2019-11-10 353 瀏覽
買左兩個外賣M11 成$62漢堡扒同牛油多士都失左蹤得翻碗米線我知道顧客都有責任去確保自己買既野但你啲員工認真啲好嗎?包份外賣都可以錯漏百出只能話自己不幸🤷🏻‍♀️

早餐M11

買左兩個外賣M11 成$62
漢堡扒同牛油多士都失左蹤
得翻碗米線
我知道顧客都有責任去確保自己買既野
但你啲員工認真啲好嗎?
包份外賣都可以錯漏百出
只能話自己不幸🤷🏻‍♀️
2019-11-10
外賣自取
2019-10-11 140 瀏覽
周末的时候跟朋友正好在新城市中心溜达,去的比较早,开店的还不是很多,找一家随便吃点早餐。选这家的原因主要是看她家的鱼饭有点特色吧,可惜的是这个点还没有供应。于是点简单的点了一些早餐的常餐。就是蛮普通的出前一丁配一些菜之类的。总体价格跟普通茶你差不多,味道中规中矩吧,说不上太好太坏。总体而言还可以的一家茶餐厅,下次有机会的话过来吃个午餐或者晚餐。

2019-09-28
$36 (早餐)
2019-09-28 83 瀏覽
今日放工比較晚的關係,就到了這間魚米試一試佢嘅菜飯☺️我叫左豬軟骨菜飯,隨餐奉送熱飲😎我揀左柑桔蜜🤓。價錢先係$50蚊。晚餐黎講都算中價😆外賣等候嘅時間唔算太長,佢地仲有個2人餐都幾抵食😌。就算返到屋企都可以保持熱度👍🏻外賣包得好妥當,d 汁唔會流哂出黎☺️,豬軟骨都有成5-6舊😌好入味😍仲有少少陳醋味🤓酸酸嘅都幾開胃😉菜飯唔算油,係用菜膽切碎黎拌落去😊柑桔蜜原來係咸柑桔黎🤣飲完覺得滋潤左😍

柑桔蜜原來係咸柑桔黎🤣飲完覺得滋潤左😍

外賣自取
2019-09-07 89 瀏覽
來都將軍澳新都城,四圍食都有得搵食,見到魚米,上次食過喱次又再嚟,叫咗個菜飯牛腩菜飯,加個肉碎飯,一貫出品,水準依然,輕鬆二人行,醫飽肚仔一,又去開工了,咖啡凍檸茶港人至愛。柱侯醬牛腩加菜飯 有菜汁嘅飯,淨係食飯都咁好味, 加埋牛柱侯醬 ,撈汁食都得,再加幾嚿牛腩肉,都唔係祗幾舊㗎,總之夠呀!食落都幾飽㗎。煎魚肉碎飯 碎肉撈汁加白飯,加埋杯凍檸茶 ,就非常完美啦 ,真係好簡單一餐,食完呢個餐,繼續開工繼續搵食。

柱侯醬牛腩加菜飯

煎魚肉碎飯
2019-06-28 121 瀏覽
早上時分,打算先吃早餐再去上班,很多餐廳都坐滿了客人,見魚米客人少沙發卡位幾好坐,從這刻起踏入我的「中伏早餐」之旅。最先吃個粟米通粉,湯底味道不錯,通粉都夠軟淋,但吃到粟米就出事,吃到有少許酸味,吃了兩口就不想吃了。31元早餐雞蛋只有一隻,我不相信你會採用日本白蛋,普通啡蛋成本很貴嗎?多士也只不過半片薄薄白方包,而且底部是烘焦黑了,客人很多?Order好多?抑或是方包是採用特製純天然零污染麵粉造成?烘黑了不換上新的或者用把餐刀刮走焦黑就成嗎?反轉沒烘焦黑的一邊就當沒事發生過就如此出餐?說真我不介意份量少,但至少品質要有保証囉!連小小一個製作簡單的低成本普通早餐出品也見不到半點誠意,讓客人對貴店的其他出品還有信心可言嗎?再加上看得出不論廚房以及樓面的員工都好hea,聊天聲量很大,聊天我不反對,但至少不要影響到客人和出品水準。後來我連杯熱奶茶都飲唔落,盡早離開險地,到別家店吃第二輪早餐,我點了一份三文治餐,別家的店不論客人和Order還要多,為什麼人家不會烘黑片方包嘅呢?

