2010-05-30 132 瀏覽
魚米之尊 , 來親都系食下午荼. 一碗魚湯面, 多士, 一杯野飲(冷熱用價) $26碗魚湯好味. 一d 都唔醒.加左幾蚊, 但塊豬扒細左....件厚多士好食, 好多奶油 杯凍咖啡, 凍奶茶 夠濃. 須然加左價, 但都系抵既.會再來.
魚米之尊 , 來親都系食下午荼.

一碗魚湯面, 多士, 一杯野飲(冷熱用價) $26

碗魚湯好味. 一d 都唔醒.
加左幾蚊, 但塊豬扒細左....

件厚多士好食, 好多奶油

杯凍咖啡, 凍奶茶 夠濃.

須然加左價, 但都系抵既.

會再來.

多士好食, 多醬.
多士好食, 多醬.
  • 魚湯
  • 多士
  • 凍咖啡
2010-05-16 47 瀏覽
這是友人早前試吃過的所謂私房菜,她認為水準頗好,於是約了我來試吃,因我的身體不適,友人打了電話來查詢會否有很多煎炸或熱氣的食物....店方表示只有兩三款小吃是如此,本來打算友人吃剩了也沒關係的...或許是身體不好,以致心情也好像有點受影響了,來到看見有四五樣是熱氣或刺激性較高的食物,真的想頭也不回的一走了之呢!車厘茄:茄的面層撤了點話梅粉,酸酸甜甜的開胃小吃.雞腳:汁醬味道不錯豆腐:湯汁還微熱,與豆腐一拼吃之.稍鹹了點,亦炸得乾了些蒜蓉蒸扇貝:本身是白汁焗蠔或蒜香蠔的,店員主動建議轉了這個....極多蒜泥,吃後整個咀巴也是蒜味,扇貝頗又嫩又夠味,不錯!養生魚湯蟹鍋:湯內有白蘿蔔,腐竹及蟹,未知是否放了大量薑呢?喝了一碗後,喉嚨位置暖暖的,令身心舒暢,如不是有蘿蔔及腐竹較涼的話,我會喝多點的,蟹應該是水蟹吧?沒什麼味道可言呢!豉汁炒花甲:豉汁味頗濃,亦頗辣,吃了三數隻已投降,花甲肉很嫩滑,讚!咖喱汁及Naan:餐牌上的是咖喱豬扒包,但不知為何變了這個,但雖也沒有深究就算了,熱呼呼的挺好吃,咖喱汁對我來說頗辣,但友人說一點辣味也沒有...上湯龍蝦:汁的芡頗稠,令味道大打折扣,蝦肉亦不爽甜,
或許是身體不好,以致心情也好像有點受影響了,

車厘茄:茄的面層撤了點話梅粉,酸酸甜甜的開胃小吃.

雞腳:汁醬味道不錯

豆腐:湯汁還微熱,與豆腐一拼吃之.稍鹹了點,亦炸得乾了些

極多蒜泥,吃後整個咀巴也是蒜味,扇貝頗又嫩又夠味,不錯!

喝了一碗後,喉嚨位置暖暖的,令身心舒暢,
如不是有蘿蔔及腐竹較涼的話,我會喝多點的,
蟹應該是水蟹吧?沒什麼味道可言呢!

上湯龍蝦:汁的芡頗稠,令味道大打折扣,蝦肉亦不爽甜,差!

香芒西芹魚柳:魚柳很滑,但應是雪藏貨色,
西芹的「衣」處理得不夠好吧?弄得很多渣滓呢!劣!

魚米雞:一個字:「鹹」

白玉葡萄:白色球內的是什麼呢?
白色球是冬瓜做成的,內裡藏著的是冬菇及瑤柱,清淡中帶點惹味,讚!

