2025-06-27 202 瀏覽
「鴻運冰廳餅店」,曾為多套港產片取景地,我們今晚來到打卡朝聖和品嘗地道美食,安座標誌性閣樓雅座,剛好面對投影銀幕,可以欣賞到周星馳在此冰廳拍攝場景,令我很有沉浸當年的感覺。行運奶皇西多士~超厚多士中夾著奶皇,滿滿美味口感!水哥的浪漫系列:xo醬乾炒牛河~不油膩、香濃合味道。豉椒豬潤炒河~豬潤爽脆,豉椒炒河的獻汁剛剛好不糊口。馬拉的浪漫:咖哩牛肉飯~牛肉肉質軟嫩,咖哩汁淘飯美味極了!爆爽馬蹄甜露~很清脆的甜品,為炎夏帶來消暑。蜜蜂檸檬茶~檸檬茶加蜜蜂,口感層次升華了!鴛鴦相對~咖啡與奶茶,經典中的經典,一定要試試!

行運奶皇西多士~超厚多士中夾著奶皇,滿滿美味口感!

水哥的浪漫系列:

xo醬乾炒牛河~不油膩、香濃合味道。

豉椒豬潤炒河~豬潤爽脆,豉椒炒河的獻汁剛剛好不糊口。

馬拉的浪漫:

咖哩牛肉飯~牛肉肉質軟嫩,咖哩汁淘飯美味極了!

爆爽馬蹄甜露~很清脆的甜品,為炎夏帶來消暑。

蜜蜂檸檬茶~檸檬茶加蜜蜂,口感層次升華了!

鴛鴦相對~咖啡與奶茶,經典中的經典,一定要試試!

2025-06-27
爆爽馬蹄甜露
今日去咗一間非常適合打卡的港式茶餐廳,仲要係港產電影《行運一條龍》取景地,而家喺旺角原址重新開幕,即刻令啲回憶返晒嚟。餐廳入面都好有特色,完全感受到港式情懷。X0醬乾炒牛肉河牛河炒得好有鑊氣,河粉口感滑順,牛肉軟嫩,另外再上X0醬,自己可按個人喜好額外加入,整體完全沒有油膩感,十分出色。豬軟骨蛋炒飯豬軟骨的口感軟嫩,肉質多汁,而且份量超多。炒飯粒粒分明,米飯吸收了豬軟骨的鮮味,每一口都充滿了濃郁的肉香和蛋香,口感豐富,令人食指大動。蛋撻蛋撻熱騰騰,暖笠笠。外皮酥脆,內餡滑嫩,真係唔錯!紅豆冰紅豆冰的口感清爽,紅豆綿密,冰沙的冰涼感讓人心情愉悅。蜂蜜凍檸水檸水成日都飲,但呢間茶餐廳嘅檸水係加咗蜂蜜,口感清新,讓人感到十分清爽。

餐廳入面都好有特色,完全感受到港式情懷。

X0醬乾炒牛肉河

豬軟骨蛋炒飯

蛋撻
蛋撻熱騰騰,暖笠笠。外皮酥脆,內餡滑嫩,真係唔錯!

紅豆冰
紅豆冰的口感清爽,紅豆綿密,冰沙的冰涼感讓人心情愉悅。

蜂蜜凍檸水

• X0醬乾炒牛肉河
  • 紅豆冰
  • 蛋撻
6天前 0 瀏覽
今日黎到依間港式情懷十足,曾是周星馳電影「行運一條龍」取景地嘅鴻運冰廳餅店打卡😆 餐廳原址重新開幕,裝修潔淨新整之餘,同時完美呈現港式冰室特色👍 白牆上仲投影住經典港式廣告電影❤️ 好有feel🤭 首先試咗餐廳大力推薦嘅行運奶皇西多士同埋蛋撻😚 西多大大件新鮮炸起,咬落外脆內軟,夾滿甜美嘅奶皇餡,表面淋滿香滑嘅煉奶,加上邪惡嘅牛油,滋味無與倫比✅ 蛋撻大大個掌心咁大👍 蛋餡飽滿香滑,撻皮香脆鬆化,微微溫熱食落好好食📍 超級高質🥰 另試了兩個下午茶餐😎 好有特色嘅豬扒菠蘿包同埋超邪惡嘅餐肉火腿撈即食麵🥰 菠蘿包大大個好新鮮,中間夾有勁大塊豬扒,食落juicy 又軟嫩👍 夾埋生菜、車厘茄一齊食,濃厚又不會太膩😋 撈麵煮得好彈牙入味,食得好爽😚 餐肉、火腿鹹香又惹味,勁邪惡好滋味❤️ 黎茶記一定要飲紅豆冰同埋試下佢哋杯奶茶😋 第一次見紅豆冰成杯有八成都係紅豆🤣 好有誠意份量十足👍 茶走煉奶滿滿一層,飲落香滑甜美,與茶味平衡得恰到好處✅

