2023-11-29 249 瀏覽
今日過到鰂魚涌, 順便過來試下食物 : 鯛魚片烏冬 $85 ~ 這個是姐姐介絡我試的, 不過一見到碗粉, 就覺得不太對板, 餐廳主打是鯛魚湯, 湯底應該是重點, 但眼見湯底好清, 飲落味道偏淺, 沒有多大魚鮮味, 魚塊及烏冬味道只是正常普通, 沒有特別驚喜 環境 : 日系裝修, 餐廳舒服乾淨 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$85 (無加一服務費)
今日過到鰂魚涌, 順便過來試下
環境 : 日系裝修, 餐廳舒服乾淨
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$85 (無加一服務費)
鯛魚片烏冬
2023-11-19
2023-11-29 147 瀏覽
呢間餐廳排隊等位勁耐,打電話去訂位又好多時間都無,又話要人齊先入得,又要限人的用餐時間,想改時間呢間餐廳又話唔可以改無位,服務態度勁差,電話都未問就趕住cut線
2023-11-27 147 瀏覽
🐟🐟🐟海鯛魚湯專門店🐟🐟🐟之前朋友係鰂魚涌返工介紹過個面有間餐廳個魚湯好正,set lunch仲要大大份。今日專誠黎到海鯛魚湯專門店試下😋😍一黎到已經睇到佢個招牌菜,大大塊花膠,勁吸引😆🐟招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬~$148(見到個兩塊花膠真係當堂嚇一跳😱大到可以鋪上我塊面做Masks咁劑😂個湯真係魚味極濃,飲得出係好多好多條魚煲出黎,食完之後已經見到碗底🤭🤭)🐟汁燒和牛粒咖哩定食~$118(足份量,仲要一啲都唔唔孤寒,超多和牛粒,粒粒和牛粒好有牛味,又唔會好Un,最正係咖喱,好多洋蔥,撈飯一流)🐟鵝肝多士~跟餐加$28(兩件大大件,麵包烘到脆卜卜,有鵝肝味但又唔會漏。😋😋)🐟沙律菜~跟餐加$20(估唔到追加都大大碟,仲要新鮮,爽脆。抵食)呀!
🐟🐟🐟海鯛魚湯專門店🐟🐟🐟

😍一黎到已經睇到佢個招牌菜,大大塊花膠,勁吸引😆

🐟招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬~$148

🐟汁燒和牛粒咖哩定食~$118

🐟鵝肝多士~跟餐加$28
(兩件大大件,麵包烘到脆卜卜,有鵝肝味但又唔會漏。😋😋)

🐟沙律菜~跟餐加$20
(估唔到追加都大大碟,仲要新鮮,爽脆。抵食)呀!
2023-11-23 105 瀏覽
雖然我唔係特別鍾意魚湯,但以前食過魚米家,鯛魚湯拉麵等等既鋪頭都覺得ok,平日經過見呢間店見係用稻庭烏冬,又喺外賣平台做緊100減50優惠,所以試下,點知就中曬伏。去攞外賣既時候一入鋪頭已經出奇地腥,又無咩堂食客,已經心諗今次大鑊了...攞到番office 一打開,好大陣奶臊味🤢,加上魚湯腥味,我直頭驚臭親其他同事。本身個烏冬都唔平架,成100蚊,唯有夾番起所有烏冬,再落街買枝麻辣鮮露,當撈烏冬食。不過,最後都只係夾硬食左一半就算🤮。

之前都食過幾次lunch time勁多人排隊,質素唔錯,個湯底有魚味又鮮,真係飲得曬成碗湯,今次去真係差左好多,唔怪之得冇人排,1點入仲有枱剩,以為隔離開咗新鋪搶生意,點知😅🍴 鯛魚片鍋燒烏冬 $98 (4/10)份量比較少,魚片有5,6塊幾滑有魚味,烏冬偏腍身,個湯出事,好腥好鹹,魚味好淡,好重胡椒味,似想蓋過腥味,差過之前好多,白菜豆腐同温泉蛋正常,食完唔係好飽😓推薦指數: 4/10$98食煲咁嘅嘢不了,質素差左好多,短期內都唔會再食😵

🍴 鯛魚片鍋燒烏冬 $98 (4/10)

