2007-06-18 14 瀏覽
6月17日今日同家姐系屋企講開話去邊度食飯剛岩睇緊openrice裡面呢間食店既食評咁諗住去試下啦﹐打去book位訂9點鐘去到松戶﹐行入去時竟然見到八海山既老板跟住又見到之前系八海山既waitress(可能係老板個女)心態上即刻無晒期望,八海山之前食過好多次水準上唔可以話好差﹐只可以話每況愈下...講返松戶既格局﹐入到去俾人個感覺唔差但係無正宗日本食店果種認真既感覺反而似一D港式日本食店既格局咁俾左個卡位我地﹐後面果枱有個BB仔系度喊到好噪果刻都無咩心情去試食﹐但係入到去點都試下啦咁例排動作﹐俾熱毛巾我地抹手跟住個男既captain 好大力咁擺茶落張枱度感覺好似想趕客咁望下個menu..可供選擇既款式唔多想食既安糠魚肝又無貨...本來想叫一個大既刺身盤﹐最後都無咩信心去試後來叫左-壽司盤(月)廚師刺身(1-2人分量)酒煮蜆鹽燒鯖花魚天婦羅+喬麥麵先講刺身, 味道同口感都唔錯..但toro食落有渣﹐同埋分量略嫌少一點反而sushi質素就較高..多數都係入口即溶奇怪既係三文魚子食落係甜既(可能係我孤漏寡聞)酒煮蜆的湯同埋蜆肉都算爽口﹐但係蜆就細隻左d而鯖花魚就幾好食﹐燒得恰到好處無骨有咬感
6月17日

今日同家姐系屋企講開話去邊度食飯
剛岩睇緊openrice裡面呢間食店既食評
咁諗住去試下啦﹐打去book位訂9點鐘
去到松戶﹐行入去時竟然見到八海山既老板
跟住又見到之前系八海山既waitress(可能係老板個女)
心態上即刻無晒期望,八海山之前食過好多次
水準上唔可以話好差﹐只可以話每況愈下...

講返松戶既格局﹐入到去俾人個感覺唔差
咁例排動作﹐俾熱毛巾我地抹手
跟住個男既captain 好大力咁擺茶落張枱度
感覺好似想趕客咁
望下個menu..可供選擇既款式唔多
想食既安糠魚肝又無貨...
本來想叫一個大既刺身盤﹐最後都無咩信心去試

後來叫左-
壽司盤(月)
廚師刺身(1-2人分量)
酒煮蜆
鹽燒鯖花魚
天婦羅+喬麥麵

先講刺身, 味道同口感都唔錯..
但toro食落有渣﹐同埋分量略嫌少一點
反而sushi質素就較高..多數都係入口即溶
奇怪既係三文魚子食落係甜既(可能係我孤漏寡聞)
酒煮蜆的湯同埋蜆肉都算爽口﹐但係蜆就細隻左d
而鯖花魚就幾好食﹐燒得恰到好處
無骨有咬感得黎又唔會太咸
食天婦羅就有d奇怪, 竟然無天婦羅醬汁俾我地
而就如其他食評講既一樣﹐略嫌油但係炸得好好食
d蝦肉爽口得好有咬感,喬麥麵就太細條同埋D湯無咩味道
食物既賣相方面都幾吸引﹐可見廚師對食物既認真

