2014-02-21 4431 瀏覽
我係麗港軒常客,睇到個劣評有感而發 。佢地間餐廳出左名大件夾抵食,我同一家人或朋友時常幫襯。我覺得百幾鈫有咁多好味又大份既野食而且服務又唔差,依家真係買少見少 。如果呢間野真係好似之前個post 講得咁差就唔會經常咁多人去啦。不過人地生意咁好,可能有人眼紅故意找麻煩啦 。我依家抱不平講兩句,希望佢地餐廳繼續做,唔好比D惡意留言影響到啦。Wasabi春巻皮脆肉軟,豪烙既蠔仔好多好味,鵝片又多又大快鹵得剛剛好,凍蟹鮮甜可口肉多,龍蝦炒得好有wok氣(要預定),豬肚湯濃而不油,甜品清心綠豆爽 & 反沙芋 my favourite!!

wasabi 春巻
豪烙
鹵水鵝片
2014-02-16
wasabi 春巻
豪烙
鹵水鵝片
2014-02-17 3547 瀏覽
正宗潮菜平 ,靚 ,正.八餸一湯,我們有12位 每位只係 $158,有凍蟹,花彫蒸蟹,鹵水併盤,烏頭,湯,雞,蠔餅,炒菜兼有甜品綠豆爽清心丸 樣樣都大大份.所以我們還可以帶走食物回家極開心 !現在不是很多餐廳能有這樣便宜的食物.而且味道很好, 值得推薦! 我們有會所証  還有九折優惠呢!!最出色的餸莱 鹵水鹅拼大腸,鵝肉爽嫩, little fat only凍蟹:蟹不大但鮮嫩肉厚芋絲春卷 - 芋頭味很香,又唔油,好味綠豆爽清心丸 not too sweet 好味 下次會介紹我的朋友來試
正宗潮菜
平 ,靚 ,正.
八餸一湯,
我們有12位 每位只係 $158,
有凍蟹,花彫蒸蟹,鹵水併盤,
烏頭,湯,雞,蠔餅,炒菜
最出色的餸莱
鹵水鹅拼大腸,鵝肉爽嫩, little fat only
凍蟹:蟹不大但鮮嫩肉厚
芋絲春卷 - 芋頭味很香,又唔油,好味
綠豆爽清心丸 not too sweet 好味
下次會介紹我的朋友來試

2014-01-16
團年飯
2014-02-08 2930 瀏覽
寫呢個食評,唔係為咗出啖氣,而係想其他準備一家大細諗住去呢間嘢試吓"私房菜"嘅朋友唔好重轁我嘅覆轍.今晚黎食呢餐係團年飯,由於有老有少又有素食者,一早已喺電話booking時講清楚人數,因佢地係當自己係私房菜咁按人頭收錢.由於菜單冇素食選擇,所以已喺電話中agree唔計一位而到時另叫.佢地冇任何confirmation,話電話就作實,結果......當然係唔啱數,拗一輪後仲比一位疑似老板娘鬧話我地食嘢唔數件數,實在坦白講,我喺香港一家人出外食嘢從來唔會數有幾多件.事情至此,唔好講佢嘅食物普通(甚至過咸/甜),今時今日用咁嘅態度對食客已經唔可以接受.(仲要係團年飯)真係想比10個劉華佢請佢檢討自己嘅服務及管理. 私房菜絕對唔係咁做架,你估按人頭收費就係咩 至於食物,我地叫咗荷包鱔湯(太咸),芹菜沙孟(鞋+咸),"老"水鵝+豆腐(ok),金不換焗蟹(淡),豉油煎蝦(ok爽但冇咩味),綠豆春卷(怪怪地),莞茜燒雞(ok但太肥),菜葡蛋(冇咩菜葡),綠豆爽清心丸(冇咩清心丸),菜(家人話冇味),反沙竽(太甜)至於order咗嘅素食菜式全部冇黎(黎過碟有肉叫佢換,一去冇影啦) 結論係四個