下午茶
6天前 0 瀏覽
今日就同朋友去左鴻運冰廳餅店餐廳完美還原 《行運一條龍》嘅拍攝場景,仲有唔少懷舊電影海報圓圓潤潤豬膶拌麵會免費配搭小食拌青瓜,豬潤咬落爽口,配撘芫荽皮蛋湯底,無咩腥味,拌麵口感煙靭,配搭特色辣醬,香濃入味蛋撻蛋撻熱辣辣,酥皮鬆化,蛋漿香滑濃郁香蔥滑蛋三文治三文治好厚身,滑嫩雞蛋配撘蔥花,香口惹味行運奶皇西多士外層炸得金黃酥脆,面頭放上半溶既牛油,切開內餡奶皇香甜而不膩,配上糖漿好夾時令生果西米露椰香味濃郁,啖啖都有好多西米,配搭哈密瓜,冰涼解膩

今日就同朋友去左鴻運冰廳餅店

圓圓潤潤

蛋撻
蛋撻熱辣辣,酥皮鬆化,蛋漿香滑濃郁

香蔥滑蛋三文治
三文治好厚身,滑嫩雞蛋配撘蔥花,香口惹味

時令生果西米露
椰香味濃郁,啖啖都有好多西米,配搭哈密瓜,冰涼解膩
2025-07-06 0 瀏覽
電影行運一條龍以前睇過n咁多次😌餐廳就第一次去😌當日我同朋友去食下午茶😅餐廳在舊年年底結業~最近在呢幾個月終於重開😜由翠華集團經營😂撻住食嘆住飲~(蛋撻+蜂蜜凍檸茶)蛋撻好酥脆😋內餡好有蛋香嘅味道🤪蜂蜜凍檸茶蜂蜜好有甜味嘅感覺😝茶味好有清新嘅口感😋蓮子冰蓮子本身的味道淡雅,帶有自然的甜味~口感清新🥳行運奶皇西多士西多士的外層係用蛋液煎至金黃色,外皮酥脆😎好皇奶黃味🥳XO醬乾炒牛河牛肉切成薄片,保持了肉質的鮮嫩🤓河粉口感柔軟🤪 另外XO醬好有獨特風味🤪幻彩詠鴻運椰汁西米露~配料有紅豆、涼粉、椰果、鮮果、芋圓、愛玉😛口感豐富、味道甜美🤓餐廳保留咗懷舊冰室設計~好有復古feel🥸投影幕仲播放行運一條龍電影花絮同一啲懷舊廣告🙂‍↔️真好令人回味🤩Ps:每一個角落都有打卡位

撻住食嘆住飲~(蛋撻+蜂蜜凍檸茶)
蛋撻好酥脆😋內餡好有蛋香嘅味道🤪

蜂蜜凍檸茶
蜂蜜好有甜味嘅感覺😝茶味好有清新嘅口感😋

蓮子冰
蓮子本身的味道淡雅,帶有自然的甜味~口感清新🥳

行運奶皇西多士
西多士的外層係用蛋液煎至金黃色,外皮酥脆😎好皇奶黃味🥳

XO醬乾炒牛河

幻彩詠鴻運

Ps:每一個角落都有打卡位

2025-06-24
一走進鴻運冰廳,秒穿周星馳《行運一條龍》的「行運茶餐廳」!滿滿的經典畫面~🎬#懷舊常餐三重奏 💯▫️午餐肉即食麵|公仔麵煮得剛好彈牙,厚切午餐肉煎出焦脆邊,瞬間治癒感爆燈🍳▫️神級火腿炒蛋|滑蛋控尖叫!牛奶香超濃的嫩蛋配鹹香火腿✨#邪惡暗力推薦 🌟🔥蝦仁滑蛋炒飯王|鑊氣直衝天花板!每粒米裹著金黃蛋液,巴掌大的鮮蝦爽脆到彈牙!🔥曲奇皮蛋撻|熱辣出爐燙手也要吃!牛油曲奇皮酥到掉渣,燉蛋芯甜如焦糖布丁~🔥紅豆冰復刻版|綿密紅豆+椰香淡奶,超經典!#經典飲品☕️▪️檸檬可樂超清爽解渴▪️熱鴛鴦老師傅手沖比例!茶膽醇厚×咖啡回甘

