2024-03-10 183 瀏覽
這天晚上我約了家人去九龍城吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間泰國菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生泰式炸蝦餅($68)用新鮮蝦肉打成的蝦餅,十分爽彈鮮美,份量非常多,配上甜酸醬,味道酸酸甜甜,令人非常開胃,份量十分多泰式冬陰功($86)菇軟彈煙靭,番茄十分鮮甜,蝦爽彈鮮美,泰式洋蔥和香料,冬陰功湯味道酸酸甜甜,份量非常多,十分足料泰式乾炒豬肉河($63)芥蘭爽口,雞蛋軟綿綿,豬肉稔香軟彈,河粉煙靭和柔滑的,非常新鮮,份量非常多,非常抵食馬拉盞炒通菜($68)通菜十分爽口和新鮮,用馬拉盞調味,味道恰到好處,不會太鹹,份量非常多泰式豬肉串燒($30)豬肉串燒稔香軟彈,是即叫即燒的,所以食物溫度非常不錯泰式雞肉串燒($30)雞肉串燒嫩滑細密,非常新鮮珍寶腸串燒($16)珍寶腸串燒外脆內軟,配上自家製沙嗲醬芒果沙冰($30)用新鮮芒果打成的沙冰,十分足料,非常鮮甜椰青($42)椰青水十分清甜,椰青十分大個整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

泰式炸蝦餅($68)

泰式冬陰功($86)

泰式乾炒豬肉河($63)

馬拉盞炒通菜($68)

泰式豬肉串燒($30)
豬肉串燒稔香軟彈,是即叫即燒的,所以食物溫度非常不錯

泰式雞肉串燒($30)
雞肉串燒嫩滑細密,非常新鮮

珍寶腸串燒($16)
珍寶腸串燒外脆內軟,配上自家製沙嗲醬

芒果沙冰($30)
用新鮮芒果打成的沙冰,十分足料,非常鮮甜

椰青($42)
椰青水十分清甜,椰青十分大個

泰式乾炒豬肉河
泰式冬陰功
馬拉盞炒通菜
泰式炸蝦餅
芒果沙冰
九龍城果然係小店無敵!疫情嗰陣都係叫外賣,第一次堂食性價比極高,仲要係開到凌晨六點宵夜冇得頂!豬頸肉生菜包真心必食💛平時豬肉碎雞肉碎食得多,估唔到用豬頸肉包生菜效果咁驚艷,豬頸肉調味同我去泰國食嘅地道小館一樣,再用生菜包住中和咗油膩感!炸蝦餅屬於中上發揮,蝦肉彈牙,外皮酥脆,下次如再幫襯,小食可能會試吓糯米釀雞翼。本身想嗌椰青,不過驚太涼所以叫咗杯青檸梳打,正常發揮汽水夠氣🫶🏻另外超推介佢哋嘅燒烤,即叫即燒炭火香燒魷魚又必食推介!肉質好嫩咬落去仲有炭火嘅香味,配埋佢個泰式辣汁perfect(串燒呢part相對等嘅時間耐少少,證明啲姐姐真係燒得好有心機慢工出細貨)炒芥蘭都好出色好有鑊氣!啲菜一啲都唔老有少少似食炒蒜苗💛主食糾結咗一段時間,最後揀咗菠蘿炒飯真係冇失望,最重要一點粒粒分明好香口,🤟🏻小朋友都好鍾意食整體成餐飯我都比滿分真係要支持吓香港特色小店!臨走仲買多咗包蝦片$15真係好好食😆
九龍城果然係小店無敵!

炸蝦餅屬於中上發揮,蝦肉彈牙,外皮酥脆
,下次如再幫襯,小食可能會試吓糯米釀雞翼。

炒芥蘭都好出色好有鑊氣!啲菜一啲都唔老有少少似食炒蒜苗💛

主食糾結咗一段時間,最後揀咗菠蘿炒飯
真係冇失望,最重要一點粒粒分明好香口,🤟🏻小朋友都好鍾意食

4天前 0 瀏覽
餐廳座位十足,老闆娘主動打招呼好nice🥰泰式炒金邊粉份量適中,蝦既新鮮彈牙又大隻,十分惹味🧡泰式明爐蒸烏頭有別於一般做法幾特別,用gas爐慢慢煮,肉質幼嫩,一啲泥味都冇,很不錯呢🤍馬拉盞炒泰國通菜食泰菜通常都會叫通菜,好爽口好入味💚串燒豬牛各一串,串燒很香口惹味,保持很多肉汁,沙嗲醬亦很有水準,非常嫩口🤎芒果糯米飯幾飽都要試下既芒果糯米飯,大愛😍,有白糯米配鮮甜芒果,越食越想去泰國💛
餐廳座位十足,老闆娘主動打招呼好nice🥰