結論係四個字---冇下次
2014-01-26
團年飯
2013-12-08 2659 瀏覽
餐廳在麗港城會所內,如不是屋苑的住客,因沒有智能咭,就不能直接進入會所,要等有其他住客進出才可以入内,在此用膳的客人,相信大部份都是住客,當晚是星期四,餐廳入座率有九成半,我們揀了每位168元的私房菜,共6位可以有6菜1湯凍蟹,雖然只是中型size,但肉質結實,非常鮮甜,還有美味的蟹膏,是最出色的餸莱鹵水鹅拼大腸,鹵水味比較淡口,鵝肉爽嫩,但就偏肥,大腸的比例較小干葱雞,是隻黄油雞,淋上面的葱很香 豉油煎大蝦,鮮味非常,肉質爽脆,尤其蝦頭的膏十分吸引普寧豆醬蒸烏頭,烏頭普遍有泥味,此條亦不例外,豆醬偏咸蠔烙,蠔的份量不是太多,邊邊都煎得脆口反沙芋,味道ok,如果可以切細條些,相信更好總括來說,價錢實惠,菜式水準中上,6人的份量可以足夠8人吃。

干葱雞,是隻黄油雞,淋上面的葱很香

豉油煎大蝦,鮮味非常,肉質爽脆,尤其蝦頭的膏十分吸引

普寧豆醬蒸烏頭,烏頭普遍有泥味,此條亦不例外,豆醬偏咸

蠔烙,蠔的份量不是太多,邊邊都煎得脆口

反沙芋,味道ok,如果可以切細條些,相信更好

2013-12-05
2012-10-05 1917 瀏覽
去朋友屋企探訪. 友人介紹到樓下食潮州菜, 話保証 平, 靚, 正! (可能友人預先訂位)三人行點了幾個正宗潮州菜式, 當中必點的 : 鹵水鵝, 蠔洛, 糖醋麵, 韭菜粿等等特別要提及是鹵水鵝及糖醋麵, 潮州菜之鹵水鵝, 鹵水汁必需要夠味. 這裡能夠做到 .另一樣是糖醋麵, 這裡亦要一提. 不是間間潮州菜店舖都有得食, 糖醋麵炸得恰到好處.加糖加醋後進食.感覺外脆內軟. 非常美味. 真的估不到這個價錢能有這些正宗的潮州菜式

加糖加醋後進食.感覺外脆內軟. 非常美味.

真的估不到這個價錢能有這些正宗的潮州菜式
韭菜粿非常香口足料, 春卷相比就普通一點
蠔洛
糖醋骨夠入味
2012-08-31 1559 瀏覽
麗港軒潮菜館位於一個屋苑既會所內,係以,但即使唔係會員亦可內進一嚐美膳,經營模式有點像私房菜,主要以一圍圍既圓形桌子為主,2-4人可算少之又少場內裝修有老店既感覺,相信已經營不短既時間進門後直望會見到有一個小小透明既位置,掛住新鮮既潮式食品旁邊有一個平面電視,但是晚電視係冇開既地方尚算坐得幾舒適,上菜速度都幾快,係一連上幾個菜既服務既姐姐多係婦女,做事幾有效率,亦幾友善胡椒豬肚湯:其中一個最鐘意既潮州菜式,湯呈奶白色, 帶微辣, 用既係一粒粒粗胡椒,辣味唔係一嘗之後即刻呈現既反而會係飲後5秒左右,舌頭會感受到有一點麻既辣味,討喜豬肚煮得十分腍,但個人上係偏好有咬勁既豬肚攬搵成個湯都不見半根鹹菜鹵水併盤:賣相很不錯, 份量不少, 鹵水鵝有整齊既排列好成一個小山鹵水鵝一塊塊既將山頂上, 閃閃生輝,鵝片尚算鮮嫩入味,唔會話硬嫩既程度當然比潮州商會還有一點距離,但食落絕對中上水準香煎鱈魚:呢個魚係呢一餐做得最出色既煎得夠香又不見油膩感 ,圍邊位置香脆而有鹹香肉質爽口夠新鮮,連埋圍邊食會有更豐富既口感不加沙律醬亦很好吃 糖醋麵: 另一個好喜歡既潮州菜式, 但唔係每個地方有得食同埋做得好呢度既糖醋
場內裝修有老店既感覺,相信已經營不短既時間
進門後直望會見到有一個小小透明既位置,掛住新鮮既潮式食品
旁邊有一個平面電視,但是晚電視係冇開既
地方尚算坐得幾舒適,上菜速度都幾快,係一連上幾個菜既
服務既姐姐多係婦女,做事幾有效率,亦幾友善

