2014-04-25 1660 瀏覽
新年時節, 又是春茗旺季, 今年真想抖抖, 加上多有外出活動, 所以只少少的去了幾個。而因這個春茗也有很多相熟的大哥及前輩出席, 而且攪的不大, 都是自己人聯誼, 所以不可不來吧!餐廳名前為魚翅城, 但因近年環保反食翅的聲音此起彼落, 所以餐應亦於今年改名為"溏心軒, 以求棄車保帥, 穩住客人的對餐廳的信譽。但實情"鮑參翅肚"四寶之一, 鮑魚乃眾此之首, 用上與鮑魚有關的"溏心"二字, 比"魚翅"更加高價。雖說已改了名, 但魚翅依舊供應。然而春茗酒席菜單並非我能控制, 見魚翅依樣上桌, 既已做好, 又豈有浪費之理?! 還是好端端的吃完它吧!翅裙一梳一梳有致, 牙鹼不算粗, 但入口有爽勁。近根部分略厚, 能啖有鮮味, 一梳梳如月彎, 賣相很美。紅燒汁茨不稀不稠, 入口略帶漿口, 但紅燒味濃。入口亦有燙口, 加上火腿鹹香, 更見惹味。除魚翅外, 還有嫩滑而帶韌性的花膠公件。雖唇裙薄, 咬口不足, 可是入口的滑溜溜與骨膠原感覺不俗。發財蠔豉生菜, 春節傳統指定菜式之一。從來對此菜式都沒有期望, 因為一般餐廳都只求其意頭, 草草了了。蠔豉自有其鮮味, 但礙於用料, 少有厚肉而甘鮮。煮來過老,

發財蠔豉生菜, 春節傳統指定菜式之一。從來對此菜式都沒有期望, 因為一般餐廳都只求其意頭, 草草了了。蠔豉自有其鮮味, 但礙於用料, 少有厚肉而甘鮮。煮來過老, 韌性過高, 有時過份黏牙, 不好。髮菜以不用真貨, 茨汁大於本味。生菜吧?! 還可突出什麼? 莫非真的要脆如玻璃?
紅燒骨, 有其紅噹噹的意頭。一字排本來不錯, 可惜走油有點過老, 排骨外脆但略帶粗嚡。效果只可算是一般。
由於是席菜的關係, 也沒有機會能拍下所有菜式的"全相"供參考。而這條清蒸海斑, 蒸功火候與時間半握未稱理想, 肉質嚡而略韌。魚皮魚油脂肪多一點點, 感覺還好, 但魚肉就感覺不好了!
當紅炸子雞, 又是多個意頭菜式。比之之前兩個, 明顯炸子雞的表現較好, 最少要脆皮的還是脆皮, 肉質不會太老太嚡吧! 已知是冰鮮雞作料, 沒有太多發揮空間, 不求雞味濃郁, 但求不嚡不韌而已, 所以也沒多少的要求。
臘味糯米飯, 春茗仍是冬天時節, 還算是應時吧! 臘味糯米飯粒粒鮮明, 明顯以炒功結尾, 香味也不錯。入口, 飯飯散開而有香味, 用油恰好, 香而不膩。不過, 飯粒略淋, 彈性不足, 相信是先蒸至半熟而後炒所致, 所以口感難如生炒般爽彈。臘味用料只屬一般, 香味, 鹹香與鮮味都有不足, 與飯粒混入口中也吃不到多少臘味香味來。而且臘味飯上色不均, 相信與炒功有關。回想從前的一手金鑲銀炒飯, 就算是遇鑊即成形的薄漿也能包進粒粒的飯中, 其炒功與拋鑊效果相配合, 在短時間上色均勻, 真已是買少見少了! 慨嘆現在的食物與手藝真的不能一直傳下去。
乾燒伊麵, 是一口的濕炒感覺。雖是沒有醬汁的, 但入口麵條太濕, 味道亦稀。口中麵條爽勁沒有了, 整體來說只是個說不上說的飲宴水平罷了。

