2024-07-26 362 瀏覽
早兩日難得同老公出嚟二人世界,諗住試吓新嘅omakase嚟到個環境係唔錯嘅,啲嘢食都OK,對得住個價錢,而且個師傅都好細心介紹但成餐飯我係食得勁炆憎因為有個睇落大概三十幾四十歲嘅waitress不停棟係我同我老公後面,係exactly喺兩個人中間嘅後面,勁有壓迫感然後我同我老公傾偈,佢又無啦啦喺度笑埋一份,仲不停插把口埋嚟搭嗲真係勁煩囉!我同我老公已經冇理佢,我仲已經黑緊佢面,佢都仲唔識do,唔通真係要等我開口鬧走你咩?真係唔識睇人眉頭眼額囉我都係想同老公兩個人靜靜地食餐飯拍下拖姐!成餐飯食得好唔舒服,好似做啲咩講啲咩都俾人望到實咁,下次拍拖真係唔會再嚟呢間囉
早兩日難得同老公出嚟二人世界,諗住試吓新嘅omakase
但成餐飯我係食得勁炆憎

真係勁煩囉!
真係唔識睇人眉頭眼額囉
我都係想同老公兩個人靜靜地食餐飯拍下拖姐!
2024-07-10 269 瀏覽
非常高質嘅Omakase😍資深師傅烹調,每道菜式都會詳細介紹,俾人一種賓至而歸嘅感覺🤎🤎櫻十八道菜$798前菜水煮醋物海蜇:酸甜開胃蜜糖蠶豆:時令當造日本黑梅貝:磯煮烹調非常彈牙刺身五點伊勢龍蝦:刺身食法鮮甜無比🦞柚子醋代替醬油北海道蟹:配湯葉高湯,配搭新穎手釣池魚:唔用傳統醬油芥辣,加薑蓉帶出魚嘅鮮味鯖魚:油份重,口感軟嫩金獎華漣蠔:creamy似牛奶🥛海水味無咁濃一品料理日本蟹膏虎蝦:濃郁嘅蟹膏配上彈牙嘅虎蝦,配搭完美😍壽司6貫深海池魚:好肥美🤤油脂感強帶子:最鍾意食帶子,加咗柚子皮,感覺清新北海道縞蝦:冇急凍唔會有雪味,蝦肉鮮甜濃郁箱降拖羅:幸福感滿滿腦天:今朝凌晨嚟香港,完全冇做過急凍,食到最好味嘅腦天😍海膽海苔好脆江戶前玉子:鬆軟得似蛋糕🍰吸物:鮑魚清湯甜品:蜜瓜🍈🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:5/5🌼懶住去指數:5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🤎櫻十八道菜$798

前菜
水煮醋物海蜇:酸甜開胃
蜜糖蠶豆:時令當造
日本黑梅貝:磯煮烹調非常彈牙

刺身五點
伊勢龍蝦:刺身食法鮮甜無比🦞柚子醋代替醬油
北海道蟹:配湯葉高湯,配搭新穎
手釣池魚:唔用傳統醬油芥辣,加薑蓉帶出魚嘅鮮味
鯖魚:油份重,口感軟嫩
金獎華漣蠔:creamy似牛奶🥛海水味無咁濃

日本蟹膏虎蝦:濃郁嘅蟹膏配上彈牙嘅虎蝦,配搭完美😍

壽司6貫
深海池魚:好肥美🤤油脂感強
帶子:最鍾意食帶子,加咗柚子皮,感覺清新
北海道縞蝦:冇急凍唔會有雪味,蝦肉鮮甜濃郁
箱降拖羅:幸福感滿滿
腦天:今朝凌晨嚟香港,完全冇做過急凍,食到最好味嘅腦天😍
海膽海苔好脆

江戶前玉子:鬆軟得似蛋糕🍰

吸物:鮑魚清湯

甜品:蜜瓜🍈
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:5/5
🌼懶住去指數:5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2024-07-09 389 瀏覽
最近食過印象最深刻嘅Omakase,晚市價錢嚟講絕對係抵食🍣而且師傅會每道菜式詳細講解,係一個幾唔錯嘅體驗✅櫻十八道菜$798🔸前菜水煮醋物海蜇:酸甜開胃嘅前菜蜜糖蠶豆:原來豆都可以咁好食,師傅話係時令當造日本黑梅貝:磯煮黑梅貝,口感彈牙🔸刺身五點伊勢龍蝦:柚子醋配刺身龍蝦🦞正係個食材都已經不得了,龍蝦好鮮甜😍想再食北海道蟹:湯葉高湯(即係腐竹)配搭毛蟹🦀毛蟹味道鮮甜手釣池魚:配搭薑蓉調味魚肉肥美鯖魚:同平時鹽燒嘅感覺完全唔同,好似食緊另一款魚咁🤣非常喜歡金獎華漣蠔:用咗自家製調酒啫喱配搭,口感creamy,海水味相對無咁濃🦪🔸一品料理日本蟹膏虎蝦:濃郁嘅蟹膏配上彈牙嘅虎蝦,配搭完美😍🔸壽司6貫深海池魚:油脂豐富,魚肉肥美🐟帶子:帶子加咗柚子皮,感覺清新縞蝦:來自北海道,無經過急凍,比普通蝦肉鮮甜濃郁箱降拖羅:每次都會覺得油脂佈滿口腔中,非常幸福腦天:唔係成日都有得食,今次可以食到真係好好彩😌仲要新鮮到港🇭🇰海膽:最期待嘅海膽😍有海膽又加分🔸江戶前玉子口感好似蛋糕咁鬆軟,但其實係用咗魚同蝦膠整,完全冇加過麵粉🍰🔸鮑魚清湯清一清味蕾,飲完個人都舒服🔸蜜瓜🍈💛好味指數:5/5 💜回頭指數:
✅櫻十八道菜$798
🔸前菜
水煮醋物海蜇:酸甜開胃嘅前菜
蜜糖蠶豆:原來豆都可以咁好食,師傅話係時令當造
日本黑梅貝:磯煮黑梅貝,口感彈牙

