2020-02-08 8476 瀏覽
難得平日中午可以出來吃飯,特別找了一間可以(平日)慢慢坐的cafe,這裡的特色是和風洋食,菜式很有個性,令我立刻出現選擇困難症蕃茄忌廉魷魚意大利粉$138以為會很膩,結果整體的比例是調配得相當好!忌廉濃濃的奶味調和了咖哩的微辣,蕃茄很鮮甜,感覺就像不斷加甜味在意大利粉上,唯一可以改進就是意粉份量多一點會更有果腹感。沖繩Taco飯 $98對於已經戒口幾乎不吃米飯的我而言,這個菜式是讓我不能自拔的程度!原來nachos和飯一起吃是很搭的~加上肉醬甜味和鹹香味都很足夠,nachos脆脆口感令米飯有點像是吃米通的感覺,本來好像是很肥膩,但因為各種材料的均勻配合,很開胃,肚餓的最佳選擇。藍色拿鐵$48知道這杯拿鐵是焦糖味時其實我有點擔心太甜,特別叫職員將甜度降到最低,結果入口發現拿鐵非常順滑,不單是視覺滿分,味道都不會太膩,很襯鹹香味突出的Taco飯!蜜糖柚子雞翼$58兩個人吃這盤雞翼實在太邪惡,柚子雞翼視覺味覺兼備,雞翼外層煎得很脆,咬開裡面雞肉還是鮮甜多汁又嫩,柚子汁甜酸味夠清新,降低雞翼的油膩,下午茶純粹點這個也很夠吃。

蕃茄忌廉魷魚意大利粉$138
蕃茄忌廉魷魚意大利粉

沖繩Taco飯 $98

藍色拿鐵$48

蜜糖柚子雞翼$58
蜜糖柚子雞翼

蜜糖柚子雞翼
2020-02-03 4133 瀏覽
Floom floom係難得既一間文青cafe有水泥牆,木造榻榻米係搶手位置☺️成個環境都好舒服有落地玻璃,日光影相都好靚佢地出名係牛油果菜式🥑All Day Breakfast $128全日早餐好豐富黑松露炒蛋、烤大啡菇、牛油果多土、焦糖烤蘋果、沙律、煙三文魚、腸仔🤤 當中最好食一定係烤蘋果同埋牛油果多士。呢道既牛油果唔同坊間一片片咁放上多士,而係打成醬,非常美味😉富士山黑豚肉咖哩飯🍛$118呢個偽富士山藍色部分係用上天然色素蝶豆花,不過蝶豆花本身係無味既~所以日式咖哩先係主角。個人認為米飯有小小硬身,幸好旁邊既黑豚肉口感唔錯😊牛油果胚芽白朱古力配懸浮棉花糖 $55 是真的有被牠療癒到😉配搭新穎味道好濃郁而且口感細棉,甜度剛好另外佢哋嘅小食同埋意粉我都覺得做得好出色,特別推介明太子忌廉汁意粉配三文魚子 $98 同埋柚子蜜糖雞翼$58甜品方便,焙茶芝士蛋糕都好濃郁,我哋比較鍾意食茶味所以覺得芝士味較焙茶味濃左少少,不過$48性價比都幾高,而且提早打去可以寫生日祝福🥰
Floom floom係難得既一間文青cafe
有水泥牆,木造榻榻米係搶手位置☺️
成個環境都好舒服

