2020-07-16 1404 瀏覽
幾有創意每個點心都好有挑戰性一開頭上薄餅反轉上嘅,幾有趣呀林到hihi嘅,反轉一望居然係用蟹柳可以呀,我ok呀,唔洗理我上煎蝦米腸我哋唔好望條腸先個麻醬真係好正硬哂痴哂個碟底上面有浸油咁我仲以為隻碟係啡色最後磨墨咁推開佢動動小手工好有互動啊!條蝦米腸一粒蝦米都冇又幾有突破唔跪口就基本啦重頭戲,上春卷喇一放落口,咦師傅怪怪哋喎拎出嚟一睇哇係三色豆呀!呢期你最爆威過名將師傅有料到利申:第一次寫,太震撼
幾有創意
每個點心都好有挑戰性
一開頭上薄餅
反轉上嘅,幾有趣呀
林到hihi嘅,反轉一望居然係用蟹柳
可以呀,我ok呀,唔洗理我

上煎蝦米腸
條蝦米腸一粒蝦米都冇
又幾有突破
唔跪口就基本啦

重頭戲,上春卷喇
一放落口,咦師傅怪怪哋喎
拎出嚟一睇
哇係三色豆呀!
呢期你最爆
威過名將
師傅有料到

利申:第一次寫,太震撼

春卷
2020-05-31 852 瀏覽
荃灣區有很多不同類別的火鍋選擇,新式的非常非常多元化,而舊式又抵食的非這間酒樓莫屬。星期六晚光顧都是每位$148全包,是全包任食任飲火鍋宴,更每枱逢送麻辣雞煲,再後加湯繼續打邊爐。但老實說,如只有2位光顧的話,實在是太飽了,吃了雞煲後也吃不到其他東西了,所以我選擇了直接打邊爐,鍋底選擇也選多,薯仔牛柳粒鍋、莞茜清湯鍋,沙嗲鍋等,而藥膳醉雞鍋是我的首選,都有1/4隻雞。材料方面,必點的會是海生蝦、手打三寶丸、脆鯇魚片及鯪魚滑,重口味的也可選雞子,飲品方面有汽水、冬瓜茶及啤酒任飲。如不講質素但求歡朋暢聚的,這裡會是好地方。
如不講質素但求歡朋暢聚的,這裡會是好地方。
2020-05-30
  • 海生蝦
2020-02-16 1200 瀏覽
農曆新年,總有眾多的藉口來進行朋友、親友聚會。所以,飲宴聚餐多籮籮。該日,是昔日的大學好友聚會。由於同學們都住處都分佈在屯門、元朗、沙田一帶,最好就是找一個中間點,方便大家出入,於是,我們選了在荃灣區一聚,而選中的酒樓,就是位於荃新天地的《麗都讌客》。一行七大四小,逐個菜點好像會好亂。我們就點了一個半席的套餐,加多兩個餸。好處就是不用想太多。燒味拼盤,有乳豬,有油雞,燒鵝,叉燒,但好奇怪的有腐竹。雖沒有不滿,但大家都習慣係用海蜇伴,感覺上有一點奇怪。雖然怪怪地,但《麗都讌客》既味部出品都算是水準足。富貴花炒鴛鴦蚌。鴛鴦蚌就是兩種不同的蚌,爽口,鮮甜,加上彩椒清炒就最好味道。伴碟的西蘭花也是入口爽脆,是一個很爽的席珍小炒。屬於加餸的羅漢齋,是一個充滿味道的純蔬食粗齋。基本上,這是為茹素的太太而叫的。豉味令到整個齋很咸香,送飯一流。黃金大蝦,是套餐之一。用咸蛋黃去炒大蝦,份外的香口。再者,蝦殼已經煎到香脆,直頭可以連殼連蝦肉連咸蛋黃吃入口,非常之美味。紅燒豆腐,又是一個套餐外的素食。豆腐輕輕炸過來煮,外層少少脆,內心就香滑重豆味。很好。脆皮吊燒雞,幾乎間間酒樓都說這是他們的招牌。《麗都讌客