但見到sushi師傅還很認真工作
以今次而言﹐覺得呢間食店既服務實在一搬
絕對沒有八海山老板娘果種日本傳統服務態度
食物既質素再好﹐得不到好既服務配合都係徒然
個人覺得價錢相對食物及服務係略貴了..
對一D只追求味道既食客﹐這店算是唔錯既選擇
2007-03-01 10 瀏覽
再寫一間彩星.星期六, 一早買了優先場的博物館飛. 見有空檔, 就過來了這裡.到達時已差不多落場了, 人不多. 一看餐牌, 先知這裡的熟食比樓下少. 最後勉強揀了天婦羅定食給文迪. 自己要個松戶定食.天婦羅定食: 7分, 天婦羅炸得算幾多油, 不過炸蝦係幾好味.松戶定食: 6分, 包括燒明太子, 刺身, 同魚生飯. 刺身果然有兩件大大的三文魚, 其餘的壽司都係一般, 色澤比暗淡. 最大問題係我食完敏感, 似乎麻麻新鮮.魚生飯情況一樣, 都係暗暗淡淡的, 食落口亦覺得吞拿魚腩係怪怪的.燒明太子炸得太勁, 粉粉的.餐後的綠茶雪糕無綠茶味, 紅豆雪糕就幾好.沒有南瓜兄預到的好服務, 人影都唔多見. 食物只係相當一般. 國宴級? 我只覺得係二等.
再寫一間彩星.

燒明太子炸得太勁, 粉粉的.

餐後的綠茶雪糕無綠茶味, 紅豆雪糕就幾好.

2007-02-24 9 瀏覽
中午一條友食Feb 24, 2007定1人位坐Sushi Bar第一次坐係日籍師傳面前, 有好期待的感覺~歺牌都無望就聽左Manager 話等師傳處理, 價錢都無問先來六種刺身(我唔知叫乜名) 擺位井井有條, 配物亦拾當, 不多不少, 刺身手工精細, 大少適當、新鮮, 口感同味道都不錯, 整體質素為'中上', 感覺為'上'之後就到壽司(我都係唔知叫乜名) 師傳先放隻長碟係我面前, 跟住係我面前整, 一個接住一個, 我就按佢整既次序一個一個放落口, 如有d壽司不用點醬油, 佢會提醒你, 食到中途佢比左一個手卷我, 裏面有好幾樣野, 味道真的很好, 壽司就飯少, 食落口感覺很好, 只需點少少醬油即可, 以賣相(9)、大少(8.5)、色(8)、手工(8)、材料(8)、口感(8)、味道(9) 作總體評分為8.5如以CitySuper 作比較最高10分, 1分為最底 CitySuper Sushi Dokoro Matsudo刺身5 9壽司3 9最後在Coffee or Tea 定Ice cream 中要
中午一條友食Feb 24, 2007
定1人位坐Sushi Bar
第一次坐係日籍師傳面前, 有好期待的感覺~
歺牌都無望就聽左Manager 話等師傳處理, 價錢都無問

