2020-12-02 945 瀏覽
#hkfoodmapcafetour.店內走日系簡約風 小擺設又有點台灣的感覺☺️環境超級舒適!主要提供咖啡和小甜點☕️..☺︎︎ 烤焦糖雞蛋布丁𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙴𝚐𝚐 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 $𝟺𝟶面頭微微烤焦~蛋味十分濃郁!入口軟滑 甜度不錯 (其實也不用沾底下的醬) 🍮不過如果面頭平滑小小就完美了🤣☺︎︎ 紅茶百香果戚風蛋糕 𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚃𝚎𝚊 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙲𝚑𝚒𝚏𝚏𝚘𝚗 𝙲𝚊𝚔𝚎 $𝟻𝟻口感比較紮實 果香充足不會太過甜膩~☺︎︎ 冰拿鐵 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾☺︎︎ 小白 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟹𝟾碰巧店員在拍咖啡師的手沖環節(我也湊了個熱鬧)手沖仼何時候都是一個很治癒的過程咖啡師的專注力也成為看點哈哈 大家都在笑他就很認真的做hand drip🤣手沖配以店員們的叫囂歡呼再加了一點輕鬆🧘🏼‍♀️雖然甜點份量都偏細 但輕食同環境黎講的確一流~𝙿.𝚂 店員都很親切 每上一件食物 也問我要放在哪🤣怕放不好影響照片效果🤪
#hkfoodmapcafetour
店內走日系簡約風 小擺設又有點台灣的感覺☺️
環境超級舒適!
主要提供咖啡和小甜點☕️

☺︎︎ 烤焦糖雞蛋布丁
𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙴𝚐𝚐 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 $𝟺𝟶
面頭微微烤焦~蛋味十分濃郁!
入口軟滑 甜度不錯 (其實也不用沾底下的醬) 🍮

☺︎︎ 小白 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟹𝟾
小白
Hand  drip

碰巧店員在拍咖啡師的手沖環節
(我也湊了個熱鬧)

手沖仼何時候都是一個很治癒的過程
咖啡師的專注力也成為看點哈哈 大家都在笑
他就很認真的做hand drip🤣
手沖配以店員們的叫囂歡呼
再加了一點輕鬆🧘🏼‍♀️

雖然甜點份量都偏細 但輕食同環境黎講的確一流~

𝙿.𝚂 店員都很親切 每上一件食物 也問我要放在哪🤣
怕放不好影響照片效果🤪

烤焦糖雞蛋布丁
小白
  • 烤焦雞蛋焦糖布丁
4天前 0 瀏覽
其實佢已經開咗一段時間一直都想去。只不過每次經過都見到裏便坐滿人。今日行過,見到冇咩人。於是即刻入咗去。店員好好,解釋佢哋有咩咖啡。我哋揀咗一杯Americano + 一杯 long black,講真其實基本上係冇咩分別老實講佢哋嘅咖啡真係同出邊好唔同算Americano 都好有層次! 冇hea 俾普通豆!另外佢件人氣芋頭卷都冇呃人,芋頭味好香,蛋糕好鬆軟,唔會係放隔夜!最重要唔算好甜,好配咖啡!整體雖然杯咖啡都要$40,不過真心值得嘅!如果唔多人,環境係好好,服務亦都唔錯,佢哋店員會細心話俾你聽有咩選擇。注意:因為佢哋冇參加 安心出行,所以而家都係限坐兩人,仲有係6:00 close!
其實佢已經開咗一段時間一直都想去。
只不過每次經過都見到裏便坐滿人。
今日行過,見到冇咩人。於是即刻入咗去。
店員好好,解釋佢哋有咩咖啡。
講真其實基本上係冇咩分別

最重要唔算好甜,好配咖啡!
整體雖然杯咖啡都要$40,不過真心值得嘅!