#懷舊常餐三重奏 💯
▫️神級火腿炒蛋|滑蛋控尖叫!牛奶香超濃的嫩蛋配鹹香火腿✨

#邪惡暗力推薦 🌟
🔥紅豆冰復刻版|綿密紅豆+椰香淡奶,超經典!

#經典飲品☕️
▪️檸檬可樂超清爽解渴
▪️熱鴛鴦老師傅手沖比例!茶膽醇厚×咖啡回甘
🌟🍴 【旺角 •鴻運冰廳餅店 】 🍴🌟 📍 鴻運冰廳餅店 (旺角)旺角上海街726號地舖🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 🍜 餐肉火腿撈即食麵簡單粗暴,餐肉鹹香搭即食麵的彈牙口感,撈上醬汁超惹味!加點蔥花更香,平民美食無敵滿足😋 🍋 蜂蜜檸檬茶(凍)清新酸甜,蜂蜜香氣濃,凍飲超解渴!夏天必點,唯獨檸檬味略淡,再濃一點就完美🍯 🥪 花生醬厚切西多士厚多士外脆內軟,花生醬濃郁香滑,每一口都幸福爆棚!份量足,甜度剛好,早餐或下午茶首選🥜 🧋 奶茶(凍)茶底香濃,奶味順滑,冰涼入口好過癮!甜度適中,經典港式風味,飲完想再encore🥛🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 178✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #旺角美食 #web3旺角 #鴻運冰廳餅店
🌟🍴 【旺角 •鴻運冰廳餅店 】 🍴🌟
📍 鴻運冰廳餅店 (旺角)
旺角上海街726號地舖
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹

🍜 餐肉火腿撈即食麵

🍋 蜂蜜檸檬茶(凍)

🥪 花生醬厚切西多士

💰 消費:HKD 178

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#旺角美食 #web3旺角 #鴻運冰廳餅店
2025-07-05 0 瀏覽
餐廳係電影🎬行運一條龍取景地點門口嘅麵包櫃、牆上掛畫充滿老香港味道🌉加上播住90年代流行曲,滿滿回憶剎餐牌方面有茶記必食嘅常餐、乾炒牛河、芙蓉蛋飯等,亦有腐乳西多士呢類創新小食🎈圓圓潤潤豬膶拌麵芫茜皮蛋湯配爽口豬膶,好味得嚟又養生👍🏼拌麵煙韌彈牙,加陳醋同秘製辣椒油,食落有醋香同麻椒嘅麻香好惹味🎈蛋撻蛋撻每日新鮮出爐,到店必食✔️曲奇外皮香脆有牛油香,蛋漿滑溜香甜,食完會想追住食🎈吞拿魚包脹卜卜嘅包點好吸引,吞拿魚包餡料俾得好足,對比返價錢絕對係物有所值🎈奶茶水滾茶靚,香滑有茶味

餐廳係電影🎬行運一條龍取景地點

🎈圓圓潤潤豬膶拌麵

芫茜皮蛋湯配爽口豬膶,好味得嚟又養生👍🏼

🎈蛋撻
蛋撻每日新鮮出爐,到店必食✔️
曲奇外皮香脆有牛油香,蛋漿滑溜香甜,食完會想追住食

🎈吞拿魚包

🎈奶茶
水滾茶靚,香滑有茶味
2025-07-04 0 瀏覽
鴻運重開後第一次去即係拍行運一條龍嗰間啊🎬冰廳依然保留有懷舊特色 仲多咗啲打卡位例如霓虹招牌/古典彩繪燈等等食物方面當然都保留港式style啦🇭🇰ꕥ XO醬乾炒牛河 真係無諗過乾炒牛河加咗XO醬會係另一個層次⤴️味道更香更惹味 牛肉份量有好多 而且都幾嫩啊 最鍾意係整體食落去唔會覺得好油膩ꕥ 頹撈拌麵簡單啲講就係公司麵🙂‍↕️配料係火腿餐肉同腸仔 啱晒我呢啲小朋友胃 不過驚喜位係無諗過”頹撈”個賣相都咁靚仔 用餐盤上放得整整齊齊 麵底粗粗地 口感幾煙韌 另外配咗個麻辣味嘅辣椒油🌶️仲有個拍青瓜小碟添飲品方面都係港式為主 我飲紅豆冰 朋友凍奶茶☕️建議大家嚟到都可以細閱一下佢哋嘅Menu 而家先知道滾水蛋叫做和尚跳海😂
鴻運重開後第一次去
食物方面當然都保留港式style啦🇭🇰

