15小時前 0 瀏覽
東區的鯛魚魚湯烏冬秋風起,去打正旗號賣鯛魚湯的專門店飲魚湯食烏冬。極鮮象拔蚌貝柱烏冬,鯛魚湯奶白色,包含滿滿的鈣質,湯甜而不腥,胡椒味稍出,質感較輕,怕骨湯膠質漿住嘴的人有福了。配料份量出乎意料之外咁豐盛。象拔蚌鮮味爽口,緊記不要在熱湯浸太耐免得過熟。珍珠元貝粒粒圓潤好似漫天星星咁浮遊於魚湯表面。加點的魚肚厚身大塊如海綿般吸滿魚湯。加上配菜如木耳絲,油揚絲,海帶,津白絲等,食完幸福滿滿。餐廳提供稻庭手打烏冬,羽衣烏冬或素麵3種選擇。餐牌上其他餐點好引人注目,原隻蟹,原隻龍蝦上。。。冬天的話可能會選擇叫湯飯,有個爐慶住,暖笠笠~
東區的鯛魚魚湯烏冬

15小時前 0 瀏覽
鰂魚沖其實有好多好野食,個日同朋友做完運動見到呢間烏冬好吸引。睇個MENU有好多選擇,有好多不同種類海鮮,亦可以比錢加送。全部都係食魚湯烏烏冬/湯飯,都係$80-120左右,價錢都唔貴。鋪頭係裝修成一間日式小店,好WARM。鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 $138個湯底有超濃既魚味,但絕對吾腥,上台仲係超熱。鮑魚有兩大粒入口彈牙。花膠亦都有大量,擺左花膠魚湯濃厚左,養顏之選。仲有好多舊用魚肚索哂魚湯底精華,一咬D湯就出哂黎。手打稻庭烏冬彈牙,吸盡濃湯的美味。木耳、海帶配料都係好多,一上台成碗野係FULL,滿滿的,好味。帝王蟹腳烏冬 $118一上有D驚喜,原來係有火爐仔係下面,KEEP住個煲仔同D料係熱既,保暖魚湯,令味道保持,好貼心。蟹腳亦都比成6舊,而且係啖啖肉仲有係好鮮味,呢個價錢可以食到新鮮蟹,覺得好抵
鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 $138
帝王蟹腳烏冬 $118
3天前 0 瀏覽
今次要推介我常去的飯堂,鯛魚魚湯專門店。鯛魚魚湯當然係重點啦。用鯛魚來熬製的魚湯低脂、高蛋白質,絕對是愛美愛健康的人必選。奶白色的魚湯真材實材,味道既鮮且甜,不會鯹。不論配飯或烏冬同樣出色。極鮮象拔蚌貝柱湯飯 $138湯飯放在小火爐,新鮮熱辣的。新鮮象拔蚌在濃郁魚湯中輕輕燙一會,味鮮肉爽,象拔蚌甜味突出,絕對是整個湯飯的靈魂。其他材料也極度豐富。元貝把鮮甜再提升多一度。油揚絲、黃菜絲、木耳絲和海草拌著魚湯一起吃十分美味。整個湯飯份量十足,食完十分溫暖滿足。鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 $138鮑魚是亮點,入口彈牙。大量花膠在烏冬上,魚湯的膠質更濃厚,好養顏喔。食得夠晒矜貴,用魚肚吸收魚湯精華,軟腍味美。手打稻庭烏冬彈牙,吸盡濃湯的美味。木耳、海帶等配料也是填得滿滿的,養顏又美味。

