2023-08-27 227 瀏覽
話說一直都無飲咖啡習慣,經過呢間coffee shop門口實在太吸引,所以就想入去坐下,試吓手沖咖啡係咩味道👅Coffee shop唔算好大間,有少少日本感覺,有兩張枱係要除鞋行入去坐地下,感覺幾特別~因為無飲開咖啡所以望住menu都無咩頭緒,最後就隨便order左兩杯咖啡試下~1️⃣小白(Flat white)上網搵過下資料,flat white係加左少少奶泡ge 咖啡,可以嘗試到多d咖啡ge 原味咖啡來到時好香咖啡味,飲落都好順滑,但奶泡好似有d咸咸地,咖啡應該都無落糖,所以有d苦同酸,因為平時好少飲咖啡,唔識分禁係代表好定唔好😅但都係一個幾特別ge 體驗,第一次飲咸ge 咖啡🤣2️⃣髒髒(Dirty)呢杯咖啡係凍ge,用玻璃杯裝住,來到果時白色ge 奶同咖啡慢慢融合埋ge 顏色好靚💓💓飲落口奶味都幾重,咖啡味無Flat white禁苦同酸👍🏻整體來講,價錢應該唔算貴,坐得都舒服,可惜係今日無甜品供應,同埋冷氣凍左d,⛄️⛄️⛄️⛄️

1️⃣小白(Flat white)

2️⃣髒髒(Dirty)

飲落口奶味都幾重,咖啡味無Flat white禁苦同酸👍🏻

小白(Flat  white)
髒髒(Dirty)
2023-08-27
小白(Flat  white)
髒髒(Dirty)
2023-08-04 187 瀏覽
小店經營,店員少,出餐較慢,想快食或肚餓嘅要諗諗🍋跟檸檬通靈一下賣相:味道:價錢:$50😋宜蘭魯肉飯小拼盤賣相:味道:價錢:$108🍳韓式泡菜起司蛋餅賣相:味道:價錢:$50
小店經營,店員少,出餐較慢,想快食或肚餓嘅要諗諗

🍋跟檸檬通靈一下

價錢:$50

😋宜蘭魯肉飯小拼盤

價錢:$108

🍳韓式泡菜起司蛋餅

價錢:$50

2023-05-22 320 瀏覽
見好多人介紹呢間餐廳, 過黎黃埔特登黎試吓, 餐廳環境好靚, 座位唔多亦唔需要排隊, 食物價錢偏貴, 必叫台中大甲芋泥卷同黑糖冬瓜茶拿鐵~ 但我覺得名過於實。♡台中大甲芋泥卷 $60芋泥有咬到芋頭粒, 好食, 唔會太甜, 但見推介圖有cream 係頂, 我個日食無🥲 我覺得偏乾, 配茶最夾。♡黑糖冬瓜茶拿鐵 $65聽說老闆係台灣飲過最好飲嘅冬瓜茶問當地攞配方自己煮。店員教冬瓜茶同咖啡分開飲, 咖啡已經落左冬瓜茶。冬瓜茶超甜, 咖啡飲唔到冬瓜茶味, 奶比較多的咖啡, 咖啡味欠奉。環境幾chill, 隔離有客人帶左貓咪, 相信帶貓狗黎打卡都好適合。我一直以為食甜品為主, 原來餐廳有提供正餐, 有拉麵, 蛋餅等。
♡台中大甲芋泥卷 $60