脆皮吊燒雞,幾乎間間酒樓都說這是他們的招牌。《麗都讌客》也不例外,說是馳名的脆皮吊燒雞。是日的雞皮脆,肉嫩肉香,大人同小朋友都喜歡。
叫得席宴,一定有蒸海斑。6人份量的蒸魚,大小剛剛好。豉油香亦直接令到魚肉香。再者,蒸到剛好熟,魚肉入口嫩滑,不錯。
有好幾味餸好似都唔係幾啱小朋友食啊,於是,我們多叫了一份中式牛柳。這中式牛柳味道雖啱小朋友胃口,但....汁太多了。
地方不太大的酒家,作為一班好友同學聚會食一餐的地方,係唔錯的。整體上,給我們的感覺幾好。
2019-11-12 1766 瀏覽
荃新天地二期頂層有一間叫麗都總廚,一間叫麗都讌客,其實都係同一間。不過飲茶拎位就要去讌客果邊,總之你見到門口有個黑面姐姐果間就冇行錯喇👩🏿呢度假期都幾多人,如果得兩個人好多時都要同人搭檯。想成個世界得返你同另一半嘅可能就要等耐啲喇👫其實我離離去去都係食果幾樣嘢,所以每次入座我會好快填哂Standard 食嘅嘢,然後扮問下大家意見,然後大家又扮諗一陣就會極速俾樓面。基本上佢地點心都黎得快,食物質素我覺得唔錯😋炸物上檯仲係熱辣辣、油通菜爽脆、蒸腸粉滑溜、奶黃包熱辣辣之餘仲唔會好厚皮,不過食時要小心啲奶黃好熱同會流哂出黎。另外佢啲汁醬都👍🏻👍🏻,腐乳醬、五柳汁令原本已經好味嘅食物更好味。因為人多職員都忙到冇停手,想快嘅,例如加水、拎醬果啲最好自助啦😉

布拉腸粉
炸雲吞
鮮炸腐皮卷
流沙奶黃包
2019-09-10 1389 瀏覽
家人約埋叔叔那邊,兩家喺前(8-9-2019 Sun)晚,一齊食中秋節晚飯,堂妹book 咗兩圍枱,同$2,688.00 嘅家好月圓合家歡聚全包宴套餐,所謂全包,都只係包啤酒汽水共12罐,茶芥同加一照收,不過預早一日訂就每席減$200.00,我哋去到,人齊就上菜.1. 鴻運乳豬大拼盤有乳豬,油雞,燒鴨係正常,但竟然有雲耳,腐竹,份量重要唔多,唔似12人份.雲耳爽口,腐竹軟硬度啱啱好,但呢兩樣嘅汁係甜嘅.乳豬,油雞,我覺得口感味道正常,燒鴨我就冇食到.2. 上湯海蝦燴伊麵大大盤,海蝦都有好多,但冇剪雷電位,有啲唔係咁理想.呢樣口感同鹹淡都正常.3. 碧綠螺片帝皇蚌碧綠係翠玉瓜,螺片帝皇蚌都爽口,呢個味道較淡.4. 香酥脆炸米網卷外形有少少蝦尾凸出嚟,咁覺得係有蝦喺裡面,但原來唔係,只係一啲肉,但又唔多,米網係脆嘅.5. 紅燒竹笙雞絲翅材料唔多,最多嘅係金華火腿,我食唔到竹笙,呢個味道都唔太鹹.6. 深海龍躉兩味之翡翠炒龍躉斑球唔記得用咩菜炒,斑球炒得啱啱好,唔嚡.7. 深海龍躉兩味之清蒸龍躉斑頭腩滑同彈牙,但用咗雲耳同紅棗蒸,味道有少少藥膳feel.8. 讌客一品脆燒雞皮脆肉滑,正常.1

1. 鴻運乳豬大拼盤
雲耳爽口,腐竹軟硬度啱啱好,但呢兩樣嘅汁係甜嘅.
乳豬,油雞,我覺得口感味道正常,燒鴨我就冇食到.

2. 上湯海蝦燴伊麵

3. 碧綠螺片帝皇蚌
碧綠係翠玉瓜,螺片帝皇蚌都爽口,呢個味道較淡.

4. 香酥脆炸米網卷

5. 紅燒竹笙雞絲翅

6. 深海龍躉兩味之翡翠炒龍躉斑球
唔記得用咩菜炒,斑球炒得啱啱好,唔嚡.

7. 深海龍躉兩味之清蒸龍躉斑頭腩
滑同彈牙,但用咗雲耳同紅棗蒸,味道有少少藥膳feel.

8. 讌客一品脆燒雞
皮脆肉滑,正常.

10. 香滑桂花糕
切到好大舊,顏色好深,口感夠彈,味道甜咗啲.

9. 櫻花蝦炒飯
見到係白雪雪嘅,但我竟然一粒都冇食到.
味道係3.33分

服務:
騎呢,book兩圍枱,竟然唔係黐埋而係有通道隔住, 攪到我哋好似唔識咁,有冇攪錯?咁不如一頭一尾嗰兩張吖.其中一張喺做咗儲物室嘅房門喥,員工成晚行出行入攞同擺嘢,不勝其煩.

