2013-05-14 331 瀏覽
一間座落在K11的意大利餐廳要以團購價招徠,$99 二人午餐,簡直是超值,少嘗意大利餐的我,當然附庸風雅一番,學一點意大利的飲食文化。侍應的態度不算很好但亦不太差; 可能是太忙之故,好像不太想回答人客問題,但她又會安排椅子給我放東西.... 本質不差! Haha....先來了白麵包,枱上備有黑醋汁調味,頗像樣; 之後問題出現了! 每個人只可在沙律和餐湯之間二選其一,主食的意式蘑菇意大利飯和燒豬柳伴火腿芝士又少得可怕.... 和朋友share真的食不知味,又尷尬,根本沒法細心品嚐,只知道沙律菜算新鮮,餐湯一般,燒豬柳無印象,因為少得吃不真! 最大印象的反而是意大利磨菇飯,半生熟飯雖說是意大利傳統,但一般香港人如我便吃不慣了,最喜歡食軟飯 !$99 當然超值,但那份量恐怕美少女也差一點點吧! 這價錢只會吸引一班像我一樣的經濟倉客人,又怎懂得欣賞那貴精不貴多的廚藝理念呢! 消失的原因是否「高不成」?我不知道,但肯定是「低不就」!

2012-08-29
用餐優惠
團購
2013-04-04 117 瀏覽
生日飯跟老c9到尖沙咀K-11商場的Oceanna吃飯,其實這餐廳的菜單可以在網上找到,所以基本上去之前已經大概決定了點甚麼。我們一心是想去吃那個$688兩位用的龍蝦餐,看去不錯,但去到發現原來SET DINNER可以用$68加一個海鮮拼盤,頓時又果惑起來。侍應見到我們“那麼想”吃海鮮拼盤,最後決定照樣讓我們用$68加拼盤。很精彩,對吧?每樣東西兩件,不過最好吃的只是生蠔,螺也不錯,其他的老子覺得雪很太凍,沒有鮮味,也沒有其麼味道。不過$68還是抵食的。然後龍蝦餐的頭盤我們各選了一種。先來龍蝦芒果沙律。再來碳燒大磨菇拼千層薯配意大利藍芝士汁。兩樣的味道還不過,後者的味道對我們來說較新鮮,藍芝士跟磨菇的味道意外的合拍。接著的一道菜,龍蝦湯很龍蝦,肯定是有味精,但飲完沒有太口渴也就可以了。南瓜忌廉湯配意式小雲吞恰如其份,不錯。到主菜了。我們分別點了,波士頓龍蝦(慢煮)配扁意粉。我想說因為是慢煮,沒有煮得太熟,龍蝦吃下去爽口便可以了,味道上沒有太大驚喜,合格。另一個主菜是燒美國牛肋骨扒配香煎鵝肝(黑松露菌汁)。這個組合很多地方都可以吃到,這裏的牛肋骨扒是切成一小塊上的,剛好一口一塊,再夾上自

然後龍蝦餐的頭盤我們各選了一種。

先來龍蝦芒果沙律。
再來碳燒大磨菇拼千層薯配意大利藍芝士汁。

另一個主菜是燒美國牛肋骨扒配香煎鵝肝(黑松露菌汁)。這個組合很多地方都可以吃到,這裏的牛肋骨扒是切成一小塊上的,剛好一口一塊,再夾上自己切的多汁鵝肝,大家都明白吧,不健康的東西,一定好吃。
最後還有甜品意式冧酒朱古力餅伴雪糕,暖暖的朱古力餅配雪糕,足料滿足。(相影得不大好)
我們那天去的時候,人不多,環境頗靜,不過大家都明白,環境可以被一兩位客人破壞,不可作準,整體上是個跟朋友聚會的好地方,可以慢慢吃。我們那一餐吃了近兩小時,所以也可以算是有一半錢是食環境。
2013-03-13
2013-03-28 77 瀏覽
一切從團購開始……鰲是一家路經K11都會知道的店,裝潢不俗,挺吸引人的;所以看到團購,就忍不住買了,想要嚐嚐。不過,嚐了,就知道她在趕客!先是限定在下午二時才可光顧;也無不可,畢竟你在撿便宜貨。由於是團購,許多都是二選一或是四選二,既是二人餐,二選一當然各選其一,所以只需四選二了。於是,期待食物……環視四周,店內裝淇明顯是想要走高檔次路線的,只是員工不會當高級餐廳的行為——在沒甚顧客而寧靜非常的環境下,不斷推桌椅,完全破壞心情。又回到食物身上。首先,你聽到開汽水的聲音,「滋——」,只是一個點了可樂,一個點了七喜,為啥只有一聲?而七喜只有飲管上的一些氣泡,而味道……有些事,你是可以想像到的!再而是餐湯的上場——算是這頓飯最可口的食物,蘑菇味濃,其次濃郁的是牛油味,如果你喜歡就完全被它征服了!沙律的作用是清腸胃,所以要酸一點點?其實,沙律真的很難不好吃吧?但事實是廚子重手了,沙拉醬汁太多,酸得要命。不是開胃,而是削胃……頭盤「小」吃進場!如果這也是因為我的團購關係,我無話可說!不過,不理價格,就食物質素而言,除了心寒,就是心酸——多寒酸!左邊是秘製燒雞翼——燒得過火了,外皮乾得可以,甚至硬