4天前
走簡約木系風嘅台式咖啡店 內裡有榻榻米嘅座位地區 雖然店內唔算好大 但係俾人一種好舒適嘅感覺🧸-✏️台中大甲芋泥卷 ($45)對芋泥卷期望好大 因為台灣嘅大甲芋泥好出名 作為台式店都覺得水準會唔差 可惜失望了🥲芋泥味道非常之淡 差唔多食唔出芋頭香 濕潤度正常 個蛋糕都冇咩特別 不過主角芋泥餡真係好失色 整體味道真係好一般🥲〰️✏️草莓奶蓋戚風蛋糕 ($58)另外仲叫咗呢個戚風蛋糕 一拮落去嗰下有少少驚訝 因為同傳統戚風蛋糕好唔同 佢嘅蛋糕體好實淨😦😦冇戚風蛋糕嘅輕盈彈性奶蓋都偏實淨下😦🤣食落都冇咩奶味同埋甜度較高 所以整體來講 佢地甜品質素認真麻麻地 有失望到😢希望可以再作改善啊🤔
✏️台中大甲芋泥卷 ($45)

〰️
✏️草莓奶蓋戚風蛋糕 ($58)

2021-01-24 123 瀏覽
介紹一下cafe裝潢,好有台灣cafe小店嘅感覺,店內以白色和木系裝飾為主,配搭小量綠色盆栽,簡約清新。餐廳主打選用台灣自家烘焙咖啡豆沖調而成的濃香咖啡飲品,同埋各款台式人氣甜品。另外,餐廳亦擺放了來自台灣的手工藝品、雜誌。飲完咖啡,可以欣賞下手工藝品,感受遠離繁囂嘅慢活生活❤️特別一提呢間cafe有最低消費,每人最少要叫一杯飲品☕️呢間cafe 係以咖啡為主打,真係識飲咖啡嘅人可能會中意,可惜我係膚淺地中意飲偏甜咖啡,所以比起咖啡,我比較喜歡呢到嘅蛋糕😬— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —【草莓奶蓋戚風蛋糕🍰】(假日限定)$58佢嘅草莓味係我中意嘅草莓味,有d似草莓牛奶咁,又有d似欣欣杯果隻草莓味,一d都唔酸!而蛋糕唔會太乾太硬,都幾濕潤同軟綿,而且賣相又好適合打卡,呢個推介👍🏻👍🏻— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —然後到咖啡,呢到每款義式咖啡都分兩種:「義式拼配」、「單品義式」📝節錄一部分menu 的描述:「義式拼配」:突顯咖啡原的花香、柳橙、餅乾風味。「單品義式」:表現如荔枝、貝禮酒、酒心朱古力風味

特別一提呢間cafe有最低消費,每人最少要叫一杯飲品☕️

【草莓奶蓋戚風蛋糕🍰】(假日限定)$58

📝節錄一部分menu 的描述:
「義式拼配」:突顯咖啡原的花香、柳橙、餅乾風味。
「單品義式」:表現如荔枝、貝禮酒、酒心朱古力風味

💰價錢方面:「單品義式」比「義式拼配」貴$10

【髒髒Dirty】(義式拼配)$40
髒髒

一小杯,上層咖啡,下層奶,清晰分格,飲落小小酸,都有咖啡香。

【拿鐵latte 】(義式拼配)$48
拿鐵

酸味比較重,唔似平時飲到嘅咖啡,我自己唔太喜好偏酸嘅咖啡,小妹唔識野,中意飲多奶嘅咖啡多d🤭

所以兩杯比較,我中意【髒髒Dirty】多D😆

總括黎講,呢間小店環境幾好,令人感覺放鬆,不過座位唔太舒服,睇下我坐果到,果張小枱仔,影相係幾文青,但係食野都會食得幾攰🤭 所以,我去一次就夠了!