🔸刺身五點
北海道蟹:湯葉高湯(即係腐竹)配搭毛蟹🦀毛蟹味道鮮甜
手釣池魚:配搭薑蓉調味魚肉肥美

🔸一品料理
日本蟹膏虎蝦:濃郁嘅蟹膏配上彈牙嘅虎蝦,配搭完美😍

🔸壽司6貫
深海池魚:油脂豐富,魚肉肥美🐟
帶子:帶子加咗柚子皮,感覺清新
縞蝦:來自北海道,無經過急凍,比普通蝦肉鮮甜濃郁
箱降拖羅:每次都會覺得油脂佈滿口腔中,非常幸福
海膽:最期待嘅海膽😍有海膽又加分

🔸江戶前玉子

🔸鮑魚清湯
清一清味蕾,飲完個人都舒服

🔸蜜瓜🍈

💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5

📍 鮨岸 (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓
2024-06-07 332 瀏覽
今日去了尖沙咀一間日本餐廳「鮨岸」食Omakase,餐廳有個套餐「菊 十三道 $398」相當扺食,包括:1️⃣ 前菜兩款🥢 螢光魷魚配蛋黃醬螢光魷魚 新鮮爽口又彈牙,師傅在上面加上蛋黃醬,令味道更佳🥢 水雲水雲 質地柔軟,味道酸酸甜甜,令人開胃2️⃣ 刺身三點🥢 池魚池魚刺身,肉質不但鮮嫩肥美,而且脂厚油香,入口魚油更甘香細膩,加上自家製作的柚子醋,令味道更佳🥢 金目鯛經炙燒後的金目鯛,焦香的味道,再加上魚油的香氣,十分美味🥢 長崎縣華漣蠔長崎縣華漣蠔 是首款奪得「日本一」殊榮的日本蠔,豐滿厚身,食落口海水味不會過鹹,而且超級鮮甜3️⃣ 一品料理🥢 立鱗燒 配海膽醬立鱗燒 以油煎的方式,讓魚鱗一片一片立起,賣相吸引又美觀,外層香脆,肉質軟嫩,再配上海膽醬,令人滿足4️⃣ 壽司五貫🥢 深海池魚深海池魚 肉質鮮嫩且十分肥美🥢 帆立貝來自北海道的帆立貝,柱肉厚實,上面加了柚子皮,味道更豐富🥢赤牡丹蝦:來自北海道的赤牡丹蝦,特別鮮美甜味🥢 赤鯥經炙燒的赤鯥,香味無比,魚肉則好滑及肥美🥢 大拖羅來自長崎縣的大拖羅,脂肪相當多,而且如雪花般平均分佈,油脂豐富,食落口有入口即溶的感覺5️⃣ 吸物🥢 大蜆清湯大蜆清湯,蜆
今日去了尖沙咀一間日本餐廳「鮨岸」
食Omakase,
餐廳有個套餐「菊 十三道 $398」
相當扺食,包括:

1️⃣ 前菜兩款
🥢 螢光魷魚配蛋黃醬
螢光魷魚 新鮮爽口又彈牙,師傅在上面加上蛋黃醬,令味道更佳
🥢 水雲
水雲 質地柔軟,味道酸酸甜甜,令人開胃
2️⃣ 刺身三點
🥢 池魚
🥢 金目鯛
經炙燒後的金目鯛,焦香的味道,再加上魚油的香氣,十分美味
🥢 長崎縣華漣蠔
3️⃣ 一品料理
🥢 立鱗燒 配海膽醬
4️⃣ 壽司五貫
🥢 深海池魚
深海池魚 肉質鮮嫩且十分肥美
🥢 帆立貝
來自北海道的帆立貝,柱肉厚實,上面加了柚子皮,味道更豐富
🥢赤牡丹蝦:
來自北海道的赤牡丹蝦,特別鮮美甜味
🥢 赤鯥
經炙燒的赤鯥,香味無比,魚肉則好滑及肥美
🥢 大拖羅
5️⃣ 吸物
🥢 大蜆清湯
大蜆清湯,蜆肉鮮嫩彈牙,湯品則清澈透亮
6️⃣ 甜品
🥢 日向夏
日向夏 酸甜度適中、風味獨特
2024-06-02 192 瀏覽
永遠一辛苦完就覺得要食返啲好西慰勞自己✨ ((雖然寫呢篇文嘅時候已經又再辛苦過…🥲 所以就去左食下omakase! 呢間omakase 一入到去比較似私房菜instead of 普通omakase~ 氣氛比較熱鬧啲,好似比較多熟客到來😆同埋最重要嘅係:唔洗$1000都食到18道菜嘅親民omakase😍🌸十八道(櫻) $798前菜三款🍅糖醋車厘茄-第一次食呢個經典前菜嘅番茄係無草青味或者生番茄嘅鮮味🥰好似平時食緊一啲甜水果咁~連我呢個唔鍾意食蕃茄嘅人都覺得好食🤩🐚磯煮黑毛貝食落甜甜地,質地都唔會太韌,比一般螺肉口感更加彈牙~🦑芥末汁熒光魷魚都係爽口彈牙,配上芥末汁好醒胃~刺身五點🐟石垣鯛厚切得黎都幾肥美,同埋相對其他魚生比較有口感,唔會太淋身~🤍北海道象拔蚌質地同一般象拔蚌都一樣爽口彈牙,廚師加左啲檸檬汁上去令到象拔蚌更加有味道,只係本身有多少少腥味或者海水味,可能需要蘸上多點檸檬汁去享用呢個dish🔥火炙北寄貝其實只係輕輕燒過個面,但都火炙得好香好惹味,而且用咗柚子調味,味道好fresh好清新🐠日本鯖魚都係無任何調味,只係輕輕火炙個魚皮,啲油份就出哂黎😍肉質又結實,就咁樣咁simple

🌸十八道(櫻) $798
前菜三款
🦑芥末汁熒光魷魚都係爽口彈牙,配上芥末汁好醒胃~

刺身五點

🐠日本鯖魚都係無任何調味,只係輕輕火炙個魚皮,啲油份就出哂黎😍肉質又結實,就咁樣咁simple已經好好食🤤

🦪日本華連生蠔都ok肥美,而且係配上餐廳自己浸嘅柚子汁,味道都係fresh同鮮甜然而生蠔都無乜腥味~

一品料理
🦀表示第一次食omakase有一品料理食🤩主要喺一個用左鰹魚湯汁做茨汁並配上松葉蟹棒同埋關西做法嘅腐皮~腐皮豆皮好淋並且完全融入左喺個汁入面,好有豆香味,然後松葉蟹棒都肉質結實同重蟹肉味~

壽司六貫
🐟九洲深海池魚-肉質都好鮮嫩而且有彈性,中間有夾雜住wasabi,一口食完好有味道好有滿足感
❤️金木鯛-都係有輕輕燒過,啲魚油又係燒左出黎,所以比起其他壽司更加惹味🤤
紋甲-大大片,好似蜆嘅加大版,口感一樣爽口彈牙
🐠小磯魚-都夠哂鮮味,肉質就比其他魚類軟身少少
🦐北海道牡丹蝦-都好鮮甜又新鮮,完全唔會有雪藏味,因為無經過急凍解凍,所以唔會流失甜味🥰
🩷和歌山野生大拖-超級肥美嘅拖羅😍魚肉鮮美
秋山県白海膽卷- 超級超級多嘅海膽🥰而且鮮甜又唔腥又係臭味,不過啲紫菜好快軟淋