極鮮象拔蚌貝柱湯飯 $138

鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 $138
5天前 0 瀏覽
今天到太古坊見客,做完事在附近搵食,搵到一間食完之後口內仲有鮮味的鯛魚湯專門店。這家性價比高,味道唔差,鯛魚湯夠濃,可以配搭不同材料,可以好似火鍋咁多材料,個人不喜歡太雜,本來只打算點鯛魚片鯛湯湯飯,不過配又覺得配海鮮都夾,而且見到牆上廣告吸引,最後選了番薯蜆大蝦魚湯湯飯。番薯蜆肥美新鮮,份量唔少,兩隻大蝦,都鮮甜,魚湯香濃夠味,所以湯飯很好吃。拍檔選了極鮮象拔蚌貝柱烏冬,新出的,象拔蚌新鮮,服務員千叮萬囑,象拔蚌在廚房已經煮好,所以千萬不可放入湯來浸,否則會變靭,少有在麵店吃都如有料理店質素的象拔蚌,只賣$128,實在性價比高。除了象拔蚌外,仲有不少元貝粒,及蟹柳都非常鮮甜,烏冬方面亦滑。仲加多一份小吃炸廣島蠔,炸蠔新鮮,外脆內軟,水份無流失,肥美大件,一客有三件,絕對超值。日本菜通常比較健康,因為喜歡用魚,之不過其實麵鼓湯有時會過鹹,用鯛魚湯做湯底我覺得非常好,喜歡!

鯛魚營養價值高,除了低脂高蛋白,仲有豐富菸鹼酸,對神經系統、大腦功能、情緒調節都有幫助,聽落已經勁吸引喇!環境走日式小店路線,舒服。雖則呢度全部都係食魚湯烏烏冬/湯飯,但選擇都好廣而且吸引,一般豬/牛/海鮮如帶子/烏賊/廣島蠔/蕃薯蜆蝦烏冬,都係$80左右,價錢都唔貴。-貴價海鮮選擇都好多,花多眼亂樣樣都想食,有鮮象拔蚌貝柱、鮑魚花膠魚肚、原隻波士頓龍蝦等!波士頓龍蝦用煲仔上,keep住熱,賣相美,份量足,材料新鮮,魚湯鮮甜偏濃味,膠質感唔重易入口,烏冬彈牙,整體性價比滿意。-鮑魚花膠魚肚烏冬,好足料,鮑魚都有2隻!

環境走日式小店路線,舒服。

鮑魚花膠魚肚烏冬,好足料,鮑魚都有2隻!
6天前 0 瀏覽
星期日去鰂魚涌公園附近行下公園出口附近有幾間食肆揀了雕魚湯烏冬brother 揀了象拔蚌 烏冬 大讚魚湯濃郁 好足料 連湯都飲晒話超飽 連男人都話飽 超抵食我就豪d 食個鮑魚和花膠 有2隻喔 !!!其他蔬菜和油揚 都好豐富未見過在香港 有這種薄薄的烏冬日本旅遊節目就見過就叫一個試下真係好薄 唔可以食得太慢 唔係就會好淋啦brother激讚的仲有 炸雞又大粒又多夠juicy天氣太熱 叫杯蜜桃果醋 超開胃 又解暑老老實實 d 湯濃郁都起左層皮 點可能唔係真材實料呢?冬天再食一定好溫暖!
星期日去鰂魚涌公園附近行下

公園出口附近有幾間食肆
揀了雕魚湯烏冬

brother 揀了象拔蚌 烏冬
大讚魚湯濃郁 好足料 連湯都飲晒
話超飽 連男人都話飽 超抵食

我就豪d 食個鮑魚和花膠
有2隻喔 !!!
其他蔬菜和油揚 都好豐富

又大粒又多
夠juicy

天氣太熱 叫杯蜜桃果醋 超開胃 又解暑

老老實實 d 湯濃郁都起左層皮
點可能唔係真材實料呢?

冬天再食一定好溫暖!
6天前 0 瀏覽
今晚約左個fd係公司附近食晚飯帶佢試下呢間烏冬因為佢鐘意日本野我叫左個蟹濃湯烏冬,有個爐熱住,蟹係成隻!個湯好夠味,又鮮又濃!$138值回票價,食蟹食到我手軟,好大隻朋友叫左帶子烏冬,有3-4隻帶子,份量驚人!吉列廣島蠔,手掌咗大隻,一咬落塊爆汁好正!餃子雞翼,肉餡好足料,都係一咬就爆汁!鰂魚涌夜晚冇咩人,但呢間鯛魚烏冬長期都滿座!我都食過幾次,質素keep到,份量又足,又會定期推出新野,百試不厭!

今晚約左個fd係公司附近食晚飯
帶佢試下呢間烏冬因為佢鐘意日本野

朋友叫左帶子烏冬,有3-4隻帶子,份量驚人!

吉列廣島蠔,手掌咗大隻,一咬落塊爆汁好正!