鮑汁菜心:鮑汁?似蠔油多一點呢

招牌蒜茸圍蝦飯:蝦頗細隻,但肉質爽口,夾著蒜泥吃之很香口,
飯與蝦應是分開處理的,沒有蝦的香味,唯一可取的是飯的軟硬度適中

桂花糕:桂花糕內有紅豆,加強了甜點的質感,
桂花香頗突出,惜這個糕點太甜了.

在我心目中的私房菜,是提供一個預算給食店,
由食店度身訂造餐單,(訂坐時可向店方說明有什麼不吃的)
而所提供的食物,通常坊間較少有的.

而不是像這裡的,已擬定好菜單了,款式亦極大路,這一點已扣了很多分,
雖然味道不算太差,但對於我這個極麻煩的人來說,是沒有再惠顧的理由了.
私房菜其中一個套餐
餐前小吃
蒜蓉蒸扇貝
養生魚湯蟹鍋
豉汁炒花甲
上湯龍蝦、西芹香芒魚柳、魚米雞
白肉葡萄
招牌蒜茸圍蝦飯、鮑汁菜心、桂花糕
2010-05-05
餐前小吃
蒜蓉蒸扇貝
養生魚湯蟹鍋
豉汁炒花甲
白肉葡萄
2010-02-11 17 瀏覽
旺角 耐唔耐都會來, 食下午茶 . 果個 下午茶時間好底食.$23 1. 魚湯麵: 魚湯底好鮮甜, 濃郁. 我每次都要公仔麵. 系來ga.2. 多士: 超好食, . 做到好似仙跡岩咁, 外脆, 內軟. 又超多奶 Wor. 3. 1 杯飲野: 凍+$2. 凍都好濃. d 開料唔差. 當然會再來食下午茶啦. 咁好食, 又底
旺角 [魚米之尊] 耐唔耐都會來, 食下午茶 .

果個 [養生魚湯套餐] 下午茶時間好底食.$23

1. 魚湯麵: 魚湯底好鮮甜, 濃郁.
我每次都要公仔麵. 系[一丁]來ga.

2. 多士: 超好食,
. 做到好似仙跡岩咁, 外脆, 內軟.
又超多奶 Wor.

3. 1 杯飲野: 凍+$2. 凍都好濃. d 開料唔差.

當然會再來食下午茶啦. 咁好食, 又底
  • 養生魚湯套餐
2010-01-16 28 瀏覽
早前在openrice看食評,見到有人評到呢間野勁差。所以特地親身去食。食左個私房菜套餐,$138十幾個菜。十幾個菜真係好好食..特別推介呢個蕃茄仔..蕃茄仔上面既話梅粉,完全張蕃茄仔既甜味帶哂出黎..食完真係想再食lor..仲有個蟹湯..好甘好入味..又香...冬天飲真係超正..荷葉飯又係一絕..d蒜香再加埋d飯香..令人食完再食...最後一定要食既就係甜品桂花糕..勁有桂花味又甜..下次再得閒一定會再去食~~!!
食左個私房菜套餐,$138十幾個菜。
十幾個菜真係好好食..

下次再得閒一定會再去食~~!!

$138 (其他)
2010-01-04 15 瀏覽
尋晚係旺角倫敦酒樓對面2樓嗰間魚米之尊,我食咗個超難食牛肉卷魚湯米線餐,D醬汁好似漿糊,望落好似D咖哩汁淋咗喺牛肉卷上面。嗰漿糊醬汁犀利到放咗落魚湯都重喺保持漿糊狀好久……真喺好犀利……難食到暈。而我嗰friend就叫咗個海鮮魚湯米線,海鮮同個魚湯米線分開上,D海鮮嚟到又喺漿糊汁,唔同地方只喺佢個汁喺透明。紅豆桂花糕都喺麻麻地,佢三層嘢,底層喺啫喱,第二層喺紅豆,第一層桂花加啫喱,個糕D啫喱味太重冇桂花味!另外,佢服務太差,坐咗成晚水都冇加過一滴,明明冇人又開大過冷氣想趕人走全部嘢加起嗰餐要五十幾元,另加漿糊醬汁及超差服務態度。打死我都唔會再去!

