2018-11-16 1678 瀏覽
今日去了堅尼地城一間居酒屋,星期四店內都很多客人,最好預約才過來。店員10分友善介紹食物,每日有空運時拎海鮮,價錢算係合理!先點了加拿大海膽,北海道岩蠔及活帆立貝,全部都相當新鮮及好吃。然後點串燒,牛舌是必食的!然後師傅突然話有剛到的八爪魚🐙,仲要係郁嘅!(唔係每日都有),10分爽脆!一啲都唔痴牙!之後仲試咗自家製餃子,味道不錯!店員亦都介紹好多吾同嘅sake ,給大力推薦下次吃omakase 菜色。總括嚟講,唔使諗,堅尼地城必試!真心好食!總之就好食,講完。
2018-11-15
2018-11-15 766 瀏覽
小小的店面,食材看得出非常新鮮,海膽真的必吃,試了普通海膽和加拿大海膽,都很新鮮,沒有惺味,加拿大海膽真的入口即融,推薦推薦👍🏻👍🏻還有三文魚壽司,吃完一件馬上可以追加的😋玉子還是熱辣辣的🤩🤩牛舌串燒味道也很好。。最重要店裏的價格還親民,店裏清酒也很多選擇,很適合約上三五知己喝酒閒談,服務態度也挺好喔,會再來。
2018-10-22 601 瀏覽
I went with my bf. We spent 800 for a dinner. I like Japanese food and I don’t mind spending money for good ones. And this is just disappointing. Overall, the food portion is small, nothing special about the food, the environment is poor (the place is tiny). All of these just won’t justify the big price tag. I could have gotten way better food with less money in those chain sushi restaurant. Absolutely won’t return. This is my first time writing a review, and yes, I am only writing this to warn everyone about this place

2018-07-29 713 瀏覽
有日想落街食個LUNCH, 睇一睇OPENRICE, 哇!見呢間咁高分,所以一於試一試........因為時間仲係好早,好多人都未放LUNCH, 所以人流唔多.叫左一個海鮮丼LUNCH SET, 有味噌湯同沙津送個味噌湯就無咩野好講,香港飲親既味噲湯好多都係開粉, 唔會難飲既,不過都唔會好喜出望外囉個沙津幾好食,D菜新鮮加埋沙津醋, 酸酸地,幾開胃主角黎啦!個丼都算幾足料, 有赤蝦, 油甘魚, 同埋少少海苔同醃蘿蔔做配菜, 蝦同魚都算新鮮, 飯亦無太酸, 幾好整體黎講,係唔錯既,合格有餘, 不過又唔算好驚喜, 可能期望太多

因為時間仲係好早,好多人都未放LUNCH, 所以人流唔多.
叫左一個海鮮丼LUNCH SET, 有味噌湯同沙津送
個沙津幾好食,D菜新鮮加埋沙津醋, 酸酸地,幾開胃

2018-03-06
2018-07-28 604 瀏覽
西環真係愈來愈多好野食, 今日就去鄰近地鐵站嘅食肆店內坐位不多,所以最好訂位睇睇餐牌最吸引我當然係清酒,仲有我喜歡既熱清酒。我覺得熱清酒係好飲d,酒味香濃,更可以暖暖胃,有酒飲真係好爽。三文魚鮮甜肥美牡丹蝦肉質彈牙,蝦膏帶有甘香朴葉炭燒牛柳粒朴葉係一種比較耐熱既樹葉,上到枱一邊細火烘焙保溫,一邊烤出朴葉既獨特既焦香氣,肉質輕腍既牛柳粒配上微辣惹味既黑椒燒汁醬,同朴葉既焦香氣混合,引人一舊一舊往口送。堅推介叉燒拉麵一個基本既醬油湯底加上大量炒至金黃既紫白洋蔥,令成個湯底變得香甜,精美既半熟糖心蛋,緩緩流出黎既蛋黃,簡直令人垂涎三尺,仲有炸蓮藕脆片同有厚實口感既日式叉燒,唯獨拉面較為遜色,面質比較淋,而彈性都比較弱炭燒活鰻魚飯用上新鮮既白鱔,燒至表皮脆身,塗上日本鰻魚汁慢燒,燒至醬汁滲入肉中,而肉質仍保持嫩滑,不過有些微碎骨,咸味之中帶有少少甜,配上珍珠米煮成既香飯中,可以食上兩碗以上

