餐廳: 鳴門魚湯麵亭
資訊:

2020-12-09 211 瀏覽
韓燒牛仔骨飯($68)🍚雖然我係出面食飯都會盡量避免食啲好狼狽既野食,但就係比餐牌張相吸引住,有我鐘意食既牛仔骨同埋加咗沙律醬既飯,所以就毫不猶豫咁嗌咗。如果真係好食,犧牲食相又如何!果然!係冇令我失望!牛仔骨唔會燒到過老過韌,唔會好難咬開,好易做到骨肉分離,唔會食到好狼狽。最驚喜係個飯底,可能有燒過下,個飯底有一陣焦香味,係類似煲仔飯個種炭香味。飯底亦都係比較乾身既質感,配合埋沙律醬,就岩岩好
韓燒牛仔骨飯($68)🍚

果然!係冇令我失望!
韓燒牛仔骨飯
韓燒牛仔骨飯
2020-11-19 170 瀏覽
住係附近落街食野去旺角或何文田區都方便今日放假行過見無平時咁多人,唔使等位就黎食鋪面裝修都OK,不過就唔會係坐得舒服果隻,有D迫,總之係食即走身唔使叫你走都會自己即走,迫到一個點,同後面張枱貼住背,係會一郁就掂到後面位人兄叫左個鍋燒烏冬,唔記得左個名再另外點左個燒豚肉燒豚肉好普通,肉身好鞋同乾,汁既調味亦唔見得好入味 鍋燒烏冬個湯無咩特別,烏冬挺身面質唔錯D店員待應服務態度唔太OK上菜速度慢店開左好多年,有一班既定既客維持到而家,不過水準真係參差左D不過呢個價錢,唔算貴亦唔會平,旺角區大把選擇又迫又住得唔舒服食物又唔算得上好好食不過不失,一試無妨,不會翻兜果種
住係附近落街食野去旺角或何文田區都方便

今日放假行過見無平時咁多人,唔使等位就黎食

叫左個鍋燒烏冬,唔記得左個名

再另外點左個燒豚肉

燒豚肉好普通,肉身好鞋同乾,汁既調味亦唔見得好入味

鍋燒烏冬個湯無咩特別,烏冬挺身面質唔錯

D店員待應服務態度唔太OK

上菜速度慢

不過呢個價錢,唔算貴亦唔會平,旺角區大把選擇

又迫又住得唔舒服食物又唔算得上好好食

不過不失,一試無妨,不會翻兜果種
2020-11-15 128 瀏覽
呢家天氣開始轉涼,某日行過旺角,見到呢間日式烏冬好想試吓喎🥰鮟鱇魚🐟湯烏冬牛肉,$108,好期待呀,之前係日本食過鮟鱇魚🐟壽司🍣。點知呢呢個鮟鱇魚湯🐟好普通😣,唔太值$108,唔係太岩我口味呢,魚湯,我以為係好淡味嘅家庭式,呢個湯太似中湯,而且覺得味道偏鹹。食落有點怪怪地,鹹嘅湯配烏冬🧐唔係我想嘅食法。講真有點兒失望囉😕⋯⋯ 牛肉都好普通,份量唔算多。另外呢我哋仲叫咗一個豬骨湯底嘅牛肉烏冬呢個呢價錢,相對上就平好多只係$78,豬骨湯好味好多。呢個唔錯,起碼個湯同個烏冬成件事好夾好配合啊😍所以呢如果下次再嚟我哋都淨係會叫返豬骨湯🥰