全部嘢加起嗰餐要五十幾元,另加漿糊醬汁及超差服務態度。

打死我都唔會再去!
2010-01-03
生日慶祝~有朋友推介黎呢度食...因為好味同多嘢食又抵食...一早訂定檯~入到去無咩人...可能出面天氣唔好~好大雨...坐低後店員問需唔需要飲品~原來某d係任飲~有d只可以叫一杯~好混淆~一係全部都任飲啦~攪到咁麻煩~開始上菜喇...第一道菜 - 梅子蕃茄仔 (好地地蕃茄仔無啦啦加d梅子粉上去~攪到一望到就唔想食)第二道菜 - 貢菜 (差不多我地全部人都無咩食過...因為唔好食..)第三道菜 - 涼拌青瓜 (最好味~個個爭住食~青瓜爽口~Good!)第四道菜 - 白灼魚皮 (魚皮夠爽口~不過嫌個汁唔夠味唔夠多~攪到好Dry!)第五道菜 - 炸春卷拼蝦丸 (一般貨色~唔會難食~唔會好味囉!)第六道菜 - 素魚刺身 (呢碟嘢真係叫救命~食落去唔知想點~好嘔心!)第七道菜 - 鹵水雞翼 (雞翼唔夠入味)第八道菜 - 蒜蓉蒸青口 (都係一般貨色啦!)第九道菜 - 豉油王中蝦 (呢個都ok既~)第十道菜 - 豉汁蒸魚雲 (豉汁還豉汁~魚雲還魚雲)第十一道菜 - 燒豬頸肉 (千祈唔好點佢個汁~簡直錯配)第十二道菜 - 炒雞球 (又係好普通嘅餸)第十三道菜 - 海鮮魚湯 (加d胡椒粉好味d囉!)第
好混淆~一係全部都任飲啦~攪到咁麻煩~

開始上菜喇...
第七道菜 - 鹵水雞翼 (雞翼唔夠入味)
第八道菜 - 蒜蓉蒸青口 (都係一般貨色啦!)
第九道菜 - 豉油王中蝦 (呢個都ok既~)
第十道菜 - 豉汁蒸魚雲 (豉汁還豉汁~魚雲還魚雲)
第十一道菜 - 燒豬頸肉 (千祈唔好點佢個汁~簡直錯配)
第十二道菜 - 炒雞球 (又係好普通嘅餸)
第十三道菜 - 海鮮魚湯 (加d胡椒粉好味d囉!)
第十四道菜 - 咖哩巨型豬扒包 (特別~個包佢焗得好脆~係個咖哩差少少)
第十五道菜 - 紅燒魚腩 (無咩特別)
第十六道菜 - 芝麻雞 (呢個都ok既~)
第十七道菜 - 海鮮扒豆腐 (好考刀工嘅餸~最好味呢個!!!)
第十八道菜 - 酸辣湯雲吞 (雲吞皮好厚~湯底味道麻麻)
第十九道菜 - 白玉冬瓜拌小唐菜 (呢個都好好味~清清地!)
第二十道菜 - 蒜蓉蒸蝦飯 (D飯好香~)
第二十一道菜 - 炒河粉 (呢個無食過~我估麻麻地~)
第二十二道菜 - 梅菜蒸茄子 (兩樣完全唔夾嘅嘢~都唔知點解會放埋一齊)
第二十三道菜 - 桂花紅豆糕 (好好地嘅桂花糕~無啦啦仲乜加D紅豆落去呢?)
第二十四道菜 - 壽包 (呢個係老闆因為知我生日而送嘅~不過D蓮蓉有燶味~哈哈)