西環真係愈來愈多好野食, 今日就去鄰近地鐵站嘅食肆

店內坐位不多,所以最好訂位

睇睇餐牌
最吸引我當然係清酒,仲有我喜歡既熱清酒。

三文魚鮮甜肥美
牡丹蝦肉質彈牙,蝦膏帶有甘香

朴葉炭燒牛柳粒

炭燒活鰻魚飯
2018-07-08
  • 朴葉炭燒牛柳粒
2018-07-17 183 瀏覽
同我隻手差唔多size個殼身長比iPhone 7 Plus更長嘅日本岩蠔,足足四大啖先食晒一隻,好飽啊!好新鮮即叫即開,肉質脆口鮮甜,雖然始終日本生蠔唔可以同法國gillardeau相比,gillardeau係好有性格嘅味道,日本好食極都唔會有回甘味,但係賣緊60幾蚊一隻咁巨型嘅又新鮮嘅,咁抵食仲想點!?不過先食咗兩隻生蠔然後先至食刺身,會覺得啲刺身好淡口,建議食完飲多啲水漱口先食刺身😬因為一早已經食飽咗,覺得呢個海膽玉子燒實在有點over,飽到出唔到聲...我覺得有咁多海膽先至70幾蚊真係好抵食
日本岩蠔

2018-07-17
日本岩蠔
2018-06-13 174 瀏覽
早排同朋友傾開,準備人生第一次去東京築地,心情如何興奮其待,朋友話,不如出發之前做個簡單熱身,就介紹咗嚟呢間居酒屋。裝修不算豪華,但感覺舒服,舖面面積不大,人多煩忙時間可能要等得耐啲。店員招待雖然唔係十分熱情,但絕對唔會左催右催,有不耐煩既感覺。入正題,開始品嘗豐富既晚餐第一樣到既係呢個小食《鱈魚乾》每一條都好脆,但又唔會好燶,味道帶甜,配上沙律醬,確係佐酒良品。然後上既,係呢一餐最令我難忘既刺身盛《原條平池刺身+加拿大海膽+珍寶帆立貝》原條平池刺身十分新鮮,味道鮮甜,感覺爽口,賣相亦十分吸引。曾經食過唔新鮮既海膽,一陣臭壓腥味伴隨住苦澀的味道,真係好難食;但今次品嘗既加拿大海膽,冇呢啲唔好既味道之餘,更加係食到清澈既海水味,係本地小有既新鮮海膽。帆立貝相信大家都食唔小,但特大號既帆立貝又係咪經常有機會食到呢!最重要除咗粒肉之外,仲有佢既裙邊同埋啲膏,真係食小一樣都覺得唔滿足。整個刺身盛仲搭配咗海葡萄同三文魚籽,以往見到三文魚籽一定唔會掂,今次朋友叫我試一粒先,勉強之下就放一粒入口,點知今次食既係完全唔同,以往食既都係又咸又腥,但今次既係鮮甜又脆,好似食緊另一樣嘢。食完個刺身盛,就一口

入正題,開始品嘗豐富既晚餐

第一樣到既係呢個小食《鱈魚乾》

然後上既,係呢一餐最令我難忘既刺身
《原條平池刺身+加拿大海膽+珍寶帆立貝》
原條平池刺身十分新鮮,味道鮮甜,感覺爽口,賣相亦十分吸引。

食完個刺身盛,就一口氣上咗三款看似簡單既美食。
先嚟既係明太子玉子燒,玉子燒看似簡單,但外間一般會將啲蛋整到好老,好乾,但呢度既玉子燒,仍然嫩滑,仍然濕潤,而巧妙之處係雖然蛋仍嫩滑既狀態下,都唔會崩塌,睇得出師傅拿捏得十分準確。加上內藏滿滿既明太子,濃郁既蛋香配以微辣味到,十分
醒神。
再嚟就係連街邊小食都可以輕易食到既餃子,一啲都唔簡單,因為全部都係自家製,香脆既餃子皮內填滿大量韮菜及肉碎,每一啖咬落去你都唔會覺得啲餃子天生營養不良。
再然後就到加州反卷,對於呢樣食物,一般嚟講我只會視為充飢食物,唔會太在意,但今次既加州反卷令到我留意到佢,因為每一啖都係脆卜卜,每一粒蟹籽咬落去都係啪啪聲,如果有小朋友,點呢個俾佢哋一定食得好開心。