泰式炒金邊粉
份量適中,蝦既新鮮彈牙又大隻,十分惹味🧡

泰式明爐蒸烏頭

馬拉盞炒泰國通菜
食泰菜通常都會叫通菜,好爽口好入味💚

芒果糯米飯

6天前 0 瀏覽
一陣子冇去九龍城食泰國嘢,今次決定食一間未食過嘅泰國餐廳。鴻陞泰國菜嘅門面唔起眼,一不留神就會錯過咗。入到去餐廳乾淨企理,裝修簡簡單單。坐低先飲一個冰凍嘅椰青,消暑又解渴;仲可以刮啲椰子肉出嚟食,甜甜地又爽口。慢慢睇吓menu,食物選擇勁多!我哋食咗咖喱配蒜蓉包、串燒同埋泰式炒金邊粉。串燒最快上枱!我哋點咗豬牛雞每樣兩串,配埋餐廳自家製沙嗲汁就啱晒。黃咖喱雞醬汁豐富,可以選擇配蒜蓉包或者煎餅。我哋揀咗蒜蓉包,一客四件幾抵食!泰式炒金邊粉味道酸酸甜甜好開胃,配料都幾豐富,鍾意佢好多芽菜,食落好清新👍本身仲想食甜品,不過個胃冇位啦😹 下次下次。
一陣子冇去九龍城食泰國嘢,今次決定食一間未食過嘅泰國餐廳。

鴻陞泰國菜嘅門面唔起眼,一不留神就會錯過咗。
入到去餐廳乾淨企理,裝修簡簡單單。

本身仲想食甜品,不過個胃冇位啦😹 下次下次。
2024-05-27
  • 蒜蓉包
2024-06-02 0 瀏覽
放工嚟到九龍城,想食泰國菜但又冇book位,見唔使排隊就入咗嚟食,燒牛肉超有驚喜!泰式燒牛肉 $75牛肉燒烤得剛剛好,口感滑嫩。泰式調味令到呢道菜味道非常獨特,帶有微妙的香料風味,並且微微帶有一點辣味。下次黎一定會再叫!椰汁雞湯 $90湯嘅味道鮮美,帶有椰汁的香甜,並且加入了新鮮的雞肉和香料。湯的口感非常滑順,椰汁的香氣讓人回味無窮,這道菜適合作為開胃菜或是舒緩口味的湯品,絕對是一個暖心之選。青檸明爐魚 $238新鮮的盲曹經過明爐熱煮,魚肉鮮嫩。青檸的酸爽與魚肉的鮮味相得益彰,帶來了一種清新的口感,酸辣口味非常開胃。

泰式燒牛肉 $75

椰汁雞湯 $90

青檸明爐魚 $238

1K
突然想吃泰國菜,放工後來到九龍城走走,就在城南道發現一個看似很不錯的泰菜館,價錢合理,而且選擇挺多,重要是免加一,所以入內試試。酸辣去骨鳳爪 鳳爪份量足,口感爽脆,味道酸中帶辣,清新開胃。泰式濕炒海鮮河濕炒河內放了大量蔬菜、爽脆魷魚及彈牙大蝦,口感豐富,河粉掛滿了海鮮茨汁,入口巨香滑,必吃!海鮮炒飯海鮮飯炒得蠻乾身,內裏同樣有魷魚及大蝦等海鮮,再加入粟米、蛋碎、紅蘿蔔粒等配料,口感層次豐富。糯米釀雞翼雞翼外層炸得香脆可口,內層釀了滿滿的糯米飯,入口啖啖肉,甘香惹味。芒果糯米飯糯米飯口感香甜煙韌,配上超級甜美的芒果果肉及椰漿,吃後非常滿足。芒果沙冰沙冰口感綿密,冰冰涼涼的,芒果味道超級香甜。