胡椒豬肚湯:
其中一個最鐘意既潮州菜式,
湯呈奶白色, 帶微辣, 用既係一粒粒粗胡椒,
辣味唔係一嘗之後即刻呈現既
反而會係飲後5秒左右,舌頭會感受到有一點麻既辣味,討喜
豬肚煮得十分腍,但個人上係偏好有咬勁既豬肚
攬搵成個湯都不見半根鹹菜
鹵水併盤:
賣相很不錯, 份量不少, 鹵水鵝有整齊既排列好成一個小山
鹵水鵝一塊塊既將山頂上, 閃閃生輝,
鵝片尚算鮮嫩入味,唔會話硬
嫩既程度當然比潮州商會還有一點距離,
但食落絕對中上水準
鹵水併盤
香煎鱈魚:
呢個魚係呢一餐做得最出色既
煎得夠香又不見油膩感 ,圍邊位置香脆而有鹹香
肉質爽口夠新鮮,連埋圍邊食會有更豐富既口感
不加沙律醬亦很好吃
香煎鱈魚
糖醋麵:
另一個好喜歡既潮州菜式, 但唔係每個地方有得食同埋做得好
呢度既糖醋麵係炸過兩面,係年幼時食過潮洲城既口味
可惜既係兩面炸得有點過火,油膩感略重
中間既麵細滑香軟
加上一點點糖跟醋確有更好吃
糖醋麵
蠔餅:
薯粉唔會太多,食到滿口都係粉漿
蠔仔又圓又大,滑嘟嘟,沒有腥味
但蠔仔分量真的很少,每一小塊只能分得兩三粒
芋絲春卷:
呢個係失望之作
本身係芋絲春卷既愛好者,
雖然呢個春雖然炸得香脆,餡料亦夠飽滿
但味道不太行,完全吃唔出芋頭既香味
福果芋泥:
福果又即係白果
一上檯已有點心知不妙,芋泥係浸係油入面既,明顯見到有一層厚油在旁
亦知道呢層油很大機會係豬油
但作為芋泥粉絲既點都要試一試既
食落因為油分充足既關係,的確很夠滑
係油,但冇想像中既咁油
仲有粒粒口感
福果芋泥
綠豆爽:
本身唔鐘意食綠豆,但綠豆爽味道清甜潤喉
糖水內有綠豆, 清心丸
但清心丸份量唔係好多
係食完呢餐油膩感較重既潮州菜後,呢個甜品確係滋潤之選
水準都唔算差玉葉甜品很多

