2018-11-14 2193 瀏覽
先講下個環境,裝修都算唔錯,畢竟係甲級寫字樓,好多吊燈,但望上去吊燈勁厚塵,見到已經唔開胃,難怪午市時間,都仲剩1/4枱,仲要個場已經細過好多酒樓個排骨好咸,完全係唔食得既價值$95既石頭碢生菜,講到尾只係一碟生菜 放係石頭碢加熱,搞咁多花臣黎charge多價值$38蚊既豬仔飽,外型係幾得意,但食落就好難食d豆沙凍晒,又硬又無味,個包又唔鬆軟,咁既價錢,真係純粹買佢個賣相,建議大家食返多籠燒賣好其他點心都係麻麻 尚算入得口 叫左唔想晒 所以都食晒呢間野仲做到落去真係奇蹟,真係多得鰂魚涌無乜酒樓競爭,唔係一早應該執左

個排骨好咸,完全係唔食得既

價值$38蚊既豬仔飽,外型係幾得意,但食落就好難食

其他點心都係麻麻 尚算入得口 叫左唔想晒 所以都食晒

• 無野值得推介
2018-11-08 1247 瀏覽
間中都會同班舊同事食飯聚聚今次就有人提出去鴻星,因為想食蟹同事後尾話,原來優惠期去到8號,咁岩我地趕得切上尾班車 XD平日都好少食蟹,咁就試試啦最重要係成班人夾到時間,出黎傾下計食乜都冇咩所謂第一樣上枱當然係隻蟹啦真係嘩一聲大隻到呢食落都好鮮味,又多肉之後就係片皮鴨 (冇影到包住個塊 “皮”)呢樣真係勁耐冇食過,好鍾意食,配上少少蔥段,青瓜絲,加埋個醬先為之正宗 蝦,略嫌細隻少少,但有蔥蒜又係岩我不過味道唔太突出土樓醬烤鴨架子相信就係剛才食完片皮鴨,剩餘少少肉連骨配上冬菇,蒜子一齊炒,同埋個汁幾濃郁上湯浸魚腐時蔬,清清地,冇乜特別炒飯,唔睇番餐牌都唔知有章魚......最後問問有咩精美甜品,點知係紅棗糕又係岩我食,煙煙韌韌,好味最後附上餐牌
間中都會同班舊同事食飯聚聚
今次就有人提出去鴻星,因為想食蟹

平日都好少食蟹,咁就試試啦
最重要係成班人夾到時間,出黎傾下計
食乜都冇咩所謂

第一樣上枱當然係隻蟹啦
真係嘩一聲大隻到呢

食落都好鮮味,又多肉

之後就係片皮鴨 (冇影到包住個塊 “皮”)

蝦,略嫌細隻少少,但有蔥蒜又係岩我
不過味道唔太突出

土樓醬烤鴨架子
相信就係剛才食完片皮鴨,剩餘少少肉連骨
配上冬菇,蒜子一齊炒,同埋個汁幾濃郁

上湯浸魚腐時蔬,清清地,冇乜特別

炒飯,唔睇番餐牌都唔知有章魚......

最後問問有咩精美甜品,點知係紅棗糕
又係岩我食,煙煙韌韌,好味

最後附上餐牌
2018-11-07
2018-10-13 1013 瀏覽
昨晚與一眾朋友,路過太古坊找吃的,抬頭看見久違的"鴻星"標誌,大家不約而同地說了一句:不如就再訪鴻星吧!選了一個六位套餐,原先大家只志在一聚,並未要求食物質素,但上菜後驚喜感覺便接連擁至,第一道菜已是皮脆之餘,肉香撲鼻之乳豬 好味到掛住吃,忘記拍照添 美味之至,濃雞花膠湯清香味濃、黃油雞之脆皮程度喜出望外,圍盤大鱸魚做得甚有水準 而令我有驚喜中之驚喜可算是清宮茄段,茄子外脆內軟,味道調教剛好而鴻星更剛做promotion, 惠顧超過$1,200,更送上明爐脆皮燒鵝一碟 以千多元的價錢套餐,能夠品嚐如此美食,我只可說句"超值"

