2022-03-12 3481 瀏覽
◘ 豐盛丼呢個丼岩晒貪心既小豬,即係我😌!有海膽、三文魚籽、拖羅蓉、赤蝦。份量十足,令人🤩眼睛發亮!壽司飯無論軟硬、溫度都好中我口味,原本幾期待海膽,可惜少腥有啲失望,但有我至愛既拖羅蓉補返數🥰三隻笑蝦蝦真係要大大力讚,又鮮又爽口彈牙👍🏻呢一啖有齊所有料,鮮味出眾,加上三文魚籽係我口腔口爆💥😳哎唷~幸福屎嚕~~◘ 照燒雞扒飯可能要即燒最遲黎到,飯都幾細碗😅好彩雞扒都大塊,雞皮燒得香口,肉質juicy又滑溜,加上大量既照燒汁,另一半都覺得唔錯。午市定食會有埋味噌湯、燉蛋、沙律。湯同沙津正常發揮,燉蛋係我見過最迷你既🤣但味道可以既。◘ 辣味噌煮和牛腹Openrice都見多人推,比我想像細碗,辣度易接受,略嫌味噌太重口味太鹹😗而和牛腹有啲似牛腩都有六七舊,勁稔牛味又重,煮得好入味真心非常好食😋有兩三舊白蘿蔔墊底,索晒啲辣汁幾唔錯,不過唔知係冷氣太凍定本身唔夠熱,溫度控制得差啲,呢到我要扣少少分,真係少少ja🤏🏻🤣◘ 鹽燒牛舌我好鍾意食牛舌🥰適當既厚度幾有口感,亦唔算好油,不過我就覺得唔夠香口,調味淡左丁丁,而且有少少韌😅些少失望既。◘ 煙肉荔枝卷😳呢個有驚喜!煙肉唔肥已經令我有興趣,裡面包住

◘ 豐盛丼

◘ 照燒雞扒飯

◘ 辣味噌煮和牛腹

◘ 鹽燒牛舌

◘ 煙肉荔枝卷
😳呢個有驚喜!煙肉唔肥已經令我有興趣,裡面包住粒好甜好稔好香既荔枝😋😋荔枝加熱後清甜度大大提升,同煙肉互相發揮同時亦能補缺彼此缺點,的確令串燒加分唔少👍🏻平時唔鍾意食荔枝既另一半都食左兩粒!

• 辣味增和牛腹
  • 煙肉荔枝卷
  • 照燒雞扒丼
  • 豐盛丼
4天前 0 瀏覽
期待已久嘅生日飯,點知竟然食唔到,迫於無奈搵咗呢間取替,and then中大伏了🥺鮨一千層海膽飯 (小) 升級日本海膽一上菜比嗰size震驚咗,真係非常mini😬 見到都幾多人推呢度嘅海膽,滿心期待點知真係大kick,朋友一致覺得海膽有陣奇怪嘅味🫠 仲要成$2XX,真係性價比極低!特上錦繡刺身一句講晒,呢個價錢值得更好食🙃清酒煮蜆冇味冇味冇味啊!!!!😩成餐最好食竟然係牛舌,其他食物都係普通水準,唔浪費時間逐樣逐樣講😇 另外值得一提嘅係呢度會收切餅費,但完全唔會幫手,朋友仲要比一位女侍應嘖佢,勁冇禮貌🤨成餐飯仲要聞住二手煙咁食🙃總括嚟講,食物服務環境衛生冇樣得,好失望嘅生日飯🥲