推薦指數: 4/10
$98食煲咁嘅嘢不了,質素差左好多,短期內都唔會再食😵
2023-09-16 134 瀏覽
Lunch time想食個湯麵,黎左呢間鯛魚魚湯專門店,食個魚湯烏冬~魚湯烏冬有得揀唔同既配菜,選擇都幾多。  1⃣️汁燒雞扒魚湯烏冬($78) 雞扒係有少少甜甜地既照燒汁雞扒,而魚湯烏冬湯底清甜,未去到非常驚豔但係係平實既好食。配菜有京蔥、木耳絲同埋海帶。  2⃣️雞塊唐揚魚湯烏冬($80) 唐揚炸雞炸得唔算好脆,不過就幾大球幾厚。
1⃣️汁燒雞扒魚湯烏冬($78)
汁燒雞扒魚湯烏冬
2⃣️雞塊唐揚魚湯烏冬($80)
塊唐揚魚湯烏冬
唐揚炸雞炸得唔算好脆,不過就幾大球幾厚。
汁燒雞扒魚湯烏冬
2023-08-14 942 瀏覽
Never have I ever like fish soup even if it's a good one, I am just not a fish soup person. Visiting this udon restaurant was generally because they serve udon and seeing the queue every single time I passed by. After dining in, I was impressed to tell I may come back only for their fish soup. I ordered their sliced snapper with soup udon and chicken wing stuffing dumpling. Sliced snapper was cooked beautifully. Soft and savoury. It absorbed all the soup making it incredibly savoury. Broth wasn'

Sliced snapper was cooked beautifully. Soft and savoury. It absorbed all the soup making it incredibly savoury. Broth wasn't fishy at all, mild sweetness from the lean fish meat, barely see any oil floating. Udon was cooked just right, again absorbed all the soup. Every bite was exploding broth. It was delicious. Generous amount of side vegetables such as seaweed, wooden ear and cabbages were given. A very hearty bowl of udon.

Chicken wing dumplings were again cooked beautifully. Stuffed meat and chives filling, pairing with the chicken skin as wrapper, it had a rich flavour but different texture. Chicken skin wasn't soggy but kept its crisp. Even the portion seems small, it's just right as three will become too heavy.

Staff was sweet and friendly. They would thank every customer who waited for dining in, and this was a seldom scene I encountered in Hong Kong restaurants. Thumb up for their gratefulness. Staff was efficient on orders, serving food and greeting customers.

It was a decent service with a surprising dining experience. Well done!