先是限定在下午二時才可光顧;也無不可,畢竟你在撿便宜貨。

又回到食物身上。
再而是餐湯的上場——

沙律的作用是清腸胃,所以要酸一點點?

頭盤「小」吃進場!
左邊是秘製燒雞翼——燒得過火了,外皮乾得可以,甚至硬了!
而雞肉亦是太乾而需努力咀嚼!

右邊是煙肉蛋批——單用看的就知道不會脆……一口咬下(可幸我是小口,不然一口咬下甚麼都不剩!),外皮不單不脆,而且太稔
。至於餡,坦白說,量不多,真的吃不出甚麼來,只知道有煙肉味而已。

好了,終於正餐主食了!
賣相不俗,但味道令人失望!
 先是微溫的意大利粉與茄汁未完全混合,再而是青口除了白灼味之外,沒有鮮味且灼過頭太有嚼勁!
蝦、蜆都是同樣問題!
另一主食是雞肉西蘭花楠瓜汁意大利飯
 先是用材不豐,雞肉小而西蘭花只有三小棵;如果這是因為團購請明言,我會先做好心理準備。繼而是吃不到楠瓜味……意大利飯的稠度還可以,但配件已令人失望之極。

坦白說,即或是星期六的下午,客人不多,你喜歡坐多久都可以,是一個不錯的調情地點,很適合那些吃境不吃食物的人。
題外話/補充資料: 1團購價為$128二人餐;其聲稱原價為$256,而到場所見一個午餐價目為$168(一人份),若是如此價目而此等素質,實令人瞠目結舌! 2單從二時半用餐至四時,已見兩檯客人坐下,只看餐牌而離場可見其價目確是不菲。是時候調整價目或是調整質素了。 3就觀察而言,除了我們外,其餘三檯客人均點了生蠔,可猜想其生蠔或不俗,但其餘食物如此,而想吃生蠔的選擇應該還不會排到這「鰲」!
2013-03-23
$70.5 (午餐)
Date of visit : 13 Jan 2013 (Sat) 8pmNo. of diners : 2Average cost per head : $260Food quality : 7.5/10Environment : 7.5/10Service : 8/10Value-for-money : 8.5/10Overall rating : 7.65/10This is a problem solving challenge – a decent 4-course seafood dinner with a glass of wine in Tsim Sha Tsui with a budget of $300, can you name a place?By chance caught by the menu placed at door – a 4-course dinner (excluding seafood platter and wine) at $168++ in K11, one of those malls with only over priced di

No. of diners : 2
Average cost per head : $260
Food quality : 7.5/10
Environment : 7.5/10
Service : 8/10
Value-for-money : 8.5/10
Overall rating : 7.65/10

By chance caught by the menu placed at door – a 4-course dinner (excluding seafood platter and wine) at $168++ in K11, one of those malls with only over priced dining outlets. With a spirit of adventure, we decided to give Oceanna a try.

a) Romaine Lettuce Salad – 7.5/10
This is an orange, romaine lettuce salad with honey pommery dressing. The romaine was fresh but with many green part of the leaves.

b) Seafood Platter (at an extra course of $68 to upgrade from the salad) 7/10
The seafood platter was quite impressive given its price tag when it was delivered to the table. The oysters from Australia were fresh but not comparable to those in Europe. The muscles were creamy and nicely cooked. The sea whelks were plain but the tails were prior removed. The clams were fresh but also not rich in flavor. The shrimps were over cooked.