💛江戶前玉子- 第一次食過咁好食嘅玉子~因為係用左魚肉、蝦肉、雞蛋同糖去整,所以玉子本身就自帶味道~而且入面係甜甜地,可能起到醒胃同清味蕾嘅作用😋

🦀磷蟹斧飯- 師傅話送比我地食🤤🤩 成個斧飯都好重菇味同埋鰹魚汁味,然後飯粒之間會有一絲絲嘅蟹肉😍勁香勁好食

吸物
🍄‍🟫毛茸魚湯- 都係好重毛茸味同鰹魚湯味~入面會有一塊魚肉片同埋啲菇菇咁~

甜品
🍑北海道手作白桃雪芭加🥭芒果雪米糍-甜甜嘅白桃味好夠而且密度較高,口感比較soft但唔同其他雪芭一樣比較ice咁~

Overall CP值好高好抵食,價錢親民又多野食🥰真係超級滿足~ok父親節睇黎可以book一book~
2024-05-30 80 瀏覽
鮨岸價錢💲: $780好味程度😋: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 5/5!回頭率😚: 3.7/5-呢間omakase性價比好高,唔洗$1000就有18道菜,當中包括刺身、前菜、一品料理、壽司、吸物、甜品等。另外佢哋無有d omakase咁formal,比較casual小小,成個氣氛會熱鬧啲。好多來的都係熟客,好似私房菜咁。-✅三品前菜。糖醋車厘茄無左平時生番茄的腥味,酸酸甜甜。熟螢光魷魚配芥末汁,魷魚味濃,有d膏的味道。磯煮黑毛貝。質地唔韌,有淡淡磯煮的甜味😜-✅✅刺身五點。石垣鯛肥美度適中,有厚度的肉質特別有煙韌口感☺️北海道象拔蚌比加拿大象拔蚌鮮甜,但有d腥,要加檸檬汁落去提鮮。火炙北寄貝用左柚子調味,幾清新。食到貝類geh口感。日本鯖魚冇任何調味,輕輕火炙泌出油分🤓華蓮生蠔配自家製柚子汁中和左d膩,肥美度一般,質感偏爽脆。-✅一品料理。淡淡甜味的味醂勾芡帶出關西做法的腐皮的豆味。腐皮溶入汁當中,散發豆香。主角松葉蟹棒肉質結實又甜😆-✅✅壽司六貫。九州深海池魚,厚身有口感,魚肉有彈性😗九州金目鯛薄啲,帶dd魚油感。紋甲大片又爽口!小磯魚魚味濃郁,肉質軟d。北海
鮨岸
價錢💲: $780
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 5/5!
回頭率😚: 3.7/5
✅三品前菜。糖醋車厘茄無左平時生番茄的腥味,酸酸甜甜。
熟螢光魷魚配芥末汁,魷魚味濃,有d膏的味道。
磯煮黑毛貝。質地唔韌,有淡淡磯煮的甜味😜
火炙北寄貝用左柚子調味,幾清新。食到貝類geh口感。
日本鯖魚冇任何調味,輕輕火炙泌出油分🤓
華蓮生蠔配自家製柚子汁中和左d膩,肥美度一般,質感偏爽脆。
✅✅壽司六貫。九州深海池魚,厚身有口感,魚肉有彈性😗
九州金目鯛薄啲,帶dd魚油感。
紋甲大片又爽口!
小磯魚魚味濃郁,肉質軟d。
北海道牡丹蝦冇經過急凍解凍,甜味唔會流失,好新鮮,有生蝦的黏度🤩
和歌山野生大拖羅顏色粉嫩,肉質細膩冇筋,入口唔會太肥!
秋山県白海膽唔腥冇怪味,幾甜。但紫菜淋得太快了🫣
✅✅江戶前玉子無用麵粉整,用蝦肉、魚肉、蛋、 糖明火製成外皮焦香,入面梳乎,有濃濃的蛋味😍
✅磷蟹釜飯係當晚師傅送的‼️啖啖蟹肉絲!但因為同時有各種菇菌去一齊熬,所以入口更突出的係菇味。-
✅毛茸魚湯,非常清澈的湯,飲落係毛茸的味道。入面仲有一片魚肉🤤-
✅北海道手作白桃雪芭,質感比較黏稠,密度高d,唔會好容易溶,但有啲甜。另外仲有芒果雪米糍。
好滿足的一餐!一定會飽的omakase🤭雖然每道菜煮法無好特別,但呢個價錢有呢個質素,超級抵食!
2024-05-26 122 瀏覽
早排食完lunch既呀媽家姐,老婆又想食。今次搵到間尖沙咀食夜晚既呀媽家姐。有唔會既價錢,我地揀左個平平地試下。前菜:高湯冬瓜:食落好似jelly咁,一d都唔似食冬瓜,重魚湯味,都幾特別。蟹肉:雖然細細份,一口份量,加埋佢底既配菜一齊食,小小酸,夠開胃。磯煮黑梅貝:師傅話慢煮兩三個鐘~。大粒得黎又彈牙,帶小小辣味。刺身:池魚:首先食池魚,師傅話當做又淡口d,所以食先,配柚子醋,好夾,酸酸甜甜咁。日本象拔蚌:師傅話家下當造,夠晒爽口,我就乜都無點,食原味。石垣鯛刺身:第一次食,油脂都ok,鮮甜鯖魚刺身:魚皮用火灸過,表面好香,又帶魚油,加上厚切,真心唔錯。表面有三升漬,好香口,微辣。長崎縣華漣生蠔:用柚子醋調味,酸甜,唔覺有腥味,creamy,隻蠔都算肥美。唔錯。一品料理日本虎蝦:同早幾日食過一餐燒海鮮既蝦,呢間贏晒。首先隻蝦夠晒大隻,仲要幫你起好晒肉,一夾就食得,燒到一d都唔乾身,仲好有彈性,爽口,彈牙。蝦表面鋪浦晒蝦膏,未上枱已聞到勁香。漬物柚子醃蘿蔔、日本麵豉蕎頭、紅酒蒜頭,真心d三樣,平時惦都唔惦,真係好怕食,但我有食得晒,因為唔重口味。壽司伊佐木:肉質夠哂白,都算肥美,新鮮貨。

前菜:

刺身
石垣鯛刺身:第一次食,油脂都ok,鮮甜

漬物

壽司
伊佐木:肉質夠哂白,都算肥美,新鮮貨。

北海道帆立貝帶子:夠大粒,厚身但唔膩,鮮甜,師傅強調唔係急凍貨。

新鮮赤牡丹蝦:師傅都係強調唔係急凍貨,都幾大隻,夠甜。

大拖羅~魚油豐富,最緊要無乜筋位,最怕食到成口渣咁。

鰈魚醬油漬:鰈魚夠晒大舊厚切,好香魚油又豐富,入口即溶。

海膽手卷:師傅強調係皇室御用金盒海苔,主廚話不外銷~食落有陣檀香味,配埋北海道海膽,幾好食。

江戶前玉子係日本傳統壽司:真心似食蛋糕。蛋味濃。主廚話只有4種成份~分別係蝦肉,魚肉,蛋,糖,唔係用麵粉做。
吸物:
大蜆清湯:有兩隻大蜆,湯色好清,飲落都重蜆味,夠晒熱,暖暖胃。