如以CitySuper 作比較最高10分, 1分為最底
刺身5 9
壽司3 9

最後在Coffee or Tea 定Ice cream 中要芝麻味, 不錯

環境感覺唔錯、坐位間距適中. 是次有不少日本人去食
值得一試

埋單HK$1045, 會再去食dinner
2006-11-01 33 瀏覽
是日為星期五,決定去吃日本料理.剛好車上有某雜誌附送的刺身特集,研究一番後,選了松户.電話訂了壽司吧位後,即驅車前往.抵步後侍應領我們到予約席坐下.一看,裝修不太特別,但環境舒適,坐位寬敞.看見一些西人及日本人食客,壽司師傅四人,三個為日本人,信心大增.唯一的本地師傅(原本也以為是日本人)提議omakase,但一來想自己做選擇,二來孤寒性格發作,仍作罷.研究一番,加上師傅的意見,第一回合要了一條秋刀魚做刺身,又點了些壽司,計有大TORO,深海池魚,鯛魚,右口魚,再來一客天婦羅SOBA. 邊吃邊看師傅舞刀,把一件件剛做好的壽司奉上,吃得份外投入.先說秋刀魚,此魚味濃,上回在稻菊吃過,印象難忘,經理推介時說一年四季只有秋天的秋刀可作刺身,其他季節,只有鹽燒的份兒.有別於稻穀\把魚切得幼幼的,這裡是把它切成一般魚生的大小,正合朕意,醬油調較得宜,濃淡有致,不會蓋\過魚的鮮味,只幾片魚,幾乎把醬油點光,笑死日本師傅.擺\平魚生後,TORO壽司及鯛魚壽司已放眼前,急不及待,不理先後次序,先來TORO壽司,點了醬油,整件鯨吞,大TORO味鮮,口感好,閉目感受TORO與飯糾纏一起的味道,加上淡淡的山
擺\平魚生後,TORO壽司及鯛魚壽司已放眼前,急不及待,不理先後次序,先來TORO壽司,點了醬油,整件鯨吞,大TORO味鮮,口感好,閉目感受TORO與飯糾纏一起的味道,加上淡淡的山葵味,人生一大享受也.且慢,那些根是甚麼回事,一口有兩條之多,嚼之不下,隨即吐回碟上,怒視其五秒.扣分.壽司飯可以,但飯團比一般的略細,女士亦可一口吞下,可保儀態,女友甚喜,姑且加分.再吃白身魚,把深海池魚壽司往嘴巴送,口感很好,厚薄適中,味不太濃,立即想再來一客,但想還有很多別的要試,仍作罷.
再來吃鯛魚壽司,略遜池魚一籌,也不錯.
欲罷不能, 吃紅了眼,無視價錢,再要了什錦壽司,本地師傅看見我們吃得高興,精神大振,落力逐一介紹什錦壽司的成員, 計有三文魚籽,海膽,三文魚,油甘魚,赤具,穴子,中TORO及甜蝦.聽得口水直流之際,侍應突然出現,並奉上SOBA,但本地師傅仔不是已交代了\"叫起\"的嗎?說時遲,那時快.SOBA已放下,怎麼辦?罷了,決定快點幹掉它,再續壽司下集大結局.反正拿回廚房,往好的一邊想,他們把食物倒掉,一會兒再煮另一碗,太浪費,我所不取;往壞一邊想,他們將其放一旁,容後再serve,攪不好還會加料,畢竟這裡不比日本,此險不能冒.立刻吩咐取碗分食,不過侍應沒有跟進我們的進度,還是說不過去,收費高,服務得相應提高.
說回SOBA,不過不失,無甚特別,天婦羅用料不差,但脆漿厚了點,炸得硬一些.不吃沒損失.還好主腳不是它,下一回還是只來吃魚生及壽司,天婦羅到稻菊去吃好了.想到這裡,口水又流
此時,本地師傅正替什錦壽司作最後的裝飾,忽然給他看見我正狼吞SOBA,立即追問是不是我\"叫起\",我頭一搖,只見他怒從心起,臉色一變,大叫侍應質問,侍應一臉愕然說不知道原因,本地師傅莫奈何,頻向我們道歉.要侍應收回SOBA,侍應猶豫不決,女經理出現,最後裁決不收回,草草了事.看本地師傅無奈的樣子,替他難過.暗地裡希望他以後都可維持這種專業精神.在香港,學習日本廚藝的人不少,像他一樣把人家嚴謹的精神也學了的,卻少之又少.
