搞掂了宵夜!係錦田發現間唔錯嘅日式燒物屋「鳥正」,好有驚喜咁!😍招牌鹽燒雞皮,油香而唔膩,輕輕咬落去塊塊都係彈牙勁口感。簡單嘅鹽味好突出佢鮮甜。再黎吓,雞翼餃子簡直係夢幻級別,皮脆肉嫩,咬一啖佢嘅香味同口感立即喺口腔裡爆炸咁散開,啲餡料肉味濃郁到不得了。秋刀魚香烤得啱啱好,上桌上仲冒煙嚟,簡單嘅鹽味調味,嗰份魚嘅鮮美就咁一覽無遺。至於油甘魚鮫,啲魚皮炸得金黃脆口,咬落去魚肉又滑又嫩,真係美味到講唔出嚟。👌老闆嘅熱情同對食物嘅堅持,都係令我忍唔住想再去嘅原因之一。呢款居酒屋,不單止食物正,就連氛圍都格外親切悠閒。口感同味道皆好,嚟到錦田,真係非試不可嘅香港版日本食堂!🇯🇵🍢

⊹🍢 ᴛᴏʀɪᴍᴀꜱᴀ ʏᴀᴋɪᴛᴏʀɪ 鳥正 °゚・ᴋᴀᴍ ᴛɪɴ//錦田有一間我蠻喜愛的串燒店店身本是舊瓦頂的村屋置身室內有種日本🇯🇵小店的氣氛串燒種類都算多 都係個不錯嘅體驗 //🧆小食:七味燒魚翅 $37🥔炸物:炸薯仔片 $37🥦野菜:翠玉瓜 $25甜薯 $25茄子 $25🍢燒鳥:雞翼餃子 $32雞頸肉$40大蔥雞肉 $32大蔥五花肉$39煙肉蕃茄$32黑豚腸仔$30🦪海鮮:多春魚(三條)$37魷魚鬚 $40📍 元朗錦田波地路3號地舖゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪#kafehopping_kamtin➪#kafehopping_yuenlong

錦田有一間我蠻喜愛的串燒店

📍 元朗錦田波地路3號地舖
➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_kamtin
➪#kafehopping_yuenlong
去到第一個感覺,就諗起東京思出橫丁既居酒屋😍一排向住bar枱坐,仲有日本既poster,好有feel😍不過我地當晚只有一位師傅燒,但有差不多20個客人,所以出菜比較慢,最後都食左兩個幾鐘,不過野食的確好食,值得最鍾意係七味燒魚翅,冇係第二度食過!!口感有點似雞泡魚乾,但更勝雞泡魚乾!!比起雞泡魚乾更大塊更好咬口😋😋葱末雞肉都好食!!忌廉蟹肉薯餅相對普通,但都好食。鰻魚炒飯好出色!!唔會炒到好乾,而且仲有好多鰻魚肉!遺憾係試唔到即炸薯仔片,師傅話d薯仔唔得,唯有下次😅

七味燒魚翅

葱末雞肉都好食!!
蔥末雞肉

忌廉蟹肉薯餅相對普通,但都好食。

鰻魚炒飯好出色!!唔會炒到好乾,而且仲有好多鰻魚肉!

鰻魚炒飯

遺憾係試唔到即炸薯仔片,師傅話d薯仔唔得,唯有下次😅

蔥末雞肉
  • 葱末雞肉
2022-07-08 505 瀏覽
之前揸車無意經過這裏發現這小店,驚喜元朗竟然有這樣出色的串燒。 今晚突然又掛住那芫荽卷,所以特登返嚟食。依然都是好好吃😋 除咗芫荽卷,其他食品都很有質素。 P.S. 之前試過lunch 嘅滑蛋豬扒飯 ,一樣都咁好食 👍🏻👍🏻

