2021-06-03 0 瀏覽
我地4個人叫左1個飯1個意粉3個小食4杯野飲富士山咖哩飯 得個樣 味道普通粉紅色雪糕意粉 出奇地好食黑松露薯條2款唔同味雞翼佢呢間野小食好食過主菜野飲叫左牛油果抹茶奶昔 好難飲 臭青味咖啡配懸浮棉花糖 唔錯總之成間野都係for打卡追求味道既就唔好黎
我地4個人叫左1個飯1個意粉3個小食4杯野飲

總之成間野都係for打卡
追求味道既就唔好黎
2021-05-12
2021-05-22 321 瀏覽
遇岩同朋友諗住食個tea坐下就試下網上見到的這一間一入到門口寫住*冷氣壞了有少少熱*入去有輕微涼快感還可以..坐咗喺窗邊一個梳化位一見到梳化唔係好想坐感覺好污糟😣雖然加咗坐墊喺上邊但好影響個環境舒服感覺😢建議換過新嘅沙發套成件事應該會好好多👍食物方面叫了牛油果漢堡沙律淨係感覺可以,你用咗牛油果做漢堡嘅皮唔使食咁多澱粉另外叫了咖喱富士山,賣相可以但唔算好濃味唔係特別有驚喜(個人喜歡濃味一點)至於餐廳服務,感覺店面得一個女仔走來走去好多枱一下走咗都冇時間執甘🥲如果係呢種環境加食物應該都唔會再來希望日後可以改善坐得舒服D
遇岩同朋友諗住食個tea坐下

建議換過新嘅沙發套
成件事應該會好好多👍

食物方面
叫了牛油果漢堡沙律
淨係感覺可以,你用咗牛油果做漢堡嘅皮
唔使食咁多澱粉
牛油果漢堡沙律

另外叫了咖喱富士山,賣相可以
但唔算好濃味
唔係特別有驚喜(個人喜歡濃味一點)

至於餐廳服務,感覺店面得一個女仔走來走去
好多枱一下走咗都冇時間執甘🥲

如果係呢種環境加食物
應該都唔會再來
希望日後可以改善坐得舒服D
2021-05-20
牛油果漢堡沙律
2021-05-19 314 瀏覽
之前朋友看到這家店子覺得特別就心思思想去試試因為怕太full,所以早幾天就打電話book位了店員表示只有tatami位置,full 了,其他位置沒有了但實情並非如此,用餐時間90分鐘用餐期間沒有客人進入用膳,所謂的full了,是什麼意思曾經要求調去坐餐桌位置,店員說不行但tatami位置真是十萬個不舒服,位置很窄盤腳又不是,正坐又不是說下食物,青醬雪糕海鮮意粉,說是海鮮,帶子只有兩小片,蝦兩隻,還有不明的雞肉,味道很淡,海鮮也只有雪味富士山咖哩飯賣相可以,但也是口味偏淡,純粹是多汁咖哩飯飲品沒什麼特別最後如果各位想打卡的話是尚可以的,食物味道真是有待改善非常差的用餐體驗坐得不舒服在沒有其他客人的情況下不讓調位當天冷氣壞了,邊吃邊出汗,多次想請店員加水但沒人理會只有埋單時是很快過來的
之前朋友看到這家店子
覺得特別就心思思想去試試

因為怕太full,所以早幾天就打電話book位了
店員表示只有tatami位置,full 了,其他位置沒有了
但實情並非如此,用餐時間90分鐘
用餐期間沒有客人進入用膳,所謂的full了,是什麼意思
曾經要求調去坐餐桌位置,店員說不行
但tatami位置真是十萬個不舒服,位置很窄
盤腳又不是,正坐又不是

富士山咖哩飯
賣相可以,但也是口味偏淡,純粹是多汁咖哩飯

飲品沒什麼特別

最後
如果各位想打卡的話是尚可以的,食物味道真是有待改善

非常差的用餐體驗
坐得不舒服
在沒有其他客人的情況下不讓調位
當天冷氣壞了,邊吃邊出汗,多次想請店員加水
但沒人理會
只有埋單時是很快過來的
2021-05-17 259 瀏覽
約咗朋友食晏,上網見到個個都話黎呢間所以就一試!沖繩Taco飯$ 78黎到個下😯我叫左D咩食..好彩食落幾新奇,飯身較硬身,味道正常有創意既都..👌🏿三文魚子虎蝦紅菜頭意粉$ 68味道都幾好,但意粉都係較硬身,虎蝦都大隻同新鮮既!👌🏿當時唔多人,等得唔算好耐,因為得一個侍應,但個飯同意粉都較硬身..如果趕時間就唔好去!不過同朋友食下野傾下計都舒服既,環境都幾靜幾舒服👍🏿
約咗朋友食晏,上網見到個個都話黎呢間所以就一試!