混亂過後,壽司已完成,擺\設得美倫美奐,搶先要了海膽壽司,日本師傅手指指,狂說”werly 骨”, 女友怕腥, 海膽淺嘗一點即止,我則把餘下整件吃下,果然鮮味非常,而且海膽份量多,滿足得很.紫菜雖然不太脆,但也不去計較.女友先吃三文魚籽壽司,說有點腥味,本地師傅說可能因浸醋(還是酒?忘了)時間不夠,把製法解釋一番,然後再一輪不好意思.我其實並不太介意,只想快點吃下一件,見他頭一轉,旋即吞下油甘魚壽司,味道較濃,真像嚼著滿口油,正合吾意.而甜蝦壽司看似很美味,吃罷只是ok.赤貝則爽口異常,一口皆鮮,又讚.女友選的那些,也吃得頻頻點頭,該是相當不錯,最後的中TORO壽司,更讚了整晚.她比較有分寸,最後才吃SOBA,這時我已飽飽,百無聊籟,看見碟上的漬蘿蔔很寂寞,像向我呼叫,不忍,隨即大口吃下,所謂善有善報,蘿蔔又爽又甜,洋溢柚子香味,不吃幾乎走寶.原來是把漬蘿蔔放在磨成粉末的日本柚子皮之上,不說還以為製作時已加入柚子,眼界為之一開.
吃罷四處張望,見松户師傅正把大塊魚生切成絛狀,一絛又一條,再以紙包好及雪藏,完成後把刀洗了又洗,抹乾又抹乾,然後珍而重之收起,少見多怪的我,暗暗佩服.
女經理見我們吃得差不多,走來攪關係,說為了剛才廚房的錯失道歉,要免費給我們一客炸物.想起他們的炸物不太出色,婉拒其意,她又說要送雪糕,女友咳嗽未癒,我已過胖,配額要留給其他美食,又謝絕.但既然她開口,不吃白不吃,想起剛才的漬物,厚起臉皮跟她要多兩件.日本師傅立即切了四件放在碟上,又要再切之際,給我阻止,少食多滋味,還是給自己留點回味的空間.
以簡單英語跟松戶師傅聊天,原來他到過很多地方工作,包括多年旅居美國,英語是那時候練回來的.這家店的老闆跟他簽約三年,以他的名義開店賺錢.說得高興,松戶師傅說他有個年紀跟我女友相若的女兒,見我女友整晚咳個不停,說得喝他秘方止咳茶,說罷信手拈來很多不知名的材料,精製而成一柸飲料,女友淺嘗一口,感覺良好,真感激松戶師傅的細心,我偷喝一口,感覺怪怪的,無法形容其味道.
結帳時本地師傅又一輪道歉,說下次會親自招呼,並推介我們吃沙甸魚刺身,說如果我們愛吃秋刀,必定要試沙甸魚,感激他今晚的解釋及推介,決定下次回來試.只吃刺身壽司的話,這裡是很好的選擇.
總結:銀碼合理,用料好,刺身師傅專業.
後記:原來我野性之血太濃,專吃味濃及充滿血淋淋感覺的紅身魚.另秘製止咳茶似乎功\效不大.
2006-10-27 17 瀏覽
在壽司廣lunch之後,提及到會試埋樓上的鮨處松戶.又因住要去Page One同Swindon找"贏"之便,順路試埋其午市.同壽司廣一樣,一入門口即有個禮貌周周的日籍經理招呼,一個人,當然坐壽司吧.是日中午不多人,壽司吧除小弟之外,只得兩名本地食客.Lunch壽司set$110,平過樓下.侍應奉上熱毛巾,抹抹手,不久即奉上茶碗蒸,蒸得頗滑.材料例牌有銀杏,幸好今日唔係賽馬日,是日又"書"又"銀杏",好唔老黎.見壽司吧的日籍師傅弄壽司,手勢很純熟,不過沒有壽司廣的老師傅般掩耳盜鈴,快如閃電.等一會,一大盤壽司便上桌.賣相比樓下佳,用上那麼大的盤子,突出浪費空間,才顯出有氣勢這個道理.材料方面,又比樓下遜色,有件三文魚在,食又唔係,唔食又唔係.吞拿,甜蝦,赤貝,魶魚,吞拿魚腩碎,三文魚子等等.壽司飯不錯,醋味同軟硬也適中,多種刺身,以吞拿碎,三文魚子為佳.其他的也算新鮮,但沒有留下特別深刻印像.嗒一口麵豉湯,吃罷芝麻雪糕,又要趕路.如前文Bluemoon所言,個經理真係送到你出門口,等埋你入lift.如此窩心的服務,真係日本人才做得到.搞到我這個只光顧百多銀的小子來講,有點不好意思.中午的