P.s their menu serves variety options that may take some time to decide! All were pretty appetising!!!
其實本人嚟講就都真係幾鍾意食魚嘅🐟🐟🐟🐟🐟早排呢個鯛魚湯乜乜物物嘅時候🥹冇錢+唔Notice 有樣咁嘅野開始興咁就同佢刷身而過左🥲今日我地又再次感謝偉大嘅消費劵又贊助左一餐😂😂------------------------------話說呢間野其實lunch time 係真係day day都要排隊的我入到去都係逼逼吓攝到個位入去坐only可見都幾受歡迎吓😂講返兜野啦冇錯,為左飽嘅緣故我又嗌左吉列豬排😎呢間又係有啲唔同佢豬排個肉味濃啲,肉又紥實啲🐖🐖個炸皮嘅薄又唔會冚左佢肉味🥩跟住個鯛魚湯烏冬🥹哇個烏冬係稻庭烏冬勁滑勁香勁順口個湯勁重魚味勁甜仲有少少薑味去腥我真係成碗湯飲曬唔係講笑太耐冇食魚真係皮膚都差埋一碗野good落去好似飲左十全大補湯咁😂間野真係除左逼之外冇缺點jeng👍🏼肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #鯛魚 #鯛魚湯 #snapper
其實本人嚟講就都真係幾鍾意食魚嘅🐟🐟🐟🐟🐟
早排呢個鯛魚湯乜乜物物嘅時候🥹
冇錢+唔Notice 有樣咁嘅野開始興
咁就同佢刷身而過左🥲
今日我地又再次感謝偉大嘅消費劵又贊助左一餐😂😂
我入到去都係逼逼吓攝到個位入去坐only
可見都幾受歡迎吓😂
講返兜野啦
冇錯,為左飽嘅緣故我又嗌左吉列豬排😎
呢間又係有啲唔同
佢豬排個肉味濃啲,肉又紥實啲🐖🐖
個炸皮嘅薄又唔會冚左佢肉味🥩
跟住個鯛魚湯烏冬🥹
哇個烏冬係稻庭烏冬勁滑勁香勁順口
個湯勁重魚味勁甜仲有少少薑味去腥
我真係成碗湯飲曬唔係講笑
太耐冇食魚真係皮膚都差埋
一碗野good落去好似飲左十全大補湯咁😂
間野真係除左逼之外冇缺點
jeng👍🏼
肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #鯛魚 #鯛魚湯 #snapper #吉列豬扒 #稻庭烏冬 #udon #烏龍麵 #名店 #udonlover #porkchop #豬排
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 烏冬 在鰂魚涌 🇯🇵。鯛魚魚湯專門店 Snapper。龍景大廈地下3A號舖。烏賊鍋燒鯛魚湯烏冬Snapper Soup Udon with Squid 。HKD85時合蜆蝦魚湯鳥冬 Snapper Soup Udon with Clams & Shrimps。HKD108配料追加 Additional 。蟹棒 Crab Stick - HKD18 @ 4pcs。廣島生蠔 Oyster - HKD25 @ 2pcs。煙三文魚 Smoked Salmon - HKD30 @ 2pcs 。花膠 HKD30 @ 4 pcs。時令海膽 Sea Urchin- HKD80薯絲卷卷蝦 Deep Fried Potato Shrimp。HKD40 @ 5pcs吉列豬扒 Cutlet Pork Chop。HKD68牛肉餅 Beef Cake。HKD38 @ 2pcs赤富士梳打 Aka Fuji Soda 。HKD24完熟桃味梳打 Kanjuku Peach Soda。HKD24🤫 今次呢篇美食日記名為寵壞女朋友眼闊肚窄系列..話說飯腳仔無意之中留意到..我早一排返工Lunch
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 烏冬 在鰂魚涌 🇯🇵
。鯛魚魚湯專門店 Snapper
。龍景大廈地下3A號舖