c) Vegetable soup – 7.5/10
The vegetable soup tasted like those Campbell’s canned soup, still not bad and rich with a few dices of carrot, tomato, potato, celery and cabbage.

d) Grilled rib eye steak (choice of steak or spaghetti for the course) – 7.5/10
It’s cooked to order (medium well). The steak was tender and with flavour.

e) Crab meat and prawns spaghetti (choice of steak or spaghetti for the course) - 7/10
The spaghetti was not exactly al dante but still better than those served in local bistros. It was served hot but a bit bland. Just 3 pieces of prawns but with much flavour and freshness than the shrimps in the seafood platter. The crab meat was scarcely found on the dish and tasted like frozen meat.

f) Apple filo pastry roll – 7/10
The apple roll was warm, crispy outside but chewy inside.

g) Coffee – 8/10
With good aroma.

h) Red/white wine (at an extra $30 for a glass of house wine) – 7.5/10
Drinkable house wine.

02.2013
題外話/補充資料: [i]Q : When will I go again? A : With a group of friends (4+) looking for western food with concerns of budget and location. Q: What will I next order? A : The standard set menu without any need for upgrade of food. [/i]
2013-01-13
2012-12-15 18 瀏覽
環境偏暗, 座位算濶落, 侍應一般主菜的烤肉眼扒賣相很好,烤得香味四溢的。要了medium rare想不到是日在這間以海鮮為主打的餐廳會吃到似樣子的牛扒。肉眼扒肉質很好,嫩滑有肉味,間在中間的肥油部份也很甘香豐腴,非常滿意!露荀忌廉湯: 底有蟹肉同帶子, 濃度剛剛好, 少少茸, 係個碗邊滴左兩滴上枱就唔係太好...芒果拿破侖餅可能是set dinner 關係, 比其他兩個細了許多.梳乎厘雖雖然甚有睇頭, , 味道甜味適中.tiramisu 也做得不錯, 沒有過濃的酒味, 也不太濕.甜品有個士多啤梨脆,都好ok

環境偏暗, 座位算濶落, 侍應一般

梳乎厘雖雖然甚有睇頭, , 味道甜味適中.

甜品有個士多啤梨脆,都好ok

2012-12-03
2012-11-20 18 瀏覽
11月12日有朋友生日訂左位嚟呢度食生日飯,我地五個人,問了幾次先俾水,但要暖水佢俾左熱水,好熱添呀!! 服務欠缺誠意呀!睇下餐牌先,研究一輪後,我地點左:麵包配黑醋及OLIVE OIL一齊食,麵包OK,唔算好鬆軟.每人一碗洋蔥湯,係好失望的一碗湯,面有一件麵包及芝士,但芝士太大舊,食得有點難度,洋蔥湯好重味,真的有好多洋蔥,但係好好好咸呀!! 完全食唔到洋蔥既鮮甜道呀,大家一致認為係過咸煙三文魚凱撒沙律,呢個好味,我鍾意食三文魚,所以好啱口味,凱撒沙律味道配撘得幾好,唔會太咸,有些麵包粒,芝士好香的牛柳,呢個好味,七成熟,牛柳好淋好入味,完全唔會有根的,咬落口即溶既咸覺,配菜的薯蓉都好香口.巴拿馬火腿芝士PIZZA,芝士既味道好香,PIZZA好薄身,上面有些巴拿馬火腿,好薄好香,還有些沙律菜係面,唔知係咪火箭菜,咁既配撘又幾好喎,加埋一齊食口咸好GOOD.大蝦墨魚麵,好彩呢個麵唔係墨魚汁,唔係食到個口黑晒,大蝦煎到好香好味,彈牙爽口,墨魚麵都好好味,唔會太硬,啱啱好呀.朋友一早訂左一個梳乎里作為生日蛋糕,我們另外叫左一個意大利芝士蛋糕一齊食.梳乎里刻左生日快樂字眼架,好有心思,係原味

睇下餐牌先,研究一輪後,我地點左:

梳乎里刻左生日快樂字眼架,好有心思,係原味,好香雞蛋味,加埋D煉奶一齊食,好味喎,雖然感覺係好似冇食過嘢咁,因為好似食左空氣咁.但係我鍾意食呀.

