2017-08-31 236 瀏覽
$268加一入去前問係咪好大 碗,服務生表示兩個人夠食🤔係好味但。。。。會唔會細左少少呢,因為睇d 人影相影到好大碗,但入去之前都問多一次。。真係覺得兩個人夠食嗎
$268加一
入去前問係咪好大 碗,服務生表示兩個人夠食🤔
2017-05-03 317 瀏覽
九龍城冇咩日本和食店,要揀就真係好難,搜尋op有呢間,就去試下。新裝修的門面係比較local的日式店設計。室內設計反而不錯,紙燈很有趣,有個小bar枱,甚有日式居酒屋feel。雅緻的setting,可見餐墊有精心揀過的。免費送上中華沙律作前菜,都幾好味道。很多新鮮食品寫係牆上。簡單的menu。食下魚生飯,醬燒油甘魚丼($148),以為係充滿魚油肥美的油甘魚,可惜係熟透的,可能係我解讀錯,如果係炙燒會更好。飯質量都ok,丼來說,不算少。友人要雜錦刺身丼 ($128),稍為火炙了一下,呢個反而好食些,食到魚生的感覺。小食唐揚雞軟骨($38),有D葱花一齊炸,幾有特色,好味道!燒油甘魚餃($88)魚肉嫩滑,可惜不夠魚油,有些乾。

雅緻的setting,可見餐墊有精心揀過的。

免費送上中華沙律作前菜,都幾好味道。

很多新鮮食品寫係牆上。

簡單的menu。

燒油甘魚餃($88)魚肉嫩滑,可惜不夠魚油,有些乾。

2017-04-28 203 瀏覽
話說.. 工作繁忙... 好耐無休息過今日放工.. 喊住叫朋友帶我去食魚生飯由於.. 其中一位朋友唔係咁鍾意我食開o個間所以佢上網搵左第二間帶我去試一心食魚生飯既我..好想食魚子.. 幾個魚生飯餐入面只有呢個係有魚子的所以我選擇左呢個個飯一上枱, 待應同我講三文魚子唔夠, 所以比多左三文魚我其實, 我係有點失望既比想, 點解事前唔同我講聲先而魚子味道不錯.. 新鮮, 唔腥而三文魚都OK, 不過不失反而一讚, 佢地既飯幾好食醋落得岩岩好再加左小小有味粉唔錯雞軟骨大大粒而無日都有優價串燒我地叫左燒雞肝而燒魚胶燒得耐左小小肉質有小小硬總括味道其實唔差但無事前通知, 呢一下.. 大大減左分
話說.. 工作繁忙... 好耐無休息過
今日放工.. 喊住叫朋友帶我去食魚生飯

由於.. 其中一位朋友唔係咁鍾意我食開o個間
所以佢上網搵左第二間帶我去試
一心食魚生飯既我..
好想食魚子.. 幾個魚生飯餐入面只有呢個係有魚子的
所以我選擇左呢個

個飯一上枱,
待應同我講三文魚子唔夠, 所以比多左三文魚我
其實, 我係有點失望既
比想, 點解事前唔同我講聲先

而魚子味道不錯.. 新鮮, 唔腥
而三文魚都OK, 不過不失

反而一讚, 佢地既飯幾好食
醋落得岩岩好
我地叫左燒雞肝
而燒魚胶燒得耐左小小
肉質有小小硬
總括味道其實唔差
但無事前通知, 呢一下.. 大大減左分
2017-04-17
2017-01-26 720 瀏覽
朋友介紹,食刺身一定要食呢間,日本空運到港,加上重成本既冷藏櫃,每款都供應數量有限,因為係用長時間解凍程序,另到刺身保持新鮮,唔係個啲係大凍羅出黎放細凍,就叫解左凍個種!非節日既話,有set,係抵食既!叫刺身定食,真係好鮮甜,可以細嚼品嘗個種,大啖啲我都覺得浪費左!我多數唔會專登揀要邊款刺身,由切個個話事!本身唔係太好日本料理既我,多數唔知自己食緊邊樣,除左赤貝,三文魚,等,常見個個啲知之外,不過佢比得你既都好鮮,唔同種類既刺身,都味道分明!街外好多食左都唔知咩味!定食個飯,好鬆軟,少少酸meimei,好開胃,好想食多幾碗!其他配菜,蔬果都好新鮮!有次去無set,埋單覺得有啲甘同埋如果食得飽,都會好甘
朋友介紹,食刺身一定要食呢間,
日本空運到港,加上重成本既冷藏櫃,
唔係個啲係大凍羅出黎放細凍,就叫解左凍個種!
非節日既話,有set,係抵食既!
我多數唔會專登揀要邊款刺身,由切個個話事!
,不過佢比得你既都好鮮,唔同種類既刺身,都味道分明!
街外好多食左都唔知咩味!
其他配菜,蔬果都好新鮮!

