5天前
尖沙咀厚福街除咗出名食甜品外,最近幾年多左樓上日式居酒屋。今日朋友就約左我上去聚一聚。店內以木系設計好有日式居酒屋的感覺,更有bar 臺可坐。北海道仙鳳趾(鳳凰)蠔生蠔超大隻,好飽滿,脹卜卜。加了柚子啫喱在蠔上面,食落蠔味好creamy ,牛奶味重。鮨一沙律第一次食刺身沙律,估唔到該店加入三文魚、生菜,蕃茄、帶子、魚、八爪魚刺身混合新鮮生菜做成。超級好食,下次來都會再叫。新辣油油甘魚刺身薄切一碟超多片,切到非常薄身,油甘魚非常通透。估唔到油甘魚加上辣椒油,味道反而會令油甘魚更出。香蔥碟魚邊杯碟魚被火槍噴過變得熱辣辣,燒到金黃色,碟魚入口即溶,魚嘅油脂豐富及香。再加上壽司飯以杯載住,滿足感十足。鮮帶子海膽手卷海膽滿佈壽司飯上,再加上帶子及金箔,非常顯貴,打卡必點。香蔥吞拿魚腩手卷上面鋪住我超喜歡吃的吞拿魚腩蓉,再加上薑蔥令吞拿魚腩香味更提鮮。日本九肚魚天婦羅炸到金黃色,非常鬆脆可口,九肚魚沒有魚骨甲羅燒非常濃嘅蟹味同蛋味好濃放上去烤熱阻嘅多士超好食味嚐煮牛舌分量超多,牛脷滿曬成個碗、仲有白蘿蔔做伴菜。碗內麵豉湯吸收曬牛舌嘅精華,非常香牛味。
北海道仙鳳趾(鳳凰)蠔
鮨一沙律
新辣油油甘魚刺身薄切
香蔥碟魚邊杯
鮮帶子海膽手卷
海膽滿佈壽司飯上,再加上帶子及金箔,非常顯貴,打卡必點。
香蔥吞拿魚腩手卷
日本九肚魚天婦羅
炸到金黃色,非常鬆脆可口,九肚魚沒有魚骨
甲羅燒
非常濃嘅蟹味同蛋味好濃放上去烤熱阻嘅多士超好食