中午的經驗,只是一般,如果中午壽司之旅,未到此站的話,請三思,或者留待晚市吧.

PS:笑面,係比服務.
2006-08-12 12 瀏覽
不足一星期, 在無準備無計劃之下, 又來光顧這店, 不過今次是晚市.Happy hour之後, 原本打算找地方吃點簡單的東西, 不知怎地, 卻跑到這裡來. 沒有大吃一頓的打算, 就只點了壽司, 款式由我挑. 記憶中好像吃了八款, 大拖羅光看樣子已很對辦, 入口果然無筋無渣, 好; 三文魚籽充滿魚油的鹹香, 即做即吃, 紫菜還是脆的, 比午市定食那些好得多; 玉子甜味適中, 質感亦鬆軟. 其他如深海池魚、赤貝、海膽、沙甸等, 用料都很新鮮, 壽司飯亦很軟熟.女侍應主動推介火炙吞拿魚壽司, 聲稱在店子很出名云云. 吃後感是燒過都依然多油, 應該是好事, 卻不是我喜歡的口味. 但看著日藉師傅細心地製作, 又界花又燒的, 上檯賣相又精緻, 都值回票價.坐在壽司檯前, 看到有部分壽司是由松戶利雄師傅親自做的. 可惜, 在我吃的七、八件壽司之中, 至少有兩件過於鬆散, 我費了些勁才能把它完整挾起來. (可能是我不懂楂筷子??)有人想吃刺身, 問女侍應有什麼新鮮貨色, 最後點了一客北寄貝, 好吃. 飯後送上哈蜜瓜伴雪糕作甜品, 簡單卻美味.服務方面, 同意以往一些食評的意見, 是不太專業. 今次招呼

服務方面, 同意以往一些食評的意見, 是不太專業. 今次招呼我們的女侍應, 不是上次那位中年女士, 雖然都友善及樂於幫手, 不過對食物似乎不太熟悉. 而且, 當我第一次order沙甸時, 她說已經賣光, 之後我聽到有其他客人order, 要我再主動問她, 她才跟我說搞錯了, 未免流於粗心大意.

與消費水平差不多的日本料理比較, 這店似乎還有值得改進的地方.
2006-08-03 30 瀏覽
繼續找壽司吃, 今次目標是鮨處松戶. 相對樓下的壽司廣, 這兒的人少得多, 不是是否下大雨之故. 人氣雖不算旺盛, 但店子的裝修雅緻, 空間較大, 坐得很舒服. 有位中年女士(姑且當她是女經理吧) 過來招呼, 主動介紹幾款午市定食, 對食物非常熟悉, 有問必答到, 態度又友善親切, 感覺良好. 點了一個刺身+壽司定食, 款式是指定的, 不過女經理很醒目, 見我這樣問, 便立即問我有沒有不吃的款式.侍應先端來茶碗蒸及味噌湯, 前者這裡做得比廣好, 蛋味較突出. 很快便再來其他食物, 一盤子上, 有少許漬物作前菜, 三款刺身包括吞拿、甜蝦及帶子, 新鮮. 六件壽司則有三文魚子、鱆紅、”魚立”魚等, 材料呈扇型似的把飯完全覆蓋, 光看外型非常對辦, 可惜壽司飯偏乾和硬, 材料也沒刺身那麼新鮮, 像預先做好似的, 有少許失望. 定食中有啫喱作甜品, 餐後還有雪糕或咖啡任揀其一, 非常豐富.離開的時候, 女經理跟我一起等升降機, 看著我進入升降機後才離去, 很有光顧日本小店的體貼感覺. 以午市而論, 這裡的壽司定食水準沒想像中好, 但加上親切的服務和舒適的環境, 足可贏得一個笑臉.