有次去無set,埋單覺得有啲甘

同埋如果食得飽,都會好甘
  • 刺身
2016-06-29 2245 瀏覽
辦完事經過九龍城,感到疲累的我倆已沒有什麼興致再細挑食店了,剛好行經這裏,便入內一試吧!只有門口位和近廁所位供選擇;這麼熱的天氣,厠所位便廁所位啦,好在沒有什麼怪味。第一次嚟,還是叫些穩陣之選吧。刺身/壽司之類是當然不會點的項目。在幾個套餐中揀了雜錦天婦羅定食及西京燒銀鱈魚定食、一支細的久保田千壽。雜錦天婦羅定食($128)~ 套餐主要有是日精選沙律,雜錦魚肉刺身加沙律菜,內有油甘魚、三文魚及吞拿,放入口只有齋𡁻的份兒,食不到咩魚打咩魚的味,不點剌身確是明智之舉!自家制前菜 ~ 原來是木耳,味道微酸微辣的。雜錦天婦羅,食材主要有二隻中蝦、茄子、番薯及南瓜,炸得幾脆口,但食材沒有什麼味道,而且蝦肉不夠新鮮。白飯,不用貴的日本米是可以理解,但飯煮到太淋身,一舊舊,那就未免差左啲了。味噌湯,反而覺得是比較好味道的一味😂西京燒銀鱈魚定食($148)~ 套餐的配套大致上一樣,只是主菜不同。銀鱈魚油份豐富,香煎過後,都幾難唔好食。久保田清酒($150), 酒精味偏高,唔夠純厚,但作為晚飯配酒,也是合格的。

雜錦天婦羅定食($128)~
套餐主要有
是日精選沙律
自家制前菜 ~ 原來是木耳,味道微酸微辣的。
自家制前菜
雜錦天婦羅

味噌湯,反而覺得是比較好味道的一味😂
味噌湯
西京燒銀鱈魚定食
久保田
2016-06-20
味噌湯
2016-04-26 2108 瀏覽
看到很多食評,說這家店的服務好,刺身新鮮,所以晚上特意和家人一起來試。可惜,失望至極!!!首先,下單后半小時一碟餸菜到未上。雖然店內有超過九成入座,但絕大部分食客在該半小時內都沒有上菜,顯然這家小店沒有足夠人手應付食客要求,上菜超級慢!本來點少了菜,也怕再點又要多等很久,結果還未吃飽也得先行結帳離開。另外,可能此店想模仿居酒屋的形式,老闆經常和客人送酒。可是裝修氛圍完全風牛馬不相及,店內燈光太亮,枱櫈也不配搭。結果其他食客醉了,很吵,又經常進出抽煙。逢勸不想吸二手煙和太吵的食客不要選擇這裏。食物方面,滿以為刺身會有驚喜,可是竟有筋,有點韌!!!最後,侍應態度是好的,但確實在覆核單據后還是下漏了單。。。服務不光是誠懇就足夠,不準確就是不準確。“不好意思,今晚客人多。。。”客多就可以上菜這麼慢了嗎?一句“不好意思”就可以上菜慢,下漏了單嗎?這樣做餐飲就是不專業。總的來說,非常不滿。錢花了,得不到想要的用餐體驗,還換來一肚火。此店已納入我的黑店名單,永不光顧!!!

可惜,失望至極!!!

食物方面,滿以為刺身會有驚喜,可是竟有筋,有點韌!!!