好味到掛住吃,忘記拍照添

濃湯雞煲花膠

黃油雞

圍爐大盤魚

清宮茄段

明爐脆皮燒鵝

以千多元的價錢套餐,能夠品嚐如此美食,我只可說句"超值"

麻婆波士頓龍蝦 2只
麻婆波士頓龍蝦 2只
  • 乳豬
  • 花膠湯
2017-11-24 4469 瀏覽
一心諗住同fd 食正野, 以前食鴻星都ok, 諗住太古坊都會有質素,叫左每人3隻蟹$438餐(每位),超。難。食 首先d碗同杯碟勁污蹧!有d 飯痴住洗唔甩!大閘蟹-甩腳(疑似死蟹) d 肉同膏係完全無味!!!! 少少蟹同膏味都無 ,勁難食, d 蟹無洗,黑蚊蚊!! 3隻蟹得一隻叫做有dd 味,其餘2隻都係無味,當然呢個價係細隻啦,不過無諗過味道係咁差!糯米飯-勁大陣雪藏味大蝦羹-鹹 同稀炒象拔- 全碟得3片,其餘都係瓜甜品-蓮蓉酥-係翻叮,d蓮蓉乾爭爭3個人1千4百9! 勁唔值,食粒圾咁

首先d碗同杯碟勁污蹧!有d 飯痴住洗唔甩!

糯米飯-勁大陣雪藏味
大蝦羹-鹹 同稀
炒象拔- 全碟得3片,其餘都係瓜
甜品-蓮蓉酥-係翻叮,d蓮蓉乾爭爭

3個人1千4百9! 勁唔值,食粒圾咁

2017-11-23
2017-11-11 2560 瀏覽
今天同事選擇到此酒家吃生日午飯,除了點選了一些點心外,還點了一些小菜,我們最想嘗的,就是蛋白杏仁露。對點心和小菜都感覺滿意,但對那款蛋白杏仁露就極為失望,完全不是露,沒有杏仁味,十分稀,似水一般的。
2017-11-10
生日
  • 燒肉
鴻星酒家, 一向都是心目中早茶的選擇.  每當我丈夫返晏時, 都去鴻星嘆早茶.早茶,點心即叫即做, 實在美味.  此酒家, 本是我倆不二之選.   無奈,  早市員工服務態度相當惡劣, 只照顧所謂"熟客" 我們這等非每日到訪的客人, 不單"睇你唔到"  及"無時間理你" 外,  當中一位叫 "呀蓉" 的女侍應, 甚至攔截客人, 唔俾我地坐佢熟客張檯.  今時今日,  一個中上價錢的酒家, 竟有如此員工,  實在令人瞠目結舌.   奉勸各位, 既然想消費, 食得開心, 就無謂去鲗魚涌鴻星 受"呀蓉" 氣!

2017-02-03
早餐
2016-11-29 3371 瀏覽
午膳要即興跟一大群同TEAM 同事食飯,,,,最頭痛一定係搵位...所以去飲茶就最好不過,,,多數有位之餘又可以滿足不同飲食style的同事..在太古坊已經係飲茶"鼻袓"的鴻星,,,6-7同事唔卜位去食永遠無難度之餘,,, 食物又okay,,特別係燒味~~~黎鴻星飲茶,,無叫叉燒食唔好話你黎左~~~半肥瘦又夠味~ 溫熱軟稔不過醎!同事話正,,, 不過我唔好呢幾件野~~炆蝦伊麵都好唔錯架~~~燒牛肉粒都一定要食!!小籠飽略貴,, 成半百蚊一小粒,, 初時睇價錢以為係大大個要用筒飲湯果啲"巨"籠飽~炒齋腸must叫~