2006-07-03 22 瀏覽
上個月尾試過午餐壽司定食($120),果然有唔應該係正宗日本餐廳出現的三文魚,而且新鮮程度麻麻.上星期六再去過,今次是晚餐,又係有三文魚,香港的市場力量連大師傅松戶都要妥協. 不過,晚餐的壽司製作質素及新鮮程度就高很多,畢竟,一分錢一分貨. 最需改善的,是侍應的專業性,感覺很似家庭式經營,雖然服務殷勤,但在擺放食物上檯時,有點亂,衣服又有時會碰到食物.
2006-06-15 21 瀏覽
又一餐跟洋人吃的公務飯,原已有心理準備去鋸扒,點知臨門一腳,佢叫我提議去邊度食。咁既然問到我,兩個人的話,去食日本料理,必穩陣。一來洋人少食好野,對日式料理又有好感,二來當然係~自己想食啦!月前至同師傅吃過壽司廣,未試過晚上來,就來這裡。是日星期一,人客不多,壽司檯都只得兩個日本客人。見松戶師傅在陣,旁邊幾位年青本地徒弟,以老帶新,都算對辦。這裡在餐牌有「omakase set」的選擇,由450至1200都有。當然跟我來,不用叫omakase,自己發辦已應可應付。吃壽司刺身沒道理不叫酒,在餐牌上選了新潟小町Nigataomachi,雖只是純米,卻是心水選擇。這裡也有吉乃川Yoshinogawa及玉乃光備前雄tamanohikari,分別是大吟嚷及吟嚷,跟小町都同賣380蚊,為何偏選純米?喝日本酒,從不應迷信「大吟嚷」三個字,Nigataomachi絕對比較順喉對口,回韻味重且微帶甜,可以一試。先來點前菜,有酒的話,當然又要點納豆魷魚。鹽漬魷魚鹹中帶苦,加上納豆獨特的口感及味道,用來下酒,就最好。洋人試了一口已大叫吃不消,意料中事,所以另叫了薯仔沙律給他。之後是刺身,要了個拼盤,有幾款白

之後是刺身,要了個拼盤,有幾款白身魚、響螺、牡丹蝦、海膽等等,亦要了件鵝肝……吃日本菜食鵝肝,當然不是我的主意,是洋人的口味。刺身由松戶親自出馬,新鮮情況滿意,賣相亦很精美。當中最好的是響蝦tsubugai,新鮮爽甜,要400大洋一客,都值得;

再來是壽司,隨便的點了十六件,一人八件。有魚、比目、油甘、甜蝦、小肌、中拖羅、三文魚籽及飛魚籽,再加一條青瓜卷。壽司及卷物就由本地師傅操刀,握得略為鬆散,不太夠水準,這種情況在見城之流的頂級壽司店,是不會出現的。除此以外,飯粒做得有水準。

之後來個土壺蒸,比味噌湯高級一點。已吃得幾飽,隨著紅豆雪糕後,便是香濃的熱咖啡,都算是幾滿足。

侍應有日籍的,亦有操流利純正廣東話的,服務態度都不錯。見我在疑惑時主動協助,知我曉點菜反也不多作打擾,夠醒目。

埋單不用我操心,以下價錢,只為約數。

總的而言,松戶師傅也算是有名氣的。但就只吃一餐的印象,當然不是頂級,亦似乎比廣及翔太都要遜色小半級,不過都算是值得一試的。

題外話:看樓下的食評,有點不明白:點解日本料理店一定要有三文魚魚生?不過想想也明白了一大半,「在香港」的日本料理店,也一定要有三文魚魚生的。這是我早前在加藤「啤」著那大大塊的三文魚生時,小師傅對我說的。
My bad experience list from the restaurant:•Soft Shell Avocado Rolls –no avocado•Waitress (with long hair) –rude, no smiling with attitude problem•Can you believe that in Japanese Restaurant there is no Salmon available!!! –find it very ridiculous•Lastly, we ordered teriyaki squid so that we could have it with our last drop of Sake, nearly 15 mins, the waitress (same one that I mentioned above), told us we have to wait for another 6 mins (the food came 2 mins later as I was starting to loose my

•Lastly, we ordered teriyaki squid so that we could have it with our last drop of Sake, nearly 15 mins, the waitress (same one that I mentioned above), told us we have to wait for another 6 mins (the food came 2 mins later as I was starting to loose my temperature on her) –it was unacceptable, when the squid finally come it was as usual the super small size