最後,侍應態度是好的,但確實在覆核單據后還是下漏了單。。。

服務不光是誠懇就足夠,不準確就是不準確。
“不好意思,今晚客人多。。。”
客多就可以上菜這麼慢了嗎?
一句“不好意思”就可以上菜慢,下漏了單嗎?
這樣做餐飲就是不專業。

總的來說,非常不滿。
錢花了,得不到想要的用餐體驗,還換來一肚火。
此店已納入我的黑店名單,永不光顧!!!
2016-04-11 1689 瀏覽
老友生日飯局🎂話想係九龍城食清啲,但這裡大多是火鍋或泰菜,所以係Openrice尋找到“魚一”, 這裡裝修頗新,但光線太猛了,感覺像中式酒樓。在食物方面都相當不錯,尤其是新鮮的魚生刺身、海膽、南非鮑魚、牛肉刺身及魚生沙律等,但可惜炒飯就太濕了。不過,我唸我會再去試多幾款菜式。
2015-11-11 1575 瀏覽
大概從小在這長大的關係,對九龍城的一事一物都相當熟悉。自洋一日本料理結業後,一直都無法忘懷,最近發現南角道一間日本料理新開張- 魚一料理。價錢和食物質素不知道又能獲得我的歡心呢?雖説新開張,但也有源源不絕的客人,若想跟朋友坐得舒服點,建議預先訂枱。像我們直接walk in的,當然只能坐bar檯了。店員相當友善和親切,不時為我們加茶、執拾枱面的,對餐牌上的疑問也相當有耐性地回答我們,就算不了解都會幫我們去詢問師傅。這些服務態度絕對只能在小店才體現得到。本想點個清酒煮蜆,怎料今天沒有供應,想來想去也不知點什麼熱食好,最後還是兩個定食。甘蝦蓉海膽飯:把甘蝦剁成甘蝦蓉,平時常吃的大部分都是呑拿魚蓉,魚一把原本的概念一改,換來徹然不同的感覺。剁碎的甘蝦密集又細碎,份量絕不是飯多配料少的組合,混合白飯帶來軟綿綿的口感,再配上醬油調味,令人想一吃再吃。沒有刻意地把白飯壓實,配著甘蝦蓉的軟熟和蟹子的爽口只有美味能作為最好的形容詞。海膽也絕對不是虛有其表的,在甘蝦蓉鋪上一大片的海膽,相當新鮮的。海膽一點苦澀的味道也沒有,質素也是很好的,在放到口中依然感受到那份滋味和滿足,夾雜著白飯一併吃,一時吃到海膽,

海膽也絕對不是虛有其表的,在甘蝦蓉鋪上一大片的海膽,相當新鮮的。海膽一點苦澀的味道也沒有,質素也是很好的,在放到口中依然感受到那份滋味和滿足,夾雜著白飯一併吃,一時吃到海膽,有時吃不到海膽,箇中充滿著驚喜,實在是最佳的伴飯,同時也有種入口即溶的感覺。
雖然不能從打橫的角度觀看這碗甘蝦蓉海膽飯,但也能體現魚一師傅製作的層次感。在白飯先灑上一層紫菜粉,再鋪上甘蝦蓉,再逐一把配料和裝飾放入碗內。坐在bar檯前望著正準備刺身飯的師傅,完全地把他們那份細心和專注看到眼內,從心佩服和讚嘆這份專業。
另外,也各點了兩件海膽壽司和三文魚壽司,味道也沒有令人失望。這也証明了魚一料理的魚生和壽司品質不錯,為刺身壽司前來,不會讓你失落而回。
熱食就有點失望了,朋友點了個窩燒烏冬,熱烘烘端到過來令人有點期待,可是湯內的配料卻是寡寡可數,天婦羅只有一兩片,就連娃娃菜、金菇等配料也是只有一、兩片,夾起一片娃娃菜,怎料這已經是最後一片了。既然蔬菜的價格便宜,為何不多加幾片,讓多點配料襯托烏冬?
雖然熱食失望,但友善態度令人期待他們的改變,或是有多一些不一樣的熱食,而刺身壽司類不用説,是信心的保證!
魚一料理
九龍城南角道4號地舖
2015-11-07
2015-11-05 1013 瀏覽
A great choice of Japanese food in Kowloon City.We ordered 甘蝦paste 海膽rice, fried earl rice n 燒尤魚. For the 蝦paste urchin rice, the sashimi r fresh, love the taste of the urchin and the combo is a pleasant surprise.  the rice v well cooked.   The fried earl rice is very nice too! 有鑊氣!n the rice 粒粒分明!燒尤魚 v well seasoned.  love the sauce very much!All the food is generous portioned and reasonably priced.what impressed us most is the service.  we felt welcomed sincerely.  they offered attentive yet n

what impressed us most is the service.  we felt welcomed sincerely.  they offered attentive yet non-oppressive service.  we noticed how it was a great choice for families- they prepared baby-friendly plastic utensils.  also, we noticed the staff (possibly the owner) cleaning the baby seater meticulously before offering to the families toddlers.