甜品
赤肉蜜瓜:又甜又爽口。
另白向夏:聽都未聽過,第一次食,師傅話果肉帶酸~甜度係來自白色部份所以要連埋一齊食,食落似橘味。

店員們有禮貌,又幫手,其實香港餐廳服務都仲有好好架。
2024-05-12
2024-05-18 72 瀏覽
有個愛食好東西的朋友真好!訂了枱在尖沙咀的樓上舖食廚師發。晚市的omakade 有兩個選擇,我們選了十八道的「櫻」。廚師一早問了我們有甚麼食物要避免,我不食蝦,前菜的三小碟就以螺替代。刺身是焦點!廚師詳細講解,第一款先食較淡味的。象拔蚌配清甜的柚子汁,新鮮爽彈。火炙處理吃得多,聽廚師解說,才知道是為了增加鮮味。大大隻的蠔,加上自家製梅子啫喱,味道提升了!然後是sushi,全都鮮甜好味!當然有港人最愛的海胆手卷,值得一提的是,壽司飯已預先調味,加了醬油,每粒飯都均勻地上色。大蜆清湯出奇地鮮甜。最後是超甜的日本溫室蜜瓜作為完美的句號。
有個愛食好東西的朋友真好!訂了枱在尖沙咀的樓上舖食廚師發。

晚市的omakade 有兩個選擇,我們選了十八道的「櫻」。

刺身是焦點!
廚師詳細講解,第一款先食較淡味的。

象拔蚌配清甜的柚子汁,新鮮爽彈。

火炙處理吃得多,聽廚師解說,才知道是為了增加鮮味。

大大隻的蠔,加上自家製梅子啫喱,味道提升了!

然後是sushi,全都鮮甜好味!

大蜆清湯出奇地鮮甜。

最後是超甜的日本溫室蜜瓜作為完美的句號。
2024-05-06
2024-05-17 61 瀏覽
好靚嘅高湯啫喱喇!佢嘅口感好清爽,真係好鮮美㗎!啫喱好柔軟,入口即化,食落好輕盈咁,真係好舒服㗎。高湯嘅味道都好濃郁,充滿咗好深層嘅肉香,食完之後仲留住咗好多回味呢!再嚟講講熟螢光魷,佢嘅色澤好亮麗啊!魷魚肉質好彈牙,食落有微妙嘅海洋風味,好特別㗎!磯煮黑梅貝嘅味道又鮮甜又鮮嫩喎!黑梅貝磯煮嘅時候吸收咗湯汁嘅風味,個質地鮮嫩多汁又彈牙㗎!柚子醬池魚刺身真係好開胃㗎!柚子醬嘅酸甜味好清新嚟緊。池魚好鮮嫩細膩,柚子醬嘅酸度令呢道菜更加爽口㗎!日本象拔蚌刺身好鮮美㗎!肉質好鮮嫩,鮮味同甜味好突出,好清新㗎!刺身嘅製作技巧令每一口都可以品嚐到象拔蚌嘅美味,真係好難忘㗎!烏魚子銀雪魚刺身真係好豐富㗎!銀雪魚肉質鮮嫩,口感滑嫩,加埋烏魚子嘅微鹹味,帶嚟好多風味㗎!新鮮鯖魚刺身真係有獨特嘅風味㗎!鯖魚嘅鮮味同油脂帶出一種特別嘅味道,令人有新嘅體會㗎!日本華漣生蠔好清爽㗎!生蠔嘅鮮甜味同酸甜風味結合,帶嚟一種新鮮同奢華嘅感覺。日本虎蝦一品燒好誘人㗎!燒咗之後,表面金黃多汁。虎蝦肉質鮮嫩,帶嚟一絲甜味,燒烤嘅過程令佢散發出好香嘅氣味。加埋特製嘅蟹膏,真係好滋味㗎!壽司嘅製作好精湛㗎!米飯綿密香甜,搭配池

壽司嘅製作好精湛㗎!米飯綿密香甜,搭配池魚嘅鮮美,真係好滿足㗎!

佢嘅深海池魚同九州金目鯛,帆立貝同北海道蝦壽司真係無得輸!佢哋嘅肉質嫩滑,仲有好豐富細緻嘅口感,真係令人好滿足呀!

再嚟就係嗰個和歌山野山大拖羅啦!佢個質地鮮嫩多汁,每一口都可以嚟一個大大嘅驚喜!佢嘅肉汁好豐富,風味又特別,真係食完之後仲會令人回味無窮嘅呢!

仲有一款皇室御用炭香海苔配北海道白海膽,真係好正呀!佢哋嘅炭香海苔好特別,經過特殊炭烤工藝,飄出一種獨特嘅香氣,加上北海道白海膽嘅濃郁海洋味同奶油質感,真係絕配呀!呢道菜真係展現咗高級海鮮嘅精緻同風味。

唔好忘記江戶田手工玉子壽司呀!佢係用新鮮嘅蝦、魚同蛋製成嘅壽司,個個都係手工製作,經過精細嘅打磨同修整。蝦同魚嘅鮮味同蛋嘅柔軟口感完美結合,形成一個超豐富又平衡嘅壽司,真係一試難忘!