ꕥ XO醬乾炒牛河
ꕥ 頹撈拌麵
2025-06-24 0 瀏覽
呢間餐廳好懷舊feel,入面仲有懷舊電影poster,懷舊電影《行運一條龍》既場景,呢度既食物必叫一定係蛋撻同奶茶啦~下午茶超抵呢個組合只需16蚊好抵食,蛋撻熱辣辣,外皮酥脆蛋味濃郁。奶茶香滑,茶底味夠。西多士上面有牛油,切開有花生醬香味,西多士外脆內軟,麵包口感加埋蜜糖漿好夾。XO醬干炒牛河,獲氣夠,火喉夠,即叫即炒,加埋XO醬辣辣地好香口惹味。餐廳:鴻運冰廳餅店地址: 香港旺角上海街726號地舖

餐廳:鴻運冰廳餅店
地址: 香港旺角上海街726號地舖

2025-06-23 0 瀏覽
冰廳係《行運一條龍》「行運茶餐廳」取景原址,保留咗閣樓梯級、舊式卡位同麵包櫃,影相打卡十足翻拍電影!仲有《黑社會2》等港產片都嚟過取景,懷舊感滿分。結業4個月後由翠華接手翻新,老店靈魂尚在,粉絲值得一訪! 嘆返一杯,熱奶茶加蛋撻零舍有風味。招牌曲奇皮蛋撻絕對要試!撻皮牛油香超濃,熱辣辣出爐一咬就碎,蛋漿嫩滑帶微甜,$9/個抵食。可惜經常售罄,想食要趁早! 行運奶皇西多士,西多士炸到金黃,切開流心奶皇餡,邪惡但滿足~不過略嫌油膩,兩個人分享剛好。 開心果拼腰果甜露新派創意甜品!堅果香濃,口感似冰涼版芝麻糊,夜晚喺閣樓食更有風味

下午茶
3K
2025-06-19 322 瀏覽
鴻運冰廳作為電影場景名店早排聽到佢結業消息實在可惜,但最近又開返啦,由翠華集團接手,仲保留原有特式。是日便去打下卡,嘿嘿,坐二樓更有feel。⭐蛋撻先來個蛋撻,上枱時微溫,批皮香口蛋漿甜美,幾好食😋⭐鹹牛肉滑蛋三文治冰廳名物厚蛋治😆拎上手幾有份量,有蛋香,正!⭐咖喱牛肉飯再來有咖喱飯,咖喱汁香口,牛肉同薯仔都好多,白飯亦是滿滿一碟,勁飽肚😆⭐行運奶皇西多士西多士中間夾左奶皇餡,香甜軟滑,多士炸得香脆,加上鮮牛油勁正呀!⭐蓮子冰 & ⭐凍奶茶未飲過蓮子冰咪試下,幾得意喎,奶香奶香加上粒粒蓮子😝另一杯係凍奶茶,正正常常啦。有興趣既就去潮下聖啦🤭

是日便去打下卡,嘿嘿,坐二樓更有feel。

⭐蛋撻
先來個蛋撻,上枱時微溫,批皮香口蛋漿甜美,幾好食😋

⭐鹹牛肉滑蛋三文治
冰廳名物厚蛋治😆拎上手幾有份量,有蛋香,正!