✅總評:(5分為滿分)
環境:4/5
味道:3/5
性價比:3/5
推薦度:3:5

更多食評請follow IG : athena_yanlee
2021-01-19 135 瀏覽
今日偶然到紅磡午餐,飯後想搵間咖啡店繼續傾談,就找到這家店。沿路只見一些舊舖頭,正在惑疑是否走錯路,行到門口已經感覺有台灣的文青氣息。入內和朋友查詢不同咖啡的特點,店家咖啡師非常細心介紹。最後點了兩杯,味道富堅果味,加上用精緻的陶瓷杯盛載的咖啡,旁邊放了很多書籍和陶瓷工藝品,真的像去了台灣一樣。雖然位子不多,舖面比較細,但真的喜愛那種cozy環境和飲品味道。有機會一定要再去,希望咖啡師繼續調配美味飲品。
Flat  white
2021-01-19
Flat  white
一加一
係上年十月尾,餐廳林立既紅磡蕪湖街入面,中間開左一個新既台灣cafe,外觀非常出眾因為係紅磡呢個舊區舊街突然有間好新清,木系白色外觀既cafe,以寶島既「島」字拆開來作為「鳥山」命名。店主係台灣學咖啡,烘焙炒豆、手沖技巧無一不精,仲創立左自己既咖啡豆品牌,因為疫情關係無得返台灣,所以就係香港開左呢間cafe。Cafe主打咖啡,Menu有8成都係咖啡既種類,再配幾種甜點,可能因為店長想大家係飲咖啡為主而唔係食甜品或者打卡,每件甜點都要配一杯咖啡先可以點。如果唔鍾意飲咖啡都有2款唔係咖啡既飲品:柚子紅茶氣泡飲同玉桂水果佐熱葡萄茶。-排隊🧍🧍‍♀️下午2點3到cafe,入面其實已經滿座,我係排第3、4個,不過咁岩有人走,所以等左5分鐘到就入得,好好彩可以坐到好岩影相既窗口位。應該好多時都滿座,不過人流應該算去得快,人齊先可以入座。-環境🪑裝修偏日式,木系文青風,添置唔少植物、小盆栽,可以喺舖頭出邊嘅圓形窗見到咖啡師調製緊咖啡,雖然地方唔大但入去到就會有舒服既感覺。3個BAR台位,2個窗口位,有一行長櫈同埋入面有2張台可以坐榻榻米。-🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)芋泥卷用唔平既台

排隊🧍🧍‍♀️
環境🪑
🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)
台中大甲芋泥卷

芋泥卷用唔平既台灣大甲芋頭、日本麵粉雞蛋,份量唔算大,蛋捲夠濕潤,奶油夠新鮮有蛋味,芋泥質感綿密,但唔算甜,都唔算好重芋頭味,我個人唔鍾意好重芋頭味所以幾鍾意,會識到芋頭粒粒,creamy中帶有咬口既口感,層次豐富,聞落有芋頭香味。味道唔算好突出不過鍾意芋泥可以一試。
☕⃣ 脆焦糖Cappuccino 💰50(👅: 7.5/10)
脆焦糖Cappuccino

每種咖啡本身有分義式拼配同單品義式,前者應該係比較正常既咖啡,後者會貴小小但甜度、口感厚實度會多D,甚至酸味都會出D。
而我點呢個脆焦糖Cappuccino係特別咖啡無得揀義式拼配或者單品義式,係Cappuccino上會有一層變成碎脆片既焦糖,食落有焦糖甜,都可以同咖啡一齊飲,我本身唔太鍾意飲咖啡好怕好酸同苦,不過呢個Cappuccino我可以接受,酸味係幾出不過唔苦,再加上焦糖配搭唔錯,唔鍾意咖啡既都可以試一試。
Cappuccino

🌟本身呢間Cafe係因為芋泥卷同佢係寵物友善Cafe所以吸引到我特登黎,不過好可惜當日去無人帶毛小孩入黎,食緊途中見到有人有帶狗想入黎不過可能咁岩滿座。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $95 (服務費: NA)
❗ 每人最低消費一杯咖啡/飲料、每件甜點要點一杯野飲
2021-01-16
台中大甲芋泥卷
脆焦糖Cappuccino
Cappuccino
  • 芋泥卷
2021-01-12 112 瀏覽
Relatively new in Hung Hom, Island Mosa is a Taiwanese style cafe that has a warm wooden interior design.They also sell lovely products from local artists.There are quite a lot of interesting items that I wanted to try, but I decided to try their signature Winter Watermelon Latte with Brown Sugar and Taiwan-Styled Taro-cream Egg Roll for a Sunday brunch first.The Taiwan-style Taro-cream Egg Roll was very delightful. The cake roll itself was very spongy, and the Taiwan-style taro-cream was quite
Taiwan-Styled Taro-cream Egg Roll; Winter Watermelon Latte with Brown Sugar
The Taiwan-style Taro-cream Egg Roll was very delightful. The cake roll itself was very spongy, and the Taiwan-style taro-cream was quite special, as there were chunks of taro in it. Yum yum!