♡黑糖冬瓜茶拿鐵 $65

2023-05-21
下午茶
2023-01-02 672 瀏覽
經過好幾次哩間日系風格嘅台式cafe,今日入尼試試。鋪頭細細但裝修有點日系風格,仲有兩張榻榻米嘅枱可以俾食客選擇。今日試左個台式all day breakfast,肉鬆蛋餅,芋泥卷,美式咖啡及脆焦糖卡布奇諾。食物尼講就真係一般,芋泥卷冇芋頭味,失望,美式咖啡冇咖啡味,失望,其他都係一般,總結沒有再來的誘因。
一直看到很多人來吃大甲芋泥卷想說一定要來試,終於等到來紅磡,怎料老闆說芋頭不當造🥲 要等10月再來好了~~雖然沒有芋泥卷,但是日有安全牌焦糖脆脆和都很多人喜歡的黑芝麻味,我其實很期待手沖咖啡,畢竟入來已經很香咖啡香,而且場內這個高起的用餐區我都頗喜歡的,感覺就是一杯咖啡一本書就可以一個下午了。兩款蛋卷味道都比較柔和,我喜歡焦糖脆脆可以吃到蛋卷香香的蛋味,口感也很實在,cream奶味很濃郁,很適合搭配黑咖啡;至於黑芝麻味聞起來比吃的芝麻味更突出,因為奶味比較濃所以對我來說剛剛好😂有點多奶芝麻糊的感覺~這款配甜甜的朱古力很好喔~其實這裡的正餐都有很多選擇,唯有下次再來的時候先試了,不過我頗喜歡這裡純純的感覺,特別是手沖咖啡可以喝到他們自家烘培的咖啡豆,咖啡師都會好好解釋給你聽每款都的特色,來悠閒度過一個下午也不錯。
紅磡係一個搵好西既好地方✨呢間cafe細細 經過都好易錯過如果唔係見過介紹真係比較難發現呢到😅✨台中大甲芋泥卷$50蛋糕比相象中軟綿綿不過唔好睇芋泥面積咁大其實芋泥味道唔太出勝在賣相打卡👌🏻*每次都會有唔同限定既cake 既可以留意返👀整體黎講冇限時呢點唔錯感覺黎飲杯野睇書都幾chill另外店內有塌塌米位置🤭🌟鳥山。商號紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C2號舖
紅磡係一個搵好西既好地方✨

🌟鳥山。商號
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C2號舖
2022-09-15
  • 台中大甲芋泥卷
放假去參加污糟兒活動,見到呢間環境望落幾靚,就揀咗呢間,點知係惡夢嘅開始。首先,我去嗌咗一杯污糟兒(Dirty),我想拎埋收據,點知店員話:我哋呢度冇收據個喎。要收據嘅話要俾錢。我內心心諗點解買嘢冇收據,仲要俾錢,不過既然冇咁就算。但係店員口吻及態度極差,亦都非常冇禮貌。然後,我坐低等佢整好。我望一望見到店員將一杯類似咖啡嘅杯送咗去隔離枱,明明人哋係啱啱坐低,單都未落。佢就問我:係咪你哋㗎? 之後就放低咗。而Dirty其實係將Expresso倒入凍奶入面,唔會攪勻,飲嘅係個shot同奶嘅分層,宜家佢放到我枱,已經完全攪勻晒,成杯奶茶咁,我都唔知自己飲咗啲咩了。另外,同行朋友仲嗌咗杯朱古力,非常甜,完全飲唔落口。飲吓嘢,店員又無端端送餐上嚟,之後發現原來喺隔籬枱。由此可見,送餐亦都冇乜系統。平時都有去唔同cafe,今次呢次體驗真係非常之差。唔會再去,亦唔建議大家去。

但係店員口吻及態度極差,亦都非常冇禮貌。

另外,同行朋友仲嗌咗杯朱古力,非常甜,完全飲唔落口。

平時都有去唔同cafe,今次呢次體驗真係非常之差。
唔會再去,亦唔建議大家去。
污糟兒  Dirty
2022-08-14
2022-08-06 645 瀏覽
《鳥山。商號 》紅磡最近開咗好多特色小店🥰呢間鳥山商號雖然日式裝修但入邊係系食台式食物🎐仲有榻榻米可以打卡🤩放假冇嘢做入嚟飲杯咖啡睇吓書都係個唔錯嘅選擇😚---🍱阿嬤欸純手工全日早餐($148)呢個全日早餐給有驚喜,平時西式嘅全日早餐食得多 台式真係第一次🤩入面有滷肉飯,甜不辣,手打肉丸,沙律菜,炒蛋,小吐司每一樣嘢都合格 讚一讚緊甜不辣🤩好重花枝味,外面炸到好脆 入面好煙韌😍好香口 🍰台中大甲泥卷($50)有啲啲失望🥲因我我上網睇啲人話好重芋頭味。但我當日去 出面蛋糕系做得幾好幾軟熟 濕潤 好香,但反而吾重芋頭味🥲但整體都吾係好甜👍可能當日蛋糕個芋頭吾靚掛 🍰原個蜜柑乳酪卷蛋 ($55)一樣出面個蛋糕同芋泥果個一樣,中間粒蜜柑好多汁好甜好食,但因為本身蜜柑成粒放入間間 所以想每一啖食到蛋糕架蜜柑系有啲難道🤣 ☕️黑糖冬瓜茶拿鐵($65)本身個人好鍾意飲冬瓜茶所以帶咗呢杯加上好特別😂首先佢會有兩杯野上俾你,一杯係冬瓜茶一杯係已經溝好咗嘅咖啡🤩首先杯冬瓜茶係俾你飲咗先試吓個冬瓜茶底係咩味🥰飲完之後再飲佢杯咖啡。好新奇冬瓜茶溝咖啡浸味 好似焦糖咖啡 冇諗過佢哋會融合到 所以我覺得嚟到都可以
《鳥山。商號 》
---
🍱阿嬤欸純手工全日早餐($148)
入面有滷肉飯,甜不辣,手打肉丸,沙律菜,炒蛋,小吐司