特別係燒味~~~
黎鴻星飲茶,,無叫叉燒食唔好話你黎左~~~

半肥瘦又夠味~ 溫熱軟稔不過醎!
同事話正,,, 不過我唔好呢幾件野~~
炆蝦伊麵都好唔錯架~~~
燒牛肉粒都一定要食!!
炒齋腸must叫~
2016-11-10
  • 蟹粉小籠包
2016-10-17 4416 瀏覽
朋友在外國回來探親,中午就來了太古找浪子吃飯。畢竟在外國幾年,最掛住的還是中式點心吧?友人叫了幾款點心,都是老式懷舊的:燒賣和蝦餃的確是好食的。不單是古早味濃,而且十分正宗。另一款以為是菜肉飽,原來是叉燒飽。沒有了常的火山口造形,但食落去還是外軟內熱的中式叉燒飽。沒有了之前的羅宋湯鮮竹卷,不過是一個普通不過的蠔皇鮮竹卷。奇怪卻用上一個小黑鍋上菜。懷舊馬拉糕十分鬆軟,黃糖味十分濃厚。燒腩仔,其實份量十分少,不過脆皮肥膏瘦肉卻又是十分平均的。這個啫啫生菜,是一味小炒,價錢約$80元左右,上檯時真係四面冒煙,又香又好味。最後要了一個鴛鴦飯,老實說,最失敗也是這個飯,上檯時已經不太熱,兩邊的汁已經凝固了少許,是比較可惜的。
朋友在外國回來探親,中午就來了太古找浪子吃飯。

畢竟在外國幾年,最掛住的還是中式點心吧?

友人叫了幾款點心,都是老式懷舊的:

燒賣和蝦餃的確是好食的。不單是古早味濃,而且十分正宗。
懷舊馬拉糕十分鬆軟,黃糖味十分濃厚。
燒腩仔,其實份量十分少,不過脆皮肥膏瘦肉卻又是十分平均的。
2016-10-17
2016-08-14 2645 瀏覽
久唔久就會返嚟鴻星飲茶,醉翁之意不在酒,點心叫做味道ok la..最主要都係為相機食先今期推出嘅熊貓豆沙包真係好吸睛仲有伴碟嘅奶油,我直情當舔饅頭咁食法,至於樹熊(咖哩雞肉包)同狗仔(奶皇包)個樣就有點兒崩壞喇不過內涵都幾滋味嘅。。同埋佢啲包都幾實淨,鍾意中式包點嘅我好滿意另外值得一提係白色嘅棉花糖兔仔,我見係長期供應款式,外層椰絲配合彈吓彈吓又輕拋拋嘅棉花糖,食落係幾過癮,個look簡單點睛已經夠像真,所以次次幫襯雖然明知食完一陣風唔慌飽都必嗌同樣令人懷念嘅係蜜糖奶皇小蜜蜂,可惜唔再出
今期推出嘅熊貓豆沙包真係好吸睛
仲有伴碟嘅奶油,我直情當舔饅頭咁食法,
至於樹熊(咖哩雞肉包)同狗仔(奶皇包)個樣就有點兒崩壞喇

同樣令人懷念嘅係蜜糖奶皇小蜜蜂,可惜唔再出
$75 (早餐)
過左lunch hour黎,人少少又幾清淨.12位同事問完會難得一齊食餐lunch,好似都係得酒樓會適合一大堆人...千層糕: 其實冇千層(笑),係5層左右,佢吾係好似凍點心個種千層,而係好似蛋糕咁,口感有少少似馬拉糕,不過係比佢軟屬同林,好味過馬拉糕.熱騰騰的好好吃~甜度適中,不過食多過一舊的話就會覺得太濟!咸水角: 好似好細隻咁,入面d料吾係好多,不過不失咁啦...蝦餃: 皮薄蝦大,蝦肉爽口,甜甜的好好味!!不過一人得一粒,好珍貴~!!叉燒包: d叉燒都幾好味~~吾會吾新鮮牛肉球: 係好味lv的牛肉球,爽爽肉質,肉香,色正常,有肉汁.花生雞腳: 我本身吾食雞腳,但d同事話好好味,所以都食左一隻,發現原來都真係好好味.尢其是d花生,其他人食完d腳腳我仲係到一粒粒夾d花生黎食...哈哈腸粉: 幾好味,不過d料好似吾係好多,尢其是叉燒腸,好似得幾粒好細的叉燒咁...分黎食都真係要睇住d叉燒黎搶...豉油皇炒面: 衣樣其實係我一開頭落單個時就一次過落,但當全部點心已經上曬,然後我地都食飽飽的時候,我最期待的豉油皇炒面都係仲未上......我催左兩次,個經理聽完就行過兩步問一位"姐姐","姐
過左lunch hour黎,人少少又幾清淨.