之後就係舞茸菇金鯛魚湯啦!呢個湯真係好特別呀!舞茸菇有淡淡嘅木香味,同金鯛魚嘅鮮味融合一齊,湯汁鮮美又清爽!佢帶嚟嘅溫暖同舒適感真係令人心情好好,同時都展現咗日本料理注重食材鮮味同平衡嘅特點。

最後呢,就係赤肉蜜瓜啦!呢個蜜瓜甜到爆,多汁又清爽,口感好柔軟。食落去好涼爽,仲有一種獨特嘅果香。真係一個完美嘅結尾,令人享受到甜蜜嘅滋味。

鮨岸 (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓
新開一間高質、性價比高的Omakase「鮨岸KISHI HOUSE」,位於尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓。收工經過幾次都未上去試過, 咁岩第二日放假, 即時打去訂位咁岩有兩個位 掂. 環境吾錯好寬敞,  無壓迫感 服務態度亦好有水準今晚試左個 $768 per person.  18道 而我個人比較鍾意食 深海池魚 再配埋自家製柚子醋 (我最like)長崎縣華漣生蠔都係用自家製柚子醋辟走生蠔獨有既腥味, 堅爆汁. (仲想食多隻)蟹羔虎蝦, 真係超級推薦 (超大隻日本虎蝦)  一上到檯已經香到不得了. 廚師仲好耐心介紹每一道菜. 要點樣食先最好味加上佢買二送一既 啤酒 真係又好食又好飲.

環境吾錯好寬敞,  無壓迫感
 服務態度亦好有水準

加上佢買二送一既 啤酒 真係又好食又好飲.
蟹羔虎蝦
日本冠軍生蠔
衣左目
2024-05-14
蟹羔虎蝦
日本冠軍生蠔
衣左目
2024-05-13 83 瀏覽
麻醬菠菜 沖繩水雲磯煮花螺 味淋 醬油前菜已經3樣,仲好吸晴愛原縣 蜜甘鯛蜜甘養大既魚魚,口感鮮甜北海道象拔蚌 比加拿大鮮同甜 柚子皮 柚子味好香濃 爽口 後勁海水味香濃日本新鮮鯖魚用火槍火炙 油脂感豐富 新鮮鯖魚無腥味 👍👍新鮮北寄貝檸檬香 爽 火炙過華漣蠔 比正常蠔細隻貝柱軟糯,有別平日既口感一品料理甘鯛立鱗燒+海膽醬用200油溫炸,外表香脆壽司九州深海池魚肥美,口感鮮甜北海道帆立貝有檸檬令佢鮮味更出赤牡丹蝦 烏魚子爽口 赤睦油脂感豐富和歌山吞拿魚 中拖羅 近大拖入口即溶 厚切 好正海膽手卷呢個海膽手卷既包法唔會食得好唔方便,紫菜香脆,海膽甜江戶前玉子玉子口感有啲似蛋糕好特別吸物鯛魚清湯 煮4小時 豆皮甜品桃味雪芭配香芋雪米糍
醬菠菜
沖繩水雲
磯煮花螺 味淋 醬油
前菜已經3樣,仲好吸晴

愛原縣 蜜甘鯛
蜜甘養大既魚魚,口感鮮甜

日本新鮮鯖魚
用火槍火炙
油脂感豐富 新鮮鯖魚無腥味 👍👍

新鮮北寄貝
檸檬香 爽 火炙過

華漣蠔 比正常蠔細隻
貝柱軟糯,有別平日既口感

甘鯛立鱗燒+海膽醬

油脂感豐富

和歌山吞拿魚 中拖羅 近大拖
入口即溶 厚切 好正

海膽手卷
呢個海膽手卷既包法唔會食得好唔方便,紫菜香脆,海膽甜

玉子口感有啲似蛋糕好特別

吸物
鯛魚清湯 煮4小時
豆皮

桃味雪芭配香芋雪米糍
繼上次係銅鑼灣試左Omakase Lunch 就念念不忘今次係尖沙咀另一間試Omakase Dinner佢地都有幾個套餐揀~我地揀左櫻♡十八道$798x2前菜三小碟先食高湯冬瓜~隻味好熟悉有d似鏗魚湯味冬瓜好入味再食上面有蟹肉下面酸酸甜甜爽口好夾🐚磯煮黑梅貝~慢煮兩三個鐘~大大粒彈牙微辣食完前菜更加期待刺身:🐟池魚刺身配自家製柚子醋~好fresh清爽日本象拔蚌~切成薄片可見刀巧了得~主廚講解話依家當造,所以十分鮮甜爽口,完全唔需要蘸豉油,食佢既原汁原味已經好夠🐟石垣鯛刺身~肉質細膩,油脂豐富 🐟新鮮鯖魚刺身~真係第一次食,平時係其他日本餐廳都係食到醃過既,好少食到新鮮,魚皮有火灸過,口感幾特別,再配上三升漬有畫龍點睛既感覺。三升漬主要成分是醬油、米麴及辣椒,經過時間熟成後鹹鮮有序、香而不辣,是天然美味的調味醬。長崎縣華漣生蠔浸係自家製柚子醋辟走生蠔獨有既腥味,一咬爆汁,非常creamy,奶香奶香~鮮甜肥美一品料理勁大隻日本虎蝦🦐已經拆好肉,用叉就食得,蝦肉鋪滿濃郁既蝦膏同蛋黃醬,燒香後不得了。漬物柚子醃蘿蔔、日本麵豉蕎頭、紅酒蒜頭壽司~全部都係赤醋飯🐟白身魚~伊佐木打頭陣~肉質雪白通透
繼上次係銅鑼灣試左Omakase Lunch 就念念不忘