我地Total有10個大人~1個3歲嘅小朋友...
之前book檯時佢話小朋友唔收錢~
但到埋單果陣...佢就話收10大1小~
咁同佢講返...佢話起左11個人嘅菜~有冇攪錯?
另外飲品果度我地自己都計唔到飲左幾多杯...
總之覺得有d唔老實囉~明明之前話小朋友唔收錢~
埋單果陣又話起左11個人菜~不過算啦~總之都無下次架喇!
計哂所有~總共有成23樣嘢食!!!
2009-09-13
2009-07-24 25 瀏覽
又到咗每月一次的小學同學聚會,今晚都係幫我預祝生日,其實我未去過呢間私房菜,今晚好surprise 啊,因為完成冇menu 嘅?但有樣嘢要改善下la,d staff 唔係咁理d客,可能我地呢枱人多la,佢地唔係咁踩我地但d嘢食不停咁出,大約有18 - 19 碟唔同的餸,有d唔記得咗:1) 雞腳 - 一人一隻,勁好味啊2) 蕃茄仔 - 唔食蕃茄嘅我無試, 不過見佢加咗話梅粉, 朋友話幾得意.3) 大蟹蜆肉蘿蔔湯 - 魚湯用大蟹,蜆肉, 蘿蔔一齊, 好甜啊4) 素刺身 - 無咩味道.5) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!6) 豉油王中蝦 - 蝦好入味, 味道唔錯.7)指天椒魚頭 - 魚肉好滑, 我食咗4 件8) 酸甜素魚 - 素魚好似真嘅一樣9) 炒雞肉- 雞肉幾好食10) 咖喱豬扒包 - 好得意,佢用咗錫紙分開d咖喱汁同豬扒, 個包好大好脆, 但係咖喱嘅味道 ok la,豬扒就幾稔11) 肉碎四季豆 - d四季豆好好味唔太spicy, 唔錯.12)好似上海麪咁 - ok la,已經唔係好食得落13)炒飯 - d fd 話唔油膩,幾好14)蝦焗飯 - 一上枱就好香,正啊飽到死都要食幾啖
又到咗每月一次的小學同學聚會,今晚都係幫我預祝生日

1) 雞腳 - 一人一隻,勁好味啊

4) 素刺身 - 無咩味道.
5) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!
6) 豉油王中蝦 - 蝦好入味, 味道唔錯.
7)指天椒魚頭 - 魚肉好滑, 我食咗4 件

2009-07-21
好味的桂花榚
  • 桂花糕
2009-07-05 4 瀏覽
朋友介紹嘅呢間私房菜, $128 or $168咁平得唔得ka ? 重要無餐牌 ? 電話訂位嘅時候要confirm食邊個餐? 咁究竟兩個餐有咩分別呀 ? 吓, 貴嘅多咗沙律同燕窩囉! 本著試嘅精神...GO....上Openrice做咗功課嘅我已經知道應該有十幾道菜...kekeke...1) 雞腳 - 都幾稔, 味道唔錯.2) 蕃茄仔 - 唔食蕃茄嘅我無試, 不過見佢加咗話梅粉, 朋友話幾得意.3) 章魚丸子+咖喱角 - 丸子幾多章魚, 咖哩角一般.4) 蟹蜆湯 - 魚湯用蟹,蜆, 蘿蔔一齊煮, 不過好大胡椒味, 麻麻地.5) 魚皮 - 好爽.6) 素刺身 - 無咩味道.7) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!8) 豉油王中蝦 - 蝦好爽口, 味道唔錯.9) 椒剁魚頭 - 魚頭好滑, ok.10) 酸甜素魚 - 素魚質感做到好似燻魚咁, 甜酸度適中.11) 唔知咩雞 - 雞肉嫩, 味道ok.12) 咖喱豬扒包 - 應該係自己做嘅包, 用錫紙分開d汁同豬扒, 個包好脆, 但係咖喱同自己煮嘅味道差唔多, 不過豬扒幾稔, 唔差.13) 肉碎四季豆 - 呢個時候d四季豆好鮮嫩, 唔錯.1
1) 雞腳 - 都幾稔, 味道唔錯.
3) 章魚丸子+咖喱角 - 丸子幾多章魚, 咖哩角一般.
5) 魚皮 - 好爽.
6) 素刺身 - 無咩味道.
7) 蒜茸青口 - 一般嘅青口, ok啦!
8) 豉油王中蝦 - 蝦好爽口, 味道唔錯.
9) 椒剁魚頭 - 魚頭好滑, ok.
11) 唔知咩雞 - 雞肉嫩, 味道ok.
13) 肉碎四季豆 - 呢個時候d四季豆好鮮嫩, 唔錯.
14) 魚湯水餃 - 餃皮厚咗d, 唔得.
15) 芝士玉子豆腐 - 幾特別嘅煮法, ok.
16) 椒鹽魚 - 唔知咩魚, 不過好新鮮同無咩骨, 好味!
17) 梅菜菜心 - 唔錯.
18) 圍蝦飯 - d基圍蝦霉霉地, 唔新鮮.
19) 桂花紅豆糕 - 桂花清香中層加上紅豆, 唔太甜, 好味!
P.S. 中菜館做嘅奶茶出奇地做得唔錯, 重有其他咖啡, 華田, 檸茶, 檸水..任飲.
其中有d蜂蜜玫瑰花茶, 蜂蜜茉莉花茶就每人限叫一杯, 不過個人認為麻麻,
今時今日重全日免收加一, 雖然食材唔係上盛加呢個價錢都唔錯ka la.