叉燒包: d叉燒都幾好味~~吾會吾新鮮
豉油皇炒面: 衣樣其實係我一開頭落單個時就一次過落,但當全部點心已經上曬,然後我地都食飽飽的時候,我最期待的豉油皇炒面都係仲未上......我催左兩次,個經理聽完就行過兩步問一位"姐姐","姐姐"話未整,然後個經理就答番我未整......嗄?咁即係點???? 我衣加係催你wo!!!! 咁冇誠意ge?????係咪想解決問題嫁其實?
佢答完我走左之後,再經過大約15分鐘的等待,我都依然係好想食個炒面,再催,然後先有位姐姐出黎,衣加先炒...(汗顏)
炒左10分鐘左右,終於有得食.
ummmm...係好大碟,但係一睇,我就好後悔叫左衣個炒面.
d顏色好淡,d面好濕...一睇就知吾會好吸引.
食落都真係...
點解係酒樓會食到咁冇水準ge炒面

d芝麻吾落其實會好d,d菜ge份量若有若無好似吾小心跌左一兩條落去咁...
不如吾好落?
我係銅鑼灣$9一包炒面好味到暈...人地淨面咋...都可以炒得好好味...
不過基於環保原則,我地帶走左食吾曬ge炒面同其他點心走,
d炒面係我番蒸熱加私人日式芝麻醬的配合底下,先正常番少少...
題外話/補充資料: 炒面,,,等左勁耐,真係想食的話要早d催佢.
2016-04-05
2016-04-17 1920 瀏覽
一行六人今晩去鴻星晚飯。6點3左右到,冇乜人。叫左 波蘿咕嚕肉,熱辣辣,外脆內𥚃肉汁依然豐富,好味。蝦子柚皮,冇試,得一片柚皮加4條菜芯,份量好細。西芹炒龍躉球,魚湯娃娃菜,蒜蓉粉絲元貝(4只)加了2只,以上3款為1個餐$378。炒龍𧄌球應該叫龍躉片,薄薄一片片的,魚肉拉油拉到生熟剛剛好,有少少蒜香,好惹味。娃娃菜冇試,但家人話個魚湯好濃好香,仲有不少魚鬆球,好抵食。蒜蓉粉絲元貝,好多蒜蓉䓤粒,d粉絲入曬味,反而個元貝蒸得老左d。惹味炒聖子皇,花膠鴨掌煲,椒鹽炸魚,以上3款為1個餐 $355。聖子皇用什菇、豆角炒,菇仔炒到有仍少少咬口,豆角就好有獲氣。花膠質地有點怪,一咬即散,鴨掌炆到入口即溶。至於個炸魚就冇食。另外叫左蟹粉小籠包2個,芝麻葱油餅,杏仁旦白,蓮蓉西米布甸,燉雪耳紅棗,芝麻糯米糍。杏仁旦白好香杏仁味,旦白剛熟吾太老,味道亦都吾太甜,西米布甸就焗得吾夠乾身,西米有點浠,蓮蓉亦都系吾夠傑身,這個麻麻地。䓤油餅饀料豐富,超級多葱,d葱焗到仍留有少少葱味,食完成晚,口氣好大。埋單 $1460,仲有2小時免費泊車。
一行六人今晩去鴻星晚飯。

6點3左右到,冇乜人。

叫左

波蘿咕嚕肉,熱辣辣,外脆內𥚃肉汁依然豐富,好味。

蝦子柚皮,冇試,得一片柚皮加4條菜芯,份量好細。

埋單 $1460,仲有2小時免費泊車。
2016-04-17
2016-04-15 1260 瀏覽
Will NEVER go there again!When we first seat down, we got charged by those XO source and dried fishes and peanuts snacks for EACH PERSON which is not counted by dishes. They said you ate one of them, so they need to charge you ALL! And they WILL just put them down automatically without notifiying you those will be charged. WHY would I pay for sth I never ordered!?Second, everything is expensive, and I mean it, esp. those typical Dim Sum like Shrimp Dumpling, 40HKD for 4 peices, and it taste bad
Will NEVER go there again!