意大利芝士蛋糕都好軟身,好香酒味,唔會好甜,GOOD

整體感覺都好好既一餐生日飯,環境唔算大,不過都幾舒服的.

2012-11-12
2012-10-31 7 瀏覽
如果價錢等於服務加食物,甘樣我可以俾合格講真,食物質素真係唔錯,但係佢地D Service就真係衰過茶餐廳話說,我家四個人cheap哩用圉購食晏, 佢上完D餐前麵包之後我阿媽唔想食 olive oil and vinegar, 所以問waiter A 攞 butter點知waiter A話 : 我地餐廳無牛油架喎我阿爸越坐越唔高興,就問waiter B, 點解西式餐廳可以無牛油架呢? 點知waiter B好串甘話: 你想要咪出聲囉未幾, waiter B 就喺 Kitchen 附近?左D獨立包裝?牛油上?遏左一陣,D餐前Salad開始嚟喇, 四個人四個set lunch三個salad兩個唔同size算,main course 兩個豬柳一個pasta一個risotto竟然兩個豬柳食完, 個pasta同risotto可以仲未到Finally, 忍無可忍揾經理見到個著唔同顏色衫嘅waitress, 上前問佢係咪 Restaurant Manager佢話係,問多兩問,原來是 Restaurant Assistant Manager算, 同佢講件事, 佢就話 Waiter A 唔知牛油番左貨好,
如果價錢等於服務加食物,甘樣我可以俾合格

點知waiter A話 : 我地餐廳無牛油架喎

點知waiter B好串甘話: 你想要咪出聲囉

三個salad兩個唔同size

竟然兩個豬柳食完, 個pasta同risotto可以仲未到

Finally, 忍無可忍揾經理

好, 兩個問題, 第一,無貨同餐廳無牛油係兩回事. 第二,開檔前 Manager 唔會 briefing D waiter 有咩缺貨同番左貨? 一係
個 AM 失職, 一係講大話維護個 waiter

都算, 上左佢地 website (http://www.oceanna.com.hk/html/2007/contactus.htm) 寫comment
等左十日一個回覆都無

什麽fine dining 嘅 restaurant 來的? 可能只怪自己用團購

講下D 食物

Minestrone Soup - OK, nothing surprising

Roasted Pork Fillet with Ham & Cheese - 豬柳入味而鬆軟

Tuna and Mushroom Penne (changed from Fusilli) - Creamy and fresh, 又唔膩

Mushroom Risotto - Again, creamy and fresh, but sauce not the same as the penne, but the risotto was cooked a little too soft

總括嚟講, for a fine dining restaurant, the service is just totally unacceptable, but the food is more than ok.
But for a tasting menu to attract me to go again, I WILL NOT even consider this place.

Groupon menu
2012-10-21
用餐優惠
團購
2012-10-29 13 瀏覽
朋友介紹呢間餐廳都唔錯,剛巧相約一位好朋友聚舊,二人想找個地方談天說地,大家亦是〝為食貓〞一族,所以決定去試一試。看餐牌,都決定唔到,我們二人最後都點了龍蝦餐,睇落好似幾好。麵包 - 但有點乾,不過點上黑醋及橄欖油都唔錯。頭盤 (1) 龍蝦芒果沙律 及 (2) 炭燒大磨菇拼千層薯,意大利藍芝士汁 -〝 龍蝦芒果沙律〞都幾好味及新鮮,- 〝炭燒大磨菇拼千層薯〞就平平無奇,伴碟的意大利藍芝士汁並沒有芝士香味。龍蝦濃湯 - 湯底實在太濃味,飲唔到龍蝦的甜味,什至飲到有苦澀味,簡直不合格,我並不喜歡。 主菜 - 炭燒波士顿龍蝦配扁意大利粉,龍蝦燒得剛剛好,食落彈牙香甜,而意粉又有咬口,整個套餐最好就是這個部份。 甜品 - "意式冧酒朱古力餅伴雪糕〞,朱古力餅有很濃的朱古力味,但吃不到有酒味。雪糕亦吃不到任何味道,平平無奇。
餐牌
麵包 - 但有點乾,不過點上黑醋及橄欖油都唔錯。
麵包
-〝 龍蝦芒果沙律〞都幾好味及新鮮,
龍蝦濃湯
炭燒波士顿龍蝦配扁意大利粉
意式冧酒朱古力餅伴雪糕
題外話/補充資料: 當我坐落枱後,等朋友差不多+五分鐘期間,waiter並沒有主動斟水給我,而餐廳的食客衹得幾枱,嗰啲侍應還在傾計。我以為好似那些高級食肆一樣,水是要計錢的,所以唯有叫waiter開一枝水給我,但我強調waiter從來沒有提出可以給我斟杯白開水。最後,我聽見隣枱新到的客人坐落後,叫他斟幾杯水時,就立即送到。這時,我有啲嬲。
2012-10-10
炭燒波士顿龍蝦配扁意大利粉
2012-10-15 6 瀏覽
當日臨收salad bar之前半個鐘到基本上冇咩好食,咩都冇哂又唔refill可取既得通粉沙律同燉蛋批鬆餅外面好脆但入面係完全唔熟咁<----waitress幫手整jelly,糕果d全部最上面果層硬到好似橡膠咁,但下面就好淋好爛d侍應都唔會點理你,有d仲係度傾電話(除左收錢!!!!)70幾蚊……好多更好既自助同價,甚至更平呢世唔會翻兜,永別//
當日臨收salad bar之前半個鐘到