鮨一千層海膽飯 (小) 升級日本海膽

特上錦繡刺身
一句講晒,呢個價錢值得更好食🙃

清酒煮蜆
冇味冇味冇味啊!!!!😩

2022-08-01 647 瀏覽
厚福街出名多野食,今次黎到呢間樓上鋪專登食佢個海膽飯😋海膽飯一上枱已經好震撼場面❤️堆到好高,入口即溶,好鮮甜,配埋吞拿魚蓉一齊食大大加分🤤鰻魚好厚身,醬汁較甜建議配其他主食類一齊食🙈之後黎隻生蠔有我地手板咁大😂肉質厚實,海水味重,推介!
厚福街出名多野食,今次黎到呢間樓上鋪專登食佢個海膽飯😋
鰻魚好厚身,醬汁較甜建議配其他主食類一齊食🙈
之後黎隻生蠔有我地手板咁大😂肉質厚實,海水味重,推介!
  • 千層海膽飯(大)
  • 特盛鰻魚
  • 日本真蠔
2022-07-28 694 瀏覽
5:40上去18樓,門口寫住:6點前請去20樓,於是上到20樓,見到兩個職員,一個瞓緊覺,一個玩緊電話。問:請問係咪未開門? 沒回應…繼續玩電話。 又再問一次:係咪未開門? 玩電話職員繼續玩,不耐煩得一句:係。 沒有第二句,不主動告知營業時間。我大聲問:咁你地幾點開門? 哇,佢終於冇再玩電話啦,望住我,唔出聲。遠處一個女職員見到,話六點先開門。非常差 永不光顧。
8pm被告知last order, 覺得奇怪😦原嚟因為訂檯係7pm,限時90分鐘(入座冇講),所以一個鐘嘅時候就會截單,其實仲未食飽,即刻再望望menu,但8:08pm想加單就真係已經加唔到。但但但,重點係,間餐廳眼見先四成滿😳 有咩咁急住要趕客?食物就。。ok啦,但呢個樸實無華嘅環境同氣氛,呢個似有還無嘅服務,仲有呢個嚴厲執行嘅限時用餐,算了吧。呢條街,食物水准同價錢差唔多但唔限時的也有,限時但更好食,CP值更高嘅都有。
8pm被告知last order, 覺得奇怪😦

但但但,重點係,間餐廳眼見先四成滿😳 有咩咁急住要趕客?

2022-07-23
諗住喺尖沙咀買啲咖啡豆,上網check到依間嘢好似到性價比幾高,所以上去18樓嚟試吓。可能因為早到嘅關係所以都仲有位,因為其實佢個位唔係特別多,所以我諗之前應該係要之前book枱。其實食井飯都係最主要個材料新鮮咁佢呢度嘅材料我覺得係幾新鮮嘅,最主要係因為佢過井飯本身係要$398,而家半價$198。 所以我覺得性價比上來講真係唔錯。咁價錢嘅海膽我覺得質素其實都係正常對得起個原價價錢,依家仲有半價可以食到。呢種海膽應該係加拿大或者係塔斯馬尼亞,大大嚿幾好食,份量較多所以冇投訴。😊😊推介: 海膽三文魚子井飯性價比:🌕🌕🌕🌕🌕打卡:🌕🌕🌑🌑🌑環境: 🌕🌕🌕🌑🌑份量: 🌕🌕🌕🌕🌕

推介: 海膽三文魚子井飯
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
打卡:🌕🌕🌑🌑🌑
環境: 🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌕
  • 海膽三文魚子井飯
2022-07-05 715 瀏覽
第一次幫襯,見很多食評都很正面,便懷着期待去幫襯一次 (6/29/2022),先後吃了魚生,串燒,鹽燒油甘魚鮫,還有鵝肝+1支720 sake。魚生一般吃落也不是太差但感覺部份不太新鮮,串燒好吃,魚鮫非常厚肉亦燒得好吃,鵝肝雖然油了一點但是也10分好吃。整體魚生差了一點但亦能接受,其他食物好味道。本來覺得會再次幫襯。可惜,當晚過了幾小時之後我和女友便開始肚痛和需要去廁所,而一直過了兩天的今日我們仍然肚痛和仍有肚痾。所以未必會再幫襯了。
2022-06-29
2022-07-04 691 瀏覽
心血來潮同一班朋友想食日本嘢就醒起呢間日本餐廳預早book位直接入座見預約都幾full如果要Walk in恐怕有難度朋友極力推介海膽丼一於試試佢 果然不錯海膽份量足亦非常鮮甜配送紫菜 可以俾你夾住黎食!另外值得一讚係清酒煮蜆蜆大大隻肥美鮮甜下邊墊咗幾舊大根都好好味😋手卷嘅設計亦幾好唔會淨係覺得得飯冇料不過叫咗芥辣八爪魚醬汁比較多 所以紫菜浸林左😫串燒同格羅燒都不錯👍🏻沙律上邊嘅蕃茄係精華所在超級甜! 唔會有草青味海膽炒飯正常發揮不過加咗蟹膏醬就很不錯👏🏻叫咗特上刺身拼盤呢個頗為有啲失望魚生嘅溫度唔夠凍感覺唔係好新鮮而拼盤入邊嘅海膽亦唔夠海膽丼鮮甜🙊額外提一提OpenRice有九折食物券可以買等同九折😉
心血來潮同一班朋友想食日本嘢
就醒起呢間日本餐廳
預早book位直接入座
見預約都幾full
如果要Walk in恐怕有難度

朋友極力推介海膽丼
一於試試佢 果然不錯
海膽份量足亦非常鮮甜
配送紫菜 可以俾你夾住黎食!