2020-11-13
上次黎勝利道睇下可愛既貓貓狗狗,發現左依間鮟鱇魚湯既專門店,覺得好特別,再加上最近食壽司都試過鮟鱇魚肝,印象良好,覺得會好有鮮味!試左石鍋安格斯牛肉鮟鱇魚湯,味道鮮甜,但係特覺得偏中式,有點似食魚湯米線個種湯,我相信魚湯迷應該會好鍾意,我係好怕腥既,但係唔覺得有腥味,再加上可以落白芝麻、蒜片、一味粉、拉麵調味粉,口感都幾多元化,牛肉就幾瘦既,無咩肥肉,烏冬好彈牙,幾正!另外叫左豬骨湯牛肉石鍋烏冬,其實豬骨湯都煮得幾好,唔叫烏冬配拉麵都一樣會好夾,牛肉就普通肥牛,無安格斯咁高級,多啲肥肉,一分錢一分貨,食完唔會好口渴,似乎係用真料!兩個烏冬都簡左石鍋,因為真係好吸引,一上菜既時候仲沸騰更!下次可以試拉麵或者飯類!後記:睇到comment, 話店員服務態度一般,幸運地,我又唔覺得有問題。

2020-11-13
2020-10-25 220 瀏覽
天氣涼涼地就想食一碗熱辣辣的魚湯烏冬🍜 今晚光臨勝利道鳴門魚湯麵亭, 細細的店舖約坐30多人. 基本上我不需要看餐牌, 因為我每次必食石鍋鮟鱇魚湯讚岐烏冬🤭 湯底是非常濃郁奶白色魚湯, 沒有腥味, 必是主角🌟 還有配料粟米, 海帶&半隻雞蛋作點綴, 我每次必會食到見鍋底😬石鍋招牌鮟鱇魚湯烏冬所謂招牌就是鮟鱇魚件, 魚皮較煙韌, 因它屬於深海魚, 魚肉偏硬, 不是滑捋捋魚片. 進食時小心魚骨, 適合愛吃魚類, 懂得吐骨人仕石鍋魚湯野菌蟹棒湯烏冬基本上魚湯系列, 湯底是一樣的, 只是餸菜不同, 而這碗是切條野菌&蟹棒不是說笑, 整鍋魚湯被我喝光了🤗溫馨提示: 因為廚師將石鍋直接放在明火烹煮, 當服務員送上石鍋烏冬時, 不要手碰石鍋, 是超熱! 超熱! 超熱! 另外, 進食時也不能急進, 緊記吹吹 才可放入口腔內, 以免燙傷!

石鍋招牌鮟鱇魚湯烏冬
石鍋招牌鮟鱇魚湯烏冬

石鍋魚湯野菌蟹棒湯烏冬
石鍋魚湯野菌蟹棒湯烏冬

不是說笑, 整鍋魚湯被我喝光了🤗

2020-10-24
2020-10-04 178 瀏覽
疫情前每次幫襯都要排隊,難得疫情期間,比較少人來食,好耐冇來!這間店舖需小,但食物質素唔錯,無論湯底,烏冬,拉麵,石鍋飯.......都是值得嚐嚐!因為我住附近,疫症前都來過數次,食物質素依然保持水準!我見好多評論都是寫同一個問題,要講的是入面啲員工,通常裏面有兩位姐姐接待,要說的是那位比較肥那位姐姐,唔知點解佢可以生存咁耐,佢啲服務態度做咗咁耐都係咁,每次order食物,她的態度必定很差,粗聲粗氣回應,埋單收錢,從來無說聲多謝,今時今日呢啲服務態度點得架!佢應該可反省吓
都是值得嚐嚐!
因為我住附近,疫症前都來過數次,食物質素依然保持水準!
2020-06-12 524 瀏覽
雖然天氣開始熱,但都無阻食熱辣辣魚湯烏冬既心情。呢間餐廳已經成日都黎,算係何文田地段人氣食市,Lunch Set 好抵食叫左個人氣石鍋魚湯安格斯牛肉讚崎烏冬送汽水,一人份量好夠飽烏冬煙煙un un 好彈牙,最正係個魚湯仲有半隻半熟蛋同埋牛肉每次都食清光先夠滿足

