2020-07-13 42 瀏覽
越無得去旅行就越掛住日本 去唔得日本唯有揾番間正正居酒屋頂下癮😆 今次去既呢間居酒屋係尖沙咀 性價比超級高😍 仲要不得不讚佢地既店員服務態度超好 又會不停加茶👍🏻👍🏻餐牌食物種類繁多 仲有好多款酒👍🏻 前菜方面我哋揀咗蟹籽沙律 燒雪魚干 蟹籽沙律最緊要一定係夠多蟹籽 佢地既蟹籽竟然係多到青瓜絲蟹柳絲撈唔哂😱😍 燒雪魚干好香口 加上沙律醬都係我哋好鐘意食嘅餐前小食👅接住落泥就係串燒燒物 我地揀左必食牛脷串 芝士年糕同燒鯖魚🐟 一間居酒屋好唔好食 大概可以從佢地既牛舌串燒睇得出😂 呢到既絕對合格 牛舌輕微調味 唔韌又juicy👍🏻 芝士年糕就正正常常 外皮香脆 芝士都流心🤩 鯖魚亦好高質 魚肉皮脆肉質有口感 點少少醬油更能提昇味道😋小食方面就食左龍田炸雞同明太子玉子卷🥳 龍田炸雞分量好多 略嫌有少少乾 不過點左沙律醬都好食👅 明太子玉子卷就好嫩滑 中間有好多明太子 帶輕微辣味 非常引人入勝🤤壽司我地就食左黑松露甜蝦卷 油甘魚壽司同碎蔥吞拿魚腩卷😍 黑松露甜蝦卷賣相真係極之吸引 甜蝦超肥美 配搭上青瓜令口感更豐富又唔膩 仲散發着黑松露既香味🤩 油甘魚壽司都好新鮮肥美🍣 碎蔥吞拿魚腩卷 亦係

油甘魚壽司都好新鮮肥美🍣
油甘魚壽司
碎蔥吞拿魚腩卷 亦係驚喜之作 用上質素較高吞拿魚腩 食落非常滿足 食左好多野好飽都係$600幾蚊 真係好抵食🌟
碎蔥吞拿魚腩卷
油甘魚壽司
碎蔥吞拿魚腩卷
2020-06-18 350 瀏覽
是日晚上黎到位於尖沙咀亞士厘道的「鳥炎屋」品嚐日式居酒屋晚餐,餐廳裝滿頗具特色,充滿和風感覺,恍如置身於日本居酒屋🏮蕃茄牛油果沙律🥗沙律菜新鮮爽脆,蕃茄多汁又鮮甜,牛油果熟度剛好夠軟滑,配上酸甜的沙律汁,好開胃醒神三文魚壽司🍣厚切三文魚油潤肥美,滿載魚油香!壽司醋飯Q彈有米香甜蝦壽司鮮甜棉滑的甜蝦非常高質黑豚肉串肥瘦相間的黑豚肉油脂感豐富,豬味濃郁,香軟腍滑,送酒一流👍🏻手羽雞翼串簡單的鹽燒雞翼串,肥美厚肉,好juicy呢雜錦天婦羅分別有冬菇、番薯、茄子、南瓜、大蝦天婦羅🍤炸得香脆唔油膩,南瓜同番薯🍠都好香甜。大蝦爽口彈牙燒油甘魚鮫第一次食燒油甘魚鮫,魚皮燒至微微香脆,內裏嘅魚肉相當甜美且鮮嫩多汁,唔使加檸檬汁都好好食