2009-07-04
  • 豉油王中蝦
  • 椒鹽魚
  • 桂花紅豆糕
2009-06-06
因為蚊蚊說這兒有飯又有米線多點選擇, 於是就大夥兒來吃lunch~這兒好像魚湯米線比較出名, 套餐有1個3款"食送"的魚湯米線(可選通粉公仔麵等等..), 1件多士和1杯飲品...感覺像車仔麵...妹妹要了清菜+滷水蛋+3鮮餃子 配米線份量很少哇... 同行的男生都覺得不夠飽w@3鮮餃子, 餃子皮很厚而且味道怪怪的, 但又很易爛, 餡料只是豬肉蓉, 不覺鮮更遑論3鮮滷蛋的滷水味很淡, 看得見薄薄的蛋白內裡都未入味, 蛋黃很大, 蠻有蛋香 嚐了同事的1片蘿蔔和冬菇, 蘿蔔真的是"白"蘿蔔, 1點湯都味道都沒煮得入味, 冬菇都是冬菇原本的味道, ok的。魚湯又不覺得特別鮮味, 不是強烈味精湯而算不幸中之大幸。跟餐的多士, 我們吃完米線都未上桌, 大概是即時焗製吧,2片3角形疊著的奶油多, 但烤得不夠香口, 只能說是很普通的奶油多。$33, 食物質素很平凡, 不太抵食呢~=

這兒好像魚湯米線比較出名,
感覺像車仔麵...