之後上既係大蝦天婦羅以及朴葉炭燒一口和牛,大蝦天婦羅蝦肉彈牙爽口,外面既粉漿唔會太厚,所以冇油膩及食炸粉漿既感覺。朴葉碳燒一口和牛既牛肉肉質嫩滑,十分juice,放到口中第一次咀嚼既時候,肉汁好似喺牙縫間噴出,師傅亦都唔會用大量調味加到肉,導致牛肉既肉味被調味蓋過,但如果你係喜歡食味道偏濃既人,你可以會略嫌唔夠味。

嚟到接近尾聲既一道菜,喜之次,呢樣係我認為整餐晚餐上比較冇驚喜既一道菜,如果喺調味上可以更濃郁,應該會比較好。

最後,師傅將原條平池起咗既骨用來煲湯,煲出嚟既湯都帶有十分鮮甜既鮮味,亦盡顯師傅不浪費任何食材既功力。

總結整餐晚餐,刺身,海產類既食材都十分新鮮,賣相亦十分吸引,而熟食方面,整體嚟講,味道較清淡,食得比較健康。
2018-05-02
2018-06-07 2393 瀏覽
自從搬離港島區後, 都好少係呢邊搵好野食嚕~~最近朋友生日, 叫我地黎到西區 - 堅尼地城 食日本野;咁就專登走過黎試試啦!!!望下餐牌, 佢地都有幾款一人前既套餐~有串燒一人前及晚市一人前!!!多幾個人既話可以每樣點一個 SHARE 黎食丫"*(當日見唔少客人都係咁)每次日本野我都必點既小食: 枝豆唔知點解真係好鐘意食!!之後朋友們點既刺身8點盛就震撼上台~~另外仲叫左個活粒貝刺身!!可惜身懷六甲既我只可以睇住佢地食"*不過睇得出佢地既刺身係好新鮮;原來係新鮮空運到港架, 怪不得刺身色澤咁靚呢!!只可以食熟食既我就試左燒活北海道帆立貝煮熟左之後上碟, 碟旁仲係點住火~帆立貝味道鮮甜!!再來就有燒油甘魚魚頭~~平時好少食魚頭既我, 都有一嚐!!估唔到魚頭整得非常入味, 甜甜地好似鰻魚汁咁;而且魚頭都好多肉, 令人食完想再食~~呢個燒魚頭真係有驚喜!!!最後就要食個飯醫醫肚~~呢個苦瓜豚肉鍋飯, 攪拌後就可以食啦!!!味道都OK, 沒有大太驚喜, 就係普通既拌飯咁"*總括黎講, 呢度雖然地方細細地食物款式都算多, 有串燒, 刺身, 熟食等等...質素都唔錯, 價錢亦合理!!如果想黎食記得
自從搬離港島區後, 都好少係呢邊搵好野食嚕~~

最近朋友生日, 叫我地黎到西區 - 堅尼地城 食日本野;
咁就專登走過黎試試啦!!!

望下餐牌, 佢地都有幾款一人前既套餐~
有串燒一人前及晚市一人前!!!

多幾個人既話可以每樣點一個 SHARE 黎食丫"*
(當日見唔少客人都係咁)

枝豆

每次日本野我都必點既小食: 枝豆
唔知點解真係好鐘意食!!

刺身八點盛 + 活粒貝刺身

之後朋友們點既刺身8點盛就震撼上台~~
另外仲叫左個活粒貝刺身!!
可惜身懷六甲既我只可以睇住佢地食"*

不過睇得出佢地既刺身係好新鮮;
原來係新鮮空運到港架, 怪不得刺身色澤咁靚呢!!

燒活北海道帆立貝

只可以食熟食既我就試左燒活北海道帆立貝
煮熟左之後上碟, 碟旁仲係點住火~
帆立貝味道鮮甜!!

煮油甘魚頭

再來就有燒油甘魚魚頭~~
平時好少食魚頭既我, 都有一嚐!!

估唔到魚頭整得非常入味, 甜甜地好似鰻魚汁咁;
而且魚頭都好多肉, 令人食完想再食~~
呢個燒魚頭真係有驚喜!!!