今晚突然又掛住那芫荽卷,所以特登返嚟食。依然都是好好吃😋

除咗芫荽卷,其他食品都很有質素。

2022-07-08
2021-12-03 672 瀏覽
叫左三個餐,全部都好好食,因為有個3歲既小朋友,主廚仲貼心提醒我地好多飯驚我地食唔噻,叫我地唔好嗌咁多。估唔到係呢個地方可以食到咁好食既日料,下次經過都會再食返
不止一次表達喜歡錦田這個小社區,故閒時便會到那裡 Hea Hea 逛逛!以我所知,錦田有兩家外形獨特、用作經營日本菜的小屋,疫情前到訪過在大街的一家,但聽聞已好久沒營業了!而另一家「鳥正」則較為隱蔽,是在錦田到處遊逛的時候發現,每次經過總被這小平房吸引著!到訪過後,方知他魅力的確要比平房的外形更不凡,入內後可以感受到一股令人全情放鬆、好想多喝幾杯、可以來點興奮,但又不至於吵鬧的氛圍!如此這般的一家燒鳥店,富有濃濃的居酒屋格調,但卻又不至於庸俗,跟錦田有著同樣的脈搏!多少也令我勾起日本旅遊時的快樂回憶!小平房的瓦頂無疑是重點,配合燈光和天花等的裝置,整個氛圍便跑出來了!不用等到黃昏夜晚,這股氣場要比食物來得更迷惑!「鳥正」的餐牌很簡單,大致分為定食、炒飯、串燒和飲品,我們先要了兩款定食!日式咖喱吉列豬扒定食 HK$85 配上大中華沙律,廚師不違言承認是外購回來的吉列豬扒。一咬吉列層鬆化不油、肉質不會死硬,然而咖喱汁則一般、未算香濃,一口咖喱飯後,再來開胃的大中華沙律,剛剛好!另一款是大蔥五花肉蛋蓋定食 HK$78,原來是兩條串燒配搭蛋蓋飯和大中華沙律,我們均覺得咖喱豬扒拌飯的效果較好!來

多少也令我勾起日本旅遊時的快樂回憶!

不用等到黃昏夜晚,這股氣場要比食物來得更迷惑!

來到燒鳥店,總不能不試燒鳥吧!
廚師侍應、收銀等百般功能於一身的廚師,十分友善和健談!
粗大的牛脷 HK$38 令我倆不禁譁然,份量超足!
入口牛脷厚身、非常軟腍,可是我偏愛富嚼感和彈性的牛脷!
廚師推介的芫荽卷 HK$38 是不錯的,豐富的芫荽香實在叫芫荽粉絲大為滿足!
最後再試了一口牛 HK$42,口感和味道只屬一般,未感驚喜!

「鳥正」備有原支清酒,嘆串燒又怎可缺清酒!
一邊欣賞有趣的日本廣告,一邊跟廚師聊聊,醉翁之意不在吃,在乎「鳥正」的氛圍也!
題外話/補充資料: 多謝支持!
2021-09-22
  • 芫荽卷
2021-08-24 477 瀏覽
鳥正 (元朗)元朗錦田波地路3號地舖元朗錦田好多村屋,但原來喺村落間有一間日式食店,幾有特色,瓦磚屋底下賣日式美食。日式咖喱吉列豬扒定食$85吉列豬扒揸得香脆,粉漿炸得啱啱可,使得外層的粉漿厚薄適中,但入口脆口!豬扒肉質嫩滑,炸完之後水份仍然鎖住。㗎咩非常適合香港人口味,不辣,但仍然有咖哩香。燒汁和風肥牛定食$75燒汁甜甜的,有很多洋蔥,肥牛的份量很多,肥瘦適中的肥肉很有牛味,配上燒汁一流。返煮得多個可,配上和風肥牛吃不錯。雞翼餃子$30雞翼煎炸得外層很香脆,但內裏的肉質還是很嫩,雞翼餃子很難做的,但這個做得很好裏面的餡料沒有流出來。帶骨香腸$30很香口的香腸,吃下去跟台灣腸有少少分別,但未到大致一樣。芝士雞肉$32芝士配雞肉,絕對沒有得輸。忌廉蟹肉薯餅$32忌廉香滑,配上蟹肉的薯餅,炸出來外脆內軟。

鳥正 (元朗)
元朗錦田波地路3號地舖

日式咖喱吉列豬扒定食$85

燒汁和風肥牛定食$75
返煮得多個可,配上和風肥牛吃不錯。

雞翼餃子$30

帶骨香腸$30
很香口的香腸,吃下去跟台灣腸有少少分別,但未到大致一樣。

芝士雞肉$32
芝士配雞肉,絕對沒有得輸。

忌廉蟹肉薯餅$32
忌廉香滑,配上蟹肉的薯餅,炸出來外脆內軟。
2021-08-21
2021-08-18 359 瀏覽
錦田一日遊🚗🚗元朗錦田隱世嘅居酒屋🏮好似去左日本咁居酒屋主打串燒 仲有十數款定食可以選擇🍱定食套餐配中華沙律同埋汽水一罐大蔥五花肉蛋蓋定食 $78呢個定食好滿足 有兩大串大蔥五花肉串燒🍢肉質好香好爽😋配上香蔥令到食落更香更正個蛋蓋仲煮得剛剛好超級滑❤️配埋飯一齊食超正鰻魚定食 $70鰻魚大大條又厚身✨加上燒汁味道好惹味飯上面鋪上香香嘅飯素食落味道同口感都更豐富😋當然少不了就係嗌左啲串燒🥰分別有牛脷$38 魷魚鬚$38 帶骨香腸 $30串牛脷好正✨✨一上枱大大塊😍 好少食到牛脷係又厚又大塊😋 口感好爽口 整到好腍身🥰另外魷魚鬚都燒到好惹味🥰唔會燒到好韌😆☺
錦田一日遊🚗🚗