總括黎講,呢一餐既潮宴算唔唔錯,但確有不復當年勇既感覺
食物冇以前咁優質,食唔出廚師既用心
但都係可以一試既

平均消費: $160
題外話/補充資料: 如果大時大節黎呢度食團年飯,要先預訂
2012-08-25
鹵水併盤
香煎鱈魚
2012-08-10 1153 瀏覽
食潮州打冷,唔好以為間舖頭貌似普通,平平凡凡,但係隨時一人成千蚊落樓,西環【尚興】九龍城【創發】就係其中表表者!食個鹵水併盤,叫份蠔餅加碟沙茶牛河,梗係無所謂…如果咀刁啲,加隻大少少嘅凍蟹?睇怕都要五六百!口淡淡整個翅?一人三四百冇走雞!如果再刁鑽啲,嚟個白灼響螺片?冇一千都落唔到樓!咁長嘅開場白,都不外乎講我今次食呢間潮州舖,有幾平!靚!正!呢間叫【麗港軒】,位處麗港城嘅住客會所‧先講有幾平,請留意餐牌,8至12位,八餸一湯,每位只係 $158,仲免收加一!有凍蟹…花彫蒸蟹…鹵水併盤…烏頭…湯…雞…蠔餅…水瓜烙…炒菜…兼有甜品…樣樣都大大份,仲想點?再講有幾靚,凍蟹雖然唔算大,但有鮮味!烏頭肉質夠滑又唔腥,鹵水入味,炸子雞外脆內嫩,蠔餅又唔會炸到燶口燶面!味味都算好味,已經好難得!至於正?就係正在個廁所!因為【麗港軒】,喺麗港會所入面,自不然就用番佢地個廁所,呢度唔止乾淨,仲連埋更衣室同沖涼房,下次再去食飯,一定帶埋毛巾沐浴露‧食完飯開個大沖埋涼咁就確實好正!
食潮州打冷,
唔好以為間舖頭貌似普通,
平平凡凡,
但係隨時一人成千蚊落樓,
西環【尚興】
九龍城【創發】
就係其中表表者!

食個鹵水併盤,
叫份蠔餅加碟沙茶牛河,
梗係無所謂…
如果咀刁啲,
加隻大少少嘅凍蟹?
睇怕都要五六百!
口淡淡整個翅?
一人三四百冇走雞!
如果再刁鑽啲,
嚟個白灼響螺片?
冇一千都落唔到樓!

咁長嘅開場白,
都不外乎講我今次食呢間潮州舖,
有幾平!靚!正!

呢間叫【麗港軒】,
位處麗港城嘅住客會所‧

先講有幾平,
請留意餐牌,

8至12位,
八餸一湯,
每位只係 $158,
仲免收加一!
有凍蟹…花彫蒸蟹…鹵水併盤…
烏頭…湯…雞…蠔餅…水瓜烙…炒菜…
兼有甜品…樣樣都大大份,
仲想點?

再講有幾靚,
凍蟹雖然唔算大,
但有鮮味!
烏頭肉質夠滑又唔腥,
鹵水入味,
炸子雞外脆內嫩,
蠔餅又唔會炸到燶口燶面!
味味都算好味,
已經好難得!

至於正?
就係正在個廁所!

因為【麗港軒】,
喺麗港會所入面,
自不然就用番佢地個廁所,
呢度唔止乾淨,
仲連埋更衣室同沖涼房,
下次再去食飯,

皮脆肉嫩 正
都算有鲜味
入味
2012-01-07 791 瀏覽
朋友生日飯局, 壽星女想到麗港軒試試, 說有朋友推介這間位於私人屋苑會所內的潮州菜館, 質素不錯, 所以一行六人決去試一試. 這裏的位置並不好找, 我已經事先看過地圖, 又問過住在該屋苑的同事, 但結果仍然是迷了路, 要向屋苑職員問路後才找到!! 不說不知, 這間菜館雖然知名充度不高, 但當晚卻是全場滿座. 我們已經預先訂位, 但仍然要坐在室外位置, 沒有冷氣, 當然比較熱! 雖說是這裏是菜館, 但其實是以私房菜形式經營, 收費和點菜都是以人頭計, 持有會所証會有折扣. 看看餐牌, 原來只有一款餐, 分別是不同人數可以點多少個小菜, 人多的話當然可以試多些菜式, 我們六人剛好可以點六菜一湯. 不過, 但當中不少較特色的菜式要預訂才有, 所以我們只點了些不用預訂的小菜試試. 先來的是福果豬肚湯 - 湯的顏色奶白, 有很濃的胡椒味, 所以味道偏辣帶鹹; 豬肚煲得很腍, 不過鹹菜欠奉; 福果即是白果, 份量偏多, 煲得煙韌, 一向喝的胡椒豬肚湯都是有鹹菜的, 所以感覺不太正宗.潮州凍蟹, 一共有三隻, 賣相吸引. 這裡供應的是花蟹, 雖然不大隻, 但勝在肉厚味鮮甜, 部分還有豐腴金黃的蟹