The Winter Watermelon Latte with Brown Sugar is definitely a must try! There was a small glass of winter watermelon juice with brown sugar on the side, so that you can taste the original Taiwanese Winter Watermelon juice. And when it’s mixed with latte, it’s superb! The juice didn’t mask the flavour of the coffee, and yet both tasted surprisingly well together! Amazing!

Would love to visit again to try out other coffee and dessert items.
2021-01-03
早餐
2021-01-11 76 瀏覽
🍓奶蓋草莓戚風蛋糕🍰 $58 (7.5/10)⠀聽說依個係限定款😳~外表超少女心💖⠀蛋糕鬆軟唔會好乾,帶微微嘅士多啤梨味🍓,我地覺得士多啤梨味可以再濃啲😗!⠀甜味主要黎自己蛋糕底部的糖水~唔算好甜👀⠀奶蓋係平時食嘅忌廉~連埋蛋糕一齊食有成個口都係奶油+士多啤梨香😛⠀⠀🍮烤焦糖雞蛋布丁 $40 (8/10)⠀焦糖味啱啱好~布丁充滿雞蛋香🤞🏻。⠀但質地太實淨,個人鍾意食更軟滑的布丁~⠀⠀☕️Hot Latte $38 (8/10)⠀Latte飲落好溫和,偏nutty同微苦的😗⠀⠀🥤Iced Americano $35(7/10)⠀入口係好強烈的酸味,過左一陣先有苦味滲出,感覺唔係個個都接受到😳。⠀⠀

🍓奶蓋草莓戚風蛋糕🍰 $58 (7.5/10)⠀
聽說依個係限定款😳~外表超少女心💖⠀
甜味主要黎自己蛋糕底部的糖水~唔算好甜👀⠀

🍮烤焦糖雞蛋布丁 $40 (8/10)⠀
焦糖味啱啱好~布丁充滿雞蛋香🤞🏻。⠀
但質地太實淨,個人鍾意食更軟滑的布丁~⠀

☕️Hot Latte $38 (8/10)⠀
Latte飲落好溫和,偏nutty同微苦的😗⠀

🥤Iced Americano $35(7/10)⠀
2021-01-10 122 瀏覽
雖然佢賣咗好多廣告 ,好有個人意念,但冇咩為食客著想。所以我評分唔高首先店長佢希望大家喺為飲咖啡以入店鋪,而唔喺食甜品為主,亦都唔想單單為打卡以去(呢樣我覺得好嘅),但佢為要求,若食甜品 ,就先要叫飲品。 我覺得呢樣嘢唔太好,食客被強制要求 ,呢點我覺得唔好。而餐單入面 只得咖啡 ,要主動問店員先知 ,原來有非咖啡飲品 ,呢樣都好差, 點解有嘅嘢都要隱藏呢?我覺得呢間店 ,太過於自己 念法,若真喺想客戶只飲咖啡嘅話點解要整甜品呢? 點解唔純賣咖啡呢?希望佢有人改進。。我有反應過嘅嘢 ,其實店長都冇聽入耳 。所以無咩期望。而環境 我坐近門口位,真喺冇抹枱 ,我見到有塵,希望你地去個陣  ,佢會處理好啲啦。Dirty 髒髒 $40我喺唔多飲咖啡嘅人 ,唔太識飲 ,所以我唔多評價 ,只可以講普通吧Black Sesame Cream Chiffon Cake 黑芝麻戚風蛋糕 $55其實我想比零分 ,但我怕大家以為無比分,我見佢每次賣廣告都出甜品 ,以為喺主打甜品 ,點知唔喺 !去到食嘅時侯 ,心念咩事 ,零芝麻味??? 如果有食評話~~唔 ~~好好味嘅話 ,一定喺做馬  XD 店長問我意見,
希望佢有人改進。。
我有反應過嘅嘢 ,其實店長都冇聽入耳 。所以無咩期望。

