餐廳: 魚米 (翠屏(北)商場)
資訊:

2024-02-18 63 瀏覽
就咁睇相,你未必會知呢間食店死因起邊,但你睇落去就會佢點解生意慘淡啦!話說今早心血來潮想嚟幫襯呢間好耐未嚟過嘅連鎖食店,魚米,在嚟呢間舖頭之前,我必需經過佢一個舖位之隔嘅意樂,一望入去,生意非常好,星期日朝早,接近10點,幾乎坐滿,反觀呢間魚米,唔係小貓三四隻,而係少貓一兩隻,大量坐位任坐。我隨便搵個卡位坐低,拎起餐牌,原來轉咗,但第一眼畀我搵到呢次嚟食嘅目標:餐蛋治配熱奶茶,承惠$29,烘底加$1,即一共$30,呢個價錢絕對有競爭力,因為佢樓上嗰間翠屏茶餐廳,唔烘底都要$34,對面嘅譚仔連烘底都要$29,同區嘅百分百,麵包厚啲,烘底要$35,你話佢呢個價係唔係算係有競爭力?咁問題出起起邊?死罪一,杯奶茶出事:我慣性唔試味,先落糖攪勻再試味,咁就出事啦!哇!甜到呢,好似落咗煉奶咁甜,而且無茶香、無奶味,雖然唔嚡口,但一味得個甜字,完全唔掂。死罪二,餐蛋治:雖然佢標榜係頂級餐肉,但實情係呃鬼食豆腐,塊餐肉一啲都唔香,咁都叫頂級?頂佢個肺就有份;仲有,個炒蛋唔修邊,露咗出嚟,賣相已經打折扣莫非係故意咁做,令人覺得佢用咗好多料?死罪三,服務:堂堂一間連鎖經營食肆,居然唔出單畀客,到我出去收銀
咁問題出起起邊?
死罪三,服務:堂堂一間連鎖經營食肆,居然唔出單畀客,到我出去收銀埋單時,負責收銀嘅亦完全無講幾錢,我於是碌大對眼望實佢出張收條,嗰吓佢意識到我似乎想到張收條,就問我係唔係想要張收條,我當然話係啦!點知你會唔會收錯數㗎,好彩收款金額正確,我可以安心出門離開。
起我進食期間,有個無著制服嘅女人起度講電話,埋怨生意呢間舖頭生意唔好,我有理由相信佢係呢間店舖嘅負責人。鬼咩!咁嘅食物質素同服務態度,同佢嘅競爭對手完全比下去啦!而事實上,就起我入嚟呢半個鐘,只有兩個人入嚟食嘢,外賣亦只有一單。
而我離開之後,即朝早10點半,返轉頭去睇吓意樂,望入去係完全滿座,再過馬路,去佢對面嘅大家樂同譚仔望下,大家樂接近滿座,相信同佢哋有一班基本捧場客有關,而譚仔嘅入座率就同魚米有得比,之但係譚仔嘅午市係超好生意,可以拉上補下,而魚米可唔可以做到咁?我絕對有保留。
一早行過食咗個早餐一入去已經相當奇怪不過兩三台客但係每一張枱都擺滿上一手食客食完嘅餐具成間嘢完全冇人做嘢兩個阿姐行嚟行去唔知做燈膽壞咗都唔換講返份早餐雞扒餐肉炒蛋熱咖啡 39蚊正正常常冇乜特別同一般連鎖快餐店差唔多但係餐廳嘅服務 極度惡劣因為後尾發現原來間餐廳唔係冇人做嘢起碼見到兩個樓面同埋一個清潔阿姐全部加埋得四枱人但係客人食完嘅餐具依然就咁擺咗喺枱面有新嘅人客入嚟根本唔知坐邊度好佢都係一間連鎖嘅食店睇嚟管理層要好好整治下班阿姐
一早行過食咗個早餐
但係客人食完嘅餐具依然就咁擺咗喺枱面
有新嘅人客入嚟根本唔知坐邊度好
佢都係一間連鎖嘅食店睇嚟管理層要好好整治下班阿姐
2023-10-05
$40 (早餐)
2023-05-27 131 瀏覽
