2023-08-05 62 瀏覽
師傅問有什麼唔食,我搭咗唔食蟹他再問食唔食wasabi. 我撘都唔食。然後他就很大聲"你仲有咩唔食一次過講".. 態度很差很差。其實食omakase 都是食服務。你們這樣我一定不會再來,益唔會介紹俾朋友!

師傅問有什麼唔食,我搭咗唔食蟹
2023-08-05 35 瀏覽
早前朋友告知有間omakase 性價比非常高,25品有齊多款生猛海鮮漁獲刺身,我當然要她帶我去試試看。夜晚只有2款omakase set 提供,我哋當然要25品那一款set , 師傅說剛剛返了很多日本飛機貨,今晚一定可以大飽口福。北海道白粟米可當成水果一樣生食,口感清爽,多汁無渣,粟米粒粒飽滿。水母刺身口感爽脆,蘸上酸汁一起味道極佳。磯粒貝螺肉用醬汁煮過,味道香濃有少許辣辣地,螺肉軟嫩鮮美。北海道活北寄貝師傅在北寄貝加上酸柑汁調味,入口清新爽甜,鮮甜味爆登。新鮮活赤貝師傅把赤貝放在砧板上拍打,肉質會緊縮起來,證明赤貝非常新鮮,口感爽脆中帶柔軟幼嫩,更有獨特而濃厚鮮甜味。沙甸魚夏天當造季節魚款,肉質勁肥美,加咗薑蓉、蔥等調味,入口有豐富魚油香味, 肉質非常軟綿。蟹膏味豆腐使用優質日本蟹膏及日本產雞蛋蒸製而成的蟹膏豆腐,具有豆腐之爽滑鮮嫩,雞蛋之美味清香,配上蟹肉魚籽等食材,更加增添鮮甜美味。牡丹蝦用了蝦頭的蝦膏整成醬汁調味,蝦味濃郁甘香,鮮味十足,肉嫩爽滑,超美味。新鮮帶子刺身帶子肥大肉厚,每一口都是高質極鮮甜味,配日本豉油及芥未,帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。北海道喜知次喜知次

北海道白粟米
可當成水果一樣生食,口感清爽,多汁無渣,粟米粒粒飽滿。

水母刺身
口感爽脆,蘸上酸汁一起味道極佳。

磯粒貝
螺肉用醬汁煮過,味道香濃有少許辣辣地,螺肉軟嫩鮮美。

北海道活北寄貝
師傅在北寄貝加上酸柑汁調味,入口清新爽甜,鮮甜味爆登。

新鮮活赤貝

沙甸魚

蟹膏味豆腐

牡丹蝦

新鮮帶子刺身

北海道喜知次
喜知次有北海道魚王稱號,魚身呈鮮紅色,被譽為海中紅寶石的喜知次魚肉含有極豐富的脂肪,膠質豐富,肉質細嫩。

赤身醬油漬
經過醬油醃製成為赤身醬油漬,中間包住北海道馬糞海膽,最後面頭放上蘿蔔苗、金泊等,醬油跟鮮味都濃縮於魚肉之中,加上中間馬糞海膽的甘甜味,令味道更為豐富。

北海道紫海膽
原隻北海道紫海膽,中間放入鰹魚高湯啫喱、三文魚籽,最後加埋魚子醬,整體視覺效果非常澎湃,材料豐富矜貴,每一口都充滿甘香鮮甜,味道在口腔久久不散,超級滿足。

炸香魚
師傅炸工非常了得,香魚外型工整,外皮酥脆香口,裡面肉質鮮嫩細緻,而且油脂豐富,實在很美味呢 。

大拖羅
師傅採用近魚鮫位置的大拖羅,佈滿精緻的魚油油花,入口即化, 油香四溢而又鮮甜無比。

花咲蟹
花咲蟹肉味鮮甜濃郁配上酸酸甜甜的土佐醋啫喱,更加帶出蟹肉鮮甜味,令人回味無窮。

北海道哈密瓜配開心果雪糕
北海道赤肉哈密瓜美味又香甜,開心果雪糕味道濃郁,美味的甜品為今日晚餐劃上完美句號。
  • 花咲蟹
2023-08-04 37 瀏覽
今日有開心事慶祝,老公選了銅鑼灣的鮨逸食廚師發板!餐廳只有兩個套餐選擇,價錢只相差少少,我們點了價格較高的,共有25點美食,性價比相對也很高!第一道是來自北海道的生白粟米粟米肉較短小,口感清爽,味道相當清甜!松葉蟹肉加沖繩藻類兩大梳豐厚的蟹肉與一些海藻拌勻來吃,加入一些酸汁更帶出蟹肉的鮮,是明顯而鮮甜的!愛媛縣水母刺身拌柚子醋水母刺身晶瑩透亮,口感爽而脆,感覺輕型!味道較淡,蘸上柚子醋就更清新醒神了!真鯛包住海膽整成的豆腐真鯛魚鮮味十足,也包不住海膽豆腐的香濃海膽味!海膽豆腐入囗即融化,像布甸的口感,好香好香海膽鮮味!加上鯛魚味作中和,互相平衡!北海道燒北寄貝爽脆,加上用火燒過,多一份焦香!法國魚子醬+馬糞海膽+龍蝦膏+ 龍蝦刺身金光閃閃的法國魚子醬, 加上師傅毫不吝嗇地舖上馬糞海膽,仲有龍蝦膏同龍蝦刺身,未食都覺得奢侈!龍蝦肉好爽好鮮甜!加上海膽強烈的鮮味,兩隻好夾,互相飾托!海北海道縣笠貝 有d柚子味汁煮黑梅貝,肉質彈牙,帶少少辣味,簡單帶出黑梅貝的完美赤貝壽司黑鯥鯛壽司銀鱈魚壽司德國黑魚籽松葉蟹加蟹膏豆腐原條蟹肉加上蟹膏豆腐的味道,是食得出的明顯蟹肉鮮甜味!而且蟹膏整成豆腐,大大
今日有開心事慶祝,老公選了銅鑼灣的鮨逸食廚師發板!

第一道是來自北海道的生白粟米
粟米肉較短小,口感清爽,味道相當清甜!