蕃茄牛油果沙律🥗

三文魚壽司🍣

厚切三文魚油潤肥美,滿載魚油香!壽司醋飯Q彈有米香

甜蝦壽司

鮮甜棉滑的甜蝦非常高質

手羽雞翼串

簡單的鹽燒雞翼串,肥美厚肉,好juicy呢

雜錦天婦羅

燒油甘魚鮫

2020-05-28 632 瀏覽
同朋友慶生 黎到尖沙咀亞士厘道既居酒屋 食朋友最鍾意既日本菜一坐底就有杯熱茶暖下胃 朋友表示呢杯茶比起一般既香同濃黑松露牛油果卷 $60入口黑松露味好突出 當中加有香滑牛油果 口感味道唔錯甜蝦壽司 $38/兩件甜蝦爽口彈牙 鮮甜無腥味 底下既壽司飯唔鬆散火炙三文魚壽司 $32/兩件三文魚經火炙後 充滿油脂香 鰻魚玉子卷 $85玉子燒望落去好似有啲乾 但係食落有驚喜 濕潤 富蛋香 中間更加夾有鰻魚 鰻魚半肥瘦 帶點肥膏好香口手羽雞翼串 $35雞翼外皮燒得微微脆身 肉質又唔會燒得過乾 調味十足 黑豚肉串 $40黑豚肉串有驚喜 食落一啲都唔柴唔乾唔韌 而且越咬越香豬肉味 燒雪魚干 $40見網上好多人都推介魚干 果然冇介紹錯 魚干食落好脆 啖啖魚香雞肉串 $30雞肉肉質較實 嫩滑唔柴 外面裹滿甜甜地燒汁牛肉火鍋 $128牛肉上枱時 呈粉嫩既顏色 即使放耐左都唔會過熟 富牛香篤穿隻蛋 沾埋蛋黃 牛肉入口更嫩滑火鍋中仲有唔少菇 娃娃菜 京蔥 全部配料都吸滿甜甜地既壽喜燒湯底環境舒適 好啱同朋友撐枱腳 店員服務態度唔錯

一坐底就有杯熱茶暖下胃 朋友表示呢杯茶比起一般既香同濃

牛肉火鍋
篤穿隻蛋 沾埋蛋黃 牛肉入口更嫩滑

環境舒適 好啱同朋友撐枱腳 店員服務態度唔錯
2020-04-07 943 瀏覽
在尖沙咀見完客, 近排精神壓力很大,所以想放鬆一下, 就找了位於尖沙咀亞士厘道17-19號4樓的鳥炎屋吃晚餐。 鳥炎屋是一間日式居酒屋, 店內燈光柔和, 店員服務親切友善。 當晚點的食物種類有,七味魚翅干$70, 芝士大啡菇$45, 雞肉串$30, 牛脷串$50, 煙肉香荔串$48, 雞皮串$30, 三文魚火炙壽司$32, 黑松露牛油果卷$60, 漬湯和風牛肉火鍋$128, 白飯$15。三文魚火炙壽司~ 火炙後的三文魚更加甜美, 雖然我不是三文魚控, 但這款味道也不錯。黑松露牛油果卷~ 喜歡黑松露的香味與牛油果的口感, 兩煮配合得很好。芝士大啡菇~ 滿佈濃郁的芝士香, 大啡菇好多汁,好好味!七味魚翅干~ 燒至金黃香脆, 軟硬度適中, 送酒一流。漬湯和風牛肉火鍋~ 熱辣辣的日式火鍋, 湯底清甜好味, 牛肉嫩滑, 再配上雞蛋,菇類和雜菜, 豐富好味。牛脷串~ 牛舌軟腍質感, 肥厚好味。雞肉串~ 燒汁甜甜的, 雞肉串啖啖肉。煙肉香荔串~甜甜鹹鹹的味道,煙肉輕焦仍保持軟腍,不太乾身又不膩,捲著清甜多汁的荔枝, 口感豐富。雞皮串~ 口感脆脆的, 香脆可口。鳥炎屋的串燒值得一讚, 食物有質素, 最
在尖沙咀見完客, 近排精神壓力很大,所以想放鬆一下