今日朝早落樓下食早餐,只係帶咗手機同八達通,先去最近嘅美心,先起外面玻璃望入去,見到啲檯唔係有人坐呢就係啲人食完啲餐具未執拾,睇見都有啲唔開胃,推門入去望下個餐牌,話是日粥品,但又無講話乜嘢粥,萬一係我唔鍾意嘅皮蛋瘦肉粥就大檸樂啦!於是過馬路,過對面,去好耐都無幫襯過嘅魚米。一打開門,食客比美心少一半以上,更重要係啲檯呀,全部都乾乾淨淨,無一張係有食客食完嘅餐具,地方任坐,而且坐得比美心舒服好多,食物即使唔好食,單係環境已經值得加分啦!打開個餐牌,首先打動我嘅係餐牌第一頁右下方嘅芝士滑蛋漢堡扒牛角包,$35連熱飲,抵食啦!再望下,餐牌上方嘅餐,比較下原先選定嘅餐,雖然無咗芝士同滑蛋,但有流心煎蛋,仲有腸仔、火腿同餐肉,都只係貴$3啫,咁梗係叫呢個啦!嘢食好快嚟到,牛角包係我至愛之一,我之前都講過話牛角包要好食,就必需符合兩個條件,而且缺一不可:一要脆口,二要有牛油香味,但佢呢個牛角包就兩者都欠奉,失望😨😰😫腸仔,正正常常嘅雞肉腸,唔會過鹹,但無驚喜,可接受。餐肉,正正常常嘅火腿唔餐肉,同樣都係唔鹹,亦無驚喜,可接受,睇得出有煎過,但若果煎得香啲嘅話,效果會更好。煎蛋,絕對無呃人,真係流
腸仔,正正常常嘅雞肉腸,唔會過鹹,但無驚喜,可接受。
煎蛋,絕對無呃人,真係流心蛋,但明顯係預先煎好,啲邊唔脆,個蛋唔熱,如果係即煎嘅話,味道會正好多。
漢堡扒,無比較就無傷害,佢呢個似係凍肉舖買到嗰隻,但同老麥嘅豬柳拍埋一齊嘅話,高下立見,老麥嘅好食得太多太多啦!
火腿,食落居然有啲酸味😱😵😕,完全係香港前教育局局長嘅花名,佢係呢個餐入面最差嘅食物🤢🤢🤢。
最後,到杯奶茶,無茶味,唔得香,即使用咗啡糖都無用,咁嘅食物質素,加上唔似得美心有免費Wifi,難怪會比對面美心少一半人以上,即係小貓三四隻,呢間舖唯一優勝地方係乾淨,因為當我食完無耐,店員立即嚟收拾餐具,抵讚👍👍👍。
順帶一提,呢間舖頭,乜鬼調味料都唔見有起張檯或櫃桶內,連茶記最常有嘅鹽、胡椒粉、辣椒油等通通都欠奉,唔講下下要開聲問職員攞?還是佢哋對自己出品太有信心,知道啲客唔需要加任何調味料都食得稱心如意?又抑或覺得一間店舖,只有兩個樓面,會令佢哋太得閒,所以要佢哋做日本首相,幫客拎呢樣調味料,果樣調味料?越諗越唔明,難怪啲怪越來越少,唔係無原因嘅。
到最後出去畀錢,又發生咗一件我諗極都唔明嘅事:我間店員接唔接受BOC pay,佢答話無呢個收款功能,咁我只能夠畀八達通啦!但奇怪係佢出嘅收據居然係中銀抬頭嘅,咁即係話佢呢間食店係以中銀作為主要營業收入存款嘅銀行啦。以中銀作為主要收入存款銀行嘅公司,居然無中銀嘅電子支付工具,係唔係好怪呢🤔🙄😳?
奶茶
2023-05-27
$28 (早餐)
2023-02-01 163 瀏覽
今晚大家都有點累,又凍,決定叫魚米!清蒸黃立倉 HK$79.00 少少䶢和少少油膩豬軟骨牛肉雞翼米線(加底)HK$79.00豬軟骨真的肥得很,多油到。。。娃娃菜 HK$25.00 還可以 okay la~東江雜菜煲 HK$58.00這碗所謂的「雜菜煲」的最下面用了不知甚麼類似粗身的河粉,來做配菜(墊底),實在很難食。扣分!整體而言,下次還是叫回「譚仔」,起碼不會太多油,又不會無啦啦多了不知甚麼河粉之類在菜裡面。
今晚大家都有點累,又凍,決定叫魚米!