環境:
原本可以5分,但其中一張係房門枱,所以要扣少少.
4.5分

價錢:
Host唔係我,而且我哋有蛋糕,大哥叫我俾幾錢就幾錢,唔知有冇計埋蛋糕.
2.7分

好耐之前嚟食過嘅食評:
2019-09-08
2019-04-30 2547 瀏覽
六人晚餐,自己點,散叫七百蚊左右埋單已經唔知第幾次幫襯這間酒樓,餐廳服務員都幾多,招呼也周到,特別要讚下阿叔,望落都似70歲左右,非常精靈,仲識得問返轉頭係咪(小菜編號xxx), 咁好記性嘅員工一定要讚賞一下, 勤力,手快,又專業。«6餸一湯»1. 魚香茄子煲 $55,茄子煲夠熱,個個都話這碟非常好食。2. 大蝦伊麵 $88,蝦一人有2隻。3. 清蒸石斑魚 $78,條魚新鮮,清蒸就最好食,魚有1斤,全部魚肉食曬,得返排骨。4. 豬肺鳳爪湯 $128( 是職員阿叔推介,佢話屋企好少煮嘅,因為要洗都幾煩),絕對正確。5. 牛腩煲 $55,多肉,多料6. 元貝蛋白炒飯 $55,鍋氣足,味道清7. 翠玉瓜雜菜煲 $50
六人晚餐,自己點,散叫
七百蚊左右埋單

«6餸一湯»

2. 大蝦伊麵 $88,蝦一人有2隻。

5. 牛腩煲 $55,多肉,多料

6. 元貝蛋白炒飯 $55,鍋氣足,味道清

7. 翠玉瓜雜菜煲 $50

2019-02-17 1608 瀏覽
新年團拜親戚人數都成40人佢間左個位都幾大可以唱K打麻將又會太逼幾好不過佢地個員工休息室?定雜物房都係入面好多樓面會出出入入仲有一邊連新娘房佢地有人走入去食煙出黎就係我坐個位睇住佢手拎一包煙一個火機好大煙味唔明點解攪新娘房攪婚宴既重地好心佢啦野食就一般啦可以接受我地叫成個餐係乳豬太太太肥 同炸蝦球係唔新鮮到個個都投降(我都試左,有味蕾既應該都食得出)會再試其他場因為簡單而言呢間大 野食差 平均一個人$360左右
新年團拜親戚人數都成40人

團年飯
  • 肥到爆乳豬
  • 變左味炸蝦球
2019-02-03 1550 瀏覽
今日學完野就响荃新天地二期一樓「麗都讌客」飲茶,呢度就平民路線,以價錢平作招徠,所以全日非常旺場,深得就近街坊捧場。我地一行八人被安排到大廳正中位就坐,只見全場已坐無虛席,就拿拿臨開始叫野食。點心都係大路野:蝦餃、腸粉功夫野係唔掂,始終係以價廉取勝,食物質素就要將就下。蝦餃與燒賣蝦餃徒具其形,蝦餃皮唔夠薄,而且一夾就穿。只能稱之為「蝦餃」形狀的點心,勉強簡直係侮辱左點心的精髓。燒賣大大粒得豬肉同幾粒蟹子,平平無奇沒香味。叉燒腸腸粉皮太厚,叉燒腸勝在夠大夠胞肚。燒腩仔及燒乳鴿想不到廚部的燒腩仔居然出奇地好,燒豬皮夠脆已經贏曬,腩仔肥瘦分明有層次,仲有喊香添。乳鴿夠嫩口,皮脆肉嫩之餘又夠入味,新鮮炸想唔好食都難!鮑汁鳳爪鮑汁鳳爪唔夠淋,反而唔夠點心鳳爪入味。

蝦餃與燒賣

叉燒腸
腸粉皮太厚,叉燒腸勝在夠大夠胞肚。

燒腩仔及燒乳鴿
燒腩仔

鮑汁鳳爪
鮑汁鳳爪唔夠淋,反而唔夠點心鳳爪入味。
2019-02-03
2019-02-02 879 瀏覽
香港越來越經濟差。平價打邊爐任食亦是多不勝數。但今次係朋友帶我來這間偏鋒酒樓。上到酒樓食客不多。但睇清配料不少。亦尚算新鮮。任飲亦尚可。最重要鍋底亦有多類提供。最加以加許就是服務。服務不是因價錢而降底。
2018-12-13 1452 瀏覽
我地作為典形無飯夫妻,新屋入伙半年都煮唔夠五餐飯,荃灣附近嘅餐廳都留低唔少腳毛。天寒地凍,兩公婆開餐,兩個又無嘜頭緒,就打返個邊爐啦。有得揀雞煲或者普通湯底,肥婆話唔食鷄煲,就揀個普通囉。養生鷄湯底,講明養生,當然有小小藥膳,而且有雞塊比你再碌,藥味唔重,易接受,。配料都好多,新鮮魚頭,蝦,呢啲都有。當然肥牛, 黑豚肉,牛肚,丸類,腸類,菜類通通有齊,而且新鮮,打邊爐最緊要係咩?咪新鮮囉!餐廳都好識做生意,滿足一啲高要求客戶,有高級牛肉供你再比錢落order.飲品都唔差,啤酒汽水任飲。侍應出菜又快, 態度又幾好,價錢又合理,兩個人先三百。👍