基本上冇咩好食,咩都冇哂又唔refill

可取既得通粉沙律同燉蛋批

d侍應都唔會點理你,有d仲係度傾電話
(除左收錢!!!!)

70幾蚊……好多更好既自助同價,甚至更平
呢世唔會翻兜,永別//
2012-09-10 6 瀏覽
朋友介紹哩間野唔錯,所以去左試下。我地一行4人都係揀左是日套餐。頭盤,湯,主菜,同飲品。頭盤我地4人都選擇加$68蚊轉個海鮮盤,驚喜係度啦,平時我一放生蠔入口,咬一兩下例必會吐返出黎,個今次個兩隻生蠔我無吐不但只仲想再食tim呀!湯我都係加多唔住得幾錢轉龍蝦湯,e!真係濃蝦湯喎,好重龍蝦味,愛龍蝦者不防一試,但我一盤。主菜係牛肩扒,佢張外面煎熟,入面啲肉汁仲好汁家!但太少啦。。。總結,我係一個大食嘅女仔,開頭我怕唔夠飽家,份量咁少,但原來食完都飽飽地家,因為佢出菜速度慢,變相腦部感應到我食左野,所以先夠飽,哈哈哈~好味呀!直得推介
朋友介紹哩間野唔錯,所以去左試下。
我地一行4人都係揀左是日套餐。頭盤,湯,主菜,同飲品。

2012-09-06 9 瀏覽
週日早上忽然間收到友人的電話,說可不可以談一談,剛好今天沒什麼特別事,所以我就陪她出去吃午餐。由於時間還早,我仍然在呆呆滯滯的階段,完全想不到要去那裡吃,我們就在尖沙咀四處遊蕩,最後經過這家餐廳的門口,發現午市套餐的價錢不太貴,所以就決定進去試試。其實之前我經過這家餐廳時已經被裡面的生蠔凍櫃吸引,可是一直都沒有進去吃,這次不妨先試午餐的水準,再決定要不要再來試晚餐。午市套餐百多元,頭盤是自助沙律吧,主菜四選一,還有少量自助甜品,以尖沙咀區來說不貴,最後我們各自選了一款主菜一起分享。自 助沙律吧的款式很少,只有粟米、沙律菜、車厘茄、薯仔沙律等等,醬汁只有蛋黃醬和千島醬兩款,另外還有芝士粉,沒什麼特別,不過其中有一款黑醋沙律本身味 道不錯,有紫洋蔥、三色椒絲和雲耳,我還是第一次在西餐廳看到有雲耳做的沙律,不過夾的時候差不多到底了,所以味道濃了點,有點過酸。焗鱸魚配大蜆,濃蕃茄汁。賣相不錯,不過份量偏小,如果是男生的話可能會不夠飽。爐魚魚肉不太滑,但未至於是嚡口,配上香濃蕃茄汁,其實都幾開胃的。大蜆其實size不算大,但肉質飽滿多汁,新鮮甜美,讓人印象深刻。忌 廉海鮮意大利飯。海鮮配料有蝦、
忌 廉海鮮意大利飯。海鮮配料有蝦、青口和大蜆,大蜆同樣是高質素,但沒想到青口也很好吃,近來愛上吃法國藍青口,只是簡簡單單的白灼已經很好吃,而這個應該 不是藍青口,因為比較大隻一點,可是同樣好吃,友人分了一隻給我,有點不夠喉呢。至於意大利飯,軟硬度適中,忌廉醬汁也不會因太過濃稠而變得很滯漏。
甜品區除了哈蜜瓜之外,只有兩三款甜品,友人拿了些木糠布甸回來,說很好吃,入口幼滑,可是我那天不太想吃,另外她還拿了兩件白色的小磚回來,上面灑了木魚絲,吃一口原來是凍豆腐,沒想到這裡竟然會供應日式凍豆腐做頭盤。
原來在餐廳另一端還有一部鬆餅機,友人拿了兩個新鮮熱辣做好的鬆餅,配以蜜糖和朱古力兩款醬料,鬆餅外層微脆,中間鬆軟,挺好吃的,特別是蜜糖口味。
最後點了杯熱檸檬茶,可是茶不熱,是暖的,連糖也難以溶化,所以好難喝。