Dirty 髒髒 $40
Dirty

店長問我意見,我就問點解 黑芝麻 會冇味,上面嘅餅仲要淋嘅!點知店長話 ,佢唔想甜品搶過 咖啡 所以叫人整淡咗??
心念 「  WT??就喺因為自己嘅咖啡搶唔過甜品 ,就要壓淡甜品嘅味道?? 咁點解仲要整甜品出嚟?」
之後佢答應我 佢會再調教。。。。
點知半個月後 ,我朋友去 ,又食同一個蛋糕,佢話一樣無味=。=
唉 ,意見接受 ,態度照舊  ,可惜 大把人去飲佢嘅咖啡 == 睇嚟佢邊真喺太少 CAFE  SHOP了。
黑芝戚風蛋糕

2020-10-28
新開嘅cafe bookmark到食唔切🙈今日終於黎到位於紅磡近何文田地鐵站嘅「鳥山。商號」,一心想試佢嘅芋泥卷🥰先講餐廳環境係走清新路線,簡約唔花巧,埋邊有日式tatami位,近門口亦有玻璃窗台位,光線充足空間感大👍🏻最低消費一人一杯咖啡/飲品,原本淨係想食件cake都要加多杯飲品🙈《台式芋泥卷》 $45 4 / 5簡單精緻嘅芋泥卷,外層蛋糕蛋味香,唔甜,更加突顯到內層芋泥嘅鮮👍🏻芋泥好有質感,食到唔少芋頭粒👍🏻所以食晒成個都好飽肚🤣《士多啤梨蛋糕》 3.5 / 5唔係好記得個蛋糕名同價錢🙈係期間限定嘅士多啤梨蛋糕🍰 外表可愛,淺粉紅色好吸引🥰 蛋糕分左兩層,食落就偏甜,尤其是底層嘅餅底,糖水味都幾重🤨口感就唔錯好濕潤👍🏻整體而言最期待嘅芋泥卷冇令人失望,係好食嘅;但其餘蛋糕同飲品只係不過不失,以一件cake必須配一杯飲品黎講價錢亦偏貴😕