還有甜品是來了兩道: 一個是個水果盤, 是大眾化的用料, 沒有什麼。另一個則是一碟蛋散, 這卻反倒有點驚喜。記得多年前來此吃飯, 訂下菜單時餐廳還推介了甜品以蛋散作結。當時年少無知的問上: "那應該有多少?"; 當時經理沒好氣的答道: "十二個人咪十二條蛋散吧!" 我願這只是個蠢問題和笨回答吧, 但也夠讓我笑了好幾年。不過他們的蛋散始終鬆化如昔, 而且蛋香不錯, 淋上些麥芽糖, 甜香味道也算不錯。

整體來說, 論食物水平只可說是中規中矩, 不過餐廳環境不錯, 寬敞而不嘈吵。相信這也是領頭人想要的好環境, 好讓大家聚聚聯誼吧! 服務嗎? 還是可以啦!
2014-02-06
  • 蛋散
2012-01-05 730 瀏覽
長輩生日,選了在這裏吃生日飯,老實說,食物很一般,有些更可以用難吃來形容以魚翅城命名,我想當然以魚翅最聞名,出場很專業,每人一碗魚翅再即場煮湯淋上,心想必定很好吃,入口有點兒失望,湯味不夠濃,魚翅亦只屬一般,枉廢其魚翅城之名,最攪笑係吃完魚翅後,侍應送上一碟芽菜,我們問用來做甚麼的,她居然答:用來送魚翅!但碗翅食完嗱噃龍蝦:好細隻,無味,伴碟嘅粉絲更出色碧綠海鮮珊瑚蚌:珊瑚蚌唔夠爽,所謂海鮮只係魷魚絲,仲要係淡戊戊個隻黑椒海參:唔明點解海參要用黑椒煮,完全唔夾東星斑:最似樣呢個,條魚熟得嚟又唔"un",唯一覺得好食的餸脆皮燒雞:略嚡,個侍應好蠢,連雞屁股都分埋比我哋食,好彩咁啱兩個大人攞中,唔係俾小朋友食就......壽包:同東海比始終差啲,不過勝在熱辣辣,且個包無蛋黃,正面啲睇咪啱老人家食囉!薑汁炒飯:超唔好食,大人細路都給劣評干燒伊麵:好好味,唔會炆得太淋,亦好夠味,全晚以佢同條魚最正生果拼盤:啲生果大致都好新鮮,種類亦多,算幾好啦!蛋散:超甜,愛甜吃者會覺得好正

好得的非場
龍蝦:好細隻,無味,伴碟嘅粉絲更出色
黑椒海參:唔明點解海參要用黑椒煮,完全唔夾

薑汁炒飯:超唔好食,大人細路都給劣評

生果拼盤:啲生果大致都好新鮮,種類亦多,算幾好啦!
蛋散:超甜,愛甜吃者會覺得好正
2012-01-01
生日
2011-11-25 394 瀏覽
I used to go this Rest on 美麗華商場, but it had been closed, This location is my first time visit, My spouse has make the reservation for 6 this time for firends gethering. As useual we order the set lunch for 6 / $ 1088 which come wiht shark fin soup. and ginger egg fired rice, a few different dish, a frech cooking beef, spicy fish. steam veg. some dim Sum. and 旦醒甜品. we paid the bill before 12:45 also got 15 % off. what a deal and I find value of it. that why I always go Shark's fin city . They have great sharp fin soup, good service and Rest decorate is good for business meeting.
overall dinning at this Restaurant is very good, food is great, customer service is good, but price is a bit high for Dinner, no discount , That why I always go lunch instead. I am personal like shark fin soup. I will be back for more.
2011-11-11
2010-09-22 289 瀏覽
自從Times Square 的魚翅城closed down 之後,真係若有所失.因我地都幾喜歡到呢度飲茶,食那飽汁鵝掌.咁為了重溫那飽汁鵝掌,我地千里條條到奧海城飲茶.呢間係奧海城一期,間店吳係好大,是日安排坐了卡位,算幾舒適,不過那receptionist 的態度吳係咁友善咁有service,仲好懶,只招手示意叫我們入去,完全沒有尊重之意,未食已對這裡的service大打折扣.我地點了瑤柱燒賣,鮮蝦腸粉,飽汁鵝掌,牛佰頁,米需米雞,叉燒包供六樣點心.瑤柱燒賣都吳係大大粒那種,每粒上面有少少瑤柱絲,個賣相okay.食落d肉又吳肥膩,算吳錯,只可納入為okay, 不過吳係最好味那些!鮮蝦腸粉,呢度係傳統那種,我覺得係蒸左好耐咁,隻蝦仁都吳係好彈牙。呢個一般吳值呢個價。米需米雞,呢度係傳統那種,大大隻那種,裡面d料係乾乾地,呢度既整得都吳錯,吳可以話好好,一般啦.牛佰頁,呢度煮得都okay, 不過都係Times Square 的魚翅城整得好味d.同埋d牛佰頁淋身d.飽汁鵝掌,等左超過半過鍾才出現,個presentation 都吳錯,有兩條小棠菜絆住一朵冬菇,鵝掌掌炆得都夠淋,好味道.整體