🍰台中大甲泥卷($50)

🍰原個蜜柑乳酪卷蛋 ($55)

☕️黑糖冬瓜茶拿鐵($65)
本身個人好鍾意飲冬瓜茶所以帶咗呢杯加上好特別😂首先佢會有兩杯野上俾你,一杯係冬瓜茶一杯係已經溝好咗嘅咖啡🤩首先杯冬瓜茶係俾你飲咗先試吓個冬瓜茶底係咩味🥰飲完之後再飲佢杯咖啡。好新奇冬瓜茶溝咖啡浸味 好似焦糖咖啡 冇諗過佢哋會融合到 所以我覺得嚟到都可以試一試🤪

整體來講覺得函式好食過甜食😂咖啡每一杯之後佢嘅特色我覺得都值得一試 但係價錢偏貴🤣
---
服務:🧸🧸🧸

鳥山。商號
地址: 紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C2號舖
2022-07-05 535 瀏覽
為咗我最愛嘅芋泥蛋捲,我都嚟過幾次㗎啦,第一次嚟賣晒,我就食咗佢健康嘅all day Breakfast, 覺得都唔錯之後嚟過,買外賣返屋企,覺得唔係傳說中咁好味,所以今次決定糖食比次機會佢點知堂食真係好味啲㗎,之前拎返屋企再雪所以比較硬身,今次同色係軟綿綿,個芋泥同個蛋捲都係軟綿綿,唔係太甜,有濕潤嘅感覺,又真係幾好食,證明我今次俾機會佢係冇錯。至於咖啡,我就覺得手沖好過奶啡,咖啡師知我唔鍾意酸味,揀俾我嘅咖啡,都符合我嘅要求,配埋個蛋捲真係好好夾

去年香港开了一大波新咖啡店,就近选择了红磡这家,小坐一下。店面比较狭小,但风格很温馨,店主是两位台湾小哥哥,态度蛮亲切,还友好询问我味道如何。·【SOE美式】,一般咖啡店会提供nutty和fruity两款拼配做意式,但看看Menu发现这里的豆子既丰富又特别。具体风味印象不深了,油脂很足但温度过高,整体感觉还可以。·【柚香蛋沙律胖明治】,甜点类的三明治,造型粗糙了点, 不过调味蛮灵的,混合着mayo的碎蛋沙律流露出柚子香气,清甜不腻。·但是面包有点欣赏无能,两块牛奶吐司微微烘烤过,嚼劲不错,但湿润度不够。馅料没有想象中多,不足以称之为“胖明治”,吃到后面有点单调。
2021-08-27
2022-06-08 392 瀏覽
是的,又來分享Cafe足跡,那是一所不折不扣的台系文青Cafe。店內就是播著陳綺貞和盧廣仲的歌;食客們(恰巧)都是靜靜地看書、修圖、寫筆記;又偷聽到1行2名食客(恰巧)是用國語點餐,不得不令人幻想自己是置身台灣的咖啡店吧。點了冬瓜茶拿鐵和蜜柑乳酪卷蛋。先來冬瓜茶拿鐵。除了冬瓜茶拿鐵本人之外,店員會附上一小杯微暖的黑糖冬瓜茶。店員建議小妹先呻1口冬瓜茶,再呻1口拿鐵,最後是將2者混合再慢慢享受。我必須要說!店員說冬瓜茶是自家製,飲起來是順喉舒服又不會過甜的。拿鐵的奶味頗濃厚,而且有淡淡的冬瓜茶味(我覺得啦),整件事立即變得很台式了。再來蜜柑乳酪卷蛋。卷蛋的質感是偏濕潤、蛋味不算等別濃的那種。而收藏在卷蛋正中央的原粒蜜柑雖甜但有點難處理(始終蜜柑不能歸類為柔軟系水果,如果想一口氣吃到蜜柑和卷蛋是有丁點難道)。總的來說,想台的人又恰巧會在紅磡/黃埔站/何文田站附近出沒的話是完全可以去感受一下台灣的味道啊!