三文魚火炙壽司$32, 黑松露牛油果卷$60

芝士大啡菇~ 滿佈濃郁的芝士香, 大啡菇好多汁,好好味!
芝士大啡菇

七味魚翅干~ 燒至金黃香脆, 軟硬度適中, 送酒一流。
七味魚翅干

漬湯和風牛肉火鍋

牛脷串~ 牛舌軟腍質感, 肥厚好味。
牛脷串

雞肉串~ 燒汁甜甜的, 雞肉串啖啖肉。

煙肉香荔串

雞皮串~ 口感脆脆的, 香脆可口。
雞皮串

鳥炎屋的串燒值得一讚, 食物有質素, 最欣賞店員的親切友善態度, 令客人有賓至如歸的感覺。

2020-04-06
煙肉香荔串
雞皮串
  • 三文魚火炙壽司$32,黑松露牛油果卷$60
2020-07-18 11 瀏覽
繼續慶祝生日, 限制令前最後一夜Dinner, 趁著最後一晚可以喺餐廳晚餐, 選擇很喜歡的日式居酒屋😊😊大蜆野菜豆腐鍋蜆肉彈牙美味, 湯汁滲著大蜆的鮮甜, 蔬菜和豆腐吸收了蜆肉的鮮味, 健康又美味的選擇。七味魚翅乾經過燒烤的魚翅乾, 暖暖的感覺,質感 煙煙韌韌的口感,微微的焦香以及辣椒的味道。雜錦天婦羅🍄🍆🥔🦐天婦羅包括了彈牙海蝦🦐、 南瓜、冬菇🍄、 番薯 , 茄子 🍆非常豐富。牛油果軟殼蟹卷🥑🦀+芝士蟹棒火炙壽司🍣壽司真的不錯, 米飯煙韌黏度適中, 酸味不會太過搶。牛油果軟殼蟹卷, 非常豐富的配搭, 牛油果+ 蟹子+ 軟殼蟹 +沙律汁, 非常配合的口味。雞肉串炭燒雞肉串的味道 啱啱好, 唔會太鹹加上醬汁非常惹味。 雞肉保持嫩滑多汁。

大蜆野菜豆腐鍋

七味魚翅乾

雜錦天婦羅🍄🍆🥔🦐

牛油果軟殼蟹卷🥑🦀+芝士蟹棒火炙壽司🍣

2020-06-16 72 瀏覽
真係好耐無出黎食餐好野 今次揀左居酒屋🍻 去到餐廳 餐廳員工話今日人手嚴重不足 所以上菜時間會慢左啲🍽️ 我就當然無咩所謂 慢慢食吹下水仲好啦 不過真係勁好禮貌 不停say sorry 上左個小吃 燒雪魚乾 燒到好乾身但又勁香魚🐟味 點沙律醬正 蟹籽沙律同芥辣八爪魚 👍👍我最搞笑應該係叫左串燒蒜頭 出面好似無呢啲野 重口味 我記得係台灣最中意食啖台灣黑椒腸再咬啖生蒜 中和膩感又突出腸既味道 所以就一試燒蒜頭 果然無令我失望 蒜香濃 唔會有生蒜既辛辣刺激 正燒花魚一夜乾 主角到 食得出師傅既心機 油脂同咸度都好均衡 勁快就Ko 曬服務真係一流 可惜人手不足 試唔到玉子燒 唯有等下次
上左個小吃 燒雪魚乾 燒到好乾身但又勁香魚🐟味 點沙律醬正
蟹籽沙律同芥辣八爪魚 👍👍
服務真係一流 可惜人手不足 試唔到玉子燒 唯有等下次
2020-06-05 89 瀏覽
本身期待食呢間餐廳 因為上次經過想試但滿座 今次上到去竟然等左個幾鐘都無主菜到 廚房做到發哂脾氣 講哂粗口出面都聽到哂 食左幾樣野 主菜都未黎到 真你嬲到無哂胃口無心情 間餐廳仲可以完全無誠意做任何既野 講真個句 你整舊壽司黎食都好 肚餓住等成個幾鐘 吾識甘做都算 仲好意思收哂我正價 9點半入底座都7折啦 我等左成個幾 十一點都就到 真係好好意思甘樣做生意 講真 呢間野我呢一世都吾會再黎 我仲會幫你地廣傳你做生意既方法 我只可以黑心講句 你地無資格做一間餐廳 希望好快執埋
2020-06-05
2020-06-01 56 瀏覽
作為一名健身教練, 好想去日本居酒屋呀係尖沙咀上堂同學生講起日本, 好掛住日本D美食呀居酒屋呀, 就索性落堂搵間居酒屋食下野! 係OPENRICE碌下好快咁揀左依間鳥炎屋一試。蕃茄牛油果沙律蕃茄牛油果同蕃茄切成大片, 底下鋪左沙律菜, 牛油果熟度剛好, 軟綿綿, 加上帶酸既柚子醋, FRESH!油甘魚壽司 + 三文魚火炙壽司兩者都好肥美, 而且切得幾厚身, 咬落口感豐富, 三文魚經火炙後有更香既魚味道。燒花魚一夜干個人既居酒屋必點之一, 燒到有焦香又不失魚香, 加上花魚獨特既口感, 點埋酸酸地既醬汁更好食!手羽先雞皮位燒得香脆熊田炸雞大件而且新鮮即炸, 炸得岩岩好, 外表微脆內裡雞肉仲係嫩既, 而且唔覺油膩。汁煮牛舌牛舌厚身, 腍中帶點彈牙, 牛舌已經入哂味再加左牛油落去煮, 好香!SERVICE都唔錯, 店員有KEEP住主動加水。
作為一名健身教練, 好想去日本居酒屋呀