苦瓜豚肉鍋飯

最後就要食個飯醫醫肚~~
呢個苦瓜豚肉鍋飯, 攪拌後就可以食啦!!!
味道都OK, 沒有大太驚喜, 就係普通既拌飯咁"*

總括黎講, 呢度雖然地方細細地
食物款式都算多, 有串燒, 刺身, 熟食等等...
質素都唔錯, 價錢亦合理!!

如果想黎食記得打左電話黎睇下有冇位先丫~
2018-05-29
刺身八點盛 + 活粒貝刺身
煮油甘魚頭
之前筆者也提過,近期比較喜歡上港島西區覓食,皆因那邊在港鐵開通以後,多了不少高質食肆進駐,其中更不乏一些隱世食店,而最近在堅尼地城站附近,筆者就發掘到一間滿有驚喜的居酒屋小店。坐落於山市街的一個角落處,距離堅尼地城站B出口也只不過是3-4分鐘腳程,交通尚算方便。回想當天吸引筆者進內的原因,就是門口一個是日推介的黑板餐牌上手寫著二百多元一條喜之次,心想現時居然還有這麼貼地的定價,一定要入內一探究竟。小店門面行簡約地道東瀛風,簡單的木系裝飾,紅色的紙燈籠配上藍色日式掛布,離遠已感受到那股和風。店內面積不大,只有4-5張餐枱加吧枱位置,裝潢帶著日式細節,傳統的手寫餐牌,琳琅滿目、不同牌子的清酒樽作裝飾,華而平實,牆上設有幾排掛鉤供客人掛起雜物和外套,暗藏日本居酒屋文化的貼心。用餐當天見到人客們坐得密密麻麻的有講有笑,完全沒有侷促的感覺,反而瀰漫著在家親切的氣氛,當時的場景讓筆者聯想到年少時所看過的動畫,伙頭智多星裏面的「日之出食堂」一般。當天選擇了吧枱的位置,除了能與師傅近距離溝通之外,還可欣賞到其精湛手藝。看著師傅像在處理藝術品般切割刺身和擺碟,予人一種很療癒的感覺,實在是用餐以外的另一種
牡丹蝦 / 三文魚刺身

當天選擇了吧枱的位置,除了能與師傅近距離溝通之外,還可欣賞到其精湛手藝。看著師傅像在處理藝術品般切割刺身和擺碟,予人一種很療癒的感覺,實在是用餐以外的另一種享受。

細看餐牌內的菜式覆蓋甚廣,由佐酒小食、刺身壽司,到燒物炸物、拉麵飯類皆有供應,而作為居酒屋,當然少不了不同款式的日本酒類和啤酒汽水,選擇齊全。店家還提供了幾款套餐,當中已包括了刺身、燒物、炸物及主食,價錢實惠,筆者決定點來一個套餐,外加散叫菜式,實行盡試這店的珍味。

這裏的刺身十分新鮮,種類亦跟外邊一般店鋪有所分別,原來據師傅透露,他們每日都會從日本直送不同的時令海鮮來港,務求讓街坊以接受到的價錢享用最新鮮的海產,難怪就當天所見大部分的原條魚刺身都只是二百多元不等,實算抵食。
刺身三點:甜蝦 / 赤身 / 平池

牡丹蝦 / 三文魚刺身

為了想試多點不同魚生的款式,所以當天沒有點到原條魚刺身。先來的嚴選刺身三點分別為甜蝦、赤身和平池魚,甜蝦屬於中竽size,肉質Q彈鮮甜;赤身厚切口感豐盈,魚味濃郁;平池魚光澤鮮味,結實富彈性。另外還點了三文魚和牡丹蝦刺身,三文魚刺身軟嫩脂香,濃厚鮮味。原隻牡丹蝦刺身份量珍寶,足有手掌般長,肉質雪白爽彈,超級鮮甜,蝦頭內的蝦膏更是豐富,濃甜甘香,那股蝦香凝留在口腔中歷久不散。
黃金蟹膏壽司

再來兩貫黃金蟹膏壽司,平時一般食壽司時所見到的蟹膏(俗稱蟹麵豉)大都呈墨綠色,而這店師傅選用了成本較貴的黃金蟹膏,色澤呈亮麗的啡黃色,據講蟹膏含量比前者增多了,味道相對亦較濃甜甘香,夾上脆口的紫菜和魚子,佐上壽司飯同吃,那股甘甜徹底的佔據了味蕾,餘韻悠長。
鹽燒喜之次