⭐咖喱牛肉飯

⭐行運奶皇西多士

⭐蓮子冰 & ⭐凍奶茶

有興趣既就去潮下聖啦🤭

2025-06-18
💫咖喱豬扒飯咖喱豬扒醬汁濃郁, 帶有一點甜味, 豬扒外皮香脆, 肉質煎到好香, 唔韌, 搭配嘅米飯吸收哂咖喱醬嘅精華, 啖啖飯都充滿風味, 好有層次感😍💫XO醬干炒牛河牛肉片嫩滑, 經過快炒後仍保持到肉質的鮮嫩, 與炒河粉的韌性配合得極好, XO醬另上, 令整個炒河充滿香濃層次, 加入了豆芽和青菜, 增添口感之餘亦平衡左油膩感💫蛋撻蛋皮酥脆, 蛋味突出😋都有唔少人專程黎外賣蛋撻🥤蓮子冰蓮子自然甘甜, 口感滑順, 同冰塊融合冰塊岩岩好, 不會太甜, 清涼啱飲👍🥤凍檸賓檸檬片出手唔輕, 有誠意😆酸度同利賓納嘅甜配合度💯💯💯
💫咖喱豬扒飯

💫XO醬干炒牛河

💫蛋撻
蛋皮酥脆, 蛋味突出😋
都有唔少人專程黎外賣蛋撻

🥤蓮子冰

🥤凍檸賓
檸檬片出手唔輕, 有誠意😆
酸度同利賓納嘅甜配合度💯💯💯

鴻運冰室自上年12月停業後,最近翻新終於再🈺業! 裝修完感覺煥然一新,亦保留了經典卡位、吊燈同閣樓等元素。反而Menu 變得創新,不過我地都係試返傳統野。🥧曲奇皮蛋撻:夜晚既蛋撻當然唔係最新鮮,但蛋漿依然滑,撻皮脆。睇相已經見到蛋撻閃閃發亮✨。🥢豬肉佬軟骨伴麵:豬軟骨肉厚而惹味,同埋軟骨炆得好淋👍🏻。伴麵彈牙,好似某品牌台灣麵的感覺。🥪咸牛肉滑蛋治:咸牛滑蛋很足料,加上軟綿綿麵包,始終是茶記必食。☕️熱華田

鴻運冰室自上年12月停業後,最近翻新終於再🈺業!

☕️熱華田
最近聽朋友講旺角開左間鴻運冰廳餅店,話裝潢以香港舊式冰廳為設計原型,滿滿復古風味,仲有好多打卡位,影相一流!作為一個中意懷舊feel既人,即刻同朋友約埋一齊去試下,感受下果種舊香港既情懷。走入去真係好有氣氛,分甜下兩層,環境好似回到細個果陣咁,忍吾住即刻影幾張相先!📸.香江芙蓉蛋飯 $68第一道食既係香江芙蓉蛋飯,真係令我驚艷到不得了!大大塊芙蓉蛋鋪係飯上面,入面用料超多,有叉燒、蝦仁、韭黃同青椒絲,咬落去滿滿既懷舊風味,好似細個食過既茶記味道。底下仲係炒飯底,粒粒分明,淋埋特製豉油,香到連碟底都想舔乾淨,$68真係抵食!🍚。五香豬扒蛋炒飯 $72另一款五香豬扒蛋炒飯都好正!蛋炒飯好乾身,粒粒分明,食落去好香口,完全冇油膩感。五香豬扒醃得超入味,肉質嫩滑又有咬頭,帶點五香既獨特風味,咬落去真係好滿足。淋埋三料炮製既薑蔥油,香氣即刻提升,食到停吾到口!🥚。蛋撻 + 熱奶茶 $16蛋撻配熱奶茶只係$16,性價比高到爆!熱奶茶茶味濃郁,奶香順滑,飲落去好似被溫暖包圍咁舒服。蛋撻就用曲奇底,酥脆得黎蛋香好濃,入口嫩滑又吾會太甜,食完一個仲想encore!仲要提提大家,凍飲都吾使加錢,貼心到爆!

香江芙蓉蛋飯 $68

五香豬扒蛋炒飯 $72

蛋撻 + 熱奶茶 $16
蛋撻配熱奶茶只係$16,性價比高到爆!熱奶茶茶味濃郁,奶香順滑,飲落去好似被溫暖包圍咁舒服。蛋撻就用曲奇底,酥脆得黎蛋香好濃,入口嫩滑又吾會太甜,食完一個仲想encore!仲要提提大家,凍飲都吾使加錢,貼心到爆!☕🥧

開心果甜露香滑芝麻糊 $35
估吾到係茶記都可以食到咁高質既糖水!呢碗開心果甜露撞上香滑芝麻糊真係驚喜,入口先係濃濃既芝麻香,慢慢咀嚼仲有開心果既回香,兩種味道撞埋一齊好夾,甜度岩岩好,食完一餐再食呢個,完美收尾!推薦比鍾意糖水既朋友,$35真係值!🍵