餃子雞翼,肉餡好足料,都係一咬就爆汁!
6天前 43 瀏覽
在鰂魚涌探完朋友,朋友介紹他家附近的一間小店食飯,主打鯛魚湯底的,小店鋪面不大,當接近七時的晚飯時間,就差不多坐滿了。波士頓龍蝦湯飯 ($138)原隻波士頓龍蝦好正呀,龍蝦鮮甜,一整窩的賣相很好。飯吸收了鯛魚湯的精華,再加龍蝦鮮甜,鮮上加鮮。飯還有少許日式味素,提升調味。介紹鯛魚湯,大量鯛魚餚湯底,形成牛乳奶白色,骨膠原豐富、滋潤養顏,我連湯也喝完。吉列豬扒魚湯烏冬($85)烏冬幼身軟滑,吉列豬扒為餐廳推薦,嘩,厚切的豬扒,炸得鬆鬆軟軟,必定要配合吉列豬扒汁,酸酸甜甜。薯絲卷卷蝦 ($40)好味,在於薯絲炸得香脆,但又不會太乾,包著豬肉腸及蝦,口感豐富。

波士頓龍蝦湯飯 ($138)

吉列豬扒魚湯烏冬($85)

薯絲卷卷蝦 ($40)
2019-09-07
  • 原隻波士頓龍蝦湯烏冬
  • 吉列豬扒魚湯烏冬
  • 薯絲卷卷蝦
2019-09-08 44 瀏覽
今晚和許久沒見面的朋友聚會,她就住在鰂魚涌,於是我們約在這餐廳見面。晚上6時多,餐廳已經坐滿不少客人。餐廳裝潢簡樸,面積不算大,有一排靠牆的沙發座,也有一些雙人座位。翻開餐廳,主要提供魚湯泡飯,也有龍蝦湯、蟹湯等,沒有加一服務費。⭐️鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬$138湯頭呈奶白色,入口是啖啖的魚湯鮮味。原隻蟹非常新鮮,蟹蓋有滿滿的蟹膏,蟹鉗肉質也很肥美,雪白的蟹肉配上滑溜的烏冬,還有海帶和黑木耳,增加口感。⭐️原隻波士頓龍蝦湯飯$138原隻龍蝦非常澎拜,整個鍋都放不下。龍蝦飯非常鮮甜,龍蝦原隻呈上,十分吸引呢!肉質鮮甜,啖啖肉令人滿意!⭐️魔幻王國$20底部是紫色漸層,入口淡淡薑味。▫️原隻龍蝦飯和原隻蟹飯性價比頗高。

晚上6時多,餐廳已經坐滿不少客人。

⭐️鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬$138

湯頭呈奶白色,入口是啖啖的魚湯鮮味。

⭐️原隻波士頓龍蝦湯飯$138
原隻波士頓龍蝦湯飯

原隻龍蝦非常澎拜,整個鍋都放不下。

⭐️魔幻王國$20
底部是紫色漸層,入口淡淡薑味。

▫️原隻龍蝦飯和原隻蟹飯性價比頗高。
原隻波士頓龍蝦湯飯
「鯛魚魚湯專門店」👈🏻淨係聽個名都知道佢地專賣魚湯。據店舖menu介紹,佢地係全港獨家首創鯛魚湯底,鯛魚湯用大量鯛魚及秘製配料經十幾個鐘熬製而成,鮮味十足。每日飯市時段都人頭湧湧,等候入座嘅食客多到塞滿成條行人路。若非第一輪食客,閑閑哋都要等成半個鐘。即使攞咗飛,亦要等齊人先可喺門外同臭串、極級西面嘅店員落單,再輪候入座,少啲耐性都唔得。1\汁燒雞排魚湯烏冬外觀上,鯛魚湯湯底奶白色,陣陣魚鮮撲鼻,望落幾足料,而且配菜排得工整,令人食欲大增。魚湯味道鮮甜、唔腥、無味精,飲哂成碗湯都唔口渴。配菜包括紹菜、豆卜、木耳、海帶同蔥,份量唔少。飲用魚湯時有啲野咬下都唔錯。烏冬質感軟腍幼滑,帶點煙韌。份量頗多,足夠填飽男士們嘅胃。雞肉醃得入味,燒汁令雞排味道更豐富。雞皮脆口,可惜雞肉有啲乾、嚡口。2\吉列豬排魚湯烏冬豬排🥩外層炸得鬆脆,炸粉唔厚,內裏肉質鬆軟。配上沙律醬或炸豬扒醬,味道更豐富、開胃,唔怕乾噌噌。沙律菜🥗夾雜少量火箭菜及苦菊,味道苦、微微微微辛辣,配日式芝麻醬同蕃茄仔,味道尚可。苦嘅沙律菜可突出其他食材嘅鮮味,但基於沙律菜整體份量唔多,而且魚湯鮮味十足,火箭菜同苦菊嘅調味作用唔大。建議