接著是鹽燒喜之次,在日本,喜知次算屬於上價的魚種,而現時亦是該魚的時令季節,師傅先以類似一夜乾的手法將魚身醃製熟成,上枱前再燒得外脆焦香,內裡肉質結實,魚味濃縮了,皮肉之間滿有魚脂,口感鮮嫩中帶點鹹香,細膩豐富。
海老天婦羅一人前

海老天婦羅一人前,天婦羅外層脆漿上得不算太厚,酥脆透薄,蝦肉軟彈中見鮮味,茄子和番薯也炸得乾身不會滿口油膩,質素算是平實穩定,尚算不錯。
明太子玉子燒

明太子玉子燒,筆者每到一間日本料理,通常也會叫來一客玉子燒來試一下師傅的手藝,皆因煎蛋卷雖看似簡單,但要做得出色,也不是一件容易的事,頗考驗師傅的誠意與堅持。此店的玉子燒即叫即製,熱騰騰的玉子足有八層之多,入口軟嫩Q彈,蛋味香濃,沒有出水的情況,蛋漿調配和火候控制算恰到好處。玉子內裡夾著橘色的明太子,美觀之餘亦添上了鹹香,味道甚具層次。
朴葉炭燒一口和牛

朴葉炭燒一口和牛

朴葉炭燒一口和牛,一道岐阜飛驒的地道鄉土料理,朴葉是朴樹呈鵝蛋形的葉子,耐火而帶獨特的木調香氣,以之盛載食材同燒,裊裊生煙滲出淡淡的自然氣息,添上了一份原野風味。和牛粒雖不是入口即溶,但肉質尚算軟嫩彈牙,在一分錢一分貨的前提下算是不錯,配上冬菇青椒等配料,添上清新之餘亦有助解膩,唯個人覺得淨吃牛肉的話調味略嫌有點過濃,用來佐上白飯會好一點,但整體配搭還算可以。
松葉蟹雲丹豆腐

松葉蟹雲丹豆腐,賣相有點似中式的翠塘豆腐,滑溜的豆腐上面淋上以雜菌和蛋白煮成的上湯玻璃茨汁,再放上一絲絲的松葉蟹棒肉、海膽、蟹籽和小蘆筍,入口鮮味嫩滑,感覺清新健康。

叉燒拉麵

接著我們點來了一些主食,叉燒拉麵,叉燒厚薄適中,肉質鬆化柔嫩;醬油湯底味道剛好不會過濃,拉麵彈牙順滑,配上半流心的溏心蛋和特色的炸蓮藕脆片,整個配搭柔和平衡,很有日式地道拉麵的感覺,以一間不是主打日式拉麵的小店來說,算是做得很不錯。
野菜烏冬

野菜烏冬配以鰹魚醬油湯底,湯汁清澈鮮甜,掛上粗身的讚岐烏冬,口感煙韌彈牙,滑溜中帶咬勁。
咖哩吉列豬扒飯

咖哩吉列豬扒飯,豬扒厚身大大塊,放在香濃的咖喱飯上,甚具看頭。咖哩汁香濃帶甜辣,佐上粒粒分明的日本米飯,濃香惹味;炸豬扒炸得酥脆,肉味香濃,唯個人覺得不夠鬆軟,有點乾身,如能改善一下會更好,但以幾十元的貨色來說仍算不錯。
清酒