🐚磯煮黑梅貝~慢煮兩三個鐘~大大粒彈牙微辣
食完前菜更加期待

刺身
🐟池魚刺身配自家製柚子醋~好fresh清爽

🐟石垣鯛刺身~肉質細膩,油脂豐富

漬物
柚子醃蘿蔔、日本麵豉蕎頭、紅酒蒜頭

壽司~全部都係赤醋飯
🐟白身魚~伊佐木打頭陣~肉質雪白通透,脂肪豐盈,肥美甘香

北海道帆立貝帶子~口感清爽鮮甜~厚而不膩,絕非急凍貨可以媲美

🦐新鮮赤牡丹蝦~好大隻肉質軟糯鮮甜

再嚟係歐美大島既大拖羅~魚油比較豐富

🐟鰈魚醬油漬~紫菜超脆,鰈魚入口即溶,魚油超正
海膽手卷~皇室御用金盒海苔,主廚話不外銷~食落有陣檀香味,配埋creamy既北海道海膽~好正呀

江戶前玉子係日本傳統壽司,睇落好似小蛋糕,主廚話只有4種成份~分別係蝦肉,魚肉,蛋,糖,並唔係用麵粉做,質感輕柔,好啱女士口味。

吸物:
大蜆清湯~睇落好清徹,飲落係濃郁既蜆味,仲有兩隻大蜆,飲完暖笠笠。

甜品~日本生果
赤肉蜜瓜~甜度滿分~爽口
另一款係白向夏~第一次食,當造時間係4至6月,果肉帶酸~甜度係來自白色部份所以要連埋一齊食,好特別。

店員們好有禮貌,一嚟幫手拉凳,貼心講解凳下有籃可以放袋,時不時添茶,座位同環境都好舒適。$798食到廚師發辦,咁貼心既服務,真心物超所值。
2024-05-12
  • 新鮮赤牡丹蝦壽司
  • 江戶前玉子
2024-05-12 83 瀏覽
趁著5.1假期同朋友⼀齊去左鮨岸食omakase呢度晚餐廚師發辦-櫻 價錢唔貴份量仲好多添足足有十八道菜!師傅先為我地準備前菜前菜簡單精緻汁煮南瓜軟淋香甜刺身五道日本象拔蚌用左竹炭鹽檸檬汁感覺特別清新石垣鯛魚油豐富!肉質鮮甜火炙新鮮北寄貝甜到要用柚子皮去中和甜度👍火炙日本新鮮鯖魚平時總會原條燒今次刺身級嘅鯖魚面層略燒過保持返鯖魚獨特嘅微酸味華蓮蠔同柚子醬油又鮮又甜金鯛立䗲燒外層非常香脆魚肉清淡配濃香海膽醬然後就到我最愛嘅壽司環節深海池魚北海道鮮帶子赤睦鰤魚小肌和歌山野生大拖羅全部都好好味!尤其小肌,肉質結實爽甜,印象難忘🤤🤤江户前玉子燒師傅介紹係用傳統技法製作嘅玉子燒食落真係同平時嘅唔同質地更結實似蛋糕多啲最後飲左個魚肉清湯有舞茸同羽太魚甜品係日本靜崗蜜瓜隔離枱慶祝紀念日餐廳仲有細心畫碟又幾有心思!
趁著5.1假期
同朋友⼀齊去左鮨岸食omakase
呢度晚餐廚師發辦-櫻 價錢唔貴
份量仲好多添
足足有十八道菜!