坦白說,頭盤自助沙律吧的選擇實在太少,讓人吃一轉就已經沒有意欲再去拿一下,可是只是百多元的價位,又不能要求太多,至少你重覆吃幾次沙律,應該不會吃不飽吧,況且不要忘記還有甜品呢,鬆餅也是飽肚之物哦。
2012-06-06 6 瀏覽
上星期去了這間餐廳晚餐, 有套餐餐牌係門口, 但係見到裹面嘅人都唔係全部食套餐, 相信食物質素應該還可以.本來想叫個chilled tomato soup, 落單個時, 佢地話今日做得唔係幾好, 唔賣得, 所以印象都仲幾好.叫了一個沙律, 芒果汁橙肉, 蟹肉,蝦沙律, 橙有點奇怪嘅味道, 蝦肉很'實', 很'鞋', 蟹肉都係怪怪地, 叫左經理黎, 叫佢換過第二樣俾我地. 換左個tomato and mozzarella cheese salad, 蕃茄都幾新鮮, 但係個芝士又係怪怪地, 不過唔好意思又叫人換, 所以嗱嗱淋食左佢.和牛肉醬扁意粉, 好似我係屋企自己用超級市場買嘅肉醬整一樣, 真係非常十分普通, 好多汁, 冇乜肉個four cheeses pizza就好唔錯, 不過已經俾前面d dishes扣晒分後來諗番, 佢個雪櫃應該唔夠凍, 所以做唔到個chilled tomato soup, d芝士又變變地但係見到人隔離枱嘅生蠔都ok, 佢地都食得好滿意, 我諗都係我唔好彩...