點了冬瓜茶拿鐵和蜜柑乳酪卷蛋。

先來冬瓜茶拿鐵。

再來蜜柑乳酪卷蛋。

• 黑糖冬瓜茶拿鐵
2022-05-19 478 瀏覽
在繁忙的紅磡大街中, 週圍大部份都是舊樓和舊店, 和黃埔又距離甚遠, 所以這家光鮮的Cafe在這位置, 就如漆黑中的螢火蟲吸引到我注意. 一入去就是木系裝修, 白色色調和柔和燈光, 這些都是很日系的風格, 而Cafe主打的除了不同種類的咖啡外, 就是台式小食和甜點, 台式和日式兩者風格也蠻接近的, 沒有衝突的地方.主理人在台灣工作和生活過, 自然環境想製作出更地道的台灣美食, 切入點是滷肉飯而非更為常見的牛肉麵, 這也蠻新鮮. 滷肉飯對我來說最重要是皮脂粒油香夠, 肉粒夠粒嫩, 前者OK, 後者口感偏乾韌, 有進步空間. 汁料偏甜, 鹹香柔和, 加上蝦米提升其鹹香, 也提供香脆口感, 飯身黏度夠但又不會糊化, 水準是有的, 但再看其價錢, 一小碗滷肉飯再加上幾塊台灣香腸及青瓜, 索價要一百元; 另外的All Day Breakfast就是滷肉飯, 炒蛋, 兩小塊多士, 肉丸, 沙律菜和幾塊炸得很乾的甜不辣, 很難說是物有所值就是.甜點以蛋卷為主軸, 當中芋泥卷比蜜柑蛋捲吸引, 後者蛋糕也有蜜柑粒, 見到其心思, 但原個蜜柑在蛋捲中間不是我的茶, 除了很難咬開外, 其果汁也會令蛋糕過於濕

甜點以蛋卷為主軸, 當中芋泥卷比蜜柑蛋捲吸引, 後者蛋糕也有蜜柑粒, 見到其心思, 但原個蜜柑在蛋捲中間不是我的茶, 除了很難咬開外, 其果汁也會令蛋糕過於濕潤, 甚至糊化. 反而前者的芋泥口感順滑之餘, 中間也有原塊芋粒提升口感複雜性, 芋泥香甜而不死甜, 粉度也夠, 蛋糕也夠奶香而濕潤, 是這幾項最出色的, 同樣問題, 貼近酒店價五十多元的蛋卷, 抵不抵同樣見仁見智就是.

Island Mosa is a very decent cafe operated at Hung Hom which is surrounded by old building and shops. With Japanese woody decoration, this cafe is focused on her Taiwanese cuisine. The trademark is her braised pork on rice and her Swiss roll. The braised pork is oily enough but the texture of meat is quite dry. The overall taste is ok but it is too costly with more than $100 can be one of the most expensive one in HK. The Swiss roll with toro is nice but the one with tangerine is too juicy that affect the texture of cake.
2022-04-23 699 瀏覽
如果純粹打個卡還是可以的. 不過其實造型都係冇乜特別 其他類似嘅cafe應該有好多選擇。食物方面索價甚高all day breakfast $148, 有個炒蛋, 肉丸, 最搞笑係有個細細碗滷肉飯, 講真全部都係平價貨, 份量仲要好少, 感覺老闆都係一個孤寒嘅人, 佢個炒蛋只係比麥當勞早餐個蛋質素好少少, taste like artificial egg power另外滷肉飯小食拼盤同樣難食, 劏你$128. 一間Cafe嘢食唔好食都算, 但係連杯咖啡都同樣難飲咁先大鑊試咗杯脆焦糖卡布奇洛, 佢犀利嘅地方係完全冇咖啡味架唔鍾意飲咖啡嘅朋友可以試吓同埋佢個所謂脆焦糖面係完全凝固唔到, 只係一層糖喺面度浮吓浮吓, 等咗5分鐘都凝固唔到。試問一杯熱嘅咖啡有乜可能做到上面嘅焦糖面凝固, 有少少科學常識嘅人都應該會有呢個黑人問號好少寫咁長, 不過呢間Cafe實在係貴價劣食經典! 希望多啲人寫啲真實食評!