潮州凍蟹, 一共有三隻, 賣相吸引. 這裡供應的是花蟹, 雖然不大隻, 但勝在肉厚味鮮甜, 部分還有豐腴金黃的蟹膏, 令人回味!!
潮州涷烏頭, - 烏頭魚烏頭幾大條. 本來我一向也怕吃烏頭魚, 因為魚肉通常都是又嚡口又乾. 但這條的魚肉卻意外地嫩滑, 新鮮又肥美, 連我也禁不住的夾了幾回!
蠔仔烙, 蠔的份量也算多, 雖然不大隻, 但勝在入口沒有腥味, 而且木薯粉不多, 不會吃到滿口粉漿; 可是蠔餅煎得有點過火, 有點焦, 而且也較油膩, 吃完後發現碟底有不少油跡, 一般之作.
鹵水鵝拼豆腐大腸, 賣相很不錯. 鹵水鵝片份量不少, 肉質尚算嫩滑入味, 鹵水汁味偏鹹, 雖比不上阿鴻出品, 但也不錯; 豬大腸肉厚且彈牙, 又沒有異味, OK; 豆腐又硬又嚡口, 水準之下.
芋絲春卷拼九肚魚春卷, 春卷炸得香脆, 入口時仍然很熱! 雖說是有兩種味道, 但老實說兩者分別不大, 芋頭味和九肚魚的味道都很輕, 只可說是香口但不是美味的一道.
干蔥雞, 大量的干蔥鋪在雞上, 雞肉頗滑, 但雞味一般而已, 沒有鮮雞的肉味, 很一般的菜式.
菜館免費送糖水, 是夜的是綠豆爽清心丸, 屬潮式糖水. 正宗的潮式糖水, 一般都是很甜的. 這個卻是不太甜, 可能是為了遷就香港人的口味吧! 清心丸入口煙韌, 不過份量很少; 綠豆爽煲至開花, 誠如其他所說, 如果綠豆爽入馬蹄的話會更好, 除了甜味匹配之外, 更增加了爽脆的口感!

這店的出品, 雖然說不上是正宗的潮式口味, 但食物的味道和質素也不俗, 而且碟頭也不少, 男生也應該吃得飽. 結帳時, 雖然我們不是會員, 但店子卻只收我們會員價, 實在是一個意外驚喜!! 不過, 想吃到較有特色的小菜的話, 還是要預早訂好, 不然就像我們一樣, 只吃到最普通的小菜.
  • 潮州凍蟹
  • 潮州涷烏頭
  • 鹵水鵝
2012-01-03 534 瀏覽
經同事介紹這個屋苑的會所內有一家不錯的潮州菜館, 今天一行十多人便前來一試了!說真的, 環境極為簡陋, 像飯堂一般..服務也是相對地一般的, 但是食物方面真的比較便宜, 而且質素亦不算差的, 整體來說是不錯的..所以平日午飯時段我們便可以多一個選擇了!滷水拼盤味道剛剛好.大豆牙炒大腸香口.這個魚也不錯.蠔仔粥夠鮮味.蛋角油了一些.粉果味道極為鹹, 要改善!春卷香脆, 餡料足夠.韭菜粿值得一讚, 香口得很!
經同事介紹這個屋苑的會所內有一家不錯的潮州菜館,
今天一行十多人便前來一試了!