有落地玻璃,日光影相都好靚
佢地出名係牛油果菜式🥑

All Day Breakfast $128

富士山黑豚肉咖哩飯🍛$118

牛油果胚芽白朱古力配懸浮棉花糖 $55

是真的有被牠療癒到😉配搭新穎
味道好濃郁而且口感細棉,甜度剛好

2019-12-01
  • 明太子忌廉汁意粉配三文魚子
  • 鳥語全日早餐
  • 焙茶芝士蛋糕
6天前 0 瀏覽
鳥語尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓今日放假,提前幾日女朋友已經book左呢間cafe食嘢,一開始睇其實都興趣不大,因為覺得肯定係好睇唔好食, 得個造型為畀人打卡,但女朋友又講左幾次似乎真係幾想去,所以無計啦餐廳係正尖沙咀既美食集中地厚福街,都幾方便既,不過呢間係樓上cafe, 要搭lift上去既, 我地係main meun到揀左2款主菜 富士山黑豚肉咖哩飯---呢個係招牌飯,點都要order既,視覺效果真係一流,影相係真係靚同吸引既,食落就正正常常啦,自己覺得同茶餐廳既差不多啦,唔難食既 牛油果蟹棒帶子温泉蛋丼---呢份就望落同食落都覺得好清新,岩晒夏天食,同埋都幾足料,新鮮既蔬菜,帶子同蟹柳加埋本身既醬汁都唔錯 粉紅紅菜頭拿鐵
鳥語
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓

我地係main meun到揀左2款主菜

粉紅紅菜頭拿鐵
整體嚟講呢間樓上 Cafe 質素唔錯,睇得又食得,當中有部分菜式幾高質,有啲就一般般~😌😌沖繩 Taco 飯 ($98)🔸呢款有別於傳統嘅沖繩 Taco 飯~ 佢係飯面鋪上滿滿嘅墨西哥肉醬,佢嘅肉醬係真 · 肉醬,係完全冇肉粒咬到嗰種肉醬😂 加上鬆脆嘅 Nachos 和沙律醬,好適合拌飯~🔸呢間餐廳好多菜式都加入牛油果,連 Taco 飯都唔例外,估唔到個味又幾夾喎☺️🔸佢仲加入大量沙律菜,可以幫助中和一下個油膩感~原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯 ($148)🔹大大隻炸軟殼蟹,抵讚嘅點係佢嘅軟殼蟹醃得好濃味 juicy,但食哂成隻就可能會有啲膩啦😆🔹佢嘅青醬 risotto 濕潤可口,幾適合重口味人士😌柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵($138)🔸呢個意大利麵賣相幾吸晴,所謂雪糕其實就係青醬,將青醬拌勻意大利麵就食得架啦☺️ 但其實我覺得呢個意大利麵味道偏淡,質素普通唔值呢個價🙈燒法國春雞釀牛油果意大利飯($168)🔹呢個春雞大大隻,仲配埋牛油果 risotto,食完實好飽🙊 可能因為佢咁大隻好難醃得入味,所以春雞味道偏淡,肉質亦有少少嚡口~手沖玫瑰牛茶漬飯($118)🔸呢個本身係配半生熟肥牛嘅,但

沖繩  Taco  飯
沖繩 Taco 飯 ($98)
🔸佢仲加入大量沙律菜,可以幫助中和一下個油膩感~

原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯
原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯 ($148)
🔹佢嘅青醬 risotto 濕潤可口,幾適合重口味人士😌

柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵
柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵($138)

燒法國春雞釀牛油果意大利飯
燒法國春雞釀牛油果意大利飯($168)

手沖玫瑰牛茶漬飯
手沖玫瑰牛茶漬飯($118)
🔸呢個本身係配半生熟肥牛嘅,但因為朋友唔食得生野,所以我地要求餐廳事先煮熟啲牛先~ 呢點要讚下餐廳,連呢啲要求都肯 entertain 我地🥰 配上飯素嘅茶漬飯味道正常冇咩特別😂

薯條配雙色醬牛油果松露蛋黄
薯條配雙色醬牛油果松露蛋黄 ($58)
🔹因為有朋友唔食得芝士,所以我地要求芝士碎另上,又要讚下餐廳咁貼心先🥰 呢間主打牛油果嘅餐廳連薯條都唔放過🤭 兩款醬料都好特別好夾,配埋熱辣辣嘅薯條食都幾正😆