蕃茄牛油果沙律

油甘魚壽司 + 三文魚火炙壽司

燒花魚一夜干

手羽先
雞皮位燒得香脆

熊田炸雞

汁煮牛舌

SERVICE都唔錯, 店員有KEEP住主動加水。
2020-05-23 81 瀏覽
有晚咁岩想食日本菜,就叫男朋友搵下尖沙咀有咩好食,佢就推介咗食呢間鳥炎屋。上到去唔使特別排隊就有位坐, 今晚招呼我地的人相當有善,傾耐咗先知原來佢就係老闆。之後我地都好放心由老闆決定晚飯。 首先來的係牛油果蕃茄沙律, 牛油果食落唔會好硬同好易入口,食完立即增加食慾。之後上嘅係北寄貝壽司同三文魚火炙壽司, 做法唔複雜但相當好食,食材冇雪味相當新鮮! 另外仲有碎蔥吞拿魚腩卷, 入口即溶又唔腥。熟食方面有龍田炸雞,呢度嘅炸雞唔似其他店好重炸粉, 反而係薄薄一炸,更加容易享受雞嘅鮮味。 呢度嘅串燒係我十分推薦,絕對同日本居酒屋有得揮!手羽雞翼串皮脆肉嫩,雞軟骨串爽手入味,而 日本紫薯串更加係口感煙韌,溫度控制得岩岩好。最後更有份芝士年糕,咬落去d芝士爆出來,好滿足呀!天氣都有d熱,所以男友叫左杯生啤,一邊飲野一邊食串燒,都真係幾爽!雖然鳥炎屋收費價錢一般,但食材同烹調技巧十分出色,最緊要係由入去到走,都感受到香港自己人的人情味!

2020-05-15 81 瀏覽
這段時間日日都睇雙層公寓 真是很想去日本食野這間居酒屋有日本裝飾🎑令你像置身於日本一樣店裡有卡位 私隱度高 方便談天🍘牛肉薯餅 ($38)即叫即炸 上桌是熱哄哄外皮極脆 裡面滿滿牛肉薯蓉🐟燒雪魚干 ($40)雪魚干脆脆 煙煙韌韌像脆版魷魚條 極推薦食這個😍🍄黑松露牛油焗什箘 ($80)什菌上面滿佈黑松露醬 口感多汁食到濃濃黑松露味 牛油味🧀芝士年糕 ($30)芝士年糕外皮薄薄內軟年糕 芝士 外層脆皮 份量好平均 少少溶溶流心芝士 唔會話好膩 🍗手羽雞翼串 ($35)外層燒得脆脆 少少輕焦 肉質軟身🍳鰻魚玉子燒 ($85)雞蛋層層好薄 好有層次 鰻魚汁濃 鰻魚入口即化 極軟身🥩汁燒牛舌 ($108)牛舌口感軟身 好入味 好香牛油味生菜配芝麻醬 好開胃蔥像燒過的 很香口 整碟配飯一流🍇沖繩海葡萄沙律 ($50)海葡萄咸味十足 滿滿海水味個汁酸酸甜甜 可以中和咸味餐廳職員非常有禮貌 不停主動加水 如果太冷可以同他說 可以調節冷氣
這段時間日日都睇雙層公寓
真是很想去日本食野