2019-06-11
$31 (早餐)
2019-06-11 279 瀏覽
我在上手手提電話報銷之前,曾經拿着手機裡面的「開飯喇」戶口,在將軍澳「寶林邨」區內,一日內光顧了兩間食店。可惜其中一間位於「寶林街市」裡面以「粉仔」為招牌食品的小食店,最近忽然結業關門。雖然我短期內難以再在「寶林」區內再享用「粉仔」,不過還有另一間食店,主要以鯛魚湯米線為主要食品的餐廳「魚米」,仍然可以讓我有機會繼續幫襯,只是價錢稍貴了一點而已。因為我上次光顧「魚米」的時候,主要食了一碗下午茶份量的「鯛魚湯米線」。到我第二次來到「新都城中心」光顧「魚米」,晚餐版本的宵夜米線「鯛魚米線」,售價立刻翻了接近一倍。由於「魚米」下午茶茶餐的價錢,始終都會比晚市正餐的米線便宜很多,所以我上次在將軍澳「魚米」裡面,除了可以食鯛魚之外,其他的配菜例如雞肉,甚至牛肉也可以大膽地享用。但是一去到接近宵夜時間的將軍澳「魚米」,形勢就一下子被完全逆轉了,因為晚市時段裡面的「魚米」米線價錢一點也不便宜,單是一碗「蒲燒鯛魚米線」,將湯底變成酸辣湯底,價錢已經需要港幣四十四元正。之後「魚米」「鯛魚湯米線」每加一款配菜,「魚米」已經需要向食客額外徵收,每款配菜港幣九元的價錢,我就覺得食「魚米」鯛魚加其他配菜菜式,總

之後「魚米」「鯛魚湯米線」每加一款配菜,「魚米」已經需要向食客額外徵收,每款配菜港幣九元的價錢,我就覺得食「魚米」鯛魚加其他配菜菜式,總收費港幣五十三元價錢稍為昂貴。

結果我在將軍澳分店「魚米」裡面,考慮了大約幾分鐘之後,最後還是放棄為「鯛魚湯米線」另加其他配菜,其他什麼肉都不加了,只試食感受蒲燒鯛魚就足夠。

我把放棄選擇「魚米」米線其他配菜,因而剩下的金錢,都選擇了「魚米」「鯛魚湯」米線餐牌裡面,需要另外加錢才能夠飲到的套餐飲品。

我上次在將軍澳「魚米」裡面食「鯛魚湯米線」下午茶的時候,其實是選擇了一杯,很有台灣風的手調「黑糖涼粉奶茶」飲品,可惜我在晚上實際不是太敢喝「奶茶」。

事實上「魚米」的「鯛魚湯米線」套餐飲品裡面,很多飲品原來都是含有提神成份,對於現在睡眠質素向來欠佳的我,當時實在不敢喝「魚米」的「黑糖涼粉奶茶」跟「奶茶紅豆冰」。

後來我還發現,我連平日經常會飲的「七喜」汽水,今次在將軍澳「新都城」分店「魚米」裡面,竟然都不能享用,因為「魚米」把「七喜」汽水,搭上了含提神成份的「鹹檸檬」,變成了「鹹檸檬七喜」。