師傅先為我地準備前菜

鰤魚
小肌
和歌山野生大拖羅
全部都好好味!
尤其小肌,肉質結實爽甜,印象難忘🤤🤤

江户前玉子燒

餐廳仲有細心畫碟
又幾有心思!
2024-05-01
2024-05-12 56 瀏覽
摯友聚餐約在尖沙咀,挑了這家廚師發辦的日本菜,說味道跟性價比都是非常推薦的。踏出升降機的一𣊬,便感受到日式的風情。坐位就在廚師面前,可以清楚看到廚師的手藝,亦方便在進餐過程中與廚師溝通。開始時,先上三款自家漬物,清清口腔,打開胃納。漬子薑、蘿蔔和生蒜子,都在自己的口味上,不錯哦。首先是前菜三款:汁煮黑梅貝,慢煮幾小時才完成,肉質酥軟帶點甜味。天婦羅公魚仔配南蠻漬,魚仔是時令的食材,南蠻漬味道酸甜,更添鮮味。跟著是刺身五點:墨魚刺身食材來自日本,師傅把墨魚𠝹花,再掃上柚子汁,味道清爽而不韌。白魚是伊左木,沒有冬季魚的豐富油脂,口感仍然油潤,畧帶爽身,不需調味,清甜可口。有日本冠軍生蠔之稱的華漣蠔,配搭柚子醋爽甜鮮脆又清新,太美味了。新鮮鯖魚據說是自家日本魚場飼養,是鮮魚哦,不同坊間加工過的,看著火炙後油脂在表皮滋滋冒泡,份外治愈,入味道然後,來一個熟食,竹田蟹膏燒虎蝦,大大隻虎蝦蝦肉爽彈鮮美,配上蟹膏甘美豐腴,好吃得差點舌頭也吞了。再來壽司六貫,壽司飯是用純赤醋混在一起的,味道比較純厚,吃起來更順喉。 各式壽司各有風味,件件精緻,材料講究,味道非常合我。 其中最特別的是紫菜海膽壽司,他家
摯友聚餐約在尖沙咀,挑了這家廚師發辦的日本菜,
說味道跟性價比都是非常推薦的。
踏出升降機的一𣊬,便感受到日式的風情。
開始時,先上三款自家漬物,清清口腔,打開胃納。
鮨岸漬物
漬子薑、蘿蔔和生蒜子,都在自己的口味上,不錯哦。

首先是前菜三款:
汁煮黑梅貝,慢煮幾小時才完成,肉質酥軟帶點甜味。
跟著是刺身五點:
伊左木刺身
金目鯛刺身
華漣蠔
新鮮鯖魚刺身(炙燒)
蟹膏燒虎蝦
新鮮帆立貝壽司
深海池魚壽司
白蝦壽司
中拖羅壽司
其中最特別的是紫菜海膽壽司,他家紫菜是日本皇室御用的,這種紫菜據說是不外銷的,店家在日本有自己的渠道和自己的魚場,所以我們才能吃上。
皇室海苔紫海膽壽司
這種紫菜不易受潮,因此在裹上醋飯和紫海膽後,我們進食時仍然保持脆脆的口感,幸福感滿滿。
江戶前玉子
隨後是罕有傳統手工做的高級料理,這個沒有麵粉卻有海棉蛋糕口感的江戶前玉子,材料有雞蛋、蝦肉、魚肉和山藥,吃進去完全沒有魚蝦的腥味,只有鮮香。 如果沒有師傅的解說,真的以為是在吃蛋糕呢。
鮮舞茸金鯛湯
吸物是金鯛舞茸湯,以新鮮的舞茸煮湯再慢慢浸熟魚肉,湯汁清甜,魚肉片嫰滑。 清新味道為豐盛的晚餐帶來尾聲。
北海道手造雪葩
最後以北海道手做雪笆作為甜點,為這頓超值又美味的廚師發辦畫上完美的句號。
這家店記錄在我的美食再臨名單上了。
生日
鮨岸漬物
伊左木刺身
金目鯛刺身
華漣蠔
新鮮鯖魚刺身(炙燒)
蟹膏燒虎蝦
皇室海苔紫海膽壽司
鮮舞茸金鯛湯
北海道手造雪葩
2024-05-10 48 瀏覽
同事午市食過覺得抵食而介紹,又因為朋友常常讓著說要在香港食Omakase,我就訂枱在這裡飯聚。我哋揀咗$798 的 SET,廚師問了我們的喜好同埋唔食的食物,連寫都唔洗就記好了,感動!先上嘅前菜三小碟: 我咩都食,得到嘅係瑩光魷魚、高湯啫喱配冬瓜以及茄子加熟蝦,靚靚的。然後,就是我期待的刺身。廚師細心介紹,由淡味的魚生開始,有些用了火炙技術帶出魚的鮮味,有些則加了柚子汁去提鮮。除了魚,還有象拔蚌,全部新鮮,來自日本。最期待的是壽司。由味道較淡的熟成池魚開始然後是新鮮帶子車海老,新鮮彈牙和哥山大拖羅手卷有兩個,先來的是碟魚裙邊醬油手卷最後是全部港人都大愛的海膽手卷之後,係廚師花了更多的唇舌去介紹的這個江戶前壽司,係玉子壽司的前身,以蝦肉、魚肉、糖同蛋,冇加麵粉而整出來似蛋糕的質地,幾有趣。最後係龍蝦舞茸菇清湯然後,甜品係日本温室蜜瓜,超甜,完美的一餐。店內座位不多,就是L 型圍住吧台內的廚司,全場一個大廚加一個助手,加一個樓面女仔,全部都有禮,很喜歡這裡的氣氛,正正就是Omakase應有的感覺。

然後,就是我期待的刺身廚師細心介紹,由淡味的魚生開始,有些用了火炙技術帶出魚的鮮味,有些則加了柚子汁去提鮮。除了魚,還有象拔蚌,全部新鮮,來自日本。
最期待的是壽司

由味道較淡的熟成池魚開始

然後是新鮮帶子
車海老,新鮮彈牙
和哥山大拖羅

手卷有兩個,先來的是碟魚裙邊醬油手卷
最後是全部港人都大愛的海膽手卷
最後係龍蝦舞茸菇清湯

然後,甜品係日本温室蜜瓜,超甜,完美的一餐。
2024-05-06