沖繩Taco飯$ 78

三文魚子虎蝦紅菜頭意粉$ 68
味道都幾好,但意粉都係較硬身,虎蝦都大隻同新鮮既!👌🏿

2021-05-15 360 瀏覽
🍛富士山黑豚肉咖喱飯 ⭐️⭐️⭐️本身好西梨係唔好咖喱嘅人 但因為賣相咁靚 唔理啦 點都要試🤫個飯外形係小小富士山 份量唔算多 但對女仔嚟講岩岩好一人份量 不過飯質有啲硬 如果再林少少會更好 啲豚肉都夠厚度 咬口軟熟 撈埋咖喱汁 真係唔錯呀🤙🏻咖喱汁偏日式 少少甜味 唔會好辣 怕辣嘅人都唔洗驚🤤整體不過不失 有賣相之餘 又唔會好難食 for打卡都唔錯嘅👌🏻☕️榛子朱古力配懸浮棉花糖 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢杯榛子朱古力真係幾好飲 夠榛子味之外 又不失朱古力味 兩種味道比例岩岩好 而且懸浮棉花糖可以揀唔同公仔🐶🐷🐻 放喺杯真係好可愛 不過另一方面又好似好殘忍 好似浸親佢咁😂💭整體 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢間café環境都算舒適 weekend上嚟食一餐放鬆一吓🌾仲有好多值得試嘅野食 不過好西梨果日得一條友上去 嗌唔到咁多 大家有機會都可以去試吓🍴試完又同我分享吓你地嘅食後感啦🗣
🍛富士山黑豚肉咖喱飯 ⭐️⭐️⭐️

☕️榛子朱古力配懸浮棉花糖 ⭐️⭐️⭐️⭐️

💭整體 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-05-07 525 瀏覽
五一懲罰祭 (day 6) ~我們今天去懲罰的 💛 黃店 , 是這家位於 尖沙咀-厚福街 的 "鳥語 Floom Floom" ~這家 "鳥語 Floom Floom" 主打西日Fusion菜 , 餐廳的裝修佈置是以木糸為主的田園 feel, 頗好 hea 的 ~ Boletus Risotto with Red wine Braised-Beef 紅酒牛柳伴牛肝菌意大利飯 : 賣相美觀 , risotto 煮得軟硬適中 , 因有牛肝菌同煮 , 所以滿有菇菌的香味 , 紅酒牛柳的肉味香濃 , 肉質柔軟 ; 最特別是碟上的粉紅色的沙律醬 , 不論是配飯或是配牛肉來吃 , 味道上都有畫龍點睛之效 , 讚 ~Avocado & Kale (Smoothie) 牛油果甘藍 沙冰 : 即叫即製 , 沙冰打得細密 , 飲飲落有牛油果香味 , 亦不失羽衣甘藍的菜青味 , 清新健康 ~本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 6) ~

本篇完 ~
2021-04-28 729 瀏覽
富士山產品大熱,我們也因這間富士山咖哩飯而選擇到此一遊。有一位朋友因事稍遲,我們先點小食熱氣之選:薯條,將芝士碎放在薯條上雖然食唔到啖啖芝士,但卻確保薯條照舊香脆😍熱辣辣薯條而配上涼涼的牛油果醬及蛋黃醬一流,終於不再是沉悶的茄汁醬🥲沖繩Taco飯即是墨西哥脆片,配上肉醬飯,撈勻後會口感香脆,幾特別配搭食法;肉醬不會太鹹,放心食用~力推明太子三文魚子忌廉意粉,不過不失。一行三人點了三個主食,一個小食,剛剛好富士山黑豚肉咖哩飯終於出現,可能期望太高🤣🤣 影相係靚,不過飯粒有點偏壓。。。扣了不少分。。。咖嘢看似泰國青咖喱,但食落我記得似偏向日本淡咖喱🥲🥲🥲 飲品我點了牛油果香蕉抹茶奶昔。。。飽肚之選,但略嫌香蕉味太重,飲唔到抹茶味。反而朋友點的蘋果紅菜頭蜜糖清新😋下次再黎,會encore薯條及taco飯🤣
富士山產品大熱,我們也因這間富士山咖哩飯而選擇到此一遊。