結果「新都城」「魚米」套餐裡面,剩下可以選擇的飲品已經所餘無幾,只有「水蜜桃QQ椰果」飲品,「話梅柚子蜜」以及「涼粉紅豆冰」三者可以選擇。

由於我也擔心「話梅」裡面,可能也會含有提神成份,所以我最後也沒有選擇飲「話梅柚子蜜」,而是選擇了一杯,裡面肯定沒有提神成份的「涼粉紅豆冰」飲品。

結果在我把「魚米」「鯛魚湯米線」套餐裡面左改右改,又花了很多時間去選擇跟餐飲品的情況下,終於把選擇「魚米」鯛魚湯米線食品和飲品的工作完成。

在「魚米」廚房的人,還在製作「酸辣鯛魚湯米線」食品的時候,負責製作飲品的店員,反而已經率先製作完成我的跟餐「涼粉紅豆冰」飲品。

我原來對「魚米」的「鯛魚湯米線」晚市套餐裡面的跟餐飲品都沒有太大期望,不過「魚米」負責製作的店員,後來造出了一杯,讓喝到適量甜味,紅豆涼粉條份量也足夠的「涼粉紅豆冰」。

「魚米」的「涼粉紅豆冰」飲品,除了飲品裡面的涼粉條,和紅豆的份量都十分充足之外,我還覺得「魚米」把紅豆製成品的口感,煲得頗為軟腍。

至於涼粉條在「涼粉紅豆冰」裡面的實際口感,則很難跟紅豆造到完全一模一樣了,畢竟涼粉由原材料仙草製作而成,涼粉經過煮沸冷卻的重重過程後,口感按理只會變得彈牙而非軟腍。
涼粉紅豆冰

但是由於「涼粉紅豆冰」裡面的紅豆,紅豆已經被煮到變成很軟的狀態,所以紅豆裡面的甜味,也因為烹煮紅豆的過程時間都充足,而被完全釋放出來。

至於「魚米」「涼粉紅豆冰」底層的淡奶奶底,淡奶奶底的味道也都造得頗甜,再加上味道也都煮得很甜的紅豆之後,「涼粉紅豆冰」的實際整體味道也都變得很甜,紅豆和涼粉條口感有軟有彈。

更重的是「魚米」在「涼粉紅豆冰」飲品裡面,加入了份量不多不少的冰塊,結果小部分的冰塊在我享用「涼粉紅豆冰」飲品期間稍為融化,令「涼粉紅豆冰」整體上的甜味都有中等程度,味道不會甜得過份。

至於「魚米」裡面的「鯛魚湯米線」主角,蒲燒鯛魚魚肉大概有三塊左右,每塊蒲燒鯛魚魚肉直徑大約在四吋左右,我覺得蒲燒鯛魚魚肉份量尚可。
蒲燒鯛魚酸辣米線

由於我為我自己在「魚米」裡面食的「蒲燒鯛魚米線」湯底,加錢追加選擇了「酸辣湯底」,所以「蒲燒鯛魚米線」的整體味道,還是偏向比較酸和辣。

或者我應該這樣說,「蒲燒鯛魚米線」的酸味以及辣味,主要都是來自於鯛魚湯底裡面。根據我第一次光顧「魚米」的經驗,鯛魚湯底原本的味道偏甜,但是加入酸辣湯底之後,湯底的味道也都變辣了。

至於蒲燒鯛魚本身的口感,也都算是偏向比較軟,不過我第一次光顧的時候,蒲燒鯛魚裡面意外地還有一兩條魚骨。但是我今次第二次上門光顧「魚米」,蒲燒鯛魚裡面的骨頭就完全消失了。

結果我第二次幫襯試食的「蒲燒鯛魚酸辣米線」,「蒲燒鯛魚」整體上的口感變得很腍,而且完全食不到魚骨,「蒲燒鯛魚」給我「安全感」忽然又變強了。

由於我的「魚米」「蒲燒鯛魚酸辣米線」,酸辣湯底的味道合乎「名副其實」的要求,湯底實際味道真的又酸又辣,辣得連原本味道偏甜的鯛魚魚肉,也被酸辣湯底所完全染辣了。

就連負擔為「蒲燒鯛魚酸辣米線」塾底的米線,「蒲燒鯛魚酸辣米線」米線的實際味道,最後也被酸辣味道的湯底所完全浸淫到,米線味道變得非常之辣。

由於「魚米」廚房為「蒲燒鯛魚酸辣米線」的酸辣湯底,加入了很多已經醃漬很久備用的酸菜,再加上味道原本偏甜的「蒲燒鯛魚」,所以「蒲燒鯛魚酸辣米線」最後食到的味道,變成了甜、酸、辣三者兼備。