整體都吳及以前Times Square 的奧海城店,都係捱下捱下咁.
舒適卡位
鮮蝦腸粉
瑤柱燒賣
米需米雞
飽汁鵝掌
兩點後飲下午茶好抵食雞湯翅($7x) - 翅既口感唔錯, 雞湯濃度適中. 好味......超值!!!!!!魚翅灌湯餃( 連一大點一甜品) - 抵食腐皮卷-好脆, 餡料足, 好多蝦.小籠包: 皮厚度均勻兼粒粒肉湯充盈, 以廣東菜來講都好合格.鮑汁菜心- 菜心好甜好林,食品都ok, 但普洱茶好難飲, 好大証 "行,木"味,請 改用好D茶, 就完美啦.............侍應服務好好, 環境舒適乾淨水準真係唔差, 值得一試
兩點後飲下午茶好抵食

魚翅灌湯餃( 連一大點一甜品) - 抵食
腐皮卷-好脆, 餡料足, 好多蝦.
鮑汁菜心- 菜心好甜好林,
食品都ok,

但普洱茶好難飲, 好大証 "行,木"味,

請 改用好D茶, 就完美啦.............

侍應服務好好, 環境舒適乾淨
水準真係唔差, 值得一試
2008-09-16 65 瀏覽
昨晚去了魚翅城食飯, 知道佢的招牌菜係翅外, 仲有當紅炸子鷄, 一心諗住嚟試下這兩款招牌菜.叫了個4人餐, 包括 :紅燒48大飽翅 : 好好, 真的要用筷子夾嚟食當紅炸子鷄 : 唔掂, 好鞋, 咁叫招牌菜...差榆耳蝦球 : ok啦, 即係榆耳, 西芹加蝦球, 全部都爽口, d蝦球都好新鮮花膠絲扒時蔬 : 都幾多花膠絲, 菜係白菜仔, 但唔知點解我覺得d菜有d苦清蒸海上鮮 : 條魚係石肨, d肉可以再滑多少少, 蒸多左少少時間鮮蝦荷葉飯 : 都ok, 清清地.甜品 : 原本有豆腐花, 綠豆沙和西米露, 不過豆腐花買哂了, 最後揀左蜜瓜西米露, 不過好甜.生果盤其實我除左d翅叫做有d睇頭外, 其他真係好一般, 不過佢地應該落左好少味精, 因為食完都唔會勁口渴, 而且服務都算唔錯, 成晚都有侍應生嚟換碟, 仲有, 現在消費滿$500, 送一張$100 coupon, 不過只可以晚市用, 仲有兩個鐘free parking, 之後都會再嚟食.

叫了個4人餐, 包括 :

紅燒48大飽翅 : 好好, 真的要用筷子夾嚟食
當紅炸子鷄 : 唔掂, 好鞋, 咁叫招牌菜...差
鮮蝦荷葉飯 : 都ok, 清清地.
生果盤

2007-08-22 45 瀏覽
Hi, This is a yum cha place with decent food and nice environment. Nothing like the "local restaurant" which are noisy and crowdy. I like here because their dim sum are one of the best in town. Special price for Tea after 1400 weekday. All dim sum for half price... Shark fin soup and fry dishes are nice too.

