超好食,今日經過灣仔,就買左個黎做Lunch。奧地利五層流心芝士包 (1/4個) $25 - 價錢唔算平,但拎上手有重量,望落芝士餡亦有份量,唔似一般空氣包。第一口咬落去,濃濃芝士餡就湧出黎,麵包十分十分鬆軟,芝士係黎自澳洲及紐西蘭的Cream Cheese,再係麵包上面鋪上奶粉,所以芝士味十分濃郁。口腔內充斥住滿滿的邪惡香濃芝士,但卻無好膩嘅感覺,實在係有驚喜。不知不覺食晒成個,十分滿足。聽同事講仲有兩種食法。一種是加熱黎食,麵包會軟身,芝士會熔化;另一種是放入雪櫃,雪凍先吃,會好似食Cheese Cake 咁。據說每日限量供應,如果下次有機會,可以再試其他食法。
據說每日限量供應,如果下次有機會,可以再試其他食法。
2017-04-22
2017-03-13 493 瀏覽
竹炭紫薯同士多啤梨味都食左但士多啤梨影得好核突所以五忍心擺上ig😂個人認為士多啤梨更勝一籌😋竹炭紫薯五層流心忌廉芝士包$35首先我覺得五值$35😂但係味道的確五錯既 竹炭包空氣感比沿用既麥包更強🍃口感有d沙沙地幾得意 好似食到d好細好細既竹炭粒子咁👄至於紫薯忌廉芝士未算真。突出🍠只靠碎薯帶出大部分紫薯味😇甜度比其他包低👍但我諗如果真係用大量紫薯既就要三/四個人share😂士多啤梨五層流心忌廉芝士包$28仍舊係麥包底有嚼口亦煙un🍞士多啤梨忌廉芝士味道🍓同明治士多啤梨朱古力粉紅色嗰part一樣咁滯😂私心係我好鐘意食明治士多啤梨朱古力😆有微量士多啤梨肉但五觀察既話其實好難食到😹其實好似越出越平淡無驚喜😥除非有好好好吸引既味道啦如果五係應該無下次😢
竹炭紫薯同士多啤梨味都食左
但士多啤梨影得好核突所以五忍心擺上ig😂
個人認為士多啤梨更勝一籌😋
竹炭紫薯五層流心忌廉芝士包$35
士多啤梨五層流心忌廉芝士包$28
🍠🍞🍯小粉姐今日同大家推介呢個好正又好邪惡麵包😍身邊既麵包控朋友千期唔可以錯過😋Guschlbauer "麥上日光"係奧地利百年烘焙品牌,主打自家培植天然酵母,
烘焙健康手工麵包,之前去食都大排長龍。受歡迎當然有原因!麵包全部自家培植的天然酵母發酵、啤酒花、等天然原料。👍🏻呢個係店內主打期間限定"五層流心紫薯芝士竹炭包"份量真係重量級!竹炭包口感好鬆軟又健康,滿滿既紫薯同芝士好creamy ,口感好豐富又有層次,我自己食就覺得紫薯唔算好突出,,但都冇阻礙佢好食嘅程度食完一樣咁滿意😋"五層流心士多啤梨芝士包"同紫薯包一樣麵包非常鬆軟,而士多啤梨cream酸酸甜甜非常開胃,感覺上好似食緊乳酪cream😋"奧地利五層流心芝士包"呢款包就最原汁原味,cream係三款包入邊最滑,芝士味亦係最香濃,個人建議呢款係最適合加熱食,啲cream真係會流心流出架超正😋😋溫馨提示:以上最好2個人share,我呢個黑洞一個人都食唔曬😂。而家買満$80重可以玩幸福輪我都轉到9折
"五層流心士多啤梨芝士包"

"奧地利五層流心芝士包"