好少食到牛脷係又厚又大塊😋 口感好爽口 整到好腍身🥰
另外魷魚鬚都燒到好惹味🥰
唔會燒到好韌😆☺
2021-08-02 272 瀏覽
今日同朋友安排咗新界一日遊嘅行程 來到行程的最後一站 當然是要用美食來結束 經朋友嘅介紹之下 專登揸車嚟到元朗錦田嘅鳥正享用晚膳揸車好方便 點到點 架車泊喺門口就可以 晚上街道寧靜 處處都是矮小的平房 在昏暗嘅環境之下 看到一個又大又漂亮的日式燈籠 是的 找對地方了無論由內到外 成件事畀我嘅感覺係好日本 食嘅嘢係串燒/和食 裝修以木調為主 牆上嘅海報用了日式風格 電視播著日本電視台 有99%覺得自己身處喺日本嘅居酒屋吉列蠔$38 即叫即炸 新鮮熱辣 食第一啖充滿驚喜 外層酥脆可口 炸得一啲都唔乾 蠔肉雖然唔算大隻 但係有勁重蠔味 大蔥雞肉$30 大蔥同雞梅花間竹的擺放 大蔥嘅香味完全比雞肉所吸收 味道又香又獨特 雞肉嫩滑唔鞋口 簡單嘅調味方能吃出食材的鮮味燒牛脷$38 好耐未食過又厚又大塊嘅牛脷 重點係夠厚 口感爽彈 味道唔騷 怕騷味嘅人都一定食到鹽燒雞皮$38 食串燒我最鍾意食燒雞皮 燒過嘅雞皮好似薯片咁 又香又脆又唔肥 脆卜卜好過癮一口牛$42 燒到緊緊熟 肉汁非常豐富 一啖一口 好重牛味 脂肪十足 鍾意食牛 而且對牛有要求嘅一定要試下一口牛 選料非常高質素甜薯$28 正常口感 軟

甜薯$28 正常口感 軟淋淋 味道甘甜

油甘魚鮫$75 燒過嘅油甘魚好肥美 油脂非常豐富 加上魚鮫肉質特別嫩滑 魚皮帶點焦香 整體非常好吃

雖然地點有啲偏僻 但係我發現原來好多人會專登揸車過嚟食 亦都深受附近居民愛戴 支持用心製作的小店
2021-08-01 141 瀏覽
今日去了錦田市集行下,之後過了錦田市食午餐,一點鐘都全場滿座,很多都是一家大細。定食都是$7-80起,還有多款串燒,全部都即叫即做,新鮮熱辣。日式咖哩吉列豬扒定食用了分隔的定食盒,有中華沙律,日式咖喱汁及日本珍珠米飯,咖喱汁香甜惹味,撈飯一流,吉列豬扒即炸,外脆肉嫩,而且都幾厚身。大葱五花肉是以串燒上,再加上即炒的蛋,蛋香味濃,而且不會過熟,五花肉半肥瘦入口有脂香。油甘魚骹皮脆肉嫩,裏面有魚油甘香,啖啖魚肉鮮味。雞翼餃子皮脆肉嫩,裏面有些明太子辣味,十分juicy。七味燒魚翅帶點七味粉的辣香,比較有咬口。定食還送飲品。