妹妹要了清菜+滷水蛋+3鮮餃子 配米線
份量很少哇... 同行的男生都覺得不夠飽w@
魚湯又不覺得特別鮮味, 不是強烈味精湯而算不幸中之大幸。

跟餐的多士, 我們吃完米線都未上桌, 大概是即時焗製吧,
$33, 食物質素很平凡, 不太抵食呢~=

2009-06-05
2009-05-08 8 瀏覽
講真間私房菜都幾似茶餐廳, 不過食落D野又幾好味....一去到佢即時比左幾款小食..D魚皮真係好好食...好爽...又幾入味...我同D Fd都唔夠食...之後個蟹煲先係重點...有勁多料...勁大隻蟹同勁多蜆...勁鮮味...重有個桂花糕...勁香桂花味...中間重有d紅豆...勁有口感...最後都係百幾蚊一個人...有魚有蟹..都算係咁啦.,...d待應又幾好人...又幾吹得...不過d裝修就真係要改改佢...d相真係好茶餐廳呀....
講真間私房菜都幾似茶餐廳, 不過食落D野又幾好味....
一去到佢即時比左幾款小食..
之後個蟹煲先係重點...
有勁多料...勁大隻蟹同勁多蜆...勁鮮味...
最後都係百幾蚊一個人...有魚有蟹..都算係咁啦.,...
d待應又幾好人...又幾吹得...
不過d裝修就真係要改改佢...d相真係好茶餐廳呀....
2009-05-05
  • 蟹煲
  • 桂花糕
  • 魚皮
2009-03-19
旺角的魚米之尊每次去都系食佢個~ 養生悠閒套餐 個套餐包括:1. 1 個 3 餸公仔面 or 米線.2. 多士 1 件.3. 1 杯野飲.個3 餸面, 豬扒, 雞翼, 酸肉鬆(而家無左), 魚附. 幾好味但最精彩系佢個魚湯底. 好香甜, 好好味. 我湯底都飲埋. 公仔面都好有陣性, 口感好. 佢既多士都好好食, 佢地會將2 片都查滿牛油奶油.唔會好似有 D 餐廳只查 一邊, 然後琴埋博你唔知. 懶到死.面包表皮脆, 內裹好鬆軟. 杯野飲不錯, 幾濃味. 養生悠閒套餐. 下午茶時間 $23 . 凍飲 +$2食左好多次呢個餐好抵食, 每次水準好穩定. 請包容,手機 D 相 好差.
旺角的魚米之尊每次去都系食佢個~
養生悠閒套餐
個套餐包括:
1. 1 個 3 餸公仔面 or 米線.
2. 多士 1 件.
3. 1 杯野飲.
但最精彩系佢個魚湯底.
好香甜, 好好味. 我湯底都飲埋.

公仔面都好有陣性, 口感好.
佢既多士都好好食, 佢地會將2 片都查滿牛油奶油.
面包表皮脆, 內裹好鬆軟.

杯野飲不錯, 幾濃味.

養生悠閒套餐. 下午茶時間 $23 . 凍飲 +$2
食左好多次呢個餐好抵食, 每次水準好穩定.
請包容,手機 D 相 好差.

• 養生悠閒套餐
2009-03-06 363 瀏覽
... 好難食 ... 最憎果啲漿糊醬淋咗喺果啲乾到似柴嘅牛肉卷處 ... 好難食 ... 總共三條 , 只食了一條 ... 炸物小食 ... 好油立立 , 但係已經淋晒 ...套餐連茶位 : $ 50 ... 好貴 ... 貴在唔好食 ...
炸物小食 ... 好油立立 , 但係已經淋晒 ...
2009-03-05
2009-03-01 14 瀏覽
$165 有19 道菜,一行五人, 七時準時到, 食到九時半, 真係可以說係食唔停.今晚19道菜有1. 雞腳(1人1隻 入味)2.素生魚片3. 田螺 (無沙)4. 蜆仔海鮮湯 (有隻蚊向碗湯)5. 八爪魚丸子拼魚腐 6.豆豉雞 (好多雞 )7.焗蠔8.蒸魚云9.炸魚仔10. 面包焗豬件 11.梅粉蕃茄仔12.娃娃菜13.小唐菜拼包魚姑14.蒸蝦飯15.春卷16.魚皮17.蒸粉皮18.蒸茄子19.桂花糕 (有螞蟻向入面呀 )無加一, 飲品任飲. 只可以用抵字來形容.雖然我自己唔係甘中意, 不過魚米之尊真係好多人去, 唔book台一定食唔到.
$165 有19 道菜,
今晚19道菜有
1. 雞腳(1人1隻 入味)
2.素生魚片
3. 田螺 (無沙)
4. 蜆仔海鮮湯 (有隻蚊向碗湯)
5. 八爪魚丸子拼魚腐
15.春卷
16.魚皮
17.蒸粉皮
18.蒸茄子
19.桂花糕 (有螞蟻向入面呀 )