We hv high regards for this restaurant all in all.
2015-10-19 970 瀏覽
今次係我第二次黎魚一食晚飯,吸引我既係佢既新鮮魚生以及親切服務。咁夜收工唔食好少少點對得住自己個胃講真九龍城咩都有得食,要食日本野都有好幾間,點解會黎魚一? 係因為佢既魚生食得出係好新鮮。<魚生及清酒>唔係講笑,食日本野我同老公一定先食一些魚生及飲清酒,用黎測試下食肆既食物是否有水準。有幾新鮮真係一啖就食得出。海膽、油甘魚、元貝係我地指定要點既魚生,差既食肆真係食一啖就試出有魚腥及臭味。當然魚一既魚生係有水準既,海膽 - 用既係加拿大海膽,味道帶甜,亦很新鮮  ; 油甘魚及三文魚等魚生亦無失手!  加埋支店員推介既古都千年SAKE,清清地唔係辣喉既味道,帶起魚生既味道,唔錯!<熟食>點了燒鯖魚、羊架、牛舌及其他幾份SUSHI。實在肚餓,食到一半先記得我無影相。XD 雖然賣相不算精緻,但味道也不俗,唯獨選擇不算太多。要讚的還有他們的服務態度,希望他們繼續 KEEP 住呢份親切及熱誠啦!!
咁夜收工唔食好少少點對得住自己個胃

<魚生及清酒>
<熟食>
雖然賣相不算精緻,但味道也不俗,唯獨選擇不算太多。

2015-10-15
2015-10-14 779 瀏覽
係朋友介紹下,第一次黎呢間日本料理,係門口見餐牌上既價錢都OK同合理,一試無防.我地一行3人叫左個二人SET...同另外叫左其他野食..其中有個蟹膏手卷真係好好好好味,用料十足,下次黎都一定要再食..我地仲叫左個和牛刺身...我覺得就麻麻...唔係太大驚喜...講返個二人SET..包左好多野...又有沙律、烏冬同埋炒飯...都係300幾..最特別係呢間野唔駛加一..明碼實價

2015-09-27
2015-10-08 804 瀏覽
時常在九龍城覓食,一直都十分留意新開業的店舖。位於南角道的「魚一料理」開業大概有九個多月吧。早就留意到,又經過了很多次,不過門外餐牌沒有食物照片,網上食評與照片分享也不多,所以一直卻步。直到近日見到網上有人張貼了這裡的「甘蝦茸海膽丼」的照片,價錢不貴,份量很多,看似鮮味;加上我近日不斷嚷著很想吃海膽和刺身(剛過去的日本之旅沒機會吃到呀唉…)那就決定來這裡試試囉~餐廳地方都算頗大,設有吧檯位,可以看到師傅處理食材。想坐得舒適一點當然也有其他座位選擇。才剛坐下,老闆便送上前菜,想不到免費的前菜會有不少爽脆鮮嫩的赤貝刺身!底下還有不少海帶與青瓜片,而醬汁是酸中帶點鹹香的醋汁,吃落很開胃呢。因為不知道定食包括的食物份量有幾多,看著價錢牌,對一餐來說感覺小小貴,原本是有點猶豫的…不過定食送上桌時,立即就覺得超值了!刺身份量足,厚切又大片,原來連沙律也有不少刺身呢!定食裡面所供應的刺身種類每日不同,主要為魚類,視乎當日時令而定,保證新鮮呢。老闆也會先向客人查詢有沒有特別想吃或不吃的食物,盡量滿足客人要求。當日我們的刺身有大池魚、劍魚腩、油甘魚、赤貝,以及比較少見的魴鮄,件件厚切又夠大片。刺身極具鮮
免費前菜:赤貝海帶青瓜沙律
特上刺身定食

當日我們的刺身有大池魚、劍魚腩、油甘魚、赤貝,以及比較少見的魴鮄,件件厚切又夠大片。刺身極具鮮味完全不腥,入口帶來驚喜,尤其是劍魚腩油脂味濃,質感非常綿密細緻;大池魚夠爽脆,刺身配搭都帶來多種不同口感與味道體驗,非常討喜!