松葉蟹肉加沖繩藻類

愛媛縣水母刺身拌柚子醋

真鯛包住海膽整成的豆腐

北海道燒北寄貝
爽脆,加上用火燒過,多一份焦香!

法國魚子醬+馬糞海膽+龍蝦膏+ 龍蝦刺身

北海道縣笠貝 有d柚子味
汁煮黑梅貝,肉質彈牙,帶少少辣味,簡單帶出黑梅貝的完美
赤貝壽司
黑鯥鯛壽司
銀鱈魚壽司
德國黑魚籽松葉蟹加蟹膏豆腐
原條蟹肉加上蟹膏豆腐的味道,是食得出的明顯蟹肉鮮甜味!而且蟹膏整成豆腐,大大減低油膩感!

牡丹蝦刺身
岩手縣廣田灣生產嘅真蠔
超級鮮甜,一下滑到喉嚨,咬落爽口多汁!蠔香十足!唔好蠔都岩食!

白見貝=象拔蚌刺身
非常爽口

沖繩產車海老壽司 =花竹蝦
肉質比較實,口感非常彈牙!是蝦中的極品!

喜之次
肉質細嫩,有清香的魚油,不膩

炸車海老蝦頭
好好食,好香口好脆,師傅講笑話好多人讚仲好食過隻蝦😂

吞拿魚醬油漬,包住海膽
邪惡!師傅話要一啖入囗食,吞拿魚不是入囗即融果種,但增加口感,同海膽一齊食,兩者的味道都好夾,吞拿魚鮮味有所提升!

岩手県紫海膽+三文魚子+鰹魚汁啫喱
第一次食即開嘅海膽!紫海膽顏色偏黃,口感軟綿細滑,食落甘甜,充滿海膽香氣!一口一口連三文魚籽和鰹魚汁啫喱一羮羮食,三文魚籽的海水咸香加上海膽的鮮甜,令人非常滿足!

花咲蟹
加上蟹籽蟹膏連壽司飯食,滿口充滿蟹味!

慢煮4小時蟹膏鮑魚
甘鯛松粒燒,海苔汁
魚皮都被炸到香脆,魚肉厚實而滑,味道較淡,加上海苔汁剛好

北海道白海膽+鱈魚乾
又係好豐富嘅海膽!好鮮甜!鱈魚乾咸香乾脆,令人回味

醬油醃製過嘅Toro
布甸蛋
口感有趣,有蛋味

龍蝦頭舞茸菰清湯
清一清,暖一暖胃,舞茸菰好香,比較清甜

北海道赤肉蜜瓜沖繩海鹽雪糕配黑醋糖
蜜瓜好甜好香又多汁!海鹽雪糕係食過最好食的海盬味雪糕!口感creamy, 海盬味道香而不太咸,咸度剛好,加上有黑醋糖的味道中和咸味,甜甜咸咸,相當出色!

第一次食omakase未食哂已經覺得飽,25品這個價錢,有大生蠔和原隻即開海膽和龍蝦刺身!真係物超所值!
2023-07-30 37 瀏覽
這間位於銅鑼灣的鮨店,一直以質量取勝,晚巿25 道菜廚師發辦, 性價比超高,當中包括刺身、酒肴、壽司、汁物及甜品,勁抵食勁豐富,每位食客必定捧腹而回,一飽口福。💖廚師發辦 25 道菜 $1580🦋沖繩水雲配松葉蟹肉沖繩水雲加上自家製醋,酸酸味味,配上松葉蟹肉,倍添矜貴。🦋北海道白粟米新鮮生吃的白粟米,清甜多汁。🦋水母刺身海哲配上柚子酸汁,口感爽脆。🦋石鯛魚薄切卷石鯛魚帶微微煙韌口感,卷著味濃香滑的海膽豆腐,滋味非凡。🦋汁煮磯粒貝汁煮原隻粒貝好入味,口感帶嚼勁。🦋龍蝦即擋生猛的南澳龍蝦,新鮮程度極至,帶來無法抗拒、原汁原味的鮮甜。🦋石垣貝師傅先拍打過肉身,令入口更爽彈。🦋赤貝新鮮甜美,爽口彈牙。🦋銀鱈魚來自北海道銀鱈魚,以松露醬點綴調味。🦋喜之次火炙過喜之次魚皮迫出魚油,脂香四溢。🦋蟹膏豆腐松葉蟹蟹膏味香濃的豆腐上面再放上松葉蟹及德國黑魚籽,一啖入口,多重的味覺享受。🦋北海道牡丹蝦蝦頭蝦膏做醬作引子,鮮甜無比。🦋北海道粒貝爽口脆身的北海道粒貝,口感一流。🦋兵庫縣室樽生蠔海水味偏濃,口感爽脆,配上酸汁醋啫喱,食慾大開。🦋象拔蚌厚身爽甜,令人再三回味。🦋八角魚火炙過令魚油迫出,爆發脂香。🦋虎