叫左個人氣石鍋魚湯安格斯牛肉讚崎烏冬送汽水,一人份量好夠飽

烏冬煙煙un un 好彈牙,最正係個魚湯
仲有半隻半熟蛋同埋牛肉
每次都食清光先夠滿足
石鍋魚湯安格斯牛肉讚崎烏冬
題外話/補充資料: 2點半下午茶時段有8折,價格仲抵呀
2020-05-26
石鍋魚湯安格斯牛肉讚崎烏冬
好耐冇過嚟勝利道,想食個烏冬飲個湯。跟住佢門口都有人等外賣, 裏面就唔太多人,小貓三幾隻。以前住喺呢頭附近得閒都會落嚟呢間食,貪佢個湯夠入味,但係我就冇印象呢度姐姐d態度原來係咁樣嘅,我晏晝嚟食,成間舖頭加埋都冇10個人,有兩個樓面阿姐,問多一句都好似踩親佢條尾咁。我叫左個豚肉烏冬,我鐘意佢個烏冬,有d咬口,個豚肉都ok,不過隻蛋唔係咁吸引,不過個湯都夠甜。雖然員工態度唔掂,但係個魚湯依舊係唔錯嘅。
雖然員工態度唔掂,但係個魚湯依舊係唔錯嘅。
豚肉烏冬
2020-05-15
第二次光顧,第一次已經領教過差服務態度係點,所以今次希望買外賣少啲壞感覺;但係明顯衰到迫我留言,要受氣,點好味都係假。再encore 芝士豬軟骨,真係好啱我口味,肉多、汁多,芝士份量可以多返啲,飯算多。上次堂食係玻璃樽裝可口可樂,今次外賣用個比正常細嘅紙杯裝,我喺等外賣嘅二十分鐘期間,望到兩位亞遮又除口罩抹汗同時鼻涕,最後我都係唔敢飲掉咗。我發現我唔係唯一一個批評喱間野嘅服務,可能嗰兩位樓面亞遮係老闆掛,唔係點可以一直幫手趕客,可能客多唔休做,奉旨趕咁啲。

外賣自取
2020-04-25 300 瀏覽
好正既一間烏冬店,身為烏冬fans既我真係好想日日黎食丫!❤️今次我地兩個人黎食,分別叫左石鍋吉列豬扒讚岐烏冬同石鍋燒雞扒讚岐烏冬👍🏻我個石鍋吉列豬扒烏冬就配左鮮茄湯底,塊吉列豬扒熱辣辣,勁脆,仲要勁大塊,d肉汁仲保留到,唔會好乾柴!🤤我朋友個石鍋燒雞扒烏冬就配左咖喱湯底,個湯底好濃郁,烏冬好入味!個燒雞扒勁正,勁juicy,未食就咁聞都已經爆香!食落去更加唔使講,超正💓如果要我揀一款推介,我會大大力推介呢個石鍋燒雞扒烏冬!佢地既石鍋讚岐烏冬可自由選配鮮茄、咖喱、豬骨或地獄湯底,所以啱晒唔同人既口味,肯定揀到一款啱自己胃口😉