--以下這段廢話可以選擇不看-------------
只是魴鮄魚肉質感本身微韌帶筋,油甘魚亦有點結實,切得超厚身,雖然感覺足料抵食,但咀嚼起來,嚼勁又未免太強;而油脂較重的魚肉比如劍魚腩,一次過放一大片入口,亦會帶來太重的油膩感。雖然,我明白餐牌寫明刺身有十片…又要顧及到抵食方面…又真是很難將刺身切薄點再多放幾片的說……好啦吐糟完,又想不到解決方法,給我選,我也會寧願厚切點,抵食比較重要,大家就當沒看過這段吧…
----------------------------
甘蝦茸海膽丼
我承認自己不太懂得憑外貌分辦海膽的品種與好壞的……只是在網上看到別人分享甘蝦茸海膽丼的照片,上面有數十片體積很小的海膽片,看起來超豐盛!所以在我們的版本送上桌時,我倆都有一刻失落感 XD其實沒差啦,因為整體體積來說我們的海膽更大片更多,而且顆粒更分明,超級鮮甜,一點苦澀感也沒有。
平時通常只會吃到吞拿魚腩茸丼,甘蝦(其實即是甜蝦吧)打成茸比較少見,對我們來說都有新意。甘蝦有如其名,味道甘甜清新,現打的蝦茸,油脂被打出來,帶黏性的膠質,混飯同吃非常香口。加上混入脆卜卜的蟹籽,口感層次更加豐富呢。
刺身沙律
定食中的沙律,想不到有如此豐盛的刺身!以三文魚為主,混合油甘魚、劍魚腩、玉子、青瓜與蔬菜,粒粒厚肉,魚味香濃,同樣新鮮度十足。青瓜與蔬菜都很新鮮脆嫩,完全沒有因為雪藏過久出水變梅。配搭蟹籽與酸甜的香醋汁,飯前吃可開胃,飯後吃亦能解膩。就只嫌玉子太濕而蛋味淡,咬落滲出雪水…
燒汁炒牛肉
前兩樣都是凍食,雖然已經吃到很飽,我倆還是想點些熱食平衡一下,就點了燒汁炒牛肉,大大碟算便宜。牛肉片肥瘦均稱,牛味濃郁,與清甜的洋蔥同炒,醬汁味道調配又剛好,不會太過甜膩,又夠惹味,不錯。

完全沒有後悔走進來啊,反而後悔太遲走進來,這九個多月來真是走寶了!埋單總計 $378,老闆娘特意提醒沒有收加一,抵!
2015-10-06
免費前菜:赤貝海帶青瓜沙律
甘蝦茸海膽丼
燒汁炒牛肉
2015-09-19 606 瀏覽
九龍城的確係一個美食天堂,中西意日法咩都有得食,住附近真係想唔肥都唔得!呢一晚OT完就去魚一度買個外賣食,朋友之前食過話好好味,咁啱OT無飯食,就去試下啦!一個人去食好似好傻咁,所以都係買走喇!見到成$130一個丼,本身都想唔買,但又好肚餓,姑且試下啦!其實都要等成20分鐘,職員話係即整,所以耐少少,我覺得都可以接受嘅。好喇!返到去第一時間洗手食飯!一打開,嘩~~滿滿嘅甘蝦蓉加有啲份量嘅海膽!見到呢個份量的確幾驚喜,即刻試下先,打開醬油,咦~咁嘅味嘅?好似生抽味,完全唔似日本醬油味道,跟手拎返支私伙加上去,唔同哂 甘蝦蓉好甜,加上鮮味嘅海膽,好快就食哂個丼。好覺得真係值呢個價錢,唔係得少少刺身好多飯咁!下次應該都要再堂食一次先得!