💖廚師發辦 25 道菜 $1580
🦋沖繩水雲配松葉蟹肉
沖繩水雲加上自家製醋,酸酸味味,配上松葉蟹肉,倍添矜貴。

🦋北海道白粟米
新鮮生吃的白粟米,清甜多汁。

🦋水母刺身
海哲配上柚子酸汁,口感爽脆。

🦋石鯛魚薄切卷
石鯛魚帶微微煙韌口感,卷著味濃香滑的海膽豆腐,滋味非凡。

🦋汁煮磯粒貝
汁煮原隻粒貝好入味,口感帶嚼勁。

🦋龍蝦

🦋石垣貝
師傅先拍打過肉身,令入口更爽彈。

🦋赤貝
新鮮甜美,爽口彈牙。

🦋銀鱈魚
來自北海道銀鱈魚,以松露醬點綴調味。

🦋喜之次
火炙過喜之次魚皮迫出魚油,脂香四溢。

🦋蟹膏豆腐松葉蟹

🦋北海道牡丹蝦
蝦頭蝦膏做醬作引子,鮮甜無比。

🦋北海道粒貝
爽口脆身的北海道粒貝,口感一流。

🦋兵庫縣室樽生蠔
海水味偏濃,口感爽脆,配上酸汁醋啫喱,食慾大開。

🦋象拔蚌
厚身爽甜,令人再三回味。

🦋八角魚
火炙過令魚油迫出,爆發脂香。

🦋虎山灣白蝦
以岩鹽簡單調味,味道鮮甜,口感黏身,配上櫻花蝦增添口感層次。

🦋赤身海膽
醃製過赤身卷著鹽水海膽,再以金箔點綴,賣相已被深深吸引,一口連帶微微辣的蘿蔔苗放入口,令人食指大動。

🦋原隻岩手縣海膽
原隻的海膽帶著超濃郁的海膽鮮味,加上木魚湯啫喱、黑魚籽、醬油漬三文魚籽,鮮甜海鮮味湧至口腔,一口滿足感。

🦋魔鬼魚面頰天婦羅
吃得刁鑽的位置,以岩鹽及新鮮海苔汁調味,滋味非凡。

🦋慢煮鮑魚
慢煮 4 小時的南非鮑魚,配蟹膏麵豉,口感彈牙有咬口。

🦋大拖羅
師傅火炙過至入口無筋,魚脂豐富,以紫菜包著一啖放入口,令人尖叫。

🦋北海道紫海膽
滿滿的北海道紫海膽放上香脆可口的鱈魚脆片上,一軟一脆的口感交錯,滋味無窮。

🦋花咲蟹
花咲蟹肉配搭醋啫喱,口腔被濃郁的蟹味充斥著,無盡鮮美,滿口幸福感。

🦋玉子布甸
以日本蛋焗製的玉子布甸,口感香滑,表面有半生熟效果,層次感豐富。

🦋龍蝦舞茸菇清湯
以龍蝦刺身的龍蝦頭及舞茸菇烹調,清心暖胃。

🦋赤肉蜜瓜
🦋焙茶雪糕配十勝紅豆
品嚐過 25 道菜式佳餚,最後再端上日本赤肉蜜瓜及焙茶雪糕,果腹滿足感爆燈。

2023-07-28 40 瀏覽
當晚MENU包含25道菜式, 當中甜品並未包含在內, 認真抵食!菜式包括: . 松葉蟹配雲霧雲霧滑溜既質感配上鮮甜無比既松葉蟹, 好夾好開胃! . 北海道白粟米白粟米清甜多汁, 每一粒粟米都脹卜卜,  都係第一次食哩個品種, 感覺好新鮮. 水母刺身配柚子酸汁水母刺身好有咬口, 爽脆, 配柚子汁醒胃. 海膽豆腐海膽豆腐外圍用鯛魚包住, 意外地夾.小龍蝦刺身上台時龍蝦腳仲係好生猛咁郁緊, 未食都知極到新鮮, 份量都唔少.赤貝壽司赤貝配上師傅既刀工, 令赤貝份外有咬口.北海道牡丹蝦夠哂啖啖肉, 又唔會霉.華漣蠔成隻手掌咁大隻, 份量十足, 無腥味. 汁煮饑粒貝與秘製醬汁煮成,肉質爽口彈牙. 赤貝壽司赤貝色橙紅,味鮮肉厚.白見貝壽司又稱日本象拔蚌, 當然係大分爽口彈牙.海老壽司海老配上新鮮柚子皮, 鮮味突出之如, 蝦頭係另外炸過的, 鬆脆.北海道紫海膽紫海膽配上鰹魚高湯啫喱, ON TOP加上三文魚籽, 賞心悅目之如, 味覺更是另上一層樓. 慢煮4小時南非鮑魚南非鮑魚配上蟹膏味噌醬, 鮮味倍增, 但又唔會互搶鮮味.醬汁漬赤身赤身包住馬糞海膽加蘿蔔苗, 甜中帶點辣. 大拖羅壽司大拖羅油份比較多,
菜式包括:
. 松葉蟹配雲霧
雲霧滑溜既質感配上鮮甜無比既松葉蟹, 好夾好開胃!
. 北海道白粟米
. 水母刺身配柚子酸汁
水母刺身好有咬口, 爽脆, 配柚子汁醒胃
. 海膽豆腐
海膽豆腐外圍用鯛魚包住, 意外地夾
.小龍蝦刺身
.赤貝壽司
赤貝配上師傅既刀工, 令赤貝份外有咬口
.北海道牡丹蝦
夠哂啖啖肉, 又唔會霉
.華漣蠔
成隻手掌咁大隻, 份量十足, 無腥味
. 汁煮饑粒貝
與秘製醬汁煮成,肉質爽口彈牙
. 赤貝壽司
赤貝色橙紅,味鮮肉厚
.白見貝壽司
又稱日本象拔蚌, 當然係大分爽口彈牙
.海老壽司
.北海道紫海膽
. 慢煮4小時南非鮑魚
南非鮑魚配上蟹膏味噌醬, 鮮味倍增, 但又唔會互搶鮮味
.醬汁漬赤身
赤身包住馬糞海膽加蘿蔔苗, 甜中帶點辣
. 大拖羅壽司
大拖羅油份比較多, 入口即溶, 魚香十足
. 毛蟹壽司
堆到成座山咁高, 份量十足
.白海膽
用鱈魚片鋪上海膽, 鱈魚片香口鬆脆, 一口氣放入口, 勁滿足
. 龍蝦清湯
最後奉上熱騰騰既龍蝦湯, 感覺完滿, 清湯鮮甜唔會咸