2020-02-29
2020-01-12 434 瀏覽
服務員態度麻麻。點左咖喱芝士豬扒飯,等左20分鐘問ok未,佢話要等多陣。見到周圍客人遲過我入黎落order都已經有得食。結果半個鐘先有得食。😓很失望。咖喱味道係ok 但塊豬扒唔夠鬆。。。
服務員態度麻麻。
點左咖喱芝士豬扒飯,等左20分鐘問ok未,佢話要等多陣。
見到周圍客人遲過我入黎落order都已經有得食。
結果半個鐘先有得食。😓很失望。
咖喱味道係ok 但塊豬扒唔夠鬆。。。
<鳴門魚湯麵亭>🍽 石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯💰78- 份量很足,很多飯和芝士,很飽肚😚- 豬軟骨肉雖然不多,但很嫩,而且調味也調得很好- 芝士鋪滿整個石鍋飯,而且還可以拉絲😍🧀- 雖然很邪惡,但絕對會再去多次食呢碗飯🔥.🌟食物質素:9/10🌟性價比:9/10🌟餐廳環境:6/10🌟服務態度:6.5/10
<鳴門魚湯麵亭>
🍽 石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯
💰78
- 份量很足,很多飯和芝士,很飽肚😚
- 豬軟骨肉雖然不多,但很嫩,而且調味也調得很好
- 芝士鋪滿整個石鍋飯,而且還可以拉絲😍🧀
- 雖然很邪惡,但絕對會再去多次食呢碗飯🔥
🌟食物質素:9/10
🌟性價比:9/10
🌟餐廳環境:6/10
🌟服務態度:6.5/10
石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯
石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯
2019-12-05 262 瀏覽
係附近自修室温書,見肚餓落去行下揾野食就揾到呢間了我哋6點入到店內得2個人,以為麻麻地先咁少人食。我地叫左兩樣野食。第一個係北海道牛油帶子拉麵粒帶子好大粒個湯底略咸,面嘅軟硬度適中,我中意食辣所以落埋七果粉同拉麵胡椒,令個拉面更好食。仲有白芝麻可以自己隨喜好加落去,芝麻好香亦都好脆!第二個係石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯面頭有一層好厚嘅芝士,將隻蛋整爆撈埋啲芝士一齊食超正。食物温度非常熱,一定係即叫即整嘅!豬軟骨非常入味同埋唔算太咸價錢都算合理!食食下望下後面,原來已經坐滿左人了!好彩早入黎!
係附近自修室温書,見肚餓落去行下揾野食就揾到呢間了

第一個係北海道牛油帶子拉麵

粒帶子好大粒

仲有白芝麻可以自己隨喜好加落去,芝麻好香亦都好脆!

第二個係石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯

價錢都算合理!

食食下望下後面,原來已經坐滿左人了!好彩早入黎!

2019-12-05
  • 石鍋芝士焗豬軟骨飯
2019-12-05 228 瀏覽
呢間小店好耐之前已經想食,因為次次經過都見到好多人食,六點黎到,入面得2個人,但七點就差唔多滿座。嗌咗2樣野,第一個係石鍋溫泉玉子芝士豬軟骨飯,呢個真係好好食,好驚喜!上面鋪上滿滿的芝士同一個流心蛋,吉穿佢同啲芝士撈埋一齊,真係好正,豬軟骨軟硬啱啱好,推薦~第二樣係北海道牛油帶子拉麵,本身對呢個拉麵有好大期待,但點知都幾普通,而且有啲鹹,同價錢相比係有啲失望,但麵既軟硬啱啱好,下次應該會再嗌飯!唯一唔好就係,位置太逼,要對住人地屎忽食

唯一唔好就係,位置太逼,要對住人地屎忽食
2019-07-28 773 瀏覽
個人平時好少踏足何文田呢個地方,不過今日就喺朋友既介紹之下黎試下呢間鳴門魚湯麵亭山長水遠黎試到底有咩咁特別呢?就係佢地既魚湯石碢烏東喇個烏東用石碢裝住,送黎既時候個湯唔只係熱咁簡單,係滾熱辣。食既時候太心急好易就辣親自己,就算食到尾都仲係熱辣辣湯方面都值得一提—魚湯唔係好多地方有,同豬骨湯比起上黎少左油膩咁口感,多左一份清甜惟一要數唔好既地方就係鋪頭比較細,人同人之間坐得好近,我自己就喺食完想走既時候,一個轉身,手肘就唔小心打左落旁邊既人度。好彩對方大量冇怪我😅有機會經過可以試下呢間石碢烏東呀
山長水遠黎試到底有咩咁特別呢?
就係佢地既魚湯石碢烏東喇

有機會經過可以試下呢間石碢烏東呀