無加一, 飲品任飲.
只可以用抵字來形容.
  • 雞腳
2009-01-18 10 瀏覽
說真的..這裡環境一點也沒有私房feel,但地方還不算迫,一行十人,坐大檯也很舒服.說回百多元,有20道菜..真係不錯,樣樣有得試,味道也不錯..還要吃得飽飽的,吃到16道菜開始要問...哎喲.好飽了,仲有無啊..我們吃了相片中的菜式..最喜歡的是魚皮、貢菜、蟹蜆湯、竹桶排骨雞、還有桂花紅豆糕最不喜歡是素魚生、茄子(賣相很差)最讚的是很好味的檸檬蜂蜜,還有凍檸茶等茶餐廳飲品任飲這裡朋友聚舊很好..我們吃了三個多小時..傾到口乾可以order野飲嘛!!^^還有這裡服務也不錯..還很nice的幫我們拍大合照..^^

最不喜歡是素魚生、茄子(賣相很差)

最讚的是很好味的檸檬蜂蜜,還有凍檸茶等茶餐廳飲品任飲

還有這裡服務也不錯..還很nice的幫我們拍大合照..^^
2009-01-04 9 瀏覽
上次吃過「私」私房菜後,對私房菜感到失望。是晚同事聚餐,據聞同事又訂了私房菜,一度想推辭不去,但同事誓神劈願、極力推介,最終還是去了。一行十五人到了舖面,見舖面如一般食肆無異,又見店名"魚米之尊",以為是吃漁湯米線的食店。一進店內,卻發現別有洞天。店內大約放置了十餘張4-6人枱、靠邊置了兩張大枱,我們一行十五,理所當然被安排坐於靠邊的大枱。枱與枱之間與以裝飾分隔,好讓各枱客人都能食得自在。入座不久,上了首三道菜後,驚覺竟與「私」私房菜之菜色一模一樣。心感不妙,一看餐牌,原來兩間店名風馬牛不相及的食肆,竟然是同一老闆的有了上次吃「私」私房菜的經歷,頓時不敢期望太高。可是一路吃下去,卻越吃越有驚喜,每一道菜都非常有水準。因人多的關係,幾乎每一款菜色都是打孖來的。菜不斷不斷的上,我們不斷不斷的吃,這一頓飯竟足足上了 二十八 道菜!!!!!1. 麻香雲耳 - 與上次相同的菜色,爽爽脆脆酸酸鹹鹹,非常醒胃。2. 麻辣涼拌魚皮 - 與上次相同的菜色,但這次魚皮爽脆且滑,麻油味恰到好處,與辣味互相配合,叫人不知不覺一件又一件的吃下去。3. 華梅粉車厘茄 - 上次沒有吃,這次一吃之下不得了。華
上次吃過「私」私房菜後,對私房菜感到失望。

