因為疫情關係,已經唔可以好似以前咁就一邊行街一邊拎住嚟飲,又不是成日記得帶樽水係身,取而代之就變了好幾次路過鴻福堂都會買支飲品解渴又消暑,為這個夏天揭開序幕。在大部份的港鐵站無處不在的鴻福堂,後生嘅時候最鍾意飲他們的紫米露、人大了想開始戒少少甜,就會選擇蘋果雪梨無花果(其實平時自己在家中也會煲)或者粟米鬚薏米水這兩款是我最常買的。個人特別推介~夏天好啱飲、兩支都唔會太甜,有蓋就方便放返袋,價錢$28/支,有時買現金卷仲抵飲!

2021-03-26
外賣自取
2016-03-16 402 瀏覽
鴻福當賣涼茶多係人都知,最近都出了很多不同口味的飲品,看見這枝南瓜馬蹄粟米露飲品 HKD26,便有點興趣買來一試。用上南瓜所做的湯品就飲得多,但用上南瓜所做的飲品就第1次試。做唔到南瓜味都幾香濃,還能飲出南瓜蓉之外,帶點粟子的香味,味道又不是很甜,都幾好飲。
南瓜馬蹄粟米露飲品
南瓜馬蹄粟米露飲品
1 分鐘 (外賣自取)
2009-08-12 102 瀏覽
前排有研究員將市面上各款龜靈膏做研究, 睇下入面係咪"真材實料", 結果得出頭三名有鴻福堂份, 之後"頭條"就有佢地既coupon, 用$20可以換購原價$38既龜靈膏 or 原價$48既靈芝龜靈膏, 咁我緊係想試下靈芝龜靈膏, 點知成個星期都話無靈芝龜靈膏, 咪唔換住, 到期日起月尾, 今日經過, 終於比我見番有貨喇, 即刻揍左個熱拎番公司做早餐, (真係未試過食龜靈膏做早餐), 又諗會唔會空肚食有效d呢? 因為呢排成日食零食, 熱氣野, 都要清下熱架喇, 因為我唔會落咁多糖水, 食落比普通龜靈膏帶少少甘苦味, 都唔係難入口既, 感覺都幾"真材實料"呀, 食完一盎都飽飽地, 食完個盒仲可以循環再用, 環保丫嘛
靈芝龜靈膏
2009-08-12
$20 (早餐)
靈芝龜靈膏
  • 自家涼茶
2009-02-26 79 瀏覽
19/2/2009 (星期四)放工後,食完辣魚旦同燒賣,有d熱氣,所以打完波後,就想去飲涼茶清下熱氣。經過奧運地鐵站,見到鴻福堂的招牌,就想去飲銀菊露。銀菊露一支賣$18,晚上有特價的宵夜套餐($20),包一支涼茶,另加兩款小食,咁抵,我就叫咗宵夜套餐外賣。銀菊露之外,小食就要靈芝茶葉疍($4/隻) 同杞子醬汁燒賣6粒($7/6粒),散叫要$29,宵夜套餐價錢就超值啦,至於味道如何,要試過先知。銀菊露: 一支有500毫升,標榜自家鮮製,無防腐劑,所以要係幾日內飲完,飲落唔太甜。靈芝茶葉疍: 好食過一般的茶葉疍,味道唔錯。杞子醬汁燒賣: 燒賣幾大粒又彈牙,幾好食。鋪面面積不大,幾清潔,大多數客人都係叫外賣,生意幾好,堂食只可同時容納兩位客人(企位)。店員服務態度好好,好有耐心地向客人解釋各種湯水及涼茶的功效。
19/2/2009 (星期四)

靈芝茶葉疍: 好食過一般的茶葉疍,味道唔錯

杞子醬汁燒賣: 燒賣幾大粒又彈牙,幾好食。

$20 (宵夜)
  • 靈芝茶葉疍