2023-03-07 523 瀏覽
難得屋企既皇帝同皇后都未試過omakase, 就想帶埋佢地一家人出去食, 做過research, 尖沙咀既鮨悟好似幾好咁, 地點又方便, 就去試下book 枱啦入到去環境好舒服, 吧枱坐既位置好闊, 對住廚師入面個位係好大, 所以會覺得好寬敞我地怕每樣都係好細份, 皇上皇後都唔夠飽, 所以就叫左個最豐富既set, 點知最後個個都食到好飽飽, 好滿足食左好多刺身, 有好多魚生都好特別, 唔係全部魚生都食過既, 廚師會同你講係咩魚黎, 但係款式太多, 真係記唔住, 最記得係佢無我唔食既三文魚, yeah! 溫馨提示下大家, 三文魚無論係貴既or 平既都會有蟲既, 所以真係唔適合生食😉但係最吸引我既當然係個海膽, 好大份, 真係大愛 🥰除左刺身, 當然會有熟食, 有前菜泡魚乾片, 好脆口, 八瓜魚手卷, 生果盤等等都整好精緻👍皇上叫左杯sake 飲, 個樽同隻杯都勁靚整體我覺得係香港算係一間幾高水準既omakase

但係最吸引我既當然係個海膽, 好大份, 真係大愛 🥰

皇上叫左杯sake 飲, 個樽同隻杯都勁靚

整體我覺得係香港算係一間幾高水準既omakase
有段時間𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚關注組很多人推薦這間,決定和朋友來試試~Book位都唔難,今次有指定要𝙃𝙪𝙜𝙤師傅,師傅全程keep住同我地有講有笑,好健談😂 這個價錢食Lunch Omakase性價比非常不錯,不過食完唔算好飽🤣✧ ︎𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 ($500) ✧茶碗蒸 / 十二貫 / 湯 / 甜品ෆ̈ 茶碗蒸第一次食茶碗蒸加了粟子和年糕,軟糯香甜的好好食~ෆ̈ 十二貫間八魚 l 金目鯛 l 白蝦 l 和歌山手吊池魚 l 鰆魚 l 北海道昆布漬甜蝦 l 鰤魚l BB吞拿魚拖羅 l 海膽 l 醬油漬赤身 l 栗蟹 l 干飄卷大致水準不錯,魚料新鮮,調味上不會太花巧,不會掩蓋食材本身的味道,走比較清新既風格~壽司偏細舊,飯粒酸度軟硬適中,不過芥末放得有點多,部分食個時有啲嗆🤣- 金目鯛燒到燶邊帶焦香又有油份- 鰆魚邊位輕輕炙過很香,質感較軟- 甜蝦爽彈,加上昆布漬很鮮甜!!!- 6日熟成的鰤魚,油份很夠,魚香十足 - BB吞拿魚拖羅相比大拖唔會太油,口感軟滑~好好食!- 海膽正常發揮,好鮮甜- 醬油漬赤身醃得很入味,我本身很怕吃赤身也覺得不錯- 栗蟹加上葱粒好清新,食到絲絲蟹肉好滿足🥹ෆ̈ 栗蟹清

✧ ︎𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 ($500) ✧
茶碗蒸 / 十二貫 / 湯 / 甜品

ෆ̈ 茶碗蒸
第一次食茶碗蒸加了粟子和年糕,軟糯香甜的好好食~

ෆ̈ 十二貫

- 金目鯛燒到燶邊帶焦香又有油份
- 鰆魚邊位輕輕炙過很香,質感較軟
- 甜蝦爽彈,加上昆布漬很鮮甜!!!
- 6日熟成的鰤魚,油份很夠,魚香十足
- BB吞拿魚拖羅相比大拖唔會太油,口感軟滑~好好食!
- 海膽正常發揮,好鮮甜
- 醬油漬赤身醃得很入味,我本身很怕吃赤身也覺得不錯
- 栗蟹加上葱粒好清新,食到絲絲蟹肉好滿足🥹