酸辣去骨鳳爪
鳳爪份量足,口感爽脆,味道酸中帶辣,清新開胃。

泰式濕炒海鮮河

海鮮炒飯

糯米釀雞翼

芒果糯米飯

芒果沙冰
沙冰口感綿密,冰冰涼涼的,芒果味道超級香甜。

2024-06-02 2 瀏覽
放工後約了好朋友敘舊,回味之前一齊去的泰國旅行。要食泰國菜當然來到九龍城,「鴻陞泰國菜」 。一於感受吓地道嘅泰式風情。餐廳是十分地道的小店,不少店員也是來自泰國的姨姨 ,好親切。∾ 1. 生菜包(豬)這道是小妹每次在泰國或泰式餐廳必食的。新鮮的生菜葉搭配爽脆的豬肉丁, 以淋上香濃甜辣的醬料,酸酸辣辣的豬肉惹味。而豬肉是鮮嫩多汁向生菜一同食會更食出層次,口感,清新爽口但不失飽足感。∾ 2. 泰式冬蔭功湯泰式冬蔭功湯頭清澈但不失濃郁,泰式的湯料帶淡淡泰式獨特芳香。湯放入大大小小的蝦子,吃起來彈牙,加上辣味十足的辣醬 ,酸酸辣辣的,是餐廳必點湯品。∾ 3. 飛天通菜這道泰式清炒通心菜為主角,輔以些紅椒、青椒等再淋上泰式特製的醬汁。通心菜本身脆嫩爽口,經過簡單的清炒後,既保留原有清新滋味,卻增添了泰式香料的陣陣幽香。∾ 4. 泰式炒金邊粉這裡金邊粉本身質地軟滑,粉條吸附了醬料的鮮甜和辣香,還加入了炒蛋、雞肉、蔬菜,口感更層次豐富。酸甜辣香交織地令人難忘,食完一碗又急不及待。∾ 5. 沙爹串燒(豬&雞腎)因為朋友喜愛雞腎,今次先食沙爹串燒的豬肉和雞腎,搭配香濃的沙爹醬汁。豬肉和雞腎都是淡淡肉且多
∾ 1. 生菜包(豬)
∾ 2. 泰式冬蔭功湯
∾ 3. 飛天通菜
∾ 4. 泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉
∾ 5. 沙爹串燒(豬&雞腎)
因為朋友喜愛雞腎,今次先食沙爹串燒的豬肉和雞腎,搭配香濃的沙爹醬汁。豬肉和雞腎都是淡淡肉且多汁。沙爹醬汁搭配好出色,有點香麻味又融合其他泰香料,好泰味。
∾ 6. 椰青
要清涼解膩的,當然必點椰青。剛打開椰青,飲一口清香的椰汁,涼涼的感覺清新了味蕾。飲好椰青水,再食椰青入面的椰肉,清甜爽口。椰青是非常解渴的飲品。
椰青
鴻陞泰國菜絕對是一間在九龍城深受街坊捧場的地道泰式小店,看見好多熟容已和店員有傾有笑。下次來到九龍城,不妨試試鴻陞泰國菜。
2024-05-23
2024-05-26 0 瀏覽
平靚正😛鴻陞泰國菜~泰式蝦餅炸得非常香脆可口☺️咬落去啖啖軟滑蝦肉👍🏻有蝦味😛配合秘製嘅泰式醬汁真係人間絕頂享受☺️~蝦醬炒飯有鑊氣👍🏻色香味俱全☺️肉鬆臘腸😛加埋濃濃嘅蝦醬撈飯🤩食到停唔到口啊😙~泰式炒金邊粉金邊粉軟硬度啱啱好🤪🤪調味唔會太鹹,亦都唔會太甜👍🏻加埋一隻隻軟滑彈牙嘅蝦☺️~蒜蓉包建議怕肥嘅人唔好食😎因為真係非常邪惡😛蒜蓉包非常重料加真料🤩用真蒜蓉鋪喺面 仲要極重牛油😙包皮勁脆,又夠熱☺️真係重點壓軸推介😝✅
平靚正😛鴻陞泰國菜