《台式芋泥卷》 $45 4 / 5

《士多啤梨蛋糕》 3.5 / 5

• 芋泥卷
2021-01-03 87 瀏覽
有日經過紅磡見到新開一間好日系feel嘅cafe 無猶豫嘅情況吓去試-📌 酒漬桂圓紅棗戚風蛋糕(期間限定) $58屬於比較新穎嘅口味🥰加上我中意食戚風蛋糕所以試吓呢款黑糖蛋糕base 唔會死甜 而且每啖仲會食到釀製過嘅桂圓肉同紅棗肉 清甜嘅味道仲有一點好欣賞係出面果層cream好輕盈 食完一啲罪惡感都無😆每一樣食材都配搭得好好😇😇誠意推介👍🏼📌日落富士乳酪磅蛋糕(期間限定)首先賣相已經好值得影相打卡📸 相比之下呢款蛋糕食落實在啲 紮實啲☺️各有出色嘅地方 友人表示每啖食到香濃抹茶味🍵但係柚子果層又做得一個平衡 多咗一份清新嘅味道😍😍 中意柚子香 又中意日本抹茶味道就要試🥰📌一加一 $55幫襯當日無頭緒飲咩好 就聽店長推介😄其實係Latte再加多shot espresso嘅組合😙 呢個組合令到成杯飲品嘅咖啡香味更突出 但又未去到black coffee果種咁唔係個個接受到😍 呢個advanced version 啱啲飲唔到plain 齋啡 但又想感受多啲齋啡嘅香味同埋味道嘅朋友仔🤪🤪
📌 酒漬桂圓紅棗戚風蛋糕(期間限定) $58
屬於比較新穎嘅口味🥰加上我中意食戚風蛋糕所以試吓
📌日落富士乳酪磅蛋糕(期間限定)
📌一加一 $55
幫襯當日無頭緒飲咩好 就聽店長推介😄
酒漬桂圓紅棗戚風蛋糕
日落富士乳酪磅蛋糕
酒漬桂圓紅棗戚風蛋糕
2020-12-30 79 瀏覽
有日經過見到尼度居然有間新開張又咁靚嘅coffee shop就被吸引左,入面裝修好日系木材風,座位偏少,而且要除鞋坐😯/咁岩朋友唔飲咖啡但設有最低消費所以我決定外賣,雖然人手不少但效率較慢,只有我一個人,一杯dirty都沖左2個字🤨/由於拎走就廢事當街人多開黎飲,上到車一打開😮😑?! 茶餐廳外賣細杯size都只得半杯,如果唔係有奶我以為係espresso😶 咖啡味偏酸但唔係果香,奶都冇中和到👎🏻$40一杯真係寧願去茶餐廳飲3杯🙃/唯一可讚嘅只有員工幾nice..
唯一可讚嘅只有員工幾nice..
外賣自取
2020-12-30 91 瀏覽
室內裝修絕對是這個世紀在店舖內賣點之一,平實簡單的八、九十年代,已經過時。。。不是看到他們的獨有風格,深信我不會老遠一早跑來幫襯、簡約清新沒有多餘的擺設,木糸作風怎樣看都是感覺舒服~當日我便點選了一件簡單的草莓蛋糕HK$58.以及一杯HK$Flat white蛋糕的正確整體名稱我是忘記了,入口裹面棉棉奶蓋著感覺的口感夾雜着輕輕的草莓味道很香棉鬆軟,而且蛋糕的份量都算大件、和在場服務人員傾談當中才知道,每款蛋糕都是季節形式推出, 所以未必每一次到場都會有,雖然賣相不是什麼特別吸力、(但總算沒有跌眼鏡,好睇而不好食)~咖啡方面我感覺現在的咖啡店鋪裏邊奉行的多數都是杯子較為細細,這間也不例外、一啖/兩啖/三啖如果可以將杯子的份量品質共為一體,那會更為有吸引力~整體來說環境是絕對是一個大賣點,而且要是不多人的話係一個可以小休半小時的(慢活咖啡店)。

2020-12-20 171 瀏覽
在紅磡舊區,有一間寧靜的咖啡小店,讓人在繁忙中有一片寧靜。我點了一杯1+1 ,希望一次過試晒expresso 同latte 。可惜expresso 不是我杯茶,我個人不喜歡酸的咖啡,如果可以俾人揀就好。Latte反而可以接受。他們的杯讓人有很有質感的感覺。很美!另外我叫了桂圓紅棗戚風蛋糕,蛋糕不是太鬆軟但很有質感,蛋糕上的cream , 很有奶蓋的感覺,不太甜,和蛋糕很夾,桂圓有些苦苦地,我在想是否浸了酒😅不過整體也很夾的,也很香紅棗味。👍🏼👍🏼整體來説也很喜歡這間小店🥰
在紅磡舊區,有一間寧靜的咖啡小店,讓人在繁忙中有一片寧靜。

1+1

整體來説也很喜歡這間小店🥰
2020-12-19 202 瀏覽
一心係去買件芋泥卷食,點知店員要求一件cake跟一杯飲品,我諗都無諗接受咗,諗住再買件布朗尼,但原來每買一件cake都要跟杯嘢飲,我馬上放棄布朗尼,心諗如果我買十件cake咪要跟十杯野飲,點飲呀我自己一個,十件芋泥卷要成千蚊,我食唔起囉,每人最低消費一杯嘢飲,我完全可以接受,但每件cake都要跟杯嘢飲,我有小小接受唔到,何況我係外賣,因為心情被破壞咗,所以芋泥卷好唔好食已唔重要😩
芋泥卷
15 分鐘 (外賣自取)