Second, everything is expensive, and I mean it, esp. those typical Dim Sum like Shrimp Dumpling, 40HKD for 4 peices, and it taste bad and like using non-fresh shrimp, the dumpling skin is soaked and Rotten.
And the thing is... THIS IS NOT PARTICULAR CASE. Even the rest of the different kind of dumplings like Chiu Chow dumpling/Fun Guo got the simuliar texture like that! And no surprise for Shrimp Rice Rolls, it just unraveled when you tried to pick it up with your chop stick and it taste like rotten paste. I strongly believed that they've been using pre-made DIM SUM from mainland china. I would said even standardized 添好運 is way more worthy then this place, at least 添好運 will made it when you order.
At last but not least, We also ordered the Fook kin Fried Rice, OMG, it is very very salty. Do not go there if you have a bad kidney.

Just go there if you have $$, Time and your health to waste.
題外話/補充資料: There's dripping air-conditioner, and they just clean it right in front of us when we are dining.
2016-04-15
生日
2016-01-14 1564 瀏覽
去開康怡Aeon行街,例行公事去鴻星酒樓飲早茶,因為媽媽至愛的飲茶酒樓喔!每次都冇令我好失望,食物水準永遠都保持著,最鍾意就係每一枱都有XO醬,其他酒樓都係要問侍應拿辣椒醬,呢一樣係鴻星酒樓既特點,所以每次飲茶都非常享受。【鴻圖燒賣】設有$30/4隻,$15/2隻燒賣咬落鬆軟,代表裏面不是全部肉身,有蝦、菇、瘦肉、蟹籽,軟淋淋,媽媽讚賞!【鮮蝦餃皇】設有$36/4隻,$18/2隻忘記影相,食左一隻,蝦餃皮薄,全隻蝦至少有3隻蝦身,身型不算最大隻,但算是最薄皮的蝦餃,飲茶必選之一。【酥炸鯪魚角】外面香脆,裏面彈牙,內裏有蝦米、芫荽、鯪魚肉,仲有蜆介汁點用,可以提升鮮味感,這款點心值得推介比大家,又抵食兼美味。【時菜鯪魚肉】鯪魚肉軟綿,有西洋菜舖底,$14確是抵食。【野菌咸水角】新鮮炸起,外脆內QQ,真正的享受,不是一般的碎豬肉餡料,而是什菇做餡,幾特別,如果食齋日,可以點選這點心啊!【荷香珍珠雞】內有碎肉、冬菇絲、咸蛋王,餡料多,糯米軟綿,好夠味的珍珠雞。2個人消費了$132,埋單後派了一張9折優惠券,下次可以使用。
鴻圖燒賣
酥炸鯪魚角
【酥炸鯪魚角】
時菜鯪魚球
【時菜鯪魚肉】
鯪魚肉軟綿,有西洋菜舖底,$14確是抵食。
野菌咸水角
【野菌咸水角】
荷香珍珠雞
【荷香珍珠雞】