不過,「魚米」廚房為「蒲燒鯛魚酸辣米線」底層的酸辣湯底,酸辣湯底造到的實際味道感覺,其實不是我最初擔心那麼強烈的酸辣,至少我還喝完「蒲燒鯛魚酸辣米線」一半的酸辣湯底。

不過,將軍澳「魚米」有了服務態度不錯的侍應,所以即使「蒲燒鯛魚酸辣米線」晚市價錢偏向比較昂貴,湯底味道也偏向很辣,辣得我也未能完全接受。至於甜味蒲燒鯛魚,也能為「蒲燒鯛魚酸辣米線」挽回不少分數。

至於在「魚米」的飲品方面,「魚米」有甜味「涼粉紅豆冰」作為飲品其實不差,我在「魚米」即使不是選到最好食品飲品,但是都值得我下次再幫襯,值得下次再光顧,飲用我喜歡的「黑糖涼粉奶茶」。
2019-06-01
20 分鐘 (堂食)
$59 (宵夜)
涼粉紅豆冰
2019-05-14 95 瀏覽
將軍澳新都城中心入面看見這間"魚米" 打算入去食個下午茶餐, 其實因為未食lunch所以見到他們的果醋豬軟骨菜飯好吸引, 這個豬軟骨好juicy 炆得好軟淋, 酸酸甜甜配埋個菜飯好滿足。 連埋餐茶只係43蚊都算合理,下次要試下他們的鮮魚米線。
2019-02-12 214 瀏覽
Went here for lunch and really regretted it.For lunch, everything is fixed.The reason I was not satisfied is that the meats were all dehydrated and not edible hence the reason I don't bother eating meat in Hong Kong.Quite a waste of money paying for inedible food.The pork chop was dehydrated with a dry woody texture  as well as salty.The noodles were ok, but just the noodles and broth were palatable.The broth had pickled vegetables which made it quite appetizing.The only thing that saved the mea

The only thing that saved the meal were the drinks.
一黎到o左+呆左量少到好似俾人食完咁🙄得個10幾條薯條塊魚柳無咩味又細塊仲要收我33蚊真係食過m記仲好過佢,起碼平過佢仲要多野過佢囉服務都無吾會再黎!!!🌚
一黎到o左+呆左
量少到好似俾人食完咁🙄
得個10幾條薯條
塊魚柳無咩味又細塊
仲要收我33蚊
真係食過m記仲好過佢,起碼平過佢仲要多野過佢囉
服務都無
吾會再黎!!!🌚
2018-12-25 223 瀏覽
今日放假, 度度餐廳都爆棚, 唯獨是係呢一間米線鋪, 竟然仲有唔少空位? 其實心裏都打個突, 不過見佢話秘製魚湯米線, 唯有膽粗粗試下。舖頭算係幾乾淨, 位置都算闊落, 整體環境唔錯。揭開menu, 魚湯米線其實有好多款式, 有得揀原條魚, 散嗌叫餸又得, 轉麻辣味又得, 仲有碟頭飯tim, 選擇都算多。我嗌咗麻辣野菌豬扒米線, 麻辣湯底麻麻地, 冇乜麻辣味, 似鹹辣湯底多啲。 豬扒落得太多鬆肉粉, 伯伯婆婆冇牙都一定 趙得爛。 你玩嘢真心伏伏地。另外一碗叫咗魚湯香茅雞翼米線。 碗湯白雪雪, 飲落都真係有啲魚味, 不過味精都唔少, 飲咗幾啖湯瞬間會有啲頸渴。 香茅雞翼就普通貨色, 反正食唔到啲香茅味。至於價錢同平民化米線鋪價格差唔多, 費事喺第二間舖等位嘅唔怕喺度試一試。
舖頭算係幾乾淨, 位置都算闊落, 整體環境唔錯。