而家買満$80重可以玩幸福輪
我都轉到9折

2017-02-17 326 瀏覽
路过这家店时正好看见奶酪包的宣传画,忽然就想起年前在首尔吃的卡斯特拉大王奶酪包,看着十分的像,于是马上记在心里,吃完饭后专门又绕过来这里买。店里的面包种类不少,不过吸引我的就是这个奶酪包,就没有看其他品种,现在除了五层流心包,还有紫薯和草莓口味的五层流心包。考虑了一下还是先买一个普通的流心包,如果这个好吃,自然其他的口味也不会差。25元一个,买多好像还有优惠,虽然刚吃过晚饭不久,但还是没忍住马上就吃了,太好吃了,满满的要溢出来的香滑芝士吃起来真是太过瘾了。好棒。一个包一会就吃完了,看来过两天一定还要去试试紫薯包和草莓包,味道一定也不错。

• 五层流心芝士包
2017-02-12 331 瀏覽
一直好想試佢哋嘅五層芝士包,但好似話要排隊買,而家唔止尖沙咀一間分店,灣仔旺角已經有分店,咁岩去開銅鑼灣就行埋過去灣仔買個包食下。原來都唔使排隊仲有好多其他包選擇而且仲有幾張枱可以坐低飲杯咖啡。我嘅目標梗係五層芝士包$28一個,$90有四個,我就買咗四個返屋企,等屋企人都可以試吓,另外仲有士多啤梨芝士包同紫薯芝士包,但我第一次食就食最原始嘅口味。我初頭以為五層芝士包係咸嘅,點知原來係忌廉芝士,所以係甜嘅,一個包一個人真係食唔晒,可以分幾次食或者同朋友share食,麵包好軟喔,裏面層忌廉芝士好香好滑

五層忌廉芝士包
五層忌廉芝士包
2017-02-08 350 瀏覽
【限定】五層流心士多啤梨芝士包 ($28/個,$100/4個) 諗住焗熱黎食點知焗燶左不過無損味道,依然咁好食唔係即日食嘅記得放落雪櫃!麵包表層香脆,咬落鬆軟帶點嚼勁, 而流心士多啤梨芝士餡亦一如以往地超澎湃!!忌廉芝士加入新鮮士多啤梨粒🍓同士多啤梨醬,味道天然香濃,酸味稍稍中和cream cheese的膩感 (一個人食都會有d滯......) 不過我都係最鍾意食原味,忌廉芝士最為濃郁,雪凍後別有一番風味。
【限定】五層流心士多啤梨芝士包
($28/個,$100/4個)
五層流心士多啤梨芝士包
諗住焗熱黎食點知焗燶左
不過無損味道,依然咁好食
下午茶
五層流心士多啤梨芝士包
2017-01-31 147 瀏覽
奧地利五層流心芝士軟包 我終於都食到啦~ 真係好邪惡AH~!!!不過,食過一次都夠啦~好多芝士呀! 芝士勁香濃!!最好有2人share食啦~如果唔係就會好濟架啦。。。其實好想試個greentea不過下次先個包好軟熟加上厚厚芝士$25食完超滿足
奧地利五層流心芝士軟包

我終於都食到啦~

真係好邪惡AH~!!!

不過,食過一次都夠啦~

好多芝士呀!
芝士勁香濃!!

最好有2人share食啦~

如果唔係就會好濟架啦。。。
其實好想試個greentea

不過下次先
個包好軟熟
加上厚厚芝士

$25食完超滿足
2017-01-27 112 瀏覽
咁岩經過呢間Guschlbauer ,本身既行程都要順延一下,停低食個包飲杯咖啡買左個五層流心士多啤梨芝士包,再加$20 有杯latte ,為我既工餘時間提一點勁。呢個五層流心士多啤梨包,望落去同食落去都十分之厚,中間既料更加唔惹少,佢係用左大量士多啤梨醬打成既cream ,再加入適量士多啤梨果肉而製成味道甜而不膩,果香味亦都好濃,如果自問係好鍾意士多啤梨既人必定要試下佢既質素,對得起$28 有突食完咁大個包,當然要配番杯咖啡,不過佢既latte 質素一般,咖啡偏澀同酸,不過欣賞佢即使係takeaway cup 都有拉花得閒經過既話,不妨用半個鍾係到歎個tea ,先繼續行程