清蒸黃立倉 HK$79.00 少少䶢和少少油膩

豬軟骨牛肉雞翼米線(加底)HK$79.00
豬軟骨真的肥得很,多油到。。。

娃娃菜 HK$25.00 還可以 okay la~

東江雜菜煲 HK$58.00

外賣送餐
2021-12-29 463 瀏覽
今日本身凍凍地,想食d熱野。(平時隔離有兩間餐廳都食開)比次機會你,睇下會唔會成為第3間食堂。試試而間野,個咖啡黎到果時,飲第一口,已經同隔離兩間有對比。(算,中午唔好咁高要求)觀感無咖啡油,點叫即磨咖啡?口感,無味,要落糖先有味。個餐黎埋,xyz!!!!!!!。。。第一次覺得中午咁唔底食,唔怪得無乜人。👏成個粉面餐,陣係食粉。49蚊,陣係食粉好似貴左少少,原來d餸係咁貴。得果6粒細!魷魚圈!炸粉多個魷魚。隔離兩間起碼有d野落個胃。打完而篇食評,飽哂熱哂多謝哂,一肚氣同嬲到熱。食完唔飽,仍要去再食其他野。

觀感無咖啡油,點叫即磨咖啡?
口感,無味,要落糖先有味。

個餐黎埋,xyz!!!!!!!。。。
第一次覺得中午咁唔底食,唔怪得無乜人。👏
成個粉面餐,陣係食粉。

49蚊,陣係食粉好似貴左少少,原來d餸係咁貴。
得果6粒細!魷魚圈!炸粉多個魷魚。

隔離兩間起碼有d野落個胃。

打完而篇食評,飽哂熱哂
多謝哂,一肚氣同嬲到熱。

食完唔飽,仍要去再食其他野。
椒鹽魷魚圈米線
2020-11-23 865 瀏覽
魚米吃過了大圍那間..這間是第二次吃的魚米....老實說了...34蚊任揀3餸配熱飲,凍飲加3蚊...3餸仲有豬扒、雞扒、漢堡扒揀...算係咁了...11點去到還有早餐牌...就叫了3餸面....雞扒、雪菜肉絲和餐肉配通粉加凍奶茶少甜少冰...等5分鐘就來到...值得一提是雞扒應是剛炸起...分不出即炸還是番炸,總之是夠熱的..餐肉就得一般了...但個辣椒油就夠晒辣,衰在杯凍奶茶很耐才到....另外加5蚊有個牛角包,很大的,5蚊在面包鋪是買不到了...一定要加了!
魚米吃過了大圍那間..這間是第二次吃的魚米....

2020-11-11 368 瀏覽
超正平民早餐😍😍。牛角包超香,又唔會太油,個酥皮咸香味濃,空氣感唔錯,超級醒神🥐🥐。雖然好邪惡,不過我好鍾意食牛角包🤣🤣。炒蛋唔會好老🍳🍳,但系又唔會好生 (我完全食唔到生蛋),呢個ok, 幾香。有啲雜菌系度🍄🍄,都幾足料下架。火腿通粉好出色😍😍,雖然個火腿有啲hea, 不過我又唔介意賣相嘅😂😂。最緊要系雞湯底清澈香濃,通粉唔會淋哂咁,又唔會硬,又爽又軟,正喎。超鍾意呢個湯底。
超正平民早餐😍😍。

2020-08-02 399 瀏覽
星期六朝早起身,最好就去嘆番個早餐,剛好趕及11:30前去到餐廳,極速叫個自選早餐。$37有個牛油多士,仲有三款餸,揀咗魚蛋、雞翼同餐肉,都算幾多選擇,湯底OK,食完唔會口渴,食完好飽㗎,嘆埋杯熱檸茶,即刻醒神晒!