整餐的質素算很到位,刺身壽司尤其出色,用料新鮮上乘,師傅刀功卓越,擺盤用心精緻;而店家所提供的套餐,性價比高,絕不欺場,部分菜式雖尚有改進空間,但以價比貨絕對抵食。小店滿有日式傳統的情懷,店員親切貼心,與客人談笑風生,氣氛充滿著窩心的親和力,滿有驚喜。筆者今次還沒有試到即開的原條刺身,實未能盡興,相信在不久將來一定再臨大吃一頓。
2018-04-25
松葉蟹雲丹豆腐
野菜烏冬
清酒
2018-05-08 175 瀏覽
早排同朋友傾開去邊到搵食,朋友介紹左呢間居酒屋,所以約埋幾個朋友專呈過去一聚,居酒屋我平時都好小去,今日收工就去試下啦。居酒屋位於港鐵堅尼地城站 B 出口,行過去大概3分鐘左右都幾方便,開左堅尼地城站都帶旺左呢一區,未有港鐵堅尼地城站既時候平時搭車都幾嫲煩。居酒屋店鋪面積不大,座位唔係咁多,最好打電話去BOOK位, 一般居酒屋格局, 展示日式細節,裝修得很窩心,仲有一個位置可以俾客人掛起外套,夠細心體貼,最適合知己把酒,慶祝生日,週年紀念都係唔錯既選擇!食物以新鮮海產、小食、燒物、剌身及串燒為主,想飽肚既有烏冬、飯等等,選擇都幾多。飲品方面都有唔小選擇,有不同款式既日本酒、汽水、啤酒等。刺身好新鮮, 海膽唔會有屎味,好耐之前去過一間放題食過一次海膽後自此唔會再點呢樣野,難食到嘔呀!!!係呢到經朋友多番話好味架,我就一於小理,食一小口試下先, 點之食落出乎意料咁好食呀,口裹一陣一陣海膽既鮮味,再唔係屎味。首先一坐低店員就斟左杯綠茶俾我地, 綠茶味道甘香。先黎前菜燒鱈魚乾, 魚乾燒得好脆好香,點埋沙律醬仲好味。 跟著就上一盆刺身,上面有馬糞海膽,活帆立貝,平池,海葡萄,三文魚籽,帆立貝鮮甜

跟著就上一盆刺身,上面有馬糞海膽,活帆立貝,平池,海葡萄,三文魚籽,帆立貝鮮甜肉厚, 帆立貝膏上枱時已切成一小粒,方便入口, 加上特製醬汁,味道比點芥末甜同帶出海鮮既鮮味,我覺得呢個醬甜甜酸酸咁好開胃呀,夾到海鮮嘅鮮味完全唔會搶左刺身既味,好鮮甜呀~平池口感爽有彈性,味道更是十分鮮甜,肥美鮮嫩,油香十足,油分較少但魚味較濃,令人回味。刺身上還有脹卜卜的三文魚籽, 唔會有腥味同唔會好喊, 新鮮豐富, 還有少許海葡萄,呢個真係第一次食到,感覺好似蟹子咁,粒粒爽口,無咩特別味道。刺身上既重頭戲緊係O係黎自日本最出名嘅馬糞海膽到啦,夾埋青瓜一切食好爽口清甜好滑, 海水味重,入口鮮甜唔會有腥味, 味道好濃郁呀。

食完刺身跟身就上明太子雞同自家製餃子啦~ 明太子藏滿於雞蛋內, 明太子蛋卷帶點咸香味道,香口滋味,雞蛋非常滑溜,入口蛋味香濃!煎到金黃色既蛋包住份量十足既明太子, 基本上每啖都食都明太子。至於自家製餃子周圍都可以食到但又想試試,餃子皮薄,煎得香脆,餡料新鮮,滿滿都是被韮菜包圍,份量足夠。

再上既係朴葉炭燒一口和牛,呢個和牛做法好特別呀,用炭爐火燒既,味道會比較香,平時都好小見,好小食到,比較特別, 十分惹味, 咬口一流, 肉質非常嫩滑,入口啖啖肉質超驚喜, 牛既味道超濃厚厚既都唔會難咬,冇根位, 肉質腍滑,煮得剛熟, 肉的邊位燒過特別香脆。加點黑椒粒,已經很好味:很滿足。

什錦天婦羅,天婦羅裹的麵糰唔會太厚,成舊粉咁,食完好滯,炸得很脆唔會感覺到好油膩。

再黎就係一條魚,呢一條魚叫做喜之次魚,呢條係季節時令既魚黎架,師傅燒得外面好脆口,魚肉質鮮嫩,細 膩, 皮 與 肉 之 間 充 滿 飽 滿 的 油 分 ,魚脂平均分佈 ,想不到這樣簡單的做法,竟有入口即化的口感,膠質豐富,有埋醬汁配合好美,廚藝不錯。

最後就上蒲燒鰻魚飯及湯, 蒲燒鰻魚唔單止肉質肥美, 配以燒汁, 鰻魚即燒,而且燒得很脆, 燒至焦糖色!本身都已經好飽,都係食左,兩口,其他都係朋友食曬,食落去鰻魚無骨,魚肉好入味,而且肉質鮮嫩醬汁甜蜜味美,醬油香,唔會好油膩,,肉身夠厚,亦不會「嚡」口。湯就係刺身條平池煲既,淡淡鮮味,好甜.