2016-01-14
$132 (早餐)
鴻圖燒賣
鮮蝦餃皇
酥炸鯪魚角
時菜鯪魚球
野菌咸水角
荷香珍珠雞
...  ===嗱嗱嗱  以上內容是由網上隨便抄下貼上來的, 而且無寫明不可轉載===但這並不是重點, 最主要是寫就寫到天花龍鳳, 買咗就中伏了, 所以我幾唔得閒都要寫番出嚟, 讓大家不要做水魚... 評價如下:   簡單直接!  寫完!!!當然咁樣都唔過到OR的要求, 所以自動波加番詳盡描述喇:  鴻星其他糕我每年都有幫趁買開的就是芋頭千絲糕, 因為唔係好多地方有做, 煎到金黃脆卜卜, 非常特別又可口, 所以當日一見到這盒雙拼糕而且兩款味都是我喜歡的, 二話不說不用侍應sell我就主動要買, 可惜真係非常失望!!! 首先亦是最重要的: 黑糖無黑糖味, 太古出產用嚟整黑糖麵包的袋庄沖繩黑糖仲好味過呢件糕; 貢棗糕o麻, 吃入口根本不知自己正在吃貢棗糕, 失敗中的失敗!  平日去其他大/小酒樓tick點心紙的紅棗糕好食過呢盒多多聲!  兩款糕, 味道都係非常接近就係"無味囉"! 驚喜?! 係呀, 好驚訝囉!  咩味? 唔好味囉...  其次: 糕的質地好'削', 完全做唔到軟糯煙韌的效果, 莫講話我每年大年初一吃到的殿堂級的超水準手造年糕, 即使其他品牌如"喜阿宴的黑糖年糕/聖阿娜"貢棗
...[新春佳節將至,本集團為大家帶來新驚喜,推出全新口味「日本黑糖‧貢棗雙喜年糕禮盒」 原價$208, 特價$168 送禮自用皆得體宜人。採用日本鹿兒島生產之黑糖,純正黑糖有股自然的焦糖炭燒香,濃郁香醇,製成糕點令人回味無窮。]

===嗱嗱嗱  以上內容是由網上隨便抄下貼上來的, 而且無寫明不可轉載===但這並不是重點, 最主要是寫就寫到天花龍鳳, 買咗就中伏了, 所以我幾唔得閒都要寫番出嚟, 讓大家不要做水魚... 評價如下: [包庄精美但唔好食、唔抵食、嘥Quota]  簡單直接!  寫完!!!

當然咁樣都唔過到OR的要求, 所以自動波加番詳盡描述喇:

其次: 糕的質地好'削', 完全做唔到軟糯煙韌的效果, 莫講話我每年大年初一吃到的殿堂級的超水準手造年糕, 即使其他品牌如"喜阿宴的黑糖年糕/聖阿娜"貢棗糕,  我覺得都好過這盒, 因為至少人家的都唔削!  所以鴻星這盒出品令人非常失望!

最後: 因為我們煎好糕只吃了幾件已沒食慾並決定不吃一些浪費Quota的食物入肚, 所以整碟糕及餘下未煎的糕也掉了, 因此每件糕的成本價極貴, 而且傻子做一次已很多, 希望有緣見到此文的各位來年不要亂買此糕嘥錢嘥Quota!
所謂''黑糖''+''貢棗''雙喜年糕
2015-02-28
2 分鐘 (外賣自取)
2015-02-19 1715 瀏覽
羊年的第一天,往鴻星吃開年晚飯,換來徹底的失望。一行六人叫了片皮鴨龍蝦套餐,$2xxx加一。片皮鴨的簿餅皮不新鮮,似隔夜翻篜。花膠鴨絲湯食唔到花膠,個獻又咸又杰。帶子海參䈡多過餸,帶子不但細粒更少得可憐,海參更加不夠每人一件。個碟餸上桌後人人都覺得有冇攪錯,似人食剩後換碟上。元貝扒時蔬更加又少又咸又賣相差,以隔夜餸丁完拿出來。最後甜品紅豆沙竟然是涼的。全程兩個小時,眼見食客不多,但司應只管站在熟客旁吹水收利是。可能我們是生客,他們覺得我們不會派利是,所以真的招呼很差。成餐冇人換碟,拿走吉碟,我們要自行取碟換。熟客有免費柑甜品食,我們就食涷紅豆沙。$2xxx 俾D甘嘅食物同服務,簡直離譜!今年開年飯真是太遲book. 度度都冇位得呢到有,其實應該唔嚟,避免不愉快經歷。鴻星,真係請都唔去啦!

2015-02-19