甜品係玉子布甸及哈蜜瓜配士多啤梨雪糕
2023-07-20 65 瀏覽
女友一直想試omakase, 找了這間銅鑼灣的一試,它正正位於地鐵站對面,地點方便。餐廳不算太大間,但內裏裝修優雅,氣氛寧靜舒服,非常適合談天。叫了一個25道套餐,$1800來說,實在便宜,性價比高。蟹膏豆腐豆腐原本已很滑很香,配上蟹肉,多了一份清甜,口感豐富。沖繩水雲配蟹肉蟹肉鮮甜,水雲味道酸酸的,蟹肉吃落更加鮮甜,吃落開胃。華蓮真蠔蠔肉好厚身,咬落鮮甜滑口,配上啫哩醋和酸汁,味道和口感豐富。牡單蝦刺身蝦肉爽口鮮甜,面頭加了蝦膏,鮮味突出。北海道白海膽鱈魚片很香,白海膽很鮮,兩者味道沒有違和感,配合起來更加清香鮮甜。北海道紫海膽紫海膽原本已清甜滑口,配上魚子,鮮味再度提昇,像吃鮮味的雪糕一樣,讓人食指大動。龍蝦刺身賣相一百分,龍蝦肉爽甜清新,味覺視覺都滿分。炙燒金目鯛金目鯛厚身,炙燒過後,魚油更出,吃落更香甜好味。活北極貝肉質爽甜,拍完它還會動,視覺和味覺都一流。龍蝦湯龍蝦做完刺身後,蝦頭用來煮湯,湯清甜,沒有一點味精味。海道哈密瓜哈密瓜非常清甜,而且很香。雪糕很重士多啤梨味,作為ending一流。

蟹膏豆腐
豆腐原本已很滑很香,配上蟹肉,多了一份清甜,口感豐富。

沖繩水雲配蟹肉
蟹肉鮮甜,水雲味道酸酸的,蟹肉吃落更加鮮甜,吃落開胃。

華蓮真蠔

牡單蝦刺身
蝦肉爽口鮮甜,面頭加了蝦膏,鮮味突出。

北海道白海膽

北海道紫海膽

龍蝦刺身
賣相一百分,龍蝦肉爽甜清新,味覺視覺都滿分。

炙燒金目鯛
金目鯛厚身,炙燒過後,魚油更出,吃落更香甜好味。

活北極貝
肉質爽甜,拍完它還會動,視覺和味覺都一流。

龍蝦湯
龍蝦做完刺身後,蝦頭用來煮湯,湯清甜,沒有一點味精味。

海道哈密瓜
鮨逸位於銅鑼灣駱克駅27樓,廳裝修是時尚型的日式風格,客人可看到銅鑼灣海傍 🏙️ 而且直觀料理流程,令人食慾大增。前菜🔸北海道白玉:粟米粟米🌽冰冰涼涼,清甜美味,十分開胃🔸沖繩水雲 屬於海草,加上松葉蟹和少許醋,開胃之選🔸小龍蝦刺身非常新鮮,生猛,龍蝦肉清甜,肉質厚實,點少少豉油已經非常美味🤤🔸間八魚間八魚薄切,包住海膽味豆腐,清甜美味。🔸水舞刺身海蜇頭爽口脆身🔸活北寄貝除了爽甜的口感之外,還有陣陣鹹香的海水味🔸甘鯛魚火槍燒出油脂的香味,肉質細膩🔸活赤貝爽口大隻🔸北海道銀鱈魚配日本炸蒜,肉質細嫩🔸 汁煮螺磯粒貝貝肉味道很鮮甜沒有苦味,非常好吃。🔸蟹膏豆腐用蟹造成的豆腐,口感如豆腐般滑嫩,蟹香鮮甜,加上黑魚子和蟹肉在上面,口感豐富🔸牡丹蝦刺身牡丹蝦肉鮮甜肥美,加上豐腴甘香的蝦膏,口感細綿帶爽🔸粒貝(響螺)口感清新脆口🔸華蓮真蠔獲得幾年金獎,肉厚肥美鮮甜,口感細滑,鮮甜味十分濃厚 🔸沖繩 車海佬師傅做到一成熟,肉質鮮甜,炸蝦頭也十大香口美味🔸日本象拔蚌味道鮮甜、且充滿海水的味道,口感爽脆利落🔸 喜之次 北海道魚王,魚脂特別肥厚,肉質非常美味🔸 赤身馬冀海膽赤身肉質實、有咬口;馬糞海膽色澤橙黃