食飽今晚既晚飯,大家都抱住肥肚腩走,說朋友無介紹錯,平時小去居酒屋既我又多一個選擇啦,想吃日本菜, 香港有好多, 感覺居酒屋比較地道, 價錢合理, 用材上乘有質素,煮得出色, 會再來! 如果有朋友鐘意飲酒既可以一試呢間居酒屋,佢地既酒品都幾多選擇,店員服務態度良好,刺身方面好有水準,食咁多野每人都係三百零蚊,好過去食其他餐廳, 用料絕對係高水平!

**温馨提示,這裡座位不多,繁忙時間最好訂位。

什錦天婦羅 $100
明太子玉子燒 $78
自家制餃子 $42
燒喜之次 $248
炭燒活鰻魚飯 $160
題外話/補充資料: **温馨提示,這裡座位不多,繁忙時間最好訂位。
2018-05-02
  • 加拿大海膽
  • 原條平池
  • 原條平池 刺身
2018-04-28 116 瀏覽
來到了這家位於西環居酒屋入門口沒有熱情的日式招待老闆冷冷的放下茶杯入居酒屋當然要先點飲料叫啤酒時店家會附上雪過的啤酒杯相當貼心先點了刺身作前菜活赤貝刺身鮮甜爽滑絲毫沒有討厭的腥味。另一味是朴葉炭燒和牛粒朴葉就是朴樹的葉子非常耐火和牛底部有點火保溫而且醬汁愈煮愈濃和牛口感軟嫩牛味特濃炭燒燒活鰻魚外皮脆脆吃得出是用新鮮白鱔煎過的效果麵食中點了鍋燒烏冬搞散生雞蛋後湯底變得濃厚這碗烏冬令我勾起中學時期的回憶朋友點了叉燒拉麵醬油湯底很和順叉燒肥瘦適中溏心蛋切口亂七八糟但溏心效果超卓餐廳沒有在播放背景音樂幸好在這個寧靜的晚上有老闆親自招待
來到了這家位於西環居酒屋
入門口沒有熱情的日式招待
老闆冷冷的放下茶杯
入居酒屋當然要先點飲料
叫啤酒時店家會附上雪過的啤酒杯相當貼心
先點了刺身作前菜
活赤貝刺身鮮甜爽滑
絲毫沒有討厭的腥味。
另一味是朴葉炭燒和牛粒
活赤貝刺身
朴葉炭燒和牛粒
炭燒燒活鰻魚
2018-04-25 120 瀏覽
聽朋友講西環有間由日本廚子打理嘅日本餐廳都幾爆。咁巴閉所以我地就黎左啦,排左15分鐘就到我地啦,下次真係要打黎book位先。頭盤叫左三文魚、原隻牡丹蝦刺身,好鮮甜,就連個蝦頭都俾我哋食埋。之黎再點左個朴葉炭燒牛柳粒,有個火爐所以唔駛急住食怕凍。最黎就叫左個豚肉烏冬同炭燒活鰻魚飯,鰻魚都唔細。總括嚟講所有美食唔錯,配上大大壺清酒🍶,正!日本人打理果然唔同d,值得一黎,但下次一定要book位,唔係又要等。
聽朋友講西環有間由日本廚子打理嘅日本餐廳都幾爆。
之黎再點左個朴葉炭燒牛柳粒,有個火爐所以唔駛急住食怕凍。
最黎就叫左個豚肉烏冬同炭燒活鰻魚飯,鰻魚都唔細。
總括嚟講所有美食唔錯,配上大大壺清酒🍶,正!
落在西環堅尼地城山市街的 (Umamilzakaya)名為魚味市場居酒屋,聽聞以日本新鮮即日即時直達店舖,即鮮即食,絕不欺客,而其各式套餐料理可口新鮮,簡潔地任君品嚐,如其菜式都經濟實惠,走中高檔路線,價錢適中,其餐廳環境座位數張,坐得比較不太舒服,但其裝潢都算企理衛生,食物造得精緻出色,都算有日本廚藝的風格,味道鮮甜,保持水準,可是失去日本居酒屋的特色,廚師和服務員都面目毫無笑容待客及恭敬的禮譽,好似一般茶餐廳的服務,感覺有些不足!店舖都是有日本裝潢特色,華而又實,好像日本東京都的居酒屋小店。價錢實惠,推介是日新鮮貨源,令客人有所選擇而又享受自己心愛的日本美食。日本酒當然有多款日本各地各縣的酒類,配合日本正宗鮮美海鮮就更滋味無窮,傳統日本料理。居酒屋環境比較局促迫窄,可能是特色日本店的格局,配上柔和的音樂,享受美食口感,清新可口,都是一種日本傳統文化!一看就感到金枝玉葉,非常漂亮,光看外表,都非常精美,淡口雅味,豐富清新,而細味滿足味蕾,順滑宜人,值回票價!朴葉炭燒牛柳粒味道甜香質感,細嫩彈牙,十分香濃,半熟即食,味道特別,燒汁味重,肉質很鮮美,一吃難忘!辛辣甜度可口的叉燒拉麵,鹹香
落在西環堅尼地城山市街的 (Umamilzakaya)名為魚味市場居酒屋,聽聞以日本新鮮即日即時直達店舖,即鮮即食,絕不欺客,而其各式套餐料理可口新鮮,簡潔地任君品嚐,如其菜式都經濟實惠,走中高檔路線,價錢適中,其餐廳環境座位數張,坐得比較不太舒服,但其裝潢都算企理衛生,食物造得精緻出色,都算有日本廚藝的風格,味道鮮甜,保持水準,可是失去日本居酒屋的特色,廚師服務員都面目毫無笑容待客及恭敬的禮譽,好似一般茶餐廳的服務,感覺有些不足!