~泰式蝦餅

~蝦醬炒飯

~泰式炒金邊粉

~蒜蓉包

2024-05-16 6 瀏覽
出九龍城梗係食泰國菜啦,試到地道嘅更加好啦,小店形式,店內有部份卡位。泰式拼盤~即叫即炸,泰式炸春卷熱辣辣脆卜卜、炸雞中翼、泰式炸蝦餅炸得好香口,夠彈牙,仲有泰式炸皮蛋,大大隻有特式。泰式青咖喱牛~採用牛肉片,保證唔會韌,蔬菜有西蘭花、椰菜花及泰式豆角等,青咖哩汁好醒胃,辣辣地好惹味。蒜蓉包~蒜蓉法包好香脆,最適合索滿青咖哩汁吃。豬頸肉生菜包~新鮮生菜包住豬頸肉,美味可口。飛天通菜~泰式炒法,味道香濃,通菜夠嫩綠夠爽口。泰象啤~食泰國菜梗係試下泰國啤酒啦!
泰式拼盤~
即叫即炸,泰式炸春卷熱辣辣脆卜卜、炸雞中翼、
泰式炸蝦餅炸得好香口,夠彈牙,
仲有泰式炸皮蛋,大大隻有特式。
泰式青咖喱牛~
蒜蓉包~
蒜蓉法包好香脆,最適合索滿青咖哩汁吃。
豬頸肉生菜包~
新鮮生菜包住豬頸肉,美味可口。
飛天通菜~
泰式炒法,味道香濃,通菜夠嫩綠夠爽口。
泰象啤~
食泰國菜梗係試下泰國啤酒啦!
2024-05-13
想食泰國菜一定係去九龍城啦!今次發現到呢間抵食又好味隱世泰國菜鴻陞泰國菜🇹🇭價錢實惠💰由泰國人主理叫左小食、小炒、兩款主食、飲品同甜品兩個人食到飽飽~人均💰2️⃣0️⃣0️⃣🥢泰式炸蝦餅~蝦餅即炸夠香脆💗夠厚實彈牙🥢蝦膏炒飯 ~飯粒粒粒分明配上泰式臘腸好開胃🥢香草辣肉碎炒河🔥好夠鑊氣~香辣惹味更加入豆角、肉碎、秀珍菇~更添口感🥢脆肉炒時菜 ~ 用上豬脆肉一同炒香~時菜吸收左豬油咸香味~來到一定要叫佢地🥭芒果冰~三十蚊一杯超足料~由新鮮芒果榨汁而成~好香甜最後以🥭芒果糯米飯甜蜜結尾 🫶🏻❤️鴻陞泰國菜📍九龍城城南道6號地舖
想食泰國菜一定係去九龍城啦!

今次發現到呢間抵食又好味隱世泰國菜
鴻陞泰國菜🇹🇭價錢實惠💰由泰國人主理
叫左小食、小炒、兩款主食、飲品同甜品
兩個人食到飽飽~人均💰2️⃣0️⃣0️⃣

🥢泰式炸蝦餅~蝦餅即炸夠香脆💗夠厚實彈牙

🥢蝦膏炒飯 ~飯粒粒粒分明配上泰式臘腸好開胃

🥢香草辣肉碎炒河🔥好夠鑊氣~香辣惹味
更加入豆角、肉碎、秀珍菇~更添口感

🥢脆肉炒時菜 ~ 用上豬脆肉一同炒香~
時菜吸收左豬油咸香味~

來到一定要叫佢地🥭芒果冰~三十蚊一杯

超足料~由新鮮芒果榨汁而成~好香甜

最後以🥭芒果糯米飯甜蜜結尾 🫶🏻❤️

鴻陞泰國菜
📍九龍城城南道6號地舖
去九龍城就會想起泰國菜,今次去鴻陞泰國菜,朋友說美味又經濟,值得一食。沙嗲串燒 $15串豬肉、雞肉各一串,燒得剛好仍保持嫩滑又香口,沙嗲醬又惹味。燒雞翼、燒墨魚丸 $16 串雞全翼賣相好吸引,又香噴噴,外皮香脆,內裡肉質嫩滑,墨魚丸大粒彈牙。燒魷魚 $78魷魚嫩口又彈牙,又帶點燒烤香味,好有驚喜,推介必食。點咖哩就一定配蒜蓉包或薄餅蒜蓉包 $30 上檯香噴噴,金黃色賣相好吸引。好鬆脆又有牛油蒜蓉香,好美味。泰式黃咖哩大頭蝦 $188有3大隻大頭蝦,先炸後跟咖哩一起炒,蝦殼香口,肉質彈牙。黃咖哩只有輕輕的辣,有洋蔥、青椒配料,加入雞蛋炒幾香滑,蒜蓉包點咖哩一流。