「鯛魚魚湯專門店」👈🏻淨係聽個名都知道佢地專賣魚湯

即使攞咗飛,亦要
等齊人

1\
汁燒雞排魚湯烏冬

魚湯味道鮮甜、唔腥、無味精

烏冬質感軟腍幼滑,帶點煙韌。份量頗多,足夠填飽男士們嘅胃。

汁燒雞排

2\
吉列豬排魚湯烏冬

豬排🥩外層炸得鬆脆,炸粉唔厚,內裏肉質鬆軟。
配上沙律醬或炸豬扒醬,味道更豐富、開胃,唔怕乾噌噌。

沙律菜🥗夾雜少量火箭菜及苦菊,味道苦、微微微微辛辣
。建議選用其他清甜嘅配菜。
吉列豬排

3\
日本帶子魚湯湯飯

三隻帶子都唔細,雖然味道未算特別鮮甜,但仍稱得上新鮮。帶子肉厚身,質感爽脆有彈性

湯飯份量多,大約兩碗白飯,非常飽肚。當中加入芝麻及米通粒,豐富口感。

日本帶子魚湯湯飯

店鋪的確依循宗旨,用心做好出品
,但服務方面仍有好大進步空間
2019-09-05
汁燒雞排
吉列豬排
  • 吉列豬扒魚湯烏冬
你冇睇錯!係三大隻廣島生蠔!🤩去開鰂魚涌做嘢,朋友介紹左呢間享負盛名嘅日式啲鯛魚魚湯專門店😍 12點半去到已經開始要排隊,好多人,不過為咗食好嘢係值得嘅🤣🤣 間餐廳以泡飯同烏冬為主,我叫咗呢個廣島生蠔魚湯湯飯,係店家推薦!😍🍚OK等左冇耐就終於有得食,佢有一個一人鍋俾你慢慢熱住咁食🍲!試咗舊生蠔先,嘩,唔係講笑,舊生蠔極度肥美,咬落啖啖肉🤤🤤試埋個最出名嘅魚湯,真係幾濃下喎,不過我略嫌有啲日本嘅調味粉令到成件事ARTIFICIAL左少少,鮮得來有少少假🤨不過為咗個三舊生蠔,真係點都值回票價!!🥳🥳-廣島生蠔魚湯湯飯 Oyster Rice in Soup | $88-鯛魚魚湯專門店鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖-
廣島生蠔魚湯湯飯

鯛魚魚湯專門店
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖
廣島生蠔魚湯湯飯
2019-09-05 65 瀏覽
食品水準不俗,lunch價錢及份量算合理,但帶位女士(我見她也負責收錢) 態度非常惡劣,路邊可能太嘈人地聽不到她叫ticket number之後講番,她西口西面講"我已經叫左三次"
  • 鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬
有時食午餐都會過去太古呢邊😋,每次經過都見到好多人係門口等緊位,最衰公司lunch hour 得一粒鐘,如果唔係都想黎呢到食。由於今日OT再加上屋企冇煮我飯😂,所以就黎左呢間食。👍🏼裝修同格局都好靚,呢到個名係❤️鯛魚魚湯,咁就梗係想食佢嘅招牌,😋但係見到佢個龍蝦,蟹同海膽都好吸引,我就問店員個湯底係唔係都係好鯛魚湯底,佢話係!太好了!😚😋我超鐘意飲魚湯,佢呢到個魚湯都好濃郁,識揀一定揀湯飯❗️咁就可以一啖食曬湯同飯!🤤🚨我地食都後尾出現左飯多過湯嘅情況,因為實在太好飲了!😊服務員好好,仲會主動問要唔要加湯。⭐️原隻波士頓龍蝦湯飯真係一大隻龍蝦🦞,一黎到我就拎起佢,因為怕會太老。佢幫你切開兩邊,好容易就起到d肉黎食。除左好味嘅龍蝦,佢仲有好多配菜,真係好正!🤤⭐️皇帝蟹腳海膽湯飯❤️同樣個海膽又係一黎就拎開左先,超!好!味!好新鮮,仲要有蟹腳食,呢一碗下次可以再食!⭐️餃子雞翼

