今日同友人黎食lunch嘅omakase,因為貪佢會比夜晚食平,不過呢度lunch嘅omakase都唔算平,計埋加一每人都要$1300到。呢間omakase唔算係我食過最好食嘅,因為overall 食材唔算係最有鮮味,但勝在夠多樣化同花臣。一黎到就巳經比佢嘅環境吸引住,bar枱對住大玻璃,好開揚好舒服嘅感覺。金針菜串燒 - 好清新而且唔油膩,作為前菜算係幾開胃螢光魷魚串燒 - 第一次食熟嘅螢光魷魚,我自己唔太喜歡食到頭入面熟左嘅肉,有d腥同奇怪海膽豆腐 (右) - 豆腐好甜好好味,反而個海膽我覺得唔算新鮮,雖然唔腥但無甜味,配合個醋汁酸酸地先帶返少少鮮味出黎魚子醬白蝦 (左) - 其實個白蝦無咩味,但配合個鹹鹹地又甜甜地嘅caviar,即刻好味左!梅酒蕃茄 (中)深海池魚 (左) - 加左葱之後好refreshing,唔加豉油都得,都好鮮肝醬剝皮魚 (中) - 雖然師傅話個肝醬冇乜味,不過加咗少少豉油之後,配合埋個剝皮魚一齊食,鹹鹹地好好食,個豉油亦唔會搶左剝皮魚本身嘅鮮味,算係我成個omakase入面最喜愛嘅頭三位!燒金目鯛 (右下) - 雖然燒得幾好食,但奈何可能等得太耐,凍左

金針菜串燒 - 好清新而且唔油膩,作為前菜算係幾開胃

梅酒蕃茄 (中)

燒金目鯛 (右下) - 雖然燒得幾好食,但奈何可能等得太耐,凍左,即刻扣左d分

海螺+海帶 (右上) - 海螺係新鮮,但個海帶有d乾

縞蝦 - 縞蝦加左蝦膏同用醋整成嘅啫喱撈埋一齊,令到個蝦好清甜,加上縞蝦本身都好清爽好有彈性

紫葉葉紫菜吞拿魚 - 嘩!個賣相絕對係贏唒,厚厚一大塊吞拿魚十分肥美,不過我唔太鍾意紫蘇葉

吉列鮑魚 (碗內) - 雖然個吉列炸得好脆個鮑魚都好彈牙,但個鮑魚冇咩味
白蘿蔔+麵豉醬 (碗外) - 兩樣野加埋幾夾,作為配菜嘅佢我覺得比主菜好食

冰菜 - 幾特別嘅一道菜,第一次咁樣食菜,好爽好甜👍🏻

水八爪壽司 - 加左柚子汁酸酸地令水八爪更有鮮味

池魚壽司 - 配合左薑溶同葱,我覺得令到池魚味道減左,本身池魚自己都好夠味,唔加其他野可能更好

大吞拿魚壽司 - 我最愛嘅一味,入口即溶,好甜好肥美但唔會好膩。師傅話呢個吞拿魚係去左筋,所以好有誠意☺️

海膽壽司 - 一間日本店d魚生新唔新鮮,睇海膽就會見真章,因為海膽一雪得耐就會太凍,有種死同乾嘅感覺,同無唒甜味。雖然呢件海膽壽司賣相十分呃like,但我覺得唔夠新鮮,雖然比之前但個海膽豆腐好,但都係太冰,唔夠甜