另外值得一讚係清酒煮蜆

而拼盤入邊嘅海膽亦唔夠海膽丼鮮甜🙊

額外提一提OpenRice有九折食物券可以買
等同九折😉

2022-07-03 344 瀏覽
好想食壽司,所以今次揀咗鮨一。叫咗一個貴啲拼盤同埋平啲嘅拼盤,兩款都有我最鍾意食嘅帶子,壽司食材OK,都新鮮,同埋壽司飯調味都算唔錯,唔會太酸,但又唔係普通用白醋佢調味,不過帶子好似得一半就有少少姑寒咁試埋天婦羅,大蝦仲食到蝦好新鮮,而蔬菜咁吸油嘅食材,都炸到一啲都唔油,幾好食可能我哋坐咗屏風位,定係叫做有間隔嘅房,所以冇乜服務員會過嚟,淨係見到門簾後面有人企係到,除咗送餐,想搵人加茶,都要大叫,同埋我哋唔知天婦羅炸到一排扇係咩,問多句,都唔係好想答咁,可能係我哋太多問題,又或者繁忙時間太多人招呼唔切,所以感覺唔係太好
好想食壽司,所以今次揀咗鮨一。

2022-06-29 384 瀏覽
一直都在收藏清單裡的鮨一!今天終於有時間試一試。餐廳的位置算方便,厚福街的中間,鮨一佔地三層!不過平日一樣滿座,想來記住早一點訂位。必吃超級鮮甜的海膽手卷😍今次選了$198的日本海膽手卷,師傅說日本膽沒有澳洲海膽那麼大片,但味道會跟鮮甜。😍一嚐之下果然喜歡,海膽十分新鮮,沒有腥味,入口即化。雖然拍照了一會兒不過紫菜仍然是脆的!添加了金泊後看上去很奢華,忍不住大大啖吃光了,十分滿意!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️刺身點了三文魚,因為怕油脂太多所以沒有選三文魚腩。三文魚新鮮,不油膩😍推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️相逢恨晚的牛油金菇!這個絕對是驚喜,每一口都充滿牛油的香氣好喜歡推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️選擇困難症的人必點經典的十貫壽司,豐儉由人,而且每一件都是用心之作。一次嚐到十款不一樣的壽司推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️燒物不算驚豔,但絕對不失禮。小編最喜歡雞軟骨,一口一顆,香口但不會太鹹。牛舌多汁,肉質很嫩。推介指數:⭐️⭐️⭐️茶碗蒸不過不失,還好還是熱騰騰的。但在這裡會更想留肚吃別的菜式。推介指數:⭐️⭐️整體來說,一間十分高質而且佈置十分精美的日式餐廳,位置寬躺舒適,食物高質,會再來一次的店

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

相逢恨晚的牛油金菇!這個絕對是驚喜,每一口都充滿牛油的香氣
好喜歡

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️

2022-06-29 397 瀏覽
尖沙咀食日本菜唔一定貴!尖沙咀食日本菜唔一定要四位數埋單嘅!成日見到有人嚟呢度食嘢,想過嚟試好耐啦!今日終於有機會嚟大快朵頤!基本上我鍾意食嘅嘢都嗌晒haha呢度好出名嘅海膽丼好彩都俾我嗌到!一場嚟到梗係要全板咁食啦!真係砌到好高㗎 !佢嘅怪獸生蠔真係好大隻!仲大過我嘅手板!亦都相當之鮮甜!如果係buffet任食嘅話唔知可以食到幾多隻呢?haha不過牛油果軟殼蟹卷比我想像中細件仲有呢個鵝肝多士!都係我嘅最愛嘅favourite之一!happy!!!
尖沙咀食日本菜唔一定貴!