2018-12-25
2018-10-12 395 瀏覽
係新都城隨便搵個地方晚餐,見到魚米有菜飯就入去食下,入面洋溢住一股散漫既氣氛,,嗌左好耐先有姐姐黎落單,,叫左個豬軟骨菜飯同炸雞翼菜飯,,成件事都幾油下,以為主打食魚,感覺健康既呢間食店,落油無咁重手,但同一般餐廳差不多,,不過又係既,其實佢原條魚米線都係炸上,應該係我諗得太多,,雞翼係幾香脆,唔怕熱氣應該會幾鐘意,d飯就太軟淋淋啦,毫無生氣,個質地比較唔討好,個環境食野就無咩壓力,無趕住收枱急急腳咁既,不過,食物可以做得更好
係新都城隨便搵個地方晚餐,
見到魚米有菜飯就入去食下,
入面洋溢住一股散漫既氣氛,,
嗌左好耐先有姐姐黎落單,,
叫左個豬軟骨菜飯同炸雞翼菜飯,,
不過又係既,其實佢原條魚米線都係炸上,應該係我諗得太多,,
個環境食野就無咩壓力,無趕住收枱急急腳咁既,
不過,食物可以做得更好
2018-09-02 361 瀏覽
作晚友人講開新都城食過"魚米"好底食,就介紹我去試下,點知找了一陣也找不到!遊來遊去想話算啦!望下原來就享眼前,經過也不知眼大睇過龍,坐下望下周圍環境先,坐位比較窄, 佈置也簡單 ,水是要自己去斟的 ,女侍應不太懂招呼客人, 舉手叫餐也不理會,或者年紀較大做嘢有點慢,只好等侍應經過才叫餐了當然必叫魚餐啦!因為好大條架,一人份量超級大和叫了果醋豬軟骨菜飯, 好耐冇食呢個飯了最鍾意佢陣果醋味飲品還有好幾款添,都不用加錢啊!果然無介紹錯滷肉海鱸魚飯$59碗滷肉飯好大碗一定夠食滷肉味道不太入味海鱸魚是炸的 好大條脆卜卜 香口 沒有腥味果醋豬軟骨菜飯$46菜飯好香 果醋味道酸酸甜甜 豬軟骨好淋金桔蜜~ 柑桔潤喉 入口熱辣辣 檸檬茶~一般
當然必叫魚餐啦!因為好大條架,一人份量超級大
和叫了果醋豬軟骨菜飯, 好耐冇食呢個飯了
最鍾意佢陣果醋味
飲品還有好幾款添,都不用加錢啊!果然無介紹錯

滷肉海鱸魚飯$59

• 金桔蜜
  • 果醋豬軟骨菜飯
  • 滷肉海鱸魚飯
2018-09-02 228 瀏覽
朋友提起成條魚上,好味又抵食,佢就一條又一條叫咗兩條,我就叫一條鹵肉海鱸魚飯,朋友就菓醋豬軟骨菜飯,先別說魚,講講豬軟骨先,話說當年五十嵐的豬軟骨頭正到還在嘴邊,離開市場後,想找回都好難,直到心粥館的竹筒豬軟骨飯,嘩!重正,簡直無以匹敵,不久由搬遷又好耐無得噗囉!今次又嚐番久違了的味覺,人都精神咗,唔使下下飯咖喱牛腩飯。跟住講下條魚,我就真有的讀寫問題,鹵肉海鱸魚飯,重以為咸魚番生飯,真係成條咸魚游過嚟,色香味之外種有得睇添,如果做大俠就要外賣賣酒搵落腳。白干廿斤嘞,小二。最後檸檬茶加金桔蜜熱上。菓醋豬軟骨菜飯鹵肉海鱸魚飯,檸檬茶加金桔蜜熱上。
最後檸檬茶加金桔蜜熱上。