說真的, 環境極為簡陋, 像飯堂一般..
服務也是相對地一般的, 但是食物方面真的比較便宜,
而且質素亦不算差的, 整體來說是不錯的..
所以平日午飯時段我們便可以多一個選擇了!
滷水拼盤味道剛剛好.
大豆牙炒大腸香口.
這個魚也不錯.
蠔仔粥夠鮮味.
蛋角油了一些.
粉果味道極為鹹, 要改善!
春卷香脆, 餡料足夠.
韭菜粿值得一讚, 香口得很!
2011-08-06 365 瀏覽
Father Birthday Dinner 係麗港軒度食,我地一行12人,其實大部份人都試過架2、3次喇,因為好味所以番試 這兒座落屋苑內,相信街外人唔多會知 le 度有間味美的潮菜!我都係由親戚引領先識黎咋 我地 Order 左呢度嘅招牌菜 :胡椒豬肚湯重胡椒味,豬肚亦好淋,冬天飲仲正,飲完暖粒粒的!炸蝦丸外皮金黄,內裡肉丸彈牙,點埋酸醬仲正!凍蟹色澤賣相先聲奪人,新鮮、肉質鮮甜,一流必食!滷水拼盤好味有水準,鵝片、豆腐等入味,大堆頭,我地一圍人先攪得掂。涷烏頭魚烏頭幾大條兼帶黃油,點豆醬食仲正!好在影快一步,如唔係魚頭魚尾都俾家人們食哂喇 煎蝦碌呢個算合格,略覺蝦身唔夠爽,亦帶腥,而味可以;APM 潮X 好食d。燒雞肉質好滑,雞味濃,另一必食呀!炸雙麵皇鬆脆麵餅出色,潮式食去落上糖、醋;甜甜酸酸而脆口,+分好味!炸芋頭春卷 & 上湯浸時蔬呢2味我已經無試了as 好飽好飽了,no comment 水瓜烙味道如煎旦角,印象普通。Upload 相有 Limitation,呢味唔 Up lar Last 上埋壽飽、綠荳爽 & 自備 Birthday Cake壽飽是whole night

我地 Order 左呢度嘅招牌菜 :

胡椒豬肚湯
重胡椒味,豬肚亦好淋,冬天飲仲正,飲完暖粒粒的!

炸蝦丸
外皮金黄,內裡肉丸彈牙,點埋酸醬仲正!

凍蟹
色澤賣相先聲奪人,新鮮、肉質鮮甜,一流必食!

滷水拼盤
好味有水準,鵝片、豆腐等入味,大堆頭,我地一圍人先攪得掂。

煎蝦碌

燒雞
肉質好滑,雞味濃,另一必食呀!

炸雙麵皇

炸芋頭春卷 & 上湯浸時蔬
呢2味我已經無試了as 好飽好飽了,no comment

水瓜烙

壽飽是whole night 差的一樣,反叮的,片厚而Un;綠荳爽 quite good,清甜、爽。

豐富的一晚,下次有機會再來!
2011-07-31
  • 凍蟹
  • 涷烏頭魚
  • 滷水拼盤
  • 燒雞
  • 炸雙麵皇
2011-02-04 123 瀏覽
爸爸生日, 在家附近吃最愛的家鄉菜慶祝.先來壺荷包鱔, 湯水清甜, 鱔厚肉兼燉得軟淋, 但我還是愛爽彈的肥鱔肉質, 今次鱔的精華盡流給燉湯, 好喝!接著便送來三隻甜美凍蟹, 我什麽醋也不愛點, 最愛一大口一大口地吃肉身豐富的蟹身, 很鮮很真的味道.鹵水拼盤有鵝片和豆腐, 兩樣鹵物都嫩而入味.煎封銀雪魚是薑餅人的至愛魚類之一, 皮煎得夠脆, 淋上豉油反而覺得可減低油膩感.葱油雞賣相不錯, 雞皮閃黃, 加上紅紅綠綠的葱粒和辣椒粒, 添了不少惹味.香煎蠔餅是我唯一不抗拒吃蠔的餸菜之一(另一是蠔仔粥), 我想是由於size較小, 蠔味不太重(也有魚露味蓋過些蠔味), 令我易些接受. 蠔餅煎得香口, 又不會吃到成口油.香煎蝦碌很香鮮, 一定要嚐嚐沾滿濃香醬汁的蝦殼.糖水是綠豆爽, 爽爽利利又甜美.辛苦爸爸時常照顧我的胃口, 不是誇獎, 我爸爸煮菜真不錯, 也是令我這麼愛吃的原因.我們這一家, 愛吃也貪吃, 家人的關係也因吃而親切緊密起來.

爸爸生日, 在家附近吃最愛的家鄉菜慶祝.