2020-02-20 522 瀏覽
今日工作比較忙就開個外賣app睇下有咩外賣好食,由於天氣比較乾燥,就揀左濕濕地嘅米線食,外賣app好方便,每個項目都可以調整例如辣度,份量,好仔細每個餐要另外增加$10附加費,不過為左懶就比佢啦!🕞輪後時間🕤 有點失望,本身個預定到達時間一次又一次延後,最後足足等左75分鐘先到真心可以改善一下,例如有服務承諾落單後大約幾時會到!揀咗先魚湯五福臨門米線,試左個湯有魚味,不過偏鹹,幾款餸系魚片頭比較好食,其他都一般。賣相就可能因為外賣比較難控制🔆總結一下🔆:下次應該唔會外賣,堂食還可以,不過也可能等侯時間過長,所以降低左品質 !希望有所改善,宜家比較少出街,要盡量避免人多擠迫,如果可以坐座家中都食到美味嘅午餐就開心
外賣app好方便,每個項目都可以調整例如辣度,份量,好仔細
每個餐要另外增加$10附加費,不過為左懶就比佢啦!

真心可以改善一下,例如有服務承諾落單後大約幾時會到!

鮮魚湯五福臨門米線
外賣送餐
2019-03-15 767 瀏覽
平時諗唔到食咩附近有冇乜好食就局住試吓呢一間魚米,佢嘅款式都算好多嘅你都有好多小食咁就可以配合自己鍾意嘅口味啊唔同嘅米線或者飯或者小食。嗰日就叫咗個黃花魚米線,條魚係新鮮炸起嘅但係又係冇乜鮮味而且炸得有啲乾,完全唔滑。不過佢就係原條魚上感覺上好豐富米線嘅份量都足夠嘅,軟硬度就爭小小我略嫌佢啲米線煮得有啲晏食完有一點胃痛但係個湯底都叫唔錯佢有少少芽菜同埋腐竹,幾香。不過地方有一啲窄,而且衛生一般。
但係個湯底都叫唔錯佢有少少芽菜同埋腐竹,幾香。

不過地方有一啲窄,而且衛生一般。
2019-02-02 432 瀏覽
第三次幫襯,服務態度一次比一次差。收銀姐姐態度惡劣,係到扔單又勁無禮貌問你食咩。米線唔差,米線湯底清甜唔油。即使唔係堂食買外賣,食物都不俗,但服務態度質素可以再改善。
2019-02-02
2019-01-29 358 瀏覽
今天放 lunch 又黎左呢度附近, 呢間之前試過, 一次 ok, 一次好唔掂。同事就話佢上星期黎過, 還可以的!特餐其實即係 lunch set, 款式不太多。穩陣起見, 我揀左果醋豬軟骨菜飯。同事揀左魚蛋貢丸蟹籽丸米線。先上來我的凍檸茶, 味道 ok!果醋豬軟骨有四大舊, 唔算太肥。質感不是太淋的, 有少少咬口, 可接受的。味道帶點酸酸甜甜, 排骨入味。菜飯上枱非常熱, 飯粒分明, 不會太硬。如果小棠菜的份量可以多一點會更加好食。同事說她的米線也不錯。餐廳裝修光猛企理, 坐位寬敞, 卡位也算舒服, 會再來的。

同事就話佢上星期黎過, 還可以的!

特餐其實即係 lunch set, 款式不太多。

穩陣起見, 我揀左果醋豬軟骨菜飯。
同事揀左魚蛋貢丸蟹籽丸米線。

先上來我的凍檸茶, 味道 ok!