大呑拿魚筋壽司 - 第一次食吞拿魚筋,以為係會好爽口彈牙,點知原來佢同吞拿魚一樣,係入口即溶,吞拿魚嘅油好香好肥,成個壽司好有驚喜🤩

立魚海鮮湯 - 加左蜆肉同帶子,不過不失,海鮮湯最怕有腥味,好在呢個都唔算腥

海棉蛋糕配沖繩咖啡酒 - 個沖繩咖啡酒都幾好飲,酒味唔算重,中和返海棉蛋糕嘅甜,幾好

日向下 (生果) - 第一次食呢一個生果,店員話係柚子+檸檬嘅合成品,個樣有啲似柚子,未到其實都係似柚子多過檸檬,但係食落都有檸檬嘅酸
一向鍾情食Omakase ,試過好多香港同東京嘅日本餐廳,其實好多人都鍾意兩者去比較,但我個人覺得雖然唔同,但唔代表香港嘅一定比較差。每次去東京都搵傳統而出名嘅餐廳,或者有一兩星的去試,因為我個人覺得日本米芝蓮嘅list 比香港同韓國靠得住,亦或者日本傳統嘅餐廳真係做一百幾十年亦堅持保持食物嘅質素,令公認度大大提高。而日本嘅Omakase 最緊要係食物嘅質素同師傅嘅功力,真係唔係講笑,以前亦覺得如果材料好就邊個整都好味(但唔代表年輕嘅師傅唔好),曾經試過去東京一間米芝蓮嘅餐廳,第一次去超好味,第二次去換咗師傅黑口黑面兼且Hea做,真係超難食🤮而香港嘅日本餐廳當然亦需靠材料嘅新鮮度,但始終無可能間間餐廳都有一個日本師傅坐陣,所以香港嘅Omakase 比較花巧,食物嘅陳列比較presentable ,但亦要靠當造嘅食材去帶出整餐飯嘅質素。Sushi Gin 我覺得比一般傳統嘅日本餐廳加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件壽司入口嘅感覺亦好不同,每度菜亦有不同嘅驚喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所變化,上個月去咗兩次lunch 一次Dinner ,雖然每隔一星期去一次,但每餐的

而香港嘅日本餐廳當然亦需靠材料嘅新鮮度,但始終無可能間間餐廳都有一個日本師傅坐陣,所以香港嘅Omakase 比較花巧,食物嘅陳列比較presentable ,但亦要靠當造嘅食材去帶出整餐飯嘅質素。Sushi Gin 我覺得比一般傳統嘅日本餐廳加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件壽司入口嘅感覺亦好不同,每度菜亦有不同嘅驚喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所變化,上個月去咗兩次lunch 一次Dinner ,雖然每隔一星期去一次,但每餐的組合及效果亦有不同👍🏻👍🏻當然,以lunch $3-400的價錢,性價比十分高,但dinner 嘅食材比較特別,價錢雖然較高,但質素亦比顕地比lunch 更高👍🏻👍🏻

師傅的態度絕對令整餐大大加分,做Omakase 嘅師傅同客人嘅互動非常重要,但唔代表多野講就好,我個人比較太多口水嘅師傅,試過另一間日本餐廳嘅師傅令我十分反感,好似做戲咁誇張,但Sushi Gin嘅師傅恰到好處,整餐飯食得舒舒服服👍🏻👍🏻
2019-01-23 268 瀏覽
Came here for lunch. Ordered the 12 piece deluxe sushi platter. I think it was good but not great. The sushi pieces were pre-cut before I ordered so they were a bit dry to me. Given it’s lunch, I can see why they want to have all the fish pre-cut. Chutoro was good. Generous portion of uni served. Preferred aji not chopped up. The tamago was below average.
2018-12-18
2019-01-20 585 瀏覽
大家應該清楚中午omakase不如晚餐的新鮮不太新鮮也可接受 但是款式零驚喜魚的質量真心一般....我個人覺得在板長壽司吃的質量和這間差不多! 給了$1200人頭一位的lunch 我認為一點都不值..非常失望!很多東西都是預先做好的..廚師只是從雪櫃拿出來!我明白lunch hour 是很忙! 但我覺得這間餐廳非常沒有心!吃廚師發板其實是要吃廚師的精粹和心機! 但這點我在這間餐廳完全看不出來! 我只是覺得所有廚師都忙於做食物給其他客人! 好像是只為做而做!食物質量實在太差! 魚生的質量很不新鮮!職員態度是幾好的!餐廳裝修還可以! 這裡的omakase絕對對不起這個價錢!以這個價位完全可以在另一家吃到更好的.以後都不會再去這間餐廳 就算朋友請我都會勸告去另一家.我之前就是看了其中一個open rice 的食後感寫得幾好所以才選擇這間餐廳....但我相信寫這一個食後感的人應該很少去吃omakase 所以才覺得好吃! 只有很少去吃omakase 的人才會覺得好吃!
大家應該清楚中午omakase不如晚餐的新鮮

不太新鮮也可接受 但是款式零驚喜

很多東西都是預先做好的..廚師只是從雪櫃拿出來!
我明白lunch hour 是很忙!
但我覺得這間餐廳非常沒有心!

食物質量實在太差! 魚生的質量很不新鮮!

職員態度是幾好的!餐廳裝修還可以!

這裡的omakase絕對對不起這個價錢!

以這個價位完全可以在另一家吃到更好的.

以後都不會再去這間餐廳 就算朋友請我都會勸告去另一家.