甜蝦蓉海膽丼
2015-08-26
20 分鐘 (外賣自取)
甜蝦蓉海膽丼
2015-09-18 549 瀏覽
是日公司請食飯,出發前己先到open rice 觀看食評。評價都是笑臉,相片看起來都不錯,晚9時左右去到。己爆滿,幸好公司一早己留好位置。不用等候。-店子雖小。但裝潢光猛。壽司吧在店中央,可以清楚看到師傅捏造壽司/刺身。廢話小說!上圖
2015-09-17
  • 海膽
  • 大拖羅
  • 燒牛舌
  • 甜蝦
  • 生蠔
2015-08-10 737 瀏覽
好久沒有一家三囗晚上出去食一頓好一點的了。今天就坐言起行,和她倆跑到九龍城那裡的一間新開了一陣子的日本料理吃晚飯....前菜是以海帶及青瓜片墊底的魷魚絲。醃味是相當的酸而帶少許鹹讓人十分醒胃;魷魚絲有少許𡁻頭但決不是在咬橡膠。確是蠻有心思的一道開胃小食....想不到在一間頗為街坊親民的日式料理的小店內竟會有法國鵝肝可點,愛之甚深的太太當然馬上便要叫一客。除了主角鵝肝以外碟旁還放了一小片的鵝肝醬,而肝醬其上亦擺了一小撮的黑松露醬,感覺上是相當的高貴;鵝肝吃得出應是接近Rougie的貨色,入口油份豐足而甘香。可惜的是有一面的大部份是有點處理得過焦因而滲出苦來;至於墊底的松露炒蛋則有點過油且偏老同樣有些失色;反而那鵝肝醬入口甘臾沒異怪味亦滑溜。置頂的松露醬就更是畫龍點睛的一著,其味雖是一貫也搶但卻沒奪去肝醬應有的豐厚濃郁而順滑的觸感及味覺....聽侍者的推介點了半條金線鯛刺身....其擺位賣相是極美得令人食慾大振 (在旁邊的小友雖在猛吞口水但可恨他暫不能吃刺身呢);每片魚片都處理得薄至透光由此可見師傅刀功是有一定的水平;魚肉本身屬偏淰軟的一路,有點點進口即溶化的囗感是蠻肥美的,味道方面是魚油
聽侍者的推介點了半條金線鯛刺身....
其擺位賣相是極美得令人食慾大振 (在旁邊的小友雖在猛吞口水但可恨他暫不能吃刺身呢);每片魚片都處理得薄至透光由此可見師傅刀功是有一定的水平;魚肉本身屬偏淰軟的一路,有點點進口即溶化的囗感是蠻肥美的,味道方面是魚油甚豐滲出了甜香來。把肉醮點了蔥粒的醋酸汁來食,就算肉有多油也不會怕太膩....

既然吃不到刺身,那總要叫一些東西可給小友吃的....
飯粒上色程度甚勻循鹹度調味上也很正確適中油份亦不過多。可改善的一點是若然蔥粒再下重手些的話香氣自不然就更盛;鰻魚粒的份量似乎也可再多點就更好....

再來一味小友不能吃的雜錦壽司....
壽司的組合雖盡是如toro、甜蝦、吞拿、油甘及深海池魚一類慣常會找到的貨色但好處是用料十分新鮮並無腥氣;大toro是一如所料入口即溶吃至人滿嘴油香;深海大池魚魚味濃郁有著些微咬勁;甜蝦是蠻爽彈而味鮮甜;Hamachi的慣常紅色邊緣被師傅細心切掉令小弟忽地也認不到它。咬進囗是一貫的偏夾囗而帶鮮甚有嚼頭;海膽色澤泛光閃閃入口creamy而不帶腥怪味;蔥吞拿魚卷內用的碎吞拿油份也是不能說笑的高,同樣是有即溶的口感但不覺肥膩;壽司飯團揑得不鬆不緊沒有一夾即散落一地的情況出現。飯的醋酸度也調得濃淡有致,令胃部極是受用....

最後的一道牛肉火鍋卒之可讓小友吃多點。整個鍋整體上不過不失 ---- 牛肉雖有些韌但那下了味醂、醬油、糖及酒弄成的湯汁的確是又甜又香,再加上鍋內又有大量的菜蔬令湯的甜更提昇了一個level也不止,此時最妙的一著,就是以之來送三大碗飯也....
雖然這是一間開了一段短時候的店子但想不到倒是客似雲來的,而且還有不少的熟客....

常說龍城區內有不少臥虎藏龍的食店,信焉....