前菜🔸北海道白玉:粟米
粟米🌽冰冰涼涼,清甜美味,十分開胃

🔸沖繩水雲
屬於海草,加上松葉蟹和少許醋,開胃之選

🔸小龍蝦刺身
非常新鮮,生猛,龍蝦肉清甜,肉質厚實,
點少少豉油已經非常美味🤤

🔸間八魚
間八魚薄切,包住海膽味豆腐,清甜美味。

🔸水舞刺身
海蜇頭爽口脆身

🔸活北寄貝
除了爽甜的口感之外,還有陣陣鹹香的海水味

🔸甘鯛魚
火槍燒出油脂的香味,肉質細膩

🔸活赤貝
爽口大隻

🔸北海道銀鱈魚
配日本炸蒜,肉質細嫩

🔸 汁煮螺磯粒貝
貝肉味道很鮮甜沒有苦味,非常好吃。

🔸蟹膏豆腐

🔸牡丹蝦刺身
牡丹蝦肉鮮甜肥美,加上豐腴甘香的蝦膏,口感細綿帶爽

🔸粒貝(響螺)
口感清新脆口

🔸華蓮真蠔
獲得幾年金獎,肉厚肥美鮮甜,口感細滑,鮮甜味十分濃厚

🔸沖繩 車海佬
師傅做到一成熟,肉質鮮甜,炸蝦頭也十大香口美味

🔸日本象拔蚌
味道鮮甜、且充滿海水的味道,口感爽脆利落

🔸 喜之次
北海道魚王,魚脂特別肥厚,肉質非常美味

🔸 赤身馬冀海膽
赤身肉質實、有咬口;
馬糞海膽色澤橙黃,味道濃郁,口感嫩滑

🔸 岩手縣紫海膽
加上魚子啫喱,口感濃郁,超滿足

🔸北海道白海膽配炸魚乾
肉質嫩滑水分重,味道清雅,口感極佳,帶有淡淡海水味,配炸魚乾,口感豐富

🔸南非鮑魚
慢煮4小時,加上蟹膏麵豉,有咬口,鮮味十足

🔸 炸香魚BB
賣相可愛,絕對看得出師傅的功架,味道香脆可口

🔸燒大拖羅
入口即化

🔸 毛蟹 (啫喱)
淡淡蟹肉,味道鮮甜,加上啫喱,口感豐富

🔸小龍蝦湯
味道清甜, 龍蝦頭也十分鮮味

🔸 布甸🍮
喜歡這種不太甜的布甸

🔸日本益力多雪糕🍧蜜瓜🍈
喜歡益力多味的雪糕,蜜瓜超甜

整體滿意,菜式種類好豐富,最印象深刻是他的龍蝦超生猛,每一道菜都十分新鮮美味。
2023-07-18 673 瀏覽
2023年6月27日 星期二今晚放工之後約左老婆係銅鑼灣食飯,專登book左呢一間餐廳嘅Omakase,因為聽講網上評價唔錯,而且性價比好高,所以一於試吓去到餐廳,我哋揀咗一個$1580嘅set,再另外加一款清酒呢一款清酒係屬於純米大吟釀,叫梵艷,酒精濃度唔算太高,幾容易入口同充滿米香味,初次嘗試清酒嘅人可以試吓等咗幾分鐘食物開始陸續嚟到,有北海道嘅白粟米,之前完全未試過,食落去好清甜,完全冇渣,每一粒粟米都脆卜卜跟住有真鯛包住用海膽整成既豆腐,淨係睇外表已經覺得好特別,冇諗過一咬落去味道會咁豐富,鯛魚好新鮮,同裏面嘅海膽豆腐好夾呢一個係赤貝壽司,師傅將赤貝𠝹開花紋,令到赤貝食落去更加爽口同更有口感,唔需要點醬油都已經好夠味然之後有牡丹蝦刺身,好大隻蝦而且好彈牙,食落去既時候完全唔覺得霉,十分新鮮再黎有岩手縣廣田灣生產嘅真蠔,蠔肉同我隻手掌差唔多大隻,好重海水味又鮮甜,完全食唔到腥味,強烈推薦!!呢個時候師傅竟然拎出岩手縣紫海膽,係原隻咁上,而上面仲鋪有三文魚籽,海膽好鮮甜,第一次原隻咁樣食,好特別既體驗,而三文魚籽既鹹香又襯到海膽嘅味道,相輔相成呢個係甘鯛松笠燒,下面配有海苔汁,聽師
2023年6月27日 星期二
去到餐廳,我哋揀咗一個$1580嘅set,再另外加一款清酒

呢個係甘鯛松笠燒,下面配有海苔汁,聽師傅講其實係將甘鯛魚肉連魚鱗一同炸起,形態似足松果,所以名為松笠燒。甘鯛十分細滑鮮美,而魚鱗就好似薯片咁香脆,配埋海苔汁更加鮮甜

估唔到仲有海膽食,呢一個係利尻產既白海膽,味道同頭先嘅紫海膽有少少唔同,入口比較幼滑同creamy,各有各長處,但同樣地都好新鮮

食完壽司刺身,師傅就遞上湯,係龍蝦頭舞茸菇清湯,個湯清澈到可以見到碗底,飲落去有少許龍蝦嘅味道,清甜解膩

最後甜品係北海道赤肉蜜瓜,加沖繩海鹽雪糕配黑糖漿,蜜瓜真係好清甜,一咬落去啲汁已經不停流出嚟,而且蜜瓜皮都好薄
至於個海鹽雪糕真係整得好出色,食落去鹹鹹甜甜咁,充滿海洋風情,再加埋上面嘅黑糖漿,簡直冇得彈

埋單雖然有啲貴,不過絕對係物有所值,性價比真係好高,食到好飽
2023-06-27
$1900 (晚餐)
2023-07-17 21 瀏覽
松葉蟹肉加沖繩水雲,酸酸咪咪幾開胃北海道粟米,清甜爽口海蜇加柚子醋,好有咬口北海道北寄貝,鮮甜彈牙,上枱前拍一拍,肉質更緊緻日式汁煮磯粒貝,愈咬愈出海鮮嘅甜味仁座鯛薄切,中間包咗海膽豆腐,味道濃郁,有蟹膏香氣龍蝦刺身,加海膽及魚子醬,龍蝦肉爽口鮮甜,其他配料就提供咗鹹香味赤貝壽司,鮮甜無比北海道產花魚,雖然夏天時分,但魚油都又重又甘香北海道銀鱈魚B B,油份更重,加咗日本炸蒜,提升香味蟹膏豆腐,加入德國嘅魚子醬及松葉蟹肉,口感豐富牡丹蝦,中間有燒香過嘅蝦膏,提升蝦嘅濃味粒貝,硬身有咬口,愈咬愈鮮甜宮城縣產獨眼龍生蠔,甜味海水味重,金屬味輕係日本蠔嘅特點沖繩車海老,輕輕灼過,口感介乎熟蝦與刺身中間,甜味更突出喜之次壽司,又係魚油好豐富嘅種類,火炙後更帶出油香白見貝-即象拔蚌,一個字:甜赤身醬油漬包海膽,很喜歡漬咗嘅赤身,魚味多咗變化,更有層次海膽青瓜,鮮·甜蟹膏鮑魚,南非鮑一向腍香,蟹膏又夠濃香魚,BB香魚,炸脆後可以整條食哂0toro 醬油漬,熟成咗幾日,帶微酸但魚味更出毛蟹壽司,選用北海道網走毛蟹,新鮮拆肉,甜到一個點北海道白海膽,清甜帶點堅果香,好特別最後有布甸蛋,湯及甜品作結,大
松葉蟹肉加沖繩水雲,酸酸咪咪幾開胃
北海道粟米,清甜爽口
海蜇加柚子醋,好有咬口
北海道北寄貝,鮮甜彈牙,上枱前拍一拍,肉質更緊緻
日式汁煮磯粒貝,愈咬愈出海鮮嘅甜味
仁座鯛薄切,中間包咗海膽豆腐,味道濃郁,有蟹膏香氣
赤貝壽司,鮮甜無比
北海道產花魚,雖然夏天時分,但魚油都又重又甘香
北海道銀鱈魚B B,油份更重,加咗日本炸蒜,提升香味
蟹膏豆腐,加入德國嘅魚子醬及松葉蟹肉,口感豐富
牡丹蝦,中間有燒香過嘅蝦膏,提升蝦嘅濃味
粒貝,硬身有咬口,愈咬愈鮮甜
宮城縣產獨眼龍生蠔,甜味海水味重,金屬味輕係日本蠔嘅特點
沖繩車海老,輕輕灼過,口感介乎熟蝦與刺身中間,甜味更突出
喜之次壽司,又係魚油好豐富嘅種類,火炙後更帶出油香
白見貝-即象拔蚌,一個字:甜
赤身醬油漬包海膽,很喜歡漬咗嘅赤身,魚味多咗變化,更有層次
海膽青瓜,鮮·甜
蟹膏鮑魚,南非鮑一向腍香,蟹膏又夠濃
香魚,BB香魚,炸脆後可以整條食哂
0toro 醬油漬,熟成咗幾日,帶微酸但魚味更出
毛蟹壽司,選用北海道網走毛蟹,新鮮拆肉,甜到一個點
北海道白海膽,清甜帶點堅果香,好特別
最後有布甸蛋,湯及甜品作結,大滿足
好耐冇喺香港食日本嘢,鮨逸都算係我心水,覺得物有所值嘅師傅發辦。松𦳑蟹肉加沖繩水雲,粟米及海蜇加柚子醋,清爽開胃。北海道北寄貝,鮮甜彈牙。而日式汁煮磯粒貝,口感爽脆。仁座鯛薄切,中間包著海膽豆腐,味道出奇濃郁,帶點蟹膏香氣。龍蝦刺身,加海膽及魚子醬,龍蝦口感彈牙,獨有嘅甜味,海膽帶點鹹香,引出甜味。亦貝壽司,貝類鮮甜又爽身。北海道產花魚,油脂又重又甘香。北海道銀鱈魚,油香更重,肉質彈牙,配日本嘅炸蒜減輕油膩感。蟹膏豆腐,配魚子醬及松葉蟹肉,海水味十。牡丹蝦,中間加入燒過嘅蝦膏,味道更突出。粒貝,硬身一點,一樣鮮甜。宮城縣獨眼龍生蠔,甜味海水味好平衡,回甘悠長。沖繩車海老,滾水輕輕燙熟外皮,生熟之間,蝦味更多層次。喜之次壽司,油份重一些。白見貝-象拔蚌壽司,味道特別清甜。赤身醬油漬海膽,輕漬過赤身帶點芝士嘅鹹香。海膽青瓜,海膽比較濃味,回甘重一點。蟹膏鮑魚,入口彈牙,蟹膏香濃。炸香魚,細細條嘅香魚肉質更細嫩,淡淡西瓜味。0toro 醬油漬,口感軟滑一點。北海道白海膽,味道清甜些,帶點堅果香。毛蟹壽司,用上北海道網走毛蟹。最後唔少得布甸口感嘅煎蛋,熱湯及甜品自家製開心果雪糕及蜜瓜。全餐味道