只有很少去吃omakase 的人才會覺得好吃!
2019-01-20 395 瀏覽
叫咗12貫壽司 lunch set $498,有虎蝦、金目鯛、剝皮魚、帆立貝、赤身、中拖羅、紫海膽、BB銀鱈魚、鯖魚、深海池魚、鰤魚、赤鯥,及最後的碎蔥吞拿魚手卷,魚/海鮮的種類叫做高檔,但呢個價錢冇大拖羅有點失望。其中比較喜歡的有紫海膽、中拖羅同鯖魚,但未見驚艷,而其他則一般般,魚生切得比較薄,部份某幾件冇乜魚鮮味(尤其吞拿魚手卷!),調味卻比較濃。跟餐有前菜(角切魚生小碗)、沙律、蒸蛋、麵豉湯同雪糕(入面係有冰的)。總括來說係冇驚喜有失望,應該未必會再來。
2019-01-15 329 瀏覽
和朋友一起来,三个人点了两个Gin套餐。三个人share 本来我们都不饿。环境很好伴随跑马地的夜景,就是隔壁在过生日噪音有点大。分量挺大的 性价比很高。味道很好,也很精致 每道菜都有植物装饰。每道菜服务员都会介绍怎么食用的顺序。但是只顾着拍照,没有仔细听。是我吃过最好吃的日本料理。三个人结账5600港币。以后有钱的话会再来~

环境很好伴随跑马地的夜景,就是隔壁在过生日噪音有点大。

Gin
2019-01-08
Gin
2019-01-12 387 瀏覽
今日老闆請食飯梗係去銅鑼灣食好西!Sushi gin 係zing 27樓,係時代廣場後面,地理位置真係好方便。今日食既師傅拍板不錯呀~雖然貴,但性價比不錯!最喜歡海膽,夠新鮮,另外每件壽司都係即整,對住個海景真係一絕,
2019-01-04 543 瀏覽
約咗朋友喺銅鑼灣食飯,大家都好想食壽司,可能大家去日本多了,食了太多好味的壽司,嘴有點兒食习了😛,決定找一間認真一點的,網上見到這一間的相片很吸引,訂位試試。這天安排坐了對着廚師的吧枱,還有城市及少許海景,感覺很好。他們有Omakase, 但第一次食還是試他們專門的壽司。壽司set有12件同埋9件嘅選擇, 當然係揀12件啦!前菜有番茄菜沙律,同埋雞泡魚干。第一件件壽司係九州花竹蝦,廚師很細心幫我地切開兩件,佢話女仔一件太大好難食。我仲記得非常彈牙,好鮮味,呢個開場令我非常期待餘下嘅壽司🤤其實每一件都很新鮮,睇相片都可以見到,例如帶子、海膽同埋吞拿魚,而且壽司飯嘅酸味剛剛好,試過有一些非常濃味,把魚嘅鮮味都蓋過了。只係想強調佢哋嘅吞拿魚一點筋都冇,不論是Akami (赤身) 或 chu-toro (中腹肉) 也沒有,這一些, 令我記起有一次在日本食一間米芝蓮三星嘅日本餐廳,他們用了吞拿魚嘅下巴肉 (非常少有),見到嘅時候還以為係一片A5和牛,真是丁點兒筋也沒有,還配了一片鹹蛋黃一起吃,口感豐腴,至今難忘。至於紫海膽,可能不是季節,略嫌有一點澀味。朋友想食赤貝,所以廚師特別將她的帶子轉了。
這天安排坐了對着廚師的吧枱,還有城市及少許海景,感覺很好。
他們有Omakase, 但第一次食還是試他們專門的壽司壽司set有12件同埋9件嘅選擇, 當然係揀12件啦!
前菜有番茄菜沙律,同埋雞泡魚干。
至於紫海膽,可能不是季節,略嫌有一點澀味。
朋友想食赤貝,所以廚師特別將她的帶子轉了。
另外喜歡他們的鰤魚和池魚,前者加了腌製過嘅蘿蔔,少許辣,加咗啲日本蔥,非常滑同埋夾。後者加了鮟鱇魚乾,提升左池魚嘅鮮味。其實本人不是非常偏愛銀身魚,但這兩款的配菜夾起來非常美味。
值得一提是他們的赤鯥魚,廚師少少用火槍燒過,感覺冇咁油膩,剛剛好,入口即溶。
Lunch Set 還有蒸蛋、麵豉湯,同埋雪糕做甜品
最後值得一題係服務態度很好,有日本餐廳嘅風範,認真。他們會不停為我們加熱茶,知道我地怕冷氣凍又會特別將風轉細一點,還有靜靜地幫我的外套用布蓋着,很貼心。
今次大家沒有揀錯,希望下次再試試他們的Omakase 或晚餐。

2018-12-28
第三次來,今次終於決定寫食評。Sushi Gin算係我食過的高級壽司餐廳當中,性價比頗高的一家。用料新鮮而且份量大方,試過晚餐omakase係食到非常非常飽(但好滿足),Lunch 九件套餐就啱啱好。我鍾意Sushi Gin其中一樣野就係佢既配搭,除左魚本身,佢大部分壽司都會配搭唔同調味,令成見壽司既味道昇華。剝皮魚同深海池魚搭配魚肝,金目鯛同鰤魚配上唔同調味既蘿蔔蓉,池魚配上好香既麻油,燒魚邊配上黑松露,每次配搭我都覺得恰到好處。當然有D人會鍾意食D無咁花巧比較傳統既壽司,我個人覺得各有千秋。傳統既可以比較食到純正既魚味,而Gin既做法可以做d平衡甚至昇華既效果。三次黎都覺得非常滿意,以後應該都會繼續黎~