ෆ̈ 栗蟹清湯
個湯超鮮甜!!!好似三隻蟹既濃縮版😂清底清得嚟又有濃郁既蟹味🫶🏻

ෆ̈ 甜品
有得選咖啡或雪糕,當日既焙茶味雪糕很不錯,好濃茶味~
$700午餐,今時今日唔算最貴但亦唔平會有一定期望訂位先要你落訂$400/位有點驚訝要俾超過50%訂金不過可能小店成本唔夠,都體諒既去到幢大廈嚇一跳,又放題又雞煲架lift似工廠大廈,定位清晰可見$700午餐:蒸蛋Tsumami13件壽司卷物湯甜品由Tsumami講起煮白子上加左蘿蔔蓉同一堆草青味植物味道非常複雜而亂七八糟白子偏細,口感不creamy如果舊白子係好食簡單凍食加柚子醋已經好好呢個做法 一句講晒就係:難食然後到壽司中規中矩,整體滿意但亦冇一件特別驚喜預先講左唔食小肌竟然轉舊鮟康魚肝撈飯黎略嫌頹左小小卷物原來是干瓢卷個人不喜歡呢樣食物因為cheap同難食就算佢幾考功夫都係咁講我冇掂過舊卷師傅完全冇問我點解唔食仲夾硬放舊玉子落黎直到我離開都冇同我交流過或者香港人既師傅就係咁上下甜品係求其雪糕總結:只得壽司可食用整體體驗完全唔值$700位置cheap 全陀地 用料慳皮
$700午餐,今時今日唔算最貴但亦唔平
會有一定期望

訂位先要你落訂$400/位
有點驚訝要俾超過50%訂金
不過可能小店成本唔夠,都體諒既

去到幢大廈嚇一跳,又放題雞煲
架lift似工廠大廈,定位清晰可見

$700午餐:

由Tsumami講起
霜煮白子

煮白子上加左蘿蔔蓉同一堆草青味植物
味道非常複雜而亂七八糟
白子偏細,口感不creamy
如果舊白子係好食

只得壽司可食用
整體體驗完全唔值$700
位置cheap 全陀地 用料慳皮
2022-08-29 1317 瀏覽
鮨悟👨‍🍳 Hugo師傅 Lunch omakase $700/person 作為一介文盲 每次食omakase就係問師傅啲魚名同地方名點寫😂 多謝大家嘅耐心回答🥹南瓜冬菇年糕茶碗蒸: 個蛋超滑 配上煙韌嘅年糕幾有趣 但加埋南瓜對我黎講甜得滯霜煮九繪魚熟成5日天然間八: 中間夾左柚子皮 幾清新縞鯵: 夠爽口!慢煮半熟帆立貝鰤魚 石垣貝: 爽脆甜 🤩熊本天草產 池魚北海道 甘海老昆布韓國勢力 濟洲島Saba: 用左禾稈草燒 好香真蠔: 睇都知好飽滿🥳噴火灣 塩水白雲丹加拿大 天然石司 禾稈草煙熏 鰹魚赤身醬漬干瓢卷 玉子燒 真係熱辣辣咁serve🤩 仲要係燶邊 非常喜歡湯開心果雪糕: one of my fav ice cream flavors ☺️食完已經好飽 所以冇追加🥹Taste: 👅👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰💰Will I go again? Yes(on a scale of 0-5 emojis)
鮨悟

👨‍🍳 Hugo師傅
Lunch omakase $700/person

霜煮九繪魚

熟成5日天然間八: 中間夾左柚子皮 幾清新
縞鯵: 夠爽口!

慢煮半熟帆立貝

食完已經好飽 所以冇追加🥹

Taste: 👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰💰
Will I go again? Yes
(on a scale of 0-5 emojis)
2022-07-16 972 瀏覽
在香港吃過的Omakase中算是環境、食材和服務都較高水準的一家店。環境來說,樓上鋪全層,私密性高、裝修雅致。鋪面雖不大,好處是十分適合包場party。食材當中,海膽拖羅新鮮自不必講,口感一流份量也足。最大驚喜是章魚和不容小覷的海鮮悶飯,生鮮搭配熱食,解膩之餘又暖腹,海鮮的鮮甜滲有砂鍋特有的飯香,好吃!餐後甜點的蜜瓜應該是地獄級的甜度,入口即溶!!主廚經驗豐富,也很會與食客聊天,會根據客人喜好準備食物。最大驚喜是可以讓食客選擇自己喜愛的酒杯,一餐飯吃下來有私人訂製的感受,很滿足!