佢既質素,對得起$28 有突

得閒經過既話,不妨用半個鍾係到歎個tea ,先繼續行程
2017-01-26
2017-01-23 184 瀏覽
這天,正被煩瑣的公務搞到頭昏腦脹。怱然,收到好友來電,說就在附近樓下,想上來小妹公司一趟。邊納悶友人何故突然到訪,邊走到大門一看。想不到,友人竟帶來下午茶 - 麥上日光出品的蛋糕和芝士包。急不及待,先吃了這件抹茶紅豆慕絲蛋糕。抹茶慕絲味道並不太過強烈,口感細滑,配以朱古力與紅豆同吃,層次豐富,且不太甜膩。五層流心芝士軟包,是不容錯過的﹗友人買來了一件粉紫色的「反轉張卡,寫有注意事項和建議食法 - 芝士包在室溫下最多可保存8小時,如果放雪櫃最多可保存2日。至於食用方法,除了凍食和室溫食,還可以用焗爐或微波爐加熱後食。小妹,把芝士包放入雪櫃,放工拿回家,與家人齊分享。五層流心紫薯芝士竹炭包以健康竹炭包,中間包著由新鮮紫薯,再混入澳洲和紐西蘭      忌廉芝士,最後撒上奶粉。咬一口,竹炭包質感乾硬,芝士忌廉內餡十分澎湃,芝士和奶味非常香且軟滑,偶爾還吃到一兩口微細的紫薯粒,然紫薯味不太突出。此外,這個包真的非常邪惡和膩溜﹗

急不及待,先吃了這件抹茶紅豆慕絲蛋糕
五層流心芝士軟包,是不容錯過的﹗友人買來了一件粉紫色的「[五層流心紫薯芝士竹炭包」。
2017-01-06 132 瀏覽
麥上日光☀️其忌廉芝士麵包係名物,依家仲有個期間限定,係竹炭紫薯味。大家試左未呀?不過今日就試左另一個。玉桂提子無花果軟包 $28 🥖🙂麵包口感鬆軟,而灑在上面碎屑則增添左脆感。玉桂味夠,唔會濃得過份。提子粒都唔少,兩三口就有粒😋。反而無花果偏少,但都可以。😶
麥上日光☀️

不過今日就試左另一個。
玉桂提子無花果軟包 $28 🥖
2016-12-30 158 瀏覽
分了三餐食。之前見賣廣告賣得好行,又剛好經過這附近,於是就買了一個試一試。買的時候得原味,其他口味的都賣光了!真是受歡迎!第一次食的我不知道可以有多種食法,原來有分室溫,又可以雪凍,更加可以叮熱!我只試了室溫的。很大的一嚿麵包!入面滿滿的都是芝士,好飽滿!我用手分開了麵包,看到裡面的芝士,忽然就感覺到好邪惡!因為這芝士的份量完全不是開玩笑的那種!是紮紮實實的!說真的,芝士比想像中的清淡!芝士味不太濃,又不會太膩!另外要一讚的是,麵包好鬆軟,與芝士好夾。但是一次過要食晒成個,對我來說,真是好有難度!我最後分了三次來食!
分了三餐食。

我只試了室溫的。
很大的一嚿麵包!
入面滿滿的都是芝士,好飽滿!
說真的,芝士比想像中的清淡!芝士味不太濃,又不會太膩!
另外要一讚的是,麵包好鬆軟,與芝士好夾。

2016-12-29 120 瀏覽
之前每次都是自己一個人吃掉一整個,實在吃不下,太膩了。今天經過,看到有新口味「紫薯」,所以買了幾款不同口味回公司,每款分開幾份,每人吃掉約半份,就剛剛,不會太膩了,所有口味都好好味。
之前每次都是自己一個人吃掉一整個,實在吃不下,太膩了。

2016-12-29
  • 紫薯五層流心芝士包