Consider the price that we spent on average per person, it was definately not worth it
2005-12-30 26 瀏覽
二人前omakasei, 先來五款刺身, 大toro簡直無械可擊, 入口真是超油潤... 甘到不得了。跟住有toro碎, 白魚子, 然後是六款壽司, 每款都各有特色。最後是茶碗海鮮湯。甜品是鮮果芋頭雪糕。連清酒埋單$2024, 貴不過食得好開心。呢道坐位安排得很舒適, 裝修光猛有很多的空間, 和一些餐廳把每一吋地方都用盡來擺坐位不一樣, 招呼令人很舒服。考勢太多人, 水準時好時壞, 個人覺得無初初咁好。見城太迫, 侍應服務又真係麻麻, 有些令人倒胃口。呢到食物, 服務和環境真係唔錯。呢餐真係無得挑釁。今日出左花紅, 無所謂啦。
2005-11-28 75 瀏覽
因忽然一周介紹彩星集團大廈食肆,於是昨晚相約友人於此餐廳食飯, 地方裝修幾好, 有頗多日本人幫襯. 先叫了一個松刺身, $800, 有toro, tako, hamachi, uni, ikura, salmon, tuna, scallop, 牡丹蝦再加兩種魚, (不知名)應該有一種係aji, 另一種就不知道. 每種3片, scallop就兩隻. 卷物叫了negitoro maki加鵝肝卷, 壽司叫了兩件uni, ikura and mirugai, 壽司口感不錯, 一啖一件, 但uni就刺身好過壽司, 因有特上及上兩種, 我們要求特上, 但她說沒有.熟食叫了軟殼蟹, 蜆麵豉湯, 麵豉醬青瓜, 一支sake, 埋單1,750, 整體算不錯, 但昨晚sushi bar有很多人, 我們坐檯等了很久才有嘢食, 同埋次序掉亂哂, 應先上刺身, 才上卷物, 但就上了卷物先. 服務態度不錯. 呢個價錢, 比起壽司廣及sushi toku, 可以番叮. 但建議坐sushi bar.壽司廣同sushi toku 質素同這一間差不多, 但價錢就貴得多, 兩個人要成$2,500, 我寧願去見城試下好過.
2005-11-15 29 瀏覽
今日我老死生日﹐同另外一個好朋友一齊去呢間新開既日本餐廳食午飯喇~叫左三個定食﹐一個壽司+魚生定食﹐一個北海道定食﹐同一個特製定食。價錢由100-150一個。先講個壽司+魚生定食﹐有五件壽司加四件魚生。壽司有Tobiko, Salmon, 燒過既Tuna, Amaebi同一件唔記得係乜既壽司(體諒下喇﹐我朋友食架)。四件魚生係兩件Tuna同Hamachi。個北海道定食就係北海道種類既魚生飯。有2隻大Amaebi,Uni等等(都係我朋友食)。而我個特製定食有3件魚Tempura(我諗係D比較細條既魚﹐因為見到有魚尾),三件壽司(Salmon, 燒過既Tuna, Amaebi)三件海膽釀東菇﹐四件魚生(Tuna Hamachi)同一個Chirashi Don。有Salmon, Tai, Tuna,赤貝同你諗都諗唔到既象拔蚌。三個定食都連湯﹐生果﹐燉蛋,甜品或飲品。D魚生非常新鮮肥美﹐壽司飯微暖﹐顆粒分明﹐有淡淡白醋味﹐調和得非常好。Tempura脆口開花。美中不足係熟食唔夠熱同Wasabi唔係生磨。服務態度一流﹐先有熱茶熱毛巾﹐對答有禮﹐最緊要係適當時候先加茶。最後會有靚靚waitress

服務態度一流﹐先有熱茶熱毛巾﹐對答有禮﹐最緊要係適當時候先加茶。最後會有靚靚waitress幫你'禁'升降機同鞠躬講拜拜﹐你話仲有乜可以挑剔﹖

100-150食lunch都幾貴﹐但係老死生日﹐OK喇~有錢一定會再去﹗唔知晚市貴唔貴呢~