金目鯛
海膽
左口魚邊
2018-11-08 966 瀏覽
2018-10-17 441 瀏覽
作為熟客,很喜歡這兒的 staff , service 殷勤、主動、有禮、客氣。坐在房間裡看著馬場,感覺舒服亦有 privacy. 這個 set dinner 超過hkd$ 2000, 不算很便宜,但用料足,食材新鮮,而且味道很好,很多 dishes 值 Michelin Star 兩星。除了味道very good , 賣相亦非常 presentable,名顯花過不少心思。 very good. overall, 晚飯用膳的經驗很不錯, experience 算 pleasant.
2018-10-13 1030 瀏覽
晚餐 點了gin 嘅omakase 其實食物味道不錯 鮮味足夠 但係可能佢charge 得你哩個價錢 就用大堆頭 玩花款嘅方式 嘗試好努力去impress 你前菜同sashimi都好靚跟住就係熱食 有條超豪勢嘅kinki 又一招去嘗試令你覺得好抵食 師傅就話入貨都要幾百蚊 去到食sushi 係我比較失望嘅一part 7件入面 竟然有4件係燒嘅 係食到超飽嘅情況下 仲俾啲咁油份高嘅sushi 真係有啲膩跟住嘅湯 又再一次玩浮誇 其實可能簡簡單單一個蜆清湯會比較match不過最後都有一個驚喜 蛋配上沖縄嘅咖啡酒 好特別 有tiramisu嘅感覺Overall OK 服務也不錯 只不過我個人認為用力過度 抱著想食sushi 鮮味期望嘅我 會覺得有點喧賓奪主

晚餐 點了gin 嘅omakase

前菜同sashimi都好靚

跟住就係熱食 有條超豪勢嘅kinki

又一招去嘗試令你覺得好抵食 師傅就話入貨都要幾百蚊

2018-09-13 1147 瀏覽
中午来这里吃omakase,非常棒,每道菜都很好吃,食材新鲜,味道搭配也很好,性价比很高!前菜很棒,鱼子酱搭配吞拿鱼味道很好,jelly搭配甜虾,然后是螃蟹肉,炸螃蟹,最后一口腌过的西红柿,味道非常惊艳,非常refreshing,让人很期待接下来的美食。下一道摆盘很漂亮,味道也非常的赞,很喜欢鱼肝酱的味道。最后那颗杨梅也尤其的棒,完美的一个过渡,很喜欢这家餐厅在细节上也处理的这么好。接下来是好大一块toro,只是撒了盐,并不需要沾酱油,所以很不一样的体验,可以尝到鱼本身的鲜味,非常满足。没有酱油的话略有点肥腻,但是真的很香。这一道应该是鲣鱼,调味非常非常的棒,使得原本平凡的鱼晋升为超级美味,很赞。接下来是一道天妇罗拼盘,有鱼和鲍鱼,蘑菇,南瓜等。裹粉很薄,炸的恰到好处。唯一美中不足是鲍鱼略有点老了。refreshing时间到,三个新鲜的蔬果:西红柿、无花果、白玉米,都是日本直运过来的,原汁原味,味道非常有层次,尤其是玉米,是生的,但是非常甜,很好吃,第一次吃到这种口味的玉米,非常好的体验。后面就是寿司时间了,一共六道,每一道都特别棒,我是对寿司蛮挑剔的人,但这边不管是食材的新鲜度还是口

后面就是寿司时间了,一共六道,每一道都特别棒,我是对寿司蛮挑剔的人,但这边不管是食材的新鲜度还是口味的搭配上,都让人很满意。尤其是第一道贝,厨师拿手一拍居然就卷起来了,可见非常的新鲜,味道非常非常好,可以说是我吃过的贝类中最顶级的。其他每一个都很赞,刷的调料也不是简单的酱油,每一款的味道都不一样,很喜欢这样的用心搭配。

接下来是一道汤,从贝壳里倒出来,把生贝肉直接烫成半熟,杯口抹了盐,像鸡尾酒一样的感觉,让这道汤又好吃又好玩。

最后还送了一个toro卷,味道也超级棒。吃到这里真的有点吃撑了,但是意犹未尽。

甜品是日本蜜桃和椰子冰淇淋,完美的收场,只是没拍照片。

总之,非常棒的一顿午餐,尤其是1000出头的价格,性价比真的非常高了。非常值得推荐的一家店,很用心,值得推荐。还会再来!