柚子蜜糖雞翼
柚子蜜糖雞翼 ($58)
🔸落左柚子蜜去煮嘅雞翼都幾酸甜醒胃,肉質都算嫩滑,好味🥰
原隻軟殼蟹配羅勒青醬意大利飯
柚子蜜糖雞翼
2020-06-19 64 瀏覽
Do phone for a reservation as it was quite full by 730pm.I was mainly attracted by their fancy dishes so I decided to go and try.The drink was served first and the main courses took quite some time.The Baby Blue Fujiyama Latte was really pretty matching the Fujiyama Curry Rice. Taste wise, it was basically milk but then you pay for it's aesthetic appearance.The curry rice according to my friend was closer to the Japanese style, where it was sweeter instead of spicy. Despite it looks quite small,
Baby Blue Fujiyama Latte

Fujiyama Curry Rice
The curry rice according to my friend was closer to the Japanese style, where it was sweeter instead of spicy. Despite it looks quite small, the rice is packed quite densely and it was quite fulfilling.
Pink Floom Floom Seafood Pasta
My pasta was designed as an inverted ice-cream. The pasta was softer than al dente but not overcooked/soggy. The cream blended with the pasta and seafood quite well. The ice-cream cone was still crispy, which was a definite plus. I think they could add a bit less sauce to it.

Overall, it was a nice meal and I will consider to come again.
2020-06-18
Baby Blue Fujiyama Latte
Fujiyama Curry Rice
之前見到友人分享此店照片,見到食物精緻,價錢不算貴,於是打算致電訂檯試一下,可是店員說已經沒有位,建議我們提早walk-in,幸好我們晚上7時前去到,仍有一張2人檯沖繩Taco飯($98)惹味酸甜的肉醬,配上熟透軟滑的牛油果、脆卜卜的墨西哥脆片、新鮮沙律菜和半熟溫泉蛋,將所有食材與飯拌勻後吃一口,真的非常滿足!各種食材搭配恰當,豐富兼惹味開胃,非常新鮮,加上脆卜卜的口感(nachos),讓我忍不住吃了一口又一口富士山黑豚肉咖哩飯($118)其實我是看到這款富士山造型的咖哩飯才光顧此店,藍白相間的富士山配上日式青咖哩,非影不可,雖然外型滿分,但這款主食卻不及Taco飯的惹味和豐富口感。其日式青咖哩不錯,富士山的飯卻有點過硬,可能是為了要造出這個小山谷的形狀蜜糖柚子雞翼($58/5隻)雞翼熱辣辣上檯,外脆內嫩,柚子味好fresh,出奇地與雞翼都好夾,甜甜地,作為小食非常不錯,份量也不算少,推介我見到其他主食的賣相亦非常吸引,下次再來試試其他款式

沖繩Taco飯($98)

富士山黑豚肉咖哩飯($118)

蜜糖柚子雞翼($58/5隻)

我見到其他主食的賣相亦非常吸引,下次再來試試其他款式
  • 沖繩Taco飯
  • 柚子蜜糖雞翼
叫左個咖喱富士山豚肉飯。賣相還可以,但味道真係唔好食。另外我個明太子意粉較好,可能因為豚肉飯大難食,有對比之下,就較好。再加上侍應態度非常不好。咖啡來錯了,好像是客人問題。環境不過不失。沒有想像中漂亮
2020-06-11 321 瀏覽
呼~柴犬泡在溫泉中輕輕呼出 一聲嘆息面對著這家餐廳的食物我也不禁 嘆了一口氣的確 只是一家打卡餐廳.Floom Floom雙色多士 $88多士有2款味道先講講牛油果煙三文魚cream cheese多士完全唔可以叫多士 底部微焦但係食落一啲都唔脆!似係烘完放左好耐😢叫價$10嘅連鎖茶餐廳多士都比佢優勝😢煙三文魚cream cheese真係好奇怪雖然好濃煙燻味 但味道好奇怪牛油果就正正常常 就咁開出黎切片其實好難唔好食.當我以為牛油果煙三文魚cream cheese已經好難食點知 士多啤梨+士多啤梨cream cheese更精彩多士難食不在話下個cream cheese完全係yogurt味又酸又鹹又甜 完全唔知想點一路食一路覺得好奇怪 哩間餐廳啲好評到底邊度黎.牛油果胚芽白朱古力配飄浮棉花糖 $55飄浮棉花糖係幾可愛嘅飲品嘅胚芽味都幾重但係我想問 牛油果味去左邊?飲完全杯野飲 都唔見有牛油果😟加上杯飲品唔夠熱 只有微溫雖然我知道有啲人鍾意飲咖啡係剛好可以入口嘅溫度但哩杯嘢嘅溫度連個棉花糖都溶唔到😟連沖杯有溫度嘅熱飲 都做唔到真係對哩間餐廳好失望😢
呼~