油甘魚骹皮脆肉嫩,裏面有魚油甘香,啖啖魚肉鮮味。

雞翼餃子皮脆肉嫩,裏面有些明太子辣味,十分juicy。

七味燒魚翅帶點七味粉的辣香,比較有咬口。

定食還送飲品。
2021-07-28 87 瀏覽
又係元朗國, 真係日日轉餐廳, 食足一年都唔會重覆🤭今次呢間鋪頭好有日本小店既感覺, 木系設計, MENU簡單, 仲播緊日劇, 氣氛好好😍芫茜卷 ($38) ❤️❤️❤️❤️❤️竟然有芫茜卷, 仲要好大卷, 我鍾意! 串燒燒得岩岩好, 岩岩好少少金黃, 食落好香茜茜味㗎炸蠔 ($38) ❤️❤️❤️❤️炸粉唔會好厚, 粒蠔肉都好大粒, 2人SHARE 份量完美~油甘魚鮫 ($75) ❤️❤️❤️❤️好大舊, 完全冇燒燶味道剛好, 唔會太咸咁。 係雖然食左好西, 不過好健康既感覺XD鰻魚炒飯 ($80) ❤️❤️❤️❤️超多鰻魚~ 成個炒飯都好香鰻魚汁既味道, 好JUICY㗎~~唔會太乾身
又係元朗國, 真係日日轉餐廳, 食足一年都唔會重覆🤭

芫茜卷 ($38) ❤️❤️❤️❤️❤️

炸蠔 ($38) ❤️❤️❤️❤️

油甘魚鮫 ($75) ❤️❤️❤️❤️
好大舊, 完全冇燒燶味道剛好, 唔會太咸咁。
係雖然食左好西, 不過好健康既感覺XD

鰻魚炒飯 ($80) ❤️❤️❤️❤️

2021-07-02
單單係門面同內部格局,都以為自己置身喺日本,電視仲要係播緊NHK東京奧運直播。食物價錢都非常相宜,串燒大概係$2x-3x左右,便當更加係超值(可惜今日戒澱粉就冇試到)。各種肉類海鮮都燒到剛剛好外脆內軟,仍然保留到肉汁同油脂。調味都非常剛好,唔會過鹹而失去肉類/海鮮的鮮甜味。下面幾款食品推薦你哋一定要試:芫荽卷$38肉片包住大量芫荽,芫荽嘅香氣令肉嘅油膩感減退而且仲更加鮮味。炸薯仔片$35落單後師傅即場喺我哋面前刨薯仔,即刻拎去炸,真係好驚喜🤩即場鮮炸嘅薯片非常之脆,一啲都唔油膩,咁多功夫又咁大碟真係抵食。(開頭以為係攞包薯片去燒熱佢上碟)七味燒魚翅$35味道同燒雞泡魚相若,但係口感絕對係超越,咬落去好容易撕開。非常鮮甜,唔會死鹹😌食過之後真係冇乜興趣食其他燒魚乾,價錢有超值。(各位保育又為食嘅可以留意返,呢一個魚翅並唔係講緊鯊魚上面嘅魚翅,其實只係普通魚嘅魚旗,只不過我哋習慣統稱鯊魚旗做魚翅)強烈推薦💯:芫荽卷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸薯仔片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️七味燒魚翅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:毛豆⭐️⭐️⭐️⭐️虎蝦⭐️⭐️⭐️⭐️五花肉⭐️⭐️⭐️⭐️一口牛⭐️⭐️⭐️⭐️大葱雞肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️蟹子沙律雞肉⭐️⭐️⭐️⭐️

下面幾款食品推薦你哋一定要試:

大葱雞肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
蟹子沙律雞肉⭐️⭐️⭐️⭐️
芫荽卷
炸薯仔片
錦田真係越來越好逛!附近有紅磚屋市集、飲咖啡有Cohee,驚喜發現仲有間隱世 🇯🇵 日式燒物店!🏮門口掛上燈籠,進內是一字形排開長枱。裝修沒有很花巧,最獨特之處是頭上的拱形瓦頂,香港確實少見。瓦頂增添空間感之餘頗有沖繩食店風情,加上店內木系風格、牆身沖繩啤酒poster、電視播放多個日本頻道節目,頃刻覺得置身就日本海島居酒屋,耳畔似有三弦琴,與友人共酌 🍶食物以燒物為主,配以小食和定食。😋毛豆 ($25)灑鹽配酒吃,前菜的好選擇。🐮一口牛 ($42)入口超級超級鬆軟,油脂、肉汁噴發,肉和脂肪層次分明,入口啖啖肉!🐓大蔥雞肉蛋蓋定食 ($70)🐓雞肉又係超超超鬆軟!外層雞皮燒到仍有油花,咬開雞肉充滿肉汁和油香。夾著大蔥吃更十分平衡,蔥香搶味,一解口腔油膩感,十分夾。只簡單加了鹽、黑椒調味,還有店家的日式醬汁,更好襯托雞肉鮮味 舖面嫩蛋🍳好滑 ,連個飯🍚都綿密過人,細節也不馬虎。🦐虎蝦 ($35)肉質彈牙,清甜肉厚。🐤雞軟骨 ($30)入口喀嚓爽脆,帶有脂肪油香,佐酒一流。🐄 🐓 🦐 幾款肉類的肉質甚佳,而且沒有過度調味,能嚐出肉類本身的鮮味。燒物對於火候控制食物,以至食材預先處理都好講究