3. 華梅粉車厘茄 - 上次沒有吃,這次一吃之下不得了。華梅粉的酸不止帶出車厘茄的甜,而且將之加強了,連我不喜歡吃茄的也吃了一顆又一顆。
4. 章魚小丸子 - 中餐有這個日式食物,大家都感到意外。章魚充足的足料小丸子,新鮮出爐熱辣辣,外脆內軟,yummy yummy!! 舉街頭有名的小丸子店有得"fight"啊~
5. 竹筒雞 - 看似淺淺的竹筒原來容量驚人,深藏不露
。而雞亦著透著絲絲的竹香,而且肉質嫩滑,不錯不錯~
6. 滷水雞腳 - 滷水雞腳煮得很入味。而且不會太林,對於愛"lun"骨的我就是大愛了
~
7. 西芹炒肉粒 - 一般的家常小炒,相對就較普通了。
8. 鐵板豆角炒牛肉 - 以鐵板上的菜有一個不好處,就是放久了食物會被鐵板的熱力致overcooked,但他們頗細心的也顧及得了,上桌時食物都大概只有5-6成熟,自己再炒一炒就剛剛好...豆角很爽甜,豆角旁的絲也去得乾淨...牛肉嫩滑入味的!!!
9. 辣酒煮螺 - 酒味略嫌不足,不太辣,但很香。螺也算新鮮...
10. 肉鬆茄子 - 平凡的肉鬆、平凡的茄子 再加上汁料,竟令菜色變得不平凡!!!茄子蒸熟蒸"林"後,配以秘制汁料,好味好味!!!
11. 心型魚蛋 - 爽口彈牙。
12. 海鮮湯 - 賣相與上次的海鮮湯一模一樣,但味道卻有天壤之別。上次是味精湯,而且淡淡的,這次卻非常鮮甜。亦非常足料,每鍋湯都起碼有3隻蟹
,蜆無數及白蘿蔔、腐皮等...
13. 扒豆腐 - 豆腐很滑,切成薄片,汁很濃郁,與豆腐清淡的味道很夾!!
14. 炸蝦棒 - 保留蝦頭蝦尾,蝦身與其他食材制成蝦膠,再組合蝦頭蝦尾炸成蝦棒 ,配合沙律醬。好好味道!!!!
15. 怪味魚腩 - 汁酸酸,頗醒胃的,魚腩炸得卜卜脆。
16. 剁椒蒸魚雲 - 魚雲很滑很滑,鱗今次打得乾淨了,不太辣骨又小,最適合懶惰的我。

17. 咖哩薄餅 - 印度菜.=.="。薄餅 + 咖哩汁。味道還可, 咖哩可再辣些。
18. 蒜蓉蒸青口 - 蒜蓉很香,味道可以,而且青口也算新鮮。
19. 東坡肉 - 汁很香很濃,味道濃郁,可是太肥膩了,不宜多吃。
20. 酸辣水餃 - 只酸不辣,一人一只。水餃有點像"x仔碼頭"的出品。
21. 青豆肉碎陳村粉 - 第一次吃陳村粉 ,有點像濕炒的河粉 。
22. 冰鎮芥蘭 - 芥蘭又甜又爽脆,一定要點秘制汁料,十分惹味!!!
23. 鮑魚菇小溏菜 - 上次也有的菜,但味道比上次的好,可能今次的獻比較濃味,菜又不是水流流了。
24. 荷葉蒜蓉開邊蝦蒸飯 - 一流一流,非吃不可。可以吃得出荷葉、蒜蓉、蝦、飯 是一起蒸的,蝦比飯還要多!!!荷葉、蒜蓉、蝦的香味全滲入飯中,使飯比蝦還要好吃。
25. 桂花紅豆糕 - 尚可,但仍比金滿庭遜色。

本來上完了甜品應該結束了,但我們對staff(不知是否老闆) 說仍然未飽,又問為什鄰桌有的菜色我們沒有,他竟然再次為我們上菜^^v

26. 壽包 - 質數一般。(應該是用來"質"飽我們的)
27. 特長春卷 - 卷中有什菜&大量芝士。一流!!!
28. 咖哩豬扒包 - 上桌時仍冒萻煙,咖哩與咖哩薄餅的咖哩味道一樣,但豬扒很好吃!!! 包是熱烘烘的,包外層香脆內裹軟綿綿的,點著咖哩汁吃很滋味啊~

吃完咖哩豬扒包後,我們十五人都已經飽死了。那個staff 還想叫廚房出菜,幸好我們趕得切阻止他。

埋單每位$128。吃足28道菜,還有飲品任飲,單單我自己已飲了7杯凍檸茶,只是$128!!!十分抵。那個staff 還說每位$168的話會是海鮮餐。有機會一定要試試。

奇怪的是,同一個老闆,差不多的菜式,為什麼質素、價錢、上菜速度等都有天壤之別呢?

今次很努力的把廿八道菜帶到大家面前,希望大家也能感覺一下今晚的美食~
第一至七道菜
第八至十四道菜