尖沙咀食日本菜唔一定要四位數埋單嘅!
基本上我鍾意食嘅嘢都嗌晒haha
呢度好出名嘅海膽丼好彩都俾我嗌到!
一場嚟到梗係要全板咁食啦!
真係砌到好高㗎 !
佢嘅怪獸生蠔真係好大隻!仲大過我嘅手板!
不過牛油果軟殼蟹卷比我想像中細件
星期一晚,預約左7:0,早到都比入,店內無乜人,大概有4,5枱客,入座後職員比餐牌我哋,揀左一陣,大約7:10就落單,衝住海膽而來,想order最出名嘅”海膽飯(大)”,點知話已經賣哂,唯有揀menu無相,”日本海膽飯(大)”,價錢貴$100,到上菜,我重複同侍應confirm呢個係”日本海膽飯(大)”?佢話係,我懷疑,因為同平$100蚊嘅”海膽飯(大)”完全一模一樣,真心建議店方,同一件貨產品名應該一樣,有限量供應應該寫”限定”,用唔同名,唔同價錢,仲要無相去誤導顧客實在唔係幾大方海膽非常新鮮,三文魚蓉就唔係幾好,有少少腥味,整體來講食物質素都係中上,份量就真係細到唔可以再細,唔可以想像海膽飯(小)係唔係一舊壽司嘅份量埋單嘅時候我想用OpenRice現金券,問咗店員,店員話如果用兩張就要比兩次服務費,我完全唔知乜嘢叫做兩次服務費,埋單嘅時候另一位資深店員過嚟幫我,佢都係堅持只可以用一張現金券,佢聲稱”一定唔會俾你用兩張啦” 結果我只係用咗一張結論係我唔知可以用幾多張,OpenRice冇寫明只可以用一張但兩位店員睇嚟有意無意都淨係想我用一張自己衡量
星期一晚,預約左7:0,早到都比入,
店內無乜人,大概有4,5枱客,
入座後職員比餐牌我哋,
揀左一陣,大約7:10就落單,
衝住海膽而來,想order最出名嘅”海膽飯(大)”,
點知話已經賣哂,
唯有揀menu無相,”日本海膽飯(大)”,價錢貴$100,

埋單嘅時候我想用OpenRice現金券,

結果我只係用咗一張
但兩位店員睇嚟有意無意都淨係想我用一張

自己衡量
鮨一日本料理喺尖沙咀厚福街嘅鮨一,餐廳有兩層,今次坐咗喺bar枱,可以一邊食一邊望住師父即叫即整,餐廳環境採用傳統江戶前風格,好似去咗地道日本餐廳咁,座位亦坐得舒適,出尖沙咀想食日本菜可以一試!豐盛丼午市堂食享用即享特別優惠,$198就可以歎到海膽、三文魚籽、拖羅蓉同赤蝦,刺身新鮮厚身,非常足料又抵食!甲羅燒蟹蓋入面嘅蟹膏同蟹肉香味十足,蟹膏鮮味濃,燒得剛剛好,撈勻蛋黃配搭埋烤多士食,值得一試!特上八貫目配細烏冬壽司飯特別加入咗以酒粕發酵嘅「赤醋」,有淡淡酒香,配搭油脂豐富嘅刺身,鮮味突出,入口魚油香豐富,最後仲有烏冬作結,抵食!
鮨一日本料理

豐盛丼

甲羅燒

特上八貫目配細烏冬
2022-06-14 395 瀏覽
今次朋友話帶我去試一間唔錯既居酒屋,我當然有叫最愛食既三文魚刺身,好新鮮,脂肪分佈平均,我地仲有叫左辣酒煮蜆,天婦羅,煙肉荔枝卷同埋雞泡魚乾。要介紹煙肉荔枝卷,好出色,兩樣野夾埋一齊食,好特別,未試過。另外雞泡魚乾係朋友介紹我食,雞泡魚乾相當好吃,唔太乾,有口感,同埋平時好少食雞泡魚,我覺得可以再去,下次要試千層海膽飯。
2022-06-04 740 瀏覽
限聚令放寬後第一餐日本料理,當然要食餐好,朋友訂了6:30pm, 限時食到8pm.入到去要上20樓坐bar檯,師傅是香港師傅,都有3-4人為客人準備好食物。我們叫了雜錦魚生,有海膽、白身魚、tuna, 還叫了螢光魷魚、枝豆, 三文魚sashimi等當送酒食,我們還叫了清酒。sashimi十分新鮮,不錯!之後叫了串燒,串燒不是太好食,所以大家不用叫串燒,在這食sashimi就好。 另外又叫了燒餅、脆脆的,和芝士年糕,很好食。最後我們食到8:30pm也沒趕我們走,服務也算不錯。
2022-05-28
  • 八爪魚燒餅