赤富士梳打 Aka Fuji Soda
。HKD24

完熟桃味梳打 Kanjuku Peach Soda
。HKD24

🤫 今次呢篇美食日記名為寵壞女朋友眼闊肚窄系列..話說飯腳仔無意之中留意到..我早一排返工Lunch Time都幾鍾意食嘅鯛魚魚湯專門店近排有八周年節慶活動..做緊唔知咩八八折咁話~咁又見我都一段時間冇去幫襯過..然後又有折咁好..就話要帶我過去開大餐咁話喎🤭好啦~一於Lunch Time去撐枱腳啦😚
🤫 事關一早知道有折頭優惠..我同飯腳仔今餐真係叫得好放肆..我竟然On Top Of每次嚟都必食嘅蜆蝦魚湯鳥冬再追加咗生蠔海膽同埋花膠..變成一碗無敵海鮮魚湯烏冬🤤而飯腳仔見我叫得咁高興..佢都忍唔住喺佢個烏賊鍋燒鯛魚湯烏冬之上加咗蟹柳同埋煙三文魚🤪唔止咁㗎~當然唔少得我最鍾意食嘅薯絲卷卷蝦啦🤤然後飯腳仔仲叫多咗一份吉列豬扒同埋牛肉薯餅..你話兩個人點解會嗌咁多嘢㗎呢?究竟係咪黐咗線呢?
🤫 好啦~即刻講吓啲嘢食..我嘅蜆蝦湯烏冬係一貫嘅好味..香濃鮮味嘅奶白色魚湯滾熱辣咁樣浸住八隻飽滿嘅大蜆同嗰兩隻真係大到飛起嘅爽口大蝦(你睇吓嗰隻蝦同對筷子差唔多長㗎😲)然後加配嘅海膽真係不得了..勁大條海膽有成兩三條..好鮮甜~最緊要係同個魚湯好襯~然後生蠔又係勁大隻..蠔味都好香..(究竟點解Snapper啲海鮮全部都好似中咗巨大降咁嘅呢😂全部都大到冇朋友㗎喎)而最後嘅花膠就更加係抵食啦..先三十蚊就有四件..食完即刻覺得自己白滑咗🤪不過今次真係叫得太多餸啦..所以就算啲烏冬夠掛湯又軟硬適中咁..我都真係食唔晒呀😵
🤫 至於大胃王飯腳仔呢..佢又係食返佢愛嘅烏賊魚湯烏冬..佢話呢度啲烏賊比出邊街食到嗰啲大隻好多而且爽口鮮甜..今次都冇令佢失望..加埋蟹棒同埋煙三文魚成件事豐富哂..哎~差啲唔記得講..加配嘅食材都係分開碗另上嘅..而且每一碗食材下邊都會放有佢哋嘅魚湯津白..啲津白朔晒魚湯嘅味道真係好好味㗎..我每次都唔會嘥嘢..將所有蔬菜都食埋㗎😎(但係今次真係太多啦..蔬菜部份都食淨咗少少😐)
🤫 究竟我哋係咪俾為食鬼上咗身呢..我哋竟然叫咗咁多嘢..然後仲要係可以差唔多食晒呀😨 薯絲卷卷蝦就冇得講啦..我一定第一時間食晒嘅😳卷卷蝦真係炸得好香脆好好味㗎
🤫 然後今次第一次食嘅吉列豬扒都唔錯..好大份好大塊..聽講話係即叫即炸所以真係香脆到索索聲㗎..炸皮都夠薄而塊扒呢..就係比較厚實嗰種..飯腳仔話吉列豬扒點嘅嗰個醬汁好濃..一次唔可以點太多喎..而我就比較鍾意點Mayonnaise啦~另外牛肉薯餅都係第一次食..呢個我諗我下次都會Encore..薯餅軟綿綿..外脆內軟嗰種..而且帶有小小嘅牛肉粒..我鍾意呢個味道
🤫 其實嚟呢度食過咁多次每次都令我(個肚腩🥲)滿載而歸就知道呢度嘅質量係絕對有保證..今次過嚟仲覺得啲職員嘅服務好過之前啲..即係冇咗之前嚟嗰種趕頭趕命嘅感覺..老實講鰂魚涌嘢食咁鬼多..但係其實都有好多間開咗冇耐就執笠..Snapper開咗八年都站得住腳🦶🏻應該係有佢自己嘅優勝之處嘅..等我喺今個月之內再幫襯多一次先..有折喎..Haha
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:4次💮
。。
2023-06-07
  • 薯絲卷卷蝦
  • 鯛魚湯烏冬
2023-05-21 697 瀏覽
我最近來過鯛魚魚湯專門店,享用了美味的鯛魚湯和其他美食。我從入口開始就被鯛魚湯迷住了。湯清淡卻不失鮮味,鯛魚的鮮甜味在湯裡展現得淋漓盡致,喝下去熱騰騰的感覺讓我覺得身體都舒服了起來。湯中還加入了魚翅和花膠,更增加了湯的層次感。🍜花膠魚湯烏冬 $88 ⭐️ 9/10:這道料理是鯛魚魚湯的變形版本,是我從來沒有嚐過的美食。烏冬配上鯛魚片和花膠,鍋燒的方式讓湯汁完美地滲入麵條中,讓整道菜色更加美味。🍲鯛魚湯沾麵 $108 ⭐️ 7/10:新鮮的鯛魚,沾麵用的麵條是手工製作的,口感彈牙,味道十分香濃,是餐廳必嚐佳餚之一。相比其他鯛魚湯料理餐廳,這裡的價格很實惠。雖然無法和我之前去過的de 鯛白湯らーめん相比,但是這裡的性價比很高。如果你要吃鯛魚湯和其他美食,這裡是一個不錯的選擇。總之,我對鯛魚魚湯專門店留下了深刻的印象。他們的鯛魚湯非常好吃,其他美食也很美味,價格實惠。如果你喜歡鯛魚料理,這裡是一個值得一去的地方。 📍鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A號舖

📍鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A號舖
鯛魚湯沾麵
花膠魚湯烏冬
2023-05-03
鯛魚湯沾麵
花膠魚湯烏冬
  • 花膠鍋燒烏冬
2023-05-16 570 瀏覽
見到公司附近成日都排呢間,行過門口都聞到魚湯味,就想試吓😗本身都幾鐘意飲魚湯,今次叫左帶子鯛魚湯烏冬,lunch 價錢都hkd$91,唔係算平㗎🙈而且無包飲品,只係一碗。帶子唔算太入味,普普通通,魚湯唔知係因為冷氣太凍啦,所以好快變腥🥲感覺一般,未必會經常黎食了⋯