2012-05-05 5 瀏覽
之前試過銅鑼灣店,覺得唔錯。今次路經尖沙咀而友人又想吃意大利菜。便到這間晚飯。試完之後還是覺得銅鑼灣店水準較好。Oceanna一直都在做生蠔promote,任何品種半打以上只需$26隻,無奈朋友不太好生蠔,所以今次都無叫到。前菜方面叫了薄片生牛肉,凱撒沙律同埋焗田螺。沙律及田螺都ok唔錯。但係生牛肉就真係要彈一彈,首先唔知係咪d牛肉唔係咁新鮮定係雪得太耐。因為唔同一般既鮮紅色,係有d啞紅色。另外最失敗係唔知點解d黑松露醬多到可以係查滿一整碟既牛肉,比我感覺會係因為d牛肉唔夠新鮮所以先要用多d黑松露去掩蓋番d無味既牛肉。成碟菜除左黑松露味之外係無其他味道既。失望之作。主菜方面點左蜆肉意粉,意式蘑菇意大利飯同埋西冷牛扒。牛扒同蘑菇意大利飯都唔錯。牛扒成數剛好,意大利飯都係好重菇味,好菇之人必試推介。但係個意粉就一般般,d蜆好似煮得熟過頭,完全都唔彈牙,另外成個意粉係一滴汁都無。雖然我知呢個意粉係比較少汁,但係之前喺銅鑼灣食都唔會係一d汁都無,應該可以食到一d橄欖油同埋香蒜味。個意粉無咩味之餘重要食落去好油好肥下。又一失望作品。甜品方面點左Tiramisu同拿破侖餅。Tiramisu唔錯,拿
試完之後還是覺得銅鑼灣店水準較好。
前菜方面叫了薄片生牛肉,凱撒沙律同埋焗田螺。
成碟菜除左黑松露味之外係無其他味道既。失望之作。
主菜方面點左蜆肉意粉,意式蘑菇意大利飯同埋西冷牛扒。
個意粉無咩味之餘重要食落去好油好肥下。又一失望作品。
甜品方面點左Tiramisu同拿破侖餅。Tiramisu唔錯,拿破侖亦夠脆。
服務方面就ok啦,可能當晚比較忙,d員工望上去好似無咩表情咁,亦都唔夠主動,熱水都係要叫幾次先會加。
另外最不滿既係由頭盤到主菜再到甜品,每樣都起碼等超過20至30分鐘先上到菜。
我明白可能因為忙,但係要等差不多半個鐘先上菜就真係令人難以接受。
總括黎講,同銅鑼灣店仲有一段距離。
以呢個消費指數我認為可以得到更好既食物同埋服務囉,無奈銅鑼灣時代廣場店已經結業。
下次想食西餐而又想食海鮮都會再黎既,但係唔會短期內,希望餐廳方面可以再改善一下。
如果唔係都好難再比你地,始終市面上選擇都唔少。
今次就比過喊臉你,我相信都仲有好大既改進空間。
2012-04-10
  • 生蠔,意式蘑菇意大利飯,拿破侖餅
2012-04-27 11 瀏覽
朋友生日, 本想去銅鑼灣Oceanna, 但原來0個度已結業, 遲0的全層轉做戲院, 咁冇辦法啦, 改去尖咀0個間試試!第一次黎呢間Oceanna, 個裝修同Menu 都同銅鑼灣冇乜大分別。 Starter叫左Mango Prawn Salad芒果當做, 好甜, 做dressing酸酸甜甜好開胃, 個蝦又大隻又新鮮, 好味! 不過如果少0的醬就會perfect!另外, 當然唔少得龍蝦湯啦好濃既龍蝦味, 同埋有好香酒味, 個湯好濃, 配埋佢0的香草飽食好match! 我地好快就清左佢籃飽, 而侍應亦好快再加俾我地, 我諗應該唔上我地一枱人係咁囉 主菜我地叫左羊架同西冷, 但由於美食當前, 而又實在太香喇, 食飽後先記得冇影相! 唯有用文字描述吧。羊架肉質好好, 唔太"蘇"同唔太肥 (因為我唔太好羊, 蘇0個0的我食唔到, 但壽星仔鍾意食, 所以叫左, 但驚喜的是我覺得Okay喎, 對羊架從此改觀), 壽星仔話要食2件都唔夠喉, 要食晒3件先啱啱好!另外的西冷就係我既最愛, 燒得啱啱好, 好喜歡碳燒後既香味, 表面脆脆的, 但又唔un, 入面好juicy, 好香牛味!!! 堅喜歡, 因

Starter叫左Mango Prawn Salad
Mango Prawn Salad

另外, 當然唔少得龍蝦湯啦
Lobster Soup

另外的西冷就係我既最愛, 燒得啱啱好, 好喜歡碳燒後既香味, 表面脆脆的, 但又唔un, 入面好juicy, 好香牛味!!! 堅喜歡, 因為出面好多餐廳唔係煮得生就係太熟, 而呢度個廚handle 西冷既medium程度真係一絕! 呢個真係必點item!

食完之後, 真係飽到震, 雖然好想食甜品, 但係真係無能為力, 唯有擇日再試!
2012-04-22
Mango Prawn Salad
Lobster Soup
  • 龍蝦湯
  • 西冷
  • 羊架
2012-03-20 11 瀏覽
經過 Oceanna, 被門面吸引, 決定一試。地方不算大, 但環境簡潔。同老公叫左 Seafood Pizza 及 Lamb Shank Fettuccine.雖然話pizza 皮薄好, 但我自己覺得薄得制, 鍾意佢厚返少少會好d. 餡料比較少, 唔知係咪e個原因, 我覺得個 pizza 無乜味, 唔知自己食緊咩.由於我唔食羊,所以無試到 Lamb Shank Fettuccine, 不過賣相真係麻麻. 老公就覺得煮得熟得滯, 同 salty 左少少. 總結: Just ok, 但impress唔到我再返去食或者叫一大班朋友去試.
經過 Oceanna, 被門面吸引, 決定一試。

• 只試左兩款菜式
  • 暫時沒有特別推介供參考