菓醋豬軟骨菜飯

鹵肉海鱸魚飯,

檸檬茶加金桔蜜熱上。
2018-07-08 232 瀏覽
同屋企人食飯,因為屋企人鍾意食魚,所以大家就揀咗去魚米度食魚米啲蒸魚係成條上,再加個飯,好適合鍾意食魚嘅人但係對於我呢啲唔鍾意食魚嘅人,我唯有避開晒佢啲蒸魚飯再避開晒佢啲魚湯米線,然後我揀咗個果醋豬軟骨菜飯但係可能始終豬軟骨都唔係呢間餐廳嘅主打,所以真係整得非常難食 ☹️ 首先舊豬軟骨好大舊好硬,真係好似食緊骨,另外個汁亦唔夠酸酸甜甜,好奇怪,非常唔推薦 ☹️☹️☹️
同屋企人食飯,因為屋企人鍾意食魚,所以大家就揀咗去魚米度食

魚米啲蒸魚係成條上,再加個飯,好適合鍾意食魚嘅人

2018-04-25 441 瀏覽
屋企準備有喜事!尋日請假陪我娘親一日,帶佢去剪個靚髮,買幾套新衫褲鞋襪,兩母女隨便逛街逛商場,到夜晚又隨便搵間餐廳食飯。經過呢間魚米,一聽個名就好有(米線feel),但見到餐牌有魚有小菜有飯,我就即時決定食呢度喇!入到去我揀坐門口卡位,坐位唔算寬敞,感覺有點濟迫,但仍可接受打開餐牌我開始有選擇困難症,點解呢?因為我好鐘意食魚,基本上咩魚我都鐘意食,我媽比我更無所謂,咁岩店員同我講餐廳賣晒筍殻,左口,倉魚,少左呢三款魚。最後我揀左紅剁椒比目魚呢個超級好食!魚底仲鋪左幾片南瓜,好淋好入味!而且比目魚唔多骨,就算有骨都係大骨,都方便老人家食菠蘿果醋豬軟骨呢個簡直係魔鬼小菜,超級勁好餸飯,豬軟骨好淋身,個汁甜甜酸酸好開胃,但我同媽咪都食到菠蘿有陣味道怪怪地,所以除左菠蘿,成個菜連汁都比我撈晒飯黃沙豬潤哈!呢碟豬潤⋯⋯灼得過老了!味道好食,可惜【鞋口】,不過個醬汁好正!魚湯菜心本來我係點蠔油菜心既,可能店員聽錯左,落單後我又掛住同呀媽吹水唔記得Check單,上菜後我話我係點蠔油菜心,服務員即時想拎走幫我轉番蠔油菜心,但我話上左枱就算啦!一係比碟蠔油我得喇!其實油菜唔係唔好食,但如果有炒菜我會覺得

最後我揀左紅剁椒比目魚

菠蘿果醋豬軟骨

黃沙豬潤

魚湯菜心
本來我係點蠔油菜心既,可能店員聽錯左,落單後我又掛住同呀媽吹水唔記得Check單,上菜後我話我係點蠔油菜心,服務員即時想拎走幫我轉番蠔油菜心,但我話上左枱就算啦!一係比碟蠔油我得喇!其實油菜唔係唔好食,但如果有炒菜我會覺得更加正!

花旗參老雞湯
甘甘地既味道,但我仍然覺得好淡,同埋因為花旗參偏燥,我唔比媽咪飲,我自己飲

無花果杏仁鵪鶉湯
媽咪飲呢個湯,佢話好好飲,連渣都食晒

白米飯
嗯⋯⋯我個人覺得餐廳呢款米麻麻地,唔知係咪我平時好鐘意食白飯,所以出外食飯都會留意白飯米質,如果米質再好啲,我唔止食兩碗飯呀!

呢餐晚餐我覺得好平呀!價錢平民!而且味道都唔差,可惜地點太遠了!我認為九龍區屋邨地方應該開多間分店,例如黃大仙區🤪

埋單黎離開,行左幾步聽到後面有人大叫,問我係咪跌左野?入返去睇,原來係我跌左條頸巾~
2018-04-24
  • 紅椒剁椒比目魚