這間居酒屋有日本裝飾🎑
令你像置身於日本一樣
店裡有卡位 私隱度高 方便談天

🍘牛肉薯餅 ($38)
即叫即炸 上桌是熱哄哄
外皮極脆 裡面滿滿牛肉薯蓉

🐟燒雪魚干 ($40)
雪魚干脆脆 煙煙韌韌
像脆版魷魚條 極推薦食這個😍

🍄黑松露牛油焗什箘 ($80)
什菌上面滿佈黑松露醬 口感多汁
食到濃濃黑松露味 牛油味

🧀芝士年糕 ($30)
芝士年糕外皮薄薄內軟
年糕 芝士 外層脆皮 份量好平均
少少溶溶流心芝士 唔會話好膩

🍗手羽雞翼串 ($35)
外層燒得脆脆 少少輕焦 肉質軟身

🍳鰻魚玉子燒 ($85)
雞蛋層層好薄 好有層次
鰻魚汁濃 鰻魚入口即化 極軟身

🥩汁燒牛舌 ($108)
牛舌口感軟身 好入味 好香牛油味
生菜配芝麻醬 好開胃
蔥像燒過的 很香口
整碟配飯一流

🍇沖繩海葡萄沙律 ($50)
海葡萄咸味十足 滿滿海水味
個汁酸酸甜甜 可以中和咸味

餐廳職員非常有禮貌 不停主動加水
如果太冷可以同他說 可以調節冷氣
2020-05-06 110 瀏覽
同閨蜜食完三層架下午茶,到夜晚仲未完全落格,所以揀左去居酒屋食晚餐。我地叫左黑松露牛油果卷、甜蝦壽司、火炙帶子壽司、火炙三文魚壽司、燒日本青椒仔串、燒花魚一夜干、七味魚翅干、雞軟骨串、雞肉串。呢碟壽司卷物係主食,全部都唔錯。我最鍾意火炙帶子壽司同火炙三文魚壽司,充滿油脂香。燒日本青椒仔串好特別,同平時食既青椒唔同,帶少少苦澀味,好健康既感覺。燒花魚一夜干幾大條,不過要留意有骨,食時要小心。七味魚翅干越食越有味。雞軟骨串有咬口,唔錯。雞肉串嫩滑,喜歡。
燒花魚一夜干幾大條,不過要留意有骨,食時要小心。
七味魚翅干越食越有味。
雞軟骨串有咬口,唔錯。
雞肉串嫩滑,喜歡。
2020-05-06
2020-04-29 132 瀏覽
居酒屋係日本傳統小酒鋪,經營者原意為客人買酒後即場飲用兼提供菜餚,慢慢演變成為舉行簡單聚會嘅地方,而且價格亦大眾化,客人到此輕鬆談天說地吃喝玩樂,令其變成日本飲食文化不可或缺嘅部分。今晚黎到位於尖沙咀嘅一間日式居酒屋,由於疫情關係冇咩客人,我地幾乎包場章紅魚刺身三切($68) 如果再薄切一點同埋有埋有埋甜甜酸酸嘅醬汁提供會更好。燒鱈魚乾($40) 咬落香脆可口,帶著微微嘅魚香味,用黎佐酒一流。三文魚子軍艦($45) 大大粒三文魚子一入口魚油香滿瀉,惟紫菜唔夠脆,如果脆D口感會更好。野菜天婦羅($88) 有茄子、冬菇、雞髀菇、南瓜、京蔥及番薯,份量好多。天婦羅粉薄薄的一層剛剛好,全部剛剛炸起熱辣辣。黑豚肉串 ($40)及燒雞軟骨串($28) 黑豚肉用咗椒鹽來調味十分惹味,食落仲有肉汁!明太子玉子卷($80) 看似簡單但做起來好有技巧,一層層雞蛋包住滿瀉嘅明太子,味道好夾。三文魚炒飯($118) 白飯粒粒分明炒得乾身,三文魚份量慷慨,食落有鑊氣,加點七味粉風味更佳。