三文魚原隻牡丹嘏刺身

辛辣甜度可口的叉燒拉麵,鹹香微脆的叉燒,肉味充盈,味道爽滑,有一種熱呼呼的肉湯柔和地溶化在口腔內,非常有特色的拉麵!

最後要品嚐是邪惡香味炭烤活鰻魚飯,炭烤煙熏,而鰻魚脂肪油膩香氣米飯内,更增加味道濃郁而甜味,很綿綿之口感,無添加原味,無以尚之,就是這樣食物!

吃喝玩樂,飲罐日本啤酒,就更加強食物的味道,令人有些微醉在日本美食的味道之中,再次尋找美食,不同風味及各地各式的美味給為食仔女!
三文魚原隻牡丹嘏刺身
2018-04-19 110 瀏覽
此居酒屋完全係小店,但店主有心做,作為食客都要比心機食!叫左個幾樣野,首先係刺身,雖然淨係叫左三文魚同甜蝦,但師傅都裝飾得好靚,而且清甜肥美,早知嗌多幾件~出面很多店家的鍋燒烏冬都係老抽湯底,然後個鍋上就算,真係好少人仲記得其實日本的烏冬鰹魚湯底其實係帶甜味的,然而呢碗係有架!我覺得,要做日本野就做足,欣賞碗烏冬之餘都欣賞店主的堅持~鰻魚黎講真係燒得脆左小小,唔太食到鰻魚味,但佢無加好多現成鰻魚汁去話你知佢就係鰻魚飯,反而比你食佢個鮮味,好唔好味就兩睇啦,我就覺得不過不失,如果唔好燒咁奈就更好。極欣賞呢個炭燒牛柳粒!又軟又嫩又juicy,黑椒調味剛好,用葉燒住上好特別~難得搵到好食的牛柳,因為我真係好懶咬肉⋯黎到居酒屋當然要叫sake~不醉無歸
此居酒屋完全係小店,但店主有心做,作為食客都要比心機食!
魚生

魚生
燒牛柳
Sake
2018-04-04 128 瀏覽
去堅尼地城探老友,時間过得快,茶完一輪,已經天黑,又是晚飯時間,當然一齊晚飯,由地胆帶路😀。有經濟抵食套餐,或散点。波子汽水: 清凉解口渴又不太甜。赤貝刺身: 原隻貝殼上,鮮甜爽口彈牙,非常新鮮😋。朴葉燒一口和牛: 放在一片葉上燒,葉子又不會燒焦。牛肉入囗彈牙,醬汁偏甜,很惹味。蒲燒鰻魚: 外層燒得微焦, 洒上山椒粉, 加上甜甜濃濃的醬汁,更美味😆 。炭燒活鰻魚飯: 鰻魚肉厚, 外層燒得非常香脆,加上鰻魚汁,很惹味。
有經濟抵食套餐,或散点。

波子汽水: 清凉解口渴又不太甜。

赤貝刺身: 原隻貝殼上,鮮甜爽口彈牙,非常新鮮😋。

2018-03-22