有一位朋友因事稍遲,我們先點小食

沖繩Taco飯

明太子三文魚子忌廉意粉,不過不失。

一行三人點了三個主食,一個小食,剛剛好

下次再黎,會encore薯條及taco飯🤣
  • 沖繩Taco飯
  • 薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃
2021-04-27 458 瀏覽
隱身商廈中嘅打卡店🤩咁靚嘅Cafe 點可以唔懲罰吓!富士山黑豚肉咖哩飯($118)😂真嘅富士山嘅有排都唔使見,叫住個假嘅頂住先個飯應該係用碟豆花整成藍色,打卡用就一流,味道唔係難食嘅,但只係一般,不過就真係勁靚!!柚子胡椒雞翼($58)好掛住日本嘅柚子胡椒😩炸雞翼配上柚子胡椒醬,入口就食到柚子味😍雞翼都係脆嘅👍🏻我哋仲叫咗兩杯嘢飲,不過就冇影相喇約朋友嚟gathering其實都係一個唔錯嘅選擇打卡就更加值得😉人均消費大概$200內
隱身商廈中嘅打卡店🤩

咁靚嘅Cafe 點可以唔懲罰吓!

富士山黑豚肉咖哩飯($118)
😂真嘅富士山嘅有排都唔使見,叫住個假嘅頂住先

富士山黑豚肉咖哩飯

柚子胡椒雞翼($58)

柚子胡椒雞翼

我哋仲叫咗兩杯嘢飲,不過就冇影相喇

約朋友嚟gathering其實都係一個唔錯嘅選擇
打卡就更加值得

😉人均消費大概$200內
2021-03-23
柚子胡椒雞翼
2021-04-27 391 瀏覽
晚飯同朋友補慶祝生日飯,幸好吾好排隊,原來餐廳有榻榻米既座位,可惜當日冇預先book枱。但環境打卡都系十分吾錯主食1: 富士山黑豚肉咖哩飯咖哩味濃郁,加上個飯真系整到成個富士山一樣,至於味道有少少咸,配飯就岩岩好。主食2:粉紅島海鮮忌廉意粉呢個意粉系呢間餐廳既特色之一,未見過意粉上面會有雪糕筒做裝飾,而粉紅色既係cream黎既,忌廉意粉又好好味,而且海鮮都好足料。小食:薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃用松露配薯條一定冇得輸,薯條超級香口,加埋牛油果,原來又幾夾!店內打卡位!最後叫左一杯榛子朱古力配懸浮棉花糖真系勁可愛,完全吾捨得飲,朱古力味又吾會太甜餐廳最低消費飲品一杯,任何飲品加$10可以有懸浮棉花糖喔!
晚飯同朋友補慶祝生日飯,幸好吾好排隊,

富士山黑豚肉咖哩飯

小食:薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃

店內打卡位!

榛子朱古力配懸浮棉花糖

最後叫左一杯榛子朱古力配懸浮棉花糖
真系勁可愛,完全吾捨得飲,朱古力味又吾會太甜

餐廳最低消費飲品一杯,任何飲品加$10可以有懸浮棉花糖喔!
粉紅島海鮮忌廉意粉
薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃
榛子朱古力配懸浮棉花糖
  • 自家手作粉紅鳥海鮮忌廉意粉
2021-04-24 346 瀏覽
.📍鳥語📍香港尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓這家餐廳的餐點都蠻有趣的,點了個奶油白醬意麵,一整個粉色的冰淇淋球倒在麵上,感覺超級特別😂其實那是奶油球啦,可以先拍美照再攪拌,冰淇淋的餅乾也可以弄碎再吃,另一個炸軟殼蟹燉飯居然有一整只的軟殼蟹,超級療癒的,裏面還有蟹黃,喜歡蟹膏的人應該會蠻愛的❣#foodiblum西式
📍鳥語
📍香港尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓

#foodiblum西式
2021-04-21 437 瀏覽
經朋友推介話呢間餐廳係打卡餐廳 所以約埋一齊黎試下 賣相係相當唔錯 但味道其實真係一般 1. 富士山黑豚肉飯 2. 軟殼蟹青醬意大利飯3. 粉紅烏雪糕海鮮意粉 - 唔錯4. 薯條意粉同薯條唔錯 可試但飯類就好睇唔係太好食 可自行考慮
1. 富士山黑豚肉飯

但飯類就好睇唔係太好食 可自行考慮
粉紅烏雪糕海鮮意粉
薯條
2021-04-21 231 瀏覽
之前已經多次見到有人推介呢一間餐廳嘅食物好特別,例如有雪糕意粉同埋富士山咖喱飯等等。即刻引起左我嘅注意,同埋朋友都推介左我好幾次要食呢一間餐廳。所以星期五夜晚約咗幾個friend一齊去食,去到我哋當然要細最出名嘅招牌菜啦,呢啲食物真係打卡一流,但係味道就普普通通,而且價錢都偏貴,所以食過一次就夠😂唯一推介嘅就係雪糕意粉,開頭以為雪糕意粉淨係得個樣,點知食落都幾好味,粉紅色嘅忌廉撈埋啲意粉都幾濃郁,好creamy 嘅感覺,同埋都幾多海鮮。
2021-04-17 223 瀏覽
早一日book咗位下午1點鐘準時上到去可以直接入座可以揀坐梳化位/他他咪叫咗個富士山🗻豚肉咖哩飯賣相一流👍🏻份量夠有豚肉+好多菌類可惜咖哩味好淡好淡食得到少少椰汁味完全唔好食下次唔會再食佢😅😅
早一日book咗位下午1點鐘

食得到少少椰汁味
完全唔好食

下次唔會再食佢😅😅

2021-04-11 459 瀏覽
接男朋友食lunch, 上網check附近有咩cafe, 見而間“鳥語”都幾多人推介就去試,位於工廈既樓上cafe, 當日walk-in, 店員都安排到window seat, 雖然望返對面大廈,但感覺都幾舒服。我地當日唔肚餓,所以就點左1個main同2杯野飲。柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵($138)打卡之選,造形非常得意,就咁食係麻麻地,但又唔太撈到落啲意粉,所以變左味道唔算好濃,配雪糕筒,甜甜地,都幾新穎,味道唔差,感覺有一半既錢就扔左係造型上。泰式奶茶正常味道唔太甜,可能就返香港人味道。Oreo 薄荷朱古力($58)好難飲,上面塊餅有啲諗,飲到中間有粉粒,同冰粒唔夠細,所以飲到一半已經冇飲了。
我地當日唔肚餓,所以就點左1個main同2杯野飲。
柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵($138)
泰式奶茶
正常味道唔太甜,可能就返香港人味道。
Oreo 薄荷朱古力($58)
柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵
泰式奶
Oreo 薄荷朱古力
泰式奶
2021-03-27 748 瀏覽
餐廳嘅食物好靚 啱哂鐘意打卡嘅朋友📷 但係位唔多 想去嘅語記住要book枱呀 我冇book枱上到去 淨番榻榻米位😝​​▪️富士山黑豚肉咖喱飯飯嘅形狀就好似一座富士山 白色部分係長年積雪嘅山頂 而底層嘅藍色部分 係用天然嘅藍蝶花製成🦋 日式咖喱味偏淡 甜甜地 小小辣 配埋唔同嘅蔬菜同黑豚肉 唔只可以食到多種口感 仲好colourful🤩​​▫️秘製牛油果忌廉海鮮意粉意粉軟硬度適中 海鮮則有蝦及帶子 再配上個白汁 同埋洋蔥 野菌等等嘅配料 上面放有切成好多片嘅牛油果🥑 份量頗多 係牛油果控嘅首選 再擺埋朵花係上面更加靚😍 啱哂打卡

​▪️富士山黑豚肉咖喱飯

▫️秘製牛油果忌廉海鮮意粉