(非會員)
2007-05-25 52 瀏覽
昨天, 我和老公在下午茶時段到魚翅城飲茶, 叫了一客38元的“和味排骨煲仔飯”。當它送上來時, 我們都意外地“驚起”, 因為這個煲仔飯的煲只有直徑4吋, 裡面的飯只有4或5湯匙, 仲細過一個標準的家用飯碗, 而排骨和飯又不成正比! 我覺得被騙了, 便叫了那位高高且短髮的女經理來, 表示了我的不滿, 但她只是冷淡地說:「係呀! 我地既煲仔飯係咁架!」我反駁她說:「你地好取巧啫! 在同一張點菜紙上有迷你乜乜銀針粉、迷你乜乜炒面之類, 但這個煲仔飯又唔寫明是迷你, 我地點會諗到它可以細成咁架? 況且這個不是特價食品! 如果寫明係迷你而要成$38, 我地早就唔叫啦! 」她繼續擺出一副愛理不理的高傲樣說:「我會同公司反映嫁啦!」見她沒有半點行動, 我叫她取消這個“碗仔飯”, 幸而她也乖乖聽命! 不過, 我仍然想在此提醒大家此事。仲記得佢地在餐牌上大大隻字寫著:『我們永遠走實際路線』, 希望唔係大隻講啦!

2007-01-14 46 瀏覽
今日同朋友仔家人黎飲茶叫左叉燒腸(料多粉皮亦幾滑,唔太油),素菜包(包身鬆軟,餡料有蘑菇出奇地好味),蝦餃(皮薄蝦鮮但有少少肥豬肉),砵仔蘿蔔糕(蘿蔔絲足,有蝦米同臘腸份量亦唔少,ok)鹹魚雞粒煲仔飯(一人份要差唔多40蚊,有d貴,而且味道只屬大路),山竹牛肉(無乜肥豬肉,幾鮮味,ok)服務唔錯裝修亦幾靚但太細間唔易搵位好在我地早咋
今日同朋友仔家人黎飲茶
服務唔錯裝修亦幾靚
但太細間唔易搵位
好在我地早咋
2007-01-01 33 瀏覽
除夕晚老豆話事食中菜,選擇去媽咪至愛之一嘅魚翅城,三個人,叫咗:好抵食鮑翅三客($198一客)- 由細到大我都好鍾意食翅(就算碗仔翅都好鍾意...哈哈),不過只係鍾情"杰"湯嘅紅燒翅之類,雞湯翅就唔好喇,因為我係為咗食翅,唔係飲湯嘛。食嚟食去都係覺得魚翅城整得最好最抵食,不過唔知係唔係尋晚多人,個上湯退步咗,稀咗啲,而魚翅就冇以往食開咁粗身,不過都俾足料,仍然好食。腐乳汁浸唐生菜- 唐生菜好靚,個腐乳汁調得好,唔鹹,好味。清蒸石蚌($108) - 條魚好新鮮,又幾大條,一百蚊多啲好抵食。招牌炸子雞半隻- 每次嚟魚翅城嘅必吃,因為限量,假日最好一坐低就叫定伙計留起半隻,皮炸得香脆,雞肉夠滑,不過可能尋晚人多,略嫌雞醃得未夠入味(不過健康啲食淡啲都好),而且風乾得唔夠,以往食好食啲。楊洲炒飯- 飯炒得夠乾身,一啲都唔油,用料都夠(有大蝦仁粒,至少唔係俾蝦蟆),又多蔥粒,好香好好味。至抵食燕窩三客($128一客) - 老豆同媽咪要杏汁,我要紅棗汁(汁係另上嘅),食嚟食去又係魚翅城嘅燕窩至抵食,好多時其他酒家收你128都俾唔到魚翅城咁多燕窩,所以每次去魚翅城都見到唔少客食架(尤其啲熟客)。另註