沙嗲串燒 $15串
豬肉、雞肉各一串,燒得剛好仍保持嫩滑又香口,沙嗲醬又惹味。

燒雞翼、燒墨魚丸 $16 串
燒雞翼、墨魚丸

燒魷魚 $78
魷魚嫩口又彈牙,又帶點燒烤香味,好有驚喜,推介必食。
燒魷魚

點咖哩就一定配蒜蓉包或薄餅
蒜蓉包 $30 上檯香噴噴,金黃色賣相好吸引。
好鬆脆又有牛油蒜蓉香,好美味。
蒜蓉包

泰式黃咖哩大頭蝦 $188
泰式黃咖哩大頭蝦

有3大隻大頭蝦,先炸後跟咖哩一起炒,蝦殼香口,肉質彈牙。

燒雞翼、墨魚丸
燒魷魚
蒜蓉包
2024-05-07 7 瀏覽
鴻陞泰國菜 - 九龍城九龍城不嬲都出名食泰國菜 今日就同老公去咗尋找泰國的味道冬陰功湯 個湯濃鬱足料 有菇/大頭蝦/香茅等等 係正宗冬陰功湯味 酸辣味道平均椰菜苗炒豬頸肉 平時喺屋企好少炒椰菜苗 所以食親泰惹味國菜都會食椰菜苗 炒埋豬頸肉就更加味道夾肉碎炒飯 上面有隻炸蛋好香口 炒飯亦都粒粒分明 非常有鑊氣又惹味燒雞翼 外皮香脆 內裏Juicy 燒得有心機夠火喉 好味燒牛肉 有肉汁之餘都幾嫩又有牛味 唔會乾巴巴最後食泰國野當然有叫啲特飲 我哋就叫咗青檸梳打
鴻陞泰國菜 - 九龍城

九龍城不嬲都出名食泰國菜 今日就同老公去咗尋找泰國的味道

燒雞翼 外皮香脆 內裏Juicy 燒得有心機夠火喉 好味

燒牛肉 有肉汁之餘都幾嫩又有牛味 唔會乾巴巴

最後食泰國野當然有叫啲特飲 我哋就叫咗青檸梳打
2024-05-07 3 瀏覽
好耐都冇食過泰菜,大大話話都成年冇去過泰國。每次一掛住想食嘅時候都會嚟九龍城。喺九龍城都食過好多間唔同嘅泰菜餐廳,今次就揀咗入咗嚟呢間。每次食親都一定要嗌生菜包,味道十分之正宗。今次再試咗泰式黃咖喱,仲揀咗薄餅,呢個配搭係絕配!仲有燒牛肉都好正,夠嫩口唔會韌,下次試吓佢嘅青檸燒牛肉。我見一開門,已經好多人嚟幫襯,陸陸續續啲枱都滿晒,想食嘅話可以早啲過嚟就唔使等咁耐。今次完全冇伏,下次再覆桌。泰菜真係點食都唔厭!

2024-04-30 6 瀏覽
椰汁冰和椰青:椰汁冰以椰子汁搭配椰肉,清涼好飲。椰青則是指未成熟的椰子,多汁又鮮味👍馬拉盞炒通菜:這道菜以泰式馬拉盞醬炒煮通菜,特別有泰國風味,係必食菜式。燒牛肉:燒牛肉是以牛肉烤煮至熟,熟度適中,通常搭配辣的醬汁,非常惹味小食拼盤:這是一個組合了多種小吃的拼盤,包括炸蝦餅、炸皮蛋、春卷和雞翼。炸蝦餅是用鮮蝦和麵粉製成,炸皮蛋以蝦肉包住,有層次,春卷是將蔬菜和肉類包裹在薄餅皮中炸製而成。雞翼新鮮炸起,熱辣辣。

2024-04-20 22 瀏覽
好久未踏足泰國菜館密集的九龍城,是夜相約友人在區内這家庭式泰菜館探店,簡單平民化的氛圍,菜式選擇繁多😂先來了泰式菜傳統湯飲:椰汁雞湯,泰式冬陰湯底,混入雞柳,草菇,微酸辣又帶椰香😋再點兩個炭燒:炭燒魷魚, 用料新鮮,爽口彈牙有嚼感,咸味適中😋炭燒豬頸肉,熱度恰當,入口爽嫩,炭香味渗入肉塊中😋再追加兩道小菜:魚露浸雞(半隻),雞肉有咬感,魚露味啱啱好,未有太搶味😋泰式炒椰菜苗,油份中和,菜苗脆嫩,厨師炒工到位😋久違了的家庭式泰國菜👏

先來了泰式菜傳統湯飲:
椰汁雞湯,泰式冬陰湯底,混入雞柳,草菇,微酸辣又帶椰香😋
椰汁雞湯

再點兩個炭燒:
炭燒魷魚, 用料新鮮,爽口彈牙有嚼感,咸味適中😋
炭燒魷魚

炭燒豬頸肉,熱度恰當,入口爽嫩,炭香味渗入肉塊中😋
炭燒豬頸肉

再追加兩道小菜:
魚露浸雞(半隻),雞肉有咬感,魚露味啱啱好,未有太搶味😋
魚露浸雞-半隻

泰式炒椰菜苗,油份中和,菜苗脆嫩,厨師炒工到位😋
炒椰菜苗

久違了的家庭式泰國菜👏