接著便送來三隻甜美蟹, 我什麽醋也不愛點, 最愛一大口一大口地吃肉身豐富的蟹身, 很鮮很真的味道.
鹵水拼盤有鵝片和豆腐, 兩樣鹵物都嫩而入味.
香煎蝦碌很香鮮, 一定要嚐嚐沾滿濃香醬汁的蝦殼.
糖水綠豆爽, 爽爽利利又甜美.

2010-10-17
2010-05-01 111 瀏覽
上月初及昨晚分別與11及16位家人到這店用餐, 但兩次都沒有相機(我的手機拍了照也看不到), 可惜! 兩次點的菜九成一樣, 老人家點菜, 無什麼新意!!! 但兩次的味道有些差別. 上月初我們吃了花彫蒸蟹, 味菜煲白膳, 鹵水鵝拼豆腐, 福果豬肚湯, 百花魚肚, 九肚魚春卷, 普寧豆醬雞, 蠔仔烙, 上湯蒜子浸時菜, 反沙芋. 每位$150昨晚吃了金不換炒蟹,花彫蒸蟹, 味菜煲白膳, 鹵水鵝拼豆腐, 福果豬肚湯, 五香豆卷, 九肚魚春卷, 燒雞, 蠔仔烙, 上湯蒜子浸時菜, 反沙芋, 福果芋泥. 每位$160昨晚人多, 蠔仔烙自動加大到有兩碟, 食唔唒呢!!我們大夥人認為這店的價錢合理, 份量十足(除非胃口奇佳, 否則一定要打包)而且味道很好, 值得推薦!! 我們有會所証, 還有九折優惠呢!!

上月初我們吃了

蠔仔烙,
上湯蒜子浸時菜,
反沙芋,
福果芋泥. 每位$160

昨晚人多, 蠔仔烙自動加大到有兩碟, 食唔唒呢!!

2009-04-30
  • 味菜煲白膳
  • 福果豬肚湯
  • 九肚魚春卷
  • 普寧豆醬雞
2010-04-27 207 瀏覽
朋友生日,提議到就腳的麗港軒慶祝,想起鮮甜的凍蟹,大家都舉腳贊成。一行八人,人數剛夠叫八菜一湯,另加反沙芋一客。 先來萬眾期待的凍蟹,一如所料,蟹不大但鮮嫩肉厚,又有蟹膏,有時蟹太大反而有殼硬肉粗之弊,這次大家都吃得很高興。 接著是店方建議的福果豬肚湯,說是煲了幾小時的老火湯,果真是味道鮮甜,帶胡椒的辣和福果(白果)的煙韌,正! 凍烏頭不是特別的菜色,但店方選料上乘,魚新鮮又肥美帶黃油,不醮豆醬也很好吃。 蠔餅又是另一出色之作,有時越簡單的菜式越難做得好,這裡沒有用上什麼日本珍珠蠔,但就把它做成夾餅的樣子,用煎得焦香的蛋餅夾著鮮香的蠔,有新意。 反沙芋為整個晚餐畫龍點睛,粉香的芋頭平均地包上糖皮,熱呼呼的,真是驚喜萬分。其他菜還是不錯的,稍為失望的是滷水,味太咸又不夠醇香,幸好鵝肉新鮮肉厚。這小店名為私房菜,但以每位$140,加反沙芋不過是$80的價錢來說,平靚正之名是當之無愧了。

福果豬肚湯
百花魚肚
上湯浸菜芯
反沙芋
綠豆清心丸
  • 凍蟹、福果豬肚湯、凍烏頭、蠔餅及反沙芋
2010-01-28 153 瀏覽
又係家庭聚會,一行九人嚟呢度食,環境都OK。胡椒豬肚湯 - 很香濃嘅胡椒味,豬肚也不錯,記住要襯熱飲呀,凍咗冇咁好味。涷烏頭魚 - 烏頭幾大條(一呎長左右),味道不錯,新鮮又肥美。涷蟹 - 賣相不錯,好好味呀,鮮甜又有膏,正。鹵水鵝拼豬腸 - 鹵水鵝唔夠入味,退步咗,好在豬腸都幾厚,口感好好, 味道又好。糖醋骨 - 睇落唔起眼,但又幾好味喎,炸得好香脆,Sauce 甜甜酸酸咁,味道不錯。芋絲春卷 - 芋頭味很香,炸得香脆又唔油,好味。煎蠔餅 - 呢個都不錯,有好多蠔,食落去煙煙韌韌咁,好味道。干蔥雞 - 麻麻地啫,冇雞味,味道也是一般。炒芥蘭 - 芥蘭爽口,味道都OK。最後仲有清心丸綠豆爽,味道OK又不太甜
又係家庭聚會,一行九人嚟呢度食,環境都OK。