腐乳汁浸唐生菜- 唐生菜好靚,個腐乳汁調得好,唔鹹,好味。

另註:奧海城呢間魚翅城都幾多熟客去食(個個星期都去嗰啲),啲伙計同部長對啲熟客係明顯地好好多,仲會送糖水加生果盤,所以如果生客覺得佢哋招呼唔好就唔好見怪,其實我覺得送糖水生果俾熟客一啲問題都冇,好多酒家都係咁,不過有個別伙計真係會對住熟客有笑容,又serve得密啲,對住生客就冇乜笑容,咁好似唔係太好囉。
2006-12-19 18 瀏覽
上週末來飲茶,今次唔使等位,即時有位坐。最難忘都系呢個酒滲羊肉,冷盤來既,非常好味!0的肉唔chewy,有點酒味,好開胃
2006-08-08 18 瀏覽
  老婆突然話好想食魚翅,心諗糧尾,食街邊果D都仲得,素素聱唧靘翅就只夠食兩條,米同佢講話姚明叫人唔好再食魚翅,因為鯊魚就快絕種,又話佢知D人捕鯊只係割左魚鰭就放左條鯊魚,佢地死得好慘架…..咁先可以說服佢,苛包又逃過一.  唔食魚翅,同佢去左魚翅城飲茶,心理上好過d,入面好細,只得十多張,成3點都仲要等.不過裝修都尚可. 馬拉糕---好多欖仁,又夠軟熟,有點似以前懷舊馬拉糕 紫菜花枝卷-----食得出係用新鮮墨魚餃做,好彈牙. 蛋散----招牌貨,夠溥,夠脆,但少左d甜味,個人都係比較喜歡一般硬蛋散果種質感. 魚翅餃-----好正,不單皮溥,餃內包著應是新鮮蟹肉, 鮮甜湯內有一排彈牙魚翅,如果配埋支靘次白就good.不過食後好有罪惡感.以後都係唔食魚翅.

馬拉糕---好多欖仁,又夠軟熟,有點似以前懷舊馬拉糕
 紫菜花枝卷-----食得出係用新鮮墨魚餃做,好彈牙.

當晚食0左個椒鹽鯊魚骨,好好食,以為拒系一排軟骨,但原來系有0的肉食0下既,一舊舊,切到好似平時食鱔0甘樣,正!雖然話系頭盤,但份量足兩個人當小菜0甘食;脆瓜海參和醬汁魚唇,兩個煮法都差不多,只系個脆瓜海參多0左0的菇,兩個菜都好好食。甜品食0左杏汁撞蛋白,仲以為會同薑汁撞奶0甘,撞完之後會凝固,我地望住個甜品等等等等等,見到都系水汪汪,開始醒覺,薑汁系唔同杏汁,牛奶亦唔同蛋白,所以效果都唔同,食落同杏仁露差不多,但間唔中會食到0的凝固0左既蛋白。服務好好,個個服務員都面帶微笑。埋單時記得問服務員欏泊車單,就可以有兩個鐘免費泊車

2005-11-27 26 瀏覽
兩點後飲下午茶幾抵雞湯翅($68) - 翅既口感唔錯, 雞湯濃度適中. 咁既價錢有咁既質素係好難得.魚翅灌湯餃($58, 連一大點一甜品) - 味稍淡, 料唔多. 有一兩塊魚翅仔, 好過冇.腐皮卷-好脆, 餡料足, 好多蝦.燒賣-麻麻地豉油皇吊片炒河-冇鑊氣, 唔得.雞湯浸時菜- 菜心好爽, 雞湯濃, 我估同雞湯翅既湯係一樣.香芒雪花卷-芒果幾甜, 皮夠軟綠豆沙- 好高水準, 臭草味好夠.侍應服務好好, 環境舒適乾淨.
兩點後飲下午茶幾抵

腐皮卷-好脆, 餡料足, 好多蝦.
燒賣-麻麻地
豉油皇吊片炒河-冇鑊氣, 唔得.
香芒雪花卷-芒果幾甜, 皮夠軟
綠豆沙- 好高水準, 臭草味好夠.

侍應服務好好, 環境舒適乾淨.
2005-11-25 27 瀏覽
同事們一早已想食$68的翅,今個月又提早出糧,昨午就和同事走到來.兩時入坐,人客不算多.地方不大,但勝在裝修不錯,都幾舒服.雞湯翅---用瓦煲即場煲熱,看似細細兜,但魚翅畢落都不小,雞湯清清地,食得過又好味XO醬炒腸粉---差,冇XO醬的香,亦不似炒過雞絲炒河---冇鑊氣,差!!咸水角---熱辣辣,唔錯蛋散----等得最耐的一味,不過都值得.很鬆化,配上小小的糖醬,正!!另外叫了一個鮑汁XX,唔記得個名,切成一片片,膠膠地,個汁用來送飯又好食.最差是個白飯好淋.TOTAL: $480總括:炒的食物不好,但翅和其它小食就不差,亦幾抵食,可以一試.
XO醬炒腸粉---差,冇XO醬的香,亦不似炒過
雞絲炒河---冇鑊氣,差!!
咸水角---熱辣辣,唔錯
最差是個白飯好淋.
TOTAL: $480