我就問店員個湯底係唔係都係好鯛魚湯底,佢話係!太好了!😚

⭐️原隻波士頓龍蝦湯飯

⭐️皇帝蟹腳海膽湯飯❤️

⭐️餃子雞翼

2019-09-04 45 瀏覽
太古方左近不嬲都比較小有日本既定食 平時都唔會點行去呢條街去搵食 多數會自己帶飯食既我 今日就聽同事講 話呢間既鯛魚湯底好鮮 所以假日就帶埋女友黎食下 我叫左個烏賊烏冬 有昆布 豆卜放係烏冬面上 食落都幾好味 烏賊睇落得4條 但條條都好大好足料 食落都幾鮮 鯛魚湯底就好值得一讚 一飲就覺得好鮮甜 湯色呈奶白色 但應該冇加牛奶 一定好足料咁樣去煲 一定煎香條魚再去煲 正而女友叫左呢個吉烈黑豚配烏冬 平時女友都唔太鍾意食魚 都話個鯛魚湯底好鮮甜 吉豬炸得好鬆化 食落好正 點埋個醬汁 好好味 佢仲有qb醬比我地 可以2樣都點下 另外 我地仲點左吉烈炸廣島蠔 炸完之後 仲食得出佢好鮮甜 大大份 值回票價 女友都偷偷食左粒xd飲品我就點左荔枝王國 主要有荔枝同蝶豆花 有2層layer幾正 飲落唔會太甜 好重荔枝味 好小日餐會有提供咁既特飲 值得一讚女友點左杯蜜桃成熟時 主要係水蜜桃同紅茶 睇落好似long isalnd xd 飲落去似好清新 重果味但唔會過甜 好飲!lunch黎講 咁既質素 實在太值了 推薦大家 就算唔係太古果頭返工 平時假日都要去試下 小店值得支持xd~
所以假日就帶埋女友黎食下

我叫左個烏賊烏冬 有昆布 豆卜放係烏冬面上 食落都幾好味
烏賊睇落得4條 但條條都好大好足料 食落都幾鮮

今日放工,朋友黎搵我食晚飯,知佢鐘意食海鮮🦞。附近又有間唔錯嘅專門店,靜中帶旺,裝修設計都日本風,岩我地傾下計relax一下。我地兩個人叫左一湯一烏冬:1.原隻波士頓龍蝦🦞湯飯$138呢款係每日限定,售完即止,好彩我地食嘅時候未賣晒,因為對新鮮龍蝦🦞冇抵抗力😂。佢地嘅湯飯係比較濃味D(相對起湯烏冬),但都食到魚湯嘅鮮味,加埋龍蝦就更加鮮味,大滿足🤤2.炸廣島豪湯烏冬配荔枝特飲 $88+$24鯛魚湯烏冬加3隻大大隻炸蠔仲有芝麻醬沙律。蠔幾新鮮炸得啱啱好,唔會好厚同硬,入面仲有好多汁。配埋沙律就唔會好膩。鯛魚湯好鮮味,亦唔會太濃 ,配埋蔥、海帶、烏冬非常夾。星空荔枝外型已經好夢幻,荔枝味好夠,值得一試。

1.原隻波士頓龍蝦🦞湯飯$138
原隻波士頓龍蝦🦞湯飯

2.炸廣島豪湯烏冬配荔枝特飲 $88+$24

鯛魚湯好鮮味,亦唔會太濃 ,配埋蔥、海帶、烏冬非常夾。
星空荔枝外型已經好夢幻,荔枝味好夠,值得一試。
炸廣島豪湯烏冬
荔枝特飲