2020-04-29
2020-04-21 92 瀏覽
今天朋友生日,找到這間在亞士厘道的居酒屋吃個晚飯慶祝餐廳食物有串燒,壽司,鍋物等,款式繁多枝豆 - 熱辣辣的枝豆沾上鹽來吃,青豆味濃,微鹽十分醒胃芝士年糕 - 芝士燒得軟綿綿的,再配上煙韌的年糕,吃下感覺非常幸福龍田炸雞 - 炸雞炸得熱辣辣的,炸得非常香脆可口燒手羽先 - 即是燒雞翼,雞翼皮燒得香脆,雞肉肉質鮮嫩多汁燒雞肉串 - 秘製的燒汁配雞肉串,是吃串燒必點的燒鯖魚 - 賣相已看到魚皮燒得香脆,魚肉肉質也非常嫩滑,不過要小心魚骨鰻魚玉子燒 - 燒玉子的蛋味很重,蛋卷不是全熟的,吃下感覺軟綿綿的,非常好吃黑松露牛油果卷 - 黑松露味道非常濃郁,配上香滑口感的牛油果令人吃得十分滿足碎蔥吞拿魚手卷和三文魚手卷 - 手卷很足料,味道也不錯此居酒屋的食物質素非常滿意,特別是串燒,是和朋友相聚的好地方

今天朋友生日,找到這間在亞士厘道的居酒屋吃個晚飯慶祝

餐廳食物有串燒,壽司,鍋物等,款式繁多
枝豆

枝豆 - 熱辣辣的枝豆沾上鹽來吃,青豆味濃,微鹽十分醒胃
芝士年糕

龍田炸雞

龍田炸雞 - 炸雞炸得熱辣辣的,炸得非常香脆可口
燒手羽先

燒手羽先 - 即是燒雞翼,雞翼皮燒得香脆,雞肉肉質鮮嫩多汁
雞肉串

燒雞肉串 - 秘製的燒汁配雞肉串,是吃串燒必點的

鰻魚玉子燒

黑松露牛油果卷

手卷

碎蔥吞拿魚手卷和三文魚手卷 - 手卷很足料,味道也不錯

枝豆
芝士年糕
燒手羽先
鰻魚玉子燒
黑松露牛油果卷
最近比較少出街吃飯,一有機會就想選擇一間有美食、美酒的餐廳。選了日式居酒屋食好嘢!一到步就已經有一個很親切的店員招呼我們,有禮貌親切、感覺良好。雜錦魚生沙律:醬汁非常美味、酸酸的,魚生也新鮮甜蝦壽司,火炙三文魚:三文魚燒得很淋,入口即溶👍🏾超讚日式牛肉薯餅:這個比較甜,男朋友喜歡,我比較愛吃䶢食。另一碟是燒杏鮑姑龍田炸雞:雞肉質很嫩👍🏾很juicy! 一點也不會覺得太油膩黑豚肉串及雞肉串當然是在居酒屋必叫的串燒,黑豚的油脂實在太美味😋還有就是我偏愛的燒鯖魚,魚味濃郁最後是鰻魚炒飯。用膳期間待應不斷幫我們加茶,小心翼翼的上菜,加了不少分☺️

雜錦魚生沙律:醬汁非常美味、酸酸的,魚生也新鮮

甜蝦壽司,火炙三文魚:三文魚燒得很淋,入口即溶👍🏾超讚

還有就是我偏愛的燒鯖魚,魚味濃郁

最後是鰻魚炒飯。
用膳期間待應不斷幫我們加茶,小心翼翼的上菜,加了不少分☺️

• 燒鯖魚