Floom Floom雙色多士 $88
多士有2款味道
先講講牛油果煙三文魚cream cheese
多士完全唔可以叫多士 底部微焦
但係食落一啲都唔脆!
似係烘完放左好耐😢
哩間餐廳啲好評到底邊度黎

牛油果胚芽白朱古力配飄浮棉花糖 $55
飄浮棉花糖係幾可愛嘅
飲品嘅胚芽味都幾重
但係我想問 牛油果味去左邊?
飲完全杯野飲 都唔見有牛油果😟
加上杯飲品唔夠熱 只有微溫
雖然我知道有啲人鍾意飲咖啡係剛好可以入口嘅溫度
但哩杯嘢嘅溫度連個棉花糖都溶唔到😟
連沖杯有溫度嘅熱飲 都做唔到
真係對哩間餐廳好失望😢
2020-06-06 434 瀏覽
上次book唔到, 今次終於可以食,但係只得tatami, 不過算啦, 照食但係未食已經排隊排到傻咗, 原來佢壞咗一架lift, 得返一部lift... 排lift原全排到傻咗, 真係好恐怖。。。 強烈建議如果壞lift, 嗰日真係唔好去。。。。 千辛萬苦上到去, 已經好口渴同好肚餓, 我地係咁叫, 係咁食。 見隔離枱嗰d好靚嘅飯同意粉,我地跟住叫個富士山飯同雪糕意粉,真係唔影相都對唔住自己。。。。 真係好靚 仲好好味添我地都叫咗好多小食, 雞翼, 薯條, 磨菇薯條。。。 個磨菇薯條原來冇薯條, 係磨菇嚟, 好好味, 好juicy~ 點雙色醬都好好味, 我最鐘意牛油果醬有少少失望係d熱飲暫停。。。 我想飲佢d 3d拉花架嘛。。。 唯有下次再去過

仲好好味添

三重朱古力香蕉smoothie
portobello磨菇薯條
  • 薯條配雙色醬
2020-06-06 268 瀏覽
初初朋友提議去這間cafe的時候,我其實係有啲保留既。見到啲食物相,靚係靚,不過想像唔到藍色既飯同粉紅色既意粉其實係咪真係食得落肚。不過朋友好似好期待,咁就當陪下佢啦!結果係點?當然係出乎意料地好!環境舒服,好啱三個女人一個墟!我地叫左嗰啲野食全部都好好味!👍🏻呢個薯條真係會上癮!個醬既味道超好食!雖然相對起其他食物,呢個雞翼既貌相好似普通左啲,不過都係好好食!富士山下的咖喱!哈哈!佢唔係雪糕黎架!好好飲!

呢個薯條真係會上癮!個醬既味道超好食!

富士山下的咖喱!哈哈!

佢唔係雪糕黎架!

好好飲!