果醋豬軟骨有四大舊, 唔算太肥。
質感不是太淋的, 有少少咬口, 可接受的。
味道帶點酸酸甜甜, 排骨入味。

菜飯上枱非常熱, 飯粒分明, 不會太硬。
如果小棠菜的份量可以多一點會更加好食。

同事說她的米線也不錯。

餐廳裝修光猛企理, 坐位寬敞, 卡位也算舒服, 會再來的。

2019-01-29 250 瀏覽
晏晝唔想煮,就去咗呢間魚米買外賣,一入到去見到間餐廳冇乜人,有啲擔心會唔會係食物質素好差,我企左係到好耐,店員都冇主動行過黎問我有咩事,要我叫到話要買外賣,佢哋先慢慢行過嚟,一開始已經覺得店員好冇禮貌。買外賣要等15分鐘,雖然呢個時間係可接受,但係明明間餐廳無人,遲黎過我嘅都已經有嘢食,都唔明點解我嗰份會咁耐。講返食物,雖然魚湯都算濃,烏冬好粗,墨魚餅都算好食,香茅雞翼又炸得幾脆,但成份外賣都偏濃味,而且又唔包野飲,食幾啖已經覺得好口渴,雞翼都算炸得好食,而且有分開湯上,不過差唔多$60有三個餸嘅烏冬我覺得都尚可接受,質素普普通通,但我覺得店員嘅態度要改下,如果唔係食物質素有幾好都唔會吸引到我嚟幫襯。
2019-01-29
15 分鐘 (外賣自取)
2019-01-10 180 瀏覽
同老婆魚米食晚餐。佢食酸辣湯魚旦米線,魚旦爽口彈牙,有魚味,魚片都十分爽滑,亦有魚味,酸辣湯底有蔥有榨菜絲,配菜是可以的,而湯底少少酸不是很辣,很普通,不會再試酸辣湯底我食雲耳蒸雞,配白飯,雞件數量算多,用薑絲蒸落可蓋過雪味,而雞夠熟而都夠滑的,配菜雲耳南瓜好入味,索晒雞件既雞汁同油,唔怕肥膩的就的確幾好食,全碟亦夠熱辣辣,岩岩蒸出來的,兩樣野賣單100蚊有找,真係算可以了,食飽飯拍下patpat就走人lu.
同老婆魚米食晚餐。

2018-09-09 262 瀏覽
呢排要幫朋友睇貓,今日在朋友家附近揀咗呢間連鎖米線店,門面光鮮,店內淺木色舒服,食物選擇幾多!外賣盒都可以入微波爐,包裝幾企理蘿蔔牛腩撈烏冬($43)份量不大,打開食材豐富,牛腩炆得入味,牛腩肥瘦相間,彈牙鹹香,味道略重過鹹,牛筋粗身彈牙,炆得稔口好味,蘿蔔清甜,不過有啲渣,扁烏冬彈牙,撈牛腩汁好味,整體好味,牛腩汁濃香,係牛腩肉索晒啲汁所以過鹹椰汁涼粉紅豆($11)涼粉切得太細碎,無咗彈牙口感,椰汁糖水幾滑,夾雜大粒糖紅豆,炆得入口即化,幾好味(如果涼粉大粒啲仲好)外賣盒(每個$1)食物除了太鹹味道幾好味,店員姨姨講野好直,我睇餐牌再問配搭問題,佢其實詳細答嘅,只係比較掘!ok!外賣幾好味!
呢排要幫朋友睇貓,今日在朋友家附近揀咗呢間連鎖米線店,
門面光鮮,店內淺木色舒服,食物選擇幾多!

外賣盒都可以入微波爐,包裝幾企理
外賣盒
蘿蔔牛腩撈烏冬
烏冬彈牙
蘿蔔微有渣
牛腩彈牙但太鹹
牛筋彈牙入味稔口

椰汁涼粉紅豆

外賣盒(每個$1)

外賣幾好味!
2018-09-04