北海道北寄貝,鮮甜彈牙。而日式汁煮磯粒貝,口感爽脆。

仁座鯛薄切,中間包著海膽豆腐,味道出奇濃郁,帶點蟹膏香氣。

亦貝壽司,貝類鮮甜又爽身。北海道產花魚,油脂又重又甘香。

北海道銀鱈魚,油香更重,肉質彈牙,配日本嘅炸蒜減輕油膩感。

海膽青瓜,海膽比較濃味,回甘重一點。

全餐味道層次豐富,口感一流,用料唔使多講,最緊要呢個價錢$1580 ,25品,食得飽先至係實至名歸!
2023-07-11 72 瀏覽
今晚閨蜜訂咗這間餐廳同我食‘’我媽家姐‘’生日有85折優惠,我們揀了每人$1580(未折)有25道菜套餐,但要以正價加一。我們被安排坐bar枱,可以看到師傅將每款海鮮即劏即整,十分新鮮而上每一道菜師傅都會詳細介紹每款海鮮名同出品,好專業記憶中有龍蝦刺身(十分鮮甜),北海道粟米(多汁清甜),生蠔(爽滑), 象拔蚌(爽脆),炸蝦頭(鬆脆超好食),每款壽司不用點豉油都食得出好鮮味,而且每道菜的調味恰到好處不會太鹹。另有紫海膽同白海膽,鮮甜嫩滑龍蝦頭湯色澤清香,味道鮮甜,好飲回到家無口渴應該無味精!甜品是日本清甜的蜜瓜及香蕉味雪糕,第一次食雪糕是香蕉味的,好特別香蕉味好濃但略甜。今晚食左差不多3個鐘,好飽好滿足
今晚閨蜜訂咗這間餐廳同我食‘’我媽家姐‘’

而上每一道菜師傅都會詳細介紹每款海鮮名同出品,好專業

不會太鹹。
另有紫海膽同白海膽,鮮甜嫩滑
龍蝦頭湯色澤清香,味道鮮甜,好飲
回到家無口渴應該無味精!

香蕉味好濃但略甜。

今晚食左差不多3個鐘,好飽好滿足
2023-07-06
慶祝紀念
生日
2023-07-11 511 瀏覽
疫情期間冇得去旅行,造就omakase越開越多。今次揀咗銅鑼灣一間中等嘅黎試下。25道菜好豐富,千五蚊算幾抵。以下精選幾道我的最愛記錄下!北海道白玉米:生食鮮嫩清甜,帶微微嘅蔗香。海草伴松葉蟹:沖繩水雲質感似髮菜,柔軟微黏同絲絲蟹肉好夾。以醋調味酸娓娓好開胃。真調魚卷海膽豆腐:薄切嘅真調魚片晶凝通透,透出內餡嘅橙黃色!上面仲有菊花花瓣作點綴,幾別緻!活北寄貝:肥美厚實,切割完仲好新鮮仲會郁,滴少少青柚子汁一啲都唔腥!龍蝦刺身:彈牙嘅龍蝦肉本身冇乜味,配搭鮮甜濃郁嘅馬糞海膽就啱晒!加些少魚子醬調味就更加高級。牡丹蝦刺身:大大隻肉質豐滿好有睇頭,蝦肉鮮甜。本來已經濃郁嘅蝦膏經過調味更加香濃惹味。酸汁啫喱生蠔:來自日本岩手縣氣仙町蠔,質地嫩滑,一啲都唔腥,浪不虛名!車海老:輕輕焯至成熟,彈牙得來保持鮮甜,以積木柚子皮作點綴好清新。蝦頭都唔浪費,炸得酥脆,佐酒一流。北海道銀鱈魚:從來冇食過刺身版本嘅銀鱈魚,原來新鮮嘅話可以咁樣食!好似拖羅咁滑但係又冇咁油膩。加埋炸蒜好友西京燒嘅影子。岩手縣紫海膽:原隻新鮮開好吸睛,比馬糞海膽清甜,加埋高湯製成嘅啫喱同埋三文魚子味道啱啱好。每一隻嘅味都獨一無二,