• 自家手作粉紅鳥忌廉意粉意粉
2020-06-05 243 瀏覽
睇相食飯賣相好靚加上黃店決定去幫襯,係門口侍應話冇位,係門口等左陣有人走見到入面都張枱吉左,但侍應都冇叫我地入去,係門口等極侍應行過一個眼都冇望過我地,唯有自己入去主動問先埋座。叫完野食都好快送黎,4個人嗌左三個意粉,一個飯。賣相同啲相一樣不錯,個富士山飯啲咖哩汁好稀,好快比啲飯吸哂,食到後面好似糊仔。另外三個意粉情況都一樣, 可能有個雪糕球係到融左之後,個忌廉汁稀到好似湯都咁🥴味道一般,朋友粉紅色果碟食到一半都唔食了。野飲係食到一半送到,真係最失望。嗌左兩杯mocha,一杯熱榛子朱古力加棉花糖,一杯士多啤梨奶昔都係分開時間上,其中mocha一杯係少冰,男店員直接擺低就離開,令人感覺好差正常餐飲服務都冇。除左杯士多啤梨沙冰正正常常,其他三杯都極之難飲,mocha好似飲緊奶溝水咁,確實難以想像一間Cafe嘅咖啡有如此水準🤯🤯🤯🤯🤯總括嚟講成間Cafe食物質素嘢飲質素都對唔住佢既收費,偏貴嘅收費九流既服務,如果為咗一張呃like相而去幫襯一啲都唔值得。
仲記唔記得呢種感覺?係青春呀!岩呀!青春呢樣野,過左去真係追唔返。仲記得以前細個仲係好青澀既氣質果陣(咪姐係MK囉…)好鍾意約埋一班人流連樓上Café,係呢個圈子裡面總有幾件件蛋散會暗戀對方,果件蛋散咪我囉。呢種心跳回憶間中細味一下,又幾甜蜜既,雖然年紀大左,唔會再有呢d感覺,所以轉變一下心態,去一d好文青雅緻既Café咁就岩哂我呢d老餅啦。尤其呢間尖咀「鳥語 - Floom Floom」,經過佢地上次係K11新開既分店「花香」既經驗,我就知道「烏語」絕非等閒之輩!👇📌M a i n -▪ Okinawa Taco Rice - $98▫ 鍾意打卡既朋友一定要影呢個「沖繩 · Taco飯」,今晚係牛油果之夜,所以點左呢個,以墨西哥肉醬同牛油果組合而成既Taco飯。Nachos同食落鬆脆無比,口感同米通有少少似;同牛油果有不謀而合既化學作用,加上好多沙律菜,中和返Nachos既油膩感;飯底亦夠入味,整體相當惹味醒胃。📌P a s t a -▪ Pesto Floom Floom Seafood Pasta - $138▫另一款打卡最愛就係呢款「柏士圖青醬雪糕 · 海鮮意大利麵」,佢既賣相
仲記唔記得呢種感覺?係青春呀!岩呀!青春呢樣野,

我就知道「烏語」絕非等閒之輩!👇

📌M a i n -
Okinawa Taco Rice - $98

所以點左呢個,以墨西哥肉醬牛油果組合而成既Taco飯Nachos同食落鬆脆無比,

📌P a s t a -

▫另一款打卡最愛就係呢款「柏士圖青醬雪糕 · 海鮮意大利麵」,佢既賣相靚得黎又幾搞鬼。
頂層有個倒轉左既雪糕筒,而裡面既雪糕其實係Parsley加埋Pesto製成,

唔怪得個質感咁似雪糕啦。食落口感特別Creamy,撈埋意粉一齊食,鹹中帶甜,
兩者自然融合。加埋洋蔥大蝦雜菌,層次非常豐富,食得過!