食物方面索價甚高
另外滷肉飯小食拼盤同樣難食, 劏你$128.

試咗杯脆焦糖卡布奇洛, 佢犀利嘅地方係完全冇咖啡味架
唔鍾意飲咖啡嘅朋友可以試吓

All  day  breakfast
2022-04-23
2022-04-12 380 瀏覽
More and more cafes popping up in hung hom. This is a small cozy cafe that doesnt seat a lot of guests, so if you want one of the comfortable seats in the back, you have to come early. Otherwise, there's also bar tables. For the seats in the back, you do have to take off your shoes though. Their sponge cake was a bit hard, which was disappointing. The coffee was good though, rich and creamy

2022-04-01 389 瀏覽
🍱簽薑仔魯肉飯小拼盤💰$128🍽阿嬤欸全日早餐💰$148☕️脆焦糖卡布奇諾💰$50⚡️呢間位於紅磡嘅cafe小店,主打台灣精緻小食同甜品,今次特登試佢地嘅🍱簽薑仔魯肉飯小拼盤,魯肉因為特別加入杜甲A-Ma香油醬同五香蒜辣油🌶,所以食落香口又惹味,唔會油膩得嚟又送飯🤣隨餐附上嘅仲有醃青瓜🥒同台灣香腸🍖,成個份量女仔就一定飽,男仔就一定唔得啦🤭⚡️ 🍽阿嬤欸全日早餐相對上會更豐富,作為一個創意又地道嘅All-day Breakfast,佢包含咗手打現有肉丸🧆、台灣小食甜不辣🍢、炒蛋🍳、沙律菜🥗、小盤簽薑仔魯肉飯🍚、鮮奶油辣味焙根吐司🍞,其中甜不辣真係令小女子同朋友驚艷,單純地因為未食過台灣甜不辣,所以對佢魚蛋同年糕之間嘅口感同味道感到不可思議🤣係咁食完又食🤣🤣🤣⚡️ 🦜鳥山。商號嘅環境其實唔大,只有二人+四人嘅榻榻米位🌊,同容納到最多八人嘅位置,但勝在環境簡潔,加上小女子當日係下午兩點☀️先入餐廳,原先以為要排一陣隊😳,點知唔洗🥳食緊嘅期間都陸續有客人入黎,但都出奇地冇人需要等位🤣🤣而且整個氣氛好悠閒寫意,小女子同好朋友傾咗成兩至三個鐘(冇人等緊位/排隊嘅情況下),店員都冇趕我地走,大家若果想同閨蜜
🍱簽薑仔魯肉飯小拼盤
💰$128
🍽阿嬤欸全日早餐
💰$148
☕️脆焦糖卡布奇諾
💰$50

脆焦糖卡布奇諾

⚡️ 🦜鳥山。商號嘅環境其實唔大,只有二人+四人嘅榻榻米位🌊,同容納到最多八人嘅位置,但勝在環境簡潔,加上小女子當日係下午兩點☀️先入餐廳,原先以為要排一陣隊😳,點知唔洗🥳食緊嘅期間都陸續有客人入黎,但都出奇地冇人需要等位🤣🤣而且整個氣氛好悠閒寫意,小女子同好朋友傾咗成兩至三個鐘(冇人等緊位/排隊嘅情況下),店員都冇趕我地走,大家若果想同閨蜜👭/另一半💕dating,呢到真係一個好選擇🥰
脆焦糖卡布奇諾