天寒地凍,兩公婆開餐,兩個又無嘜頭緒,就打返個邊爐啦。

飲品都唔差,啤酒汽水任飲。

侍應出菜又快, 態度又幾好,價錢又合理,兩個人先三百。👍

2018-11-16 981 瀏覽
前兩日為方便朋友搭西鐵。係荃灣搵左間任食火鍋。我朋友介紹呢間酒樓.平民價錢$138。入到酒樓坐底。望望個餐都有四至六個火鍋湯底.。基本有沙嗲湯。豬骨湯。皮旦湯。清湯等等。最後叫了豬骨湯。任飲汽水亦多至六柒款....醬料調配多至十種...疏菜亦自助任取..有接近六柒類。火鍋底來到渺左一下。竟然有兩大筒骨。好多酒樓為慳皮.會用排骨位代替筒骨。平民價都有咁足料火鍋料底。雖然任食既其他火鍋配料不是太多...但亦有廿款之多。。配料亦新鮮。朋友叫水地方一流..須留意五六日加十蚊
2018-11-14
2018-06-17 2067 瀏覽
老公同學荃灣工作,又想大家慳時間見面食飯講下9月日本旅行情況,所以就選呢間食,5個人7:30諗住都難取位啦!竟然一去到就大把位,心諗唔通食物麻麻哋!呢段係食飯時間嚟㗎!有點奇怪咁囉!再看下餐排價錢都不算貴呢!點都好啦點菜先。深海龍躉兩食第一食~~龍躉肉 啖啖肉深海龍躉兩食第二食~~清蒸食了一半先記得影相黑椒豬手煲超入味夠濃郁送白飯一流南乳炆粗齋本人覺得麻麻哋!所以食剩一半呢! 鮮蝦荷葉飯呢個鮮蝦荷葉飯好好食味道又夠入味

深海龍躉兩食

清蒸食了一半先記得影相

黑椒豬手煲
超入味夠濃郁送白飯一流

南乳炆粗齋
本人覺得麻麻哋!
所以食剩一半呢!

鮮蝦荷葉飯
呢個鮮蝦荷葉飯好好食
味道又夠入味

2018-05-13 1692 瀏覽
今日係母親節,一早起來同媽媽做完運動,喺楊屋道行過嚟荃新天地嘅 飲早茶。諗住荃新天地呢個商場頗為淨,酒樓都唔會太差掛,估唔到真係中伏了門面裝修都算ok,但入到裏面發覺感覺好污糟,食物方面,真係十分之差!山竹牛肉球,裏面嘅馬蹄好大粒,咬落口 經常要吐出來!金錢肚,賣相十分差,結果我要求要退了。蝦餃更是失望,皮非常之厚,裏面嘅蝦肉夾雜著很多肥豬肉,感覺一啲都唔好食!蔥花炸兩,皮很厚,炸兩一啲都唔脆印像中呢間酒樓都唔係開咗好耐,估唔到食物及環境,真係大倒退。
今日係母親節,一早起來同媽媽做完運動,喺楊屋道行過嚟荃新天地嘅 [麗都讌客] 飲早茶。諗住荃新天地呢個商場頗為淨,酒樓都唔會太差掛,估唔到真係中伏了

山竹牛肉球,裏面嘅馬蹄好大粒,咬落口 經常要吐出來
!

金錢肚,賣相十分差,結果我要求要退了。

!

蔥花炸兩,皮很厚,炸兩一啲都唔脆

2018-01-31 2048 瀏覽
服務其差!!!話說今天與家人到此打邊爐,入座前帶位女經理已通知今天沒有海蝦供應但沒說原因。及後有5大圍內地客入座,眼見他們有源源不絕的海蝦。我詢問一下女經理為何說沒有海蝦,經理如此說:人地今天一早打黎book台,我地留晒所有海蝦俾佢地架。之後再與女經理理論,她再補充:人地每個月都同我訂十幾圍架,我當然要留俾佢地啦請問各位,如此安排合理嗎?因為有book台,就有任食其中一樣任食表中的食物,其他客人就沒有,這公平嗎?
服務其差!!!

2018-01-30
2016-08-26 6252 瀏覽
Not worth a cents and all dim sum serve all cold. Awful service and quality. One of the worse dim sum experience i had.
2016-08-26
下午茶