食物以燒物為主,配以小食和定食。

😋毛豆 ($25)
灑鹽配酒吃,前菜的好選擇。

🐮一口牛 ($42)

🐓大蔥雞肉蛋蓋定食 ($70)

🦐虎蝦 ($35)
肉質彈牙,清甜肉厚。

🐤雞軟骨 ($30)
入口喀嚓爽脆,帶有脂肪油香,佐酒一流。

🐄 🐓 🦐 幾款肉類的肉質甚佳,而且沒有過度調味,能嚐出肉類本身的鮮味。燒物對於火候控制食物,以至食材預先處理都好講究,一絲不苟👍🏻

🥢芫荽卷 ($38)
最驚喜莫過於芫荽卷!外皮五花豬肉包裹住烘乾的芫荽,兩者加埋口感特佳🤩五花肉嘅油脂在口腔內瞬間被芫荽吸收,加上芫荽特有嘅香味滋味無窮就算我唔係芫荽控都立即愛上,同台另一食客都被驚喜到😂

🍻Bottle Orion beer ($38)
啤酒有沖繩Orion提供 🌊🌴

🥔炸薯仔片 ($35)
薄切油炸,質地脆而不乾。脆邊香口,中心食得到薯肉香,確實好睇火喉同時間!食完想追加!

主廚健談,用餐氣氛輕鬆自然,亦有分享食物美味之道,一席言談甚歡。小店考究細節,用心調製美食,值得推薦。下次來錦田除了紅磚屋和咖啡店,不妨以此隱世瓦頂日式燒物店作結,食物質素和環境讓旅程更圓滿🎑
  • 芫荽卷
2021-03-20 285 瀏覽
剛搬入錦田無耐,有日偶然經過發現原來有間好有格調嘅居酒屋,今晚專誠同老公一齊去試吓😬入座果陣未夠7:00⋯⋯好明顯啲人未返到入嚟,所以得我哋兩丁友包場咁🤗餐廳仍保留瓦頂嘅裝潢,更加突顯古舊風格,真係好似喺日本居酒屋咁🤭我叫咗個大蔥雞肉咖喱飯老公叫咗個吉列豬扒蛋蓋飯再追加咗一串茄子、一串煙肉蕃茄Order完仲同個廚吹咗陣水,原來佢真係好吹得,😂⋯⋯可惜傾唔夠10分鐘,啲客就開始湧入嚟,又堂食,又外賣咁,下次實有機會再傾過嘅.....整體來講,食物質素算係唔錯,環境好整潔簡約,下次一定會再去幫襯😁
我叫咗個大蔥雞肉咖喱飯
老公叫咗個吉列豬扒蛋蓋飯
再追加咗一串茄子、一串煙肉蕃茄
大蔥雞肉咖喱飯
燒茄子,煙肉蕃茄
吉列豬扒蛋蓋定食
大蔥雞肉咖喱飯
燒茄子,煙肉蕃茄
吉列豬扒蛋蓋定食
2021-02-28 392 瀏覽
.🔺 鳥正小編最近去左錦田紅磚屋 🏠感受下郊外嘅氣息🥬嚟到附近一間隱世嘅居酒屋😋餐廳裝潢好有格調🤘🏻有頓時去左日本嘅感覺.串燒整體感覺不俗😍試左餃子雞翼、五花肉、雞皮、雞腎、煙肉番茄等等全部都即叫即燒 風味十足 燒得香口!調味係簡簡單單 主要食返食材原有既味道.吉列豬扒🐖豬扒炸得剛剛好 金金黃黃 香脆得嚟鎖到肉汁 點埋沙律醬食好好味🔥.鰻魚飯🍱鰻魚肉質實在 唔會軟林林散哂份量好多 小編都食唔晒個飯👌🏻
🔺 鳥正
小編最近去左錦田紅磚屋 🏠
感受下郊外嘅氣息🥬
嚟到附近一間隱世嘅居酒屋😋
餐廳裝潢好有格調🤘🏻
有頓時去左日本嘅感覺
串燒整體感覺不俗😍
試左餃子雞翼、五花肉、雞皮、雞腎、煙肉番茄等等
全部都即叫即燒 風味十足 燒得香口!
調味係簡簡單單 主要食返食材原有既味道
吉列豬扒🐖