北海道白玉米:生食鮮嫩清甜,帶微微嘅蔗香。

岩手縣紫海膽:原隻新鮮開好吸睛,比馬糞海膽清甜,加埋高湯製成嘅啫喱同埋三文魚子味道啱啱好。每一隻嘅味都獨一無二,不妨同同行友人交換試下。

香魚BB:薄薄一層漿粉,將魚鰭嘅型態保存得栩栩如生,盡顯師傅嘅功力。魚頭魚肚位置回甘,鍾意食秋刀魚果種甘苦味嘅人要試吓。

哈密瓜伴岩鹽雪糕:以時令果物作結尾,perfect!
2023-06-28
2023-07-11 41 瀏覽
鮨逸位於銅鑼灣駱克駅高層,可以遙望銅鑼灣海景的高質廚師發辦餐廳,每一道菜都十分有心思和新鮮,令客人有視覺上味覺上最高享受。🍴北海道白玉:粟米這道前菜非常清爽,粟米的甜味和口感與北海道白玉形成了完美的平衡,非常適合用來開胃。🍴沖繩水雲這道菜的海草口感爽脆🍴 小龍蝦刺身小龍蝦肉質鮮嫩,口感非常爽口🍴間八魚間八魚薄切後包裹著海膽和味豆腐,口感豐富,鮮味十足,非常美味。🍴水舞刺身這道菜的海蜇頭口感爽脆,非常清爽🍴 活北寄貝活北寄貝肉質鮮嫩🍴甘鯛魚甘鯛魚經過火槍燒後,帶有淡淡的油脂香味,口感非常鮮美🍴活赤貝活赤貝口感鮮味🍴北海道銀鱈魚北海道銀鱈魚口感鮮美,經過火炙後,肉質更加鮮嫩🍴汁煮螺磯粒貝汁煮螺磯粒貝口感豐富,非常鮮美🍴蟹膏豆腐蟹膏豆腐口感滑嫩🍴牡丹蝦刺身牡丹蝦肉質鮮嫩🍴粒貝(響螺)粒貝口感鮮美🍴華蓮真蠔華蓮真蠔肉質鮮美,口感豐富🍴沖繩 車海佬這道菜的車海佬經過師傅的一成熟處理,口感非常嫩滑,搭配上清爽的醬汁,非常美味。🍴日本象拔蚌象拔蚌口感鮮美🍴喜之次喜之次口感鮮美,肉質細嫩🍴赤身馬冀海膽赤身馬冀海膽口感豐富,非常鮮美🍴岩手縣紫海膽岩手縣紫海膽口感豐富,非常鮮美🍴北海道白海膽配炸魚乾北海道