2022-07-08
2022-06-21 921 瀏覽
喺Omakase 關注組,有好幾日都見到呢間鮨悟出現,咁我就book左一日去試我當日叫左lunch set $800 Omakase , 一於試下,到底會唔會係網上面講到咁好食!呢舊壽司好深刻,因為好酸,好難吞得落當日服務嘅,唔係社交平台 所講嘅hugo 師傅,我見隔離枱同師傅有互動,又好享受壽司,但眼前嘅壽司,真係唔好食⋯好似去左平行時空咁,如果一間餐廳,得一個壽司師傅整得好食,咁都係好無奈⋯⋯而且,同隔離枱都係$800 set ,但有d壽司係佢地有,而我地無。老實講,唔會再嚟,因為真係唔好食

呢舊壽司好深刻,因為好酸,好難吞得落

老實講,唔會再嚟,因為真係唔好食
2022-05-09 826 瀏覽
鮨悟 9/5母親節同母親去食餐好遲咗book枱好多間正日都無位🥲最後好彩book到位個餐單我食完已經唔記得咗😂大家睇圖啦😂🤣$800來講 我覺得CP值都幾高👍🏻茶碗蒸+12件壽司+3熟食+卷物+雪糕師傅話今日個海膽可能差少少但係我都食得津津有味😂😂可能我條脷未夠尖銳😂第一次食白子 我個人來講唔太鍾意😂不過呀媽超愛😂所以我比埋我嗰舊佢我最愛一定係個蝦膏醬😍😍邪惡至極😂😂其他整體都好新鮮 服務周到呀媽都好滿意💯得咗!原諒我依啲新手真係唔記得啲魚料嘅名😂不過總之就係正評啦!😂不專業的食評😂😂😂不過最重要都係母親節 媽媽開心🥰

鮨悟 9/5

不過呀媽超愛😂所以我比埋我嗰舊佢
我最愛一定係個蝦膏醬😍😍
邪惡至極😂😂
其他整體都好新鮮 服務周到
呀媽都好滿意💯得咗!

原諒我依啲新手真係唔記得啲魚料嘅名😂
不過總之就係正評啦!😂
不專業的食評😂😂😂
不過最重要都係母親節 媽媽開心🥰
2022-04-07 845 瀏覽
3:45時段  十八品廚師發板第一次嚟食原來呢個時段只係得一個餐揀Early dinner $1200/一位,另收加一。平時食嘅廚師發板味道都比較濃厚今次試到一個比較清新嘅食法😊食咁多嘢都唔會話好飽好濟🫢一定會再同朋友去試👍🏻👍🏻而且師傅每一品都解釋得好詳盡螢光魷魚係最後一道刺身品我亦覺得做法係都幾特別同Surprise唔同平時食嘅螢光魷魚味道咁重咁漬成個menu 都係好fresh 清新😊唔知係咪呢個師傅嘅風格😅
第一次嚟食原來呢個時段只係得一個餐揀
Early dinner $1200/一位,另收加一。
平時食嘅廚師發板味道都比較濃厚
唔同平時食嘅螢光魷魚味道咁重咁漬
成個menu 都係好fresh 清新😊
唔知係咪呢個師傅嘅風格😅

2022-04-05
$1300 (其他)
2022-02-21 1867 瀏覽
🔆 好耐無去日本🇯🇵 好掛住日本美食🗾 應該係唔少人心聲,機會來啦🚀尖沙咀新開左間廚師發辦,搶先試試😋​🕞輪後時間🕤提提大家一定要預約,好多時都爆場,因為Book左台,直入唔洗等👍🏻👍🏻​​🌟推介食品🌟​ 午市有三個選項,由於太耐無去旅行,彈藥充足,一於放肆一下,揀全餐🤪🤪🤪🤪1️⃣ 茶碗蒸2️⃣ 海鰻魚苗3️⃣ 天草石垣鯛 三日熟成4️⃣ 梭子魚一夜干5️⃣ 北海道甘蝦昆布漬6️⃣ 慢熟半熟帆立貝7️⃣ 真 鰹魚8️⃣ 北海道牡丹蝦昆布漬&炒蝦膏9️⃣ 稻草燒煙燻大とろ醬油漬​鮨悟 (尖沙咀)地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓​好味 😋😋😋😋😋​賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️​價錢 🏦🏦🏦🏦​✨餐廳環境✨:餐廳佈置日系裝飾🇯🇵​​🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度友善👍🏻總廚非常健談,清楚解釋不同食法,談笑風生,用餐享受大大提升☺️​🔆總結一下🔆:用料新鮮,味道好,有驚喜☺️環境舒適🍁見微知著,​連個口罩套都靚過人,都知餐廳用心設計每一部分💯​

🔆 好耐無去日本🇯🇵 好掛住日本美食🗾
應該係唔少人心聲,機會來啦🚀
尖沙咀新開左間廚師發辦,搶先試試😋

🌟推介食品🌟​

6️⃣ 慢熟半熟帆立貝

7️⃣ 真 鰹魚

8️⃣ 北海道牡丹蝦昆布漬&炒蝦膏

9️⃣ 稻草燒煙燻大とろ醬油漬​

鮨悟 (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓

好味 😋😋😋😋😋​