2023-05-15
2023-04-01 918 瀏覽
我有理由懷疑佢轉左手之前係ok 架前幾日去食,首先個menu 夾起左好多野都唔叫得我叫左個牛肉蕃茄湯烏冬有陣怪味,個湯唔熱食完返到office , 過左兩三個鐘就肚屙最後得了腸胃炎😩
我有理由懷疑佢轉左手
之前係ok 架

前幾日去食,首先個menu 夾起左
好多野都唔叫得

我叫左個牛肉蕃茄湯烏冬
有陣怪味,個湯唔熱

食完返到office , 過左兩三個鐘就肚屙
最後得了腸胃炎😩

2023-03-26 725 瀏覽
Lunch 時間黎到海光街 門面見佢幾日式 諗住入去食 一開門已經有陣好攻鼻既魚腥味我同事驚佢太腥 所以轉咗定食定食會額外一碗湯因為烏冬加魚湯 太腥真係成碗唔使食湯底好奶白色,但腥都入唔到口豚肉,每一片都有粒骨 又多肥膏仲要成$80 $90一碗性價比真係低海光街有更多選擇見到佢有三百幾個comment但真係唔知點解伏到黐線老實講,我都唔係唔食魚嘅人食海魚都多 佢嘅湯,我真係飲唔到鮮味但我真係未食過咁難食嘅魚湯真心唔推介
Lunch 時間黎到海光街
門面見佢幾日式 諗住入去食

一開門已經有陣好攻鼻既魚腥味

我同事驚佢太腥 所以轉咗定食
定食會額外一碗湯

因為烏冬加魚湯 太腥真係成碗唔使食

湯底好奶白色,但腥都入唔到口
豚肉,每一片都有粒骨 又多肥膏
仲要成$80 $90一碗
性價比真係低

海光街有更多選擇

見到佢有三百幾個comment
但真係唔知點解伏到黐線
老實講,我都唔係唔食魚嘅人
食海魚都多
佢嘅湯,我真係飲唔到鮮味
但我真係未食過咁難食嘅魚湯
真心唔推介

2023-03-13 679 瀏覽
唔特登搵或者喺附近返工呢個位真係好難見到,係一間專門sell鯛魚湯嘅小店,d湯好清甜,想食清淡又好味嘅嘢呢間就啱晒🥰1️⃣ 鯛魚片鍋燒烏冬 $82 ⭐️9/10鯛魚湯味道好濃、好甜😍問左佢鍋燒同烏冬有咩分別,原來鍋燒係多左d配料(豆腐、冬菇、菜)鯛魚片都有好多塊,嫩滑有口感,同個湯係perfect match,烏冬浸得耐都好入味,美中不足可能係得鯛魚片一個餸2️⃣ 海老花膠鍋燒烏冬 $98 ⭐️8/10烏冬同個湯同上面一樣都係好味,我地都飲哂d湯!不過花膠其實係魚肚,蝦得一隻,下次會選擇另一啲餸--Food: 8.5/10Environment: 7/10Service: 8/10Price: 9/10Overall: 8.5/10💸 ~90 pp

1️⃣ 鯛魚片鍋燒烏冬 $82 ⭐️9/10

Price: 9/10
Overall: 8.5/10

💸 ~90 pp
2023-03-11 526 瀏覽
一心睇完食評就慕名而來,見個menu啲圖都幾吸引,叫咗鯛魚片魚湯烏冬,鮑魚魚肚花膠魚湯烏冬,汁燒烏賊,真係好想講吓個魚湯,唔熱之餘仲要無味,何來魚湯專門店?啲鯛魚片一樣又係無味,另外鮑魚同我喺超市買罐頭鮑嘅味道無分別,加埋啲花膠魚肚落個魚湯度完全唔夾,好似無配搭過就將啲配料放埋一齊咁,再講吓個汁燒烏賊,上碟個烏賊根本係烚,無燒過嘅痕跡,唔知係趕收工定求其烚,真係好難食!如果慕名去食可以免,想求其食啲嘢建議自己煮都好食過佢!
2023-03-11