胡椒豬肚湯 - 很香濃嘅胡椒味,豬肚也不錯
,記住要襯熱飲呀,凍咗冇咁好味。

涷蟹 - 賣相不錯,好好味呀
,鮮甜又有膏
,正。
鹵水鵝拼豬腸 - 鹵水鵝唔夠入味
,退步咗,好在豬腸都幾厚,口感好好
, 味道又好

糖醋骨 - 睇落唔起眼,但又幾好味喎
,炸得好香脆,Sauce 甜甜酸酸咁,味道不錯

芋絲春卷 - 芋頭味很香,炸得香脆又唔油,好味

煎蠔餅 - 呢個都不錯,有好多蠔,食落去煙煙韌韌咁,好味道

干蔥雞 - 麻麻地啫,冇雞味,味道也是一般。
炒芥蘭 - 芥蘭爽口,味道都OK。

最後仲有清心丸綠豆爽,味道OK又不太甜
涷蟹
糖醋骨
煎蠔餅
清心丸綠豆爽
2009-08-09 168 瀏覽
一班靚女慶祝姊妹生日,叫左個10人餐,8菜+1湯+湯水+甜品1. 潮州涷蟹 - 肉同膏都好多 2. 潮州涷烏頭 - d肉好嫩滑 3. 鹵水鵝拼豆腐紅腸 - 鵝片好味,唔會太多豆腐紅腸墊底 4. 八寶大腸 - 麻麻地 5. 豉油王煎蝦 - 煎得好入味 6. 干蔥雞 - 雞肉好滑,真係好多干蔥7. 炒通菜 - 菜爽甜,炒得好8. 蠔仔烙 - 一般福果胡椒豬肚湯 - 火喉夠,胡椒味濃綠豆爽清心丸 - 如果加d馬蒂會仲好d福果芋泥 - 比較油&甜,唔係好岩我地lee d靚女食 芋絲WasAbi春卷 - 老闆娘見我地成班靚女,請我地食,免費的,yeah!!碟頭大,分量足,12人都夠食,抵! 如果你係lee個屋苑嘅住戶,每人仲可以平$10!!可以自攜紅酒免開瓶費,佢會俾個開酒器你自己開。lee度d服務員姐姐好有禮貌o架!!!

1. 潮州涷蟹 - 肉同膏都好多

2. 潮州涷烏頭 - d肉好嫩滑

3. 鹵水鵝拼豆腐紅腸 - 鵝片好味,唔會太多豆腐紅腸墊底

4. 八寶大腸 - 麻麻地

5. 豉油王煎蝦 - 煎得好入味

6. 干蔥雞 - 雞肉好滑,真係好多干蔥
7. 炒通菜 - 菜爽甜,炒得好
8. 蠔仔烙 - 一般
福果胡椒豬肚湯 - 火喉夠,胡椒味濃
綠豆爽清心丸 - 如果加d馬蒂會仲好d
福果芋泥 - 比較油&甜,唔係好岩我地lee d靚女食

碟頭大,分量足,12人都夠食,抵!
如果你係lee個屋苑嘅住戶,每人仲可以平$10!!
可以自攜紅酒免開瓶費,佢會俾個開酒器你自己開。
lee度d服務員姐姐好有禮貌o架!!!
潮州涷蟹
潮州涷烏頭魚
鹵水鵝拼豆腐紅腸
豉油王煎蝦
炒通菜
  • 涷蟹,涷烏頭,鹵水鵝,煎蝦