📌S m a l l · B i t e s -
Avocado Toast Onsen Egg - $78

▫ 牛油果控必點既「牛油果 · 溫泉蛋多士」,呢到好特別會將佢分成兩種,

一份係鋪滿牛油果,另一邊係有溫泉蛋。兩者賣相都非常IGable,

牛油果熟得岩岩好,入口融化感一流;而溫泉蛋一拮開就有流心效果,真係好治癒。

📌N o n - C o f f e e -
Avocado White Cocolate · Wheat Germ · Floating Marshmallow - $55

Hazelnut Chocolate · Floating Marshmallow - $55

▫ 仲有兩杯Cute到爆既「牛油果胚芽白朱古力 · 懸浮棉花糖」、「榛子朱古力 · 懸浮棉花糖」。
棉花糖整到隻公仔好可愛,口感軟綿,朱古力味道濃郁,我比較鍾意前者,
入口甜甜地帶清香既牛油果,味道好夾,唔錯。
2020-06-02
  • 沖繩 · Taco飯
  • 柏士圖青醬雪糕 · 海鮮意大利麵
  • 牛油果 · 溫泉蛋多士
  • 牛油果胚芽白朱古力 · 懸浮棉花糖
  • 榛子朱古力 · 懸浮棉花糖
2020-06-02 220 瀏覽
第一次食來這間餐廳,被食物照片所吸引。但令我很失望。作為一間食肆,食物質素固然重要,但環境衞生絕對不能忽視。這間餐廳其實食物味道不錯,我們點了柚子蜜糖雞翼、牛油果溫泉蛋多士、明太子意粉、富士山咖喱飯、薯條及三杯飲料,食物味道是不錯的。但個人認為環街衞生非常差。食飯前想去洗手間,洗手間在後樓梯,門口堆積很多紙皮和垃圾,洗手間地下很多小強,最後我當然沒有使用洗手間,成餐飯都不開胃。餐廳入面,我們坐的都是梳化凳,梳化很髒,我們坐在窗旁邊,清潔不足。 總括而言,食物味道不錯,但環境衞生惡劣,有待改善。

總括而言,食物味道不錯,但環境衞生惡劣,有待改善。
2020-06-01
2020-06-01 186 瀏覽
Floom Floom另一間分店😂點知去到果日壞冷氣,但都影響唔到我地期待gathering 既心情🤣.粉紅鳥海鮮忌廉意粉 $138一上枱就好吸睛🤩開頭以為系雪糕加意粉,原來粉紅色系紅茶頭cream,同意粉既汁撈埋一齊食好夾😋.富士山豆腐芝士蛋糕 $58除左富士山飯仲有富士山甜品~蛋糕系濃濃豆腐味,清清地,食完冇負擔.薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃 $58熱辣辣脆卜卜既薯條🍟牛油果醬又清又滑,松露醬味濃,個人比較喜歡牛油果醬~...............................📍 鳥語 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓.推薦指數:❤️❤️❤️❤️..............................
粉紅鳥海鮮忌廉意粉 $138
富士山豆腐芝士蛋糕 $58
薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃 $58
📍 鳥語 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
粉紅鳥海鮮忌廉意粉
薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃
富士山豆腐芝士蛋糕
2020-06-01 113 瀏覽
約左幾個朋友lunch~朋友揀左尖沙咀呢間網紅cafe~😍😍😍.富士山黑豚肉咖哩飯 $118賣相吸引,靚靚既富士山俾香濃咖哩圍住~藍色部分用左蝶豆花染色~又靚又天然~咖喱唔辣,有啲似日式咖哩,送飯一流👍🏻👍🏻.焙茶芝士蛋糕 $48是日精選蛋糕,焙茶味夠香,芝士唔膩😋.藍色富士山拿鐵 $52藍色用上蝶豆花染成,整體比較清淡,奶多左啲蓋過左咖啡味.抹茶拿鐵 $45超濃抹茶味,如果可以多少少奶會更加好飲.

富士山黑豚肉咖哩飯 $118
焙茶芝士蛋糕 $48
是日精選蛋糕,焙茶味夠香,芝士唔膩😋
藍色富士山拿鐵 $52
藍色用上蝶豆花染成,整體比較清淡,奶多左啲蓋過左咖啡味
抹茶拿鐵 $45
超濃抹茶味,如果可以多少少奶會更加好飲