🍴北海道白玉:粟米

🍴沖繩水雲
這道菜的海草口感爽脆

🍴 小龍蝦刺身
小龍蝦肉質鮮嫩,口感非常爽口

🍴間八魚

🍴水舞刺身
這道菜的海蜇頭口感爽脆,非常清爽

🍴 活北寄貝
活北寄貝肉質鮮嫩

🍴甘鯛魚
甘鯛魚經過火槍燒後,帶有淡淡的油脂香味,口感非常鮮美

🍴活赤貝
活赤貝口感鮮味

🍴北海道銀鱈魚
北海道銀鱈魚口感鮮美,經過火炙後,肉質更加鮮嫩

🍴汁煮螺磯粒貝
汁煮螺磯粒貝口感豐富,非常鮮美

🍴蟹膏豆腐
蟹膏豆腐口感滑嫩

🍴牡丹蝦刺身
牡丹蝦肉質鮮嫩

🍴粒貝(響螺)
粒貝口感鮮美

🍴華蓮真蠔
華蓮真蠔肉質鮮美,口感豐富

🍴沖繩 車海佬

🍴日本象拔蚌
象拔蚌口感鮮美

🍴喜之次
喜之次口感鮮美,肉質細嫩

🍴赤身馬冀海膽
赤身馬冀海膽口感豐富,非常鮮美

🍴岩手縣紫海膽
岩手縣紫海膽口感豐富,非常鮮美

🍴北海道白海膽配炸魚乾
北海道白海膽非常鮮美,搭配上炸魚乾口感豐富

🍴 南非鮑魚
這道菜的南非鮑魚經過慢煮4小時,口感非常鮮美,肉質爽嫩

🍴炸香魚BB
炸香魚BB口感酥脆,非常美味

🍴燒大拖羅
燒大拖羅口感非常嫩滑,入口即化

🍴毛蟹(啫喱)
毛蟹肉質鮮美,口感豐富,搭配上啫喱口感更加豐富

🍴小龍蝦湯
小龍蝦湯口感鮮美,湯汁清甜,非常美味

🍴布甸
布甸口感滑嫩,甜度適中

🍴日本益力多雪糕配蜜瓜
這道甜品的益力多雪糕口感滑嫩,搭配上清甜的蜜瓜,口感爽口清新

2023-07-05 378 瀏覽
之前係上環店試過,知尖沙咀開左間分店,所以今日去左尖沙咀試下,尖沙咀地點方便些坐位都闊落些,今日都算多人,差不多滿座。【北海道白粟米】白粟米可以當生果一樣生食,糖度非常高,粟米粒粒飽滿,又夠爆汁,又鮮甜。【沖繩水雲配蟹肉】水雲是海草的一種,口感豐富,酸酸地凍凍地,非常醒胃。【磯粒貝(汁煮螺)】秘製醬汁煮成,非常入味,爽口鮮甜,肉質彈牙。【北海道鮫碟魚】鮫碟魚裡面包住海膽味豆腐,鮫碟魚魚味清淡油脂十分豐富,清淡嘅豆腐亦中和海膽嘅濃郁味,兩者非常夾。【龍蝦刺身】肉質潤白通透,龍蝦肉均爽彈清甜,表面加了少許青檸汁,令鮮味更加突出。【新鮮活赤貝】sushi赤貝外表呈橙紅色,其肉質爽厚、口感豐富、味道鮮美。【赤鯥】外表火炙後魚皮焦香,油份更明顯,魚脂十分豐富鮮甜。【粒貝】刺身粒貝不是好多地方食到,非常鮮甜,肉質爽口,口感比象拔蚌更彈牙。【長崎華蓮真蠔】日本一真蠔,外殼帶點金黃色,豐滿厚身,海水味突出又不會過鹹,超級鮮甜。【日本象拔蚌】味道可算最為濃厚,淡淡海水味但絕對唔會腥,口感爽脆又鮮甜。【沖繩車海老】肉質鮮甜美味,加了新鮮柚子皮,令味道同鮮味更加突出,再將蝦頭炸過,非常脆口,值得推介。【醬汁
【北海道白粟米】
【沖繩水雲配蟹肉】
水雲是海草的一種,口感豐富,酸酸地凍凍地,非常醒胃。
【磯粒貝(汁煮螺)】
秘製醬汁煮成,非常入味,爽口鮮甜,肉質彈牙。
【北海道鮫碟魚】
【龍蝦刺身
【新鮮活赤貝】sushi
赤貝外表呈橙紅色,其肉質爽厚、口感豐富、味道鮮美。
【赤鯥】
外表火炙後魚皮焦香,油份更明顯,魚脂十分豐富鮮甜。
【粒貝】刺身
【長崎華蓮真蠔】
【日本象拔蚌】
味道可算最為濃厚,淡淡海水味但絕對唔會腥,口感爽脆又鮮甜。
【沖繩車海老】
【醬汁漬赤身】
赤身醬汁漬比較起來,咸味不算這麼重,中間部份包裹住馬糞海膽,表面加了蘿蔔苗金泊,食落帶點辣辣地,而海膽甘甜。
【北海道紫海膽】
味道偏清淡甘甜,配上鰹魚高湯啫喱,更加提升海膽鮮甜味,三文魚籽的鮮味,加上魚子醬,整個佈局上都非常完美,鮮味十足,甜味滿溢。
【慢煮4小時南非鮑魚】
鮑魚經過慢煮了4小時,肉質軟淋嫩滑,再將鮑魚切粒拌勻蟹膏味噌醬,蟹膏醬增添香氣之餘又沒有搶去鮑魚鮮甜味。
【大拖羅】
大拖羅魚魚油比例大約有 80%是最肥美的部份,拖羅佈滿精緻的魚油花紋,入口即化,油香鮮甜。
【北海道白海膽】
將北海道白海膽放在烘到香脆的鱈魚片上,入口一脆一嫩,甘甜味在口腔爆發,白海膽本身水分重,味道清雅,口感極佳,吃起來顆粒感鮮明。
【玉子布甸】
食落質地似布甸,但口感又比較札實,滑溜程度比美得上燉蛋!
【北海道哈密瓜、開心果雪糕】
哈密瓜香甜多汁,甜度有成17度以上。
開心果雪糕散發濃郁果仁芳香,加上幼滑牛乳雪糕,跟開心果味非常絕配。
2023-06-29 74 瀏覽
今晚去食omakase, 刺身,壽司,佐酒小食共25品,千多元,抵食否?論質素,已超值☺️。四款前菜:清甜嘅北海道白玉米沖繩水雲配蟹肉,酸咪咪,開胃真鯛魚海膽豆腐配蘿蔔蓉,精緻汁煮黑梅貝軟腍入味刺身三款:水母刺身爽脆有嚼口活北寄貝認真鮮甜矜貴嘅龍蝦刺身配馬糞海膽和魚子醬,高雅壽司三款:微微炙過嘅黑鯥,充滿油脂香赤貝,鮮,鮮,鮮喜之次,太幸福了😍蟹膏豆腐,蟹味十足刺身三款:粒貝爽脆甜美牡丹蝦刺身漿口感爆燈來自岩手縣氣仙町嘅生蠔太肥美🦪壽司四款:象拔蚌鮮甜沖繩車海老,脆炸蝦頭太誘惑銀雪魚配炸蒜,食過番尋味吞拿魚醬油漬配蘿蔔苗岩手縣嘅紫海膽配以高湯啫喱,餘𩐳持久慢煮4小時嘅南非鮑魚,配以蟹膏,太奢侈😅酥脆嘅香魚bb ,甘苦味道另一體驗拖罹油份十足雪魚乾配白海膽,濃郁蟹肉配合酸味啫喱,帶出鮮甜味布甸蛋有特色整頓廚師發辦,大滿足!
今晚去食omakase, 刺身壽司,佐酒小食共25品,千多元,抵食否?論質素,已超值☺️。

四款前菜:
清甜嘅北海道白玉米
沖繩水雲配蟹肉,酸咪咪,開胃
真鯛魚海膽豆腐配蘿蔔蓉,精緻
汁煮黑梅貝軟腍入味

刺身三款:
水母刺身爽脆有嚼口
活北寄貝認真鮮甜
矜貴嘅龍蝦刺身配馬糞海膽和魚子醬,高雅

壽司三款:
微微炙過嘅黑鯥,充滿油脂香
赤貝,鮮,鮮,鮮

牡丹蝦刺身漿口感爆燈
來自岩手縣氣仙町嘅生蠔太肥美🦪

壽司四款:
象拔蚌鮮甜
沖繩車海老,脆炸蝦頭太誘惑
銀雪魚配炸蒜,食過番尋味
吞拿魚醬油漬配蘿蔔苗

岩手縣嘅紫海膽配以高湯啫喱,餘𩐳持久
慢煮4小時嘅南非鮑魚,配以蟹膏,太奢侈😅

酥脆嘅香魚bb ,甘苦味道另一體驗

拖罹油份十足
雪魚乾配白海膽,濃郁
蟹肉配合酸味啫喱,帶出鮮甜味
布甸蛋有特色

整頓廚師發辦,大滿足!
2023-06-28